НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Times: Тереза Мей има една седмица, за да успокои бунтът в партията си заради митническия съюз с ЕС

The Times: Тереза Мей има една седмица, за да успокои бунтът в партията си заради митническия съюз с ЕС

5 Юни 2018 | 02:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей има една седмица, за да изкове компромис с бунтовниците в Консервативната партия заради Брекзит, след като насрочи гласуването за митническия съюз за 12 юни, пише британският вестник The Times.
12 депутата заплашват да гласуват против на вота за бъдещето на митническите разпореждания. Те вярват, че правителството ще представи свое собствено компромисно споразумение в рамките на дни, но твърдят че това е малко вероятно да промени мнението им.
Консерваторите може да се обединят с опозиционните депутати, за да решат гласуването през следващата седмица.
Правителството все още не е успяло да излезе със собствен митнически план, заради различия в Кабинета.
Някои от министрите в Кабинета на Тереза Мей са разочаровани от отказа ѝ да изведе митническия въпрос на преден план.
Те са озадачени от това, което те наричат очевидна липса на спешност от Тереза Мей. „Нищо не изглежда да се случва само три седмици преди срещата (на ЕС). Всичко е в затишие“, заяви един от министрите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Искаме сделка с ЕС, не митническа бариера

Борис Джонсън: Искаме сделка с ЕС, не митническа бариера

21 Май 2018 | 03:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Външният министър на Великобритания Борис Джонсън изпрати прикрито съобщение към британския премиер Тереза Май, че той и другите „брекзитъри“ все още очакват от нея да сключи сделка, която избягва задействането на „бариерата“, която ще задържи Великобритания към митническия съюз и след 2020 година, пише британският вестник The Guardian.
Джонсън изгуби спора във вътрешния кабинет на привържениците на Брекзит, когато мнозинството министри се обединиха върху мнението, че Великобритания ще запази ключови аспекти от митническия съюз, ако не се намери решение на проблема с ирландската граница.
Но той настоя: „Брекзитърите, които се страхуват от предателство по отношение на митническата бариера, трябва да разберат, че министър-председателят беше много ясен че това не е изход който ние искаме; ние искаме сделка с Европейския съюз и ще я доставим.“
В съобщение явно насочено към самия премиер, както и към колеги от задните седалки, Джонсън заяви: „Убеден съм, че министър-председателят ще удържи на обещанието си за сделка за Брекзит – че ще направи така че Великобритания да излезе от митническия съюз и единния пазар, да има колкото се може по-гладки граници, да отхвърли намесата на европейския съд, да контролира имиграцията и да бъде свободна да сключва безпрепятствени търговски сделки навсякъде по света. Сега трябва да дадем на министър-председателя време и пространство да преговаря за тази визия на Брекзит.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Тереза Мей настоя, че Великобритания ще напусне митническия съюз с ЕС след 2020 година

The Daily Express: Тереза Мей настоя, че Великобритания ще напусне митническия съюз с ЕС след 2020 година

18 Май 2018 | 04:13 | Агенция "Фокус"
София. Британският премиер Тереза Мей настоя, че Великобритания ще напусне митническия съюз с Европейския съюз от края на декември 2020 година, пише британският вестник The Daily Express.
В четвъртък тя препотвърди ангажимента на Великобритания към европейската сигурност и след Брекзит.
След това тя пътува до Скопие за разговори и по време на съвместна пресконференция с премиера на Македония Зоран Заев, тя заяви че Великобритания е ангажирана към това да има гладко търговско споразумение с Европейския съюз, за да е сигурно че няма да има твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия.
Мей заяви: „Бяхме много ясни, че ще напуснем митническия съюз и в бъдеще, извън този митнически съюз, ние ще можем да развиваме наша независима търговска политика.“
„Докато гледаме напред към развитието на нашето икономическо партньорство с Европейския съюз, ще бъде нужно да има уговорки за това как ще бъдат решени въпросите по границите що се отнася до митниците“, допълни тя.
„Решени сме за излизане от митническия съюз и докато гледаме към това бъдещо икономическо партньорство, искаме да си подсигурим отношения, които ни позволяват да имаме възможно най-безпроблемна търговия с Европейския съюз“, заяви още Мей.
„Така ще действаме и ще гарантираме, че в края на изпълнителния период, който ще е края на декември 2020 година, ще можем да изпълняваме независима търговска политика“, завърши британският министър-председател.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Македония е съгласна на „приемливо“ споразумение с Гърция за спора с името

AFP: Македония е съгласна на „приемливо“ споразумение с Гърция за спора с името

17 Май 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че се е съгласил с гръцкия си колега по споразумение, което да сложи край на спора за името между двете съседни държави, предава AFP.
„Обсъдихме много възможности и се съгласихме за една, която е приемлива и за двете страни“, заяви Заев пред репортери, след като се срещна с Ципрас на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София. Той не предостави допълнителни детайли.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Според Ангела Меркел е налице значителен напредък в преговорите за името

„МКД“ (Македония): Според Ангела Меркел е налице значителен напредък в преговорите за името

17 Май 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
София. Германският канцлер Ангела Меркел на заключителната конференция за медиите след края на срещата ЕС-Западни Балкани в София, потвърди, че Македония и Гърция са постигнали напредък в решаването на името и за това е получила потвърждение от премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, предава македонската медия „МКД“.
„Разговорите между Македония и Гърция са напреднали добре и е постигнат значителен напредък. Въпросът за името на Македония е важен“, заяви Меркел.
Във връзка с решенията за разширяването на ЕС, тя заяви, че днес не е имало решение и че този въпрос остава за европейската среща на високо равнище през юни, но добави, че всички страни от Западните Балкани имат европейска перспектива. „Със сигурност изискваме върховенството на закона и борба срещу корупцията и се нуждаем от значителен напредък в страните, заяви тя.
На въпрос дали Германия през юни ще подкрепи започване на преговори с Албания и Македония, та уточни: „Македония и Албания всеки ден бележат напредък в изпълнението на изискванията, особено е случая с Македония“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Еманюел Макрон заля със студена вода надеждите на Западните Балкани за членство в ЕС

Politico: Еманюел Макрон заля със студена вода надеждите на Западните Балкани за членство в ЕС

17 Май 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази скептицизъм по разширяването на ЕС в страните от Западните Балкани по време на срещата на високо равнище в София, която трябваше да засили връзките между региона и ЕС, предава Politico.
Думите на Макрон са особено разочарование за Албания и Македония, които се надяват на зелена светлина от лидерите на ЕС следващия месец, за да започнат преговори за присъединяване към блока, получавайки през април съгласие от Европейската комисия.
„Това, което видях за последните 15 години е път, отслабил Европа всеки път, когато я разширяваме. Не мисля, че ще направим услуга на кандидатите или на себе си имайки механизъм, който вече няма правила и се движи към повече разширяване“, заяви Макрон пред репортери в София.
„Подкрепям прикотвянето на Балканите в Европа и придвижването им към Европа. Но мисля, че трябва да погледнем с разум на следващото разширяване“, допълни той. „Не съм в полза за разширяване преди провеждането на всичко необходими и преди всички реални реформи, които да позволят задълбочаване и по-добро функциониране на Европейския съюз“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейският съюз публикува декларация за срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани

Европейският съюз публикува декларация за срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани

