НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МЗХГ: Отпуска се извънредна помощ за розопроизводителите

МЗХГ: Отпуска се извънредна помощ за розопроизводителите

18 Юни 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите. Целта е укрепване на розопроизводството и запазване и стимулиране на този традиционен и важен отрасъл за страната. Срокът за подаване на заявленията е от 2-ри до 13-и юли 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Подпомагането се предоставя на площ, за покриване на част от разходите по отглеждане на културата маслодайна роза.
Общият размер на предоставената помощ на един земеделски стопанин или предприятие не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро ( 29 337.45 лв.) за период от три бюджетни години (2016 г. – 2018 г.).
Размерът за подпомагането на хектар ще се определи от Министерство на земеделието, храните и горите, след подаване на всички заявления за участие по схемата.
Държавната помощ се предоставя на физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани съгласно Наредба №3 от 1999 г., отглеждащи маслодайна роза.
Лицата могат да кандидатстват в Областните дирекции на ДФ ”Земеделие”, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец (при кандидатстване на ФЛ или ЕТ) и по седалището на юридическото лице (при кандидатстване на ЮЛ).


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Розопроизводителите все още не са получили субсидиите, които им бяха обещани заради ниските изкупни цени на розовия цвят

Пловдив: Розопроизводителите все още не са получили субсидиите, които им бяха обещани заради ниските изкупни цени на розовия цвят

5 Юни 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Розопроизводителите все още не са получили субсидиите, които им бяха обещани заради ниските изкупни цени на розовия цвят тази година. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури в България. При срещата си с розопроизводители в Карлово министър Румен Порожанов обеща, че тези, които са регистрирани и са претърпели загуби, ще получат държавна помощ „де минимис“. Ще се работи и за приемане на Закон за розата, който да регламентира процеса от посадъчния материал до преработката в дестилериите. В началото на месец юни е проведена работна среща в Министерството на земеделието, храните и горите за приемане на предложения за новия закон, но карловски розопроизводители не са могли да присъстват, поради друг ангажимент, каза Зара Клисурова. „През тази седмица ще се проведе втора такава среща”, добави тя. На нея те ще настояват да се създаде единен регистър на розопроизводителите, за да може да се отправя искане до ЕК за подпомагане при втори такъв трус. Зара Клисурова каза още, че българското розово масло е знаков за България продукт и затова ще отстояват повече да няма такива сътресения и падане на цените на розовия цвят, като тази година.
Розоберът в Карловско приключи. Единствено в района на Пирдоп той продължава все още, той като там е по-хладно.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Празникът на розата се проведе за 115-и път в Казанлък (ОБЗОР)

Празникът на розата се проведе за 115-и път в Казанлък (ОБЗОР)

3 Юни 2018 | 20:28 | Агенция "Фокус"
Казанлък. С възстановка на ритуала „Розобер“ в розовите градини край Казанлък започна поредицата от събития в програмата на Празник на розата 2018. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова присъстваха на възстановка на ритуала "Розобер" в розовите градини край Казанлък. Министър Павлова заяви, че за седми път присъства на този празник, а тази година той е по-специален за казанлъчнаи, защото е 115-ият, и бе избрана 50-ата Царица роза. „Отбелязани бяха и 100 години лютиерство в Казанлък. Радвам се, че в годината, обявена за Година на европейското културно наследство, присъствам отново на този ритуал, който представя България пред света. Искам да благодаря на кмета Галина Стоянова и нейния екип, че толкова години те правят този празник, с който разнасят славата на България по света", каза министър Павлова.
На ритуала присъстваха още областният управител на Стара Загора Гергана Микова, представтители на побратимени на Казанлък градове, общински съветници и гости. Точно в 12.00 часа започна и традиционното карнавално шествие по централните улици на Казанлък, което тази година е под надслов "Мъдростта на розата".
Караянчева заяви, че е изключително щастлива, че е на най-вълнуващия и колоритен празник. Тя отбеляза, че розата е символ на България от векове, не само божествен дар от природата, но и послание към света. По думите ѝ тя е самочувствие и гордост за България и национално богатство.. Цвета Караянчева посочи, че вече 350 години нашето розово масло е ненадминато в целия свят и 115 години след първото си издание фестивалът на розата продължава да събира и сприятелява хора от близо и далеч. Председателят на парламента пожела на казанлъчани да се гордеят със своята история и традиции и да предават това чувство на приемственост на своите деца и внуци.
Кметът на Казанлък Галина Стоянова заяви, че 115-те Празници са направили Казанлък столица на розите. Стоянова каза още, че Казанлък днес е световна столица и на лютиерството, с Деветия Международен фестивал за съвременно лютиерство на името на Антонио Страдивари.
„Казанлък е столица на културата и признание на таланта на казанлъшките граждани. Още двама казанлъчани са удостоени със званието „Почетен гражданин“ – проф. Теньо Попминчев и хореографът Христо Стоянов“, каза още кметът Стоянова. В словото си тя обърна внимание на това, че на шествието присъстват представители на побратимените на Казанлък градове от три континента. Галина Стоянова благодари на казанлъчани за силния дух, който носят и ги призова: “Нека заедно да запазим културата, традициите и обичаите на тази красива Долина и нека ги предадем на нашите наследници, защото те ще продължат да пишат историята на Празника на розата“.
Сред официалните гости на Празничното шествие бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова.
В шествието под надслов „Мъдростта на розата“ взеха участие състави и читалищни формации от община Казанлък и гостуващи групи от страната.
Пред журналисти председателят на парламента Цвета Караянчева коментира и протестите на розопроизводителите, като посочи, че дали има смисъл от Закон за розопроизводството, това ще решат представителите на Комисията по земеделие и Министерство на земеделието, храните и горите. Тя поясни, че по повод протестите на розопроизводители преди известно време, е инициирала среща между тях и Комисията по земеделие. „Върви в момента дискусия по темата, надявам се в много кратки срокове да се решат проблемите. Пазарът е отворен и цената се формира на база конкуренцията, която имаме на пазара. Каквото можем като държава ще помогнем, но не можем да се месим във формирането на цените“, каза Цвета Караянчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Държавата ще помогне на розопроизводителите с каквото може, но няма как да се меси във формирането на цените

