НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

London Evening Standard:  Депутат напусна Лейбъристката партия на Великобритания заради „нейния крайноляв завой“

London Evening Standard: Депутат напусна Лейбъристката партия на Великобритания заради „нейния крайноляв завой“

19 Юли 2018 | 01:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Един от най-гласните критици на председателя на британската Лейбъристка партия Джон Удкок напусна политическата организация, твърдейки, че тя е „превзета от крайната левица“. Също така, според него, партийното ръководство толерира антисемитизма, пише London Evening Standard.
Удкок обвини Корбин, че е започнал дисциплинарен процес срещу него, в който не може да получи „справедливо изслушване“. „Партията, за която се боря още от момче, вече не е широката църква, която исторически е била. Антисемитизмът се толерира и Лейбъристката партия е превзета на почти всички равнища от крайната левица“, убеден е той.
„Джереми Корбин благодари на Джон Удкок за службата му в партията“, пише в кратък коментар на партията.
Междувременно друг депутат от партията – Маргарет Ходж заяви, че има възможност да бъде подложена от вътрешнопартийно разследване, след като също обвини Корбин в антисемитизъм.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Прави се нов опит за спиране на Брекзит

Daily Express: Прави се нов опит за спиране на Брекзит

27 Юни 2018 | 05:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Прави се нов опит за спиране на Брекзит от леви политици и организации, пише британското издание Daily Express.
Група депутати от левицата, активисти и синдикални лидери обединиха усилията си за проевропейската обиколка , наречена "Левицата срещу Брекзит".
Кампанията ще посети градове като Лондон, Манчестър, Бристол и Бирмингам в опит да промени мненията на хората по отношение на Брекзит.
Депутатът – лаейбърист Катрин Уест и съпредседателката на Зелената партия Каролайн Лукас са сред политиците, които подкрепят предложението за осуетяване на Брекзит.
Трима евродепутати също се включват в кампанията според нейния уебсайт. Към кампанията се присъединяват известни журналисти.
Сайтът на кампанията предупреждава: "Времето изтича. Споразумението за Брекзит на Тереза Май ще бъде гласувано в парламента през есента.
"Колкото повече наближава, толкова по-ясно става, че Брекзит е опит да дерегулираме нашата икономика, да поверим бъдещето си на бъдещето си на досадни търговски сделки и да позволим на босовете да взимат пари.“
Левицата срещу Брекзит, която се описва като "съюз на прогресивните", се организира от групата "Друга Европа е възможна".
Досега кампанията за оставане в ЕС обяви, че ще посети пет града, а други скоро ще бъдат обявени.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Чуждестранният бизнес във Великобритания призовава за разумен Брекзит

The Guardian: Чуждестранният бизнес във Великобритания призовава за разумен Брекзит

26 Юни 2018 | 03:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Чуждестранният бизнес във Великобритания призовава за разумен Брекзит, пише британският ежедневник The Guradian.
Бизнес лидери от САЩ, Канада, Япония и Индия са заявили пред британското правителство, че спешно трябва да разрешат проблемите, свързани с Брекзит или ще изложат на риск търговска дейност за повече от 100 милиарда щатски долара.
Лоби групи, представляващи бизнес интереси от четирите страни, предприеха необичайната стъпка да издадат съвместно изявление за Брекзит преди срещата на върха на Европейския съвет тази седмица. Това стана след като Еърбъс заяви, че инвестицията в Обединеното кралство ще бъде изложена на риск от твърд Брекзит, което кара здравния министър Джеръми Хънт да каже, че намесата на френско-германския производител на самолети е "напълно неподходяща".
Групи, представляващи корпоративни гиганти, сред които Nissan, Bombardier и Facebook, изразиха загрижеността си в понеделник, че Великобритания се насочва към бурно отпътуване от ЕС, което може да засегне повече от 100 милиарда паунда в търговията и да изложи на риск инвестициите в Обединеното кралство.
"Международните предприятия, които са инвестирали много, както в ЕС, така и в Обединеното кралство, призовават за спешен напредък по ключовите нерешени въпроси, останали в преговорите", се казва в изявлението. "Решаването на възможно най-голяма част от оставащите опасения става все по-належащо в деня - като часовникът отбелязва краен срок за окончателно споразумение за оттегляне през октомври."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Джереми Корбин беше призован от да подкрепи втори референдум за Брекзит от привърженици

The Daily Express: Джереми Корбин беше призован от да подкрепи втори референдум за Брекзит от привърженици

25 Юни 2018 | 04:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин е под напрежение, след като беше призован от свои привърженици да противоречи на волята на хората и да подкрепи втори референдум от група, която е против Брекзит, призоваваща за избирането на „радикално лейбъристко правителство“, пише британският всекидневник The Daily Express.
Членове на крайнолявата групировка „Momentum“ са сред тези, призоваващи Лейбъристката партия да се отклони от „самоубийствения“ Брекзит на Консервативната партия, като подкрепи „народния вот“ за финалното споразумение с Брюксел.
Плановете на „Оставащите“ (група, която води кампания за оставане в ЕС) за „Лейбъристи за народен вот“ призовава за „опция да се остане в ЕС, ако гласоподавателите отхвърлят споразумението“.
Групата, която съдържа членове на левичарската организация „Momentum“, която подкрепя Корбин, иска партията да постави ясна дистанция между себе си и Консервативната партията.
Организацията иска официалната позиция на Лейбъристите да бъде против финалната сделка за Брекзит на британския премиер Тереза Мей, ако сделката не срещне „шестте условия“ на партията.
От „Momentum“ след това смятат да проведат кампания за „публичен вот върху сделката, с опция да се остане в ЕС, ако гласоподавателите я отхвърлят“.
Но групата твърди, че първият ѝ приоритет е избирането на „радикално лейбъристко правителство“.
Членът на „Momentum“ Майкъл Чесъм, който е работил за втората кампания на Корбин за лидер на Лейбъристите, е поддръжник на групата.
„Брекзитът на консерваторите ще бъде разрушителен за перспективата за радикално лейбъристко правителство – това ще дерегулира и свие икономиката и ще нападне работническата класа и мигрантите. Не можем да игнорираме това повече – и много хора, които не са твърди „оставащи“ ще стигнат до същия извод“, заяви Чесъм.
Мануел Кортес, генерален секретар на профсъюз, заяви че скорошните притеснения за Брекзит повдигнати от „Airbus“, „Siemens“ и „CBI“ са били „събуждане по телефона за нашето движение да се бори със зъби и нокти“.
Той добави: „Единственият Брекзит предлаган от консерваторите е самоубийствен такъв. Той ще унищожи работните места, нашата производствена индустрия и правата на работниците“.
„Няма нищо в Брекзит за работещите хора. Затова сега виждаме увеличаващ се брой профсъюзи, които излизат срещу него“, заяви още Кортес.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Десетки хиляди протестираха с искане на нов референдум за Брекзит

The Independent: Десетки хиляди протестираха с искане на нов референдум за Брекзит

24 Юни 2018 | 03:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Десетки хиляди протестираха в Лондон с искане на нов референдум за Брекзит две години след гласуването за напускане на Европейския съюз, пише британският вестник The Independent.
Походът започна своят път от Пал Мол до площада пред Парламента, изпълвайки улиците на столицата с флагове и знамена на ЕС и създавайки жълто и синьо море на Уайтхол( улицата, където се намира сградата на британския кабинет).
Противници на напускането пътуваха от цялата страна, за да се присъединят към митинга, организиран от редица лобистки групировки за да дадат началото на национална петиция за нов референдум. Протестът е най-големият от 2016 година насам и в него взеха участие над сто хиляди души.
Организаторите заявиха, че това представлява промяна в лобирането им и изграждането на обществена подкрепа за втори референдум.
Те планират "лято на действие" със събития в цялата страна, чиято цел е да насърчи опозицията срещу Брекзит и да се окаже натиск върху правителството, за да даде на обществото думата.
Очаква се депутатите да гласуват за окончателната сделка Брекзит през есента, като правителството многократно настояваше, че напускането на ЕС без споразумение за оттегляне остава възможност.
Походът се провежда след като проучване на избирателите показа, че около 48% искат референдум за окончателната сделка, срещу 25%, които не искат нов вот.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Observer: В Лондон се проведе голяма анти-Брекзит демонстрация

