НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: На масата за преговори е „Северна Македония“

Kathimerini: На масата за преговори е „Северна Македония“

1 Юни 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. На фона на стремежите на Атина и Скопие към разрешаване на спора за името на Македония изглежда, че предложението за „Република Северна Македония“ остава водещо на масата за преговори, отбелязва електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Обсъждат се още две имена от първоначалните пет предложения на специалния посредник на ООН Матю Нимиц, твърдят източници, но Северна Македония се очаква да надделее.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще проведе телефонен разговор с македонския си колега Зоран Заев. Двамата планират среща в близко време и макар да няма обявена точна дата, разговорът им на четири очи със сигурност ще се състои преди форума на високо равнище на лидерите на Европейския съюз на 28 юни.
В сряда Заев заяви, че двете страни са близо до постигането на сделка и поясни, че споразумението ще бъде ратифицирано от македонския парламент, след което ще бъде организиран референдум.
Президентът на Македония Георги Иванов е различна позиция – той отхвърли исканията на Гърция новото име на балканската държава да е erga omnes, т.е. приложимо както в страната, така и на международно ниво. Не е съгласен и с искането на Атина за промени в Конституцията на Македония. Той определи пробива в разговорите като „лично споразумение" между Заев и Ципрас.
Междувременно организаторите на двете големи демонстрации срещу използването на термина Македония съобщиха, че следващата сряда ще се проведат протести в 13 града в едноименния северен гръцки регион. Сред тях са Пела, Кавала, Драма, Серес, Килкис, Поликастро, Лагада, Неа Мудания, Едеса, Флорина, Кастория, Птолемейда и Катерини.
В същото време Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) изяви желание да бъде приета отново в лоното на Вселенската патриаршия.
Светият синод на Вселенската патриаршия заяви, че обмисля искането на ръководството на църквата в бившата югославска република да бъде приета под името „Архиепископия на Охрид", т.е. без в името й да се съдържа определението „македонска“. Заявката дойде с писмо от Заев, адресирано до Вселенския патриарх Вартоломей.
Ходът се смята за значителен, тъй като идва вследствие на реакциите на Вселенската патриаршия на молба от МПЦ-ОА до БПЦ. Този „инцидент“ доведе до силна реакция от страна на Вартоломей, който подчерта, че „действието на църквата в България е грешно. Това усложнява нещата. "
„Майката църква на всички балкански народи е тази в Константинопол", категоричен бе вселенският патриарх.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Възелът около Македония започва все повече да се заплита

Красимир Узунов: Възелът около Македония започва все повече да се заплита

31 Май 2018 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. Възелът около Македония започва все повече да се заплита. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ президентът на Агенция и Радио „Фокус“ и водещ специалист по темата за Македония и Балканите Красимир Узунов по повод предложените варианти за име на държавата. "Този възел обещава да въвлече и България в спора за името, въпреки неутралитета на страната ни по казуса до момента", коментира Узунов. По думите му, връщайки се назад в историята, няма как архиепископия да короняса когото и да било за цар, в конкретния случай цар Самуил, което означава, че няма как да се говори за Охридска архиепископия, а за Охридска патриаршия. „Със сигурност македонското правителство и Македонската православна църква са изпратили писма до Вселенската патриаршия. Това е един от вариантите, за да се изтрие навсякъде името "македонска" като терминология, за да може да се премине към договаряне на прилагане на ново име, което да е, както се казва, за всеобща употреба или erga omnes. Затова и гръцките медии са пълни с това, че Македонската православна църква е започнала един процес, този, който се насърчава от Гърция - за да няма името "македонска", тя става Охридска архиепископия, само че са пропуснали, защото охридските архиепископи са се подписвали на терминология „Архиепископ на вся България Първа Юстиниана“, коментира Узунов. Той допълни, че, ако трябва да бъдем напълно откровени, Охридската архиепископия наследява диоцеза на Българската патриаршия по време на Първото и Второто българско царство. "Изказването на македонския президент Георги Димитров, че Македонската църква била пряко свързана с апостол Павле, който я е създал и давал връзката с Исус Христос, е нелепо", добави Узунов. "Ако търсим успех на Гърция в цялата ситуация, то той е, че южната ни съседка застави Македония да се откаже от античния си характер", обясни президентът на Агенция и Радио „Фокус“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: За решаването на спора за името е необходима отговорност от всички политически фактори

Никола Димитров: За решаването на спора за името е необходима отговорност от всички политически фактори

31 Май 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. След срещата с държавния глава на Македония Георги Иванов първият дипломат на Скопие Никола Димитров подчерта, че за решаване на спора за името с Гърция е необходимо лидерство и отговорност на всички политически фактори, отбелязва електронното издание „Независен весник“.
„За този изключително важен въпрос - спора за името, въпрос, който ни дърпа надолу и пречи на бъдещето години наред, е необходимо лидерство и най-висока отговорност от всички политически фактори“, коментира Димитров.
Димитров информира македонския президент за хода последните разговори с гръцкия външен министър Никос Коциас.
По-рано кабинетът на държавния глава разпространи изявление за срещата, в което бе подчертано, че на Георги Иванов така и не са представени писмени документи за хода на преговорите между Скопие и Атина. „Целият процес наподобява лично споразумение между премиерите Заев и Ципрас, за което не е осигурен национален консенсус в Република Македония. Моята позиция е, че не приемам решение на проблема с името за обща употреба или erga omnes“, категоричен бе македонският президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Президентът на Македония не може да се намеси, ако правителството сключи договор с Гърция, твърди бивш конституционен съдия

„Алсат-М“ (Македония): Президентът на Македония не може да се намеси, ако правителството сключи договор с Гърция, твърди бивш конституционен съдия

31 Май 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Позицията на президента Иванов срещу erga omnes не би трябвало да има въздействие, ако окончателното решение на спора за името бъде постигнато на масата за преговори. Това заяви бившият конституционен съдия Трендафил Ивановски, който припомня, че съгласно Основния закон на страната сключването на международни и двустранни споразумения е задължение на Иванов, но и право на правителството, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
„Президентът, като отговорен орган за прилагане на Конституцията и законите, трябва да зачита интересите на държавата. В конкретния случай той може официално да отхвърли договора, но не може да отхвърли международно споразумение, ако бъде сключено от правителството. Той нито може, нито трябва да отмени такова международно споразумение", поясни Ивановски.
„Ако президентът иска да предотврати или да продължи играта, като не подпише заповедта за обнародване на закона, то тя ще бъде безотговорна и ще представлява нарушаване на правния ред. Ако го допуснем като държава – международни договори да „падат“ по такъв формален начин като отказ от подписване на указ за обнародването им, мисля, че никой няма да ни приеме в международната общност като отговорен правен субект или като държава", коментира още Ивановски.
Той изрази надежда, че държавният глава няма да спре процеса на разрешаване на десетилетния спор с Гърция за името на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Иванов, президент на Македония: Целият процес изглежда като лично споразумение между Зоран Заев и Алексис Ципрас

Георги Иванов, президент на Македония: Целият процес изглежда като лично споразумение между Зоран Заев и Алексис Ципрас

31 Май 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Георги Иванов прие за разговор министъра на външните работи на Никола Димитров, който устно е информирал държавния глава за последните събития, свързани с преговорите за преодоляване на спора за името, без обаче да му представи какъвто и да било писмен документ, отбелязва скопската електронна медия „Плюс Инфо“, като се позовава на съобщение от кабинета на Иванов.
Съгласно разпространената информация, в рамките на срещата македонският президент е подчертал, че с оглед на неспазването на законовите разпоредби за сключване на международни договори, целият процес изглежда като лично споразумение между двамата министър-председатели.
„Целият процес наподобява лично споразумение между премиерите Заев и Ципрас, за което не е осигурен национален консенсус в Република Македония. Моята позиция е, че не приемам решение на проблема с името за обща употреба или erga omnes“, категоричен бе македонският президент.
Иванов подчерта, че сключването на международно споразумение следва да бъде в съответствие с Конституцията на Република Македония, вместо да предвижда нейното изменение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Либертас“ (Македония): Зоран Заев обяви, че името „Илинденска Македония“ вече не се обсъжда