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Държавата ще помогне на розопроизводителите с каквото може, но няма как да се меси във формирането на цените

3 Юни 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Дали има смисъл от Закон за розопроизводството, това ще решат представителите на Комисията по земеделие и Министерство на земеделието, храните и горите. Това каза в Казанлък председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в отговор на журналистически въпрос, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Тя поясни, че по повод протестите на розопроизводители преди известно време, е инициирала среща между тях и Комисията по земеделие. „Върви в момента дискусия по темата, надявам се в много кратки срокове да се решат проблемите. Пазарът е отворен и цената се формира на база конкуренцията, която имаме на пазара. Каквото можем като държава ще помогнем, но не можем да се месим във формирането на цените“, каза Цвета Караянчева.
Председателят на Народното събрание бе в Казанлък по повод събитията от кулминацията на 115-я Празник на розата.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Казанлък Галина Стоянова: Нека предадем на нашите деца традицията на Розовата долина, защото те ще продължат да пишат историята на Празника на розата

Кметът на Казанлък Галина Стоянова: Нека предадем на нашите деца традицията на Розовата долина, защото те ще продължат да пишат историята на Празника на розата

3 Юни 2018 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Казанлък. 115-те Празници направиха Казанлък столица на розите, с избора на своята 50-та царица Роза Михаела Хаджиева. Това каза в приветствието през жителите и гостите на града кметът Галина Стоянова при откриването на Празничното шествие на Празник на розата-2018, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Стоянова каза още, че Казанлък днес е световна столица и на лютиерството, с Деветия Международен фестивал за съвременно лютиерство на името на Антонио Страдивари.
„Казанлък е столица на културата и признание на таланта на казанлъшките граждани. Още двама казанлъчани са удостоени със званието „Почетен гражданин“ – проф. Теньо Попминчев и хореографът Христо Стоянов“, каза още кметът Стоянова. В словото си тя обърна внимание на това, че на шествието присъстват представители на побратимените на Казанлък градове от три континента. Галина Стоянова благодари на казанлъчани за силния дух, който носят и ги призова: “Нека заедно да запазим културата, традициите и обичаите на тази красива Долина и нека ги предадем на нашите наследници, защото те ще продължат да пишат историята на Празника на розата“.
Сред официалните гости на Празничното шествие бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова.
В шествието под надслов „Мъдростта на розата“ взеха участие състави и читалищни формации от община Казанлък и гостуващи групи от страната.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Празникът на розата е празник на сърцатите казанлъчани, които години наред пазят тази традиция

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Празникът на розата е празник на сърцатите казанлъчани, които години наред пазят тази традиция

3 Юни 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Радвам се да бъда с вас на този 115-ти Празник на розата, най-красивият, най-вдъхновяващият. Това каза в приветствието си при откриване на празничното шествие в Казанлък председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Тя подчерта, че и днес, толкова години след думите на Иван Вазов, че Казанлъшката долина очарова с разкошната си пъстрина и с величествеността си, ние усещаме тази красота с душите и сърцата си. „Това е тържество на младостта, на красотата, на възраждането. Това е празник на сърцатите казанлъчани, които години наред пазят тази традиция. Тук, в Долината на царете, се срещат настоящето и древността, тук има легенди, които чуваме в стъпките на кошутите, но тук има и една роза, която прославя България. Нашата национална гордост, нашата роза, от която от много години се произвежда розовото масло. 115 години тук, в този град, има традиции, които се отстояват. Този фестивал на розата ще остане, той никога не е заглъхвал и тук виждам все повече хора“, каза още Караянчева. Тя призова казанлъчани да направят така, че тази традиция да продължи.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и министър Лиляна Павлова  присъстваха на възстановка на ритуала "Розобер" в розовите градини край Казанлък

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и министър Лиляна Павлова присъстваха на възстановка на ритуала "Розобер" в розовите градини край Казанлък