17 Май 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Европейският съюз публикува декларация за срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, публикувана на интернет страницата на съюза Еuropa.eu Прилагаме пълния текст.
Софийска декларация – 17 май 2018 г.
Ние, лидерите на страните от ЕС и на страните членки, в консултация с нашите западнобалкански партньори стигнахме до следните изводи:
1. ЕС приветства споделения ангажимент на партньорите от Западните Балкани за европейските ценности и принципи и за визията за силна, стабилна и обединена Европа, подкрепена от нашите исторически, културни и географски връзки, както и от нашите взаимни интереси в политиката, сигурността и икономиката.
2. Спомняйки се срещата на високо равнище в Солун през 2003 г. ЕС потвърджава единодушната си подкрепа към европейската перспектива на Западните Балкани. Развивайки прогреса до сега, партньорите от Западните Балкани поеха ангажимент към европейската перспектива като техен твърд стратегически избор. Достоверността на тези усилия зависи от ясната обществена комуникация.
3. ЕС е решен да засили и засили ангажимента си на всички равнища да подкрепи политическата, икономическата и социалната трансформация в региона, включително чрез увеличена помощ, основана на осезаем напредък в правовата държава, както и в социално-икономическите реформи на партньорите от Западните Балкани.
4. ЕС приветства ангажимента на партньорите от Западните Балкани за върховенството на демокрацията и върховенството на закона, особено в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, доброто управление, както и зачитането на правата на човека и правата на лицата, принадлежащи към малцинства. Тяхното ефективно прилагане на реформите се основава на тези основи. Гражданското общество и независимите медии играят ключова роля в процеса на демократизацията.
5. ЕС подкрепя партньорите от Западните Балкани в ангажимента им да продължат да укрепват добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество. Това включва по-специално намирането и прилагането на окончателни, приобщаващи и обвързващи решения за техните двустранни спорове, коренящи се в наследството от миналото и както и това, че полагат допълнителни усилия за помирение.
6. Изграждането на гъста мрежа от връзки и възможности в региона и с ЕС е от жизненоважно значение за приближаването на нашите граждани и икономики и за засилване на политическата стабилност, икономическия просперитет, културното и социално развитие. Въз основа на постигнатия напредък, включително чрез регионалните инициативи, се ангажираме да подобрим съществено връзката във всичките си измерения: транспорт, енергетика, цифрова, икономическа и човешка дейност.
7. ЕС се съгласява да насърчава пазарна и инвестиционна среда в Западните Балкани да се движи по-бързо към цифрова икономика и устойчиво развиващи се общества, благоприятстващи климата, в съответствие с Парижкото споразумение. Енергийната сигурност ще бъде приоритизирана, включително чрез подобряване на енергийната ефективност, по-добрата трансгранична намеса- свързване, разнообразяване на източниците и маршрутите, както и по-добро интегриране на възобновяемата енергия.
8. Ще се постави специален акцент върху създаването на нови възможности за младите хора, като същевременно се гарантира, че това допринася за социално-икономическото развитие на Западните Балкани.
9. За тази цел ЕС приветства ангажимента на партньорите от Западните Балкани да ускорят прилагането на достиженията на правото на ЕС в рамките на Договорите за енергийна общност и транспортна общност, да премахнат всички административни бариери по границите, да завърши регионалния енергиен пазар и спешно да приложат- Многогодишния план за действие за развитие на регионално икономическо пространство от юли 2017 г. ЕС ще продължи да подкрепя тези усилия.
10. Партньорите на ЕС и страните от Западните Балкани споделят многото предизвикателства в областта на сигурността, които изискват координирано индивидуално и колективно действие. Когато работим заедно, можем ефективно да се справим с тези предизвикателства. Нашето сътрудничество за спиране на незаконните миграционни потоци показа своята стойност и ще продължи да се развива.
11. Борбата с тероризма и екстремизма, включително финансирането, радикализацията и завръщането на чуждестранни терористи, изисква засилено сътрудничество.
12. Партньорите на ЕС и Западните Балкани признават, че резултатите в борбата с корупцията и организираната престъпност са от съществено значение за политическата и социално-икономическата трансформация в региона, а също и за регионалната стабилност и сигурност, които са в най-добрия интерес на техните граждани. ЕС приветства ангажимента им да предприемат решителни действия в сътрудничество с ЕС и помежду си срещу трафика на хора, отглеждането на наркотици и контрабандата на хора, наркотици и оръжия.
13. ЕС приветства приноса на партньорите от Западните Балкани към общата външна политика и политика на сигурност в нейните аспекти и очаква постепенно задълбочаване на сътрудничеството в тази област, особено засиленото равнище на привеждане в съответствие, по-специално по въпросите, в които са заложени основните общи интереси.
14. Дезинформацията и други хибридни дейности ще се борят заедно чрез по-голямо
сътрудничество в устойчивостта, кибернетична сигурност и стратегическа комуникация
15. За да ускорим подобряването на живота на нашите граждани в областта на свързаността и сигурността с оглед на европейската перспектива на Западните Балкани, днес, въз основа на съответните аспекти на съобщението на Комисията, прието на 6 февруари 2018 г., ЕС стартира приоритетен Дневен ред от София за ЕС и Западните Балкани, който е приложен към настоящата декларация.
16. ЕС приветства намерението на Хърватия да бъде домакин на среща на високо равнище между ЕС и Западните Балкани по време на нейното председателство в Съвета на ЕС през 2020 г.
17. Отбелязваме, че нашите партньори от Западните Балкани се придържат към горните точки
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония) : Зоран Заев заяви след срещата си с Алексис Ципрас, че е убеден, че може да се намери решение за спора с името

„МКД“ (Македония) : Зоран Заев заяви след срещата си с Алексис Ципрас, че е убеден, че може да се намери решение за спора с името

17 Май 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Македонският министър-председател Зоран Заев заяви след разговора си с гръцкия премиер Алексис Ципрас, че двамата са убедени, че могат да намерят решение за спора с името, което да защити достойнството на гражданите и от двете страни, предава македонската медия .
„Очакваната дата за преговори за нашата страна ще предотврати стагнацията на реформите и на икономическите процеси, както и засилване на национализма и ще насърчи участието на трети страни в региона“, заяви Заев.
Преди повече от час, срещата между Заев и Ципрас приключи. Обявява се, че министър-председателите ще организират специални брифинги пред журналисти този следобед.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Зоран Заев след срещата с Алексис Ципрас: „Вярваме, че можем да намерим решение, което да защитава достойнството на гражданите и в двете страни“

„Телма“ (Македония): Зоран Заев след срещата с Алексис Ципрас: „Вярваме, че можем да намерим решение, което да защитава достойнството на гражданите и в двете страни“

17 Май 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. Македонският министър-председател Зоран Заев заяви след срещата си със своя гръцки колега Алексис Ципрас след разговора им в кулоарите на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София, че двете страни засилват приятелството, предава македонския телевизионен канал „Телма“.
„С премиера Ципрас вярваме, че можем да намерим решение за спора с името, което да защитава достойнството на гражданите и в двете държави“, написа македонският министър-председател на профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ . Подробностите за срещата трябва да бъдат обявени от премиера Зоран Заев на пресконференция по-късно днес.
Правителството съобщи, че се обсъждат възможностите и на двете страни да открият решение, приемливо за двете страни.
Македонското правителство все още изпитва умерен оптимизъм, че спорът за името може да бъде решен скоро и страната да поеме по пътя на евроатлантическата интеграция, т.е. да получи дата за започване на преговори с ЕС на срещата на високо равнище през юни и покана за членство в НАТО на юлската среща на Алианса.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Свободен печат“ (Македония): Според Антонио Таяни страните от Западните Балкани работят усилено, за да се присъединят към ЕС

