НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: „Клиника на открито“ се провежда за четвърта поредна година в парк „Марно поле“

Велико Търново: „Клиника на открито“ се провежда за четвърта поредна година в парк „Марно поле“

17 Май 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. „Клиника на открито“ се провежда за четвърта поредна година в парк „Марно поле“ във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Жителите на града имат възможност да измерят кръвната захар и кръвното си налягане, да изследват дишането си със спирометър, да се консултират и изследват за носителство на вируса на СПИН, както и да измерят ръста и телесната си маса в специално обособените в парка импровизирани „кабинети“. Инициативата е посветена на превенцията на хроничните незаразни болести и Международният ден на сестринството – 12 май, Световен ден на хипертонията – 17 май, Европейски ден за борба със затлъстяването - 19 май и Световния ден без тютюнев дим – 31 май. Целта е чрез направените безплатни изследвания да се обърне отново внимание на гражданите към рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и други.
„Клиниката на открито“ се провежда в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“. Организатори са Община Велико Търново, Регионална здравна инспекция – Велико Търново и Филиал Велико Търново на Медицински университет – Варна.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: „Клиника на открито“ организират във областния град за четвърта поредна година

Велико Търново: „Клиника на открито“ организират във областния град за четвърта поредна година

14 Май 2018 | 20:33 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. „Клиника на открито“ организират за четвърта поредна година в старата столица. Инициативата е част от общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“, като на 17-ти май предстои нейният пролетен дял, поясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Светлана Моминска, началник отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в Регионалната здравна инспекция. Проявата, по традиция, ще се проведе в парк „Марно поле“ в часовете от 10.00 до 13.00 часа, на алеята към ДНА. Целта на Клиниката е, чрез направените безплатни изследвания, да се обърне внимание на гражданите към рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и други. Инициативата е посветена на превенцията на хроничните незаразни болести (сърдечно-съдови, белодробни, диабет, затлъстяване) и Международен ден на сестринството – 12 май, Световен ден на хипертонията – 17 май, Европейски ден за борба със затлъстяването – 19 май и Световен ден без тютюнев дим – 31 май. В четири импровизирани „кабинети”, студенти и експерти от РЗИ – Велико Търново ще осъществяват измерване на кръвна захар и кръвно налягане; изследване на дишането със спирометър; консултиране и изследване за носителство на вируса на СПИН; измерване на ръст и телесна маса, определяне на ИТМ. Всичко това ще е придружено с разпространение на здравно-образователни материали.
Организатори на инициативата „Клиника на открито“ са Община Велико Търново, Регионална здравна инспекция – Велико Търново и Филиал Велико Търново на Медицински университет – Варна.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Близо 250 души са били прегледани в рамките на инициативата „Клиниката на открито“

Велико Търново: Близо 250 души са били прегледани в рамките на инициативата „Клиниката на открито“

16 Ноември 2017 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 247 лица, на възраст от 25 до 79 години, се прегледаха в „Клиниката на открито“ във Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция. Инициативата се проведе за трета поредна година в рамките на програма „Здрави деца в здрави семейства”. Целта на проявата бе чрез профилактично направените безплатни изследвания да се обърне отново внимание на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и рисково сексуално поведение. Инициативата бе посветена на превенцията на хроничните незаразни болести и Световния ден на диабета – 14 ноември. Тя се проведе в парк „Марно поле“. В „Кабинета за профилактика на диабета” 93 граждани са изследвали кръвната си захар. Отклонения от референтните стойности са открити при 19 лица, като от тях 7 са с установен диабет. В „Атропометричния кабинет” са измерени 30 лица за ръст и телесно тегло, от които 20 (67%) са с наднормено тегло. В „Кабинета за профилактика на белодробни заболявания” са извършени спирометрии на 36 лица, настоящи и бивши пушачи, от които 27 жени и 9 мъже. При 5 от тях са установени отклонения от нормалните стойности на дишането. В „Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН” са преминали 24 лица, като сред тях няма носители на вируса. В Кабинета за профилактика на хипертонията” е измерено кръвното налягане на 64 души, от които 47 жени и 17 мъже. С нормални и оптимални стойности на кръвното налягане са повече от половината, измерили кръвното си налягане лица, или общо 41. При 23 лица е установено кръвно налягане с повишени стойности – при 17 жени и при 6 мъже. Почти всички преминали лица през кабинета са с установена артериална хипертония и приемат предписаните си медикаменти. Разпространени са 13 заглавия на здравнообразователни материали на здравна тематика. Инициативата се организира от Регионална здравна инспекция – Велико Търново, Община Велико Търново и филиалът на Медицински университет, гр. Варна във Велико Търново.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Райчев, спортен инструктор: В рамките на националните диабетни обучителни лагери децата придобиват увереност, че са равностойни на своите връстници

