НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Protothema: Мигрантският наплив към Егейските острови отново се увеличава, 1400 са пристигнали миналата седмица

Protothema: Мигрантският наплив към Егейските острови отново се увеличава, 1400 са пристигнали миналата седмица

7 Май 2018 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Атина. Местните власти и жителите на островите в източната част на Егейско море са разтревожени от увеличилият се във връзка с приближаването на лятото мигрантски наплив, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
От 1 май, без да се броят пристигналите в неделя, на островите в северната част на Егейско море са пристигнали общо 831 бежанци и имигранти. От тях 554 са пристигнали на Лесбос, 218 на Хиос и 50 на Самос. Въпреки обещанията на гръцкия премиер Алексис Ципрас по време на последното му посещение на остров Лесбос, че скоро ще бъде намерено решение на проблема, пише вестникът, жителите продължават да са изключително скептични, докато същевременно остават нерешени и проблемите с високите стойности на ДДС (Правителството на СИРИЗА задължи Егейските острови да плащат ДДС, нещо, от което те бяха изключени в миналото заради високата цена на транспортирането на стоките до там – бел. „Фокус“ ). Общият брой на пристигналите бежанци и мигранти на северните Егейски острови през последните шест дни е достигнал 1200 души, като се включат 270-те души, пристигнали в Митилене (административният център на остров Лесбос – бел. ред.) в неделя, с което общият брой на пристигналите имигранти само за този ден е достигнал над 300 души.
Междувременно, испански пожарникари в понеделник ще бъде изправени пред съда по обвинение, че са прекарвали нелегално мигранти в Гърция от чужбина. За обвинените, работници в неправителствената организация PROEM-AID, трябва да вземе решение едночленния апелативен съд в Митилене, като обвиняеми по същото дело са датски граждани с арабски корени, които пък са членове на НПО “Team Humanity”.
Всичките петима души са обвиняеми по едно и също дело за нелегален превоз на имигранти в Гърция на 14 януари 2016 година. Според обвинението, те са заловени от гръцката Брегова охрана на високоскоростна надуваема лодка на границата между Гърция и Турция, докато са дърпали лодки с бежанци на борда.
Освен това, шест от деветте демонстранти, арестувани по време на посещението на Ципрас на Лесбос ще бъдат изправени пред местния съд днес. Те са обвинени в нарушаване на обществения ред, нанасяне на щети, нанасяне на обиди и опит за нанасяне на телесна повреда.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Бежанският поток към Гърция се засилва с оправянето на времето

Protothema: Бежанският поток към Гърция се засилва с оправянето на времето

7 Май 2018 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Атина. От 1 до 5 май включително общо 831 бежанци и мигранти са достигнали до северните егейски гръцки острови. От тях 554 са достигнали до Лесбос, 218 до Хиос и 50 до Самос. Въпреки обещанията на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, че скоро ще бъде открито решение, местните жители остават скептични, пише Protothema.
Междувременно трима испанци и двама холандци от арабски произход – членове на неправителствени организации ще бъдат съдени в съда на град Митилини на остров Лесбос по обвинение, че незаконно да транспортирали мигранти в Гърция. Според обвинението те са заловени през януари от бреговата охрана в моторница, която е теглила на буксир надуваема лодка, пълна с мигранти.
Допълнително на 7 май ще бъдат съдени и шестима души, протестирали по време на скорошното посещение на Ципрас на острова. Те са обвинени, че са нарушавали спокойствието и са се опитвали да нанасят щети.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Деветима души са арестувани във връзка с протестите на Лесбос при визитата на Алексис Ципрас

Kathimerini: Деветима души са арестувани във връзка с протестите на Лесбос при визитата на Алексис Ципрас

5 Май 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Полицията на остров Лесбос арестува деветима души след сблъсъци между местни жители и служители на реда в четвъртък вечер по време на посещението на премиера на Гърция Алексис Ципрас, съобщава електронното издание Kathimerini, като уточнява, че се издирват още няколко заподозрени, всичките от които – гръцки граждани.
Задържаните са обвинени в нарушаване на обществения ред, нанасяне на щети на публична собственост и опит за нанасяне на телесни повреди.
Междувременно в изявление в петък група, представляваща местния бизнес, „безрезервно осъди" размириците, които последваха протеста срещу посещението на Ципрас, и които бяха съпроводени с атаки срещу журналисти от предполагаеми членове на крайнодесни групировки.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Европейската комисия е готова да помогне на Гърция с ръста на миграционния приток