„Либертас“ (Македония): Зоран Заев обяви, че името „Илинденска Македония“ вече не се обсъжда

31 Май 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че името „Илинденска Македония“ вече не се разглежда като вариант за разрешаването на спора за името с Гърция, предава македонската медия „Либертас“.
„Така стана, защото гръцката опозиция отхвърли предложението „Република Илинденска Македония“. Вече не говорим за това предложение“ отговори Зоран Заев на въпрос на депутат от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в парламента.
„Ние сме близо до възможното решение на спора за името с Гърция. Трябва да внимаваме да не навредим на процеса“, уточни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Името все още се обсъжда, възможно е споразумение до петък

„Локално“ (Македония): Името все още се обсъжда, възможно е споразумение до петък

31 Май 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Атина. С Гърция все още няма споразумение по въпроса за името, а пробив се очаква до петък, когато трябва да се проведе обявения телефонен разговор между македонския и гръцкия премиер Зоран Заев и Алексис Ципрас, който трябва да доведе до затваряне на договорната рамка за решението на името след последната среща между външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс, предава македонската медия „Локално“.
„ Няма нищо договорено. Както обявиха министрите Димитров и Коцияс, бяха договорени принципите на съгласие. Следва разговор между мен и премиера Ципрас до петък. В този разговор очаквам да направя една крачка, която е много важна и затова наблюдаваме всички спекулации в обществото“, заяви премиерът Заев. Споразумението ще трябва да бъде ратифицирано в парламента преди провеждането на референдум, който според Заев вероятно ще бъде през септември или октомври.
За приемането на споразумението в парламента Заев се надява на голямо мнозинство в заедно с опозицията. Той твърди, че няма нищо тайно и непознато в стъпките за изпълнение на споразумението. Според него президентът Георге Иванов е бил напълно информиран за всички подробности.-
Междувременно гръцкият министър-председател оцени, че очаква с нетърпение решението на спора.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Централният съвет на СДСМ подкрепи Зоран Заев да вземе решение по спора за името

„МКД“ (Македония): Централният съвет на СДСМ подкрепи Зоран Заев да вземе решение по спора за името

31 Май 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Централният съвет на партия СДСМ в сесията от миналата вечер даде пълна подкрепа на министър председателя на Македония Зоран Заев за възобновяване на преговорите и вземане на решения по спора за името, предава македонската медия „МКД“.
В обръщение към членовете на Централния съвет Заев подчерта, че Македония никога не е била по-близо до намирането на достойно решение на спора с Гърция, което едновременно да запази и засили идентичността ѝ.
„Преговорите с правителството на Гърция продължават. Никога преди не сме били толкова близо до решението, но никога не е имало такова голямо приятелство между Македония и Гърция от този ден. Очаквам това да допринесе за постигането на решение, което не само че няма да застраши, но и ще укрепи още повече нашата идентичност. Има възможност за решение, което гражданите трябва да потвърдят на референдум. Гражданите очакват лидерство и следователно са готови да водят, да насърчават гражданите да оказват подкрепа“, заяви Заев.
Той добави, че истинският патриотизъм е да се осигури бъдещето на страната, гражданите.
„С решението получаваме покана за членство в НАТО и отваряме възможността да започнем преговори за пълноправно членство в ЕС. Това означава сигурност, но и повече инвестиции, стабилност, ускорено развитие, икономически силна Македония“, заяви Заев.
„Централния съвет прие единодушно заключение, с който му предаде пълно право да взема решения във връзка с проблема, който Гърция има с името, с цел да се осигури по-добро бъдеще на Република Македония и всички нейни граждани“, пише в официално заявление на СДСМ.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Преговорите за името на Македония са трудни, но необходими

Алексис Ципрас: Преговорите за името на Македония са трудни, но необходими

30 Май 2018 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Атина. Преговорите между Гърция и Македония (в източника - Бивша югославска република Македония), които имат за цел да решат десетилетния спор за името й, са „трудни", но „необходими". Това подчерта министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас в на реч на годишната среща на Гръцка федерация на предприятията (SEV), отбелязва електронното издание Kathimerini.
Ципрас заяви, че правителството му е водило преговорите „с чувство за отговорност и патриотизъм", но и с убеждението, че трябва да се намери решение.
„Точно тази позиция оформя един нов образ за Гърция в международен мащаб и укрепва ролята й като стълб на стабилност в регион, който се върти във вихъра на паралелни кризи", добави лидерът на кабинета в Атина, припомняйки за ситуацията в Италия и напрежението с Турция.
Първият дипломат на Атина Никос Коциас заяви в понеделник, че външните министри на двете страни са завършили основния кръг от преговори и че последният етап от разговорите ще бъде воден от министър-председателите, след като бъдат изяснени техническите и правните въпроси.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев и неговото правителство ще отчетат свършената от тях работа

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев и неговото правителство ще отчетат свършената от тях работа

29 Май 2018 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Македония Зоран Заев, придружен от министрите в правителството му, ще проведе утре, на 30 май пресконференция по време на която се очаква да докладва за извършената работа през първата година на управлението му, предава македонският „Фокус“.
Пресконференцията ще се проведе в двора на сградата правителството на Република Македония при паметника на освободителите на град Скопие.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA (Македония): Създадена е рамка за споразумение за компромисно име - какво следва?

VOA (Македония): Създадена е рамка за споразумение за компромисно име - какво следва?

28 Май 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Компромисно споразумение - това е епилогът на последната среща между министрите на външните работи на Македония и Гърция - Никола Димитров и Никос Коцияс. Двамата дипломати се срещнаха в Брюксел, където до късно обсъждаха ключови елементи около въпроса за спора за името между Скопие и Атина, отбелязва Voice of America в македонската си редацкия в материал, в който се търси отговор на въпроса какво следва оттук насетне.
Македонският външен министър определи срещата като продуктивна – утвърдена е рамка, която екипи от външнополитическите ведомства на двете страни усъвършенстват, за да получи форма на двустранно споразумение.
Съществуват и елементи, които трябва да бъдат доуточнени на най-високото ниво. В тази връзка бе съобщено за обширен телефонен разговор, който ще бъде проведен от премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас в средата на седмицата. Не се съобщават допълнителни подробности - нито Димитров, нито Коцияс не разкриха друга информация за преговорите.
„Мисля, че трябва да го оставим на министър-председателите. Видяхме как се отразява комуникацията за процеса, даваме шанс на този процес“, заяви Димитров накратко. Ден след срещата с гръцкия си колега той проведе неофициална закуска с част от външните министри на Европейския съюз. Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката на сигурност Федерика Могерини също е била информирана за резултатите от последните разговори.
„Всички сме насърчени от постигнатия напредък в преговорите между Атина и Скопие по въпроса за името. Всички ние ще работим, за да подкрепим, както се надявам, положителния епилог от тези важни преговори", подчерта Могерини.
Преди срещата в Брюксел двамата външни министри преговаряха интензивно в Ню Йорк в продължение на два дни. В дискусията участваше и специалният посредник на ООН в спора за името – Матю Нимиц. Очевидно там са били потвърдени определени сегменти от възможното решение за пакета.
С новото интензифициране на преговорите и сериозния шанс за окончателно приключване на процеса в Гърция, призивите за нови реакции се активират отново. За следващата седмица в Гърция са обяви нови протести за запазване на „гръцкия характер на Македония". Т. нар. „Комисия за борба за гръцкия характер на Македония", която се представя като организатор, призовава за подкрепа за, както се посочва, борбата на гръцките граждани срещу разпродаването на името на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Последен шанс за споразумение за името