„Свободен печат“ (Македония): Според Антонио Таяни страните от Западните Балкани работят усилено, за да се присъединят към ЕС

17 Май 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че страните от Западните Балкани трябва да работят усилено, за да се интегрират в ЕС. Той подчерта, че диалогът е отворен, но все още има много неща, през които трябва да се премине, предава македонската електронна медия „Свободен Печат“.
„Всички балкански страни са част от Европа. Ако страните искат да станат част от ЕС, те трябва да се подчиняват на правилата. Трябва да работите упорито в правилната посока. Сърбия и Черна гора се движат по пътя. Трябва да се работи усилено, това е вярно за Македония , но и за други страни. Ние не сме против интеграцията, а напротив, натискаме процеса. Ние подкрепяме демокрацията, върховенството на закона, свободата на медиите и борбата с корупцията. Правилата трябва да се спазват“, заяви Таяни
Той не пожела да коментира спора за името между Македония и Гърция. „Това не е моя работа“, подчерта той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония) : Тереза Мей заяви, че може да се работи заедно за просперитет на Западните Балкани

„Телма“ (Македония) : Тереза Мей заяви, че може да се работи заедно за просперитет на Западните Балкани

17 Май 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ще разгледаме как можем да работим заедно за сътрудничество в Европа, за да осигурим по-голяма стабилност и просперитет за Западните Балкани, заяви британският министър-председател Тереза Мей преди началото на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани, предава македонският телевизионен канал „Телма“.
„Може да определи срещата като важна, която ще осмисли как да работим заедно за укрепване на стабилността, сигурността и просперитета на Западните Балкани“, заяви Мей.
Тя изрази задоволство, че Великобритания ще бъде домакин на петата от годишните срещи на високо равнище за Западните Балкани в рамките на Берлинския процес през юли.
Според нея тази среща ще подобри резултатите от днешната среща в София.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Започна срещата между Ангела Меркел и Зоран Заев

Deutsche Welle: Започна срещата между Ангела Меркел и Зоран Заев

17 Май 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. В София само започна срещата на германския канцлер Ангела Меркел и македонският премиер Зоран Заев, предава Deutsche Welle в своята македонска редакция.
Очаква се двустранната среща да продължи от 20 до 30 минути. Темите за обсъждане не са обявени, но се очаква спорът за името с Гърция да бъде обсъден. По-рано германският канцлер проведе разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Тази среща се проведе непосредствено след срещата между македонския и гръцкия министър-председатели.
„Прекарах много време тази седмица, за да осигуря мир там. Той е много крехък. Независимо дали гледате към Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина, дали гледате на спора за името на Македония, гранични конфликти тук и там, дори и Словения и Хърватия все още обсъждат своите граници. Трябва да решим всичко това, така че да няма напрежение, което може да се разпали във всеки един момент“, заяви по-рано Меркел.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Според Ангела Меркел добре развитите Западни Балкани гарантират сигурността на цяла Европа

„Макфакс“ (Македония): Според Ангела Меркел добре развитите Западни Балкани гарантират сигурността на цяла Европа

17 Май 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. Надеждните Западни Балкани, които са икономически развити, гарантират мира и сигурността на всички нас, заяви германският канцлер Ангела Меркел в София, предава македонската медия „Макфакс“.
Тя отбеляза, че българският премиер Бойко Борисов е работил по този въпрос през изминалия период и му благодари за организирането на срещата на високо равнище.
Днес се провежда срещата на високо равнище в София, сред лидерите на 28-те държави-членки на ЕС и страните от Западните Балкани. Това е най-голямото събитие в рамките на българското председателство на ЕС, а среща в този формат се провежда за първи път от 15 години, според българските медии.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Йоханес Хан е оптимист за постигането на решение в диалога между Белград и Прищина

„Курир“ (Македония): Йоханес Хан е оптимист за постигането на решение в диалога между Белград и Прищина

17 Май 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. Европейският комисар по преговорите за разширяване Йоханес Хан заяви в София днес, че е оптимист, когато става дума за насърчаването на решението в диалога между Белград и Прищина, предава македонската медия „Курир“.
„ Винаги съм оптимист. Новата стратегия ясно подчертава, че има перспектива за всичко. Това означава, че е в интерес на Косово да работи за решение за правно обвързващо споразумение“, заяви Хан за пристигането на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани в София.
Европейският комисар подчерта, че има нов импулс за двете страни да постигнат споразумение възможно най-скоро.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Хашим Тачи помоли Алексис Ципрас да подкрепи Косово

Gazeta Express: Хашим Тачи помоли Алексис Ципрас да подкрепи Косово

17 Май 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. Президентът на Косово Хашим Тачи в кулоарите на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани обсъди с гръцкия министър-председател Хашим Тачи двустранните отношения, икономическия и търговски обмен, пише Gazeta Express.
Тачи е поискал от Ципрас подкрепа при либерализацията на визите за Косово и за членството на страната в Европейския съюз. Той също така поиска подкрепа от Гърция за членството на страната си в международните организации.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ERR (Естония):  Естонският министър председател присъства на срещата ЕС-Западни Балкани в София

ERR (Естония): Естонският министър председател присъства на срещата ЕС-Западни Балкани в София

17 Май 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на Естония Юри Ратас е в българската столица за срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, целяща съживяването на отношенията на съюза с региона на Балканите. Свързаността, както и транспорта, енергетиката и цифровизацията са основни теми на срещата, предава естонската медия ERR.
Очаква се в кулоарите на срещата Ратас да се срещне с македонския си колега Зоран Заев, с албанския премиер Еди Рама, с които ще обсъди реформите в страните и възможностите им да се присъединят в ЕС. При пристигането си Ратас бе посрещнат лично от домакина – българският министър-председател Бойко Борисов.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Алексис Ципрас и Зоран Заев ще проведат преговори в София

Ekathimerini: Алексис Ципрас и Зоран Заев ще проведат преговори в София

17 Май 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас ще проведе важна среща с македонския си колега Зоран Заев в кулоарите на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София, за да обсъдят преговорите между двете страни по спора за името, пише Ekathimerini.
Ципрас и Заев са в българската столица за преговори, които ако са успешни ще проправят пътя на Македония към началото на преговорите за членство в ЕС.
Ципрас заяви, че ще се срещне по-късно днес и с германския канцлер Ангела Меркел.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Европейските лидери обсъждат Западните Балкани

Reuters: Европейските лидери обсъждат Западните Балкани

17 Май 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Европейските лидери се събраха в София, за да обсъдят начините, по които да приближат Западните Балкани по-близо до ЕС, предава Reuters.
„Има европейска перспектива, която ще бъде потвърдена днес. Но казаното преди месеци все още се брои: целият процес е основан на заслуги и всяка страна трябва да си напише домашното и след това ще има европейска перспектива“, заяви европейският комисар по политиката на разширяване Йоханес Хан.
„Върховенството на закона е нещо важно. Важно е да има визия, за да може реформите да продължат в тези страни, но същевременно трябва да сме реалистични“, заяви министър-председателят на Финландия Юха Сипиля.
„Целта е повече стабилност, сигурност и просперитет в региона“, заяви британският министър-председател Тереза Мей.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Тереза Мей и Лео Варадкар ще обсъдят Брекзит докато са в София

BBC: Тереза Мей и Лео Варадкар ще обсъдят Брекзит докато са в София

17 Май 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Британският министър-председател Тереза Мей ще проведе среща със своя ирландски колега Лео Варадкар в кулоарите на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София, предаде BBC.
Това ще е тяхната първа среща за последните месеци. Най-вероятно ще обсъдят безисходицата около Брекзит, свързана с границата в Северна Ирландия. Дъблин и ЕС са нервни от бавния процес на преговорите заради Великобритания.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Стандард“ (Македония): Според Антонио Таяни трябва да се работи за стабилността на Западните Балкани

