НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Среща на нациите под мотото „Приятели на многообразието“ се провежда в рамките на XXII Старопланински събор „Балкан фолк“

Велико Търново: Среща на нациите под мотото „Приятели на многообразието“ се провежда в рамките на XXII Старопланински събор „Балкан фолк“

19 Май 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Среща на нациите под мотото „Приятели на многообразието“ се провежда до 12.00 часа във Велико Търново. Тя е съпътстващо събитие към програмата на XXII Старопланински събор „Балкан фолк“. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Калоян Николов, президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали (ЕАФФ) и председател на събора. „Тя е между български групи и всички чуждестранни участници в събора, където под формата на мастър клас всеки един от съставите представя и показва на останалите как се изпълнява техния фолклор. Срещата е отворена, входът е свободен, както и за останалите концерти“, допълни още Калоян Николов. Той уточни, че публиката също има възможност да се включи в обученията и да усвои нови танци и песни. В 18.00 часа пък ще започне дефилето на участниците по улица „Васил Левски“. Съорганизатор на събора е Община Велико Търново. Във втората част на събитието се включват изпълнители от България, Грузия, Индонезия, Индия, Иран, Словакия, Якутия и други, входът отново е свободен.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Среща на нациите под мотото „Приятели на многообразието“ ще се проведе в града

Велико Търново: Среща на нациите под мотото „Приятели на многообразието“ ще се проведе в града

10 Май 2018 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Среща на нациите под мотото „Приятели на многообразието“ ще се проведе в старата столица. Тя е съпътстващо събитие към програмата на XXII Старопланински събор Балкан фолк, който започва утре. Това разказа пред журналисти Калоян Николов, президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали /ЕАФФ/ и председател на Събора, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Срещата на нациите ще се случи два пъти – на 13 и 19 май, от 10.00 и 12.00 часа. „Тя е между български групи и всички чуждестранни участници в Събора, където под формата на мастър клас всеки един от съставите ще представи и ще покаже на останалите как се изпълнява техния фолклор. Това се прави за пръв път във Велико Търново. Срещата ще е отворена, входът е свободен, както и за останалите концерти“, допълни още Калоян Николов. Той уточни и, че публиката също ще има възможност да се включи в обученията и да усвои нови танци и песни. Цялата програма на фестивала може да бъде намерена на интернет сайта на събитието.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Над 4 000 участници от 240 български и чуждестранни групи се включват в XXII Старопланински събор Балкан фолк

Велико Търново: Над 4 000 участници от 240 български и чуждестранни групи се включват в XXII Старопланински събор Балкан фолк

10 Май 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Над 4 000 участници от 240 български и чуждестранни групи се включват в XXII Старопланински събор Балкан Фолк. Изпълнителите са от Канада до Якутия и България. Събитието стартира на 11-ти май във Старопланински събор и ще продължи до 20 май. Това каза пред журналисти Калоян Николов, президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали (ЕАФФ) и председател на Събора, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Съпътстващите събития през настоящата година ще са Националния шампионат по фолклор, в който ще участват около 100 български състава и Световната купа по фолклор, за която ще се състезават 65 групи, от които 13 чужди от 10 държави.
„Наградният фонд на трите събития е малко над 10 000 лв. 1 000 лв. ще получи националния шампион по фолклор, а около 2 000 евро ще бъдат разпределени за първо, второ и трето място за Световната купа по фолклор. Тези пари ще бъдат дадени под формата на ваучер за участие в Световния шампионат по фолклор, който се провежда в края на август в няколко български крайморски града“, разказа още Калоян Николов. Изпълнителите ще бъдат оценявани от 6-членно компетентно жури, в което има хореографи и музиканти. Той уточни, че в рамките на Събора има насрочени и две дефилета на участниците. Те ще се проведат на 12-ти и 19-ти май, като ще тръгнат от Студентски стол 2 до сградата на Община Велико Търново. „След това група ще се представи с около 2 – минутна програма на паметника „Майка България“. Началото на дефилето е в 18.00 часа, а след него програмата продължава в Летния театър“, допълни президентът на ЕАФФ. Във всеки един от дните на Старопланинския събор ще има и концерти, отново в парк „Марно поле“, които ще продължават през целия ден – от 12.00 до 21.00 часа. Входът за всички събития е свободен. Те ще бъдат излъчвани и онлайн в реално време в евент канала на Балкан фолк.
Събитието се организира с подкрепата на Община Велико Търново, която освен с логистика, помага и с парични средства.
Официалното откриване ще е на 11-ти /петък/ от 19.00 часа, а награждаването и закриването ще са на 19-ти май /събота/ в 21.00 часа.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.