НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Галина Александрова, енергиен експерт: Над 2 млрд. лева ще плати държавата по арбитражите с ЕРП-ата

Галина Александрова, енергиен експерт: Над 2 млрд. лева ще плати държавата по арбитражите с ЕРП-ата

23 Май 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. Над 2 млрд. лева ще плати държавата по арбитражите с ЕРП-ата. Това посочва енергийният експерт Галина Александрова в своя позиция по темата. „При продължаващата брутална намеса в бизнеса на дружествата, непредсказуемостта на средата, постоянните промени в регулаторната рамка и изкуственото подтискане на цените може със сигурност да се прогнозира, че държавата ни няма да спечели арбитражната схватка“, допълва Галина Александрова.
„Популистката ценова политика декапитализира предприятията от енергийния сектор. Най-потърпевши са електроразпределителните предприятия. И трите дружества са преструктурирани, разходите и персоналът им са оптимизирани, а инвестициите в разпределителната мрежа - средно и ниско напрежение нараснаха. Проблемът е обаче, че в резултат на рестриктивната ценова политика и честите промени в регулаторната рамка печалбите на фирмите изчезнаха. Преди време от EVN коментираха, че ако през 2008 г. от 100 лв. сметка на потребителите дружеството е било отговорно за 17 лв., през 2013 г. то е трябвало да осигурява дейността си с 13 лв., а към този момент този дял е паднал още повече. От ЧЕЗ изчисляват, че делът на компанията в сметка от 100 лв. е едва 9 лева. Намаляването на този дял беше за сметка на увеличаването на цените за производство на електроенергия и на доставките и преноса от държавните НЕК и ЕСО. За да постигне това, регулаторът - преди ДКЕВР, сега КЕВР, просто свиваше признатите разходи за инвестиции на дружествата - само за три години те бяха свити с над 17%. Това доведе до необходимостта дружествата да теглят заеми, за да осигурят необходимите средства за инвестиции. Защото междувременно регулаторът налага глоби /които съдът най-често отхвърляше/ и дори започна производства за отнемане на лицензи“, изтъква тя.
„Така след години на ценови еквилибристики, непрекъснати промени на правилата, проверки и заплахи за отнемане на лицензи трите електроразпределителни компании заведоха арбитражни деля в ICSID - Международния център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон. Прегледът на документите на финансовото министерство сочи, че още през 2016 г. в отчета за изпълнението на бюджета е посочен рискът от огромни разходи за държавния бюджет при загуба на трите арбитражни дела, заведени от електроразпределителните дружества ЕВН, "Енерго-Про" и ЧЕЗ. Само по тях претенциите надхвърлят 2 млрд. лева“, посочва още експертът.


Пълния текст четете в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Галина Александрова, енергиен експерт: Държавата е заплашена от санкции за милиарди по арбитражните дела за нарушени бизнес интереси на ЕРП-ата

Галина Александрова, енергиен експерт: Държавата е заплашена от санкции за милиарди по арбитражните дела за нарушени бизнес интереси на ЕРП-ата

23 Май 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. Милиарди ще струват на държавата, т.е. на българските данъкоплатци, непремислените политически решения в енергетиката. Проблемите в сектора продължават трето десетилетие и макар през последните две години да има добри стъпки към финансова стабилизация и ускорена либерализация, средата за бизнес на енергийните фирми остава трудна. Показва го продължаващото оттегляне на големите чуждестранни инвеститори, както и множеството арбитражни дела на частни енергийни компании срещу държавата заради нарушени бизнес интереси. Това посочва енергийният експерт Галина Александрова в своя позиция по темата. „Сумата само за консултантските услуги по международните арбитражни дела към края на 2016 г. е за близо 36 млн. лв., според тогавашния отчет на финансовото министерство. Отделно и многократно по-големи са санкциите за държавата при загуба на арбитража, което е правилото, поне досега. Това са огромни разходи, които плащаме всички ние - като потребители на енергия и като данъкоплатци“, отбеляза още енергийният експерт.


Пълния текст четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.