Румен Райчев, спортен инструктор: В рамките на националните диабетни обучителни лагери децата придобиват увереност, че са равностойни на своите връстници

14 Ноември 2017 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Шумен. В рамките на националните диабетни обучителни лагери, които се организират вече трета година децата успяват да повярват, че са малки бойци и придобиват увереност, че са равностойни на своите връстници. Това каза пред Радио „Фокус“ - Шумен Румен Райчев, спортен инструктор. Той посочи, че в акцентът в заниманията в рамките на лагерите е в морален и физически план. „Освен измерванията и изследвания на децата, с физическите параметри и постижения, повдигаме и техния дух и пречупено през мъдростта на спорта, успяват да живеят пълноценно и като големи хора“, каза Райчев. Той посочи, че са попаднали и на няколко чисто спортни таланта. „Вече имаме изяви ни такива деца, които се състезават за големи клубове. За мен е чест, че съм открил поне две от тях, чувствам се силно удовлетворен“, каза Райчев.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ваня Стоянова, Сдружение „За инсулиновите помпи“: Диабетът не е страшен, страшно е когато живеем с него, но не знаем

Ваня Стоянова, Сдружение „За инсулиновите помпи“: Диабетът не е страшен, страшно е когато живеем с него, но не знаем

14 Ноември 2017 | 21:36 | Агенция "Фокус"
Шумен. Когато става дума за диабет, шуменци са единни. Това каза пред Радио „Фокус“ - Шумен Ваня Стоянова от Сдружение „За инсулиновите помпи“, във връзка със Световния ден на диабета. „Спомям си как преди три години Шумен застана зад две деца и един възрастен, когато се борихме за реимбурсация на инсулиновите помпи и консумативите за тях, хората с диабет в България са над половин милион, за беда около 200 000 живеят с това заболяване, но не знаят, диабетът не е страшен, страшно е когато живеем с него, но не знаем“, каза Ваня Стоянова. Тя посочи, че ранното откриване и диагностика на диабета е от изключително значение, затова и при днешното събитие за съпричастност и подкрепа на хора с диабет Шумен бе организирано и безплатно изследване на кръвната захар. „Хората, които са в гранични стойности или извън нормата получиха безплатен глюкомер, това е важно защото без този уред, те не могат да наблюдават нивата на кръвната си захар, а рядко ще отделят средства от бюджета си, за да си го закупят от аптеката, апаратите, които днес подарявахме имат консумативи, които са безплатни и са по Здравна каса, опитваме се да бъдем максимално полезни за шуменци“, каза Ваня Стоянова.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: В Тополовград беше отбелязан Световният ден на диабета

