НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Над 5000 души посетиха Парка на миниатюрите във Велико Търново в Нощта на музеите

Велико Търново: Над 5000 души посетиха Парка на миниатюрите във Велико Търново в Нощта на музеите

20 Май 2018 | 21:40 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Над 5000 души посетиха Парка на миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“ във Велико Търново в Нощта на музеите, съобщиха от туристическия обект. Най-новата туристическа атракция в града за първи път се включи в европейската инициатива „Нощ на музеите и галериите“. От 18.00 до 21.00 часа в съботната вечер жители и гости на града избраха парка на миниатюрите във Велико Търново, за да се докоснат до богатото културно-историческо наследство на България.
В парка под Балдуиновата кула са експонирани над 52 миниатюри на исторически и природни забележителности от цяла България. Макетите са в мащаб 1:25, направени са по фотометрични заснемания и са точни копия на оригиналите в най-малки детайл.
В началото на юни колекцията „Мини България“ ще бъде обогатена с нови макети, част от които се изработват в Украйна, а други – в макетната работилница в самия парк. Сред попълненията в сбирката ще са бъде миниатюрите на Дряновския и Троянски манастир, Белоградчишката крепост, паметника „Бранителите на Стара Загора“, Ивановските скални църкви, джамията „Баня баши” , София и други.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: С „Празник на щирника“ ще отбележат Европейската нощ на музеите в града

Габрово: С „Празник на щирника“ ще отбележат Европейската нощ на музеите в града

19 Май 2018 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Габрово. С „Празник на щирника“ в Габрово ще отбележат Европейската нощ на музеите. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалния исторически музей в Габрово. Нощта на музеите ще започне в 20.30 часа. Майстори любители на традиционни габровски ястия ще се надпреварват в конкурс, в три категории – „Най-добро габровско ястие”, „Най-вкусен щирник” и „Най-вкусен сладкиш”, а посетителите ще имат възможност да опитат от техните произведения. Самодейна група при читалище „Христо Ботев – 1929 г.“ – село Донино ще представи автентичния габровски фолклор. Посетителите ще бъдат запознати и с книгата „Традиционни рецепти от Габровско“, която съдържа 63 рецепти от 23 автора.От 22.00 часа Регионалния исторически музей обявява безплатно посещение на изложбата „Спасени реликви“ и постоянната експозиция „Габрово и габровци“.
В годината на Европейското културно наследство и в навечерието на 135-годишнината на музейното дело в град Габрово РИМ – Габрово представя за пръв път пред публика спасени археологически движими културни ценности. Те са отнети от иманяри и колекционери и произхождат от местната територия – Габровско и Севлиевско. Представляват монети, накити и части от облеклото и части от конска амуниция от бронз, мед, сребро и злато в различна степен на запазеност и с широки хронологични граници: VI в.пр.Хр. – XVII в. Най-ценни от тях са античните драхми и тетрадрахми от VI-II в. пр. Хр., римските сребърни монети от I-III в., златните византийски монети от VI в., пръстените с гравирани орнаменти от XIII-XVII в.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сотир Иванов, ИМ - Петрич: С Ден на отворените врати и редица инициативи отбелязваме Международния ден на музеите

Сотир Иванов, ИМ - Петрич: С Ден на отворените врати и редица инициативи отбелязваме Международния ден на музеите

18 Май 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Петрич. С Ден на отворените врати и редица инициативи отбелязваме Международния ден на музеите. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Сотир Иванов, директор на Исторически музей - Петрич. По думите му Денят на отворените врати дава възможност за една по пряка комуникация с посетителите на музея. „За Исторически музей - Петрич това е особено важно, защото ние имаме 4 обекта, които са разположени на различни места на територията на Община Петрич. Ако два от обектите ни се намират в града и тук имаме традиционната градска аудитория, която повече или по-малко има навика по време на празници да посещава музея, а и не само на празници, то другите два обекта са разположени в извънградските райони и отиването до там е свързано с едно по-различно усещане“, отбеляза той. Иванов добави, че освен това днес предвиждат и редица инициативи, свързани с учебни заведения в град Петрич. Той уточни, че заедно с доц. д-р Людмил Вагалински ще представят една интересна лекция и мултимедия, свързана с подводната археология. Директорът подчерта, че лекциите започват с гостуване в СУ „Никола Йонков Вапцаров“, което е най-голямото учебно заведение в града. „Разбира се, входът е свободен за всички желаещи. Тази тенденция ще продължи до края на месец май, защото от една страна ние показваме богатото историческо наследство на „Хераклея Синтика“, което определено е археологическо наследство, свързано с античната епоха, но от вътрешността на Балканския полуостров искаме да покажем и развитието на морската култура и цивилизация, и това че всъщност още през Античността наблюдаваме един сравнително голям свят, който е свързан не само в границите на Балканския полуостров и на Петричката котловина“, каза още той.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.