Ekathimerini: Последен шанс за споразумение за името

27 Май 2018 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Атина. С приближаването на срещата на високо равнище на ЕС на 28 юни, смятано за „последен шанс“ за постигане на споразумение по спора за името, министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви, че споразумението за компромисно има с географски квалификатор пред името „Македония“ ще бъде „велика победа“ за Гърция, пише Ekathimerini.
Описвайки текущата фаза на преговорите между Атина и Скопие, като „решаващи“ и „чувствителни“, Ципрас заяви, че „са направени стъпки и ние напредваме в защита на национална позиция“". Преговорите достигнаха очевиден застой след кратък сигнал за пробив миналата седмица в разговорите между Ципрас и неговия колега от Македония Зоран Заев.
След отхвърлянето през миналата седмица на варианта „Илинденска Македония“ запознати източници казват, че и двете страни вече обсъждат друго име, освен четирите предложени от посредника на ООН Матю Нимиц.
|Гърция настоява, че всяко съгласувано име трябва да бъде използвано „erga omnes“ - национално и международно - и че бившата Македония трябва да премахне от конституцията си за всичко, което може да се тълкува като иредентистко .
Анализаторите твърдят, че ако срещата на върха през юни няма да има споразумение, тогава преговорите ще стигнат до задънена улица.
Това означава, че Заев няма да може да използва перспективата за присъединяване към ЕС като морков, за да свика референдум за ново име и да събере достатъчно гласове в парламента на Скопие, за да преразгледа конституцията на страната си.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Нови митинги се организират в Гърция заради спора за името с Македония

Protothema: Нови митинги се организират в Гърция заради спора за името с Македония

26 Май 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Нови митинги се организират в Атина, Солун и други градове, след последните развития в преговорите за името с Македония, пише Protothema.
Членовете на организационния комитет вече са направили серия от контакти с представители на местните власти и са ги помолили да подкрепят на практика протестите на гръцките граждани срещу „предателството на името Македония от правителството“, се казва в прессъобщение.
В следващите няколко дни комитетът, в сътрудничество с пан-македонските съюзи, ще обяви организацията на паралелни митинги в гръцки градове, освен тези в Атина и Солун. Събитията ще се състоят в избраните градове на 6 юни в 19:30 часа.
Както се уточнява в съобщението, „чрез тези митинги комитетът желае да припомни на политическите служители на държавата, че гръцкият народ е направил своето решение за името на Македония и настоява то да бъде уважено“.
Комитетът изяснява на гръцкото правителство, че „никакво решение включващо името „Македония“ няма да бъде прието от гръцка страна“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Министърът на вътрешните работи на Албания е бил в сградата на министерството си по време на сблъсъците пред него

„Макфакс“ (Македония): Министърът на вътрешните работи на Албания е бил в сградата на министерството си по време на сблъсъците пред него

26 Май 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Тирана. Министърът на вътрешните работи на Албания Фатмир Джафери е бил в сградата на министерството си по време на сблъсъците пред него, предава „Макфакс“.
Демонстрантите на моменти са хвърляли предмети към кордона от полицаи, след което се е стигнало и до сблъсъци. Лидерът на опозицията Лулзим Баша е пристигнал на мястото преди да се случи инцидент и е призовал протестиращите да се изтеглят от сградата на албанското МВР.
Албанските медии съобщиха, че министър Джафери е бил в сградата на министерството по това време и от там е следил протеста на опозицията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Еди Рама отговори на протеста на опозицията

Albanian Daily News: Еди Рама отговори на протеста на опозицията

26 Май 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Тирана. Министър-председателят на Албания Еди Рама отговори на опозиционните протести в столицата Тирана, предава Albanian Daily News.
Чрез кратък коментар на официалната си страница премиерът благодари на всички демократи, които мразят правителството, но отказаха да се включат към „нелепия и коварен протест“ и не са наранили Албания „заради коварната им партия“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Според гръцките медии все още няма „бял дим“ след преговорите за името в Ню Йорк

„A1oN“ (Македония): Според гръцките медии все още няма „бял дим“ след преговорите за името в Ню Йорк

26 Май 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Не излезе бял дим от двудневните преговори в Ню Йорк за името между външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс и преговорите между тях продължават в Брюксел, е най-честият коментар в гръцките медии след вчерашния кръг преговори, наблюдава македонската медия „A1oN“.
„Днес не излезе бял дим от преговорите в Ню Йорк, тъй като двамата министри приключиха двете срещи, без да стигнат до ново име“, съобщава телевизия „Скай“ и позовавайки се на източници, близки до преговорите, добавя, че в този момент на масата фигурират всички четири имена , предложени от посредника на ООН за името Матю Нимиц, а „Скопие е призовано да направи крайния избор, докато за Гърция червена линия е „ерга омнес“.
„Изглежда, че двете страни са решени да разходват всяка възможност, за да има решение“, коментира журналист от гръцката държавна телевизия ЕРТ и добавя, че ако се постигне напредък към решение, тогава двамата премиери ще се срещнат в средата на юни в Преспа, за да подпишат договора, но такава среща ще се проведе само ако има решение.
Според кореспондента на телевизия „Скай“ е Димитров приел „ерга омнес“ само за "Илинденска Македония", а кореспондентът на „Антена“ от Ню Йорк, позовавайки се на свои, непотвърдени източници заями, че македонската страна е отхвърлила предложенията „Вардарска Македония“ и „Горна Македония“ , докато „ръцката страна изглежда, че е отхвърлила имената „Македония – Скопие“ и „Нова Македония“, а сценариите за „Северна Македония“ още не са потвърдени“.
Електронното издание на вестник "Реал", позовавайки се на гръцки правителствени източници, че името е единственото открито въпрос, докато по другите останали теми, вече е постигнато споразумение.
Почти всички медии в Гърция коментират, че сега целият интерес и всички погледи са насочени към Брюксел, където двамата министри на външните работи ще проведат нова среща, която най-вероятно, според гръцките журналисти, ще бъде в понеделник.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Албанската опозиция излиза на протест

„Алсат-М“ (Македония): Албанската опозиция излиза на протест

26 Май 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанската опозиция, водена от Лулзим, ще протестира днес по улиците на Тирана. Полицията е задействала общо 1 500 полицейски служители, за да поддържа ситуацията под контрол, съобщава македонската медия „Алсат-М“.
Протестиращите носят импровизирана статуя о образа на министър-председателя Еди Рама като символ на политическата намеса на правосъдието и неговата престъпност и корупция. Десетина от протестиращите са маскирани като Еди Рама и минитрите Фатмир Джафай, Саймир Тахири.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Атина и Скопие не можаха да решат македонския въпрос

РИА Новости: Атина и Скопие не можаха да решат македонския въпрос

26 Май 2018 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Специалният пратеник на ООН за името Матю Нимиц заяви, че външните министри на Гърция и на Македония Никос Коцияс и Никола Димитров по време на двудневните преговори в Ню Йорк не са успели да се разберат по въпроса за конституционното име, а преговорите ще продължат, предава РИА Новости.
„Имахме срещи днес и вчера, ден и половина преговори. Обсъждането бе детайлно, въпросите ясно определени и ограничени. Все още нямаме окончателно решение на проблемите, но и двете страни са пълни с решимост да направят достатъчно, за да достигнат споразумение и упорито да се трудят, за да постигнат успех“, заяви Нимиц. Той допълни, че преговорите между министрите ще продължат в Брюксел.
„Преговорите са значително активизирани. И двете страни имат сериозни позиции и свои национални интереси. Те признават важността от постигането на споразумението и имат намерение да направят това“, заяви специалният пратеник.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America: Според Матю Нимиц все още няма окончателно решение на проблема с името

Voice of America: Според Матю Нимиц все още няма окончателно решение на проблема с името

25 Май 2018 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Специалният пратеник на ООН по спора за името Матю Нимиц заяви след днешния нов кръг преговори в Ню Йорк между външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс, че Няма окончателно решение за спора за името, но двете страни са решени да направят необходимото, за да се постигне споразумение, предава Voice of America в своята македонска редакция.
„Двете страни работят усилено. Двамата министри ще отидат в Брюксел, където преговорите ще продължат. Преговорите са значително засилени. И двете страни имат свои собствени позиции и са под въпрос националните интереси. Въпреки това те осъзнават важността от постигане на споразумение и са решени да го направят“, заяви Нимиц, който добави, че министрите редовно обсъждат и че ще намерят начин нещата да се задвижат.
Министерството на външните работи на Македония все още няма официален коментар за резултата от преговорите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Срещата в Ню Йорк, посветена на спора за името, приключи без решение

