НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николай Нанков ще посети Шумен на 4 юни, регионалният министър ще открие първия полуфинал на кампанията „Моят град е моята крепост“

Министър Николай Нанков ще посети Шумен на 4 юни, регионалният министър ще открие първия полуфинал на кампанията „Моят град е моята крепост“

3 Юни 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Шумен. Утре – 4 юни, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще посети Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. В 13.00 часа в концертната зала на Младежкия дом министър Нанков ще даде старта на първото полуфинално състезание от образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“.
Преди това, от 09.30 часа, регионалният министър ще разгледа строящата се спортна зала „Арена Шумен“. В 10.00 часа Николай Нанков ще направи оглед на пътния надлез над жп линията София-Варна, а в 10.30 часа – на площадката за строеж на градската пречиствателна станция за питейни води в шуменския квартал „Дивдядово“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Актьорите Димитър Рачков и Васил Василев - Зуека ще изпитват ученици в кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“

Актьорите Димитър Рачков и Васил Василев - Зуека ще изпитват ученици в кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“

2 Юни 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Шумен. На 4 и на 5 юни в Шумен и в Кюстендил ще са първите два полуфинала на образователно-патриотичната кампания на МРРБ „Моят град е моята крепост“, в която актьорите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека ще изпитват ученици, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След лятната ваканция ще се състоят другите два полуфинала – в Габрово и в Стара Загора, а през ноември ще е големият финал в София. В игри звездните водещи ще изпитват децата какво знаят за България и за родните си места. Партньор на МРРБ е Министерството на образованието и науката.
„Целта на ученическите състезания е не просто да проверим какво децата са научили, а да ги накараме да се гордеят още повече с родните си места. Да ги мотивираме да намерят още причини да градят живота си там, където е сърцето – у дома“, казва министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
С помощта на МОН бяха излъчени отбори от всяка една от 28-те области. На 4 юни в Шумен ще се състезават ученици от областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Разград и Русе. А на 5 юни в Кюстендил сили ще премерят ученици от области София-град, София-област, Перник, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.
Децата ще премерят знания в три състезателни кръга. В първия всеки отбор ще отговаря на два въпроса от родния му край, като ще трябва да познае обектите от снимката (културна и туристическа инфраструктура, финансирана от ОПРР). Във втори кръг участниците ще трябва да познаят изпълнителя и името на песента, от която ще чуят откъс. Последният кръг ще е колело на късмета с имената на всичките 28 области - всеки отбор отговаря на въпроси за района, който му се е паднал след завъртане на колелото. Петчленно жури ще оценява представянето на учениците. Негов председател е министър Нанков. Децата ще бъдат оценявани още от зам.-регионалния министър Деница Николова, зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, както и от кмета и областния управител от града-домакин. Всяко събитие ще бъде съпътствано от атрактивна програма, игра с публиката със забавни въпроси, скечове и музикални изпълнения. За всички участници ще има награди.
Ученическите състезания са част от мащабната кампания на МРРБ „Моят град е моята крепост“. Тя ще се разгърне в множество състезания с награди и през лятната ваканция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Найден Косев, зам.-кмет на Шумен: Целта на образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“ е децата да се гордеят с родните си места

Найден Косев, зам.-кмет на Шумен: Целта на образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“ е децата да се гордеят с родните си места

31 Май 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Шумен. Целта на образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“ е децата да се гордеят с родните си места, да познават историята им и да се приобщят към ценностите. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ зам.-кметът по „Образование и култура“ в Община Шумен Найден Косев. Той каза още, че Шумен е първата от 5-те общини, в които ще се проведе кампанията по инициатива на Министерството на регионалното развити е и благоустройството в партньорство с Министерството на образованието и науката. Той уточни, че първото събитие от кампанията започва на 4 юни. „В Шумен ще бъдат представени отборите на областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград и Русе. Условията на това събитие са прости - участват по двама представители, излъчени с подбор от МОН в отделните областни градове. Тези ученици ще се състезават под формата на забавна викторина, която ще се води от известните актьори Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека“, обясни той. Найден Косев каза още, че кампанията ще бъде открита от министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков и кмета на Община Шумен Любомир Христов. Найден Косев допълни, че това е патриотична кампания, която формира ценности както у децата, така и у родителите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От Шумен започва кампанията „Моят град е моята крепост“

