НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николай Нанков: Направихме инспекции на два от ремонтираните участъци от София до Слънчев бряг

Министър Николай Нанков: Направихме инспекции на два от ремонтираните участъци от София до Слънчев бряг

15 Май 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Слънчев бряг. Направихме инспекции на два от ремонтираните участъци от София до Слънчев бряг. Това каза на пресконференция в Слънчев бряг Николай Нанков, министър на Регионалното развитие и благоустройството, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас.
„На автомагистрала „Тракия“ се ремонтират 22 км в посока Бургас (от 13-ми км до 158 –ми км). Магистралата там е строена през 1994-96 година. Това са най-тежките км по тази магистрала, а амбициите ни са до края на месец май да приключим с ремонта на платното“, каза още Нанков.
По думите му се използва съвременна технология с 12 см асфалтово покритие, което издържа на над 50 градуса температура. До края на месец юни ще завърши и ремонта на платното в посока София, след което ще се ремонтират и 12 км в Старозагорска област.
„Извършват се подобрения и по автомагистрала „Хемус“. Молим гражданите за търпения, заради причиненото неудобство. В момента се отремонтират колоните и носещите конструкции на моста. Предстоят много ремонти. Участъкът Бургас-Слънчев бряг се очаква да е готов до 18 юни, следва и ремонт на обхода до Поморие, който трябва да е готов до пролетта на 2019 година“, допълни Нанков.
По думите му след това ще се извършват ремонтни дейности и на северния обход на Бургас.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Деница Николова: Пред нас стоят не малки предизвикателства с отчитането най-вече с резултатите по проектите, тяхното изпълнение и отчитане плащанията към ЕК

Зам.-министър Деница Николова: Пред нас стоят не малки предизвикателства с отчитането най-вече с резултатите по проектите, тяхното изпълнение и отчитане плащанията към ЕК

15 Май 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Слънчев бряг. Това е може би най-важният комитет за програмата, защото ще обсъждаме възможни промени, които да ни осигурят и постигането на етапните цели към края на годината. Това каза във връзка с дванадесетия комитет за наблюдение на Оперативна програма пореден „Региони в растеж“ на пресконференция в Слънчев бряг зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която е и ръководител на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „За нас е важно да отбележим и че пред нас стоят не малки предизвикателства с отчитането най-вече с резултатите по проектите, тяхното изпълнение и отчитане плащанията към Европейската комисия (ЕК). В този смисъл моят апел също е за изключително голямата мобилизация към всеки един от бенецифиентите, за да можем да отчетем изискуемия ресурс по ОП по отношение на усвояване на ресурса“, каза още Николова.
По думите й изпълнението върви със своите критични моменти от гледна точка на избор на изпълнители от гледна точка на тяхното отчитане.
„В днешния комитет ще обсъждаме именно намаляване на рисковете за постигане на етапните цели към края на годината. Една от темите, която ще обсъждане е приоритета за енергийна ефективност в големите 39 града към наддоговорения ресурс по отношение на приоритета за образователна инфраструктура“, допълни Николова.
Тя допълни, че към момента има 30 процента разплатен ресурс спрямо договорените средства, а към края на годината се очаква завършването на 163 проекта от общо 495 договора.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Започва образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“

Министър Николай Нанков: Започва образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“

15 Май 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Слънчев бряг. Започва образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“. Това каза на пресконференция в Слънчев бряг Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, предаде репортер на Радио „Фокус“–Бургас. „Тази кампания е финансирана по ОП „Региони в растеж“ и цели не само популяризация на програмата, но има и една по-глобална цел да накара децата да се гордеят с родните си места. Насочена е към децата. Смятаме, че чрез нея те ще открият предимствата на градовете, в които растат, а ние като по-възрастни ще им помогнем да открият и нещо ново в своите родни места. Не на последно място да се гордеят, че сме българи. Ще наблегнем и на думата „благоустройство“, която не е само притурка към нашето министерство, а е заредена с конкретен смисъл:, каза още министър Нанков.
По думите му децата ще бъдат изпитвани, но не пред черната игра, а под формата на игри. А водещи на кампанията ще бъдат Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека.
„Колегите от Министерството на образование и науката ще осъществят подбор, като селектират отличници по история и география. Ще сформират по 1 отбор за всяка от 28-те административни области в страната по 2 деца. Ще присъстват и техни съученици на състезанията, като подкрепа“, допълни Нанков.
По думите му ще бъдат реализирани 4 полуфинала в Кюстендил и Шумен преди лятната ваканция, а след нея в Стара Загора и Габрово. Големият финал щял да е края на годината в София, като ще има награди за всички участници.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Имаме 73 % договорен ресурс от целия ресурс на Оперативна програма „Региони в растеж“ и 100 % отворен ресурс