The Observer: В Лондон се проведе голяма анти-Брекзит демонстрация

24 Юни 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. В Лондон се проведе голяма анти-Брекзит демонстрация, в която взеха участие повече от сто хиляди души, които настояват за нов референдум за крайната сделка за Брекзит, пише британският седмичник The Observer.
Повечето фирми са готови да предупредят правителството за Брекзит тази седмица и високопоставени консерватори вече са подготвили планове за смекчаване на предложенията за излизане от Европейския съюз, направени от Тереза Май. Организаторите на протеста заявиха, че показват, че напускането на Великобритания от Европейския съюз не е "приключила сделка".
Бивш помощник на Маргарет Тачър, няколко депутати от лейбъристката партия и активисти от цялото Обединеното кралство взеха участие в демонстрацията, отбелязвайки две години от гласуването на Брекзит. Организаторите казаха, че хора от всички региони и съсловия са сред тези, които участват в протеста.
Консерватори участваха заедно с лейбъристи и либерал-демократи по време на протеста, в който хората изразиха недоволство от хаоса, създаден от правителството след гласуването за Брекзит. Лидерите на лейбъристите са подложени на натиск от март, отказвайки да подкрепят втори референдум. Имаше скандирания "Къде е Джереми Корбин" от множеството . По това време той беше на посещение в палестински лагер за бежанци.
Гневът на хората от начина на водене на преговорите от премиера за Брекзит е придружен от възобновяване на натиска от страна на индустрията, за да се гарантира, че търговията с Европа няма да бъде нарушена в резултат на напускането.
Големи производители ще отправят предупреждения относно преговорите за Брекзит в рамките на няколко дни, след като Airbus и BMW обявиха, че могат да преразгледат британските си инвестиционни планове, освен ако Великобритания не остане тясно свързана с Европа след Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: Бизнесът е недоволен от бъркотията около Брекзит, създадена от Тереза Мей

The Sunday Times: Бизнесът е недоволен от бъркотията около Брекзит, създадена от Тереза Мей

24 Юни 2018 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бизнесът е недоволен от бъркотията около Брекзит, създадена от Тереза Мей и заявява, че бавните преговори излагат на риск работни места, пише британският вестник The Sunday Times.
Бизнес лидерите започнаха безпрецедентна съвместна атака срещу воденето на преговорите за Брекзит от правителството, като предупредиха, че "времето изтича", за да бъдат спасени хиляди работни места.
В знак, че бизнесът бързо губи търпение от бавния темп на преговорите, петте най-големи бизнес-лобита казаха, че големите компании се готвят да изнесат бизнеса си извън Великобритания.
В едно прямо писмо до Тереза Май, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заявиха, че липсата на яснота относно Брекзит може да струва на британската икономика милиарди лири, хиляди работни места и да бъдат оставени много семейства без основен доход ".
Писмото, изпратено на вчерашната втора годишнина от гласуването, за напускане на ЕС, идва след заплахата на Airbus да напусне Обединеното кралство в случай на твърд Брекзит. CBI, Институтът на директорите, британската търговска камара, производствената организация EEF и Федерацията на малкия бизнес съобщиха пред The Sunday Times в интервю миналата седмица, че настояват за по-голямо участие в сделката за Брекзит.
Интервенцията отразява нарастващото безпокойство в управителните съвети, чийто предупрежденията рутинно се отхвърлят като продължение на "Проект Страх".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Хиляди души се присъединиха към протестен марш в Лондон с искане за референдум върху финалното споразумението за Брекзит

Reuters: Хиляди души се присъединиха към протестен марш в Лондон с искане за референдум върху финалното споразумението за Брекзит

23 Юни 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Около 100 000 поддръжници на Европейския съюз преминаха през централната част на Лондон в събота, с искане британското правителство да проведе финално публично гласуване върху условията за Брекзит, заявиха организаторите на марша, цитирани от Reuters.
Демонстрантите се събраха в основните артерии на столицата, развявайки британски, ирландски и европейски флагове, както и цветни лозунги призоваващи за „народен глас“ върху евентуалното споразумение, с което Великобритания ще напусне Европейския съюз.
На втората годишнина от референдума за Брекзит през 2016-та година, с който бе взето решението за излизане от Блока с 52 на 48 процента, социологическите проучвания показват, че политическите разделения остават.
Кампанията „народен глас“, която включва няколко проевропейски групи, иска публичен референдум, „за да можем ние да изберем дали решение, което ще повлияе върху живота ни за поколения напред, ще направи страната ни по-добре или по-зле“.
Нито една от двете основни политически партии във Великобритания (Консерватори и Лейбъристи) не подкрепиха идеята за провеждане на референдум за финалното споразумение.
„Хората виждат как политиците правят бъркотия върху една наистина лоша сделка, за които не са гласували, или дори върху идеята за Брекзит без сделка, върху която също не са гласували“, заяви говорител на кампанията пред Reuters.
„Този марш е израз на гласа на хората, които казват на политическия елит, че не се е справил със задачата си“, допълни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Горната камара на британския парламент одобри правителствения законопроект за Брекзит

Reuters: Горната камара на британския парламент одобри правителствения законопроект за Брекзит

20 Юни 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Горната камара на британския парламент (Камара на лордовете) в сряда одобри законопроекта на министър-председателя Тереза Мей за Брекзит, слагайки край на месеци парламентарен дебат върху законодателството, което ще сложи формален край на членството на страната в Европейския съюз, предава Reuters.
Лордовете са одобрили правителствения план без гласуване, след като бунтът на тези, които желаеха парламентът да има по-голямо влияние върху процеса на излизане, беше потушен в долната камара по-рано през деня.
Законопроектът за излизане от ЕС сега ще премине в закон в идните седмици, след като получи „Кралско одобрение“ – формалност, което не включва по-нататъшен дебат.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Черна дупка във финансовия план на Тереза Мей за националната здравна система на Великобритания

The Times: Черна дупка във финансовия план на Тереза Мей за националната здравна система на Великобритания

18 Юни 2018 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Тереза Мей е изправена пред черна дупка в своя план за финансиране на националната здравна система (НЗС) с 25 милиарда паунда, след като министрите ѝ не успяха да се съгласят за всички източници на приход преди обявяването на плана, пише британският вестник The Times.
Правителството тепърва ще трябва да одобри план за намиране на близо 11 милиарда паунда от обещаните в събота пари, докато Тереза Мей ясно показа, че повишаване на данъците предстои в есенния бюджет.
Тя заяви пред радио „LBC“, че „ние като страна ще допринесем малко повече“, докато представители на правителството са заявили пред The Times: „Ще имаме разговор относно данъците“.
В събота Тереза Мей обяви, че до 2023 година бюджетът за НЗС Англия ще бъде повишен с 20 милиарда паунда на година. Освен това, шотландското правителство ще получи 2 милиарда паунда, а Уелс ще получи 1.2 милиарда паунда, заедно със стотиците милиони за здравни услуги в Северна Ирландия.
Допълнителни милиард и 250 милиона ще бъдат разпределяни всяка година, за да се покрият пенсионните дефицити на здравната система. Споразумението беше сключено в петък следобед от Тереза Мей, здравният министър Джереми Хънт, финансовият министър Филип Хамънд и изпълнителният директор на НЗС Англия Саймън Стивънс.
Въпреки това, източници споделят че срещата е приключила без споразумение върху това, откъде ще бъде взета сериозна част от финансирането. „В края на срещата, някои източници на финансиране бяха по-сериозно оградени от други“, заяви министерски източник.
Плановете за набиране на пари от замразяването на всички частни и национални прагове за застрахователни обезщетения в края на парламента, остават водещите опции и биха събрали близо 4 милиарда паунда.
Планове за отлагане на намаляването на корпоративния данък, които биха донесли още 6 милиарда, не бяха отписани. Министрите сега се надяват, че Офисът за бюджетна отговорност ще обнови растежа в бюджета, намалявайки нуждата от заеми и повишаване на данъците, но планът все още остава недофинансиран с 11 милиарда паунда.
Тереза Мей заяви, че мерките ще бъдат частично финансирани от „Брекзитски дивидент“ – парите, които Великобритания вече няма да изпраща към Брюксел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Министри предупреждават, че сделката по Брекзит трябва да се приключи до октомври

Sunday Express: Министри предупреждават, че сделката по Брекзит трябва да се приключи до октомври

17 Юни 2018 | 03:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министри предупреждават, че сделката по Брекзит трябва да се приключи до октомври, иначе Великобритания е заплашена от юридическа безизходица, пише вестник Sunday Express.
Правителството ще се окаже в недостиг на време, за да въведе редица важни закони, преди Великобритания официално да напусне ЕС следващия март.
Законопроект за прилагане на Брекзит и споразумение за напускане на ЕС, както и други нови закони ще са необходими, за да влезе в сила споразумението, което Великобритания постигне с Брюксел.
Ако се окаже неподготвена, Великобритания ще бъде оставена в "правна безизходица" и извън ЕС без сделка.
Но Андреа Лийдсъм, отговаряща за дневния ред в Камарата на Общините, предупреди, че законите ще отнемат месеци, за да преминат през Парламента и биха могли да бъдат осуетени от привържениците на оставането.
Тя предупреди колегите си, че с малкото работно мнозинство правителството няма да може да използва специални мерки за ускорено законодателство, което може да ускори нещата в случай на извънредна ситуация.
Ако парламента не започне да гледа законите октомври, няма да стигне времето, дори и да работят през нощта в продължение на дни, предупреди Лийдсъм.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: ЕС се подготвя за възможността Брекзит да бъде отложен