„Стандард“ (Македония): Според Антонио Таяни трябва да се работи за стабилността на Западните Балкани

17 Май 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да работим за стабилността на Западните Балкани. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни преди срещата на високо равнище ЕС-Западните Балкани, която се провежда в София, предава македонското електронно издание „Стандард“.
„Има много страни, които са кандидатки за членство в ЕС - Черна гора, Сърбия, естествено и други. Има обаче проблеми, свързани с тероризма и миграцията. И моето предложение ще бъде пакет за финансиране на изграждането на инфраструктура, железопътни линии, цифрова инфраструктура, която напълно ще подкрепи предложението на комисар Габриел за цифровизацията“, заяви Таяни.
На въпроса дали смята, че сега Западните Балкани ще имат по-голям шанс за присъединяване, той отговори, че според него понастоящем е възможно да се постигне споразумение до 2025 г.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Започна срещата на Зоран Заев и Алексис Ципрас в София

„МКД“ (Македония): Започна срещата на Зоран Заев и Алексис Ципрас в София

17 Май 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. Продължават разговорите между македонския и гръцкия министър-председатели за проблема, който Гърция има с името на Македония. Зоран Заев и Алексис Ципрас ще се опитат да преодолеят нерешените въпроси за употребата на новото име само за международна или за международна и вътрешна употреба и промените в конституцията на Македония, предава македонската медия „МКД“.
Очаква се разговорите да подкрепят продължаването на процеса, както и опитите за приближаване на позициите по спорните въпроси. Двамата ще обсъдят тези въпроси в кулоарите на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани в София.
След срещата няма да има съвместно изявление, но всеки ще проведе отделен брифинг за журналистите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

European Western Balkans: Европейските лидери направиха встъпителните си изказвания

European Western Balkans: Европейските лидери направиха встъпителните си изказвания

17 Май 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Европейските лидери, присъстващи на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани направиха встъпителните си изказвания, предава European Western Balkans.
„В името на мира и сигурността са ни необходими стабилни Западни Балкани с добро икономическо развитие“, заяви германският канцлер Ангела Меркел.
„Западните Балкани са ключови за нас. Трябва да работим за просперитета на региона“, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.
„Подкрепяме тези страни по европейския път. Нашата цел е този прогрес да продължи по време на австрийското председателство в Съвета на ЕС“, на свой ред заяви австрийския канцлер Себастиан Курц.
„Имаме много общи важни неща за обсъждане като сигурността и миграцията“, е мнението на шведския министър-председател Стефан Льовфен.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония) : „Свързаност“ е темата на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани

Радио „Свободна Европа“ (Македония) : „Свързаност“ е темата на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани

17 Май 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Днешната среща на високо равнище в София между държавните и правителствените ръководители на страните-членки на Европейския съюз и техните колеги от региона на Западните Балкани се провежда под темата „Свързаност“, предава радио „Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
Става дума за обсъждане на възможностите за подобряване на връзките в областта на транспорта, енергетиката, цифровата инфраструктура, образованието. Срещата ще бъде председателствана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Също така, на срещата ще присъстват и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по европейска политика на добросъседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония) : Зоран Заев и Алексис Ципрас ще обсъдят името в София

„24 Вести“ (Македония) : Зоран Заев и Алексис Ципрас ще обсъдят името в София

17 Май 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. По време на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани министър-председателите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев ще потвърдят подкрепата за процеса за сближаване на позициите по спора с името, предава македонската медия „24 вести“.
Във фокуса на вниманието на македонската и гръцката общественост днес е личната среща на двамата премиери, която ще се проведе в кулоарите на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София.
Заев и Ципрас трябва да се срещнат в 10:30 ч. българско време.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mail: ЕС призовава Балканите към реформи членове

Daily Mail: ЕС призовава Балканите към реформи членове

17 Май 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Лидерите на Европейския съюз призовават държавите от Западните Балкани да продължат с ориентираните към ЕС реформи, но се колебаят дали шестте страни ще се присъединят към Съюза, пише Daily Mail.
На срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София европейският комисар по разширяването Йоханес Хан заяви, че „целият процес е основан на постижения, затова и държавите трябва да си напишат домашното“.
Присъединяването към ЕС е мощен двигател за демократичните реформи в Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Тереза Мей потвърди пред премиера Бойко Борисов, че темата Балкани няма да слезе от дневния ред на Великобритания

Министър-председателят Тереза Мей потвърди пред премиера Бойко Борисов, че темата Балкани няма да слезе от дневния ред на Великобритания

17 Май 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Тереза Мей потвърди пред премиера Бойко Борисов, че темата Балкани няма да слезе от дневния ред на Великобритания. На среща днес двамата обсъдиха подкрепата на европейските държави за свързаността в региона, сътрудничеството в областта на сигурността и противодействието на тероризма. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Великобритания разбира важността на Западните Балкани и приветства извеждането на въпроса за свързаността във фокуса на усилията на европейските държави, каза Тереза Мей. Тя подчерта ролята на премиера Борисов и на Българското председателство за фокусирането на вниманието на ЕС върху обвързаността между развитието на региона и стабилността в Европа. Британският премиер посочи, че независимо от Брекзит, ангажираността на Лондон към страните от Западните Балкани ще остане и ще продължат усилията за надграждане на постигнатото. През следващия месец британската столица ще приеме лидерите на държавите от Берлинския процес, за да се обсъдят различни аспекти на сигурността, изтъкна Мей. „За нас стабилността и сигурността на Балканите е много важна тема. Като работим съвместно ще постигнем много повече и организирането на тези две събития на високо равнище - в София и Лондон, показва, че сме способни да го правим“, каза Тереза Мей.
Премиерът Борисов посочи, че като страна от региона и в същото време част от Европейския съюз, България ще продължи да подпомага развитието на държавите от Западните Балкани и установяването на добросъседски отношения между тях. „Това е правилният път и Вашата ангажираност по темата, както и позициите на колегите от Европейския съвет ми дават повече увереност, че ще успеем да направим процеса необратим“, каза министър-председателят.
По време на двустранната среща беше отбелязано и отличното сътрудничество между България и Обединеното кралство в сферата на сигурността. „Очевидно напускаме ЕС, но не и Европа. Ще работим за сигурността на цяла Европа. Това е една от областите, в които ние държим да запазим и развиваме сътрудничеството с партньорите ни“, каза британският премиер. Тя благодари за личната ангажираност на министър-председателя Борисов за отличните двустранни отношения в тази област. Премиерът Борисов посочи, че съвместната работа трябва да продължи, особено в противодействието на тероризма и организираната престъпност. „Не мисля, че някой в Европа се съмнява, че трябва да бъдем още по-сплотени с Великобритания в това отношение“, коментира българският премиер.
Борисов посочи също, че ЕС трябва да обърне по-голямо внимание на охраната на външните граници. По думите му, с повече политическа воля може да се постигне много по-голяма ефективност на огромните средства, които се отделят за справяне с миграционния проблем, и да има безспорни резултати, които да се почувстват от европейските граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС ще достигне до Балканите под сянката на Доналд Тръмп