Хасково: В Тополовград беше отбелязан Световният ден на диабета

14 Ноември 2017 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Тополовград. В Тополовград беше отбелязан Световният ден на диабета. Това съобщиха от пресцентъра на Община Тополовград. Събитието, посветено на Световния ден на диабета, се проведе при отлична организация, в местно заведение. Празничната среща почетоха: заместник-кметът на Общината Маргарита Георгиева, председателят на Общинския съвет Васил Сяров, Керанка Кукучева – председател на клуба на пенсионера, Красимира Ятакчиева – началник на отдел “Хуманитарни и социални дейности” в общината, почетният гражданин Иван Кукучев и други гости. Председателят на сдружението Руска Ирибаджакова откри събитието с наздравица, пожела на своите близки по съдба здраве и воля за борба с болестта. Тя сподели тревогата си, че тополовградското дружество е едно от най-големите в Българската асоциация “Диабет”. Болните са 168 и броат им нараства, което е обезпокоително.
Поздравително слово от името на кмета на общината Божин Божинов и от свое име поднесе заместник кметът Маргарита Георгиева. “Това е ден, в който световната общност обръща поглед към вас, хората, които страдат от коварната болест. Той е повод да изразим своята загриженост, съчувствие и подкрепа. Знаем колко трудно е вашето ежедневие, знаем, че направеното недостатъчно и ви уверявам, че правим възможното в трудното време, в което живеем”, каза Георгиева. Тя пожела здраве и кураж на диабетиците, за да посрещат предизвикателствата на живота с надежда и вяра в утрешния ден и изказа признателност на медицинските специалисти, които се грижат за здравето им. Заместник-кметът връчи Грамота на Руска Ирибаджакова за нейната всеотдайност, за изключителния ѝ принос за работата на сдружението.
Руска Ирибаджакова благодари на общинското ръководство и лично на кмета Божин Божинов за подкрепата, която получават болните от диабет. “Сега хората се чувстват по обгрижени”, каза тя. “С медицинско лице и транспорт от общината посетихме шестте села, в които има група болни, изследвана им беше кръвната захар, обменихме мисли, припомнихме си най-важните неща, за да се поддържа нормална стойност на кръвната захар, проведохме обучение за ползване на глюкомер и писалка”, добави тя.
Поздрави поднесоха председателят на ОбС Васил Сяров и Керанка Кукучева – председател на клуба на пенсионера. Популярната Женска група за автентичен фолклор от село Срем се погрижи за доброто настроение на присъстващите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: От началото на годината на 492 души от областта за първи път е поставена диагноза захарен диабет

Силистра: От началото на годината на 492 души от областта за първи път е поставена диагноза захарен диабет

14 Ноември 2017 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Силистра. От началото на годината на 492 души от Силистренско за първи път е поставена диагноза захарен диабет. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Шумен от Районна здравноосигурителна каса - Силистра. Диспансеризираните с такава диагноза в областта към момента са 5 897 души. От тях само 3% са регистрирани с диабет тип 1, или т.нар. инсулинозависим диабет. Успешната превенция на заболяването е част от задълженията на всеки личен лекар. Диспансерното наблюдение на хората с неинсулинозависим захарен диабет, които са на лечение само с перорални противодиабетни лекарствени средства, се извършва от личния лекар, който трябва да реализира три диспансерни прегледа годишно. От началото на годината РЗОК - Силистра е заплатила на семейните лекари за извършени 7 204 такива прегледа. РЗОК - Силистра е заплатила и за 2 929 диспансерни прегледи на петимата специалисти - ендокринолози, с които е в договорни отношения. Към момента с неврологични изменения в следствие на диабета са регистрирани 3 422 души, с очни изменения - 178, с диабет със съдови разстройства са 25 и 27 с диабет с бъбречни прояви. Има пациенти с повече едно усложнение. Диспансерното наблюдение на диабетно болните под 18 години се провежда от детски ендокринолог или ендокринолог. В Силистренска област непълнолетните с тази диагноза са 23. От началото на годината до момента РЗОК - Силистра е заплатила 1 732 790 лв. за лекарства за лечение на диабет. Многопрофилните болници в областта имат договори със Здравната каса за изпълнение на 2 клинични пътеки за лечение на диабет. Тази година по тях са преминали общо 486 случая.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Денислава Ангелова, Асоциация „Докосни дъгата”. Над 1 800 деца са болни от диабет и са инсулинозависими

Д-р Денислава Ангелова, Асоциация „Докосни дъгата”. Над 1 800 деца са болни от диабет и са инсулинозависими