3 Юни 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова присъстваха на възстановка на ритуала "Розобер" в розовите градини край Казанлък, предаде кореспондентът на Радио "Фокус"."За седми път присъствам на този празник, а тази година той е по-специален за казанлъчнаи, защото е 115-ият, и бе избрана 50-ата Царица роза. Отбелязани бяха и 100 години лютиерство в Казанлък. Радвам се, че в годината, обявена за Година на европейското културно наследство, присъствам отново на този ритуал, който представя България пред света. Искам да благодаря на кмета Галина Стоянова и нейния екип, че толкова години те правят този празник, с който разнасят славата на България по света", каза министър Павлова.
На ритуала присъстваха още областният управител на Стара Загора Гергана Микова, представтители на побратимени на Казанлък градове, общински съветници и гости. Официалните лица ще присъстват в 12.00 часа и на традиционното карнавално шествие по централните улици на Казанлък, което тази година е под надслов "Мъдростта на розата".
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: С възстановка на ритуала „Розобер“ в розовите градини край Казанлък ще започне програмата на Празник на розата 2018

Стара Загора: С възстановка на ритуала „Розобер“ в розовите градини край Казанлък ще започне програмата на Празник на розата 2018

3 Юни 2018 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Казанлък. С възстановка на ритуала „ Розобер“ в розовите градини край Казанлък в 10.00 часа ще започне поредицата от събития в програмата на Празник на розата 2018 на 3 юни. Това съобщи за Радио „Фокус“ Сребра Касева, началник – кабинет на кмета. На събитието ще присъства председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Очаква в Казанлък да пристигнат и министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз – 2018 Лиляна Павлова и министърът на туризма Николина Ангелкова. По–късно те ще вземат участие и в традиционното празнично шествие „Мъдростта на розата“, което ще се проведе от 12.00 часа по един от централните булеварди на Казанлък.
В 10.00 часа на площад „ Севтополис“ ще бъде закрит Международния фолклорен фестивал, а от 14.00 часа под надслов „Настроение от Празника на розата“ ще се състоят открити сцени на площад „Севтополис“ и в парк „Розариум“ с участието на творчески колективи от читалищата в Oбщина Казанлък. Вечерта от 20.00 часа на централния площад ще се състои концерт на Ива и Велислава Костадинови.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева ще присъства на Празника на розата в Казанлък

Председателят на НС Цвета Караянчева ще присъства на Празника на розата в Казанлък

3 Юни 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства днес на Празника на розата в Казанлък. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. В 10.00 часа Цвета Караянчева ще присъства на възстановка на розобер и демонстрация на старинно розоварене в розовите градини край града. По-късно тя ще посети Музея на розата и ще се включи в 12.00 часа в официалната част на празничното шествие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи протеста на розопроизводителите в град Стрелча на 26 май

Омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи протеста на розопроизводителите в град Стрелча на 26 май

25 Май 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Стрелча. Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне утре, 26 май 2018 г., в 16.30 часа с розопроизводители в град Стрелча, които в знак на протест срещу ниските цени на маслодайния гюл няма да отбележат Празника на розата за първи път от 22 години. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Р България. Това ще е поредният израз на недоволство, след като от дестилериите предложиха на розопроизводителите изкупна цена за килограм рози от 1.80-2.00 лв.
В началото на седмицата Манолова се срещна със земеделци от Сопот, Карлово и Стрелча, в резултат на което сезира Комисията за защита на конкуренцията по подозрение за наличие на картел при розопроизводството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Протест ще се проведе в Стрелча в место традиционния Празник на розата на 26 май

Пазарджик: Протест ще се проведе в Стрелча в место традиционния Празник на розата на 26 май

25 Май 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Стрелча. В Стрелча утре (26 май) няма да се проведе традиционният Празник на розата, а ще има протест, каза за Радио "Фокус" - Пазарджик Станислава Станева, секретар на Община Стрелча. Тя обясни, че проявата започва в 17.00 часа и не нея ще присъства и омбудсманът на България Мая Манолова. „За 23-ти път трябваше да проведем Празника на на розата, но заради проблемите на производителите се налага да променим неговата форма. Причините са свързани с ниските изкупни цени на розовия цвят, които в региона са около 2 лева за килограм. През последните години цената беше висока и много хора засяха допълнителни площи. Сега вложените от тях средства не могат да се покрият, защото розопреработвателите изкупуват продукцията на ниска цена. Възможните решения са няколко. Едното е свързано с приемането на специален Закон за розата, а другото е за регистриране на розопроизводителите като земеделски производители“, обясни Станева. Тя допълни, че при тази ниска цена разходите, които правят производителите не могат да се покрият, защото те плащат на берачите по 1 лев за килограм. „Очакваме и намесата на държавата, за да се регулират тези отношения“, допълни Станева.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Няма да има протести на розопроизводители на Празника на розата в Карлово

Пловдив: Няма да има протести на розопроизводители на Празника на розата в Карлово

25 Май 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Няма да има протести на розопроизводители на Празника на розата в Карлово. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслените, маслодейни и енергийни култури в България. „Нормализираха се нещата”, каза Зара Клисурова. Дни преди края на кампанията по розобер цените са се качили до 2.50 за кг. Тъй като цветът е малко и цената се вдига. „Голяма част от производителите загубиха от реколтата тази година заради ниската изкупна цена”, каза още Зара Клисурова. „Най-голямо беше недоволството през миналата седмица, когато беше пиковият момент, а розоварните се задръстиха от цвят”, добави Клисурова.
Министерството на земеделието и храните е поискало справки от кметовете за регистрираните земеделски производители, с цел получаване на финансова помощ, която се полага при такава ситуация. „Всички регистрирани производители очакваме такава помощ”, каза още Клисурова. Това ще се случи най-вероятно когато приключи кампанията и се представят фактурите, с които е продадена розата.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Омбудсманът Мая Манолова ще сигнализира Комисията за защита на конкуренцията заради ниските изкупни цени на розата