AFP: ЕС ще достигне до Балканите под сянката на Доналд Тръмп

17 Май 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
София. Лидерите на ЕС ще се срещнат със своите колеги от Западните Балкани, за да обещаят по-близки връзки, но ще избегнат откритото предлагане на членство в Съюза. Срещата се провежда докато ЕС готви обединен фронт срещу „капризите“ на президента на СААЩ по Иранската ядрена програма, предава AFP.
„Ние ще се срещнем с нашите западнобалкански партньори за първи път от 15 години. Това е възможност за двете страни да потвърдят европейската перспектива на Западните Балкани“, заяви председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Туск заяви, че Съюзът ще инвестира в инфраструктурата на Балканите, за да ускори развитието им. „Надявам се, че това ще докара нашите западнобалкански приятели по-близо до нас“, допълни той.
След замразяването на разширяването Европейската комисия наскоро разкри нова стратегия за региона, целяща да даде на страните членки възможност за членство, като начело в надпреварата са Черна гора и Сърбия. В замяна Брюксел иска реформи и борба срещу корупцията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Според Федерика Могерини лидерите на Сърбия и Косово са готови за интензивно сътрудничество за нормализиране на отношенията

„Локално“ (Македония): Според Федерика Могерини лидерите на Сърбия и Косово са готови за интензивно сътрудничество за нормализиране на отношенията

17 Май 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
София. Според участващия на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София върховен представител на ЕС за външните работи Федерика Могерини президентите на Сърбия и на Косово Александър Вучич и Хашим Тачи са готови за интензивно сътрудничество с цел нормализиране на отношенията в рамките на политическия диалог с посредничеството на ЕС, предава македонската медия „Локално.
„Двамата лидери готовността си да продължат интензивното сътрудничество с върховния представител на ЕС за постигане на цялостно нормализиране на отношенията, което е ключов елемент за трансформацията на целия регион“, пише в заявление от екипа на Могерини.
Брюксел се стреми да разреши конфликта между Белград и Прищина и да посредничи в диалога.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Financial Times: Европейската среща на високо равнище за разширяване

Financial Times: Европейската среща на високо равнище за разширяване

17 Май 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. ЕС и Западните Балкани се събират в София за първата си мащабна среща на високо равнище за последните 15 години. Присъединяването на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна Гора е все още на дневен ред за Европейската комисия, но някои от влиятелните членове на съюза не са толкова сигурни, предава Financial Times.
Поради финансовите проблеми, ръста на миграцията и вътрешните търкания група държави като Франция, Холандия и Германия искат контролирано разширяване. Настроението в София ще бъде добро, като фокусът ще се постави върху свързаността на региона. Важното ще се реши най-рано следващия месец, когато страните членки на ЕС ще гласуват дали да започнат преговорите за присъединяване на Албания и Македония. Всяка страна има право на вето и могат да бъдат поставени условия за присъединяването.
Притесненията относно престъпността и корупцията на Балканите, двустранните спорове са помрачили образа на предимствата от присъединяването на региона, който улавя погледа на стратезите в Пекин, Москва и Риад.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ : Светът гледа към София за бъдещето на Западните Балкани

„Фактор“ : Светът гледа към София за бъдещето на Западните Балкани

17 Май 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани е първата от 15 години и поставя акцент върху европейската перспектива на шестте страни в региона. Събитието се наблюдава с особен интерес. Около 960 журналисти от цял свят са акредитирани. Форумът с водещия премиер Бойко Борисов започва в НДК и е най-голямото събитие в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Борисов официално ще се срещне с държавните и правителствените ръководители на срещата в 9:15 часа българско време, предава македонското електронно издание „Фактор“ .
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще председателства срещата на върха, ще представлява Европейския съюз заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. На форума ще участват също върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, еврокомисарят по европейската политика за добросъседство и преговори за разширяване Йоханес Хан и председателят на Европейския парламент, Антонио Таяни, уточняват от правителствената пресслужба на България. Дискусията ще се фокусира върху свързаността - от гледна точка на транспорта, енергетиката, цифровата инфраструктура, образованието и т.н.
Целта е да се подобрят отношенията между Западните Балкани и ЕС, както и между страните от региона. След пленарните сесии, в 15 часа след българското време, Бойко Борисов, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще проведат пресконференция.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Total  Croatia News: Хърватия подкрепя разширяването на ЕС в Западните Балкани

Total Croatia News: Хърватия подкрепя разширяването на ЕС в Западните Балкани

17 Май 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Загреб. Хърватският министър-председател Андрей Пленкович заяви, че страните от ЕС, които са съседи на Западните Балкани трябва да зададат тона при разширяването на Съюза в тези държави, пир които индивидуалните постижения на страните кандидати да са най-важни, пише Total Croatia News.
„Ние искаме най-вече посрещане на изискванията, но и по-отворен начин за действие, защото не смятаме, че колебанието е нещо добро“, заяви Пленкович в София по време на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани. „Страните, които са съседи на региона, включително и Хърватия, трябва да зададат тона, за да може процеса да се ускори и страните кандидати да бъдат по-добре подготвени“, допълни той.
Според него самият факт, че всички държави ще присъстват на срещата е голям успех, предвид че пет от тях не са признали независимостта на Косово. Той припомни, че подобна среща не е имало от 2003 г. „Това е голямо послание“, убеден е Пленкович.
Същевременно министър-председателят заяви, че през 2020 г., когато Хърватия стане ротационен председател на Съвета на ЕС, тя ще организира в Загреб още една среща на високо равнище във формат ЕС-Западни Балкани.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Президентът на Кипър ще присъства на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани

Protothema: Президентът на Кипър ще присъства на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани

17 Май 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис ще пристигне в София, където ще участва на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, пише Protothema.
По време на срещата той ще обсъди въпросите, свързани с общите предизвикателства пред страните от ЕС и държавите от Западните Балкани, както и въпросите, свързани с взаимната свързаност.
Очаква се той да се върне в Кипър в петък, 18 май.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Nine O’Clock (Румъния): Президентът на Румъния ще присъства на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани

Nine O’Clock (Румъния): Президентът на Румъния ще присъства на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани

17 Май 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
София. Президентът на Румъния Клаус Йоханис ще присъства на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, пише Nine O’Clock.
„Президентът на Румъния ще посочи необходимостта да се увеличат инвестициите в цифровизацията, защото силният Единен цифров пазар е ключов за поддържането на силата на Европа в глобалната икономика“, пише в съобщение на румънското президентство. Очаква се президентът да подчертае колко са важни свързаността, инфраструктурата, проектите за енергийната и дигитална инфраструктура.
Според Йоханис поради географската си близост ЕС и Западните Балкани са взаимно зависими и затова ще се важно развитието на сътрудничеството между тях.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Prague Daily Monitor: Чешката република подкрепя разширяването на ЕС в Западните Балкани

Prague Daily Monitor: Чешката република подкрепя разширяването на ЕС в Западните Балкани

17 Май 2018 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Прага. Чешкият министър-председател Андрей Бабиш заяви, че страната му подкрепя разширяването на ЕС към Западните Балкани. Според него стабилни и сигурни Балкани са ключа за сигурността на Европа. Днес той ще присъства на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе в София, пише Prague Daily Monitor.
„Темата за разширяването на ЕС е една от важните сфери на европейската политика на Чешката Република. Западните Балкани са регион, нуждаещ се от подкрепа“, заяви Бабиш. „Стабилни и сигурни Балкани са ключът към сигурен Европейски съюз. Освен това те са наш съюзник при решаването на кризата с мигрантите“, допълни той.
Срещата на високо равнище в София се фокусира върху сътрудничеството между ЕС и представителите на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора в сферите на сигурността, инфраструктурата и цифровизацията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Irish Times: След срещата на високо равнище в София се очакват безкрайни преговори за членство в ЕС