The Independent: ЕС се подготвя за възможността Брекзит да бъде отложен

16 Юни 2018 | 02:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз се подготвя за възможността Брекзит да бъде отложен, пише британският вестник The Independent.
Европейският съюз се подготвя за възможността за отлагане на Брекзит, тъй като преговорите с Обединеното кралство изглежда все по-малко вероятно да доведат до продуктивен край във времето.
Вътрешните документи, изготвени от Европейския съвет, показват, че блокът планира какво да прави "в случай, че Обединеното кралство все още е член на Съюза" след март 2019.
Отделно длъжностните лица на Европейската комисия обсъждат подробно практическите въпроси, свързани с удължаването на разговорите на Брекзит, според източници, цитирани от германския вестник Handelsblatt.
Ирландският премиер Лио Варадкар заяви тази седмица, че има "редица различни сценарии, които биха могли да възникнат, ако няма сделка до март“ - признавайки, че" е възможно да се удължи член 50, за да може преговорите да се проведат ".
По принцип процедурата по член 50 продължава точно две години, но могат да бъдат удължени с изричното и единодушно разрешение на всички държави-членки на ЕС. Всяко значително удължаване може да означава, че Великобритания ще трябва да проведе избори за Европейски парламент през май следващата година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Две трети от гласоподавателите смятат, че Тереза Мей е направила бъркотия от Брекзит

The Times: Две трети от гласоподавателите смятат, че Тереза Мей е направила бъркотия от Брекзит

15 Юни 2018 | 01:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Публиката смята, че Тереза Мей се справя с Брекзит по-зле от всеки един момент, откакто стана министър-председател на страната, според ново проучване за британския вестник The Times.
Само 21 процента вярват, че правителството се справя добре в преговорите, докато 66 процента смятат че министрите се справят зле.
Има драматичен спад в доверието към справянето с Брекзит от Тереза Мей, след изборите през миналата година. За началните месеци на 2017 година, публиката широко одобряваше начина, по който министър-председателят се справяше с нещата.
Въпреки това, Тереза Мей е увеличила малко преднината си като избор за премиер пред Джереми Корби с 15 пункта. Около 39 процента смятат, че тя е по-подходяща за работата, което е с 2 процента повече от досегашните резултати, докато 24 процента от анкетираните са на мнение че лейбъристкият водач Корбин би се справил по-добре.
Около 46 процента смятат, че Великобритания е сгрешила с излизането си от ЕС, докато 43 процента смятат, че това е било правилното решение. През изминалата седмица тези числа са били 44 и за двете страни.
Публиката все още поставя Консервативната партия пред Лейбъристката като избор за партия, която да извърши Брекзит. Около 26 процента избират консерваторите, 16 процента са за лейбъристите и 10 процента биха избрали евроскептичната партия на Найджъл Фараж ЮКИП.
Проучването също разкрива, че 40 процента смятат, че парламентът има легитимността да отхвърли сделката за Брекзит, докато 37 процента мислят обратното.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Британските власти представят три сценария за парламентарен вот върху Брекзит

Sputnik: Британските власти представят три сценария за парламентарен вот върху Брекзит

15 Юни 2018 | 00:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Департаментът за Брекзит на Великобритания е представил план с три варианта за иницииране на вот в парламента за сделка за излизане от ЕС, предава Sputnik.
Според плана, вотът ще бъде предизвикан от един от трите сценария:
1) Парламентът отхвърля сделката с Европейския съюз постигната от правителството
2) Провал в постигането на каквото и да е споразумение
3) Правителството не успява да постигне споразумение до 21 януари, 2019 година, което е крайният срок.
„Това гарантира, че при всички случаи парламентът ще търси отговорност от правителството, докато в същото време позволява на правителството да изпълни волята на британския народ изразена в референдума от 2016 година“, заяви говорител на департамента.
Парламентът на Великобритания отхвърли на 13 юни предложение, което щеше да принуди правителството да преговаря за оставането в Европейското икономическо пространство, по този начин продължавайки участието си в единния пазар на ЕС и в преговорите за Брекзит.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей за малко избегна поражение за Брекзит

The Guardian: Тереза Мей за малко избегна поражение за Брекзит

13 Юни 2018 | 04:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей избегна унизително поражение за Брекзит, след като недоволните депутати се съгласиха на отстъпки от нейна страна, пише британският вестник The Guardian.
Само няколко минути преди началото на гласуването министър-председателят проведе последни разговори с повече от 14 недоволни депутати в Долната камара, след което те получиха лични уверения, че тя ще се съгласи с техните предложения.
Един депутат в срещата, който включваше бившия министър на кабинета Джъстийн Грийнинг и Ед Вайзи, заяви, че Мей е казала на групата, че е "въпрос на доверие".
Недоволните депутати-консерватори, водени от бившия главен прокурор Доминик Грийв, по-късно похвалиха правителството, че "откликват положително" на техните опасения и заявиха, че ще им бъде обърнато внимание, когато законопроектът за изтегляне от ЕС се върне обратно в Камарата на лордовете в понеделник.
Депутатите гласуваха с 324 гласа срещу 298, за да подкрепят правителството при отхвърлянето на изменение, прието от Камарата на лордовете през април, което би увеличило ролята на Долната камара в случай на отхвърляне на окончателната сделка за Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Искането за нов референдум е обида за английските избиратели

Sunday Express: Искането за нов референдум е обида за английските избиратели

10 Юни 2018 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Искането за нов референдум от подкрепената от филантропа-милиардер Джордж Сорос инициатива се определя като обида за британските гласоподаватели, пише британският вестник Sunday Express.
„Най-доброто за Великобритания“ представи своята "пътна карта" за осигуряване на референдум за крайната сделка на Брекзит, която правителството ще сключи с Брюксел.
Иска се хората да имат избор между това споразумение и оставането си в Европейския съюз - и гласуването да се състои преди 29 март 2019 г., когато Великобритания трябва да напусне блока.
Групата е финансирана частично от унгарско-американския милиардер Джордж Сорос - познат като човекът, който "фалира Bank of England" в черната сряда през 1992 година.
Джон Лонгоуърт, съпредседател на инициативата "Да напуснем значи да напуснем", реагира яростно на заговора, за да се наложи втори вот за Брекзит. Той каза: "Тази измамна кампания, водена от милиардера Джордж Сорос, е обида за британските гласоподаватели“.
"Да има такава кампания, финансирана от чуждестранен милиардер, е симптоматично за антидемократичната природа на ЕС и тактиката на тормоз.
"Имахме референдум за ЕС и британците са гласували да напуснат. Тактиката за многократни референдуми е предпочитана от ЕС, който провежда референдум след референдум, докато Брюксел получи желания от него резултат.
"Като страна трябва да гледаме напред към икономическите ползи, които Брекзит предлага на Великобритания. Тази отрицателна, " Най-доброто за Великобритания "е олицетворение на най-лошото за Великобритания.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: Доналд Тръмп заяви, че за момента ще се фокусира върху търговията, а не върху Русия

Washington Post: Доналд Тръмп заяви, че за момента ще се фокусира върху търговията, а не върху Русия

8 Юни 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че няма да говори за известно време за т.нар. „Руско разследване“, защото ще трябва да се фокусира върху търговските преговори на ежегодната среща на високо равнище на „Г-7“, която се провежда в Канада, предава Washington Post.
Тръмп заяви на профила си в социалната мрежа „Туитър“, че се отправя към Квебек. Очаква се там неговите партньори да оспорят неговите търговски политики, предвиждащи въвеждането на мита върху металите.
Тръмп заяви, че преговорите „ще се въртят най-вече около продължаващата дълго нечестна търговия, практикувана срещу САЩ“. След това той ще се отправи към Сингапур, за да проведе среща на високо равнище с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.
„Няма да говоря за известно време за лъжливия руски лов на вещици“, заяви президентът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Ако Доналд Тръмп беше начело на Брекзит щеше да има „много хаос“

Борис Джонсън: Ако Доналд Тръмп беше начело на Брекзит щеше да има „много хаос“

8 Юни 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън похвали Доналд Тръмп и заяви, че щеше да има „много хаос“ ако американският президент оглавяваше Брекзит, пише европейската редакция на електронното издание Politico.
В сряда Джонсън говори при затворени врата на сбирката на Института на директорите в Лондон, като аудиозапис от събитието е бил придобит от BuzzFeed News и публикуван в четвъртък.
Говорейки пред активисти от Консервативната партия на събитието, Джонсън заяви: „Все повече се възхищавам на Доналд Тръмп. Все повече се убеждавам, че в неговата лудост има някакъв ред в неговата лудост“.
„Представете си, че Тръмп правеше Брекзит“, продължи британският външен министър. „Щеше да е много твърд... Щеше да има всякакви непредвидени ситуации, много хаос. Всички щяха да си мислят, че е полудял. Но всъщност така може да се постигне много. Това е много, много добра мисъл“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп заплаши ЕС и Канада с нови вносни мита