„Телма“ (Македония): Срещата в Ню Йорк, посветена на спора за името, приключи без решение

25 Май 2018 | 20:18 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Завършиха преговорите между министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс за името в Ню Йорк, решение все още не е постигнато, което бе потвърдено от посредника на ООН Матю Нимиц, предава македонската медия „Телма“.
„Ние все още нямаме окончателно решение по въпросите, но и двете страни са решени да положат необходимите усилия за постигане на споразумение и да работят усилено за постигането на това. Двамата министри отиват в Брюксел, където ще продължат преговорите. Тези разговори са значително засилени. Както казах, двете страни имат интерес, националните интереси са под въпрос, но те признават значението на постигането на споразумение и са решени да го направят“, заяви след срещата медиаторът.
Преди началото на днешните преговори в седалището на ООН Коцияс заяви пред гръцките медии, че преговорите са разделени на две части, които ще се състоят паралелно. Първата част се фокусира върху политически въпроси и в него са включени дискусии между министрите, докато втората част обхваща технически въпроси, като съдържанието на самото споразумение и правните проблеми, които могат от него да възникнат и преговори в тази част ще се проведат на технократски ниво.
Според гръцките медии две името „Северна Македония“ е отхвърлено от Димитров, а „Нова Македония“ от Коцияс. След европейската среща на високо равнище в София и срещата между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас „Илинденска Македония“ се появи като алтернатива, но тя бе отхвърлена по-късно под натиска на гръцката опозиция.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Нимиц: Преговорите за името между Гърция и Македония стават по-интензивни

Матю Нимиц: Преговорите за името между Гърция и Македония стават по-интензивни

25 Май 2018 | 19:52 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Специалният пратеник на ООН за спора с името Матю Нимиц заяви, че обхватът на преговорите се е стеснил и външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс ще продължат преговорите в Брюксел, предава Reuters.
„Проблемите са добре определени, въпросите са стеснени. Все още нямаме окончателно решение, но и двете страни имат намерение да направят достатъчно, за да постигнат споразумение и ние работим здраво, за да направим това“, заяви Нимиц пред репортери. Той допълни, че двамата министри сега ще заминат за Брюксел, за да продължат преговорите там.
„Преговорите стават още по-интензивни“, уточни пратеникът на ООН.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Няма споразумение на преговорите за името между Гърция и Македония

Protothema: Няма споразумение на преговорите за името между Гърция и Македония

25 Май 2018 | 19:42 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Специалният пратеник на ООН по спора за името Матю Нимиц заяви, че няма споразумение между външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс по време на днешната им среща в Ню Йорк. Дипломатът заяви, че двете страни са се съгласили да подновят преговорите в Брюксел, предава Protothema.
Според запознати източници името „Северна Македония“ отново е навлязло в списъка с възможните имена за решаване на спора за името. Междувременно гръцката страна отхвърля името „Нова Македония“, докато Македония е против наставката „Горна“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Матю Нимиц заяви, че все още няма окончателно решение за спора с името

„Нова ТВ“ (Македония): Матю Нимиц заяви, че все още няма окончателно решение за спора с името

25 Май 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Посредникът на ООН за спора за името Матю Нимиц заяви след днешната си среща с външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс, че обхватът на спора е стеснен, но все още не е взето решение, предава македонската медия „Нова ТВ“.
„Въпросите са добре дефинирани, техният обхват е стеснен, но нямаме окончателно решение на въпроса. Обаче и двете страни са решени да направят много, за да се опитат да постигнат решение и да работят усилено върху него“, заяви Нимиц. Той допълни, че двамата министри ще отидат в Брюксел, за да продължат диалога, но подчерта, че разговорите са значително засилени.
На въпроса, дали ще се срещне с премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас Матю Нимиц заяви, че министрите на външните работи разговарят често., а премиерите добре се познават. Той изрази надежда те да успеят да намерят решение.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Според Матю Нимиц и Македония, и Гърция защитават националните си интереси, но са наясно, че е необходимо решение

„Фокус“ (Македония): Според Матю Нимиц и Македония, и Гърция защитават националните си интереси, но са наясно, че е необходимо решение

25 Май 2018 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Посредникът на ООН по въпроса за името Матю Нимиц заяви след преговорите си с външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзияс, че двете страни защитават своите национални интереси, предава македонският „Фокус“.
„Затваряме почти всички въпроси. Двете страни ще направят всичко, за да намерят решение. Разбираемо е, че и двете страни защитават националните си интереси, но знаят, че е важно да има решение“, заяви Нимиц.
След кратко изявление посредникът отбеляза, че няма да отговаря на журналистически въпроси.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America: Политически въпроси - тема на дискусия между Никола Димитров и Никос Коцияс

Voice of America: Политически въпроси - тема на дискусия между Никола Димитров и Никос Коцияс

25 Май 2018 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Продължават преговорите за името в ООН между македонския и гръцкия външен министър Никола Димитров и Никос Коцияс, заедно с посредника на Световната организация Матю Нимиц, предава Voice of America .
Преди началото на днешната среща Коцияс заяви, че преговорите ще бъдат разделени на две.
„Първата и основна част от преговорите обхваща чисто политическите въпроси, включително дискусиите между министрите под посредничеството на Нимиц. Втората част се отнася до съдържанието на споразумението като цяло, както и до това на отделните въпроси, които възникват в контекста на дипломатическото споразумение“, уточни гръцкият министър.
Македонското министерство на външните работи обяви, че ще има изявление след края на днешните преговори.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): В Ню Йорк започна новата среща между Никола Димитров и Никос Коцияс

„Алсат-М“ (Македония): В Ню Йорк започна новата среща между Никола Димитров и Никос Коцияс

25 Май 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В Ню Йорк започва новата среща между външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс заедно с посредника на ООН за спора за името Матю Нимиц, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Очаква се на срещата позициите на двете страни по спора за името да се приближат.
Вчерашните разговори продължиха шест часа, но преговарящите след това не излязоха да правят заявления до медиите.
Македонското външно министерство обяви, че след края на днешните преговори министрите ще се изкажат пред журналисти.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Според „Нова демокрация“ Алексис Ципрас очевидно смята, че „Илинденска Македония“ е победа за Гърция

„Фокус“ (Македония): Според „Нова демокрация“ Алексис Ципрас очевидно смята, че „Илинденска Македония“ е победа за Гърция

25 Май 2018 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Основната опозиционна партия на Гърция „Нова демокрация“ разкритикува министър-председателя на страната Алексис Ципрас заради това, че заяви, че правителството му не дава име, но се стреми да получи обратно нещо, което вече е дадено, предава македонският „Фокус“.
„Нова демокрация“ коментира, че „Ципрас смята, че неприемливото име като Илинденска Македония е победа за страната“.
„Премиерът, който имаше провал във всички преговори, които води за Гърция, днес има смелостта да твърди, че неговото правителство се стреми да вземе обратно, а не да даде име на Скопие. Очевидно смята, че е победа за нашата страна е неприемливо име като това „Илинденска Македония“, смята опозиционната партия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Опозиционната „Нова демокрация“: Алексис Ципрас очевидно смята, че „Република Илинденска Македония“ е победа за Гърция

Опозиционната „Нова демокрация“: Алексис Ципрас очевидно смята, че „Република Илинденска Македония“ е победа за Гърция

25 Май 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. От гръцката опозиционна партия „Нова демокрация“ отправиха нови критики към лидера на кабинета в Атина, след като в Солун Алексис Ципрас заяви, че правителството не дава име, а се стреми да получи обратно нещо, което вече е било дадено, отбелязва македонският „Фокус“.
„Ципрас смята, че неприемливо име като „Република Илинденска Македония“ е победа за страната", се казва в изявление на „Нова демокрация“.
„Премиерът, който се провали във всички преговори, които води за Гърция, днес има смелостта да твърди, че неговото правителство се стреми да вземе обратно, а не да даде име на Скопие. Очевидно смята, че неприемливо име като това „Република Илинденска Македония", за което разговаря с господин Заев, е победа за нашата страна“, пише в изявление на гръцката консервативна партия.
От „Нова демокрация“ добавят, че единственото, което му остава на Ципрас, е да получи „на изборите отговорът, който заслужава за излишния четвърти меморандум, който подписа, отново орязвайки заплати и пенсии“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Зоран Заев е признал пред гръцкия премиер, че македонският народ има славянски и албански корени

