НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети парка „Калемегдан“ в Белград, където са били посрещнати учениците на Кирил и Методий

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети парка „Калемегдан“ в Белград, където са били посрещнати учениците на Кирил и Методий

20 Май 2018 | 07:05 | Агенция "Фокус"
Белград. От Нитра, Словакия вицепрезидентът Илияна Йотова ще отпътува за сръбската столица Белград. Там ще посети парка „Калемегдан“, където са били посрещнати учениците на Кирил и Методий. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
По случай 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, вицепрезидентът Илияна Йотова посети Република Чехия, Република Словакия и Република Сърбия. По време на срещите бяха обсъдени святото дело на славянските първоучители и техните ученици, които поставят началото на обединена Европа, както и ролята на средновековна България за развитието на европейската цивилизация, писменост и култура.
На 18 май в чешката столица Прага вицепрезидентът Илияна Йотова проведе срещи с ръководствата на Сената на Република Чехия и на Камарата на депутатите. Акцент в разговорите ще бъдат резултатите от срещата на върха ЕС-Западни Балкани. На 19 май Илияна Йотова откри традиционното официално честване на празника на Св. св. Кирил и Методий в Микулчице, на което присъстваха официални лица от Република България и Чешката република. В празника се включиха българи от различни части на Централна Европа. Вицепрезидентът проведе разговори с представители на местната власт на Микулчице и Велехрад. Във водената от Илияна Йотова делегация е доц. д-р Ана Кочева от Института за български език към Българската академия на науките. Доц. Кочева е член на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова в Микулчице: Делото на Светите братя Кирил и Методий ни завеща единение

Вицепрезидентът Илияна Йотова в Микулчице: Делото на Светите братя Кирил и Методий ни завеща единение

19 Май 2018 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Микулчице. Преди 11 века Светите братя Кирил и Методий създават нова азбука, за да достигне познанието до хиляди славяни на родния им език. Делото на славянските просветители ражда третата християнска цивилизация, с тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри традиционното официално честване на празника на св. св. Кирил и Методий в селището Микулчице в Чешката република. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На тържеството присъстваха официални лица от Република България и Чешката република, както и много българи от Централна Европа.
„Преди ден на една маса в София седнаха европейските лидери заедно с лидерите на Западните Балкани в името на обединена, просперираща и сигурна Европа. В името на човешките отношения и връзки, които ни завеща Кирило-Методиевото дело – правото на суверенни държави, правото на език, култура, книжнина и нация. Завеща ни послание за просперитет чрез култура и духовност, а не чрез войни“, заяви вицепрезидентът.
„Някъде тук, където стоим и стъпваме сега, върху тази земя са стъпвали първите ни учители Светите братя Кирил и Методий, дали най-мощното оръжие в ръцете ни – книжнината и познанието. Затова Микулчице отдавна е място за поклонение. То се превръща и в място за обединение на европейските народи, което ни е толкова необходимо днес, защото заедно трябва да посрещнем заплахите, пред които е изправен светът“, отбеляза Илияна Йотова.
Вицепрезидентът благодари на чешките домакини за това, че правят възможен този празник всяка година за добрите ни двустранни отношения и политика на чешката държава към българите, които живеят на нейна територия.
Илияна Йотова отбеляза решаващата роля на тогавашната българска държава за съхраняване делото на Светите братя чрез приемането на Кирило-Методиевите ученици. „Трудно ни е днес да си представим прозорливостта на един български владетел, колебаещ се между езичеството и християнството, когато не просто ги приема, но нарежда да се превеждат светите книги и да се създава литература и култура на новите свещени букви“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова се обяви против всякакви опити за пренаписване на историята, свързани с делото на Светите братя и произхода на славянските букви.
„Няма по-силен знак от образите на двамата братя за това място, което от година на година се превръща все повече в място за единение на един народ, на българите“, отбеляза вицепрезидентът пред паметника на Св. св. Кирил и Методий – дело на големия творец Емил Венков, издигнат с помощта на родолюбиви българи и българската държава.
Илияна Йотова определи като съвременни будители учителите, които преподават български език извън пределите на Родината. „Вие поддържате българщината като възпитавате децата в любов към Родината. Будител е дума, която има само в нашия език и не всеки може да я притежава. Затова трябва да сте горди“, заяви вицепрезидентът.
„Да помним, че българската държава е империя на духовност и култура, създала и отстояла собствен език и писменост, предала познанието на много народи. Днес кирилицата е третата азбука в Европейския съюз“, обърна се вицепрезидентът към българите, събрали се в Микулчице.
„11 века завещанието на Светите братя е живо. За нас европейските народи най-важно е образованието, говорим и вярваме в Европа на знанието, на новите технологии, това ще завещаем и на децата ни. Но най-важното послание за нас е онова магическо изречение от „Проглас към евангелието“: „За това чуйте, всички славяни, голи са без книги всичките народи“, с това завърши приветственото си слово Илияна Йотова.
По-късно вицепрезидентът посети базиликата „Св. св. Кирил и Методий и успение на св. Богородица“ във Велехрад. За културните връзки между Република България и Чешката република Илияна Йотова разговаря с областния управител на Злин Иржи Чунек и кмета на Велехрад Алеш Мергентал. Вицепрезидентът е съорганизатор на честванията на живота и делото на Светите братя в Република Чехия и Република Словакия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова подари на председателя на Сената на Чешката република Милан Щех кирилицата, изписана от децата от сдружение „Духовно огледало“

Вицепрезидентът Илияна Йотова подари на председателя на Сената на Чешката република Милан Щех кирилицата, изписана от децата от сдружение „Духовно огледало“

19 Май 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Прага. Вицепрезидентът Илияна Йотова подари на председателя на Сената на Чешката република Милан Щех кирилските букви, изписани от децата от сдружение „Духовно огледало“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Двамата обсъдиха отличното двустранно сътрудничество и културните връзки между Република България и Чешката република. Акцент в разговорите и бяха предизвикателствата пред Европа и проведената в София среща ЕС-Западни Балкани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.