ТАСС: Доналд Тръмп заплаши ЕС и Канада с нови вносни мита

8 Юни 2018 | 06:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък обвини Канада и Европейския съюз в създаването на търговски бариери, в това число – въвеждането на вносни мита, след което заплаши да наложи нови и по-силни мита, ако Брюксел и Отава откажат да премахнат своите срещу САЩ, предава ТАСС.
„Защо ЕС и Канада не информират обществеността за това, че дълги години са използвали мащабни търговски мита и непарични търговски бариери против САЩ? Абсолютно нечестно по отношение на нашите фермери, работници и компании. Отменете митата и бариерите си или ще получите повече от ответен отговор“, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей е обвинена, че заблуждава министри за Брекзит

The Times: Тереза Мей е обвинена, че заблуждава министри за Брекзит

7 Юни 2018 | 03:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Подкрепящите Брекзит обвиниха премиера на Великобритания в заблуждаване, след като евроскептични членове на Кабинета са били държани в дезинформация върху документ за ключов разговор, часове преди да е бил готов за публикация, пише британският вестник The Times.
Министър-председателят сподели проектоплан за избягването на твърда граница със Северна Ирландия с водещи министри от Кабинета си, които подкрепя оставането в ЕС, дни при да ги даде на Борис Джонсън, Лиам Фокс и Майкъл Гов.
Планът се не се харесва от подкрепящите брекзит, защото ангажира цяла Великобритания към елементите на митническия съюзи, ако Лондон и Брюксел не могат да сключат сделка върху граничния контрол.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей има една седмица, за да успокои бунтът в партията си заради митническия съюз с ЕС

The Times: Тереза Мей има една седмица, за да успокои бунтът в партията си заради митническия съюз с ЕС

5 Юни 2018 | 02:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей има една седмица, за да изкове компромис с бунтовниците в Консервативната партия заради Брекзит, след като насрочи гласуването за митническия съюз за 12 юни, пише британският вестник The Times.
12 депутата заплашват да гласуват против на вота за бъдещето на митническите разпореждания. Те вярват, че правителството ще представи свое собствено компромисно споразумение в рамките на дни, но твърдят че това е малко вероятно да промени мнението им.
Консерваторите може да се обединят с опозиционните депутати, за да решат гласуването през следващата седмица.
Правителството все още не е успяло да излезе със собствен митнически план, заради различия в Кабинета.
Някои от министрите в Кабинета на Тереза Мей са разочаровани от отказа ѝ да изведе митническия въпрос на преден план.
Те са озадачени от това, което те наричат очевидна липса на спешност от Тереза Мей. „Нищо не изглежда да се случва само три седмици преди срещата (на ЕС). Всичко е в затишие“, заяви един от министрите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Депутати лейбъристи призовават Джереми Корбин да подкрепи нов референдум за Брекзит

The Independent: Депутати лейбъристи призовават Джереми Корбин да подкрепи нов референдум за Брекзит

2 Юни 2018 | 03:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин се изправя срещу все по-голям натиск да подкрепи нов референдум за Брекзит, след като 18 депутати от неговата партия, представляващи различни райони в Лондон подписаха писмо, с което призовават да се насрочи референдум за крайната сделка, която ще сключат Европейският съюз и Великобритания, пише британският вестник The Independent.
В отвореното писмо лондонските депутати предупреждават,че лоша сделка за Брекзит ще раздели дълбоко жителите на столицата и за това те призовават да се чуе мнението на електората по въпроса.
В писмото пише: „Условията, при които ще напуснем ЕС никога не са разяснявани на широката публика. Едва когато премиерът ни донесе подписаното споразумение, ние най-накрая ще знаем какво означава Брекзит. И тогава трябва да бъде взето решение дали го приемаме или не. Не може 650 депутати самостоятелно да решат дали да приемат споразумението, без да бъдат попитани жителите на Лондон и на цялата страна. Затова ние смятаме, че трябва да има референдум, където 65 милиона души да кажат какво мислят“, пише в писмото.


Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Франция блокира сделката за Брекзит по сигурността

The Times: Франция блокира сделката за Брекзит по сигурността

31 Май 2018 | 03:16 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция блокира опита на Великобритания да остане част от системата за сигурност на Европейския съюз, който помага за идентифицирането на чужди престъпници и е изработена, за предпазване на общността, пише британският вестник The Times.
Правителството на Великобритания иска гаранция, че ще продължи да има достъп и да споделя важна информация за ДНК, пръстови отпечатъци и превозни средства с други европейски държави след Брекзит.
Министрите заявиха, че участието на Великобритания в т.н. Прюмска конвенция е „очевидно в националния интерес“. Системата позволи на френските и белгийските власти да идентифицират терористите отговорни за атаките в Париж през ноември 2015 година.
Великобритания, обаче, е отблъсната по време на скорошна среща за присъединяване към проект „Прюм 2“, с Франция начело на съпротивата. Правителствена фигура заяви: „По принцип Франция е доста услужлива когато стане на въпрос за сътрудничество в сферата на сигурността, но в този случай те се държат странно“.
Спорът е поредният знак, че Тереза Мей има затруднения в сключването на пост-брекзит сделка по сигурността. Подобно на участието на Великобритания в проекта „Галилео“, Европейската комисия настоява за налагане на правила, които ограничават споделянето на чувствителна информация с трети страни.
Отказът на Великобритания да се предаде на контрола на Европейския съд представлява още едно препятствие в споделянето на информация. По начало Великобритания бе убедена, че способностите ѝ в правоприлагането и разузнаването ще ѝ помогнат да надскочи „идеологическите“ възражения, след като останалите държави-членки слагат като свой приоритет сигурността. Разногласието около Прюм е най-новата конфорнтация, която подрива това вярване. Въпреки, че Франция подкрепя искането на Великобритания за пълен достъп до 14-милиардната система „Галилео“ след Брекзит, тя заема по-твърда позиция относно датабазата с ДНК отколкото други европейски държави.
Държави включително Германия се предполага, че подкрепят опита на Великобритания да вземе участие, но Франция настоява решението да бъде представено на Европейската комисия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Кампанията на Джордж Сорос за нов референдум за Брекзит ще започне следващите дни

Daily Express: Кампанията на Джордж Сорос за нов референдум за Брекзит ще започне следващите дни

30 Май 2018 | 04:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джордж Сорос, който подкрепя идеята за нов референдум за Брекзит във Великобритания ще организира нова кампания за оставане в Европейския съюз, пише британският консервативен вестник Daily Express.
Сорос е завил, че ЕС е в „екзистенциална криза“ и решението на Великобритания да го напусне е нанесло много вреди. Той казва, че Брекзит е пример за териториална десинтеграция – процес вредящ и на двете страни.
Според него въпреки тежката криза, в която се намира ЕС, му се налага да договаря споразумението с Обединеното кралство за напускане.
„Разводът може да отнеме повече от пет години, а пет години са цяла вечност в политиката, особено в тези революционни времена“, казва Сорос на конференция в Париж.
Той смята, че едно решение за оставане на Великобритания може да бъде от голяма полза и за двете страни, като ще запълни очертаващата се дупка в европейския бюджет, а и ще предпази Великобритания от раздялата с единния европейски пазар.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Никола Стърджан критикува привържениците на „твърд Брекзит“ в интервю

Daily Express: Никола Стърджан критикува привържениците на „твърд Брекзит“ в интервю

29 Май 2018 | 04:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Първият министър на Шотландия критикува в интервю, излъчено в сайта на европейската редакция на Politico на 28 май, привържениците на „твърд“ Брекзит Борис Джонсън, Джейкъб Рийс-Мог и Майкъл Гоув, като ги нарича „луди привърженици на Брекзит“, предава консервативното британско издание Daily Express.
Тя ги заплашва със събуждане на дебата за шотландска независимост. Никола Стърджън ще се срещне с главния преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние.
„ЕС беше ясен от първия ден – не може да има избирателен подход. След напускането на ЕС Великобритания става „трета страна“ и ще трябва да си носи последствията. Не можеш да бъдеш в един клуб и да игнорираш правилата , на които той се основава“, казва Стърджън.
„Има група хора – „твърдите" привърженици на Брекзит, които не могат да приемат това, защото мислят, че могат да говорят митовете си от времето на референдума. Може преди две години да си фантазирал и сега идва момента на истината.“
Никола Стърджън обвинява правителството , че не взема предвид всички опции за Брекзит, като има предвид министърът на външните работи Борис Джонсън, министърът на околната среда Майкъл Гоув и депутатът-консерватор Джейкъб Рийс-Мог.
„Един от проблемите на правителството в момента, е че не се вслушва в никой освен в лудите привърженици на „твърд“ Брекзит“.
Стърджън също така заявява, че Великобритания навлиза в критична фаза на преговорите за Брекзит през следващите седмици. Визитата й в Брюксел се случва в момент, когато тя започна да чертае икономическите планове за шотландска независимост, макар и да не е ясно все още кога ще има нов референдум по въпроса.
„Нанасящата вреди несигурност може да приключи само ако правителството постави на първо място работните места и жизнения стандарт и се съгласи да остане в единния европейски пазар и митническия съюз за доброто и на Шотландия и на Великобритания“, завършва Стърджън.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Правителството планира тихомълком Великобритания да  остане в ЕС след март 2019 година