„Курир“ (Македония): Зоран Заев е признал пред гръцкия премиер, че македонският народ има славянски и албански корени

25 Май 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Премиерът Зоран Заев продължава с външната политика, срещу която яростно се противопоставя опозицията, както и големия брой граждани на Република Македония“, пише скопското електронно издание „Курир“, близко до кръговете на ВМРО-ДПМНЕ.
След среща с кмета на Солун Янис Бутарис, министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви, че Заев му признал, че македонският народ има славянски и албански корени, а като премиер се е отказал от това, че Македония е имала някаква връзка с Александър Македонски, отбелязват от редакцията.
„Това е оксиморонът, има държавна единица, която е на 70 години, наречена Македония, а няма нищо общо с Александър Велики и с този исторически период. Те имат славянски и албански корени и признават това. Което означава, че ако получим определение пред името Македония е голяма победа и още по-голяма да се договорим, че едно е нашата Македония, което идва от дългата традиция на древния гръцки свят, а друго е тяхната традиция и техния културен знак“, заяви Ципрас.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски, на дебата на МРТ преди два дни обвини Заев, че с неговата външна политика е отслабил позициите на Македония в преговорите за името с южната й съседка Гърция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Според Алексис Ципрас определителят преди думата Македония ще бъде голяма победа за Гърция

Радио „Свободна Европа“: Според Алексис Ципрас определителят преди думата Македония ще бъде голяма победа за Гърция

25 Май 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Солун. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви относно преговорите за името на Македония, че страната му „отива да си вземе нещо, дадено преди 70 години“. Той не предостави информация за текущите преговори в Ню Йорк но отхвърли твърденията на гръцката опозиция, че правителството дава името Македония, предава радио „Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
"Те имат държавен субект, наречен Македония в продължение на 70 години и нямат нищо общо с Александър Велики Те имат славянски и албански корени и го признават. Ако получим определение пред името Македония това ще е голяма победа“, заяви Ципрас.
Според него ще бъде още по-голяма победа „ако се договорим, че едно нещо е нашата Македония, която идва от дългата традиция на древните гърци, а другата е тяхната традиция и тяхната култура“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Атина и Скопие очакват бял дим от 15-тия етаж на седалището на ООН

Deutsche Welle: Атина и Скопие очакват бял дим от 15-тия етаж на седалището на ООН

25 Май 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. „Атина и Скопие очакват „бял дим“ от 15-тия етаж на седалището на ООН“. Под това заглавие македонската редакция на Deutsche Welle публикува материал, посветен на новия рунд от преговори за разрешаване на спора за името, който вече повече от две десетилетия хвърля сянка в отношенията между двете страни.
В петък в централата на ООН в Ню Йорк продължават преговорите за решаване на спора. Новият кръг от разговори между външния министър на Македония Никола Димитров и първия дипломат на Атина Никос Коцияс се провеждат с участието на специалния посредник на ООН Матю Нимиц. Гръцките медии съобщават, че продължаването на преговорите е изненадващо, като се има предвид, че в навечерието им Коцияс заяви, че най-вероятно те ще продължат само един ден.
Изданието „Ефимерида" цитира дипломатически източник, според когото фактът, че преговорите продължават и в петък „не е негативно развитие". Очаква се дискусиите между дипломатите да бъдат подновени в 9:30 часа местно време, т.е. 16:30 часа българско време.
„Гръцката страна не крие желанието си след приключване на преговорите от 15-тия етаж на седалището на ООН в Ню Йорк да се появи бял дим. Освен това гръцкият министър седна на масата за преговори с цел диалог за намиране на решението. Това не бе постигнато вчера (четвъртък, 24 май – бел.р.)“, пише на свой ред изданието Protothema.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): След шест часа преговори срещата в Ню Йорк между външните министри на Македония и Гърция завърши с мълчание

„Фактор“ (Македония): След шест часа преговори срещата в Ню Йорк между външните министри на Македония и Гърция завърши с мълчание

25 Май 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. След шест часа разговори при закрити врати между министрите на външните работи на Македония и Гърция - Никола Димитров и Никос Коцияс, срещата в Ню Йорк завърши с мълчание, отбелязва скопското електронно издание „Фактор“, като подчертава, че няма изявление и от специалния посредник на ООН за спора за името на Македония – Матю Нимиц.
Единствената налична информация е, че преговорите за постигане на споразумение в спора за името на Македония ще продължат в петък в 16:30 часа българско време. Бе съобщено, че двете страни са постигнали известен напредък, който теоретично би могъл да бъде въплътен в някакъв вид договор след края на преговорите в Ню Йорк.
Ако бъде постигната някаква сделка, ще бъдат необходими няколко дни, преди Нимиц да изпрати предложението до Скопие и Атина и съответно още няколко дни за получаване на отговорите им.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Гръцката опозиция продължава да настоява за ясна позиция на Алексис Ципрас по въпроса за името „Република Илинденска Македония“

A1 On (Македония): Гръцката опозиция продължава да настоява за ясна позиция на Алексис Ципрас по въпроса за името „Република Илинденска Македония“

25 Май 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Мълчанието от страна на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас за името „Република Илинденска Македония" продължава да ангажира вниманието на опозицията в страната, която настоява ясна позиция по въпроса дали официална Атина все още преговаря за него, отбелязва A1 On.
Вицепрезидседателят на опозиционна партия „Нова демокрация“ Костис Хаджидакис подчерта, че в рамките на дискусии в парламента лидерът на политическата сила Кириакос Мицотакис на два пъти е настоял Ципрас да изясни дали разговорите за „Република Илинденска Македония“ продължават.
„Ципрас се направи на два пъти, че не го чува. Неговото мълчание създава основателни опасения, че това неприемливо предложение, което е въплъщение на скопския иредентизъм, още се намира на масата за преговори. Ципрас трябва ясно да отговори на въпроса на „Нова демокрация“, категоричен бе Хаджидакис.
Междувременно рундът от преговори между външните министри на Македония и Гърция, Никола Димитров и Никос Коцияс, продължават в Ню Йорк.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Преговорите за името продължават на 25 май

„24 Вести“ (Македония): Преговорите за името продължават на 25 май

25 Май 2018 | 00:30 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Разговорите върху спора за името между министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас ще продължат и на 25 май, с посредничеството на посланика на ООН Матю Нимиц, предава „24 Вести“.
Срещата първоначално беше предвидена да бъде еднодневна, а за удължението ѝ с един ден е предвидена изява пред медиите.
Министрите и посредникът Матю Нимиц започнаха срещата на 24 май в 10:30 часа нюйорско време.
За 25 май е предвидено преговорите да започнат в 9:30 часа местно време (16:30 българско време).