Пловдив: Омбудсманът Мая Манолова ще сигнализира Комисията за защита на конкуренцията заради ниските изкупни цени на розата

21 Май 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Омбудсманът Мая Манолова ще сигнализира Комисията за защита на конкуренцията заради ниските изкупни цени на розата. Това стана ясно на среща на омбудсмана с розопроизводители в розовите масиви между Сопот и Карлово, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „За мен е притеснително седмици преди кампанията да е ясно каква ще е цената и тя да е еднаква за всички розопроизводители, без да се гледа качеството”, каза Манолова. Според нея има основания да се подозира наличие на картелно споразумение, което унищожава конкуренцията, сваля цените и ликвидира отрасъла. Омбудсманът заяви още, че ще призове и Националната агенция за приходите да направи проверка на прекупвачите, които изкупуват продукцията на цена под 2 лева за килограм. По думите й трябва да им се направи щателна проверка, за да се установи на каква цена те ги предават на дестилериите и ако има нарушения те да си понесат отговорността пред държавата.
„Няма как държавата да избяга от отговорност и да не ви подкрепи в този важен за вас момент”, каза Мая Манолова. „Това е лицето и образа на България и ако тя не подкрепи розопроизводителите кой ще го направи”, каза още омбудсманът. Според нея е крайно време да има правила в този отрасъл. „Дали ще бъде изготвен в кратки срокове Закон за розата или не, но държавата може да се намеси във вноса на подобни продукти, които компрометират нашето розово масло. В Закона това би следвало това да се забрани”, каза Мая Монолова.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Омбудсманът Мая Манолова призова дребните розопроизводителите в спешен порядък да се регистрират като земеделски производители, за да получат помощ от държавата

Пловдив: Омбудсманът Мая Манолова призова дребните розопроизводителите в спешен порядък да се регистрират като земеделски производители, за да получат помощ от държавата

21 Май 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Омбудсманът Мая Манолова призова дребните розопроизводителите в спешен порядък да се регистрират като земеделски производители, за да може да получат помощ от Министерството на земеделието, храните и горите, която да ги компенсира заради ниската изкупна цена. Тя се срещна на място в розовите масиви между Сопот и Карлово с производители на розов цвят и посочи няколко стъпки за разрешаване на основните проблеми в сектора, които е необходимо да се направят веднага, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Според Манолова в момента мерките, които предприема Министерството на земеделието и храните и горите (МЗХГ), са в интерес на големите производители, които имат договори с дестилериите и които са регистрирани като земеделски производители. Те имат договорена цена над 2 лева за килограм и ще получат помощ от министерството по “де минимис” в рамките на 0.30 лв. на кг.
„Предлагам в спешен порядък да се регистрирате като земеделски производители, за да може и вие да получите тази помощ, която може да бъде и по-голяма, поне по 0.50 лв., които да компенсират това, че част от продукцията ще бъде похабена”, каза Манолова. Тя лично ще настоява МЗХГ, през общинските служби по земеделие да изпрати екипи на място и всички, които искат да се регистрират като земеделски производители да може да получат финансова помощ от министерството. Регистрацията става за часове, увери Манолова. Тя призова още розопроизводителите да направят свои сдружения, с които да защитават интересите си, защото същата ситуация е възможно да се повтори и догодина, при свръхпроизводство на розово масло.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Държавата трябва да влезе в ролята на регулатор в процеса от посаждането на розите до самите пазари

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Държавата трябва да влезе в ролята на регулатор в процеса от посаждането на розите до самите пазари

21 Май 2018 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Карлово. Държавата трябва да влезе в ролята на регулатор в процеса от посаждането на розите до самите пазари. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов по повод проблемите в сектора на розопроизводството. Той изтъкна важността на приемане на закон както за розата, така и такъв за етеричните масла в България като основен производител и то с най-добро качество. „В тази регулация държавата и общините трябва да имат своето място. Тя трябва да включва сертификация на посадъчния материал, да има лаборатория, каквато е имало под егидата на държавата и тя да гарантира, че продуктите, които се произвеждат отговарят на стандарта „българско розово масло“. Проблемите са няколко - спазване на технологичния процес, сертифициране на посадъчния материал, както и процеса на обработка и бране, да се усъвършенства процеса на взаимодействие между производители и преработватели на розов цвят“, каза д-р Емил Кабаиванов. Той уточни, че е необходима регулация в договорните отношения между хилядите производители и едва десетки преработватели. „Правилна регламентация и добра връзка между основните участници в процеса, кампанията през следващата година ще има предвидими резултати", допълни д-р Кабаиванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с розопроизводителите между Сопот и Карлово на 21 май 2018 г.

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с розопроизводителите между Сопот и Карлово на 21 май 2018 г.