The Telegraph: Правителството планира тихомълком Великобритания да остане в ЕС след март 2019 година

27 Май 2018 | 03:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Според евроскептиците правителството планира тихомълком Великобритания да остане в ЕС след март 2019 година, като е заделило стотици хиляди лири за дейности свързани с изборите за Европейски парламент, разкрива британският вестник The Telegarph.
За избирателната комисия са предвидени 829 хиляди британски лири за дейности, свързани с европейските избори през май 2019. От там завяват, че средствата са заделени като предпазна мярка, за да може комисията да разполага с необходимите средства, ако все пак се наложи да провежда европейски избори през 2019 година.
Евроскептиците напомнят, че изборите ще се проведат между 23 и 26 май 2019 година, а Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март 2019 година. Според тях избирателната комисия е предубедена за оставане в ЕС и затова не е разследвала нарушения на групите агитирали в полза на оставане в ЕС, докато през това време провежда разследвания на групи, агитирали за напускането.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Джереми Корбин подкрепи обединението на Ирландия и замина на първата си официална визита в Белфаст

The Independent: Джереми Корбин подкрепи обединението на Ирландия и замина на първата си официална визита в Белфаст

24 Май 2018 | 04:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания Джереми Корбин преповтори своята подкрепа за обединението на Северна Ирландия и Република Ирландия, в същото време потегляйки към Белфаст за първата си официална визита там, пише британският вестник The Independent.
Говорителят на Корбин заяви, че той вярва че повечето хора на острова желаят събирането на двете държави, добавяйки че всяка промяна трябва да стане чрез съгласие и че Джереми Корбин подкрепя Белфасткото споразумение.
Но коментарите се очаква да породят учудване сред ирландското море, където лейбъристкият лидер ще изнесе реч в четвъртък, излагайки своя подход към митниците след Брекзит и ирландската граница.
Те идват и в момент, когато Лейбъристката партия е в несъгласие със своята сестринска партия в Северна Ирландия, която предупреди че настоящият подход на Джереми Корбин към Брекзит, няма да предотврати поставянето на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.
Джереми Корбин е виден и дългогодишен поддръжник на обединението на Ирландия и неговите възгледи понякога го поставят в несъгласие с официалната партийна политика.
Натиснат заради мнението на Корбин за обединението, неговият говорител заяви: „През годините той е изразил ясно позицията си, че мнозинството от тези хора по целия остров на Ирландия желаят да видят този краен резултат – обединена Ирландия. Но в контекста на Белфасткото споразумение, това може да се случи само чрез този конституционен процес, който е заложен в споразумението и Джереми напълно подкрепя това“.
Според условията на Белфасткото споразумение, обединена Ирландия може да се осъществи само със съгласието на мнозинството от хора в Северна Ирландия и Република Ирландия.
Говорителят на Корбин допълни, че по време на визитата си в Белфаст, той ще опита да „влезе в контакт с всички общности и хора сред Северна Ирландия“ относно мирния процес и Брекзит.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Търговските преговори на ЕС с Австралия и Нова Зеландия са удар по плановете на Великобритания

The Guardian: Търговските преговори на ЕС с Австралия и Нова Зеландия са удар по плановете на Великобритания

23 Май 2018 | 03:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Търговските преговори на Европейския съюз с Австралия и Нова Зеландия са удар по плановете на Великобритания за преговори за свободна търговия с двете страни след Брекзит, пише британският вестник The Guradian.
Според изданието има голяма вероятност Европейския съюз да постигне по-добри условия с двете страни от Общността на нациите в сравнение с Великобритания.
Разговорите между ЕС и двете страни ще започнат след няколко седмици. Имайки предвид намерението на Тереза Мей Обединеното кралство да напусне митническия съюз и да води самостоятелна търговска политика, може да се окаже, че ЕС ще успее да постигне по-добри условия, отколкото Великобритания.
По думите на новозеландския министър на търговията напускането на Великобритания няма да намали по никакъв начин търговския потенциал на съюза.
За сметка на това Обединеното кралство няма да може да започне да води преговори преди 30 март 2019, а ЕС ще започне преговорите с двете страни до 31 октомври тази година.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Искаме сделка с ЕС, не митническа бариера

Борис Джонсън: Искаме сделка с ЕС, не митническа бариера

21 Май 2018 | 03:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Външният министър на Великобритания Борис Джонсън изпрати прикрито съобщение към британския премиер Тереза Май, че той и другите „брекзитъри“ все още очакват от нея да сключи сделка, която избягва задействането на „бариерата“, която ще задържи Великобритания към митническия съюз и след 2020 година, пише британският вестник The Guardian.
Джонсън изгуби спора във вътрешния кабинет на привържениците на Брекзит, когато мнозинството министри се обединиха върху мнението, че Великобритания ще запази ключови аспекти от митническия съюз, ако не се намери решение на проблема с ирландската граница.
Но той настоя: „Брекзитърите, които се страхуват от предателство по отношение на митническата бариера, трябва да разберат, че министър-председателят беше много ясен че това не е изход който ние искаме; ние искаме сделка с Европейския съюз и ще я доставим.“
В съобщение явно насочено към самия премиер, както и към колеги от задните седалки, Джонсън заяви: „Убеден съм, че министър-председателят ще удържи на обещанието си за сделка за Брекзит – че ще направи така че Великобритания да излезе от митническия съюз и единния пазар, да има колкото се може по-гладки граници, да отхвърли намесата на европейския съд, да контролира имиграцията и да бъде свободна да сключва безпрепятствени търговски сделки навсякъде по света. Сега трябва да дадем на министър-председателя време и пространство да преговаря за тази визия на Брекзит.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express:  Опитват се да изкушат Ирландия да напусне ЕС

Sunday Express: Опитват се да изкушат Ирландия да напусне ЕС

20 Май 2018 | 03:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Привържениците на Брекзит ще се опитат се да изкушат Ирландия да напусне ЕС, пише британският вестник Sunday Express.
Според привържениците на напускането на Великобритания от Европейския съюз съществуват поне 10 причини Ирландия също да напусне съюза и те ще се опитат да изкушат ирландските гласоподаватели да прегърнат идеята през главата на проевропейски настроения ирландски премиер Лио Вардакар на среща с ирландски депутати в ирландския град Слиго.
Те виждат използването на проблема с ирландската граница като троянски кон, с който се стремят да принудят Великобритания да остане в митническия съюз и смятат, че Лио Вардакар изнудва Обединеното кралство по този въпрос. Тяхната позиция е, че най-доброто решение за ирландската граница е и Ирландия да напусне Евросъюза и да се освободи от „оковите“ му.
Въпреки че 90 процента от ирландците искат да останат в ЕС , идеите за хармонизиране на данъчната политика и създаването на обща армия на ЕС биха могли да променят настроенията според тях.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Тереза Мей настоя, че Великобритания ще напусне митническия съюз с ЕС след 2020 година

The Daily Express: Тереза Мей настоя, че Великобритания ще напусне митническия съюз с ЕС след 2020 година

18 Май 2018 | 04:13 | Агенция "Фокус"
София. Британският премиер Тереза Мей настоя, че Великобритания ще напусне митническия съюз с Европейския съюз от края на декември 2020 година, пише британският вестник The Daily Express.
В четвъртък тя препотвърди ангажимента на Великобритания към европейската сигурност и след Брекзит.
След това тя пътува до Скопие за разговори и по време на съвместна пресконференция с премиера на Македония Зоран Заев, тя заяви че Великобритания е ангажирана към това да има гладко търговско споразумение с Европейския съюз, за да е сигурно че няма да има твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия.
Мей заяви: „Бяхме много ясни, че ще напуснем митническия съюз и в бъдеще, извън този митнически съюз, ние ще можем да развиваме наша независима търговска политика.“
„Докато гледаме напред към развитието на нашето икономическо партньорство с Европейския съюз, ще бъде нужно да има уговорки за това как ще бъдат решени въпросите по границите що се отнася до митниците“, допълни тя.
„Решени сме за излизане от митническия съюз и докато гледаме към това бъдещо икономическо партньорство, искаме да си подсигурим отношения, които ни позволяват да имаме възможно най-безпроблемна търговия с Европейския съюз“, заяви още Мей.
„Така ще действаме и ще гарантираме, че в края на изпълнителния период, който ще е края на декември 2020 година, ще можем да изпълняваме независима търговска политика“, завърши британският министър-председател.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Еманюел Макрон заля със студена вода надеждите на Западните Балкани за членство в ЕС