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Започна срещата за името на Македония в Ню Йорк

„Макфакс“ (Македония): Започна срещата за името на Македония в Ню Йорк

24 Май 2018 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В сградата на ООН в Ню Йорк започна срещата на външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс с личния пратеник на Генералния секретар на Организацията на обединените нации Матю Нимиц. Според съобщенията, външните министри ще имат две заседания, днес и утре, на които ще присъства медиаторът на ООН, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Двамата ръководители на дипломацията по-рано в ООН бяха на отделни срещи с генералния секретар Антонио Гутериш. След тази среща македонският министър Никола Димитров написа в социалната мрежа „Туитър“: "С визия и лидерство от двете страни имаме исторически шанс да приключим десетилетния исторически спор".
Коцияс, в началото на преговорите, призова за прагматизъм и реализъм, а от медиатора Нимиц да бъде мъдър в провеждането на преговорите. "Казвам, че не съм нито оптимист, нито песимист, но имам волята да намеря решение. А другата страна трябва да има прагматизъм и реализъм, за да намери решение. От Нимиц очакваме неговата мъдрост по време на преговорите ", заяви Коцияс.
Преговорите са разделени в две направления, първата и основната част ще бъде посветена на политически въпроси и дискусии между външните министри. Втората част се фокусира върху текста на общото споразумение и правните въпроси, възникващи в контекста на дипломатическото решение. Тези отделни технически подробности се разглеждат в паралелен кръг от преговори, които ще се проведат между работните групи.
"Ще имаме преговори между експерти и преговори на министри. Основните преговори, които интересуват всички, разбира се, са преговорите между министрите. Но и преговорите между експертите ще облекчат целия пакет. Нимиц ще бъде само с външните министри", обясни гръцкият дипломат.
В навечерието на новия кръг от преговорите за името, македонското правителство потвърди, че е в полза на най-новото предложение за име - Република Илинденска Македония. Гърция официално отхвърли предложението "Република Илинденска Македония", оценявайки го като иредентистко. Премиерът Ципрас, отговаряйки на критиките на опозицията, заяви, че Гърция води преговори въз основа на четирите имена, съдържащи се в пакета от предложения на Нимиц.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“A1 On” (Македония): Гръцките медии за срещата Димитров-Коцияс-Нимиц

“A1 On” (Македония): Гръцките медии за срещата Димитров-Коцияс-Нимиц

24 Май 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Атина. „Скопският въпрос: Името отново е на масата“, „Двойна среща на Коцияс и Димитров в сянката на Илинден“, „Още един шанс за разрешаване на скопския въпрос“, „Срещата Димитров-Коцияс: Илинденска „изгоря“, алтернативни имена на масата“, са част от заглавията в онлайн изданията на гръцките медии за срещата в Ню Йорк на министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс при посредничеството на специалния представител на ООН Матю Нимиц, предава македонския електронен портал “A1 On”.
Както съобщи кореспондентът на МИА в Атина, журналистите в Гърция, без да анализират или коментират в детайли, поставят акцентът върху това, че гръцката страна отхвърля предложението „Република Илинденска Македония“ и иска да се сключи договор за име от предложенията на Нимиц, но и че срещата все пак е от ключово значение.
„Това ще бъде първа среща между представители на двете страни от миналия четвъртък, когато се проведоха разговори между премиерите на двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев относно краткият и вероятно приключил живот на името „Илинденска Македония“, пише вестник „Катимерини“ и коментира, че очевидно проблемът е в обсега на употреба и невъзможността на двете страни да стигнат до име, което ще задоволи всички“.
С четири имена на масата ще започне срещата Коцияс-Димитров-Нимиц, след като Атина отхвърли предложението „Република Илинденска Македония“. Трябва да се намери сложно име, което ще „мине“ и в двете страни, пише порталът „Нюз 247“.
Информационният портал „Ефимерида“, позовавайки се на гръцки правителствени източници, пише, че Атина е резервирана.
От кръга около премиера се разбра, че „преди да се направи предложението за Илинден, бяхме близко до договор“.
Димитров , Коцияс и Нимиц ще проведат тристранна среща в централата на ООН в Ню Йорк в 17:30 българско време.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зиядин Села, лидер на „Алианс за албанците“: Името Република Илинденска Македония е удар върху светския характер на държавата

Зиядин Села, лидер на „Алианс за албанците“: Името Република Илинденска Македония е удар върху светския характер на държавата

24 Май 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Партията „Алианс за албанците“ на д-р Зиядин Села се обяви против предложението за името Република Илинденска Македония, предава скопският „Канал 5“.
„Във връзка с информацията, предадена в обществото за новото предложение на името, „Алианс за албанците“ смята, че това е силен удар срещу светския характер на държавата като една от основните стълбове на либералната демокрация“, се казва в съобщение от партията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): За албанците е неприемливо името Република Илинденска Македония, предупреждава професор

МКД (Македония): За албанците е неприемливо името Република Илинденска Македония, предупреждава професор

24 Май 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Името „Република Илинденска Македония“ е неприемливо за албанците в страната, защото няма връзка с тях. За албанците в Македония е неприемливо всяко ново име, което само по себе си ще съдържа славомакедонско наследство. Това заяви професор Арсим Синани от Тетовския университет пред телевизионния канал „Клан Косова“, отбелязва скопското електронно издание МКД.
Според Синани „предложението за името във формата Република Илинденска Македония не е нищо друго освен игра на Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети, за да остане на власт".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Другата страна да покаже прагматизъм и реализъм

Никос Коцияс: Другата страна да покаже прагматизъм и реализъм

24 Май 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс призова македонците да покажат прагматизъм и реализъм, за да бъде постигнато решение на спора за името. Съответното изявление първият дипломат на Атина направи след срещата си с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в навечерието от новия рунд на преговори в Ню Йорк с македонския външен министър Никола Димитров и американския дипломат Матю Нимиц, отбелязва скопското електронно издание МКД.
„Казвам, че не съм нито оптимистичен, нито песимистичен, но имам волята да намеря решение. А другата страна трябва да има прагматизъм и реализъм, за да се случи това. Решенията са решения с компромис. Знам, че много сили и в двете общества биха предпочели решение по тяхна воля, но в международните отношения не съществуват такъв вид решения“, заяви Коцияс, отговаряйки на въпрос до каква степен е оптимист по отношение на срещата с Никола Димитров и Матю Нимиц.
На журналистически коментар, че според Скопие преговорите са към своя край – при това успешен, Коцияс отбеляза единствено, че „не остава нищо друго, освен да го докаже“.
Гръцкият дипломат обясни, че преговорите в Ню Йорк ще бъдат разделени на две части – между външните министри и между техническите групи. Възможно е преговорите в Ню Йорк да продължат не два дни, а само един, допълни Коцияс.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Гръцките опозиционни партии критикуват правителството по въпроса за името

A1 On (Македония): Гръцките опозиционни партии критикуват правителството по въпроса за името

24 Май 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. В навечерието на новия рунд на преговори за преодоляване на спора за името в Ню Йорк, опозиционните партии в Гърция отправиха остри критики към управляващите в Атина, отбелязва A1 On.
„Република Илинденска Македония" е символ и въплъщение на иредентизма според гръцките опозиционни партии „Нова демокрация“ и „Демократична коалиция“. Лидерите на двете партии, Кириакос Мицотакис и Фофи Генимата повдигнаха темата за спора за името в рамките на дебат в парламента, посветен на икономически въпроси.
Мицотакис поиска от премиера Алексис Ципрас ясно да каже дали приема или отхвърля предложението за „Република Илинденска Македония“ и подчерта, проблемът с предложението се крие в това, че конкретното име „е свързано с това, че самото име е символ на иредентизма на съседната страна".
„Предполагам, че въпросът все още е на масата. Предполагам, че може би защото се свързаха с вас (Майк) Пенс и (Ангела) Меркел. Впечатлението, което давате е, че е нещо, за което вече сте се съгласили“, заяви Мицотакис и настоя Ципрас и ясно да отговори дали конкретното име остава на масата за преговори.
Председателят на „Демократическата коалиция“ и на „Движението за промяна“ Фофи Генимата настоя за избори, а това си изискване подкрепи с редица аргументи, включително и за националния въпрос, за който според Генимата сегашното правителство е опасно.
Лидерът на „То Потами“ призова правителството да не пропуска шанса за решение на спора с Македония, но и призова да изясни какво иска – „дали вярва в разрешаването му или просто играе игри, за да предизвика проблеми в опозицията".
По време на обсъждането в гръцкия парламент, Алексис Ципрас, в отговор на критиките от лидера на опозиционната „Нова демокрация“ във връзка с името „Република Илинденска Македония", заяви, че Гърция преговаря въз основа на четирите имена от пакета с предложения на специалния посредник на ООН Матю Нимиц.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Преговорите за името продължат в Ню Йорк