Irish Times: След срещата на високо равнище в София се очакват безкрайни преговори за членство в ЕС

17 Май 2018 | 08:28 | Агенция "Фокус"
София. В София ще се проведе среща на високо равнище, за да се отдаде дължимото на приоритета на държащата ротационното председателство на ЕС България с потвърждаване на европейската перспектива на страните от Западните Балкани. За първи път от 15 години Съюзът провежда подобна среща на високо равнище със Западните Балкани, което демонстрира изтощението от разширяването и последната икономическа криза, коментира Irish Times.
Макар Сърбия и Черна гора официално да участват в преговорите за членство, те изглеждат безкрайна. ЕС най-вероятно ще се съгласи на срещата да стартира същите безкрайни преговори с Македония и Албания. Що се отнася до Косово и до Босна и Херцеговина, перспективата в техния случай е много напред във времето. И при шестте балкански държави предприсъединителната програма за реформи едва е започнала.
Организирането на срещата също не е лесно. Пет страни от съюза не признават Косово за държава – Испания, Гърция, Словакия, Румъния и Кипър като испанският министър-председател Мариано Рахой ще бойкотира събитието. Сърбия убедена да участва, но дотук.
Гърция и Македония ще се срещнат в кулоарите, за да разберат дали ще успеят да решат спора за името. Горна Македония? Северна Македония? Все още не се очаква решение. Гърция смята, че просто „Македония“ намеква за иредентизъм от страна на съседа ѝ, затова и ще блокира преговорите с ЕС, ако проблемът не се реши.
Не всичко е толкова лошо. Наскоро България и Македония подписаха споразумение за добросъседство, което да разреши разделящите ги различия. И Косово и Черна гора се съгласиха да сключат споразумение за гранична демаркация. Но на срещата ще присъства и бедна Босна и Херцеговина, която се бори с нерешените етнически спорове и с разпределянето на властта в политическата ѝ система, която едва оцелява.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Magyar Hirlap: Виктор Орбан пристигна в София на срещата на високо равнище на ЕС

Magyar Hirlap: Виктор Орбан пристигна в София на срещата на високо равнище на ЕС

17 Май 2018 | 08:08 | Агенция "Фокус"
София. Унгарският министър-председател Виктор Орбан пристигна в София, където ще вземе участие в срещата на високо равнище на ЕС - Западните Балкани. В сряда следобед програмата на министър-председателя стартира със срещата на върха на Европейската народна партия и след това проведе двустранни срещи с лидерите на сестринските партии по европейски въпроси, пише Magyar Hirlap.
Орбан се срещна с бившия италиански премиер Силвио Берлускони, лидер на партията „Италия, напред!“, както и с председателя на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, с когото е обсъдил европейската интеграция на Западните Балкани.
„Премиерът потвърди, че Унгария подкрепя присъединяването на Македония към Европейския съюз възможно най-скоро“, заяви прессекретарят на унгарското правителство Берталан Ховаши. „Работните групи на срещата на високо равнище за Западните Балкани и специалните преговори на министър-председателите на Вишеградската четворка ще се проведат в четвъртък, а Виктор Орбан също ще проведе двустранни преговори с европейските лидери“, допълни той.
Срещата на високо равнище има за цел да даде нов тласък на отношенията на ЕС със Западните Балкани. Участниците в срещата на високо равнище се стремят да засилят ангажимента на ЕС към партньорите от Западните Балкани и да привлекат вниманието към факта, че регионът принадлежи на европейското семейство.
Те също така възнамеряват да задълбочат инфраструктурата и цифровите връзки между ЕС и Западните Балкани и да развият по-тясно сътрудничество в отговор на общи предизвикателства като сигурност, миграция, геополитически развития и добросъседските отношения.
В допълнение към държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС на срещата на върха ще присъстват шестимата партньори от Западните Балкани, включително Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Македония и Косово. Срещата се води от българския премиер Бойко Борисов, поел ротационното председателство на ЕС.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Испания и Франция объркват балканските планове на Брюксел

Politico: Испания и Франция объркват балканските планове на Брюксел

17 Май 2018 | 01:16 | Агенция "Фокус"
София. На срещата в София в четвъртък лидерите на Европейския съюз и шест страни от Западните Балкани ще се стремят да покажат, че все още са ангажирани един с друг - 15 години след последното такова събиране. За ЕС това означава, че вратата е отворенa за членство. За балканските страни това означава да декларират, че ще предприемат необходимите реформи, за да го постигнат.
Балканите се върнаха в политическия дневен ред на ЕС, тъй като европейските лидери се разтревожиха от влиянието на други сили на южния му фланг, особено на Русия. Миграционната криза през 2015 г., в която стотици хиляди хора влязоха в ЕС през маршрута на Западните Балкани, също така напомни за значението на региона за стабилността на блока.
Но интензивната дипломация, която доведе до срещата на върха в София, показва колко е трудно да се постигне споразумение между 28-те членки на ЕС по отношение на политиката към своите балкански съседи, които бяха засегнати от войната и гражданските вълнения през 90-те години и все още се сблъскват с проблеми като корупция, слаби демократични институции и нерешени двустранни спорове.
Правителствата на ЕС все още се мъчат да се споразумеят дали да поканят Албания и Македония да започнат преговори за членство на заседанието на Европейския съвет следващия месец, като Франция и Холандия ръководят лагера на скептиците.
В София испанският министър-председател Мариано Рахой ще вечеря с колегите си лидери от ЕС в сряда вечер - но след това ще си замине, защото в срещата участва Косово. Испания е една от петте страни от ЕС, които не признават Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Очаква се да присъстват лидерите на другите четири страни, но Косово е особено чувствителен въпрос за Испания, като се има предвид ожесточеното й противопоставяне на сепаратистките движения в рамките на собственото й граници.
Дипломатите от ЕС излязоха с творчески решения за справяне с косовския въпрос. Въпреки че Рахой ще бойкотира срещата на върха, представители на ЕС очакват, че Испания ще бъде представена на някакво ниво и ще одобри окончателната декларация, като текстът ще се отнася по-скоро за "партньори" от Западните Балкани, отколкото за "страни". Сърбия счита Косово за отцепила се провинция - но табелката на Косово на масата ще бъде такава, че да не се разбира статута на територията.
"Форматът на срещата е само по себе си предизвикателство", заяви високопоставен служител на ЕС. "Ние сме особено доволни, че успяхме да изработим декларация, която се подкрепя от всички 28."