Politico: Еманюел Макрон заля със студена вода надеждите на Западните Балкани за членство в ЕС

17 Май 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази скептицизъм по разширяването на ЕС в страните от Западните Балкани по време на срещата на високо равнище в София, която трябваше да засили връзките между региона и ЕС, предава Politico.
Думите на Макрон са особено разочарование за Албания и Македония, които се надяват на зелена светлина от лидерите на ЕС следващия месец, за да започнат преговори за присъединяване към блока, получавайки през април съгласие от Европейската комисия.
„Това, което видях за последните 15 години е път, отслабил Европа всеки път, когато я разширяваме. Не мисля, че ще направим услуга на кандидатите или на себе си имайки механизъм, който вече няма правила и се движи към повече разширяване“, заяви Макрон пред репортери в София.
„Подкрепям прикотвянето на Балканите в Европа и придвижването им към Европа. Но мисля, че трябва да погледнем с разум на следващото разширяване“, допълни той. „Не съм в полза за разширяване преди провеждането на всичко необходими и преди всички реални реформи, които да позволят задълбочаване и по-добро функциониране на Европейския съюз“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейският съюз публикува декларация за срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани

Европейският съюз публикува декларация за срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани

17 Май 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Европейският съюз публикува декларация за срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, публикувана на интернет страницата на съюза Еuropa.eu Прилагаме пълния текст.
Софийска декларация – 17 май 2018 г.
Ние, лидерите на страните от ЕС и на страните членки, в консултация с нашите западнобалкански партньори стигнахме до следните изводи:
1. ЕС приветства споделения ангажимент на партньорите от Западните Балкани за европейските ценности и принципи и за визията за силна, стабилна и обединена Европа, подкрепена от нашите исторически, културни и географски връзки, както и от нашите взаимни интереси в политиката, сигурността и икономиката.
2. Спомняйки се срещата на високо равнище в Солун през 2003 г. ЕС потвърджава единодушната си подкрепа към европейската перспектива на Западните Балкани. Развивайки прогреса до сега, партньорите от Западните Балкани поеха ангажимент към европейската перспектива като техен твърд стратегически избор. Достоверността на тези усилия зависи от ясната обществена комуникация.
3. ЕС е решен да засили и засили ангажимента си на всички равнища да подкрепи политическата, икономическата и социалната трансформация в региона, включително чрез увеличена помощ, основана на осезаем напредък в правовата държава, както и в социално-икономическите реформи на партньорите от Западните Балкани.
4. ЕС приветства ангажимента на партньорите от Западните Балкани за върховенството на демокрацията и върховенството на закона, особено в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, доброто управление, както и зачитането на правата на човека и правата на лицата, принадлежащи към малцинства. Тяхното ефективно прилагане на реформите се основава на тези основи. Гражданското общество и независимите медии играят ключова роля в процеса на демократизацията.
5. ЕС подкрепя партньорите от Западните Балкани в ангажимента им да продължат да укрепват добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество. Това включва по-специално намирането и прилагането на окончателни, приобщаващи и обвързващи решения за техните двустранни спорове, коренящи се в наследството от миналото и както и това, че полагат допълнителни усилия за помирение.
6. Изграждането на гъста мрежа от връзки и възможности в региона и с ЕС е от жизненоважно значение за приближаването на нашите граждани и икономики и за засилване на политическата стабилност, икономическия просперитет, културното и социално развитие. Въз основа на постигнатия напредък, включително чрез регионалните инициативи, се ангажираме да подобрим съществено връзката във всичките си измерения: транспорт, енергетика, цифрова, икономическа и човешка дейност.
7. ЕС се съгласява да насърчава пазарна и инвестиционна среда в Западните Балкани да се движи по-бързо към цифрова икономика и устойчиво развиващи се общества, благоприятстващи климата, в съответствие с Парижкото споразумение. Енергийната сигурност ще бъде приоритизирана, включително чрез подобряване на енергийната ефективност, по-добрата трансгранична намеса- свързване, разнообразяване на източниците и маршрутите, както и по-добро интегриране на възобновяемата енергия.
8. Ще се постави специален акцент върху създаването на нови възможности за младите хора, като същевременно се гарантира, че това допринася за социално-икономическото развитие на Западните Балкани.
9. За тази цел ЕС приветства ангажимента на партньорите от Западните Балкани да ускорят прилагането на достиженията на правото на ЕС в рамките на Договорите за енергийна общност и транспортна общност, да премахнат всички административни бариери по границите, да завърши регионалния енергиен пазар и спешно да приложат- Многогодишния план за действие за развитие на регионално икономическо пространство от юли 2017 г. ЕС ще продължи да подкрепя тези усилия.
10. Партньорите на ЕС и страните от Западните Балкани споделят многото предизвикателства в областта на сигурността, които изискват координирано индивидуално и колективно действие. Когато работим заедно, можем ефективно да се справим с тези предизвикателства. Нашето сътрудничество за спиране на незаконните миграционни потоци показа своята стойност и ще продължи да се развива.
11. Борбата с тероризма и екстремизма, включително финансирането, радикализацията и завръщането на чуждестранни терористи, изисква засилено сътрудничество.
12. Партньорите на ЕС и Западните Балкани признават, че резултатите в борбата с корупцията и организираната престъпност са от съществено значение за политическата и социално-икономическата трансформация в региона, а също и за регионалната стабилност и сигурност, които са в най-добрия интерес на техните граждани. ЕС приветства ангажимента им да предприемат решителни действия в сътрудничество с ЕС и помежду си срещу трафика на хора, отглеждането на наркотици и контрабандата на хора, наркотици и оръжия.
13. ЕС приветства приноса на партньорите от Западните Балкани към общата външна политика и политика на сигурност в нейните аспекти и очаква постепенно задълбочаване на сътрудничеството в тази област, особено засиленото равнище на привеждане в съответствие, по-специално по въпросите, в които са заложени основните общи интереси.
14. Дезинформацията и други хибридни дейности ще се борят заедно чрез по-голямо
сътрудничество в устойчивостта, кибернетична сигурност и стратегическа комуникация
15. За да ускорим подобряването на живота на нашите граждани в областта на свързаността и сигурността с оглед на европейската перспектива на Западните Балкани, днес, въз основа на съответните аспекти на съобщението на Комисията, прието на 6 февруари 2018 г., ЕС стартира приоритетен Дневен ред от София за ЕС и Западните Балкани, който е приложен към настоящата декларация.
16. ЕС приветства намерението на Хърватия да бъде домакин на среща на високо равнище между ЕС и Западните Балкани по време на нейното председателство в Съвета на ЕС през 2020 г.
17. Отбелязваме, че нашите партньори от Западните Балкани се придържат към горните точки
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Алексис Ципрас и Зоран Заев ще проведат преговори в София

Ekathimerini: Алексис Ципрас и Зоран Заев ще проведат преговори в София

17 Май 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас ще проведе важна среща с македонския си колега Зоран Заев в кулоарите на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София, за да обсъдят преговорите между двете страни по спора за името, пише Ekathimerini.
Ципрас и Заев са в българската столица за преговори, които ако са успешни ще проправят пътя на Македония към началото на преговорите за членство в ЕС.
Ципрас заяви, че ще се срещне по-късно днес и с германския канцлер Ангела Меркел.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Европейските лидери обсъждат Западните Балкани

Reuters: Европейските лидери обсъждат Западните Балкани

17 Май 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Европейските лидери се събраха в София, за да обсъдят начините, по които да приближат Западните Балкани по-близо до ЕС, предава Reuters.
„Има европейска перспектива, която ще бъде потвърдена днес. Но казаното преди месеци все още се брои: целият процес е основан на заслуги и всяка страна трябва да си напише домашното и след това ще има европейска перспектива“, заяви европейският комисар по политиката на разширяване Йоханес Хан.
„Върховенството на закона е нещо важно. Важно е да има визия, за да може реформите да продължат в тези страни, но същевременно трябва да сме реалистични“, заяви министър-председателят на Финландия Юха Сипиля.
„Целта е повече стабилност, сигурност и просперитет в региона“, заяви британският министър-председател Тереза Мей.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Тереза Мей и Лео Варадкар ще обсъдят Брекзит докато са в София

