НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Вашингтон се противопоставя на ограниченията за доставки на F-35 в Турция

Kathimerini: Вашингтон се противопоставя на ограниченията за доставки на F-35 в Турция

13 Юли 2018 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американското правителство се противопостави на законодателните инициативи на Конгреса, насочени към ограничаването на прехвърлянето на изтребители F-35 в Турция, в писмо, подписано от Мик Мълвейни, директор на Административно-бюджетното управление на Белия дом, отбелязва електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Турция е важен съюзник на НАТО и е международен участник в програмата за F-35 от 2002 г. насам“, пише Мълвейни в писмото, адресирано до председателя на бюджетната комисия на Сената Ричард Шелби.
„Администрацията споделя загрижеността на Конгреса за скорошните турски действия, но се противопоставя на езика, който превантивно ограничава способността му да работи с Турция, за да се справи с тези опасения", се казва още в текста на Мъвейни.
Сенатската комисия е категорична, че прехвърлянето на F-35 не трябва да бъде допускано, „докато държавният секретар не удостовери пред съответните комисии в Конгреса, че турското правителство няма да закупи и приеме доставката на руската системата за противоракетна отбрана С-400".
Миналия месец Сенатът на САЩ гласува за блокирането на сделката за продажба на Турция на изтребители F-35. От компанията „Локхийд Мартин“ потвърдиха обаче, че очакват доставките на самолетите да бъдат извършени преди законопроектът да придобие силата на закон.
Отношенията между САЩ и съюзника им в НАТО Турция се изостриха след ареста на 50-годишния американски пастор Андрю Брънсън, обвинен в шпионаж полза на ФЕТО. Американските сенатори, които внесоха законопроекта за блокиране на продажбата на F-35 на Анкара бяха категорични, предаването на чувствителната технология става „все по-рискована“ заради голямата консолидация на властта в ръцете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
„Ердоган продължи по пътя на безразсъдното управление и пренебрегването на върховенството на закона", бе казано в изявление на сенатора от Републиканската партия Джеймс Ланкфорд.
Републиканският Том Тилис, един от авторите на законопроекта, написа за вестник The Hill: „Времето е от съществено значение, тъй като следващото съдебно заседание за пастор Брънсън е насрочено за 18 юли. Ето защо работих със Сенс, Жан Шейн и Джеймс Ланкфорд, за да гарантираме изменение в ежегодното разрешение на Сената, което ще забави прехвърлянето на F-35 в Турция“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Разцеплението в турската Републиканска народна партия се засилва след призиви към председателя Кемал Кълъчдароглу да подаде оставка

Hurriyet: Разцеплението в турската Републиканска народна партия се засилва след призиви към председателя Кемал Кълъчдароглу да подаде оставка

4 Юли 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вътрешното разцепление на основната опозиционна турска Републиканска народна партия се засилва, след като нейният председател Кемал Кълъчдароглу отхвърли призивите от загубилия президентските избори кандидат от партията Мухарем Индже да се свика конгрес, на който да се извърши промяна на ръководството, пише Hurriyet.
„Няма да свиквам извънреден конгрес, защото няма нужда от такъв“, заяви Кълъчдароглу. Той допълни, че има специални усилия по подклаждането на дебат вътре в РНП, за да не се обърне внимание на това, че на изборите гласовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието са спаднали.
По-рано Индже заяви на Кълъчдароглу по време на първата им среща след изборите на 24 юни, че трябва да отстъпи от водещия пост и да стане „почетен председател“ или „водач на парламентарната фракция“.
Кълъчдароглу заяви, че партията му все още работи по задълбочен анализ на изборите, за да може да бъде по-добре подготвена за предстоящите през март 2019 г. избори. Този анализ ще бъде основната задача на предстоящите партийни срещи.
Междувременно източници от РНП твърдят, че последователите на Индже вътре в партията вече са започнали да събират необходимите подписи на делегати, за да се свика извънреден конгрес, но все още не е ясно дали те ще бъдат достатъчни. За целта е необходимо обикновено мнозинство от 634 от 1266 делегати.
Партията проведе своя 36-ти конгрес през февруари 2018 г. на който Кълъчдароглу спечели председателки пост с 790 гласа срещу 447 за Индже.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Взгляд: Рано е Русия да се радва на Су-57

Взгляд: Рано е Русия да се радва на Су-57

2 Юли 2018 | 01:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Рано е Русия да се радва на Су-57, пише руският вестник ”Взгляд“.
Първият дългоочакван договор за доставка с Министерството на отбраната на петото поколение изтребители Су-57 е сключен. Първата партида самолети се очаква да бъде приета следващата година от Министерството. Оборудването на руската армия с най-новия боен самолет изпращa Русия на висота в съвременната авиация. Но дали наистина е вярно?
"Досега всичко е готово за сключването на договор за доставка на два самолета Су-57, които завършват крайните етапи на изпитването. Машината, включително и като се вземат предвид тестовете в Сирия, напълно потвърди дадените характеристики ", заяви заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко.
Според него заводът за въздухоплавателни средства в Комсомолск-на-Амур изпълнява в срок поръчките включително създаването на Су-57. "Предприятието върши чудесна работа," каза Криворучко, добавяйки, че вторият етап от тестовете на Су-57 с ново поколение двигатели продължава.
"Първата партида самолети Министерството на отбраната очаква да получи още през следващата година, а съответният договор се подготвя за подписване", добави той. Очевидно става дума за доставка на 12 самолета, спомената по-рано.
Сключването на дългоочакваният договор за петтото поколение руски изтребители е най-важното събитие. От Су-57 се очаква да замени самолетите МиГ-29 и Су-27, с които сега летят военните. В края на краищата те са на служба от 80-те години.
Когато Су-57 влезе в експлоатация в руските военновъздушни сили, Русия ще стане втората страна в света, която ще лети с пета поколение изтребител.
Су-57 е отговорът на Русия на Съединените щати, които използват F-22 повече от десетилетие. Цената на един американски самолет в същото време е три пъти повече от руския - 150 милиона долара срещу 50 милиона.
Много експерти, включително германците и самите американци, смятат, че руският изтребител има по-голямо предимство в борбата, отколкото американските съперници F-22 и F-35. Той надминава конкурентите в маневреността, скоростта и височината на полета, при оборудването с ракети далечината на поразяване. Освен това Су-57 е почти невидим.
Заслужилият летец-изпитател, героят на Русия, Магомед Толбоев заяви пред РИА Новости, че по-голямата част от ноу-хауто в Су-57 не се разкрива по съображения за сигурност. "Изпълнява най-модерните технологии и това, което се показва на широката общественост, е само повърхност, а останалата част е известна само на нас - професионалистите, изпитателите и военни лидери на страната", отбеляза той.
Въпреки това той разкри тайната на едно от тези ноу-хау. Според него, никой друг в света - нито Франция, нито Англия, нито Rolls-Royce или Pratt & Whitney - не са постигали самолетът да лети с крейсерска свръхзвукова скорост (1600 километра в час) в безфорсажен режим. Докато Су-57 може да развие крейсерска скорост "на номинална мощност".
И все пак не е ли твърде рано да се радваме да сключим първия договор за два самолета, а след това за още 12? Всъщност все още има много проблеми.
Първо, 12 такива самолета явно не са достатъчни, за да създадат истинска нова бойна сила. Във Времето на СССР за серийна доставка се считаше такава от сто и повече самолета. Сега два самолета са наречени "доставка". Ако погледнете броя на Миг-15, 17, 19, 21, тогава всеки тип самолети е произведен с хиляди. Също Tу-16 наброяваше над 1 500. А 12 самолета (Су-57) - това е все още не е нищо. Когато с тях се оборудват най-малко три или четири полка , тогава можем да се радваме ", каза за “Взгляд“ високопоставен източник, близък до ръководството на руските военновъздушни сили.
Вторият въпрос, каза той, е кой ще лети на тези самолети, след като сега има само едно училище за военни пилоти в страната. Очевидно вече то не се справя с обучението на военни пилоти. В края на 2016 г. на руските ВВС не достигаха 1 300 пилоти, каза министърът на отбраната Сергей Шойгу.
"Освен това, първите сто самолета ще излязат различни, защото дизайнът на самолета непрекъснато се променя. Например, в един и същ полк в Липецк , всички Су-34 се различават помежду си заради някои усъвършенствания ", казва високопоставен източник.
Допълнително най-важната и най-тежката от гледна точка на развитието част - сърцето на самолета - все още не е готова. Двигателят второ поколение за Су-57 все още се тества. Първият 15-минутен полет на самолет с този двигател се състоя едва през декември 2017 г. Все още предстои много работа и тестове.
Междувременно първите Су-57 ще бъдат доставени с двигателите първо поколение и това е голяма разлика. Именно благодарение на тези от второ поколение "Тип-30" (или "Продукт 30") самолетите ще бъдат в състояние да извършват дълги полети със свръхзвукова скорост без форсаж. Само липсата на този двигател е един от аргументите на онези, които отказват да нарекат изтребителя С-57 изтребител от пето поколение. Именно за това Индия се отказа от покупката на този тип самолет.
Но Русия сериозно изостава при изпълнението на този проект. "От началото на развитието на тази или онази машина до въплъщаването й в метал минават 10-15 или повече години. И в много отношения тя остарява в процеса на разработката. И тогава, за да се компенсира това изоставане се налагат критични изменения.
Програмата за разработване на изтребител от пето поколение започна преди 17 години - през 2001 г. Бяха планирани полетни тестове за периода 2006-2007 г. Първият тестов полет на Су-57 обаче приключи няколко години по-късно - през 2010 г. Осигуряването на въздухоплавателното средство за войските трябваше да започне още през 2014-2015 г. След това началото на серийното производство и серийните доставки бе изместено за началото на 2016 г. Сега е около 2019. По този начин изпълнението на проекта изостава най-малко с четири години от първоначалния план. И като смятате, че инсталирането на двигателите Су-57 от второ поколение е планирано едва за 2023-2025, тогава можем да говорим за закъснение за цялото десетилетие.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Изтребителите Су-57 ще влязат на въоръжение в Русия през 2019 година