Ekathimerini: Европейската комисия е готова да помогне на Гърция с ръста на миграционния приток

4 Май 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Прессекретарят на Европейската комисия Наташа Берто заяви, че европейските сили за гранична и брегова охрана са готови да помогнат на Гърция при справянето на скорошния ръст на пристиганията на мигранти по земя и море, пише Ekathimerini.
Берто потвърди данните, че има значително увеличаване на пристиганията на островите в източната част на Егейско море, както и през река Марица на границата с Турция и заяви, че всички необходими европейски агенции са на разположение за Гърция, за да помогнат за опазването на границите на страната.
Тя допълни, че европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамополус е държан в течение за случващото се и е в постоянна връзка с властите в Турция, както и в Гърция по въпроса.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Според Алексис Ципрас, ако го нямаше споразумението с Турция, положението с мигрантите щеше да бъде по-лошо

„Плюс Инфо“ (Македония): Според Алексис Ципрас, ако го нямаше споразумението с Турция, положението с мигрантите щеше да бъде по-лошо

4 Май 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас защити спорния договор между ЕС и Турция за мигрантите, в опит да уталожи гнева на гръцкия остров Лесбос, където са настанени почти 9000 бежанци и мигранти, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
„Ако нямахме този договор, нещата щяха да са три пъти по-зле“, заяви Ципрас по време на посещение в Лесбос. Той говори за споразумението ЕС-Турция от 2016 г., което значително ограничи притока на имигранти от Турция, но хиляди търсачи на убежище все още остават блокирани на Лесбос и на другите гръцки острови, предизвиквайки гнева на техните жители.
„Преди три години, 4000-5000 души идваха всеки ден“, допълни каза Ципрас, но също така призна, че условията са „много трудни за мигрантите и за жителите“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Алексис Ципрас бе „приветстван“ с протести на Лесбос

Kathimerini: Алексис Ципрас бе „приветстван“ с протести на Лесбос

4 Май 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас бе „приветстван“ с протести при посещението си на егейския остров Лесбос, коментира електронното издание Kathimerini.
В рамките на реч, изнесена на конференция за проблемите на островите в региона, Ципрас призна, че са допуснати грешки по отношение на управлението на кризата с бежанците. „Бяха допуснати грешки, налице са и пропуски в инфраструктурата“, подчерта гръцкият премиер, като същевременно се опита да припише демонстрацията на близо 2500 хиляди местни жители на „онези, които имат за цел да създадат климат на терор".
Говорейки на конференцията за регионално развитие на Северно Егейско море, Ципрас разкритикува протестиращите, че не присъстваха на събитието, за да изразят притесненията си. „Ако бяха тук, щяхме да ги слушаме внимателно, но и щяхме да ги помолим да направят предложения", заяви Ципрас, добавяйки, че онези, които не са дошли на събитието „нямат предложения за решения".
„Те избраха пътя на напрежението в среда, която вече беше обременена от три години международна бежанска криза", коментира гръцкият премиер на конференцията, която според него е насочена към повишаване на икономическите перспективи и качеството на живот на жителите на островите.
В четвъртък на Лесбос бе организирана демонстрация в знак на протест срещу споразумението между Европейския съюз и Турция от март 2016 г., според което мигрантите и бежанците, пристигащи на острова, ще бъдат депортирани обратно в Турция, освен ако не им бъде предоставено убежище в Гърция. Въпреки това, хиляди са изоставени на острова в Егейско море, където живеят в пренаселени и мизерни условия.
По-рано през деня, по време на посещение в съседния Лемнос, Ципрас се опита да изпрати послание към турския президент Реджеп Тайип Ердоган на фона на засиленото напрежение в двустранните отношения.
„Нашият основен дълг е сигурността, опазването на нашите граници и териториална цялост. Особено сега, в период на дестабилизация със съсед, който често прибягва до провокационни действия, без да осъзнава, че те не водят доникъде, само до задънена улица", коментира Ципрас.
Гърция ще продължи да бъде „стабилизираща сила" в по-широкия регион, допълни ръководителят на кабинета в Атина.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Алексис Ципрас нападна пресата заради опита им да попречат на речта му в Лесбос

