НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Заместник-министър Деница Сачева: 24 май е част от нашия принос към духовното развитие на Европа

Заместник-министър Деница Сачева: 24 май е част от нашия принос към духовното развитие на Европа

23 Май 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. 24 май е част от нашия принос към духовното развитие на Европа. Това е празник на знанието и на това да се усъвършенстваш чрез него и културата. Това каза в седмичното образователно предаване „Всички в час“ на Радио „Фокус“ Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката. Според нея България има необходимост повече да говори за това, че кирилицата е българската азбука и е третата в Европейския съюз. По думите й приносът на страната ни за създаването на кирилицата и за опазване на делото на братята Кирил и Методий е нещо, което всеки един български гражданин трябва познава и с което да се гордее.
Зам.-министър Сачева посочи също, че български и чуждестранни писатели и преводачи са участвали в кръгла маса на тема „Многоезичието – единни в разнообразието”, която се е провела в Брюксел, като идеята е била те да разкажат за предизвикателствата на превода от и на български език. Тя добави, че форумът е съвпаднал и с обявяването от страна на Европейската комисия на нов пакет документи за Европейско образователно пространство, като основна инициатива е многоезичието, насърчаването на всички европейски граждани да владеят повече от един език. Деница Сачева добави, че по този начин ще се запази и езиковото многообразие
Заместник-министър Сачева определи като тревожен симптом резултатът от проучването, в което се твърди, че половината от пълнолетните българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член. Тя обясни, че в тази връзка Министерството на образованието и науката подготвя проекти за училищата и детските градини, които са насочени към повишаването на знанията и уменията по български език, както и допълнителното му изучаване в извънкласни занимания и клубове по интереси.
Във връзка с предстоящия празник – 24-ти май, заместник–министърът на образованието и науката пожела да вярваме, че успехът се основава на знания и умения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.