РИА Новости: Изтребителите Су-57 ще влязат на въоръжение в Русия през 2019 година

1 Юли 2018 | 01:44 | Агенция "Фокус"
Москва. Изтребителите от пето поколение Су-57 ще влязат на въоръжение в Русия през 2019 година, пише РИА Новости.
Су-57 е руски многоцелеви изтребител от пето поколение, разработен от конструкторското бюро „Сухой“. Той е предназначен за унищожаване на всички видове въздушни цели в далечен и в близък бой, унищожаване на подземните и повърхностните цели с преодоляване на системи за противовъздушна отбрана, контрол на въздушното пространство на по-голямо разстояние от основната база, както и унищожаване на противниковите системите за управление и контрол на авиацията на противника.
Първият полет на самолета е проведен в началото на 2010 г. в Комсомолск на Амур. Първата партида, която трябва да пристигне в руските Военнокосмически сили ще се състои от 12 самолета.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция получи първия F-35 с обещанието да „допринесе за глобалния мир и сигурност“

Hurriyet: Турция получи първия F-35 с обещанието да „допринесе за глобалния мир и сигурност“

22 Юни 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция обещава да продължава да допринася за глобалния мир и сигурност като надежден съюзник в НАТО. Това бе казано на официалната церемония по предаването на първия изтребител F-35 от САЩ в рамките на церемония, проведена в американския щат Тексас в четвъртък (местно време), пише вестник Hurriyet.
„Турция е отделила значителни финансови средства за това партньорство и от самото начало направи огромен принос за програмата. Освен това присъединяването на турската индустрия има важно отражение върху ефективността на разходите на тази програма", заяви заместник-министърът на отбраната Сердар Демирел на церемонията по предаването на първия от общо 100-те изтребителя.
„Тъй като Турция продължава да служи за мира и сигурността в глобален мащаб като надежден и ангажиран съюзник на НАТО, разгръщането на F-35 ще помогне за защитата на нашата сигурност и териториалната цялост", подчерта Демирел.
Първите два F-35 скоро ще бъдат прехвърлени във военновъздушна база в щата Аризона, където турските пилоти ще преминат обучение за управлението им. През следващите години Турция трябва да придобие общо 100 от самолетите.
В началото на седмицата Сенатът на САЩ гласува за блокирането на сделката за продажба на Турция на изтребители F-35. Същевременно от компанията „Локхийд Мартин“ увериха, че очакват доставките на самолетите да бъдат извършени преди законопроектът да придобие силата на закон. В навечерието на церемонията в Тексас министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу увери, че САЩ ще доставят договорените изтребители F-35 през 2020 г., а дотогава пилотите ще преминат обучение за управлението им, съгласно сделката, постигната между Вашингтон и Анкара.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция ще получи изтребителите F-35 през 2020 г., увери Мевлют Чавушоглу

Anadolu Agency: Турция ще получи изтребителите F-35 през 2020 г., увери Мевлют Чавушоглу

21 Юни 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу увери, че САЩ ще доставят договорените изтребители F-35 през 2020 г., а дотогава пилотите ще преминат обучение за управлението им, съгласно сделката, постигната между Вашингтон и Анкара, предава държавната информационна агенция Anadolu Agency.
„До 2020 ще се провеждат обучения. Доставките на самолетите в Турция ще бъде през 2020 г.“, подчерта Чавушоглу пред журналисти в южната част на провинция Анталия.
В началото на седмицата Сенатът на САЩ гласува за блокирането на сделката за продажба на Турция на изтребители F-35. Същевременно от компанията „Локхийд Мартин“ увериха, че очакват доставките на самолетите да бъдат извършени преди законопроектът да придобие силата на закон. Производителят на реактивните изтребители съобщи, че очаква предаването на първите F-35 на Турция на церемония, която ще се проведе на 21 юни в американския щат Тексас. Турските пилоти ще бъдат обучавани да управляват машините през лятото. Останалите самолети – общо 100 на брой, няма да бъдат предадени на Анкара през настоящата година.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Бинали Йълдъръм определи американският закон, блокиращ продажбата на F-35 на Турция, като „злощастен“

Yeni Safak: Бинали Йълдъръм определи американският закон, блокиращ продажбата на F-35 на Турция, като „злощастен“

19 Юни 2018 | 23:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Решението на американския Сенат да приеме закон, с който блокира продажбата на многоцелеви изтребители от пето поколение F-35 на Турция е злощастно и срещу логиката на стратегическото партньорство, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм във вторник, цитиран от електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
„Решението е злощастно, но Турция не е без алтернативи. Съжаляваме, че американския Сенат предприе подобен ход, който е срещу логиката на стратегическото партньорство“, заяви Йълдъръм.
Изданието привежда и думите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, също от вторник, който обяви, че първите F-35 ще бъдат доставени в Турция в четвъртък.
„Церемонията по приемането на първия самолет F-35 на Турция ще се състои на 21 юни“, посочи дипломатът.

Американският сенат направи първата стъпка към блокирането на продажбата на F-35 на Турция

САЩ прие военен бюджет на стойност 716 милиарда долара късно в понеделник, правейки първата крачка към блокирането на доставката на F-35 в Турция.
Контролираният от Републиканците Сенат гласува с 85-10 Законът за военния бюджет (NDAA), с който се определя размера на средствата за отбрана, но по принцип се използва като носител за широк спектър от политически въпроси, коментира „Йени Шафак“.
В NDAA присъства анекс, забраняващ продажбата на многоцелеви изтребители F-35 на Турция, освен ако президентът Доналд Тръмп не потвърди, че Анкара не представлява заплаха за НАТО, не купува военно оборудване от Русия и не арестува американски граждани.
Според текста на добавката в Закона, покупката на системи за ПВО/ПРО С-400 от Русия повишава напрежението и риска за НАТО. Освен това в него е поставено искане, Турция да освободи американския пастор Андрю Брънсън, който бе обвинен в тероризъм от турския съд.

Lockheed Martin ще достави F-35 на Турция въпреки съпротивата на Конгреса

Компанията производител на F-35 – Lockheed Martin, обяви миналата седмица, че първите самолети ще бъдат доставени на Турция на 21 юни въпреки опозицията от Конгреса.
„Програмата F-35 традиционно организира церемония, на която показва първия самолет на всеки американски или чуждестранен клиент. Съответното събитие за първия самолет F-35 на Турция е предвидено за 21 юни“, заявиха от концерна чрез писмено съобщение.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турското правителство разкритикува Сената на САЩ заради решението му да блокира продажбите на Ф-35 на Турция

Hurriyet: Турското правителство разкритикува Сената на САЩ заради решението му да блокира продажбите на Ф-35 на Турция

19 Юни 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър-председател Бинали Йълдъръм разкритикува Сената на САЩ за решението му да блокира продажбите на изтребителите Ф-35 на страната му, пише Hurriyet.
„Решението е злощастно развитие на положението“, заяви Йълдъръм. „Турция има алтернативи. Подобни опити будят съжаление и вървят срещу духа на стратегическото ни партньорство“, допълни той.
Думите на министър-председателя за отправени, след като на 18 юни Сенатът на САЩ гласува проектозакон, който забранява продажбите на изтребителя Ф-35 на Турция, създаден от корпорацията „Локхийд Мартин“.
Сенаторите приеха това постановление заради затворения в Турция американски пастор Андрю Брунсън по обвинения за тероризъм и заради решението на турското правителство да купи зенитни ракетни системи С-400 от Русия. Според тях това би увеличило напрежението в редиците на НАТО.
Преди проектозаконът да стане закон, той трябва да се сравни с подобния, приет от Камарата на представителите в Конгреса. Компромисната мярка трябва да бъде след това приета и от двете камари, преди президентът Доналд Тръмп да я подпише.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Сенатът на САЩ гласува за блокиране на доставките на F-35 за Турция

Kathimerini: Сенатът на САЩ гласува за блокиране на доставките на F-35 за Турция

19 Юни 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенатът на САЩ гласува за блокирането на сделката за продажба на Турция на изтребители F-35, но същевременно от компанията „Локхийд Мартин“ твърдят, че очакват доставките на самолетите да бъдат извършени преди законопроектът да придобие силата на закон, отбелязва електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Отношенията между САЩ и съюзника им в НАТО Турция се изостриха след ареста на 50-годишния американски пастор Андрю Брънсън, обвинен в шпионаж полза на ФЕТО. Американските сенатори, които внесоха законопроекта за блокиране на продажбата на F-35 на Анкара бяха категорични, предаването на чувствителната технология става „все по-рискована“ заради голямата консолидация на властта в ръцете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
„Ердоган продължи по пътя на безразсъдното управление и пренебрегването на върховенството на закона", се казва в изявление на сенатора от Републиканската партия Джеймс Ланкфорд.
Републиканският Том Тилис, един от авторите на законопроекта, написа за вестник The Hill: «Времето е от съществено значение, тъй като следващото съдебно заседание за пастор Брънсън е насрочено за 18 юли. Ето защо работих със Сенс, Жан Шейн и Джеймс Ланкфорд, за да гарантираме изменение в ежегодното разрешение на Сената, което ще забави прехвърлянето на F-35 в Турция“.
Производителят на реактивните изтребители, компанията „Локхийд Мартин“, на свой ред съобщи, че очаква предаването на първите F-35 на Турция на церемония, която ще се проведе в четвъртък, 21 юни, в американския щат Тексас. Турските пилоти ще бъдат обучавани да управляват машините през лятото. Останалите самолети – общо 100 на брой, няма да бъдат предадени на Анкара през настоящата година.
С новия законопроект за отбраната, който не се очаква да бъде обсъден преди края на лятото, остава неясно кога и как може да бъде повлияно на доставките.
„Партньорите от НАТО се нуждаят от тези F-35, за да се противопоставят на руските действия. Ще предадем тази технология на Кремъл, ако предоставим на Турция самолетите. Конгресът няма да подкрепи това", заяви сенаторът от Демократическата партия Жан Шейн.
Законопроектът премина в Сената с 85 гласа „за" и 10 „против".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Мевлют Чавушоглу разкри датата, на която ще бъдат доставени първите изтребители Ф-35 в Анкара