Разширяването се съживи

Въпреки че правителствата на ЕС и Европейската комисия се договарят за желание за задълбочаване на отношенията си със Западните Балкани, те тепърва трябва да се споразумеят как да постигнат тази цел. Комисията съживи разширяването като приоритет миналата година и през април препоръча лидерите на ЕС да дадат зелена светлина на преговорите за членство за Македония и Албания. Ако го направят, двете страни ще изравнят по статут със Сърбия и Черна гора в процеса на присъединяване.
От западнобалканската шесторка това ще остави само Косово и Босна и Херцеговина да очакват покана за преговори за членство.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи Сърбия и Черна гора да станат членки на ЕС до 2025 г., въпреки че този график се смята за много амбициозен или напълно нереалистичен от много наблюдатели. Комисарят по разширяването Йоханес Хан повтори, че ЕС е изправен пред избор между "износ на стабилност" за Западните Балкани или внос на нестабилност от региона.
Някои правителства обаче са предпазливи да приемат нови членове, които са сред най-бедните в Европа, с политически елит, чийто ангажимент за върховенство на закона и демокрацията често се поставя под въпрос. Те също така се притесняват от реакцията на гласоподавателите в страните си, защото евроскептицизмът и популизмът вече представляват сила на континента и много хора в по-старите държави-членки се притесняват от миграцията, предизвикана от предишните вълни на разширяване.
Четиридесет и седем процента от гражданите на ЕС са против приемането на нови членове, а 42 на сто са за и 11 процента не са решили, според последното проучване на Евробарометър за общественото мнение на ЕС. Опозицията е особено силна в някои от най-големите държави в ЕС - 64% от френските граждани и 63% от германците се противопоставят на разширяването.
Още през 2003 г., когато в Солун се проведе последната среща на върха между ЕС и Западните Балкани, 46% от гражданите на ЕС подкрепиха разширяването, 35% се противопоставиха и 19% не бяха решили. В онези дни ЕС беше съставен от само 15 държави.
"Разширяването за в бъдеще трябва да се заслужи в много по-голяма степен, отколкото беше в миналото", каза дипломат от ЕС. "Не можем да се преструваме, че умората от разширяването не съществува".
Освен скептицизма за перспективите за членство в региона като цяло, както Македония, така и Албания също са изправени пред особени препятствия преди поканата за преговорите за присъединяване. Македония ще трябва да реши дългогодишния спор за името на страната с Гърция, докато Албания е под натиск да покаже, че предприема твърди действия срещу организираната престъпност.
"Сега трябва да се справим с това мнение за нещо специално в нашата ДНК, свързано с престъпността", подчерта албанският премиер Еди Рама в интервю за POLITICO през март.

Меркел е позитивно настроена, а Макрон скептично

Германският канцлер Ангела Меркел се очертава през последните години като адвокат на Западните Балкани и започна серия от срещи, насочени към укрепване на отношенията между страните в региона и приближаването им към ЕС.
Германският министър за Европа Майкъл Рот тази седмица похвали развитието на Албания и Македония, но каза, че Берлин все още не е решил дали да подкрепи началото на преговорите за членство с двете страни. Той отбеляза, че правителството ще се нуждае от подкрепата на Бундестага и също така иска да постигне консенсус с партньорите си от ЕС.
"Ние също така сме в тесен контакт с нашите приятели и съюзници, Франция и други", каза той за POLITICO. "Трябва да представим позиция, която има реален шанс да стане съвместна позиция на 27 или 28 държави-членки".
Рот подчерта, че "започването на преговорите за присъединяване не означава приключване на преговорите", а по-скоро началото на дълъг с години процес, по време на който страните - кандидатки трябва да изпълнят редица политически и икономически критерии.
Париж обаче е скептично настроен да подкрепи разширяването сега. Президентът Еманюел Макрон заяви пред Европейския парламент миналия месец, че ЕС трябва да обмисли приемането на нови членове, само след като реформира фундаментално, по което се работи, като например предложените от него промени в еврозоната, на които засега се противопоставя Германия.
"Не искам Балканите да се обръщат към Турция или Русия, но не искам Европа, която трудно работи с 28 и утре с 27, да реши, че можем да галопираме с30 или 32 по същите правила , каза Макрон.
Официалният представител на Елисейския дворец, който говори за срещата на върха в София, заяви, че отношенията с балканските страни трябва да се съсредоточат не само върху "далечното разширяване" и заяви че въпросът за преговорите за членство на Македония и Албания е преждевременно поставен. Макрон ще се срещне с лидерите на двете страни през следващите дни, добави официалният служител.
Служителят предложи да се помисли за "по-креативни възможности" за отношенията на ЕС с региона. Може би дори по-креативен, отколкото да накараш лидер да одобри текст от срещата на върха, която той бойкотира.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерите на ЕС ухажват Западните Балкани, но пътят към членството  е изпълнен с неравности

Reuters: Лидерите на ЕС ухажват Западните Балкани, но пътят към членството е изпълнен с неравности

17 Май 2018 | 01:08 | Агенция "Фокус"
София. Лидерите на ЕС ухажват Западните Балкани, но пътят към членството е изпълнен с неравности, пише Reuters.
Срещата в четвъртък, първа по рода си от 15 години, цели да демонстрира подновеният ангажимент на ЕС към региона, който остава нестабилен две десетилетия след разпада на бивша Югославия.
На срещата ще присъства Косово, което ще присъства на срещата заедно с Албания, Босна и Херцеговина , Сърбия, Черна гора и Македония.
Испания, както и още четири страни от ЕС не признават независимостта на Косово и испанският премиер няма да присъства на срещата.
Признаването на Косово в неговите граници е и въпрос, който стои пред Сърбия на пътя й към членство в ЕС.
След дълги години на пренебрегване на тези шест страни от региона ЕС предприе действия след засилване влиянието на други страни в региона, който също така стана основен път за мигрантите към европейските страни.
Председателя на Европейския съвет Доналд Туск заяви преди срещата: „Това ще бъде възможност и за двете страни да потвърдят европейската перспектива за Западните Балкани и техният геостратегически избор“.
„Рисковете за Европа са нулеви“, каза българският премиер Бойко Борисов, чиято страна заедно с Румъния се присъедини към ЕС през 2007 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей беше предупредена, че митническият й план може и да е незаконен

The Times: Тереза Мей беше предупредена, че митническият й план може и да е незаконен

16 Май 2018 | 04:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът за Брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис е заявил на британския премиер Тереза Мей, че предпочитаният от нея план за митническо партньорство с Европейския съюз може и да е незаконен според международното търговско право, пише британският всекидневник The Times.
Дейвис, който подкрепи кампанията за излизане от ЕС, се предполага че е изразил заплахата от незаконност на плана в писмо към Тереза Мей, в което той самият е изразил опозицията си към плана за митническо партньорство.
Той има подкрепата на други про-Брекзит министри, които предупредиха, че ако правителството подкрепи плана за митническо партньорство сега, ще бъде твърде късно да се направи обратен завой, в случай че се появят сериозни законни пречки. „В този сценарий бихме останали в митническия съюз, защото няма да имаме друг избор“, заяви старши източник на Кабинета.
От офиса на министъра на правосъдието е изискано да предостави спешно мнение относно законността на митнически план преди Кабинетът да вземе крайното си решение. Експертното мнение ще бъде предоставено директно на Тереза Мей.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Великобритания ще публикува плана си за Брекзит преди срещата на върха в ЕС през юни

Reuters: Великобритания ще публикува плана си за Брекзит преди срещата на върха в ЕС през юни

15 Май 2018 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Великобритания ще публикува подробен план за бъдещите си отношения с Европейския съюз през следващия месец, съобщава Reuters.
Така нареченият „Бял лист“ вероятно ще описва предложенията за бъдещото уреждане на митническия въпрос, както и уреждането на специфични сектори включително финансови услуги, селско стопанство и автомобилен сектор, заявиха двама представителя на правителството.
Документът, който се очаква да бъде повече от 100 страници, ще бъде публикуван преди срещата на върха между Европейските лидери на 28-29 юни.
Министърът за Брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис заяви пред своите колеги в Кабинета, че този документ ще бъде най-значимата публикация върху отношенията с Европейския съюз от референдума за излизане през 2016 година насам.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей и Джейкъб Рийс-Мог се сблъскаха заради Брекзит