Protothema: Алексис Ципрас нападна пресата заради опита им да попречат на речта му в Лесбос

3 Май 2018 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Лесбос. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас обвини пресата в опит за създаване на атмосфера на страх, за да бъде принуден да отмени посещението си в град Митилини на остров Лесбос, съобщава Protothema.
Обръщайки се към тълпа от привърженици в контекста на 14-та Регионална среща за възстановяване , гръцкият премиер нападна местните политици за избора им да не посетят речта му и срещите. Коментирайки твърденията си, че Гърция върви по пътя на икономическото възстановяване, Ципрас заяви че цяла Европа говори за това как страната се връща към положение на стабилност.
„Когато председателят Юнкер говори за чист изход от спасителния план в рамките на няколко месеца, когато председателят на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие говори за подвиг от страна на гръцкия народ, тогава е безсмислено да губим времето си в напразни дебати насочени към печеленето на симпатии. Ако опозицията смята, че реалността е различна, какво мога да направя аз? Не съм заинтересован от влизането в боксов двубой, а от битката за икономиката, за безработицата, там където трябва да дадем всичко от себе си“, заяви Ципрас.
Гръцкият премиер призна, че Северноегейският район е понесъл тежко бежанската криза. „Много е трудно за имигрантите, както и за местните жители на Лесбос. Но искам да ви напомня как беше преди три години, когато имахме по 5 000 пристигащи души на ден. Трябва да отбележа, че хуманното отношение на местните жители на Лесбос и на останалите острови спаси не само честта на гърците, но и честта на Европа“, допълни още той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Гърция ще намали броя на бежанците в лагерите

„Сител“ (Македония): Гърция ще намали броя на бежанците в лагерите

3 Май 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкото правителство обяви, че ще предприеме мерки за намаляване на броя на лицата, настанени в пренаселените бежански лагери на островите в Егейско море, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
В рамките на посещение на Лесбос, министър на миграцията Димитрис Вицас съобщи, че правителството в Атина планира до края на септември да намали броя на мигрантите, настанени в лагерите на пет гръцки острови, от сегашните 15 500 на 6 500, какъвто всъщност е и капацитетът на тези приемни центрове.
Съответното решение на Атина бе обявено след серия протести и инциденти на жителите на островите, които разкритикуваха остро управляващите заради невъзможността да се справят с мигрантската криза, която – наред с всичко останало, нанася сериозни щети на туризма, водещ икономически сектор в Гърция.
В четвъртък на Лесбос пристига и министър-председателят на южната ни съседка Алексис Ципрас, който ще изнесе реч в рамките на конференция за проблемите на островите в северната част на Егейско море.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Greek TV: Фронтекс отчита ръст от 17% на миграционните потоци от Турция към Гърция

New Greek TV: Фронтекс отчита ръст от 17% на миграционните потоци от Турция към Гърция

3 Май 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Атина. Европейска агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) отчита ръст от 17% на миграционните потоци от Турция към Гърция, предава New Greek TV.
Ръководителят на Фронтекс Фабрис Лежери предупреди за значителното увеличение на бежанските и миграционните потоци от Турция в Гърция, като добави, че тенденцията е за по-нататъшно увеличение на броя на търсещите убежище, пристигащи на територията на южната ни съседка. Французинът подчерта, че през последните четири до пет седмици броят на новопристигналите бежанци и мигранти от Турция до гръцките острови се е увеличил със 17%. Причината е свързана със значителното увеличение на броя на бежанците и мигрантите от Иран, Ирак и Сирия, които пристигат през последните седмици в Турция.
В тази връзка Лежери предложи по-нататъшно укрепване на Фронтекс, но и предприемане на по-драстични мерки за депортиране на отхвърлените кандидати. Ръководителят на Европейска агенция за гранична и брегова охрана подчерта, че на европейско равнище едва 40% от решенията за депортиране се изпълняват – данни, които – съгласно думите му, са твърде скромни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Алексис Ципрас ще бъде посрещнат на Лесбос със затворени магазини и протести