Sputnik: Мевлют Чавушоглу разкри датата, на която ще бъдат доставени първите изтребители Ф-35 в Анкара

5 Юни 2018 | 03:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турция очаква първата доставка на американски изтребители Ф-35 на 21 юни тази година, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в понеделник, цитиран от Sputnik.
„Ние казахме на САЩ, че не отговаряме добре на заплахи. Колкото до изтребителите Ф-35, вече сме подписали сделката. За 21 юни ще има доставка на изтребителите. Няма негативно развитие“, заяви Чавушоглу пред репортери, след срещата си с държавния секретар на САЩ Майк Помпео във Вашингтон.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция и САЩ одобриха „пътна карта“ за сирийския град Манбидж

Yeni Safak: Турция и САЩ одобриха „пътна карта“ за сирийския град Манбидж

4 Юни 2018 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Решаващата среща по въпроса за контрола над сирийския град Манбидж между външните министри на Турция и САЩ Мевлют Чавушоглу и Майк Помпео във Вашингтон е завършила „много успешно“, както съобщи турският дипломат на своята страница в „Туитър“, цитиран от електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
Чавушоглу разкри, че той и Помпео са обсъдили детайлите на „пътната карта“ за сирийския район и сега Анкара очаква практически прогрес по отношение на изтеглянето на сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС), които Турция смята за терористи издънка на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК).
Турският дипломат е оценил срещата, продължила около един час, като „много успешна“ и е заявил, че скоро ще даде изявление пред пресата.
В навечерието на срещата Чавушоглу заяви, че очаква прилагането на „пътната карта“ за Манбидж да започне след срещата му с Помпео.
„След като се съгласихме по въпроса за Манбидж и района на изток от река Ефрат, утре, като двама министри, ние започнем да я прилагаме, което може да е повратна точка в двустранните отношения“, заяви дипломатът от Вашингтон.
Очаква се детайли от въпросната „пътна карта“ да бъдат разкрити по-късно, но това, което се знае е, че тя предполага изтеглянето на ОНС от северния сирийския регион под контрола на Турция. Според думите на Чавушоглу, подкрепата на САЩ за сирийските кюрди е един от най-важните спорни въпроси между Анкара и Вашингтон.
„Борим се за политическо решение в Сирия. Отхвърляме всички усилия за разцепване на страната. Ние сме един от основните играчи, които се стремят към политическо решение в Сирия и участваме в мирните процеси в Астана, Сочи и Женева“, посочи дипломатът.

Агенция „Фокус“ припомня:

Отношенията между Турция и САЩ започнаха да се влошават, когато Вашингтон взе решение да използва сирийските кюрди, „Демократическият съюз“ и военното му крило - „Отрядите за народна самоотбрана“, които са издънка на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и признават са свой духовен и идеологически водач намиращия се в затвор в Турция лидер на ПКК Абдула Йоджалан, в борбата си срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ и продължи да отказва да снабдява Турция с определени видове въоръжение. Анкара реши, на първо време, да вкара клин между населените с кюрди региони в Северна Сирия – Африн и Рожава, осъществявайки операция „Щита на Ефрат“, заемайки позиции по източния бряг на реката и оставяйки си свободен изход към провинция Алепо. Тъй като, въпреки непрестанни предупреждения и искания, САЩ не се отказа от подкрепата си за кюрдите, Турция предприе конкретни действия и на 20 януари т.г. осъществи операция „Маслинова клонка“, съвместно със съюзниците си от сирийската опозиция „Свободната сирийска армия“, в по-малкия, но и ключово разположен, кюрдски регион – Африн, която завърши за 56 дни с превземането на едноименния град. От тук нататък, Анкара иска да продължи офанзивата си срещу сирийските кюрди на изток към Манбидж, където са разположени части на Въоръжените сили на САЩ. Ердоган вече на няколко пъти заяви, че ВС на Турция ще осъществят операцията на всяка цена и дори постигна частична уговорка с бившия Държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън, която пропадна след уволнението му. По този начин отношенията между съюзниците в рамките на НАТО – САЩ и Турция – стигнаха почти до пречупване

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Реджеп Тайип Ердоган призова САЩ да изпълняват задълженията си по доставките на Ф-35

РИА Новости: Реджеп Тайип Ердоган призова САЩ да изпълняват задълженията си по доставките на Ф-35

2 Юни 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова САЩ да изпълняват своите задължения в рамките на споразумението за доставка в страната му на американските изтребители-бомбардировачи пето поколение Ф-35 и да не карат „Анкара да тропа по други врати“, предава РИА Новости.
„Казваме, че САЩ са наш стратегически партньор. Но стратегическият партньор не трябва да ни предлага да тропаме на други врати. Не ни интересува какво казва Сенатът. Нас ни интересуват единствено доставките на Ф-35“, заяви Ердоган. „Обсъдих този въпрос с президента на САЩ Доналд Тръмп. Също така обсъждах въпроса и на преговорите с делегациите. Ако сме стратегически партньори, то САЩ не трябва да допускат правни грешки по този въпрос“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Башар Асад заплаши със сила подкрепяните от САЩ кюрди

AFP: Башар Асад заплаши със сила подкрепяните от САЩ кюрди

31 Май 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийският президент Башар Асад предупреди подкрепяните от САЩ кюрдски сили, че няма да се поколебае да поеме контрол над третата от Сирия, държана от тях в момента, предава AFP.
Той заяви по време на интервю, че е в полза на преговорите със Сирийските демократически сили – водена от кюрдите групировка, подкрепяна от САЩ.
„Но ако ли не, то ще се наложи да освободим тези територии силом“, заяви Асад.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция е убедена, че ще получи доставка на изтребители Ф-35 въпреки действията на Конгреса на САЩ

Hurriyet: Турция е убедена, че ще получи доставка на изтребители Ф-35 въпреки действията на Конгреса на САЩ

31 Май 2018 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е убеден, че администрацията във Вашингтон няма да блокира доставката на изтребителите Ф-35 за страната му, въпреки мерките, които се обсъждат в Конгреса на САЩ, пише Hurriyet.
„Не съм загрижен, защото имаме споразумение, което предвижда общо производство на някои материали. Извършвали сме си плащанията постоянно и този договор няма нищо общо с набавянето на ракетния комплекс С-400“, заяви Чавушоглу. Той допълни, че Турция е важен член на НАТО и иска да посрещне нуждите си от оръжие от своите съюзници. Министърът призова, че съюзниците не трябва да създават изкуствени препятствия по тези въпроси.
„Ако се нуждаем от оръжия, със сигурност ще ги задоволим от друго място. Но не смятам, че ще има проблем. По много въпроси, които предвиждат санкции, Конгресът оставя последната дума на администрацията“, допълни Чавушоглу.
Турция ще получи първия си изтребител Ф-35 от САЩ на 21 юни.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: САЩ не са постигнали споразумение с Турция за Манбидж

Anadolu Agency: САЩ не са постигнали споразумение с Турция за Манбидж

30 Май 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ все още нямат споразумение с Турция за северносирийския район Манбидж, заявиха от Държавния департамент, предава Anadolu Agency.
„Все още нямаме споразумения с турското правителство. По-рано бе обявено, че работната група на САЩ и Турция се срещна в Анкара миналия петък“, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт в хода на ежедневния си брифинг.
„Продължаваме да водим преговори по отношение на Сирия и други теми от общ интерес. Двете страни тогава очертаха контурите на „пътна карта“ за бъдещото сътрудничество, в която е включен и Манбидж“, обясни тя.
Науърт заяви също, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу трябва да се срещнат във Вашингтон на 4 юни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Сирийските кюрди ще се изтеглят от Манбидж, Турция ще осъществява мониторинга над региона

Мевлют Чавушоглу: Сирийските кюрди ще се изтеглят от Манбидж, Турция ще осъществява мониторинга над региона

30 Май 2018 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС) ще се изтеглят от сирийския регион Манбидж според постигнатото по-рано споразумение между Анкара и Вашингтон и Турция ще осъществява мониторинга над района, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в сряда, цитиран от електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
„Ако можем успешно да актуализираме това, може да приложим същото нещо из цялата Северна Сирия. Графикът ще бъде определен на 4 юни. Вярвам, че САЩ искат да прекъснат връзките си с ОНС/ПКК (Работническата партия на Кюрдистан)“, заяви Чавушоглу.
Миналата седмица, припомня турският вестник, работни групи, които се срещнаха в Анкара, заявиха, че са разработили проект за сътрудничество, което да обезпечи сигурността и стабилността в Манбидж.
ОНС е военното крило на сирийската кюрдска партия „Демократически съюз“ (ДС), издънка на ПКК, обяснява „Йени Шафак“. САЩ игнорират връзките на ОНС/ДС със САЩ и ЕС и турския списък на терористичните организации, в който влизат сирийските кюрдски организации.