The Times: Тереза Мей и Джейкъб Рийс-Мог се сблъскаха заради Брекзит

15 Май 2018 | 03:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Тереза Мей се сблъска с един от лидерите на Консервативната партия Джейкъб Рийс-Мог по време на срещата на партията, целяща да разреши въпросите върху бъдещите митническите споразумения на Великобритания с Европейския съюз, пише британският всекидневник The Times.
Двойката се е сблъскала в понеделник заради противоположните си планове за границата с Ирландия, в нещо което очевидците описват като „изпращане на силен сигнал“ от страна на министър-председателя към всички твърди привърженици на Брекзит, че тя не е готова да поставя в тежка ситуация ЕС.
Размяната на реплики е предизвикана от предложението на Рийс-Мог Великобритания да остави границата с Ирландия отворена след Брекзит. Тереза Мей заяви, че правилата на ЕС ще принудят Ирландия да построи гранична инфраструктура, за да запази единния пазар. Тя също така предупреди за всеки ход, който би могъл да ядоса умерените националисти в Северна Ирландия.
Източник от срещата заяви:
„Джейкъб Рийс-Мог заяви: „Ако имаше допитване за границата, нямам съмнение че бихме победили, както го направи Великобритания в Шотландия (в референдума за независимост през 2014 г.).“
Тереза Мей отговори: „Не бих била толкова убедена. Това не е риск, който съм готова да предприема. Не можем да сме уверени в политиката на тази ситуация или как би се развила.““
Друг член на парламента от Консервативната партия заяви: „Тя го удари много силно. Всички мислят, че той знае какво говори, но тя го хвана със своите факти. Тя беше абсолютно твърда и пламенна по отношение на Ирландската позиция. Получих чувството, че тя наистина осъзнава това, което има значение.“
Джейкъб Рийс-Мог не направи коментар за размяната на реплики, но заяви че срещата е била „учтива и почтителна“.


Трите търговски варианта


Митническо сътрудничество
В този хибриден модел Великобритания би останала фактически в митническата зона на Европейския съюз, но ще може да сключва свободни търговски сделки. Великобритания би събирала митата на ЕС върху стоки влизащи във Великобритания и ще следва процедурите на ЕС.

Максимално улесняване
Великобритания ще напусне митническия съюз, но ще използва технология, за да минимизира митническите проверки и физическата инфраструктура на границата. Великобритания би налагала мита на стоки влизащи в страната, но продукти отредени за ЕС биха били изключени от тези мита и ще пътуват по законов път. Подкрепя се от Брекзитърите.

Пълен митнически съюз
Великобритания ще остане напълно в митническо партньорство с ЕС и ще може да сключва само малки търговски сделки в сферата на услугите. Подкрепящите този вариант твърдят, че това е единственият начин да се реши проблемът с границата с Ирландия. Подкрепя се от Лейбъритската партия и някои про-ЕС консерватори.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Борис Джонсън подкрепи Тереза Мей за митническо партньорство с ЕС

Reuters: Борис Джонсън подкрепи Тереза Мей за митническо партньорство с ЕС

14 Май 2018 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Външният министър на Великобритания Борис Джонсън заяви, че подкрепят министър-председателя Тереза Мей по отношение на сключването на митническо партньорство с Европейския съюз, съобщава Reuters.
Първоначално Джонсън се обяви против идеята за митническо партньорство и я описа като „налудничава“. Няколко члена на Кабинета също се обявиха против идеята.
Пишейки във вестник в неделя, Тереза Мей заяви, че може да ѝ бъде доверено извършването на Брекзит, но няма как да бъде направено без компромиси от всички страни.
„Мисля, че статията на министър-председателя във вестник „Sunday Times“ каза много ясно всичко“, заяви Джонсън. „Мисля, че позицията на министър-председателя, която аплодирах вече два пъти, е напълно правилна“, допълни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Тереза Мей раздели кабинета си на две части и извади Борис Джонсън от преговорите за митническия съюз

The Daily Express: Тереза Мей раздели кабинета си на две части и извади Борис Джонсън от преговорите за митническия съюз

12 Май 2018 | 04:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей раздели раздирания си от спорове Кабинет на две части, за да продължат обсъжданията за поддържането на търговията и осигуряването на мека граница в Ирландия при преговорите за излизане от ЕС, пише британският всекидневник The Daily Express.
Министрите от Кабинета на Мей не успяха да вземат решение по време на срещата миналата седмица.
Кабинетът се срещна, за да обсъди дали да приеме идеята на Тереза Мей за митническо партньорство с ЕС.
Министърът на външните работи Борис Джонсън, обаче, не е поставен в нито един от двата екипа.
Джонсън предизвика гнева на Мей, след като оспори идеята ѝ за митническо партньорство и изрази мнението, че това би създало „цяла нова мрежа от бюрокрация“.
Говорителят на Тереза Мей заяви: „Има два варианта за митнически отношения с ЕС, които бяха извадени напред от правителството през миналия август и бяха очертани наскоро от министър-председателя. След срещата на подкомисията от миналата седмица, беше решено че има неразрешени въпроси във връзка с двата модела и по-нататъшна работа е нужна. Премиерът помоли членовете на Кабинета да продължат работата си по тези въпроси като приоритет.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Призовават Тереза Мей да удължи преходния период за да реши проблема с митническия съюз

Daily Express: Призовават Тереза Мей да удължи преходния период за да реши проблема с митническия съюз

10 Май 2018 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Призовават Тереза Мей да удължи преходния период за да реши проблема с митническия съюз, пише британското консервативно издание Daily Express.
Политически фигури, включително министърът на околната среда Майкъл Гоув и бившият началник на кабинета на премиера Ник Тимъти призовават Тереза Мей да се откаже от предпочитаното от нея „митническо партньорство“ за сметка на митническо споразумение, което максимално да улесни споразумението за митниците.
Според тях е добре да се удължи преходния период, за да се постигне приемливо споразумение, което сегашните срокове не позволяват.
Бившият образователен министър Ник Боулс казва: „Решението се намира във внимателно и подробно развиване на нова система на митническо сътрудничество, която се основава на възможностите на новите технологиите – така нареченото „максимално улеснение“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей е принудена да се съобрази с вота на депутатите за Единния европейски пазар

The Guardian: Тереза Мей е принудена да се съобрази с вота на депутатите за Единния европейски пазар

10 Май 2018 | 04:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей е принудена да се съобрази с вота на депутатите за Единния европейски пазар след неочаквано поражение в Камарата на лордовете, пише британският вестник The Guardian.
Стратегията на британския премиер и на лидера на лейбъристите Джереми Корбин претърпя пълен провал, пише изданието.
Несъгласните с партийната позиция лейбъристи дават възможност на депутатите от Камарата на общините, след като 83 лейбъристи гласуваха противоположно на решението на партийното ръководство.
Поправките трябва да бъдат гласувани от Долната камара другата седмица. Според гласувалите Европейското икономическо пространство осигурява сделки в областта на услуги като търговия, туризъм, транспорт, комуникации, финансови услуги и въздушното пространство, които общо биха донесли приход от 14 милиарда паунда.
„Митническият съюз ще облагодетелства само нашите съседи без Европейското икономическо пространство ще навреди на нашия експорт“, казва Лорд Алли
От Министерството по напускане на Европейския съюз казват: “ Референдумът беше вот, който настоява да поемем контрола над нашите граници, закони и пари. Членството в Европейското икономическо пространство означава, че ще трябва да прилагаме европейското законодателство изцяло, без да имаме право да участваме във формулирането му и това ще означава да продължи свободното движение. Трябва да имаме всичко това предвид при взимане на решението“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет. 15 ноември 2018 година
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.