„Канал 5“ (Македония): Алексис Ципрас ще бъде посрещнат на Лесбос със затворени магазини и протести

3 Май 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Атина. В обедните часове на четвъртък министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас ще пристигне на остров Лесбос, където ще бъде посрещнат със затворени магазини и протести, отбелязва скопската телевизия „Канал 5“, като отбелязва, че основни причини за решението на местните жители са увеличаването на данъците и ситуацията с мигрантите и бежанците.
Телевизията подчертава, че във връзка с визитата на Ципрас, на северния егейски остров са въведени строги мерки за сигурност. Припомня се, че в сряда на Лесбос бе открита конференция за островите от северната част на Егейско море, на която по-късно в четвъртък ще изнесе реч и самият премиер на Гърция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: На фона на напрежението с мигрантите: Алексис Ципрас и министри от кабинета му ще посетят Лесбос

Kathimerini: На фона на напрежението с мигрантите: Алексис Ципрас и министри от кабинета му ще посетят Лесбос

2 Май 2018 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Атина. В сряда и четвъртък министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и няколко членове на кабинета му ще посетят източния егейски остров Лесбос, за да успокоят обществените настроения на фона на увеличения приток на пристигащите мигранти от Турция и напрежението сред търсещите убежище, отбелязва електронното издание Kathimerini.
Официалните лица на Атина, които ще присъстват на конференция за регионално развитие, ще посетят острова само няколко дни, след като десетки крайнодесни екстремисти атакуваха група от около 200 мигранти и търсещи убежище, които протестираха на главния площад в столицата на Лесбос срещу съдебно решение, което им пречи да бъдат прехвърлени в континенталната част на страната.
Инцидентът бе последван от вълнения в центъра за прием на мигранти в Мория, където местните жители често изразяват загриженост от значителното увеличение на пристигащите от Турция мигранти.
Местните власти по островите, разположени на „фронтовата линия“ на миграционната криза многократно призоваха Атина за мерки за облекчаване на натиска върху пренаселените лагери чрез увеличаване на прехвърлянията на мигранти в континенталната част и ускоряване на връщането на отхвърлените кандидати в Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Алексис Ципрас и министри от кабинета му ще посетят Лесбос на фона на увеличените пристигания на мигранти и напрежението на острова

Kathimerini: Алексис Ципрас и министри от кабинета му ще посетят Лесбос на фона на увеличените пристигания на мигранти и напрежението на острова