20 Май 2018 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Утре, 21 май 2018 г., вторник, в 11.30 часа, на розовия масив между Сопот и град Карлово, омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с розопроизводителите, които изпратиха жалби до институцията във връзка с ниската изкупна цена на розовия цвят. Това съобщиха от пресофиса на институцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

20 Май 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
София. Дестилериите, които преработват розов цвят ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Това стана ясно след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати, съобщиха от МЗХГ.
В момента повечето дестилерии работят на максимални обороти като изпълняват договорите си с регистрирани производители. При възможност и свободен обем те поеха ангажимент да изкупят и още количества. Всички се обединиха, че проблемите тази година са следствие от свръхреколта от розов цвят, която се дължи на ръст на насажденията с 22% за последните 2 г. и добри климатични условия. Освен това има и значителни количества непродадено розово масло от миналата година. Това е довело и до натиск върху изкупните цени и намалението им спрямо предходни години.
Министерството не може да определя изкупни цени, но моят апел към преработвателите е тя да покрива себестойността и не по-малко от минимална печалба за производителите, каза министър Порожанов. За да бъдат подпомогнати стопаните в кризисната ситуация ще бъде отпусната и държавна помощ „де минимис“. Тя обаче може да бъде предоставена само на регистрирани земеделски производители.
Всички участници в срещата се обединиха за нуждата от регулация по веригата на производството и преработката на рози. За целта предстои да бъде подготвен законопроект за розата, който да бъде приет с максимален консенсус от всички политически сили в Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов ще се срещне с розопроизводители, които протестираха заради ниските изкупни цени

Министър Румен Порожанов ще се срещне с розопроизводители, които протестираха заради ниските изкупни цени

20 Май 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. В 11.00 часа в Министерството на земеделието, храните и горите министър Румен Порожанов ще се срещне с дестилериите, които преработват розовия цвят. На нея са поканени и асоциациите на розопроизводителите и кметове на населените места в региона. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Вчера министърът се срещна в Карлово с розопроизводителите и кметовете на населените места в региона. Поводът са протестите на земеделски стопани заради ниски изкупни цени на розовия цвят. Той обеща розопроизводителите, които са регистрирани и са претърпели загуби ще получат държавна помощ “де минимис”. Ще се работи и за приемане на Закон за розата, който да регламентира процеса от посадъчния материал до преработката в дестилериите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десетки розопроизводители блокираха движението по пътищата Пловдив-Карлово и Пловдив-Пещера в знак на протест срещу ниските изкупни цени на розите (ОБЗОР)

Десетки розопроизводители блокираха движението по пътищата Пловдив-Карлово и Пловдив-Пещера в знак на протест срещу ниските изкупни цени на розите (ОБЗОР)

19 Май 2018 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Десетки розопроизводители блокираха движението по пътищата Пловдив-Карлово и Пловдив-Пещера днес в знак на протест срещу ниските изкупни цени на розовия цвят тази година. Производителите протестираха спонтанно край разклоните за Войнягово, Калофер и Калояново. Полицейски служители насочваха автомобилите по обходни маршрути, а движението бе затруднено за часове. Протестиращите изсипаха розов цвят на земята, за да демонстрират недоволството си, като поискаха спешна намеса на държавата.
Вчера производители от Карловско обвиниха в заговор големите фирми в сектора на розопроизводството и розоварните в региона, тъй като по думите им, в разгара на кампанията изкупната цена изкуствено се е сринала до 1,80 лв. за килограм розов цвят. Това, според тях, ги обрича на фалит, а много семейства остават без препитание.
По повод протестите, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов посети Карлово, за да се срещне с розопроизводители. Срещата бе организирана от кмета на Карлово Емил Кабаиванов, който при откриването ѝ обяви, че проблемите в сектора на розопроизводството са се трупали през последните няколко години и са в целия процес – от производството на посадъчен материал и технологията, през взаимоотношенията между розопроизводители и розопреработватели, до износа на крайния продукт на европейските и световни пазари. По време на срещата той поиска да бъдат обсъдени краткосрочни и дългосрочни мерки, които да защитят интересите в бранша.
От своя страна земеделският министър обеща на протестиращите, че ще бъдат компенсирани заради ниските изкупни цени на розовия цвят. „Това, което ние можем да направим като държава в конкретния случай за по-ниските изкупни цени е да намерим възможност за компенсиране на розопроизводителите по схема „de minimis“. Ние като държава не можем да регулираме изкупните цени. Разбира се, в никакъв случай, те не трябва да бъдат под себестойност“, коментира министър Румен Порожанов. По време на организираната в Карлово среща той подчерта, че трябва спешно да бъде приет Закон за розите и да се регламентира българското розопроизводство. „Нашите изкупуващи дестилерии, работейки на абсолютно международен пазар, предлагат един изключително качествен продукт, като в момента са задъхани от гледна точка на това, че българското розово масло се компрометира постепенно от произведено розово масло, което не е от български розов цвят. Трябва да се преустанови практиката на дестилериите, които произвеждат българско розово масло без вложен български цвят, а го предлагат като такъв на международен пазар и компрометират българското качество“, коментира министър Порожанов. Той обясни, че Законът за розите, който трябва да се приеме, е необходимо да регулира и отношенията в самото производство.
Министърът на земеделието покани розопроизводителите в министерството, за да се срещнат с представители на дестилериите и да се стигне до обща позиция как да продължи кампанията в оставащите четири седмици. От своя страна, розопроизводителите се заканиха да протестират всеки ден, докато не настъпи положителна промяна в изкупната цена на розовия цвят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веска Ненчева, "БСП за България": Задължително е спешното приемане на Закон за розата

Веска Ненчева, "БСП за България": Задължително е спешното приемане на Закон за розата

