НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: В откритите части на две заведения в града е установено озвучаване след 23.00 часа

Варна: В откритите части на две заведения в града е установено озвучаване след 23.00 часа

3 Септември 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Варна. В два обекта във Варна е установено озвучаване в откритите части на заведенията след 23.00 часа. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Регионалната здравна инспекция във Варна. През последната седмица за високи стойности на шумови нива при насочен контрол са проверени общо шест заведения, разположени в кв. „Аспарухово“ и на Крайбрежната алея. Проверките са извършени в периода от 24 до 30 август съвместно със служители на Областната дирекция на МВР – Варна, във връзка със спазване изискванията на Закона за защита от шума в околната среда за недопускане на озвучаване на откритите части на обектите в периода от 23.00 до 7.00 часа. В два обекта не са констатирани нарушения, два обекта не са работили, а в два обекта е констатирано озвучаване на откритите площи на заведенията след 23.00 часа, за което са издадени 2 предписания. Във връзка с превантивния контрол са обхванати още шест заведения, допълниха от институцията.
През отчетния период в отдел „Държавен здравен контрол“ са постъпили 3 жалби, 9 сигнала и едно запитване по електронна поща, като по всички е започната процедура по проверка и отговор. Отработени са 2 жалби и 4 сигнала, като 2 жалби и 3 сигнала са изпратени до други институции за мерки по компетентност. Един сигнал е бил неоснователен.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: В откритите части на две заведения в курорта „Златни пясъци“ е установено озвучаване след 23.00 часа

Варна: В откритите части на две заведения в курорта „Златни пясъци“ е установено озвучаване след 23.00 часа

25 Август 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Варна. В два обекта в курорта „Златни пясъци“ е установено озвучаване в откритите части на заведенията след 23.00 часа. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Регионална здравна инспекция - Варна. През последната седмица за високи стойности на шумови нива са проверени общо десет заведения, разположени на крайбрежната алея в курорта. Проверките са извършени в периода от 17 до 23 август съвместно със служители на Областна дирекция на МВР – Варна, във връзка със спазването на изискванията в Закона за защита от шума в околната среда за недопускане на озвучаване на откритите части на заведенията в периода от 23.00 до 07.00 часа. В четири от проверените обекти не са констатирани нарушения, четири заведения не са работили, а в два обекта е установено озвучаване на откритите части след 23.00 часа. Издадени са предписания.
По линия на превантивния контрол са обхванати още 14 заведения.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: В два обекта в Морската градина в града е установено озвучаване в откритите части на заведенията след 23.00 часа

Варна: В два обекта в Морската градина в града е установено озвучаване в откритите части на заведенията след 23.00 часа

18 Август 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Варна. В два обекта в Морската градина във Варна е установено озвучаване в откритите части на заведенията след 23.00 часа. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Регионалната здравна инспекция във Варна. През последната седмица за високи стойности на шумови нива са проверени общо шест заведения в Морската градина във Варна. Проверките са извършени в периода от 10 до 16 август съвместно със служители на Областната дирекция на МВР – Варна, във връзка със спазване изискванията на Закона за защита от шума в околната среда за недопускане на озвучаване на откритите части на обектите в периода от 23.00 до 7.00 часа. В четири от проверените обекти не са констатирани нарушения, а в два обекта е установено озвучаване на откритите части на заведенията след 23.00 часа. Издадени са предписания. Във връзка с превантивния контрол са извършени още четири проверки.
По писмо на Община Бяла по подадена жалба за шум на 16 август е извършена проверка в хотелски комплекс. Не са констатирани нарушения, но е издадено предписание за спазване изискванията на Закона за защита от шума в околната среда относно недопускане на озвучаване на откритите части на обектите в периода от 23.00 до 07.00 часа.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Созопол Панайот Рейзи за мерките срещу шума: Не съм съгласен преди да започне последната минута на футболния мач да се сменят правилата

Кметът на Созопол Панайот Рейзи за мерките срещу шума: Не съм съгласен преди да започне последната минута на футболния мач да се сменят правилата