„Телма“ (Македония): Преговорите за името продължат в Ню Йорк

24 Май 2018 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коциас продължават преговорите за името в Ню Йорк с участието на специалния посредник на ООН – американския дипломат Матю Нимиц, припомня скопският телевизионен канал „Телма“.
Преди отпътуването си за Ню Йорк, първият дипломат на Скопие поиска „мъдрост и нерви“ и призова за подкрепата на македонците чрез пост в социалната мрежа „Туитър“. На свой ред Коциас заяви, че за разрешаване на спора за името трябва да бъде прието едно от предложенията на Нимиц. По този начин ръководителят на гръцката дипломация косветно потвърди, че управляващите в Атина не приемат последното предложение за името – „Република Илинденска Македония“.
Без промени в Конституцията на Македония, споразумението няма да влезе в гръцкия парламент, подчерта заместник министър на външните работи Йоргос Катругалос. Лидерът на управляващата в коалиция със СИРИЗА партия „Независими гърци“ - Панос Каменос, е на същата позиция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Македония няма намерение да отстъпи от предложението „Република Илинденска Македония“ на срещата с Матю Нимиц и Никос Коцияс

„Сител“ (Македония): Македония няма намерение да отстъпи от предложението „Република Илинденска Македония“ на срещата с Матю Нимиц и Никос Коцияс

23 Май 2018 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството не възнамерява да се откаже от предложението „Илинденска Македония“. В очакване на новия кръг от преговори в Ню Йорк с посредника на ООН Нимиц, прессекретарят на македонското правителство Миле Бошняковски заяви, че няма промяна на позициите, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Предложението на премиера Заев бе категорично отхвърлено от гръцката страна. Гръцкият министър на външните работи Никос Коцияс заяви пред македонската страна, че решението за името трябва да бъде търсено между предложенията на Нимиц, без да се вземе предвид предложението „Република Македония (Скопие)“.
Той както и македонският му колега Никола Димитров утре в Ню Йорк за първи път сядат на маса с Нимиц след предложението на премиера Заев решението да бъде „Република Илинденска Македония“, за който получи подкрепа само от управляващите партии в Македония. Освен правителството в Атина, предложението на премиера беше отхвърлено и от опозицията в Македония.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Македонският външен министър иска мъдрост и нерви преди срещата си в Ню Йорк със своя гръцки колега

„Независен“ (Македония): Македонският външен министър иска мъдрост и нерви преди срещата си в Ню Йорк със своя гръцки колега

23 Май 2018 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският министър на външните работи Никола Димитров си пожела мъдрост и нерви преди да отпътува за Ню Йорк, където трябва да се срещне с гръцкия си колега Никос Коцияс и с посредника на ООН за спора с името Матю Нимиц, предава македонската медия „Независен“.
Коцияс, който от вчера е във Вашингтон, вече проведе среща с американския държавен секретар Майк Помпео и косвено заяви, че Атина не мисли за последното предложение - Република Илинденска Македония.
„Ние подкрепяме необходимостта да приемем едно от имената, предложени от Нимиц. Не сме съгласни, както знаете, с петото име от неговите предложения (Република Македония (Скопие)) и вървим напред към приемането на стратегически план за приятелско сътрудничество с тази страна в бъдеще, с нейното ново име“, заяви министърът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“: В Ню Йорк ще се проведе битката за „Илинденска Македония“

„Плюс Инфо“: В Ню Йорк ще се проведе битката за „Илинденска Македония“

23 Май 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Прессекретарят на правителството на Македония Миле Бошняковски заяви, че отношението му към последното предложение по спора за името остава непроменено и трябва да се изчака утрешната среща между външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс в Ню Йорк, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
„Ще имаме официална информация, която ще споделяме с обществеността“, заяви Бошняковски на днешната пресконференция, като отговори на въпроса за очакванията на утрешната среща в Ню Йорк.
„Отношението на правителството, изразено от премиера Заев и министъра на отбраната Радмила Шекеринска и на външните работи Никола Димитров, остава същата. Смятаме, че даденото предложение от наша страна след лидерската среща отразява цялостно всички аспекти, които са необходими, за да се защити идентичността на македонския народ, но отразява и всички останали части, които бележат Македония като мултиетническа държава. Смятаме, че това е добро предложение за окончателно решение“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Никос Коциас заяви, че САЩ се интересуват силно от спора с името, но не натискат за незабавно решение

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Никос Коциас заяви, че САЩ се интересуват силно от спора с името, но не натискат за незабавно решение

23 Май 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият външен министър Никос Коцияс заяви, че администрацията на САЩ не упражнява натиск да се намери решение за спора с името, но и че има интерес към това, предаде радио „Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
„Нямаме никакъв натиск по въпроса, нито пък има намерение за натиск. Никога няма да им позволим да ни тласкат. Но те са много заинтересовани от решението на спора и се опитват да разберат докъде са достигнали преговорите и кои са трудните точки“, заяви Коцияс пред журналисти след вчерашната си среща със съветника в Белия дом по национална сигурност Джон Болтън.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ запозна ръководството на БАН с възраженията си относно някои от предложенията за ново име на Македония

АБВ запозна ръководството на БАН с възраженията си относно някои от предложенията за ново име на Македония

23 Май 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на АБВ Румен Петков, зам.-председателите на партията доц. Христо Михайлов и Любомира Ганчева и лидера на АБВ - младежи София Пламена Заячка проведоха среща със заместник-председателя на Българската академия на науките, член-кореспондент проф. Васил Николов, на която обсъдиха казуса около предложенията за ново име на Р Македония. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Представителите на Алтернатива за българско възраждане оправиха апел към учените от академията, както и към тези от тях, които са част от мултидисциплинарната комисия по Договора за добросъседство с Република Македония да защитят българската история и правото на страната ни да се бори против нейното изопачаване при подбора на име на нашата западна съседка.
От АБВ предоставиха на БАН писмото си до мултидисциплинарната комисия по Договора за добросъседство с Република Македония, в което партията категорично посочва, че варианта „Илинденска Македония“ е категорично неприемлив за България, както и че неспоменаването на българите като участници в Илинденско-Преображенското въстание от страна на властите в западната ни съседка е опит за манипулация на историята.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Какво иска Гърция?

„Независен“ (Македония): Какво иска Гърция?

23 Май 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Македония Зоран Заев води две битки в наши дни. Първата по обвинението за „подкуп“ я спечели, а за втората около името ще трябва да изчака по-добри времена. За първи път, откакто е в длъжност, самоувереността на министър-председателя е видимо нарушена. Съпротивата срещу решението, което той определи като достойно за Македония, изразиха почти всички в Гърция - и опозиционните политически лидери, и голяма част от обществеността в Македония. Не е, че само Гърция каза не на "Република Илинденска Македония", но това направиха и македонската диаспора, левицата, десницата, част от албанските анализатори и главно тези, които живеят в някакъв "фантазиленд" и смятат, че спорът може да се реши, а Македония не трябва да прави отстъпки. Реагираха силните патриоти, които знаят какво не може, но нямат представа как може Македония най-накрая да излезе от изолацията и които не искат изобщо да помислят какъв товар поема върху себе си премиера Зоран Заев, когато пред цялата общественост в първо лице единствено число съобщава отстъпките, които нямаше смелост да направи нито едно правителство от независимостта на Македония, пише скопското електронно издание „Независен“ в материал, представен без редакторска намеса.
За квазипатриотите, приемането на промяната на Конституцията, която е била отваряна многократно, е предателство, въпреки че цената на това да не се промени нищо се видя хептен добре, когато Македония се справи с опит за преврат, политическа екзекуция и разпад на демокрацията. Вместо справяне с реалността и предоставянето на подкрепа за премиера, който си постави трудна задача, ако не друго, то поне да стигнем до добро решение за Македония, някои искат да събират точки по тази тема вътре в страната и нататък. На всички ни е ясно, че от началото на преговорите премиерът и партиите зад него правят стъпка по стъпка, т.е. отстъпка за отстъпка, но по този път получиха и няколко отстъпки от гръцката страна. След като публично съобщи името на езика със славянски букви, за което някога бяха набивани на "кол" посланици в страната, Заев публично заяви, че приема добавка към името на Македония за външна употреба.
От София чухме, че продължаваме нататък и че приемаме erga omnes, т.е. промяна на името за домашна употреба, ако това име е приемливо за всички граждани в страната, ако е достойно и ако не влияе на идентичността на македонците в страната. В края съобщи името "Република Илинденска Македония" на три езика, с което се отказва по някакъв начин от античното минало и сложи "катинар" на идеологическия проект Скопие 2014 г., който раздразни Гърция. Преговорите не са приключили, но изглежда, че те са почти в началото. Дилемата е какво иска Гърция и какво е готова да даде Македония, за да стане член на НАТО и ЕС? Дилемата е също дали последният еуфоричен епизод от София е само начин да се продаде на обществеността ерга омнес принципа, тъй като след приспадане на новото име последните два дни, благодарение до голяма степен и на нас самите, то изчезна, но ерга омнес принципа остава , с което на практика отново е премината червената ни линия.
Ето защо, както се движат преговорите до момента, е време обществеността в страната да се подготви за тежко "приземяване". Трудната част от преговорите едва сега започва, а колкото по-дълго траят, толкова повече ще се създава пространство за отстъпки на македонска страна, защото крайната цел на Гърция, очевидно, е да получи всичко, а не компромисно решение на спора за името с нашата държава. Крайната цел, която при това е същата, както в началото, колкото и да се променят условията и реториката в договарянето. Тя е македонския народ и език да бъдат, колкото е възможно по-немакедонски и с квази приставки, славянски транскрипции, непреведени и други вече виждани форми за изиграване на крайния компромис. Нито едно географско, идеологическо, времево или политическо определение няма да отговаря на апетита на политическите партии в Атина, ако не поставя под въпрос македонската идентичност на всеки гражданин в страната.
Затова, колкото повече се усложнява позицията на Заев с някакви патриотични фантазии и квази разправии, че ЕС и НАТО не ни трябват, толкова повече се улесняват крайните в Атина да търсят неща, които нямат здрава логика с приемането на политически компромиси. Македония няма да спечели, ако вдигне ръце от тези преговори, ако вдигне ръце от правенето на предложения, ако вдигне ръце от своите стратегически ангажименти и ако не може да прецени колко цената е поносима, за да тръгне напред, вместо да стои. В крайна сметка това, което най-много искат по-голямата част от политическите сили в Гърция е Македония никога да не стане член на НАТО, а особено на Европейския съюз, така че всяко наше разединение и оттегляне им улеснява тази задача.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ангела Меркел е говорила с премиерите на Гърция и Македония по въпроса за името