19 Май 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепям гнева на протестиращите розопроизводители от моя роден край срещу ниските изкупни цени. И утре розовите масиви ще са пълни с необран розов цвят, докато в Министерство на земеделието, горите и храните вървят поредните разговори за българската маслодайна роза. Това написа във Фейсбук народният представител от ПГ на "БСП за България" Веска Ненчева, съобщиха от пресцентъра на партията. Тя добавя, че ПГ на „БСП за България” се ангажира с актуализиране на текстовете на Закон за розата. "Задължително е неговото спешно приемане в НС. В противен случай, много семейства ще изгубят поминъка си и още млади хора ще берат ягоди в Англия, а не рози в България", коментира народният представител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Трябва спешно да бъде приет Закон за розите и да се регламентира българското розопроизводство

Министър Румен Порожанов: Трябва спешно да бъде приет Закон за розите и да се регламентира българското розопроизводство

19 Май 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Карлово. Трябва спешно да бъде приет Закон за розите и да се регламентира българското розопроизводство. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при срещата си с розопроизводители от Карлово и кметове на населени места, във връзка с ниските изкупни цени на розовия цвят и проблемите с изкупуването на тазгодишната реколта, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Предходните две години цените на розовия цвят бяха много добри, защото и международните пазари бяха добри. Цените през 2017 година достигнаха и до 4 лева нагоре, което, спрямо себестойността на розовия цвят, е една сравнително добра печалба за розопроизводителите. През 2016 година изкупните цени също бяха високи – средната цена достигаше до 5 лева. Нашите изкупуващи дестилерии, работейки на абсолютно международен пазар, предлагат един изключително качествен продукт, като в момента са задъхани от гледна точка на това, че българското розово масло се компрометира постепенно от произведено розово масло, което не е от български розов цвят. Трябва да се преустанови практиката на дестилериите, които произвеждат българско розово масло без вложен български цвят, а го предлагат като такъв на международен пазар и компрометират българското качество“, коментира министър Порожанов. Той подчерта, че годишно България произвежда розов цвят за малко над 3000 тона розово масло, като реално страната продава два пъти повече на база вносни продукти и химически добавки, което компрометира българското розопроизводство. „Затова трябва да го регламентираме и по най-спешния начин трябва да подготвим съответната нормативна уредба, според мен закон. В момента имаме количества розов цвят в българските дестилерии, които не са реализирани през предходните години. Част от тези количества са и с висока себестойност, защото самият розов цвят е изкупуван през предходните години на цена от 4 и 5 лева“, каза министър Порожанов.
Той посочи, че през последните 2 години се отчита нарастване на площите с рози с по 10 % всяка година. „В момента се обработват над 400 000 декара розови насаждения. Безспорно, розовият цвят е много специфичен продукт, който трябва да бъде обран, изкупен и преработен навреме. През последните 2 години много земеделски производители разшириха площите си, появиха се и нови такива. Очакваме една доста сериозна реколта, която трябва да бъде изкупена навреме. Но именно тази реколта доведе до по-ниските изкупни цени. Това, което ние можем да направим като държава в конкретния случай за по-ниските изкупни цени е да намерим възможност за компенсиране на розопроизводителите по схема „de minimis“. Ние като държава не можем да регулираме. Разбира се, в никакъв случай не трябва цената да бъде под себестойност“, коментира министър Румен Порожанов. Той обясни, че Законът за розите, който трябва да се приеме, е необходимо да регулира и отношенията в самото производство. „Трябва да е ясно. че производителите трябва да работят със сертифициран посадъчен и разсадъчен материал, защото българското розово масло се прави от роза „дамасцена“. През последните години имаме насети и други розови насаждения, като те няма как да влязат в микса за производство на розово масло. Всяка една дестилерия следи много внимателно този процес. Някои от тях имат и собствено производство, а когато това не стига, те сключват договори с розопроизводители. Има си традиционни отношение, които са пречупени и през финансиране в рамките на годината за различни обработки като торене, оране, пръскане и т.н. Дестилериите се стараят да имат договори с надеждни производители, за които знаят, че материалът им е сертифициран и че предлагат качествен продукт, набран в съответния период на денонощието. В по-редни случаи се стартира с изкупуване на цвят от производители, които нямат договори“, посочи министър Порожанов. По думите му, единият от проблемите при част от производителите е, че нямат договори за изкупуване. „Освен че нямат договори, за съжаление, голяма част не са регистрирани и като земеделски производители. Има изискване да бъдат регистрирани и да имат сертификат за произход на посадъчния материал. Това трябва ясно да се регламентира и всеки един от производителите да излезе на светло. Трябва да се регистрира и да плаща осигуровки, но ще може да получава субсидии и всички привилегии на земеделски производител, а те не са малко“, каза още министърът на земеделието, храните и горите.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на земеделието, храните и горите: Регистрираните розопроизводители ще получат държавна помощ “де минимис”

Министерство на земеделието, храните и горите: Регистрираните розопроизводители ще получат държавна помощ “де минимис”