3 Юни 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Созопол. Не съм съгласен преди да започне последната минута на футболния мач да се сменят правилата. Това каза пред журналисти в кметът на Созопол Панайот Рейзи по време на откриването на летния туристически сезон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Надявам се през 2018 г. летният сезон да бъде по-добър от последните две години. Туристите, които очакваме са почти от цял свят. Забелязва се един малък спад на ръста на руския туризъм, но в замяна на това има увеличение на другите. По отношение на чуждестранния туризъм мисля, че няма да има спад. Созопол е подготвен за летния сезон. Единствено стоим и чакаме да видим какво ще се случи със Закона за шума. Аз специално не съм съгласен преди да започне последната минута на футболния мач да се сменят правилата“, коментира Рейзи.
По думите му в крайна сметка всички, които са в увеселителния бизнес, са се подготвили по някакви правила. „В тази посока не съм съгласен през юни месец да се променя Закона за шума. Надявам се народните представители наистина да разгледат нормално нещата и да преценят, че не може да се сменя в последния момент закон, който обхваща цялата държава. Мисля, че не е правилно да се направи днес. Сигурен съм, че ако бъде прието, в края на летния сезон ще имаме спад на туризма. Лично мен нищо не ме притеснява“, допълни той. „Ако трябва да бъда точен този закон ме удовлетворява, защото всички тези ангажименти, които до днес съм носил на гърба си, вече няма да са в моите компетенции, а в тези на МВР и на държавата. Не трябва да забравяме обаче, че аз съм градоначалника на Созопол и няма как да не коментирам това нещо. Това не е закон за Черноморието или летния туризъм, а за цялата държава. Не е нужно да се прибързва. Колкото до проверките, такива винаги е имало, ще има, защото когато има закон или правилник, той трябва да има някакво лице, което утре да отговаря“, коментира още кметът на Созопол.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От този летен сезон отпадъците на плажовете ще се събират разделно (ОБЗОР)

От този летен сезон отпадъците на плажовете ще се събират разделно (ОБЗОР)

14 Май 2018 | 20:34 | Агенция "Фокус"
Варна. Още от този туристически сезон трябва да започне разделно събиране на отпадъците по плажовете. Това съобщи на пресконференция във Варна министърът на околната среда и водите Нено Димов, който заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова участва в среща с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон. Министърът на околната среда посочи, че е поискал от концесионерите и организациите да поставят информационни табели за събиране на отпадъците разделно и да има места, на които да може да се изхвърля пластмасата. Той добави, че през есента управляваното от него министерство още започне дискусия с бранша за подготовка на законодателни решения, с които разделното събиране на отпадъци по плажовете да стане задължително от следващия сезон. Концесионерите и наемателите на морските плажове са запознати със задълженията си и Министерството на туризма ще следи дали ги изпълняват, каза по време на пресконференцията министър Николина Ангелкова. По думите ѝ проверките на плажните ивиците и на местата за настаняване ще продължат, но ще бъдат правени така, че да не пречат на работата на бизнеса, като се спазва българското законодателство. Министърът посочи, че броят на неохраняемите ивици този сезон ще е по-малък спрямо миналия. Тя допълни, че през тази година 13 плажа в България са със син флаг, което означава, че предлаганото качество се повишава. Благодарение на усилията на министерството плажовете, които ще останат без стопанин са 86, обясни тя. По думите ѝ прогнозите към момента са чуждестранните туристически посещения през летния сезон да са около 5% повече в сравнение с лято 2017 г., когато те бяха над 5,3 млн. Министър Ангелкова поясни, че и ранните резервации, и предварително заявените полети на морските летища Варна и Бургас за лято 2018 г. сочат ръст спрямо миналия сезон. По време на пресконференцията във Варна вицепремиерът Валери Симеонов коментира, че и в сега действащия закон за шума има пълна забрана за озвучаване на открити площи от 23.00 до 7.00 часа. Заместник министър-председателят припомни, че миналата година е имало разминаване в т.нар. „тихи часове“, като някои общини са въвели норма от 24.00 до 8.00 часа. Той отбеляза, че действието на нормативната база не може да се променя по желание на определени собственици на заведения. Симеонов беше категоричен, че и през този летен сезон контрол ще има. След пресконференцията днес, министрите Димов и Ангелкова присъстваха на откриването на кампанията на Фестивален и конгресен център във Варна и НДК – „re: ФКЦ – Рециклирай! Културно е”. В централното фоайе на Центъра бяха представени три инсталации, изработени от пластмасови отпадъци, събрани на територията на комплекса.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Нено Димов: Опазването на околната среда от пластмаса е най-устойчиво, когато стане част от културата на хората