Министър Николай Нанков: Имаме 73 % договорен ресурс от целия ресурс на Оперативна програма „Региони в растеж“ и 100 % отворен ресурс

15 Май 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Слънчев бряг. Имаме 73 % договорен ресурс от целия ресурс на Оперативна програма „Региони в растеж“ и 100 % отворен ресурс. Това каза на пресконференция в Слънчев бряг Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, предаде репортер на Радио „Фокус“–Бургас. Поводът за пресконференцията бе дванадесетия комитет за наблюдение на Оперативна програма пореден „Региони в растеж“, на който ще бъде представен напредъка на изпълнението й.
По думи на Нанков това означава, че всичките средства на бенецифиентите са отворени за кандидатстване. „Това стана факт след последната покана за набиране на конкретни предложения, която обявихме в края на месец април, именно развитието на туристическите атракции и туристическата инфраструктура. Един дълго чакана от общините процедура. Тя ще се реализира на принципа на финансов инженеринг – директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Индикативен срок за стартирането на тези проекти е месец септември тази година“, допълни Нанков. Според него системата е вече отворена, за да могат бъдещите бенецифиенти – общински и местни власти да кандидатстват и да заявят своите проектни предложения.
Министър Нанков посочи също, че най-големият бенецифиент по ОП „Региони в растеж“ е Министерството на здравеопазването. „Министерството кандидатства на 12 май . Това са единствените европейски пари в настоящия програмен период, които са насочени пряко и директно към здравната ни система и инфраструктурата, свързана с нея. Този ресурс ще бъде насочен към подобряване на спешната помощ. Говорим за 24 болнични заведения, 37 центъра за спешна медицинска помощ и 170 филиала към тези центрове“, каза още Нанков. По думите му 163 милиона лева е стойността на проекта. Той ще бъде оценяват от Брюксел, а в момента тече процес на оценка на проекта от управляващия орган. „Това един от рисковите проекти. Прекалено забавен проект, изменена концепция. В началото ресурсът беше насочен основно за строително-монтажни дейности в центровете за спешна помощ. Концепцията се промени, като в момента основният фокус е закупуваме на над 400 линейки с цялото им оборудване и строително-ремонтни дейности за подобряване на условията в центровете за спешна помощ и филиалите към тях.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков ще открие заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

Министър Николай Нанков ще открие заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

15 Май 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дванадесетото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Форумът ще се проведе от 15.30 часа в конферентната зала на хотел „Хелена парк“ в к. к. „Слънчев бряг“.
Преди това, от 14.30 часа, в зала „Парадайз Хевън“ на хотел „Хелена сандс“, министър Нанков и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова ще дадат пресконференция, на която ще представят напредъка в изпълнението на програмата. На нея регионалният министър ще обяви старта на кампанията за деца на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нанков ще открие заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

Министър Нанков ще открие заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

14 Май 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Бургас. На 15 май, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дванадесетото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Форумът ще се проведе от 15.30 часа в конферентната зала на хотел „Хелена парк“ в к. к. „Слънчев бряг“.
Преди това, от 14.30 часа, в зала „Парадайз Хевън“ на хотел „Хелена сандс“, министър Нанков и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова ще дадат пресконференция, на която ще представят напредъка в изпълнението на програмата. На нея регионалният министър ще обяви старта на кампанията за деца на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските компании в Иран. 20 май 2018 г.
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските к...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.