14 Ноември 2017 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 30 сини балона бяха пуснати в небето във Велико Търново по повод Световния ден за борба с диабета, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Инициативата се организира от Асоциация „Докосни дъгата“ и е по идея на ученика от Старопрестолната гимназия по икономика Тихомир Петров, който от 17-години е болен от диабет. В учебното заведение се събраха известни музиканти, певци, футболисти и спортисти. Гости на събитието бяха главният секретар на Министерството на младежа и спорта Асен Марков, треньорът на младежкия отбор на ПФК „Левски“ Йордан Петков, Александър Славков – президент на Българската федерация „Шотокан карате – До“ и президент на карате клуб ИПОН, Влади Попов – директор на Спортна академия „Ивелин Попов“, кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов и други. Целта на инициативата е да покаже, че младите хора с диабет водят пълноценен живот. Каузата е събиране на средства за закупуване на инсулинова помпа за Борис от Русе, който е на 1 година и 2 месеца и страда от диабет. За целта са необходими около 4 000 и 8 000 лева.
„В националните диабетни лагери „Докосни дъгата“ ние учим нашите младежи, че трябва да предават доброто и в душите им да има много мир, смирение и синхрон. Аз съм горда, удовлетворена и щастлива, защото това виждаме днес в лицето на Тихомир и в лицето на тези деца, които той е успял да обедини в тази каузата. Диабетът не е болест, то е състояние. Децата с диабет са абсолютно нормални. Щастлива съм, че приятелите на Тихомир и децата от нашата асоциация днес пристигнаха от цялата страна, за да кажат силно и на глас „Аз имам диабет и това не ме прави различен“, посочи д-р Денислава Ангелова, председател на УС на Асоциация „Докосни дъгата”. Тя посочи, че над 1 800 деца са болни от диабет и са инсулинозависими. Общо броят на заболелите с диабет в България вече преминава цифрата от половин милион.
Срещата в училището започна в кратка презентация за диабета и за Асоциация „Докосни дъгата“, след което Дули и Муден от групата „Руди, Муден, Дули и Кукушев“ изпълниха песента, чието видео е заснето по време на летния лагер на децата, болни от диабет, в Камчия.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С флашмоб и пуснати сини балони в небето в града бе отбелязан Световният ден на диабета

Шумен: С флашмоб и пуснати сини балони в небето в града бе отбелязан Световният ден на диабета

14 Ноември 2017 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Шумен. С флашмоб и пуснати сини балони в небето в Шумен бе отбелязан Световният ден на диабета, предаде репортер на Радио „Фокус” – Шумен. Участниците, облечени в синьо и хванати за ръце, се подредиха в два кръга в знак на съпричастност към хората с диабет. В проявата пред Драматично-куклен театър се включиха клуб „Устни хармоники” към Център за подкрепа на личностното развитие – ОДК и китарен ансамбъл от СУ „Сава Доброплодни”. Състезателите по карате към Ученическата спортна школа и техните треньори от клуб „Киокушин“ – Шумен представиха демонстрации на техники от бойните изкуства. Всеки от присъстващите имаше възможност да остави и свое послание на Арт инсталацията, подредена с помощта на учениците от класа по изобразително изкуство на художничката Мариана Петкова към СУ „Сава Доброплодни“. Доброволци раздаваха на минувачите сини гривни, а студенти от филиала към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ извършваха безплатни измервания на кръвната захар. Бяха раздадени и над 100 безплатни глюкомера.
Мобилна лаборатория от Австрия ще бъде в Шумен на 21 и 22 ноември и ще извършва безплатни изследвания за ранно откриване и диагностика на диабет в района на Паметника на съветската армия. „Преди три години бяхме тук в подкрепа на кауза, за да може държавата да осигури инсулинови помпи на нуждаещите се. Това начало вече има своето развитие и резултати. Община Шумен беше първата, която осигури консумативи за инсулинови помпи на болни от диабет деца, а първата сграда в България, осветена в синьо, бе ДКТ „Васил Друмев“ в град Шумен“, заяви Ваня Стоянова от Сдружение „За инсулиновите помпи“. Зейрин, която от година е с диабет, разказа как заболяването е променило живота й. „Диабетът дойде при мен като неканен гост, но ме научи да бъда по-силна, даде ми нова мечта, показа ми кои са истинските хора до мен, диабетът не пречи на нищо, диабетът не е спирачка за живота, той ме научи да живея пълноценно и здравословно“, каза Зейрин.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Кметът Даниел Панов и ученици от цяла България отбелязаха Световния ден за борба с диабета

