НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Одобрен е годишният доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили

Одобрен е годишният доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили

16 Май 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година. Документът отразява текущото състояние на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от изпълнението на политиката в областта на отбраната през 2017 г. С него Министерският съвет представя изводи и насоки за съсредоточаване на усилията през следващия отчетен период. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
През 2017 г. във въоръжените сили са проведени 290 учения, което е с 11% повече от предходната година. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в осем мисии и операции зад граница. Общият брой военнослужещи, включени в планираните ротации през годината, е над 900, което е повишение от около 19 на сто.
Формирования от Българската армия са участвали в 69 мероприятия по оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, пожари, наводнения и транспортиране на болни. Изпълнението на тези задачи е осъществено от 1198 военнослужещи и 184 единици техника. В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция средномесечно са участвали около 240 военнослужещи и 70 единици техника.
В доклада е отбелязано и присъединяването на България към нотификацията за създаването на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната и заявеното участие в три от предложените многонационални проекта.
Основният извод от документа е, че българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си, но със затруднения и повишен риск. Основните констатирани проблеми са свързани с некомплекта военнослужещи, който е достигнал 20% от щатния състав и засяга в най-голяма степен Сухопътните войски; недостатъчното ресурсно осигуряване; затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности.
В доклада се посочва, че усилията на ръководството на Министерството на отбраната през 2018 г. ще бъдат концентрирани в изпълнение на дейностите по Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2020; изготвяне на пътна карта за разработване на дългосрочна, всеобхватна и финансово осигурена програма за развитие на въоръжените сили след 2020 г.; реализация на разчетите в приетия Национален план за увеличаване на бюджета за отбрана на 2% от БВП до 2024 г.; стартиране на трите основни модернизационни проекта за въоръжените сили; попълване на вакантните места във въоръжените сили и окомплектоване на доброволния резерв; изграждане на способности за киберотбрана и др.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството ще обсъди доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Р България през 2017 г.

Правителството ще обсъди доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Р България през 2017 г.

16 Май 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
София. Правителството ще обсъди доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Р България през 2017 г. Това предвижда първата точка от дневния ред на министрите за днешното редовно правителствено заседание. Точката е внесена от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Кабинетът ще гласува и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за 2018 година.
Министрите ще определят и спечелилия конкурса участник за концесионер на морски плаж „Слънчев ден“, община Варна, област Варна. Точката е внесена от министъра на туризма Николина Ангелкова. Правителството ще разгледа наредба за изискванията за определяне на финансово-икономическите елементи на концесията. Предложението е внесено от вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.
Кабинетът „Борисов“ 3 ще гласува проект на постановление за промени на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“, приета с постановления на Министерския съвет от 2016 г.
Министерският съвет ще разгледа проект на закон за промени в Закона за защита от шума в околната среда, внесен от министъра на здравеопазването. Министрите ще разгледат проект на Закон за киберсигурност, внесен от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.