F-35

Турция ще задоволи нуждите си от другаде, ако САЩ не й позволи да придобие американски изтребители F-35, предупреди турският външен министър.
„Предварителните плащания по този проект са направени. Това е всеобхватно споразумение. Не е само покупка, а общо производство“, добави Чавушоглу след завръщането си от визита в Германия.
Турският вестник обяснява, че Анкара има намерение да купи повече от 100 изтребители F-35 и миналата година Пентагонът е получил 3,7 милиарда долара като междинно плащане за производството на 50 самолета за неамерикански клиенти, включително Анкара.
Миналата седмица, продължава вестникът, комисия към американския Сенат прие свой вариант на военния бюджет на стойност 716 милиарда долара, в който е включена мярка за блокиране на доставките на самолети за Турция, което допълнително обтегна отношенията между съюзниците в рамките на НАТО

Отношенията между САЩ и Турция

Чавушоглу добави, че турската военна база Инджирлик ще бъде затворена единствено ако отношенията със САЩ стигнат до точка на пречупване. „Йени Шафак“ обяснява, че базата е стратегически военен обект в южната турската южна провинция Адана.
Външният министър също анонсира, че посланикът на Турция във Вашингтон, който бе привикан за консултации в Турция, след като израелските сили за сигурност убиха десетки палестински протестиращи в Ивицата Газа този месец, ще се върне на работното си място.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: САЩ се готвят да премахнат военната си база в южната част на Сирия

„Независимая газета“: САЩ се готвят да премахнат военната си база в южната част на Сирия

29 Май 2018 | 01:38 | Агенция "Фокус"
Дамаск. САЩ се готвят да премахнат военната си база в южната част на Сирия, пише руският вестник „Независимая газета“.
Според изданието САЩ са готови да направят сериозни отстъпки на Русия в Сирия заради опасенията за ситуацията в южната част на страната. На фона на слуховете за предстояща офанзива на правителствените войски в провинциите Кунейтра, Сувейда и Дераа Държавният департамент обсъжда план, който би предотвратил обостряне на обстановката в южната част на Сирия. В него се предвижда демонтаж на военната база и евакуация на опозиционните сили на север, като в замяна САЩ ще искат от Русия да не допуска Иран до южната граница,
Влиятелното саудитско издание Asharq Al-Awsat съобщава, че миналата седмица самолети на правителствената армия са хвърлили листовки над провинция Дераа, която почти 70 процента се контролира от умерената опозиция. В тях бунтовниците се предупреждават да сложат оръжие под заплахата от интензивно настъпление.
Опасността от бъдещата операция предизвиква тревога в САЩ. По данни на саудитското издание помощник държавният секретар по близкоизточното урегулиране Дейвид Сатърфийлд се занимава с изготвяне на предложение , което може да заинтерсува руската страна. То предвижда пълно извеждане на представителите на сирийската опозиция и евакуацията им в провинция Идлиб на север. Сред възможните отстъпки е и демонтажа на американската военна база Ат Танф, разположена на границата с Ирак и Йордания.
Експерти считат, че в замяна САЩ могат да поискат от Русия да не допуснат концентрация на ирански формирования в южната част на Сирия. „Базата Ат Танф беше важна за американците не само заради икономическия натиск над президента Башар Асад – тя блокираше трасето Данмаск – Багдад, но и за удържане на иранската активност. В последно време американците успяха да построят друга база в Йордания в непосредствена близост до сирийската граница, където се базират хеликоптери и безпилотни летателни апарати“, казва Антон Мардасов – експерт на Руския съвет по международни въпроси .
Експертът отбелязва, че след изтеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение Иран е започнал да намалява своята военна активност. „ Фиксирани са случаи на извеждането на шиитски опълченци от Сирия в Ирак, а в провинция Дераа иранските сили са заменени с войски на правителството на Сирия, като за сметка на това се наблюдава повишаване на активността на иранското разузнаване и интензивно вербуване на сирийци за местните неформални военни формирования, известни като „Сирийската Хизбула“. Според експерта не е ясно доколко подобно „намаляване“ на военната активност на Иран би задоволило САЩ и Израел, които се противопоставят на всякаква иранска активност в близост до границата на Израел.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Бекир Боздаг обвини Германия във взимането на страна в предстоящите избори в Турция

Hurriyet: Бекир Боздаг обвини Германия във взимането на страна в предстоящите избори в Турция

28 Май 2018 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският заместник министър-председател Бекир Боздаг отправи остри критики към Германия, след като в рейнския град Кьолн бе разрешено провеждането на предизборен митинг на Демократична партия на народите (ДПН), отбелязва вестник Hurriyet.
Боздаг обвини управляващите в Берлин, че взимат страна в предстоящите на 24 юни избори в Турция. „Те (германците – бел.р.) позволиха на поддръжниците на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК) да проведат митинг в Кьолн. Те не са справедливи и обективни спрямо Турция", заяви Боздаг на среща в централноанадолската провинция Йозгат.
Неговите забележки бяха направени ден, след като ДПН, която Анкара определя като политически фронт на ПКК, проведе митинг в Кьолн. Почти хиляда поддръжници на партията се събраха на площад „Ноймарк“ в германския град, поясниха от местната полиция. По време на митинга не са допуснати символи и банери на ПКК, увериха германските власти. Въпреки това не липсваха злостни нападки срещу управляващите в Турция и срещу държавния глава Реджеп Тайип Ердоган.
„Германия промени законодателството си, за да не позволи на всички страни да проведат митинги на територията й по време на предизборните им кампании, но целта им е да предотвратят организирането на такива Турция", подчерта Боздаг.
По-рано властите в Берлин не допуснаха предизборен митинг на управляващата в Анкара „Партия на справедливостта и развитието“. Поради тази причина турският президент организира мащабен предизборен митинг в столицата на Босна и Херцеговина – Сараево, на който присъстваха десетки хиляди турци, живеещи в европейските страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Източник коментира съобщенията, че Турция планира да купи Су-57 вместо F-35

РИА Новости: Източник коментира съобщенията, че Турция планира да купи Су-57 вместо F-35

28 Май 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Публикациите в турските медии, че Анкара може да купи руски изтребители Су-57 вместо американските F-35 са подготвени на основата на мнението на експерти и не представляват отражение на официалната позиция на Анкара, заяви пред РИА Новости неназован източник от секретариата за военна промишленост на Турция.
По-рано турският ежедневник Yeni Safak съобщи, че страната може да вземе решение да купи Су-57, ако САЩ блокират доставката на F-35 заради това, че Анкара се снабдява с руски системи за ПВО/ПРО С-400.
„Новината, която излезе в медиите е подготвена на основата на мнението на експертите. Ние не можем да я потвърдим. Т.е. тези публикации засега не отразяват официалната позиция на държавата“, заяви събеседникът на агенцията.
Директорът на Центъра за анализ на световната търговия с оръжие Игор Коротченко на свой ред коментира информацията за възможна покупка на Су-57 от Анкара. Той заяви, че подобен сценарий изглежда „напълно реалистичен“. Но засега изглежда, че това е само сигнал, който се подава чрез турските медии, за да внимава какво прави Вашингтон и за да се покаже, че Турция винаги има алтернатива. Анонсирайки подобна възможност, Турция показва на САЩ, че шантажът им няма да мине“, твърди Коротченко.
Според мнението на експерта, Москва може да вземе съответстващо решение за укрепване на стратегическите отношения с Анкара. При това доставката на Су-57 на Турция ще бъде възможна само тогава, когато тази машина премине пълния цикъл от изпитания и влезе на въоръжение във Въздушно-космическите сили на Русия.
РИА припомня, че през декември 2017 година Турция и Русия подписаха кредитно споразумение за С-400. Анкара ще купи две батереи от тези системи за ПВО/ПРО, които ще бъдат обслужвани от турски персонал. Страните се договориха също за технологическо сътрудничество в областта на развитието на производство на зенитно-ракетни комплекси в Турция.
САЩ и представители на НАТО нееднократно критикуваха Анкара за тази сделка. Например, помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл заяви, че покупката на С-400 може да повлияе негативно на доставката на американски изтребители F-35 на Анкара. В отговор на това, турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу обеща, че Анкара ще предприеме ответни мерки срещу Вашингтон, ако доставката на самолетите бъде блокирана.


Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция може да купи руски изтребители ако САЩ не й продаде F-35

Kathimerini: Турция може да купи руски изтребители ако САЩ не й продаде F-35

27 Май 2018 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция може да купи руски изтребители Су-57 ако САЩ решат да блокират доставката на F-35 за страната, в отговор на придобиването на руски системи за ПВО С-400, пише турският ежедневник Yeni Safak в неделя, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
По-рано тази седмица комисията по отбрана на американския Сенат предложи проектозакон, в който се предвижда блокиране на сделката за продажба на изтребители F-35 на Турция на основание, че Анкара е арестувала гражданина на САЩ Андрю Брънсън и е сключила договор за закупуване на руски системи за ПВО С-400 през декември м.г.
Действията на американските законотворци раздразниха за пореден път турското правителство, което вече неколкократно заяви, че е готово да разшири сътрудничеството си с Русия, което не трябва да означава влошаване на отношенията със Запада, пише гръцкото издание.
Су-57 е едноместен невидим многоцелеви изтребител от пето поколение, който в момента преминава изпитания. Първият тестов полет беше проведен през 2010 година и се очаква самолетът да влезе в серийно производство през 2019 година.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Десетки палестинци са ранени при поредния протест в Ивицата Газа по граничната ограда с Израел

Reuters: Десетки палестинци са ранени при поредния протест в Ивицата Газа по граничната ограда с Израел

25 Май 2018 | 22:46 | Агенция "Фокус"
Газа сити. Десетки палестинци са ранени при поредния протест в Ивицата Газа по граничната ограда с Израел в резултат на стрелба с огнестрелно оръжие и използването на сълзотворен газ от израелските сили, предава Reuters.
Протестите в Ивицата Газа, наречени „Марш на завръщането“ започнаха на 30 март тази година с настояването палестинските бежанци и техните наследници да могат да се върнат в наследствените си земи и домове, които са изгубили при войната през 1948 година по време на основаването на Израел.
Повечето от участниците в днешния протест спазваха дистанцията от 800 метра от граничната ограда, но някои са приближили оградата на около 300 метра, като са палели автомобилни гуми. Някои младежи са достигнали оградата и са се опитали да я повредят. Израелските сили са открили стрелба и са използвали сълзотворен газ. Ранени са 109 души, от които поне 10 с огнестрелни рани.
Пикът на протестите беше на 14 май, когато САЩ на официална церемония обявиха преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим. Тогава по данни на медицинските служби в Ивицата Газа са били убити най-малко 60 палестинци. От началото на протестите са убити 113 палестинци по данни на палестинските медици.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: „Ислямски джихад“ заплаши Тел Авив, ако насилието в Газа не спре

Sputnik: „Ислямски джихад“ заплаши Тел Авив, ако насилието в Газа не спре

24 Май 2018 | 05:22 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Палестинското съпротивително движение „Ислямски джихад“ заплаши да извърши бомбени атаки над Тел Авив, ако Израел продължава своята „агресия“ в Ивицата Газа, предава Sputnik.
Говорителят на движението Дауд Шихаб заяви в сряда, че движението ще извърши терористични атаки в Тел Авив, ако Израел продължи със своята „агресия“ към хора в града Газа.
„Имаме способността да извършим подобно нещо. Нямаме какво да губим. Никой няма да има право да ни държи отговорни за ескалацията. В същото време Нетаняху няма да продължи със своята измама, за да оправдае провалите си“, заяви Шихаб.
Той допълни още, че скорошните въздушни удари на Израел в Газа са знак на „загубата, провалът и безпомощността в лицето на истината“ на израелския режим в Тел Авив.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Авигдор Либерман представи план за защита на живеещите израелски граждани в северен Израел

Sputnik: Авигдор Либерман представи план за защита на живеещите израелски граждани в северен Израел

24 Май 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман разкри план за повишаване на отбранителните мерки за общностите в северен Израел, предава Sputnik.
Според „Jerusalem Online“ планът „Щит на Севера“ ще бъде изпълнен в около 300 общности разположени на около 28 мили от сирийската граница. Около 550 публични убежища, 800 училища и 65 болници и клиники ще видят увеличение на защитните мерки.
Ако добавената отбрана не е достатъчна, планът на Либерман също призовава представителите на общини да подпомогнат построяването на частни бомбоубежища в 200 000 израелски домове.
Новите мерки, които ще струват около 279 милиона долара на година, ще отнемат пет години за завършване.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган ще стартира предизборната си кампания в източна Турция

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган ще стартира предизборната си кампания в източна Турция

23 Май 2018 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще стартира своята предизборна кампания за предстоящите предсрочни избори през юни, в събота, 26 май, с митинг в източната провинция Ерзурум, предава Anadolu Agency.
В четвъртък, 24 май, се очаква Ердоган да представи предизборната програма на своята партия, както и кандидатите си за депутати.
Президентът ще продължи обиколката си в западните провинции Айдън и Балъкесир на 27 май.
Очаква се Ердоган да проведе митинги в 30 провинции по време на предизборната си кампания.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Израелски самолети нанесоха удари по  подземни цели на „Хамас“ в Ивицата Газа

ТАСС: Израелски самолети нанесоха удари по подземни цели на „Хамас“ в Ивицата Газа

23 Май 2018 | 06:57 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелски самолети нанесоха удари по подземни цели на „Хамас“ в Ивицата Газа и по две цели на морската полиция на движението в отговор на нарушение на границата и запалване на граничен пост, предава TACC.
„Преди малко самолети на Военновъздушните сили на Израел нанесоха удари по подземната инфраструктура на „Хамас“ в северната част на Ивицата Газа, а също и по два допълнителни обекта, принадлежащи на военно-морските сили на терористичната организация „Хамас“. Ударите бяха нанесени в отговор на проникване вторник сутринта на няколко терориста в Израел и запалване на военен пост“, се казва в изявление на израелската армия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Как ще реагира Москва на войната между Сирия и Израел

„Независимая газета“: Как ще реагира Москва на войната между Сирия и Израел

23 Май 2018 | 01:18 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Как ще реагира Москва на войната между Сирия и Израел, пита вестник “Независимая газета“.
Башар Асад прехвърля войски в югозападната част на страната, а Израел се готви за преки военни действия със сирийската армия и иранските опълченци. Военно-космическите сили на Русия едва ли поддържат войската на Дамаск в настъплението й в провинциите Ел Кунейтра и Дераа. Според арабските средства за масова информация сирийската армия се готви за мащабно настъпление към тези две провинции. Очаква се освободените от приключилите бойни действия в района на Дамаск да бъдат насочени в това направление.
Именно тази провинция се намира на линията на разграничение, зад която се намира израелската част на Голанските възвишения . От там бяха обстрелвани израелски позиции, в отговор на което Израел нанесе въздушни удари по цели в Сирия, за които твърди, че принадлежат на иранските сили или на „Хизбула“.
Израелската армия ще реагира еднозначно на засилена бойна активност в този район, а сирийските части ще трябва да действат без подкрепата на Русия, защото Русия едва ли би влязла в открит военен конфликт с Израел.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Първите удари с F-35 бяха нанесени от израелски пилоти

Washington Examiner: Първите удари с F-35 бяха нанесени от израелски пилоти

22 Май 2018 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Израел стана първата страна в света, която нанесе въздушни удари, използвайки многоцелевия изтребител от пето поколение F-35, съобщи във вторник командващият Военновъздушните сили на страната генерал-майор Амикам Норкин, цитиран от американското консервативно издание Washington Examiner.
„Самолетите „Адир“ (F-35) вече функционират и изпълняват бойни мисии“, заяви Норкин по време на конференция, организирана от ВВС на Израел в Херцелия. „Всъщност, ние нанесохме първите удари с F-35 в света. Вече атакувахме два пъти в Близкия Изток, използвайки F-35 и по този начин станахме първите на планетата, които са го правили. ВВС на Израел са пионери и световен лидер в употребата на въздушните сили“.
Норкин представи и снимки на летящ над Бейрут F-35 по време на конференцията.
Командирът на израелските ВВС заяви още, че след използването на F-35 за въздушните удари в Близкия Изток, военните обсъждат как да се възползват от неговите способности.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu agency: Израел нанесе удари по територията на Сирия

Anadolu agency: Израел нанесе удари по територията на Сирия

20 Май 2018 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Израелски танкове са обстрелвали от Голанските възвишения позиции на „Хизбула“ в Южна Сирия, предава Anadolu Agency.
Експлозии са били чути и в района на военното летище Деир ез Зор, като се предполага, че също са резултат от израелски атаки в района.
Няма коментари нито от страна на Израел, нито от страна на Сирия. Не се съобщава за жертви и пострадали.
Израел обвинява Иран и поддържаната от него групировка „Хизбула“, че се опитват да се окопаят в Сирия и застрашават сигурността му.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Още двама палестинци загинаха от раните си след атаките в Ивицата Газа

Anadolu Agency: Още двама палестинци загинаха от раните си след атаките в Ивицата Газа

19 Май 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Газа. Двамата палестинци са загинали от раните си в събота, съобщиха от министерството на здравеопазването в Газа, предава Anadolu Agency.
Министерството е идентифицирало двете лица като двама мъже на 58 и 20 години.
Така общата бройка на загинали, след атаките на Израел в Ивицата Газа, достигна 64.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: В САЩ одобриха законопроект, който може да замрази продажбите на оръжие на Турция

Kathimerini: В САЩ одобриха законопроект, който може да замрази продажбите на оръжие на Турция

18 Май 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В САЩ одобриха проектозакон за бюджета за националната отбрана за 2019 г.,който включва разпоредба, която би спряла всяка продажба на военно оборудване за Турция, докато министърът на отбраната Джеймс Матис не представи доклад за състоянието на американско-турските отношения пред комисиите по отбрана на Конгреса, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Предложеието бе одобрен с 60 гласа „за“ и един „против“ и ще бъде последван от разискване по различни изменения. Подобна процедура ще има и в Сената.
Ако тази разпоредба влезе в сила след края на дебата, ограниченията, наложени за военните доставки на Турция, ще засегнат продажбите на F-35 Lightning II JSF и F-16 Fighting Falcon, CH - 47 хеликоптера Chinook, H-60 Blackhawk и ракети Patriot.
Бюджетът за национална отбрана на САЩ за 2019 г. се очаква да бъде приет през следващия месец, поясняват от редакцията.
По-рано трима американски сенатори внесоха мярка , целяща да блокира доставките на изтребители F-35 на „Локхийд Мартин“ за Турция, съюзник на НАТО и една от деветте страни-партньори, участващи в производството на високотехнологичните въздухоплавателни средства, неуловими за радарите.
Предложението дойде от републиканците Джеймс Ланкфорд и Том Тилис и Джийн Шахин от Демократическата партия, при това на фона на влошаването на отношенията между Вашингтон и Анкара, която подкрепя борбата срещу „Ислямска държава“, но възразява срещу помощта, която САЩ оказват на кюрдите в Северна Сирия.
Тримата сенатори направиха съвместно изявление, в което изразиха загриженост, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поел по „път на безразсъдно управление и пренебрегване на върховенството на закона".
„Стратегическите решения на Турция, за съжаление, са все повече и повече в разрез с американските интереси, а понякога и срещу тях. Тези фактори правят прехвърлянето на чувствителната технология за F-35 и най-съвременните възможности на режима на Ердоган все по-рисковано", предупреди Ланкфорд в изявление.
Турция планира да закупи повече от 100 самолета F-35. Турските компании са участвали в производството на части за боеприпасите, а Анкара трябва да започне да получава първите си самолети в рамките на една година.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Skai.gr”: Турция ще получи първите изтребители F-35 в края на юни