BBC: Тереза Мей и Лео Варадкар ще обсъдят Брекзит докато са в София

17 Май 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Британският министър-председател Тереза Мей ще проведе среща със своя ирландски колега Лео Варадкар в кулоарите на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София, предаде BBC.
Това ще е тяхната първа среща за последните месеци. Най-вероятно ще обсъдят безисходицата около Брекзит, свързана с границата в Северна Ирландия. Дъблин и ЕС са нервни от бавния процес на преговорите заради Великобритания.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Стандард“ (Македония): Според Антонио Таяни трябва да се работи за стабилността на Западните Балкани

„Стандард“ (Македония): Според Антонио Таяни трябва да се работи за стабилността на Западните Балкани

17 Май 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да работим за стабилността на Западните Балкани. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни преди срещата на високо равнище ЕС-Западните Балкани, която се провежда в София, предава македонското електронно издание „Стандард“.
„Има много страни, които са кандидатки за членство в ЕС - Черна гора, Сърбия, естествено и други. Има обаче проблеми, свързани с тероризма и миграцията. И моето предложение ще бъде пакет за финансиране на изграждането на инфраструктура, железопътни линии, цифрова инфраструктура, която напълно ще подкрепи предложението на комисар Габриел за цифровизацията“, заяви Таяни.
На въпроса дали смята, че сега Западните Балкани ще имат по-голям шанс за присъединяване, той отговори, че според него понастоящем е възможно да се постигне споразумение до 2025 г.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей беше предупредена, че митническият й план може и да е незаконен

The Times: Тереза Мей беше предупредена, че митническият й план може и да е незаконен

16 Май 2018 | 04:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът за Брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис е заявил на британския премиер Тереза Мей, че предпочитаният от нея план за митническо партньорство с Европейския съюз може и да е незаконен според международното търговско право, пише британският всекидневник The Times.
Дейвис, който подкрепи кампанията за излизане от ЕС, се предполага че е изразил заплахата от незаконност на плана в писмо към Тереза Мей, в което той самият е изразил опозицията си към плана за митническо партньорство.
Той има подкрепата на други про-Брекзит министри, които предупредиха, че ако правителството подкрепи плана за митническо партньорство сега, ще бъде твърде късно да се направи обратен завой, в случай че се появят сериозни законни пречки. „В този сценарий бихме останали в митническия съюз, защото няма да имаме друг избор“, заяви старши източник на Кабинета.
От офиса на министъра на правосъдието е изискано да предостави спешно мнение относно законността на митнически план преди Кабинетът да вземе крайното си решение. Експертното мнение ще бъде предоставено директно на Тереза Мей.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Великобритания ще публикува плана си за Брекзит преди срещата на върха в ЕС през юни

Reuters: Великобритания ще публикува плана си за Брекзит преди срещата на върха в ЕС през юни

15 Май 2018 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Великобритания ще публикува подробен план за бъдещите си отношения с Европейския съюз през следващия месец, съобщава Reuters.
Така нареченият „Бял лист“ вероятно ще описва предложенията за бъдещото уреждане на митническия въпрос, както и уреждането на специфични сектори включително финансови услуги, селско стопанство и автомобилен сектор, заявиха двама представителя на правителството.
Документът, който се очаква да бъде повече от 100 страници, ще бъде публикуван преди срещата на върха между Европейските лидери на 28-29 юни.
Министърът за Брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис заяви пред своите колеги в Кабинета, че този документ ще бъде най-значимата публикация върху отношенията с Европейския съюз от референдума за излизане през 2016 година насам.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей и Джейкъб Рийс-Мог се сблъскаха заради Брекзит

The Times: Тереза Мей и Джейкъб Рийс-Мог се сблъскаха заради Брекзит

15 Май 2018 | 03:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Тереза Мей се сблъска с един от лидерите на Консервативната партия Джейкъб Рийс-Мог по време на срещата на партията, целяща да разреши въпросите върху бъдещите митническите споразумения на Великобритания с Европейския съюз, пише британският всекидневник The Times.
Двойката се е сблъскала в понеделник заради противоположните си планове за границата с Ирландия, в нещо което очевидците описват като „изпращане на силен сигнал“ от страна на министър-председателя към всички твърди привърженици на Брекзит, че тя не е готова да поставя в тежка ситуация ЕС.
Размяната на реплики е предизвикана от предложението на Рийс-Мог Великобритания да остави границата с Ирландия отворена след Брекзит. Тереза Мей заяви, че правилата на ЕС ще принудят Ирландия да построи гранична инфраструктура, за да запази единния пазар. Тя също така предупреди за всеки ход, който би могъл да ядоса умерените националисти в Северна Ирландия.
Източник от срещата заяви:
„Джейкъб Рийс-Мог заяви: „Ако имаше допитване за границата, нямам съмнение че бихме победили, както го направи Великобритания в Шотландия (в референдума за независимост през 2014 г.).“
Тереза Мей отговори: „Не бих била толкова убедена. Това не е риск, който съм готова да предприема. Не можем да сме уверени в политиката на тази ситуация или как би се развила.““
Друг член на парламента от Консервативната партия заяви: „Тя го удари много силно. Всички мислят, че той знае какво говори, но тя го хвана със своите факти. Тя беше абсолютно твърда и пламенна по отношение на Ирландската позиция. Получих чувството, че тя наистина осъзнава това, което има значение.“
Джейкъб Рийс-Мог не направи коментар за размяната на реплики, но заяви че срещата е била „учтива и почтителна“.


Трите търговски варианта


Митническо сътрудничество
В този хибриден модел Великобритания би останала фактически в митническата зона на Европейския съюз, но ще може да сключва свободни търговски сделки. Великобритания би събирала митата на ЕС върху стоки влизащи във Великобритания и ще следва процедурите на ЕС.

Максимално улесняване
Великобритания ще напусне митническия съюз, но ще използва технология, за да минимизира митническите проверки и физическата инфраструктура на границата. Великобритания би налагала мита на стоки влизащи в страната, но продукти отредени за ЕС биха били изключени от тези мита и ще пътуват по законов път. Подкрепя се от Брекзитърите.

Пълен митнически съюз
Великобритания ще остане напълно в митническо партньорство с ЕС и ще може да сключва само малки търговски сделки в сферата на услугите. Подкрепящите този вариант твърдят, че това е единственият начин да се реши проблемът с границата с Ирландия. Подкрепя се от Лейбъритската партия и някои про-ЕС консерватори.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Борис Джонсън подкрепи Тереза Мей за митническо партньорство с ЕС

Reuters: Борис Джонсън подкрепи Тереза Мей за митническо партньорство с ЕС

14 Май 2018 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Външният министър на Великобритания Борис Джонсън заяви, че подкрепят министър-председателя Тереза Мей по отношение на сключването на митническо партньорство с Европейския съюз, съобщава Reuters.
Първоначално Джонсън се обяви против идеята за митническо партньорство и я описа като „налудничава“. Няколко члена на Кабинета също се обявиха против идеята.
Пишейки във вестник в неделя, Тереза Мей заяви, че може да ѝ бъде доверено извършването на Брекзит, но няма как да бъде направено без компромиси от всички страни.
„Мисля, че статията на министър-председателя във вестник „Sunday Times“ каза много ясно всичко“, заяви Джонсън. „Мисля, че позицията на министър-председателя, която аплодирах вече два пъти, е напълно правилна“, допълни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent (Ирландия): Ирландският външен министър предупреди, че няма да има техническо решение за границата след Брекзит

The Independent (Ирландия): Ирландският външен министър предупреди, че няма да има техническо решение за границата след Брекзит

14 Май 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Ирландският външен министър Саймън Ковъни предупреди британското правителство, че страната му няма да бъде гъвкава при обсъжданията на бъдещето на ирландската граница след Брекзит и допълни, че за момента няма техническо решение за избягване на „твърда“ граница, пише ирландският вестник The Independent.
„С радост бихме проявили гъвкавост, ако британското правителство представи нов начин за мислене, но няма да сме гъвкави по крайния резултат на преговорите“, предупреди Ковъни. „Не говорим за камери и сканиращи системи. Говорим за политическо решение, което да позволи регулация, която да предотврати нуждата от гранична инфраструктура“, допълни той.
Министърът предупреди, че се очаква „трудно лято“ преговори, ако британското правителство не успее да постигне търговско споразумение с ЕС.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция настоява проблемът с ирландската граница след Брекзит да се реши до юни

AFP: Франция настоява проблемът с ирландската граница след Брекзит да се реши до юни