1 Май 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и няколко членове на кабинета му ще посетят през следващите два дни източния егейски остров Лесбос, за да успокоят обществените настроения на фона на увеличения приторк на пристигащите мигранти от Турция и напрежението сред търсещите убежище, отбелязва електронното издание Kathimerini.
Официалните лица на Атина, които ще присъстват на конференция за регионално развитие, ще посетят острова само няколко дни, след като десетки крайнодесни екстремисти атакуваха група от около 200 мигранти и търсещи убежище, които протестираха на главния площад в столицата на Лесбос срещу съдебно решение, което им пречи да бъдат прехвърлени в континенталната част на страната.
Инцидентът бе последван от вълнения в центъра за прием на мигранти в Мория, където местните жители често изразяват загриженост от значителното увеличение на пристигащите от Турция мигранти.
„Не е обичайно половината правителството да бъде на едно място и особено не един остров", заяви за изданието кметът на Лесбос Спирос Галинос. „Това е възможност за тях да се срещнат с хората и да им дадат някои отговори лице в лице", подчерта Галинос.
Както той, така и представителите на местните власти на други гръцки острови, разположени на „фронтовата линия“ на миграционната криза многократно призоваха Атина за мерки за облекчаване на натиска върху пренаселените лагери чрез увеличаване на прехвърлянията на мигранти в континенталната част и ускоряване на връщането на отхвърлените кандидати в Турция.
Между януари и април обаче от острова бяха прехвърлени 4 784 души, а в Турция бяха върнати едва 112 мигранти. Междувременно островите Лесбос, Самос, Хиос, Кос и Лерос съобщиха официални данни за 7594 новопристигнали от Турция мигранти.
„Системата за завръщане в Турция не работи, а би трябвало да служи като противовес на пристигащите", коментира кметът на Самос Михалис Ангелопулос.
Критиците също така заявяват, че правителството не използва средства от ЕС за подобряване на условията в т.нар. горещи точки и други съоръжения за мигранти. Например средствата за увеличаване на капацитета на канализационната система в лагера в Мория, заделени през 2016 г., остават неизползвани, което означава, че тръбите, пригодени за обслужване на 800 жители, трябва да се справят с отпадъците на население от над 6 500 души.
„Това е трескава бомба за общественото здраве и по-нататъшно разгневяване на местната общност, която вече е изчерпана от ситуацията", обяснява Галинос.
Според официални данни, на островите понастоящем има около 15 700 мигранти и бежанци в съоръжения, построени за максимум 7 000 души.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Близо хиляда нелегални мигранти са задържани в гръцкото пристанище Патра за първите три месеца на 2018 година

Anadolu Agency: Близо хиляда нелегални мигранти са задържани в гръцкото пристанище Патра за първите три месеца на 2018 година

1 Май 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Патра. Близо хиляда нелегални имигранти са задържани в гръцкия пристанищен град Патра за първите три месеца на 2018-а година, според информация на Anadolu Agency, получена местните полицейски власти.
Мигрантите често биват арестувани, докато се опитват да прескочат желязната ограна на пристанището и биват намирани най-често в тайници на контейнери и камиони, докато чакат кораби на пристанището, с цел да напуснат града под прикритието на нощта, е заявил неназован служител на местните правоохранителни органи пред „Анадолската агенция“.
Заловените от полицията се извеждат извън пристанището и или се пускат веднага, или се пускат след 24-часово задържане в полицейския участък.
През 2016-а гръцките органи на реда са арестували близо хиляда мигранти, които са опитвали да се прехвърлят нелегално в по-богати европейски страни, е заявил източникът, като е отбелязал, че през 2017-а година броят на задържаните е преминал 2600 души.
„Що се отнася до 2018-а“, е добавил той, „арестуваните на пристанището бежанци са повече от хиляда души само за първите три месеца на годината“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Рrotothema"(Гърция): Тревога в пограничния окръг Еврос - 10 пъти повече бежанци в сравнение с миналата година

"Рrotothema"(Гърция): Тревога в пограничния окръг Еврос - 10 пъти повече бежанци в сравнение с миналата година

1 Май 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Все по-тревожна става ситуацията, предизвикана от бежанските потоци, регистрирани от полицейските служби в Северна Гърция, пише вестник "Рrotothema". Изданието се позовава на информация на служители от Министерството на миграционната политика, според които само през април т.г. в област Еврос (разположена по долината на река Марица - б.р.) са били задържани над 3000 нелегални мигранти. Вестникът прави сравнение с месец март т.г., когато задържаните бежанци са били 1 658 души, а през април на 2017 г. те са били едва 327 души.
"Рrotothema" пише, че въпреки мобилизацията на гръцките полицейски служби в областта, няма ден в който да не се регистрират групи от 50-70 души, които достигат до границата по най-различни пътища, като според местните жители движението им на турска територия се улеснява от властите.