“Skai.gr”: Турция ще получи първите изтребители F-35 в края на юни

9 Май 2018 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. В края на юни Турция ще получи първите многоцелеви изртебители F-35, предава гръцката телевизия Skai, като се позовава на електронното издание на Hurryiet.
Доставката става въпреки опитите на американски сенатори да спрат сделката.Турските Въоръжени сили трябва да получат първите самолети в началото на юни. По непотвърдена информация на турския вестник, се очаква в САЩ да се проведе церемония по предаването на 30 изтребителя. Като една от възможните дати се посочва 21 юни.
Освен това, гръцката телевизия твърди, че турските пилоти ще се обучават в централата на американската компания Lockheed Martin. Източници на Hurryiet твърдят, че в ход е преустройство на турските военновъздушни бази, където трябва да бъдат разположени изтребителите F-35.
Стремежът на Анкара е да получи поне 100 изтребителя за обновяване на своите ВВС, които разполагат основно с различни модификации на F-16.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Франция се установява в окупираните от кюрдите територии в Сирия

Yeni Safak: Франция се установява в окупираните от кюрдите територии в Сирия

7 Май 2018 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Ракка. Франция е започнала да се установява на окупираните от терористите от „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК) територии в Източна Сирия. Зад военната мобилизация на Франция стоят ключови фигури от незаконния референдум за независимост на Кюрдистанското регионално правителство (КРП) в Ирак на 25 септември 2017 година – френският политик Бернар Кушнер и френският интелектуалец Бернар-Анри Леви, пише в материал на електронното издание на турския консервативен ежедневник Yeni Safak, представен без редакторска намеса.
В хода на незаконния референдум на 25 септември, иракчаните в контролираните от КРП райони, включително в спорните между Ербил и Багдад територии и историческият туркменски град Киркук, както и Мосул, да гласуват по въпроса дали да обявят независимост от централното правителство на Ирак. Нелегитимният плебисцит бе разкритикуван остро от повечето регионални и световни играчи, много от които предупредиха, че той може да стане причина за още по-сериозната дестабилизация на Близкия Изток.
Франция започна военната си активизация в Сирия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп анонсира, че ще изтегли американските войници от страната съвсем скоро. Френските войници са разположени в Манбидж, Тел Абайд, Айн Исса и Дейр-ез-Зор.

Посещение на френски фигури в Сирия

Бившият френски външен министър Кушнер и Леви, който е определян за френския Лорънс Арабски, са посетили Хасака и Ракка четири пъти за последните шест месеца.
Франция в момента строи военни бази в Хасака, Манбидж,Табка, Тел Абайд й Айн Иса и наскоро оказа активна подкрепа на бойното поле на ПКК в Дейр-ез-Зор.

Франция обеща за защитава ПКК

Дара Мустафа, представител на „Партията на Демократическия съюз“ (PYD) описа френската активност в района като удовлетворяваща. PYD е сирийската издънка на ПКК.
„Обсъдихме много неща по време на срещите, които проведохме с Оланд, Макрон и Кушнер. Вярвам, че се разбираме. Нашите връзки с Франция са в добро състояние. Ще защитаваме тези земи от вътрешни и външни атаки заедно“, заяви Мустафа, официален дипломатически представител на PYD.
През месец март френският президент Еманюел Макрон прие делегация от ПКК/PYD в Елисейския дворец и им обеща подкрепа в Северна Сирия.
„Франция е отбелязвала много пъти, че е решена да защитава ценностите на Северна Сирия и Рожава. Франция разположи своите сили в широк район от Дерик, Дейр-ез-Зор, Манбидж до Кобане и подкрепя нашите формирования и технически, и военно. Те ще защитават този регион“, добави Мустафа в своето интервю пред BasNews.
Той отбеляза също, че PYD са открили ново представителство на Автономната администрация на Рожава във Франция.
ПКК е в списъка на терористичните организации в Турция, Европейския съюз, САЩ и други.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Турция ще отговори ако САЩ развалят договора за доставка на F-35

Мевлют Чавушоглу: Турция ще отговори ако САЩ развалят договора за доставка на F-35

7 Май 2018 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу смята, че възможна отмяна на споразумението за продажба на американски многоцелеви изтребители F-35 на Турция би била неприемлива. Той добави, че ако това се случи, Анкара ще отговори и обяви, че следващата седмица ще бъде на посещение в САЩ, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema, като се позовава на интервю на дипломата пред телевизионния канал CNN Turk.
Според мнението на Чавушоглу, е грешно и абсурдно САЩ да налагат санкции на Турция. „Ако предприемат подобна стъпка, в момент, когато се опитваме да оправим двустранните отношения, те със сигурност ще получат отговор от Турция. Защо трябва да стигаме до там. САЩ трябва да се откажат от това“, заяви турският външен министър.
„Ние сме членове на НАТО. В същото време, докато се опитваме да поправим обтегнатите ни отношения, те ни заплашват и говорят за санкции. Ако това продължи ще последва съответен отговор“, подчерта Чавушоглу.

С-400

„Системите С-400, които или ще произведем тук, в нашата страна, или ще купим, не са заплаха за другите съюзници в НАТО. Ние също сме много чувствителни по този въпрос. Ние ще ги управляваме“, отново потвърди министърът.
Освен това, Чавушоглу спомена, че Турция е искала да купи системи „Пейтриът“ вместо С-400 и изрази учудване: „Защо САЩ не ни ги продадоха? Защо ги изнесоха извън нашите граници?“
Както заяви турският дипломат, страната трябва да защитава въздушното си пространство и спешно се нуждае от система за противовъздушна отбрана. „Ако не ми ги дадете, за ще си ги набавя от някой друг. Не само, че отказваш да ми ги продадеш, но също искаш и да се обяснявам защо съм го взел от другаде. Турция не е страна под ваше управление“, подчерта Чавушоглу.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган потвърди участието си в предизборен митинг в Сараево

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган потвърди участието си в предизборен митинг в Сараево

4 Май 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че ще проведе митинг с външни избиратели в столицата на Босна и Херцеговина - Сараево, след като редица европейски държави забраниха на политици от Анкара да организират предизборни митинги на тяхна територия, пише вестник Hurriyet.
„В среда, в която някои страни обсъждат дали да ни позволят да водим кампания, ние предпочитаме да се съберем заедно с нашите граждани в Босна и Херцеговина. Ще се съберем заедно с нашите граждани от европейските страни в зала в Босна“, заяви Ердоган пред репортери в при завръщането си от Южна Корея.
„От друга страна, нашите граждани със сигурност ще продължат и кампанията си в другите страни в Европа, в които живеят", допълни турският президент.
Митингът в Сараево се очаква да се проведе на 20 май, но все още не е направено официално изявление за организирането му. Турците ще гласуват на предсрочни парламентарни и президентски избори на 24 юни, година и половина по-рано от редовните.
Германия, Австрия и Нидерландия обявиха, че няма да позволят на турски политици да провеждат предизборни кампании на тяхна територия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Кюрдската партия в Турция издигна заключения си лидер Селахатин Демирташ за президент

AFP: Кюрдската партия в Турция издигна заключения си лидер Селахатин Демирташ за президент

2 Май 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Анкара.Основната партия на етническите кюрди в Турция заяви в сряда, че ще издигне лидера си Селахатин Демирташ за кандидат на президентските избори през юни, въпреки че в момента той е в затвора и срещу него се водят няколко различни дела, предава AFP.
Чрез съобщението си, „Народната демократична партия“ (НДП) обяви, че издига заключения Демирташ и започва предизборната си кампания с два успоредни митинга – в Истанбул и най-големия град в югоизточна Турция, където кюрдите са мнозинство – Диарбекир в петък следобед.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Haberturk: Криза около F-35

Haberturk: Криза около F-35

2 Май 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. В Сената на САЩ работят за възпрепятстване на доставките на бойни самолети F-35 на Турция. Това е сериозно събитие, на което няма как да не бъде обърнато внимание, пише Сердар Тургут в коментар за турското издание Haberturk.
В настоящия момент в отношенията между Анкара и Вашингтон има много кризи, но последната, свързана с доставката на F-35, може наистина да доведе до устойчив разрив на връзките между двете страни. Защото Турция отдавна се договори със САЩ по сделката и дори започна да изплаща пари по нея. Става въпрос за покупката на 116 самолети. САЩ дори се съгласиха в Турция да бъде разположен център за техническо обслужване на тези машини. А сега някои сенатори се опитват да попречат на доставките им.
Макар внесеният законопроект засега да не означава, че той ще бъде приет в хода на разискванията в Сената, политическите анализатори във Вашингтон са убедени, че стигне ли се до гласуване, предложението ще бъде одобрено.
Ето и основанията им. На първо място, авторите на законопроекта изтъкнаха като аргумент срещу доставките ареста в Турция на пастора Андрю Брънсън и обвързаха изпълнението на сделката с освобождаването му. По-рано 66 сенатори – демократи и републиканци, подписаха писмо, адресирано до турския президент Реджеп Тайип Ердоган с искане пасторът да бъде пуснат на свобода. Това са две трети от всички сенатори, отбелязва авторът, като допълва, че поради тази причина внесената законодателна инициатива вероятно ще бъде подкрепена от органа.
На второ място, в Сената групата, подкрепяща Турция, вече не изказва мнението си. По-рано при необходимост тази група бе в състояние да убеди другите сенатори в правотата си. Но след серия събития, случили се в хода на миналогодишната визита на Ердоган във Вашингтон, тази група загуби авторитет. И Турция остана някак беззащитна в Сената, коментира Тургут.
Законопроектът, внесен от републиканците Джеймс Ланкфорд и Том Тилис, и Джийн Шахин от Демократическата партия, се състои от две страници. На втората се казва, че в случай на противопоставяне на Сената на доставките на бойни самолети на Турция, президентът на САЩ може да направи изключение и да гарантира предаването им на Анкара. За подобно нещо обаче е необходимо изпълнението на редица условия. А именно:

• Турция да не предприема стъпки, които може да навредят на вътрешната функционалност на НАТО;
• Турция да не предприема стъпки, които да допринесат за засилване на играчи, способни да станат врагове на сили на НАТО;
• Турция да не предприема стъпки, които може да изложат на риск сигурността на страните от НАТО;
• Турция да не се опитва да придобива военно оборудване от страни, на които САЩ са наложили санкции;
• Не задържа несправедливо и незаконно американски граждани.

