НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Заместник-министър Деница Сачева: 24 май е част от нашия принос към духовното развитие на Европа

Заместник-министър Деница Сачева: 24 май е част от нашия принос към духовното развитие на Европа

23 Май 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. 24 май е част от нашия принос към духовното развитие на Европа. Това е празник на знанието и на това да се усъвършенстваш чрез него и културата. Това каза в седмичното образователно предаване „Всички в час“ на Радио „Фокус“ Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката. Според нея България има необходимост повече да говори за това, че кирилицата е българската азбука и е третата в Европейския съюз. По думите й приносът на страната ни за създаването на кирилицата и за опазване на делото на братята Кирил и Методий е нещо, което всеки един български гражданин трябва познава и с което да се гордее.
Зам.-министър Сачева посочи също, че български и чуждестранни писатели и преводачи са участвали в кръгла маса на тема „Многоезичието – единни в разнообразието”, която се е провела в Брюксел, като идеята е била те да разкажат за предизвикателствата на превода от и на български език. Тя добави, че форумът е съвпаднал и с обявяването от страна на Европейската комисия на нов пакет документи за Европейско образователно пространство, като основна инициатива е многоезичието, насърчаването на всички европейски граждани да владеят повече от един език. Деница Сачева добави, че по този начин ще се запази и езиковото многообразие
Заместник-министър Сачева определи като тревожен симптом резултатът от проучването, в което се твърди, че половината от пълнолетните българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член. Тя обясни, че в тази връзка Министерството на образованието и науката подготвя проекти за училищата и детските градини, които са насочени към повишаването на знанията и уменията по български език, както и допълнителното му изучаване в извънкласни занимания и клубове по интереси.
Във връзка с предстоящия празник – 24-ти май, заместник–министърът на образованието и науката пожела да вярваме, че успехът се основава на знания и умения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.