19 Май 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Карлово. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна в Карлово с розопроизводителите и кметовете на населените места в региона. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Поводът са протестите на земеделски стопани заради ниски изкупни цени на розовия цвят. “Държавата няма как да изкупи розовия цвят, нито пък да влияе на цените. И без протест на пътищата щях да дойда”, каза министър Порожанов. Той обеща розопроизводителите, които са регистрирани и са претърпели загуби ще получат държавна помощ “де минимис”.
Ще се работи и за приемане на Закон за розата, който да регламентира процеса от посадъчния материал до преработката в дестилериите.
„Ясно трябва да разграничим коректните дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. Необходимо е в бърз порядък да се приеме този закон”, каза министърът на земеделието. В момента има нелоялни производители, които ползват вносни продукти от Иран, Турция и Тунис, смесват ги с българското розово масло и по този начин компрометират качеството и марката му на световните пазари. Това заедно с увеличените розови насаждения с по 10% годишно води и до намалението на изкупните цени тази година.
Министър Порожанов обяви, че утре в 11 ч в министерството на земеделието ще проведе среща и с дестилериите, които преработват розовия цвят. На нея са поканени и асоциациите на розопроизводителите и кметове на населените места в региона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Проблемите в сектора на розопроизводството са се трупали през последните няколко години и са в целия процес, нужни са спешни мерки

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Проблемите в сектора на розопроизводството са се трупали през последните няколко години и са в целия процес, нужни са спешни мерки

19 Май 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Карлово. Проблемите в сектора на розопроизводството са се трупали през последните няколко години и са в целия процес – от производството на посадъчен материал и технологията, през взаимоотношенията между розопроизводители и розопреработватели, до износа на крайния продукт на европейските и световни пазари. Това каза кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов при откриването на срещата между министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с местните розопроизводители и кметове на населени места, във връзка с ниските изкупни цени на розовия цвят и проблемите с изкупуването на тазгодишната реколта, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Тези проблеми, които се натрупаха в бранша, трябва да намерят своето решение. Едни мерки ще бъдат по-краткосрочни, други ще изискват работни групи, за да може през лятото и есента да се работи и да се избегне подобно напрежение при следващите реколти от розов цвят“, коментира Кабаиванов. Той подчерта, че поминъкът на хиляди български семейства зависи от розопроизводството. „Министър Порожанов се е заел сериозно с решаването на проблемите в бранша, а общините ще помагаме с каквото можем, защото искаме да сме част от процеса на регулация. Целта е да има спокойствие и плановост в розопроизводството през следващите години“, каза Кабаиванов.
На срещата в сградата на Община Карлово присъстваха също розопреработватели, кметове на кметства с най-големи по площ розови насаждения, както и розопроизводители.
Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов уговори срещата с министъра, след като вчера се срещна с протестиращи местни розопроизводители в село Розино. По време на срещата, кметът алармира министъра за ситуацията и поиска спешна среща с него, на която да бъде обсъдено как да се спаси реколта 2018, защото производството в момента е в своя пик. На срещата кметът на Карлово постави въпросите за двойно по-ниските изкупни цени и неизкупуването на розовия цвят от прекупвачите. Д-р Емил Кабаиванов поиска да бъдат обсъдени краткосрочни и дългосрочни мерки, които да бъдат взети, за да се защитят интересите в бранша, една от които е приемане на Закон за розата.
Вчера в село Розино местни розопроизводители протестираха срещу ниските изкупни цени и неизкупуването на продукцията от розов цвят. Те блокираха подбалканската линия, като на всеки половин час пропускаха движението за 15 минути.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пътят Пловдив-Карлово е отворен за движение

Пътят Пловдив-Карлово е отворен за движение

19 Май 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Пловдив.От 13.00 часа пътят Пловдив-Карлово е отворен за движение. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Тази сутрин, във връзка с протестни действия на розопроизводители от Карлово, пътят бе временно затворен. На място полицейски екипи отбиваха движението на моторни превозни средства през обходни маршрути и се грижеха за недопускане на нарушения на обществения ред.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОДМВР-Пловдив: Не е подадена предварителна информация за организирания протест на розопроизводителите и не е ясно и колко дълго ще продължи той

ОДМВР-Пловдив: Не е подадена предварителна информация за организирания протест на розопроизводителите и не е ясно и колко дълго ще продължи той

19 Май 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Затруднено е движението по главния път Пловдив-Карлово, заради протеста на розопроизводители. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив говорителят на Областната дирекция на МВР. Розопроизводители протестират край разклоните за село Войнягово и град Калофер срещу ниските изкупни цени на розовия цвят. Полицейски служители насочват автомобилите по обходни маршрути. В посока Карлово се преминава през Ръжево Конаре, Долна махала, Раковски, Брезово, Свежен, Домлян, Ведраре и Марино поле. Пътуващите към Шипка трябва да изберат пътя през Брезово, Зелениково и Павел баня. От Областната дирекция на МВР уточниха, че е нямало предварителна информация за организирания протест, не е ясно и колко дълго ще продължат протестните действия на розопроизводителите.
Вчера над 200 земеделски стопани, отглеждащи рози в карловското село Розино, излязоха на спонтанен протест, като с жива верига и багери спряха движението по Подбалканския път.
Розопроизводителите се заканиха да протестират всеки ден, докато не бъдат чути и не настъпи положителна промяна в изкупната цена на розовия цвят.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестиращи розопроизводители са затворили пътя Пловдив-Карлово