От Шумен започва кампанията „Моят град е моята крепост“

28 Май 2018 | 21:05 | Агенция "Фокус"
Шумен. Шумен ще даде старт на образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Събитието ще се състои на 4 юни, понеделник, от 13.00 часа в Младежкия дом в града с участието на ученически отбори от Шумен, Варна, Русе, Добрич, Силистра, Търговище и Разград. Инициативата е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в партньорство с Министерството на образованието и науката и има за цел да популяризира постигнатото в регионите, да накара децата да се гордеят още повече с родните си места, както и да открият предимствата им. Водещи ще бъдат актьорите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека, които ще изпитват децата под формата на викторини. Министерството на образованието е селектирало чрез подбор по двама ученици-отличници в дисциплините история и география. Участници от всички области на страната ще премерят знания в няколко състезателни кръга. Първите четири събития ще бъдат полуфинали, като победителите от тях ще участват на финала, който ще се проведе в град София. На него ще бъдат определени победителите и ще бъдат връчени наградите. Инициативата ще бъде съпътствана от атрактивна програма, игра с публиката със забавни въпроси, скечове и музикални изпълнения. В рамките на кампанията ще се проведат общо пет събития в различни градове на страната – Шумен, Кюстендил, Стара Загора, Габрово и София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Направихме инспекции на два от ремонтираните участъци от София до Слънчев бряг

Министър Николай Нанков: Направихме инспекции на два от ремонтираните участъци от София до Слънчев бряг

15 Май 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Слънчев бряг. Направихме инспекции на два от ремонтираните участъци от София до Слънчев бряг. Това каза на пресконференция в Слънчев бряг Николай Нанков, министър на Регионалното развитие и благоустройството, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас.
„На автомагистрала „Тракия“ се ремонтират 22 км в посока Бургас (от 13-ми км до 158 –ми км). Магистралата там е строена през 1994-96 година. Това са най-тежките км по тази магистрала, а амбициите ни са до края на месец май да приключим с ремонта на платното“, каза още Нанков.
По думите му се използва съвременна технология с 12 см асфалтово покритие, което издържа на над 50 градуса температура. До края на месец юни ще завърши и ремонта на платното в посока София, след което ще се ремонтират и 12 км в Старозагорска област.
„Извършват се подобрения и по автомагистрала „Хемус“. Молим гражданите за търпения, заради причиненото неудобство. В момента се отремонтират колоните и носещите конструкции на моста. Предстоят много ремонти. Участъкът Бургас-Слънчев бряг се очаква да е готов до 18 юни, следва и ремонт на обхода до Поморие, който трябва да е готов до пролетта на 2019 година“, допълни Нанков.
По думите му след това ще се извършват ремонтни дейности и на северния обход на Бургас.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Деница Николова: Пред нас стоят не малки предизвикателства с отчитането най-вече с резултатите по проектите, тяхното изпълнение и отчитане плащанията към ЕК

Зам.-министър Деница Николова: Пред нас стоят не малки предизвикателства с отчитането най-вече с резултатите по проектите, тяхното изпълнение и отчитане плащанията към ЕК

15 Май 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Слънчев бряг. Това е може би най-важният комитет за програмата, защото ще обсъждаме възможни промени, които да ни осигурят и постигането на етапните цели към края на годината. Това каза във връзка с дванадесетия комитет за наблюдение на Оперативна програма пореден „Региони в растеж“ на пресконференция в Слънчев бряг зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която е и ръководител на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „За нас е важно да отбележим и че пред нас стоят не малки предизвикателства с отчитането най-вече с резултатите по проектите, тяхното изпълнение и отчитане плащанията към Европейската комисия (ЕК). В този смисъл моят апел също е за изключително голямата мобилизация към всеки един от бенецифиентите, за да можем да отчетем изискуемия ресурс по ОП по отношение на усвояване на ресурса“, каза още Николова.
По думите й изпълнението върви със своите критични моменти от гледна точка на избор на изпълнители от гледна точка на тяхното отчитане.
„В днешния комитет ще обсъждаме именно намаляване на рисковете за постигане на етапните цели към края на годината. Една от темите, която ще обсъждане е приоритета за енергийна ефективност в големите 39 града към наддоговорения ресурс по отношение на приоритета за образователна инфраструктура“, допълни Николова.
Тя допълни, че към момента има 30 процента разплатен ресурс спрямо договорените средства, а към края на годината се очаква завършването на 163 проекта от общо 495 договора.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Започва образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“

Министър Николай Нанков: Започва образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“