Велико Търново: Кметът Даниел Панов и ученици от цяла България отбелязаха Световния ден за борба с диабета

14 Ноември 2017 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Ученици от цяла България се събраха в Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново по повод Световния ден за борба с диабета. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Училището даде начало на нова благотворителна кампания в града, която е в подкрепа на деца, диагностицирани със заболяването. Първата кауза е осигуряването на инсулинова помпа за малкия Божидар от Русе, който е само на година и два месеца.
Инициативата е на Асоциация „Докосни дъгата“ с председател Денислава Ангелова, както и на дванадесетокласника от СГИ Тихомир Петров. Тя бе подкрепена от кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов, от Футболен клуб „Левски“, Спортна академия „Ивелин Попов“, Българската федерация „Шотокан карате - До“, Карате клуб „ИПОН“ и др.
Даниел Панов поздрави учениците и инициаторите на кампанията и подчерта, че е силно впечатлен от активността на младите хора и ангажираността им с обществени каузи. „Старата столица отново дава пример за единство - в името на по-добрия живот на децата, диагностицирани с диабет. Те не са по-различни и заслужават да водят пълноценен живот“, коментира Даниел Панов.
Директорът на гимназията Виолета Йосифова обяви, че през следващите два месеца в училището ще бъдат събрани средства в подкрепа на малчугани и ученици със заболяването. "Това ще бъде каузата и на коледния бал", посочи тя.
В отбелязването на Световния ден за борба с диабета се включиха популярните изпълнители Дули и Муден от Руди, Муден Дули и Кукушев, секретарят на Министерството на младежта и спорта Асен Марков, треньорът на юношите на Левски Йордан Петков, Александър Славков - президент на Българската федерация „Шотокан карате - До“ и президент на карате клуб ИПОН, Влади Попов - директор на Спортна академия „Ивелин Попов“ и др. На финала на събитието всички пуснаха във въздуха балони със син цвят като знак за свободата на хората с диабет.
В подкрепа на хората, диагностицирани със заболяването, тази вечер в 18.00 часа крепостта "Царевец" ще бъде обагрена в син цвят. Инициативата е на Община Велико Търново, Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Българска асоциация „Диабет“. В същите цветове ще свети и Националният стадион „Васил Левски“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Кметът Добри Беливанов присъства на освещаването на обновения клуб на сдружение  „Диабет 2012“

Хасково: Кметът Добри Беливанов присъства на освещаването на обновения клуб на сдружение „Диабет 2012“

14 Ноември 2017 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Хасково. Кметът на Община Хасково Добри Беливанов присъства на освещаването на обновения клуб на сдружение „Диабет 2012“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Хасково.
Председателят на сдружението Милка Кънчева благодари на Общината в лицето на кмета Добри Беливанов за подкрепата. Няколко години в помещението на клуба беше настанено и читалище, което създаваше пречки за осъществяването на дейността на сдружението на диабетоболните. "Тази година Общината премести читалището в друга сграда и така вече има достатъчно място да бъде реализирана идеята за създаване на здравен център за диабетоболни", каза Кънчева.Тя добави, че със съдействието на Общината е направен малък ремонт на помещението, осигурено е отопление, закупуват се тестове за периодични измервания на кръвната захар на членовете на сдружението.
В Световният ден за борба с диабета 14 ноември от Сдружение „Диабет2012“ отчетоха, че в Хасково има над 3 600 души засегнати от захарна болест.
Кметът приветства членовете на сдружението и обърна внимание на факта, че все повече деца са засегнати от коварната болест. Той призова за повече активна работа за превенция сред децата. Водосвет отслужи отец Златко.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Световният ден за борба с диабета ще бъде отбелязан в града