Превод и редакция: Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Европейците смятат, че интеграцията на бежанците и мигрантите се е провалила

Protothema: Европейците смятат, че интеграцията на бежанците и мигрантите се е провалила

1 Май 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Проучване на общественото мнение на Европейската комисия сочи, че огромното мнозинство от хората във Франция, Германия и Швеция смятат, че интеграцията на мигрантите и бежанците в техните страни се е провалила, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Хората във всички 28 страни-членки бяха попитани: „Като цяло, успешна ли е интеграцията на повечето мигранти, които живеят във вашата страна, или не“.
Общо за блока, 55% от хората са заявили, че интеграцията протича зле, а 39% смятат, че тя е успешна, съгласно анкетата, изготвена по поръчка на ЕК.
В Швеция само 24% от респондентите са заявили, че интеграцията на бежанците протича добре, докато на противоположното мнение са цели 73%.
В Германия смятащите, че интеграцията на бежанците протича успешно са 31%, а 63% са на мнение, че тя е провал. Във Франция ситуацията е сходна – 64% считат, че тя е неуспешна, а 27% са на противоположното мнение.
Картината във Великобритания е малко по-позитивна, 55% от респондентите са заявили, че интеграцията протича успешно, докато 36% са посочили, че тя не е на нужното ниво.
В Италия 63% смятат, че интеграцията на бежанците е неуспешна, а 27% - успешна.
Проучването на общественото мнение е направено от TNS Political & Social network в 28 страни, между 21 и 30 октомври м.г. и е публикувано през април. В анкетата са участвали около 28 хиляди души.
Откритията за отрицателни нагласи към успеха на интеграцията в цяла Европа идват скоро след още едно общоевропейско проучване, което показа, че 78% от хората на континента искат по-строг граничен контрол. Отделно изследване на BBC, публикувано миналата седмица, показа, че Европа е най-разделеният континент на света, като най-големият източник на разделение се явява имиграцията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Нови инциденти на остров Лесбос няколко дни преди посещението на Ципрас

„Вечер“ (Македония): Нови инциденти на остров Лесбос няколко дни преди посещението на Ципрас

30 Април 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Митилини. Поради засега неизвестни причини в неделя вечерта на гръцкия остров Лесбос отново е имало сблъсъци между бежанци и мигранти в приемния център Мория, предава скопското електронно издание „Вечер“.
Информационният портал на острова „Лесбос нюз“ пише, че инцидентите са се прехвърлили и извън територията на лагера, а според непотвърдени информации, няколко лица ранени и закарани в болница.
Както съобщи кореспондентът на МИА от Атина, според последната официална информация от гръцкото правителство, в приемния център Мория, с капацитет 3000 души, в момента се намират 6885 бежанци и мигранти.
Снощните инциденти се случиха няколко дни преди посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас на острова. Според местните медии, се очаква министър-председателят да бъде на острова в сряда или четвъртък за Регионална конференция на правителството.
Въпреки това, жителите няма да организират топло посрещане на Ципрас. Планирани са протестни акции поради ситуацията с бежанците и мигрантите, но и заради премахването на по-ниските данъци на острова. Засега не е ясно дали гръцкият премиер ще посети и лагера за бежанци Мория, един от най-проблематичните приемни центрове в Гърция заради пренаселеността и честите инциденти между бежанци и мигранти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: В Турция са задържани 160 нелегални мигранти

Anadolu Agency: В Турция са задържани 160 нелегални мигранти

29 Април 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Общо 160 нелегални мигранти са задържани в североизточната турска провинция Чанаккале, предава държавната информационна агенция Anadolu Agency, като се позовава на източници от кръговете по сигурността.
Турската жандармерия е заловила около 40 мигранти без документи, които са пътували в камион в опит да преминат границата с Гърция, за да достигнат гръцкия остров Лесбос. По-късно да задържани още 120 мигранти, повечето от които от Сирия, Сомалия, Пакистан, Афганистан, Мали и Сенегал.
Други шестима души са арестувани по подозрения в трафик на хора.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Лидерът на гръцката опозиция призова Алексис Ципрас да свика предсрочни избори през септември

Ekathimerini: Лидерът на гръцката опозиция призова Алексис Ципрас да свика предсрочни избори през септември