Протестиращи розопроизводители са затворили пътя Пловдив-Карлово

19 Май 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Пловдив. По информация до този момент розопроизводители от Карлово са затворили два разклона – Карлово – Калофер и пътят за Войнягово. Те провеждат нерегламентирани протестни действия. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Обходният маршрут от Пловдив за Карлово е през Ръжево Конаре, Долна махала, Раковски, а от Карлово за Калофер се преминава през Раковски, Брезово- Зелениково-Павел баня. На място полицейски екипи отбиват движението, те се грижат и за недопускане на нарушения на обществения ред.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Розопроизводителите от Карлово, Сопот, Пазарджик и Казанлък изпратиха отворено писмо до институциите за съдействие във връзка с неблагоприятните условия на кампанията по розобер

Розопроизводителите от Карлово, Сопот, Пазарджик и Казанлък изпратиха отворено писмо до институциите за съдействие във връзка с неблагоприятните условия на кампанията по розобер

18 Май 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Розопроизводителите от Карлово, Сопот, Пазарджик и Казанлък изпратиха отворено писмо до институциите с молба за съдействие във връзка с неблагоприятните условия на кампанията по розобер. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури в България. Отвореното писмо е адресирано до председателя на НС Цвета Караянчева, Министъра на МЗХ, държавен фонд „Земеделие”, омбудсмана на Републиката Мая Манолова и до Комисията за защита от конкуренция. В него розопроизводителите настояват за среща с всеки един от тях.
В писмото се твърди, че кампанията е стартирала с изкупна цена на розовия цвят от 2.50 за килограм. Още в началото представителите на преработвателите са казали, че цената ще пада, защото има много нереализирано розово масло от миналата година. „Масивите са пълни с цвят, а реколтата е добре и това е гордост за нас”, казват още розопроизводителите. Но за съжаление се изкупуват ограничени количества и на минимална цена, с която едва покриват разходите си. Затова те търсят подкрепа сега ,тъй като това е основен поминък в посочените райони и много от семействата разчитат на тази кампания за бюджета си.
Хората сега отчаяно търсят съдействие от държавата под формата на подпомагане, откриване на пазари и поставяне на проблема пред ЕК. Те настояват също така в бъдеще розопроизводството да се превърне в част от държавната политика.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Кметът на Карлово се срещна с Инициативен комитет на протестиращите розопроизводители, за да обсъдят проблемите

Пловдив: Кметът на Карлово се срещна с Инициативен комитет на протестиращите розопроизводители, за да обсъдят проблемите

18 Май 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Кметът на Карлово се срещна с Инициативен комитет на протестиращите розопроизводители, за да обсъдят проблемите. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив д-р Емил Кабаиванов. Днес розопроизводителите излязоха на спонтанен протест и блокираха пътя за Розино. Някои от тях са изсипали гюловия цвят на пътя, а багери са препречили движението по него. Утре протестите ще продължат.
„Поискал съм от Министерството на земеделието да изпрати свой представител, с който да направим среща днес или утре, за да се види кои от проблемите може да се решат бързо и за кои ще се наложат законодателни промени”, каза кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. „Розопроизводителите имат проблем с два пъти по-ниската изкупна цена на розовия цвят от миналата година и с намалените количества розов цвят, които се изкупуват в момента”, поясни кметът на Общината. По думите му хората са отчаяни, защото не могат да си гарантират реализацията на продукцията. Повечето от тях са взели кредити, за да закупят земя и малогабаритна техника.
Розопроизводителите настояват за държавна политика, която да гарантира държавна субсидия за тях.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Ограничено е движението в Розино заради протест на розопроизводители

Пловдив: Ограничено е движението в Розино заради протест на розопроизводители

18 Май 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ограничено е движението в Розино заради протест. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив говорителят на ОДМВР. Ограничаването на движението е без предварително предупреждение. На място са служители на РУ - Карлово, които осигуряват безопасността на участниците в спонтанния протест и регулират трафика.
По информация от кмета на Баня, пътят там засега не е блокиран.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Масови протести провеждат розопроизводителите в страната заради ниска изкупна цена на розовия цвят

Масови протести провеждат розопроизводителите в страната заради ниска изкупна цена на розовия цвят

18 Май 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Масови протести провеждат розопроизводителите в страната заради ниска изкупна цена на розовия цвят. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури в България. В момента са затворени пътищата за село Розино и град Баня. Розопроизводителите протестират заради драстичния спад на изкупната цена на розовия цвят. В момента той се продава на цена между 1.60 до 2.20 за килограм. „Това е пълна подигравка с нас”, каза Зара Клисурова. По думите ѝ е имало картелно събиране и е била определена изкупна цена от 1.60 лв. за килограм. „Две розоварни днес затварят и са поставили условие цветът да влезе до 12 часа, иначе няма да го приемат повече”, каза още Клисурова. Протестите ще продължат със затваряне на пътища. Утре ще има протест и в Бяга, Пазарджишко. „На 26 май, на Празника на розата, когато в Карлово се очакват много държавни лица и посланици на различни държави, ще затворим пътищата към Карлово”, каза още Зара Клисурова.
Розопроизводителите очакваха в сряда тази седмица да заседава Комисията по земеделие към НС, но засега няма никакви съобщения това да се е случило. „Докато държавата не намери изход с държавна субсидия, или с предложение пред Брюксел да помогне на розопроизводителите, ние няма да спрем с протестите”, каза още Зара Клисурова.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.