НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Независен“ (Македония): Конструктор поема македонското Министерство на културата

„Независен“ (Македония): Конструктор поема македонското Министерство на културата

23 Май 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бъдещият министър на културата Асаф Адеми по професия е строителен инженер, завършил държавния университет "Кирил и Методий" в Скопие и в момента е директор на датска компания. Той идва по предложение на своята майчина партия БЕСА, от крилото на Африм Гаши. БЕСА получи ресора култура, след като Гаши и премиерът Зоран Заев се договориха за правителствена коалиция. Първоначално се споменаваше името на Зекирия Ибрахими, но скоро след това той обяви, че не приема предложението, пише скопското електронно издание „Независен“ в материал за реконструкцията на правителството в Скопие, представен без редакторска намеса.
Реконструкцията на правителството предизвика лавина коментари и забележки, особено за този ресор, след като стана ясно, че дългогодишният член на независимата културна сцена, Роберт Алагьозовски, ще бъде сменен от челното място в министерството. Още по-сигурно е, че Адеми ще заеме управлението на един от най-чувствителните сектори в страната. За това министерство започнаха всички несъгласия и недоволство сред обществото от управлението на Никола Груевски. Спорният проект "Скопие 2014", който беше обявен през 2008 г., бе приложен именно от Министерството на културата, на което тогава начело бе Елизабета Канческа-Милевска.
В рамките на този проект са изразходвани 670 млн. евро, бяха построени 123 сгради и бяха възстановени много фасади. Ако тогава Министерството на културата бе трансформирано от този проект в Министерство на строителството, сега то ще има начело строителен инженер.
Представители на независимата културна сцена наскоро представиха петиция, озаглавена "Не на пазаренето с културата", която досега беше подписана от малко над 1000 души.
"Културата трябва да се развива чрез стратегически планове и политики, разработени от специалисти в сектора. Само такова лечение на културата може да даде резултати, дългосрочни и стабилни, видими във всяка сфера на обществения живот, признати и приети от нейните създатели - артисти и културни работници, обществото и гражданите.
Стратегическото развитие изисква анализ, дългосрочен план и приемственост в неговото изпълнение, а не бързи и професионални неиздържани промени, които нарушават процеса на развитие на културата и произвеждат фиктивни ад хок резултати", се казва в петицията.
В няколкото месеца министерстване на Алагьозовски се премахнаха титлата национален художник и се проведе "Новата културна вълна" и се прие Годишната програма за култура за 2018 г., която премина с множество противоречиви одобрени проекти. Също така някои от законите в тази област са се променили. Алагьозовски всъщност е единственият министър на СДСМ, който ще напусне това правителство, въпреки че професионалната му квалификация е по-близка до ресора на културата, отколкото тази на Адеми.
Бъдещият министър бе кандидат на движението за кмет на община Гостивар, а според профила на професионалната мрежа „Линекдин" Асаф Адеми се е регистрирал като служител в офшорна компания под името "Инсейкъл Глоубъл". Адеми също е посланик на Македония в Кралство Дания, а от октомври 2007 до октомври 2009 г. работи и в Министерството на външните работи на Македония.
След като Централният съвет на Скопие, крило на движението БЕСА, номинира Адеми за нов министър на културата, реакциите в обществото не се успокоиха. Поради тези причини, чрез пресконференция, от това крило реагираха. Според говорителката на скопската БЕСА Флора Емин, всички спекулации и реакции около техния кандидат за наследник на Алагьозовски са неоснователни и той е правилното решение за този ресор.
СДСМ и ДСИ разменят образованието с правосъдието.
Премиерът Зоран Заев, вчера, след като разбра оправдателната присъда по делото "Подкуп", съобщи, че от новите коалиционни партньори в правителствотое приел списъка с кандидати за договорените министерски и директорски позиции и очаква тя да бъде приета от правителството и парламента.
"Утре ще обявя реконструкцията на правителството. Готов съм и имената се потвърждават. Ще ги предадем на парламента и накрая ще имаме пълно управление ", заяви премиерът Заев.
ДСИ ще номинира за министър на образованието и науката Арбър Адеми, досегашният заместник-министър в този ресор, докато правосъдието ще премине при Рената Тренески-Десковска.
Арбър Адеми е роден през 1985 г. в Куманово. През миналата година е получил докторска степен в Юридическия факултет в Тирана и работи временно като асистент на ДУТ. В продължение на седем месеца е бил консултант в Министерството на труда и социалната политика. Адеми също е вицепремиер по европейските въпроси и се смята за един от най-добрите млади хора в областта на ДСИ през последните години.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Слободна Европа“ (Македония): Политическа, а не качествена реконструкция на правителството в Македония