Министър Нено Димов: Опазването на околната среда от пластмаса е най-устойчиво, когато стане част от културата на хората

14 Май 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Варна. Опазването на околната среда е най-устойчиво, когато стане част от култура на хората. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова присъства на откриването на кампанията „re: ФКЦ – Рециклирай! Културно е” в главното фоайе на Фестивалния и конгресен център (ФКЦ) във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус”. По думите на министър Димов идеята на кампанията е чрез арт инсталации от отпадъци, културните центрове на НДК в София и във Варна да бъдат превърнати в зони, свободни от пластмаса. „Много ми хареса морето от пластмаса, в което не плуват риби, защото когато то е замърсено, в него няма да има живот“, каза при представянето на трите арт творби „Децата на Нептун", „Избор" и „Урбанизация" министърът на околната среда и водите.
„Целта ни е да създадем интелигентен начин за управление на отпадъците в големите културни и развлекателни центрове, какъвто е и Варна. Фестивалният център е една от емблематичните сгради в града от където преминава огромен поток от хора. Наша отговорност е да създадем навици у хората за разделно изхвърляне на отпадъците и съвременен начин на мислене. Именно затова ФКЦ – Варна и НДК обединяваме усилия в мисията, чрез изкуството да провокираме отговорно поведение", отбелязва Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Групирането на морските плажове ще бъде подложено на ново обществено обсъждане

Министър Николина Ангелкова: Групирането на морските плажове ще бъде подложено на ново обществено обсъждане

14 Май 2018 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Варна. Групирането на морските плажове ще бъде подложено на ново обществено обсъждане. Това заяви на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова, която заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов участва в среща във Варна с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Тя припомни, че вече е имало обществено обсъждане, което е приключило, но в сила е новият Закон за концесиите и в момента текстовете се адаптират. "Там бяхме включили санкциите по отношение на къмпингуването на територията на морския плаж и дюни. Няма разпоредби и по отношение на дюните. Те са защитени, но ако някой разположи палатка, към момента е нарушител, но няма изрична разпоредба, с която да му бъде наложена съответната административна санкция", заяви министър Ангелкова.
Министърът на туризма отбеляза, че тази година 86 от плажовете в страната остават неохраняеми. 13 от тях се намират на територията на област Добрич, 23 - на територията на област Варна, а останалите 50 са на територията на област Бургас. Неохраняеми са и три плажа за природосъобразен туризъм. Николина Ангелкова подчерта, че съгласно закона за неохраняемите плажове водното спасяване се осигурява от областния управител, а почистването и медицинското обслужване се осигурява от съответната община. Министър Ангелкова припомни, че 50% от приходите от концесии и наеми отиват в бюджетите на общините и с тези средства се осигуряват посещавани плажове, които са неохраняеми.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Държавата ще вземе мерки, за да преустанови безобразното замърсяване на плажове, запазена територия на т. нар. "зелени"

Вицепремиерът Валери Симеонов: Държавата ще вземе мерки, за да преустанови безобразното замърсяване на плажове, запазена територия на т. нар. "зелени"

