НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Die Zeit за резултатите от срещата ЕС-Западни Балкани в София: В чакалнята на ЕС се гнездят лоши сили

Die Zeit за резултатите от срещата ЕС-Западни Балкани в София: В чакалнята на ЕС се гнездят лоши сили

18 Май 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Европейският съюз се стреми да се превърне в геополитически играч. Но стъпките й в тази насока не са доброволни – Общността е принудена да се реши на конкретни действия заради външни сили – САЩ, Русия и Китай. Сега има регион, в който ЕС е могъл да се докаже като основна власт: Западните Балкани. Тук Брюксел може да бъде фактор, като какъвто трите световни сили не биха могли да се наложат. Или поне това предполагат данните на Европейската комисия. Общо 73% от търговията на страните от Западните Балкани е с ЕС, 5% с Китай и 4,8% с Русия. 72,5% от всички преки инвестиции в Западните Балкани идват от ЕС, 0,1% от Китай и 4,6% от Русия. И точно затова в рамките на срещата на върха в София европейските лидери призоваха за подновяване на перспективите за присъединяване към Общността на шестте държави от Западните Балкани. „Това е единствената перспектива за този регион", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференцията, последвала срещата в българската столица. Все още обаче има съмнения за влиянието на ЕС на Балканите и във възможността Брюксел да насочи процесите в региона в своя полза, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Zeit.
ЕС проведе последната си среща на върха за Западните Балкани преди 15 години в Солун. В заключителния документ от 2003 г. се казва: „ЕС потвърждава своята пълна подкрепа за европейската ориентация на Западните Балкани: бъдещето на балканските държави е в Европейския съюз!". Оттогава насам обаче се е случило твърде малко в посока на присъединяването на страните от региона към клуба на Брюксел. Западните Балкани се превърнаха във вечната, голяма чакалня на Европа. И там, където има застой, гнездят злите сили.
В малката Черна гора Мило Дуканович доминира политическия живот почти 30 години. Журналистите, които разследват връзките между управляващата партия и организираната престъпност, живеят в опасност и това бе припомнено съвсем наскоро със стрелбата срещу Оливера Лакич, работеща за водещото издание Vijesti. При все това в Брюксел създават впечатление, че Джуканович е добре дошъл в Европа.
Черна гора е само един от примерите. Македония - Гърция, Сърбия - Косово: конфликтите са навсякъде.
На Балканите има много какво да се направи за ЕС. Ще бъде ли ЕС по-добър в бъдеще, отколкото през последните години? Дали ще направи повече? Наложително е и то преди вниманието на Брюксел да бъде отвлечено в друга посока – като например италианската криза. Тогава Балканите ще трябва да чакат, чакат и пак да чакат – докато злите сили продължават да пълзят в региона.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Русия и Китай експлоатират колебливостта на европейците за Западните Балкани

Der Spiegel: Русия и Китай експлоатират колебливостта на европейците за Западните Балкани

18 Май 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
София/Брюксел. Европейският съюз още веднъж обеща на страните от Западните Балкани перспектива за присъединяване. Но на срещата на върха между лидерите на страните от Общността и региона стана ясно, че Брюксел няма да се обвърже с конкретна дата за членството на шестте западнобалкански държави. Критиците предупреждават, Русия и Китай ще експлоатират колебливостта на европейците по отношение на региона, пише водещото германско издание Der Spiegel.
Гражданите на страните от Западните Балкани вероятно се чувстват като строени на дълга опашка: с мек тон отново им бе казано, че трябва да почакат още малко. Това в общи линии е съдържанието на съвместната декларация, разпространена след срещата на високо равнище на ЕС за Западните Балкани, която се състоя в четвъртък в столицата на България. ЕС отново подчерта, че „напълно подкрепя европейската перспектива на Западните Балкани". Почти същите думи Брюксел каза на своите югоизточни съседи и през 2003 г., когато бе организирана първата по рода си среща в Солун. Но кандидатите за членство в Общността - Сърбия, Черна гора, Македония и Албания, Косово, Босна и Херцеговина напразно очакват ЕС да изпълни обещанието си.
Все още няма конкретен график за присъединяването им. През февруари Европейската комисия определи Сърбия и Черна гора „предпочитани" за членство до 2025 г. Но някои държави-членки изобщо не харесваха идеята, включително Германия. Присъединяването към ЕС трябва да се основава на „напредъка", заяви Меркел от София. Френският президент Еманюел Макрон също подчерта, че разширяването не стои като въпрос „преди да имаме всички необходими гаранции".
Но много от проблемите все още се открояват. Например, ЕС многократно критикува страните от Западните Балкани за корупцията, слабо ефективните съдебни системи и граничните конфликти. Сериозно препятствие е и гръцко-македонският спор за името: Атина се опасява, че Македония има териториалните претенции срещу едноименната гръцка област. Всичко това доведе до факта, че в заключителната декларация на София не се споменават държави, а само „партньори от Западните Балкани".
Налице са обаче не само формални препятствия, които предизвикват скептицизъм в останалите държави-членки на ЕС. Почти няма ентусиазъм за подновяване на разширяването на ЕС сред гражданите му. От една страна, това може да се дължи на финансовата криза през 2008 г., когато няколко държави, особено в Южна Европа, изпитваха затруднения и заплашваха да тласнат цялата еврозона в бездната.
Към това се прибавя и гневът на източните държави-членки, преди всичко Унгария и Полша, които не демонстрират солидарност със Запада по въпроса за бежанците и подкопават демокрацията и върховенството на закона отвътре. България и Румъния, които се присъединиха през 2007 г., все още са изправени пред огромни проблеми с корупцията. Евродепутатът от ГСДП Кнут Флекенщайн смята, че това е основна причина за „ограниченото настроение" в ЕС. С новото разширение „не трябва да има отстъпкИ, както с Румъния и България. Бяхме малко щедри", е заключението на Флекенщайн.
Освен това някои се опасяват, че повече от 30 членове Брюксел може да стане неспособен да предприема действия, освен ако не бъде отхвърлен принципът на единодушие при гласуването на важни решения. ЕС трябва първо да подреди собствената си къща преди ново разширяване, предупреди френския президент.
Но за някои това е твърде бавно. „Нежеланието на ЕС дестабилизира обществата в страните от Западните Балкани и създава пространство за намесата на Русия, Китай и Турция", казва „зеленият“ евродепутат Райнхард Бютикофер.
Сред целите, поставени след срещата в София, се открояват развиване на сътрудничество в областта на транспорта, енергетиката, цифровите мрежи, бизнеса и обществото, „ограничаване на незаконните миграционни потоци" и борба с тероризма. Освен това финансирането на студентската програма "Еразъм" трябва да бъде удвоено.
Дали това е достатъчно, за да се облекчи разочарованието на Западните Балкани, остава отворен въпрос. Флекенщайн смята също, че ЕС „се колебае прекалено". „Трябва да останем честни. Трябва да изпълним ролята си, когато нашите партньори отговарят на условията", категоричен е Флекенщайн.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.