„Слободна Европа“ (Македония): Политическа, а не качествена реконструкция на правителството в Македония

23 Май 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Новите имена за реконструкцията на македонското правителство влизат в парламентарна процедура, но според някои експерти те са резултат от политическо споразумение за купуване на гласове, пише скопското електронно издание „Слободна Европа“.
Премиерът Зоран Заев в сряда представя предложението за промени в правителството, а новите имена са от редиците на новите коалиционни партньори, БЕСА на Африм Гаши и ДПА (Демократическата партия на албанците) на Мендух Тачи. Съгласно съобщения, министърът на културата Роберт Аладжовоски ще бъде заменен от Асаф Адеми по предложение на БЕСА, която трябва да получи и заместник министри на труда и социалната политика и външните работи.
Бардил Даути ще бъде министър без портфейл, отговарящ за чуждестранните инвестиции, а Митасин Бекири заместник-министър на транспорта и съобщенията по предложение на ДПА. Очаква се и смяна на министъра на образованието Рената Десковска, която ще се изправи пред правосъдието и се очаква на мястото й да бъде назначен и сегашният заместник Арбър Адеми.
Реконструкцията на правителството не е въз основа на анализ на добро или лошо свършена работа, за да се вземе по-качествен персонал, но е купуване на гласове от страна на премиера и на СДСМ, за да има в парламента по-стабилна коалиция, казва политическият анализатор Аладин Демири.
"Независимо какво ще предложат партиите и независимо дали има качество или не те им трябват като бройки и така ще ги използват, докато качеството на правителството е маловажно", смята Демири.
И професорът от университета Климент Охридски Никола Дуйовски смята, че тази реконструкция, както и миналите, е резултат на политическо споразумение, което не представлява процес на избор на качествени хора.
"За мен пълната реконструкция, а и цялото правителство са орган, в който се намират партийно делегирани хора. Нямаме професионалисти там. Това не е Канада, където буквално имаме професионалист във всеки от отделите, при нас, за съжаление, не е така. И следващите периоди ще бъдат отново същите. Не се правят анализи за лицата, колко успешно са завършили нещата в своя ресор и вероятно нещата се късат точно там, където са най-тънки, така че културата по някакъв начин е най-лесно да се смени“, твърди Дуйовски.
Според Демири, за правителството е най-важно да реши спора за името, за да си осигури позиция за по-нататъшно властване.
"Досега реформите, които Заев осъществява в съдебната система, икономиката, образованието и здравеопазването, все още ги няма, нито пък той мисли за тях. Тези реформи могат да се правят само с качествени хора, а не с който и да е, особено от някои партии, които не работят за правителството, а само защитават миналите си позиции и се опитват да скрият собствените си престъпления и т.н ", добавя Демири.
Дуйовски добавя, че ако искаме да се интегрираме в ЕС, това, което е необходимо, е по-бавно да се изграждат изискванията за това кой може да бъде министър или ръководител на държавна институция в Македония, а засега всичко е оставено на политическата борба и договор.
Заев заяви, че се надява до края на месеца имената да бъдат включени в дневния ред на пленарната сесия за доокомплектоване на правителството.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Зоран Заев разшири реконструкцията на македонското правителство

Радио „Свободна Европа“: Зоран Заев разшири реконструкцията на македонското правителство

23 Май 2018 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Македония Зоран Заев във вторник вечерта е изпратил в парламента предложенията за нови членове в правителството, а допълнително е пратил и предложенията: Андрей Жерновски - кандидат за заместник-министър в Министерството на външните работи, Асим Муса - в Министерството на здравеопазването, Гьонюл Байрактар - за Министерството на труда и социалната политика и Садик Бекири - предложение за заместник-министър в Министерството на транспорта и съобщенията, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Правителственият говорител Миле Бошняковски информира и че в парламента са изпратени и оставките, които трябва да бъдат установени констатирани за Билен Салии, министър на правосъдието, Рената Десковска, министър на образованието и науката и Робърт Алагьозовски, министър на културата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.