14 Май 2018 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Варна. Държавата ще вземе необходимите мерки, за да преустанови безобразното замърсяване по Черноморието на определени плажове, запазена територия на т. нар. "зелени". Това заяви на пресконференция във Варна вицепремиерът Валери Симеонов, който заедно с министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова участва в среща във Варна с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. "Когато става въпрос за опазване на природата, те са на първа страница и във водещите новини, но когато самите те трябва да опазват съответните плажове, които си постигнаха със закона да не бъдат концесионирани, по обратния начин се действа. Резултатът е отчайващ, тонове боклуци, почистване за сметка на общините", заяви Валери Симеонов. Той отбеляза, че никой няма право да замърсява обществените пространства. "Градинката пред Община Варна е със същия статут, както и плажът на Кабакум. Когато има сигнали и съответно установени нарушения, ще бъдат наложени санкции на нарушителите по наредбите за обществения ред на общините", каза още Валери Симеонов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Ще въведем изрична санкция за тези, които извършват нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж

Министър Николина Ангелкова: Ще въведем изрична санкция за тези, които извършват нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж

14 Май 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Варна. Ще се работи за въвеждането на санкция за тези, които извършват нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов участва в среща с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Министър Ангелкова добави, че по отношение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и морските плажове къмпингуването и разполагането на палатки на територията на морския плаж е забранено. "Законът ясно изброява кои дейности са позволени да се извършват на територията на морския плаж. Всички останали дейности, които не са изрично изброени, са забранени по смисъла на юридическия способ на тълкуването. Това, което липсва в закона и ние ще променим, е изрична административно-наказателна санкция за тези, които извършват нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж", заяви министърът. Николина Ангелкова добави, че всяка една община, по примера на Община Царево, може да приема наредби, свързани с опазването на обществения ред и чистотата и на тази основа да глобява нарушителите. "Съвместно ще работим в посока на законодателни промени, които да се скрепят със санкции - административни и глоби, нарушителите, които нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж. По предложенията, които имахме за облекчено изграждане на къмпинги, за плащането на такси, които съответната община да ползва за почистване на тоновете отпадъци, нямаше консенсусни текстове, които да бъдат подкрепени от работната група. В момента с вицепремиера и колегите ще обмислим как да продължим, защото е важно хората, които искат да къмпингуват, да има къде да го правят", посочи Николина Ангелкова. Тя добави, че съществуващите от 20 години къмпинги вече не отговарят на съвременните изисквания на Закона за туризма и категоризацията, за да предлагат качествен туристически продукт.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: След края на летния сезон МОСВ ще обсъди с туристическия бранш законопроект или наредба за задължителното разделно събиране на пластмасови отпадъци

Министър Нено Димов: След края на летния сезон МОСВ ще обсъди с туристическия бранш законопроект или наредба за задължителното разделно събиране на пластмасови отпадъци

14 Май 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Варна. След края на летния сезон Министерството на околната среда и водите ще обсъди с туристическия бранш законопроект или наредба за задължителното разделно събиране на пластмасови отпадъци. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на околната среда и водите Нено Димов, който заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова участва в среща с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон, предаде репортер на Радио "Фокус" – Варна. Министър Димов посочи, че за това лято заедно с концесионерите и с организациите, които са свързани с оползотворяването на отпадъците, по плажовете ще бъдат поставени информационни табели на доброволен принцип. Той добави, че пластмасата е един от основните проблеми, не само по българското крайбрежие, но и в световен план. Министърът цитира статистика, според която 80% от пластмасовите отпадъци в морските води идват от плажовете и заведенията на брега, а само 20% се генерират от кораби и плавателни средства. Министър Димов каза още, че на базата на започнатата от Министерството на околната среда дискусия по минипакета за кръгова икономика, отнасящ се до пластмасовите отпадъци, Съветът на министрите на екологията на страните членки на ЕС, през юни ще започне изготвянето на общо европейско законодателство в тази посока.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Режимът за изграждане на къмпинги в определените за това места трябва да бъде облекчен

Министър Николина Ангелкова: Режимът за изграждане на къмпинги в определените за това места трябва да бъде облекчен