Пловдив: Световният ден за борба с диабета ще бъде отбелязан в града

14 Ноември 2017 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В Пловдив ще бъде отбелязан Световният ден за борба с диабета. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите – студентите от Медицинския университет. За поредна година те привличат вниманието на обществото към сериозните проблеми на все по-разпространеното социално значимо заболяване. Тази година кампанията е с акцент гестационен диабет и как влияе на женското репродуктивно здраве, диабетът развит по време на бременност. Лекция по темата ще изнесе проф. д-р Мария Орбецова, клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Свети Георги”.
Пред Аудиторния комплекс студентите ще направят „жив кръг“ в син цвят, наподобяващ логото на Световния ден. Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще се проведе инициативата „Клиника на открито“ по повод Световния ден за борба с диабета

Велико Търново: В града ще се проведе инициативата „Клиника на открито“ по повод Световния ден за борба с диабета

14 Ноември 2017 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. „Клиника на открито“ организират в парк „Марно поле“ във Велико Търново. Поводът Световния ден за борба с диабета. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Йорданка Илиева, гл. експерт в Регионалната здравна инспекция. Събитието е част от общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“. По време на инициативата в четири импровизирани „кабинети“, студенти и експерти от РЗИ – Велико Търново ще измерват кръвната захар и кръвното налягане, ще изследват дишането със спирометър, ще консултират и изследват за носителство на вируса на СПИН и ще разпространяват здравно-образователни материали. „Кабинетите“ ще бъдат разположени в парка от 11.00 до 13.00 часа. Инициативата се организира от Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново и Филиал Велико Търново към Медицински университет Варна.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: IV градска болница провежда кампания за борба с диабета по повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември

София: IV градска болница провежда кампания за борба с диабета по повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември

14 Ноември 2017 | 09:02 | Агенция "Фокус"
София. Четвърта многопрофилна болница за активно лечение – София“ ЕАД провежда кампания за борба с диабета по повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 9.00 часа до 12.00 часа на втория етаж в административната сграда ще се извърши безплатно измерване на кръвна захар с глюкомер, консултация и обучение върху диетата при захарен диабет, обучение на пациенти на терапия с инсулин, обучение върху самостоятелни корекции на инсулинови дози.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В Старопрестолната гимназия по икономика ще се проведе инициатива по повод Световния ден за борба с диабета

Велико Търново: В Старопрестолната гимназия по икономика ще се проведе инициатива по повод Световния ден за борба с диабета

14 Ноември 2017 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В Старопрестолната гимназия по икономика ще се проведе инициатива по повод Световния ден за борба с диабета. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Деца от цяла България ще участват в събитието. Те ще се срещнат с музиканти, певци, футболисти и спортисти. Детският празник има за цел да покаже, че децата и младите хора с диабет водят пълноценен живот. Домакин на събитието ще е Старопрестолната гимназия по икономика, а организатор е Асоциация „Докосни дъгата“. Инициативата ще бъде открита в 12.00 часа от кмета на Старата столица и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов. В знак на свободата за децата с диабет домакините, гостите и всички малчугани ще пуснат във въздуха балони в син цвят.
Като част от инициативите за отбелязването на Световния ден за борба с диабета, Професионален футболен клуб „Левски“ ще представи видеоклип в подкрепа на децата и младежите, диагностицирани със заболяването.
Сред гостите ще бъдат също главният секретар на Министерството на младежа и спорта Асен марков, треньорът на младежкия отбор на ПФК „Левски“ Йордан Петков, Александър Славков - президент на Българската федерация „Шотокан карате - До“ и президент на карате клуб ИПОН, Влади Попов - директор на Спортна академия „Ивелин Попов“ и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Царевец ще светне в синьо за Световния ден за борба с диабета