15 Май 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Слънчев бряг. Започва образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“. Това каза на пресконференция в Слънчев бряг Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, предаде репортер на Радио „Фокус“–Бургас. „Тази кампания е финансирана по ОП „Региони в растеж“ и цели не само популяризация на програмата, но има и една по-глобална цел да накара децата да се гордеят с родните си места. Насочена е към децата. Смятаме, че чрез нея те ще открият предимствата на градовете, в които растат, а ние като по-възрастни ще им помогнем да открият и нещо ново в своите родни места. Не на последно място да се гордеят, че сме българи. Ще наблегнем и на думата „благоустройство“, която не е само притурка към нашето министерство, а е заредена с конкретен смисъл:, каза още министър Нанков.
По думите му децата ще бъдат изпитвани, но не пред черната игра, а под формата на игри. А водещи на кампанията ще бъдат Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека.
„Колегите от Министерството на образование и науката ще осъществят подбор, като селектират отличници по история и география. Ще сформират по 1 отбор за всяка от 28-те административни области в страната по 2 деца. Ще присъстват и техни съученици на състезанията, като подкрепа“, допълни Нанков.
По думите му ще бъдат реализирани 4 полуфинала в Кюстендил и Шумен преди лятната ваканция, а след нея в Стара Загора и Габрово. Големият финал щял да е края на годината в София, като ще има награди за всички участници.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Имаме 73 % договорен ресурс от целия ресурс на Оперативна програма „Региони в растеж“ и 100 % отворен ресурс

Министър Николай Нанков: Имаме 73 % договорен ресурс от целия ресурс на Оперативна програма „Региони в растеж“ и 100 % отворен ресурс

15 Май 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Слънчев бряг. Имаме 73 % договорен ресурс от целия ресурс на Оперативна програма „Региони в растеж“ и 100 % отворен ресурс. Това каза на пресконференция в Слънчев бряг Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, предаде репортер на Радио „Фокус“–Бургас. Поводът за пресконференцията бе дванадесетия комитет за наблюдение на Оперативна програма пореден „Региони в растеж“, на който ще бъде представен напредъка на изпълнението й.
По думи на Нанков това означава, че всичките средства на бенецифиентите са отворени за кандидатстване. „Това стана факт след последната покана за набиране на конкретни предложения, която обявихме в края на месец април, именно развитието на туристическите атракции и туристическата инфраструктура. Един дълго чакана от общините процедура. Тя ще се реализира на принципа на финансов инженеринг – директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Индикативен срок за стартирането на тези проекти е месец септември тази година“, допълни Нанков. Според него системата е вече отворена, за да могат бъдещите бенецифиенти – общински и местни власти да кандидатстват и да заявят своите проектни предложения.
Министър Нанков посочи също, че най-големият бенецифиент по ОП „Региони в растеж“ е Министерството на здравеопазването. „Министерството кандидатства на 12 май . Това са единствените европейски пари в настоящия програмен период, които са насочени пряко и директно към здравната ни система и инфраструктурата, свързана с нея. Този ресурс ще бъде насочен към подобряване на спешната помощ. Говорим за 24 болнични заведения, 37 центъра за спешна медицинска помощ и 170 филиала към тези центрове“, каза още Нанков. По думите му 163 милиона лева е стойността на проекта. Той ще бъде оценяват от Брюксел, а в момента тече процес на оценка на проекта от управляващия орган. „Това един от рисковите проекти. Прекалено забавен проект, изменена концепция. В началото ресурсът беше насочен основно за строително-монтажни дейности в центровете за спешна помощ. Концепцията се промени, като в момента основният фокус е закупуваме на над 400 линейки с цялото им оборудване и строително-ремонтни дейности за подобряване на условията в центровете за спешна помощ и филиалите към тях.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков ще открие заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

Министър Николай Нанков ще открие заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

15 Май 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дванадесетото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Форумът ще се проведе от 15.30 часа в конферентната зала на хотел „Хелена парк“ в к. к. „Слънчев бряг“.
Преди това, от 14.30 часа, в зала „Парадайз Хевън“ на хотел „Хелена сандс“, министър Нанков и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова ще дадат пресконференция, на която ще представят напредъка в изпълнението на програмата. На нея регионалният министър ще обяви старта на кампанията за деца на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нанков ще открие заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

Министър Нанков ще открие заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

14 Май 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Бургас. На 15 май, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дванадесетото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Форумът ще се проведе от 15.30 часа в конферентната зала на хотел „Хелена парк“ в к. к. „Слънчев бряг“.
Преди това, от 14.30 часа, в зала „Парадайз Хевън“ на хотел „Хелена сандс“, министър Нанков и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова ще дадат пресконференция, на която ще представят напредъка в изпълнението на програмата. На нея регионалният министър ще обяви старта на кампанията за деца на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.