14 Май 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Варна. Режимът за изграждане на къмпинги в определените за това места трябва да бъде облекчен. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов участва в среща във Варна с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. По отношение на къмпингуването министър Ангелкова добави, че преди година и половина в Министерството на туризма е имало създадена работна група за намиране на текстове, които да регламентират тази дейност и най-вече да улеснят изграждането на къмпинги. "За мое огромно съжаление работната група не стигна до консенсус и не бяха подкрепени отделните предложени тестове, говоря за цялостно регламентиране на къмпингуването, не само на територията на морския плаж. Важен беше и режимът за изграждане на къмпинги", отбеляза Николина Ангелкова. По думите ѝ към днешна дата, за да се изгради къмпинг, той трябва да отговаря на условията на хотелски комплекс. "Режимът трябва да бъде променен и изграждането на къмпинги на определените за това места да бъде по-лесно. Не срещахме диалог и разбиране от участниците в работната група, които бяха представители на общините, неправителствените организации, на зелените, туристическия бранш, както и отделните държавни институции", подчерта министър Николина Ангелкова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Качеството на морската вода по българското Черноморие е добро

Министър Нено Димов: Качеството на морската вода по българското Черноморие е добро

14 Май 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Варна. Качеството на морската водата по Черноморието е значително подобрено през последните години. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на околната среда и водите Нено Димов, който заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова участва в среща с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон, предаде репортер на Радио "Фокус" – Варна. Според министър Димов основните условия за успешен туризъм са свързани именно с чисто море и с чистота от отпадните води. Той припомни, че след като през последните няколко години правителството е инвестирало в пречиствателни съоръжения, пет плажа са с повишена оценка от задоволително в отлично състояние. „Най-добър е резултатът в Лозенец“, каза министър Димов. Той припомни, че през 2016 година на плажа в Лозенец имаше сериозен проблем с чистотата на морската вода.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: 13 български плажа са отличени със "Син флаг" за чистота на ивиците и спазване на екологичните норми

Министър Николина Ангелкова: 13 български плажа са отличени със "Син флаг" за чистота на ивиците и спазване на екологичните норми

14 Май 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Варна. Тази година 13 български плажа са отличени със "Син флаг" за чистота на ивиците и спазване на екологичните норми. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов участва в среща във Варна с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. "Това означава, че качеството, което се предлага, се повишава", отбеляза министърът. Николина Ангелкова подчерта, че пет от плажовете, които през миналата година са имали добро качество на водата за къпане, тази година са с повишено качество - отлично. "Мерките, които предприема правителството, особено по отношение на изграждането на пречиствателни станции по цялото българско Черноморие, дават своя резултат. Ще следим това лято дали всички заведения, които са разположени на територията на морския плаж, са свързани със съответната канализационна система, за да не се заустват образно казано в морето, което е причина за замърсяване. Ще има много сериозни проверки в тази посока", заяви министър Николина Ангелкова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова за мерките срещу шума: Всяка една законодателна промяна трябва да се обсъжда с всички заинтересовани страни

Министър Николина Ангелкова за мерките срещу шума: Всяка една законодателна промяна трябва да се обсъжда с всички заинтересовани страни

14 Май 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Варна. Всяка една законодателна промяна трябва да се обсъжда с всички заинтересовани страни. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на журналистически въпрос дали ще се отрази по негативен начин засиления контрол по отношение на шума, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. "Всички действащи закони в страната трябва да се спазват на сто процента от всеки един български гражданин. Винаги сме твърдели, че стриктното спазване на закона е изключително важно, особено за туризма. Като мнение сме изразявали, че е много важно всяка една законодателна промяна да се обсъжда с всички заинтересовани страни - това, което сме изказали като становище от Министерството на туризма съответно към дадения законопроект", заяви министър Николина Ангелкова.
Министър Николина Ангелкова, заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов участва в среща във Варна с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Мигрантски керван. Мексико 14 ноември 2018 година..
Мигрантски керван. Мексико 14 ноември 2018 година..

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.