Велико Търново: Царевец ще светне в синьо за Световния ден за борба с диабета

14 Ноември 2017 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Царевец ще светне в синьо за Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Владислава Андреева от Туристическия информационен център в града. Всичко прожектори на историческата крепост ще се обагрят в синьо точно в 18.00 часа. Инициативата се осъществява в знак на подкрепа на болните от най-масовото заболяване на XXI век. Акцията се осъществява по идея на Община Велико Търново, Българска Асоциация Диабет и Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Синият цвят и кръгът са приети за лого на Световния ден за борба с диабета, като символ на живота здравето и синьото небе, което обединява всички народи.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Сдружението на диабетиците в града ще отбележи Световния ден на диабета със серия от мероприятия

Сливен: Сдружението на диабетиците в града ще отбележи Световния ден на диабета със серия от мероприятия

11 Ноември 2017 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Сливен. По случай Световния диабетен ден – 14 ноември, от 13 до 17 ноември, Сдружението на диабетиците в Общината организира мероприятия под надслов „Диабет – утре може да си ти”. Това съобщиха от сдружението. През цялата седмица ще има дни на отворени врати в Центъра на Сдружението, който се намира в ДКЦ-2, каб. №74-Б. На 14 ноември ще се проведе среща – семинар с членовете на Сдружението. Посланията, които организаторите отправят чрез инициативата, са:
„Можем да спрем диабета, ако сме заедно – пациентски организации, диабетици, лекари, институции, бизнес”.
„Българските пациенти имат право на достъп до лечение, подобно на колегите си в другите държави на Европейския съюз”.
„Никой не е виновен, че е болен от диабет. Никой не трябва да се срамува, че има диабет”.
„Диабетът е диагноза, с която се живее пълноценно, стига да усвоиш правилата на контрола на кръвната захар”.
Пациентските диабетни организации са посветили усилията си на борбата с диабета и поставят акцент в дейностите си върху проблема и неговата социална значимост. Те осигуряват социална, информационна, емоционална и друга подкрепа и съдействие на пациентите с диабет, провеждат скринингови акции сред населението, обучения на пациенти, информационни и застъпнически кампании, подписки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: В града ще бъде отбелязан Световният ден на диабета

Шумен: В града ще бъде отбелязан Световният ден на диабета

10 Ноември 2017 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Шумен. С флашмоб пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев” в Шумен ще бъде отбелязан Световният ден на диабета - 14 ноември. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. От 13.30 часа шуменци ще изразят своята подкрепа към хората с диабет. Във флашмоба ще се включат клуб „Устни хармоники” към ЦПРЛ – ОДК, Шумен и китарен ансамбъл от СУ „Сава Доброплодни” с преподаватели Антони Стойчев и Станимир Станимиров. Демонстрации на техники от бойните изкуства ще направят състезателите по карате към Ученическата спортна школа и техните треньори от клуб „Киокушин“ – Шумен. Арт инсталацията ще бъде подредена с помощта на учениците от класа по изобразително изкуство на художничката Мариана Петкова към СУ „Сава Доброплодни“. По традиция участниците във флашмоба ще бъдат облечени в синьо – цветът на надеждата, приет за символ на Световния ден на диабета. В синьо ще бъде осветена и сградата на читалище „Добри Войников“. Студенти от Филиала към МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ ще извършват безплатни измервания на кръвната захар. За гражданите, които нямат възможност да се включат в събитието на 14 ноември, е осигурена мобилна лаборатория от Австрия. Тя ще е в Шумен на 21 и 22 ноември и ще бъде разположена в района на Паметника на съветската армия. В нея ще се извършват безплатни изследвания за ранно откриване и диагностика на диабет. Организатори на събитието са Сдружението „За инсулиновите помпи“, филиалът на МУ – Варна, ДКТ „В. Друмев“, скаутският клуб, клуб „Устни хармоники“ към ОДК и СУ „Сава Доброплодни“. Проявата се осъществява със съдействието на Община Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските компании в Иран. 20 май 2018 г.
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските к...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.