14 Май 2018 | 06:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Франция настоява проблемът с ирландската граница след Брекзит да се реши до юни, предава AFP.
Европейският съюз трябва да определи краен срок до края на следващия месец за решаване на проблема с ирландската граница след напускането на ЕС от Великобритания, защото това се явява най-големия проблем за продължаването на преговорите.
Лондон е решен да избегне „твърда граница“ с гранични КПП между Северна Ирландия и Република Ирландия, защото и двете страни смята, че това е жизнено значение за мирното споразумение от 1998 година. Също така обаче Великобритания не желае да членува в митническия съюз на ЕС след Брекзит и трябва да намери баланс между двете намерения.
ЕС предлага само Северна Ирландия да остане в митническия съюз .
Френският външен министър Жан-Люк льо Дриан казва, че двете страни трябва да определят срок до края на другия месец да решат проблема.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Тереза Мей раздели кабинета си на две части и извади Борис Джонсън от преговорите за митническия съюз

The Daily Express: Тереза Мей раздели кабинета си на две части и извади Борис Джонсън от преговорите за митническия съюз

12 Май 2018 | 04:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей раздели раздирания си от спорове Кабинет на две части, за да продължат обсъжданията за поддържането на търговията и осигуряването на мека граница в Ирландия при преговорите за излизане от ЕС, пише британският всекидневник The Daily Express.
Министрите от Кабинета на Мей не успяха да вземат решение по време на срещата миналата седмица.
Кабинетът се срещна, за да обсъди дали да приеме идеята на Тереза Мей за митническо партньорство с ЕС.
Министърът на външните работи Борис Джонсън, обаче, не е поставен в нито един от двата екипа.
Джонсън предизвика гнева на Мей, след като оспори идеята ѝ за митническо партньорство и изрази мнението, че това би създало „цяла нова мрежа от бюрокрация“.
Говорителят на Тереза Мей заяви: „Има два варианта за митнически отношения с ЕС, които бяха извадени напред от правителството през миналия август и бяха очертани наскоро от министър-председателя. След срещата на подкомисията от миналата седмица, беше решено че има неразрешени въпроси във връзка с двата модела и по-нататъшна работа е нужна. Премиерът помоли членовете на Кабинета да продължат работата си по тези въпроси като приоритет.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Призовават Тереза Мей да удължи преходния период за да реши проблема с митническия съюз

Daily Express: Призовават Тереза Мей да удължи преходния период за да реши проблема с митническия съюз

10 Май 2018 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Призовават Тереза Мей да удължи преходния период за да реши проблема с митническия съюз, пише британското консервативно издание Daily Express.
Политически фигури, включително министърът на околната среда Майкъл Гоув и бившият началник на кабинета на премиера Ник Тимъти призовават Тереза Мей да се откаже от предпочитаното от нея „митническо партньорство“ за сметка на митническо споразумение, което максимално да улесни споразумението за митниците.
Според тях е добре да се удължи преходния период, за да се постигне приемливо споразумение, което сегашните срокове не позволяват.
Бившият образователен министър Ник Боулс казва: „Решението се намира във внимателно и подробно развиване на нова система на митническо сътрудничество, която се основава на възможностите на новите технологиите – така нареченото „максимално улеснение“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей е принудена да се съобрази с вота на депутатите за Единния европейски пазар

The Guardian: Тереза Мей е принудена да се съобрази с вота на депутатите за Единния европейски пазар

10 Май 2018 | 04:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей е принудена да се съобрази с вота на депутатите за Единния европейски пазар след неочаквано поражение в Камарата на лордовете, пише британският вестник The Guardian.
Стратегията на британския премиер и на лидера на лейбъристите Джереми Корбин претърпя пълен провал, пише изданието.
Несъгласните с партийната позиция лейбъристи дават възможност на депутатите от Камарата на общините, след като 83 лейбъристи гласуваха противоположно на решението на партийното ръководство.
Поправките трябва да бъдат гласувани от Долната камара другата седмица. Според гласувалите Европейското икономическо пространство осигурява сделки в областта на услуги като търговия, туризъм, транспорт, комуникации, финансови услуги и въздушното пространство, които общо биха донесли приход от 14 милиарда паунда.
„Митническият съюз ще облагодетелства само нашите съседи без Европейското икономическо пространство ще навреди на нашия експорт“, казва Лорд Алли
От Министерството по напускане на Европейския съюз казват: “ Референдумът беше вот, който настоява да поемем контрола над нашите граници, закони и пари. Членството в Европейското икономическо пространство означава, че ще трябва да прилагаме европейското законодателство изцяло, без да имаме право да участваме във формулирането му и това ще означава да продължи свободното движение. Трябва да имаме всичко това предвид при взимане на решението“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Спорът около митническия съюз ще раздели Консервативната партия във Великобритания

The Daily Express: Спорът около митническия съюз ще раздели Консервативната партия във Великобритания

9 Май 2018 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей беше предупредена, че Консервативната партия ще бъде разделена на две, ако не се откаже от плана си за митническо партньорство с Брюксел, пише британският всекидневник The Daily Express.
Про-брекзит членовете на парламента бяха бесни, след като стана ясно че вариантът за митническо партньорство, който беше описан като „луд“ от външния министър Борис Джонсън, все още се обсъжда.
Един член от 60-членната „задна пейка“ на британския парламент, предрече че къкрещата гражданска война на партията, ще избухне в един момент, освен ако британският премиер не отстъпи и не се откаже от варианта за митническо партньорство.
„Това е борба, която трябва да спечелим, защото бъдещата посока на нашата държава е заложена на карта“, заяви Мей.
„Нелекото примирие в нашата партия около Брекзит приключи. Останалата част в нашата партия се опитва да спре Брекзит и тя не би се спряла пред нищо, за да го направи“, добави още Мей.
„Това е дебат за бъдещето на нашата държава, защото каквато и договорка да бъде постигната между правителството и ЕС, тя ще има масивен ефект върху нашата бъдеща посока. Трябва да вземем правилното решение“, допълни още министър-председателят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Борис Джонсън предизвика Тереза Мей да го уволни

The Times: Борис Джонсън предизвика Тереза Мей да го уволни

9 Май 2018 | 03:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Външният министър на Великобритания Борис Джонсън предизвика министър-председателя Тереза Мей да го уволни, по този начин показвайки ясно, че няма намерение да напусне сам Кабиента, пише британският вестник The Times.
Даунинг стрийт направи опит да заобиколи конфронтация с Джонсън, след като във вторник той заяви, че предложеният вариант на Тереза Мей за митническо партньорство би създало „изцяло нова мрежа от бюрокрация“. Приятели на Борис Джонсън заявиха, че той няма да си подаде оставката. „Защо да го прави?“, запита един от тях.
Около казуса за митническия съюз, екипът на Тереза Мей се опитва да работи повече с Дейвид Дейвис, секретарят за Брекзит, отколкото с Борис Джонсън.
Джонсън се завърна в Лондон за седмичната среща на Кабинета, след като беше на визита в САЩ. В интервю за „Daily Mail“ той заяви, че планът за митническо партньорство не би се вписало в обещанията за връщането на контрола към Великобритания и би възпрепятствало възможността на страната да сключва търговски сделки.
„Такова нещо не е опитвано досега и би направило ситуацията много, много трудна за сключването на свободни търговски сделки. Ако въведем новото митническо партньорство, ще имаме луда система, в която ще събираме мита на британската граница от името на ЕС“, заяви Джонсън.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Борис Джонсън призова Тереза Мей да се откаже от митническото споразумение

The Telegraph: Борис Джонсън призова Тереза Мей да се откаже от митническото споразумение

8 Май 2018 | 03:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън открито призова министър-председателя Тереза Мей да се откаже от митническото споразумение, заявявайки че това е „луда система“, която би направила „много трудно извършването на свободни сделки“, пише британският вестник The Telegraph.
От кабинета за Брекзит на Тереза Мей потвърдиха, че са забавили решението си относно митническия съюз.
Кабинетът е разделен на това дали да се приеме митническо партньорство или митническа уговорка, която е предпочитаният вариант на Джонсън и настроените за Брекзит консерватори около него.
Според Борис Джонсън идеята за митническо партньорство се проваля в оправдаването на очакванията, че Великобритания „ще си върне контрола“.
„Това е нещо напълно неизпробвано и ще направи свободната търговия много, много трудна“, заяви Джонсън.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Irish Independent: Ирландия въвежда автобуси в селските райони, които да извозват посетителите на кръчмите до домовете им

The Irish Independent: Ирландия въвежда автобуси в селските райони, които да извозват посетителите на кръчмите до домовете им

7 Май 2018 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Ирландското правителство въвежда държавно-субсидирани автобуси, които да транспортират жителите в селските райони към местните кръчми и обратно. Министърът на транспорта Шейн Рос обяви 50 маршрута „пиеща връзка“ по цялата страна, пише The Irish Independent.
Новата служба ще действа в 19 общини на страната най-вече в край на седмицата между 18 и 23 часа вечерта. Целта на нововъведението е да успокои изолираните селски райони заради въвеждането на по-строги закони за карането под влияние на алкохола. Това ще позволи на жителите на селските общини по-лесно да посещават местните кръчми.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.