Или казано с други думи, ако някоя от тези точки не е изпълнена от страна на Анкара, президентът на САЩ е в правото си все пак да разреши доставката на F-35. Предполага се, че на думи най-силният аргумент срещу сделката ще бъде преди всичко ареста в Турция на американски граждани, а също и споразумението с Русия за покупката на зенитно-ракетните системи С-400 „Триумф“.
Сега всички очакват с нетърпение позицията на Белия дом, най-вече на съветника по национална сигурност Джон Болтън и държавния секретар Майк Помпео. Но те не бива да бъдат заподозирани в симпатия към президента на Турция. Ако Тръмп не пресече такова развитие на събитията, то едва ли те двамата ще предприемат действия, които да означават „стоп“ на доставките на F-35 за Турция.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Висшата избирателна комисия на Турция потвърди че сигурността на изборите е осигурена

Anadolu Agency: Висшата избирателна комисия на Турция потвърди че сигурността на изборите е осигурена

30 Април 2018 | 22:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Висшата избирателна комисия на Турция Сади Гювен обяви, че сигурността на предстоящите избори е осигурена и отхвърли твърденията за фалшификация на изборите, предава Anadolu Agency.
Гювен заяви преди репортери, че „всички мерки за сигурността на изборите“ са взети.
„Изборите са подсигурени, няма как да бъдат подправени. След като такава опасност не съществува, грешно е да се обсъжда сигурността на изборите, преди самите избори да са започнали“, обяви Гювен.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция поема по „нов път“ с преминаването към президентска система

Yeni Safak: Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция поема по „нов път“ с преминаването към президентска система

28 Април 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган възхвали предстоящите предсрочни избори като страхотна възможност за Турция, пише Yeni Safak.
„Заедно, ще напишем запомнящата се история на 24 юни. Изправени сме пред нов път. Турция ще премине към нова административна система на 24 юни“, заяви Ердоган.
„Няма да вземем само президентството, трябва да постигнем и непреодолимо мнозинство в парламента като Публичен Съюз“, добави той, визирайки коалицията между Партията на справедливостта и развитието (ПРС) и Партията на националистическото действие (ПНД).
Турският президент заяви още, че Истанбул ще играе решаваща роля за изборите на 24 юни.
„Истанбул е много важен за новата (административна) система. Както Истанбул расте, така ще го прави и Турция. 98 от 600-местния парламент ще бъдат избрани от Истанбул. Каквото каже Истанбул, Турция ще следва“, заяви Ердоган.
Според новите промени, бройката на членове на парламента расте от 550 на 600, президентски и парламентарни избори ще се провеждат на всеки пет години, и президентът ще може да остане част от своята политическа партия. Постът на министър-председател се премахва.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"CNN"(Гърция): Американски сенатори се обявиха против продажбата на F-35 на Турция

"CNN"(Гърция): Американски сенатори се обявиха против продажбата на F-35 на Турция

28 Април 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Атина. Група сенатори от Републиканската и Демократическата партия се обявиха против продажбата на самолети F-35 на Турция, предава "CNN"(Гърция), въпреки че Турция е сред страните, участвали в многонационалната програма за неговата реализация, заедно със САЩ, Великобритания и още шест страни.
Изданието припомня, че Турция планира да закупи над 100 многоцелеви изтребителя F-35, като получаването на първите машини трябваше да стане в рамките на една година.
Според "CNN"(Гърция) сенаторите Джеймс Ланкфорд от Републиканската партия от Оклахома, Том Тилис от Републиканската партия от Северна Каролина и Джиийн Шахийн от Демократическата партия от Ню Хемпшир са внесли в Конгреса проектозакон, целящ както блокиране на доставката на самолети за Турция и достъпа й до високотехнологичните му решения.
Изданието цитира изявлението на вносителите, в което се изразява загриженост от поведението на турския президент Ердоган, който според тях "е тръгнал по пътя на безрасъдното управление и незачитането на върховенството на закона".
Тримата сенатори смятат още, че част от решенията, които Турция взема в някои случай противоречат на интересите на САЩ и правят продажбата на високотехнологичните самолети на режима на Ердоган все по-рискова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Военное Обозрение“ : Ще блокират ли доставките на Ф-35 за Турция? Страх от предаване на технологии

„Военное Обозрение“ : Ще блокират ли доставките на Ф-35 за Турция? Страх от предаване на технологии

28 Април 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Група американски сенатори, сред които и републиканци, и демократи, искат да блокират доставките на изтребители Ф-35 на Турция. Повод за това е заключването под стража в Турция на американския пастор Андру Брансън, предаде „Военное Обозрение“.
Законопроектът е разработен от сенаторите Джеймс Ленкфорд, Жанин Шахин и Том Тилис. Според многонационалната програма за разработка на Ф-35 под егидата на САЩ Турция трябваше да закупи 116 изтребителя.
Според сенатор Ленкфорд, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган „пренебрегва върховенството на закона“ и затова е „извънредно рисковано“ на неговото правителство да се доставят чувствителни технологии. „За жалост, стратегическите решения на Турция все повече се отклоняват и понякога противоречат на интересите на САЩ. Освен това турското правителство продължава да се сближава с Русия, докато държи в затвора невинен американски пастор, за да го използват като разменна монета на преговорите“, допълни той.
Но свой ред Тилис отбеляза, че Анкара „подкопава отношенията между двете страни“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Реджеп Тайип Ердоган обвини турската опозиция, че получава финансиране от чужбина

РИА Новости: Реджеп Тайип Ердоган обвини турската опозиция, че получава финансиране от чужбина

27 Април 2018 | 20:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини основната опозиционна Народно-републиканска партия на страната, че получава финансиране от чужбина и допълни, че тя има много „Соросовци“, имайки предвид американския милиардер Джордж Сорос, предава РИА Новости.
„Много добре знаем от какви източници се хранят функционерите на Народно-републиканската партия . Те си имат много Соросовци“, заяви Ердоган. Той също така разкритикува председателя на опозиционната партия Кемал Кълъчдароглу, че не бърза да издига своята кандидатура на предстоящите на 24 юни президентски избори. „Говорите много какъв трябва да бъде президентът. Според вашето описание вие приличате на такъв човек, защо не кандидатствате“, заяви турският президент.
Ердоган допълни, че партията единствено показва враждебност към него и към управляващата Партия на справедливостта и развитието.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бинали Йълдъръм: Анкара плаща много висока цена за защитата на Европейския съюз

Бинали Йълдъръм: Анкара плаща много висока цена за защитата на Европейския съюз

27 Април 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър-председател Бинали Йълдъръм заяви, че страната му плаща „много висока цена“ за защитата на ЕС, а вместо благодарност получава критики по своя адрес. Той отбеляза, че Анкара е направила цялата работа за присъединяване към ЕС, а „сега е ред на Брюксел, предава Russia Today.
„Турция плаща много висока цена за защитата на ЕС от потока мигранти“, заяви Йълдъръм. „А вместо благодарности, ние получаваме единствено критика“, допълни той. Според него Анкара е недоволна от това, че вече 60 години ѝ се налага да чака кога Европа „ще направи крачка напред“ в двустранните отношения.
„Нашата цел, разбира се, остава присъединяването към ЕС. Но това не може да бъде едностранно. След Брекзит съюзът трябва да определи бъдещето си, да присъедини ли и Балканите или ще продължи да ги държи настрана. Ние свършихме своята работа, сега е ред на Брюксел. Но светът не се ограничава с Европа, има и други региони, други страни“, подчерта Йълдъръм.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: В САЩ възразиха срещу доставката на F-35 за Турция