Kathimerini: Ангела Меркел е говорила с премиерите на Гърция и Македония по въпроса за името

23 Май 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел е предала позицията на страната си относно развитието на преговорите за името на Македония между Атина и Скопие на гръцкия премиер Алексис Ципрас в хода на телефонен разговор, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Меркел също е говорила и с министър-председателя на Македония Зоран Заев, пред когото, както се съобщава, е изразила своя ентусиазъм за очакваното разрешение на десетилетния спор.
Не се съобщават повече подробности за разговорите, пише гръцкото издание.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Според Панос Каменос, няма да има решение за името

„Канал 5“ (Македония): Според Панос Каменос, няма да има решение за името

22 Май 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната на Гърция и лидер на партия „Независимите гърци“ (АНЕЛ), младши партньор в управляващата коалиция в страната, Панос Каменос заяви, че неговата партия няма да гласува за сложно име, съдържащо термина „Македония“, без значение, дали, както той каза, ще се казва „Илинден, Свети Илия, или ще се нарича Горна, Долна или Вардарска Македония, това си е Македония“, предава най-големият частен македонски телевизионен „Канал 5“.
„Вярвам, че няма да има решение. Вярвам, че няма да се получи, защото самите скопяни вярват убедено в един мит, създаден от Тито, който се върти около името Македония. Аз имам ясна позиция – никога няма да гласувам за име, което съдържа терминът „Македония“. Независимите гърци са обявили това в своята учредителна прокламация. Няма шанс да гласуваме за каквото и да е име, независимо дали е Горна, Долна или Свети Илия“, заяви Каменос в интервю пред гръцка телевизия.
Коалиционният партньор в гръцкото правителство заяви, че предпоставка за подписването на договор е промяна на македонската конституция, която, според неговите думи, не би минала в македонския парламент.
„Позицията на правителството е, че няма да има никакво гласуване и ратификация на договора в гръцкия парламент, ако не мине конституционна промяна в парламента на Скопие“, увери гръцкият военен министър и чрез това индиректно сложи край на преговорите, които вдругиден трябва да се проведат между външните министри на Македония и Гърция при посредничеството на ООН в Ню Йорк.
„Гърция водеше преговори, но получи игра на взаимни обвинения и това показа, че не Гърция пречи на Скопие, а самите те се самоубиват, самите те решиха да не променят Конституцията си. Щом не променят Конституцията, спира всякакъв разговор“, добави Каменос.
Той говори и за министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс и коментира дали той е водил добре разговорите и изобщо, какво е успял да направи.
„Министърът на външните работи накрая успя да събори паметниците им, тази лудост, която беше като италианска комедия. Те поставиха Александър Велики по-голям от космически кораб и поставиха знаци на летищата, по улиците и пластмасовите опаковки на стоките, те бяха добри и ги махнаха. Това е първата мярка. Втората, мисля си, е, най-накрая, в хода на международните преговори да приемат, че са славянска нация, една нация, произлизаща от славяните, които живеят в този регион“, обясни Каменос.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП АБВ разкритикува предложението за име Република Илинденска Македония, според партията приемливи варианти са Вардарска и Нова Македония (ОБЗОР)

ПП АБВ разкритикува предложението за име Република Илинденска Македония, според партията приемливи варианти са Вардарска и Нова Македония (ОБЗОР)

22 Май 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. ПП АБВ разкритикува предложението за име Република Илинденска Македония, според партията приемливи варианти са Вардарска и Нова Македония. Това стана ясно на пресконференция на партията. Според президента на Република България в периода 2002-2012 г. и основател наАБВ Георги Първанов името Република Илинденска Македония показва тенденцията от страна на Скопие да прехвърля проблема от болната глава на здравата. Първанов подчерта, че АБВ е "за" това Македония да влезе в ЕС и НАТО, но това не бива да става за българска сметка. Той изрази радостта си, че историческата общност в страната ни е реагирала много категорично на предложението югозападндата ни съседка да се казва Илинденска Македония. Според новоизбрания председател на АБВ Румен Петков тиражираното име е неприемливо от гледна точка на нашия национален интерес. „В изявленията си последните две години представителите на македонската държавност много методично насаждат разбирането, че има Илинденско въстание – 1903 и 1904 г, както българската академична общност десетилетия наред говори за Илинденско-Преображенско въстание“, каза Петков. Според него македонските власти днес са склонни да се откажат от великомакедонското си съществуване и да се концентрират около илинденските събития през 1903-1904 г. Петков заяви, че ПП АБВ ще внесе становището си срещу името Илинденска Македония в БАН, защото там в продължение на десетилетия са правени анализи на база исторически факти. Пресконференцията на АБВ бе по повод Третия конгрес на партията, който се проведе в събота на 19 май 2018 г. На форума бе избран нов председател на партията в лицето на Румен Петков. На пресконференцията той представи своите трима заместник-председатели на партията: Христо Михайлов, Любомира Ганчева и Владимир Маринов. Стана ясно, че Михайлов ще се занимава с организационната дейност, Ганчева с младежките политики, а основната задача на Маринов ще бъде проблема с раздутата администрация. Изпълнителното бюро на АБВ включва общо 15 души: Румен Петков, Христо Михайлов, Любомира Ганчева, Владимир Маринов, Валери Иванов, Георги Илчев, Георги Кючуков, Димитър Димитров, Емил Кало, Иван Цанов, Йорданка Георгиева, Любомир Халачев, Невена Стоянова, Петър Първанов и Пламена Заячка. Като приоритети на новото ръководство на партията новоизбраният председател Румен Петков изтъкна реализацията на АЕЦ „Белене“ и Южен поток. Според него стремежът за поставяне на България в енергийна зависимост от приятелска Турция е неизгодно от гледна точка на нашата сигурност. По думите му неизграждането на проекта АЕЦ „Белене“ ще ни извади от клуба на атомните държави.От ПП АБВ тази вечер организираха митинг пред сградата на Министерския съвет в подкрепа на рестарта на проекта АЕЦ „Белене“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.