Kathimerini: В САЩ възразиха срещу доставката на F-35 за Турция

27 Април 2018 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Трима американски сенатори внесоха мярка в четвъртък, целяща да блокира доставките на изтребители F-35 на „Локхийд Мартин“ за Турция, съюзник на НАТО и една от деветте страни-партньори, участващи в производството на високотехнологичните въздухоплавателни средства, неуловими за радарите, пише гръцкото електронно издание Kathimerini.
Предложението идва от републиканците Джеймс Ланкфорд и Том Тилис и Джийн Шахин от Демократическата партия, при това на фона на влошаването на отношенията между Вашингтон и Анкара, която подкрепя борбата срещу „Ислямска държава“, но възразява срещу помощта, която САЩ оказват на кюрдите в Северна Сирия.
Тримата сенатори направиха съвместно изявление, в което изразяват загриженост, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поел по „път на безразсъдно управление и пренебрегване на върховенството на закона".
„Стратегическите решения на Турция, за съжаление, са все повече и повече в разрез с американските интереси, а понякога и срещу тях. Тези фактори правят прехвърлянето на чувствителната технология за F-35 и най-съвременните възможности на режима на Ердоган все по-рисковано", предупреждава Ланкфорд в изявлението.
Турското посолство във Вашингтон не отговори на молбата за коментар.
Турция планира да закупи повече от 100 самолета F-35. Турските компании са участвали в производството на части за боеприпасите, а Анкара трябва да започне да получава първите си самолети в рамките на една година.
Ако бъде приет предложения законопроект, той ще ограничи прехвърлянето на F-35 в Турция и ще възпрепятства Анкара да получи технически данни за машините.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Според социологическите проучвания Реджеп Тайип Ердоган ще спечели изборите в Турция

Yeni Safak: Според социологическите проучвания Реджеп Тайип Ердоган ще спечели изборите в Турция

26 Април 2018 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Според социологическите проучвания „публичният съюз“ между управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и опозиционната Партия на националното движение ще получат мнозинството в парламента, а Ердоган ще бъде преизбран на поста, предава Yeni Safak.
Същевременно според проучванията фронтът , изграден от опозиционната Републиканска народна партия и новосформираната „Добра“ е „разпилян“ и неподготвен и няма достатъчно добър кандидат-президент.
Според проучването на консултационния център ГЕНАР ПСР ще получи около 49% от гласовете, а в съюз с ПНД ще получи 60%, докато опозицията ще получи около 40%. Според проучването на изследователски център „Денге“ съюзът ПСР-ПНД ще получат 57% от гласовете на парламентарните избори, а Ердоган ще спечели още на първи тур на президентските избори с 60% от гласовете.
„Независимо кой ще бъде срещу него Ердоган ще бъде избран още първи тур. Публичният съюз е много силен, докато опозицията е слаба и разпръсната. Едва ли толкова разпръснат, неподготвен и спонтанен форт ще се стегне и ще даде на обществото необходимото послание“, смята председателят на „Денге“ Басри Йълдъз.
Парламентарните и президентските избори в Турция ще се проведат в един ден - на 24 юни 2018 година.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Radio Sarajevo: Реджеп Тайип Ердоган ще посети Сараево за мащабен предизборен митинг

Radio Sarajevo: Реджеп Тайип Ердоган ще посети Сараево за мащабен предизборен митинг

26 Април 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Сараево/Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Босна и Херцеговина през май, за да изнесе реч на предизборен митинг, който ще бъде организиран в Сараево, предава Radio Sarajevo.
Съгласно разпространената информация, Ердоган ще участва в митинг в столицата на Босна и Херцеговина, насрочен за 20 май. Очаква се на него да присъстват около 10 хил. турски граждани, живеещи на територията на западната балканска държава. Предполага се, че събитието ще привлече и турци, живеещи в други държави.
Съобщенията за организирането на предизборния митинг в Сараево бяха разпространени, след като Германия и Австрия забраниха на турския президент да организира политическа срещи на териториите им.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: 11 партии ще участват на изборите в Турция на 24 юни

Anadolu Agency: 11 партии ще участват на изборите в Турция на 24 юни

25 Април 2018 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската Върховна избирателна комисия обяви, че 11 партии ще участват на президентските и парламентарните избори в страната, които ще се проведат на 24 юни, предава Anadolu Agency.
Партиите, които ще участват са управляващата Партия на справедливостта и развитието, основната опозиционна Републиканска народна партия и Партията на националното движение. Другите партии, които ще участват са Демократичната партия на народите, „Щастие“, Партията на голямото единство, Независимата турска партия, Демократическата партия, Патриотичната партия, „Свободна Кауза“ и новосформираната „Добра партия“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съдът в Турция осъди на лишаване от свобода журналисти от „Джумхуриет“

AFP: Съдът в Турция осъди на лишаване от свобода журналисти от „Джумхуриет“

25 Април 2018 | 22:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съдът в Турция осъди на лишаване от свобода журналисти от опозиционния ежедневник „Джумхуриет“ по обвинение, че са помагали на „терористични организации“, предава AFP.
Съдът в Силиври край Истанбул осъди на различни наказания, включително и различни срокове лишаване от свобода, 13 журналисти, но те ще могат да обжалват. Трима души са оправдани по случая.
Съдията по делото нареди освобождаването на директора на „Джумхуриет“ Акин Аталай.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция отхвърли „политически мотивирания“ призив на ПАСЕ за отлагане на предсрочните избори

Anadolu Agency: Турция отхвърли „политически мотивирания“ призив на ПАСЕ за отлагане на предсрочните избори

25 Април 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция отхвърли „политически мотивирания" призив на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за отлагане на предсрочните президентски и парламентарни избори, които ще се проведат на 24 юни, предава държавната агенция Anadolu Agency.
„Това политически мотивирано изявление на Комисията по мониторинг на ПАСЕ противоречи на най-основните принципи на суверенитета и демокрацията", заяви говорителят на външното министерство в Анкара Хами Аксой в изявление, публикувано в сряда. В изказването си Аксой подчерт: „[ПАСЕ] също така пренебрегва решенията на турското Велико народно събрание, което отразява волята на народа ни".
Във вторник Комисията по мониторинг на ПАСЕ отправи препоръка към Турция да отложи предсрочните избори на 24 юни заради извънредното положение, което все още е в сила в страната.
В тази връзка Аксой припомни: "В много страни изборите се провеждат в условия на извънредно положение. Последният пример са изборите във Франция от 2017 г.".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Турция атакува европейските държави след забраната за предизборни агитации в някои от тях

VOA: Турция атакува европейските държави след забраната за предизборни агитации в някои от тях

25 Април 2018 | 02:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Предсрочните избори в Турция заплашват да поставят Анкара пред сблъсък с някои части на Европа с големи турски малцинства, пише Voice of America.
Германия, Австрия и Холандия забраниха всякакви предизборни кампании или агитации на своя територия от турски политически партии до насрочените за 24 юни избори.
Въпреки това, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган дава знаци, че може да пренебрегне забраните.
„Нашите подготовки навън са най-вероятно завършени вече“, заяви Ердоган. „Няма да кажа в коя страна, но ще направя обръщение пред турски граждани в спортен салон с капацитета да приеме около 10 000 до 11 000 (души). Най-вероятно ще се съберем някъде в Европа и ще направя своето обръщение.“
Германия беше особено гласовита по отношение на кампанията за изборите.
„Нашата позиция в това отношение е твърда. Провеждането на предизборна кампания за друга държава в Германия не е позволено три месеца преди изборите“, заяви външният министър на Германия Хайко Маас, покрай срещата на външните министри на държавите от Г7 в Торонто. „Това се отнася до всеки, независимо откъде идва.“

Речите „не са желани“.

Австрийското и холандското правителство налагат подобни забрани.
„Речи на турски политици, които са част от предизборната кампания, са нежелани в Австрия и няма да продължават да са позволени“, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц пред радио станция.
„От една страна те блокират упражнението на повечето фундаментални демократични права, а от друга страна спорят, че има негативно развитие на демокрацията в Турция“, отвърна турският министър по европейските работи Йомер Челик.
Забраната за водене на предизборна кампания ще бъде сериозен удар за управляващата Партия на справедливостта и развитието и преизбирането на нейния лидер, Реджеп Ердоган.
Анализаторите отбелязват, че турските гласоподаватели в Европа имат силно желание да подкрепят Ердоган и неговата партия. Според тях подобна подкрепа може да се окаже решаваща в юнските избори.

Ердоган „може и да не спечели“.

„Ясно е, че всички проучвания на общественото мнение показват, че Ердоган може и да не спечели“, заяви политологът Ченгиз Актар. „Няма да бъде лесно. Той ще има нужда от всичката подкрепа, която може да получи. Ще бъде много рисковано за европейските съседи на Турция.“
Някои наблюдатели предполагат, че последните наложени забрани за агитации и предизборни кампании може да играят в полза на Ердоган.
„Много е трудно да се повярва, че те (Германия, Австрия и Холандия) са толкова очевидни към факта, че колкото по-трудна правят кампанията за Партията на справедливостта и развитието, толкова повече ще се засили подкрепата за нея и Ердоган, което ще му осигури победа в изборите“, пише колумнистът Барчин Йънанч във в. „Hurriyet“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган призова Кемал Кълъчдароглу да се кандидатира за президент на Турция

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган призова Кемал Кълъчдароглу да се кандидатира за президент на Турция

24 Април 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова лидера на основната опозиционна сила в страната - Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу да се кандидатира на предсрочните президентски избори, насрочени за 24 юни, пише вестник Hurriyet.
Ердоган говори пред парламентарната група на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) в столицата Анкара, като разкритикува Калъчдароглу за преговорите, които води с други партии за издигането на съвместен кандидат-президент.
„Г-н Кемал, не губете време. Елате и станете кандидат сега. Защо търсите кандидат тук и там? Защо не станете Вие кандидат?", заяви Ердоган в рамките на заседание на парламентарната група на ПСР.
„Това приляга за председател – да се кандидатура. Нека видим колко гласа ще даде нацията", добави Ердоган.
На 20 април парламентът на Турция прие законопроект, който предвижда предсрочни избори в страната на 24 юни. Предложението получи подкрепата на 386 депутати от управляващите и опозиционните партии. Редовните избори трябваше да се проведат през ноември 2019 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 година
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 год...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.