28 Април 2018 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Хвърляйки ръкавицата към министър-председателя Алексис Ципрас, председателят на основната гръцка опозиционна партия „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис заяви, че, ако правителството не е сигурно дали ще успее да излезе от международната спасителна програма през август, тогава трябва да свика предсрочни парламентарни избори през септември, за да може хората да отсъдят, пише Ekathimerini.
„Ако партньорите в управляващата коалиция казват това, което смятат, те трябва да бъдат поставени на изпитание. Ако виждат растеж, трябва да видят какво мислят и хората“, заяви той и допълни, че, ако правителството не се страхува от „Нова демокрация“, тогава „най-накрая трябва да се запъти към урните“.
Същевременно опозиционерът заяви, че правителството е опасно и не се справя с външната политика, давайки като пример двамата гръцки войници задържани в Турция и объркването около наемането на двете фрегати от Франция.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Baltnews.lv: Балканите може да се превърнат в „паркинг за мигранти“

Baltnews.lv: Балканите може да се превърнат в „паркинг за мигранти“

26 Април 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Според бившия посланик на Белград в Италия Санда Рашкович-Ивич Брюксел няма да бърза с приемането на Сърбия и други страни в ЕС, тъй като се интересува от Балканите като „паркинг за мигранти“, отбелязва Baltnews.lv.
„ЕС вече не е готов да приема голям брой мигранти и затова се нуждае от „филтър ", който ще спре притока. Турция не е подходяща за тази роля, тъй като може да изнудва Брюксел. Хърватия е гранична територия на ЕС, след нея са Босна и Херцеговина , Сърбия и Черна гора. Тези страни са много по-слаби, така че е възможно да бъдат заплашени, подкупени, да направят нещо, за да ги приемат. На ЕС е необходим паркинг за мигранти. Разбирам, че рискувам да изляза като луда, която говори за теория на конспирацията, но въз основа на опита с чуждестранни дипломати мога да кажа, че сегашната нереформирана Европа наистина не иска точно сега да ни приема. Освен това, членството в ЕС е преди всичко политическо решение“, коментира Рашкович-Ивич.
Сръбският дипломат изказа мнение, че България е приета в ЕС по ускорена процедура заради опасенията на Брюксел от ръст на русофилските настроения в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция се сблъсква с вълна от афганистански мигранти

Hurriyet: Турция се сблъсква с вълна от афганистански мигранти

25 Април 2018 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Кабул. Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу съобщи, че страната му е била залята то вълна нелегални афганистански мигранти, пише Hurriyet.
„През последните месеци се сблъскваме с вълна мигранти, особено от Афганистан“, заяви Сойлу. „Сред недокументираните мигранти през 2018 г. 29 899 са от афганистански произход. Общият броя на недокументираните афганистански мигранти през 2017 г. бе 45 259“, допълни той.
Същевременно той допълни, че турските власти са арестували 4641 трафиканти на мигранти през 2017 г., докато през първите месеци на настоящата година задържаните са 1328.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Нова вълна мигранти – ща наводни ли Гърция?

„Фактор“ (Македония): Нова вълна мигранти – ща наводни ли Гърция?

25 Април 2018 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Броят на мигрантите, пристигащи на гръцките острови, е четири пъти по-голям в сравнение със същия период на миналата година. На остров Лесбос, където е най-големият мигрантски лагер, през миналата година са пристигали средно по 54 мигранти на ден, а днес те са повече от 200 ежедневно, предава македонската медия „Фактор“.
От март тази година гръцките острови и Северна Гърция са свидетели на пристигането на голям брой бежанци от Близкия изток, чийто брой е значително по-висок в сравнение със същия период на миналата година. От началото на тази година по море в Гърция са пристигнали над 7 000 бежанци и мигранти, а само 112 са се завърнали в Турция.
Министърът на миграционна политика на Гърция Димитрис Вицас съобщи, че са готови два плана – един, ако притокът на мигрантите се увеличи с 15%, и друг в случай на „скокообразно нарастване“ на притока. Той добави, че не може да говори публично за тези планове, „тъй като не трябва те да се разберат от нашите опоненти - трафикантите на хора и тези извън Гърция, които имат политически намерения“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Засилен приток на мигранти към Гърция (ОБЗОР)

Засилен приток на мигранти към Гърция (ОБЗОР)

25 Април 2018 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият министър на миграцията Димитрис Вицас съобщи, че броят на мигрантите, пристигащи на гръцките острови се е увеличили четворно. По време на дебат по новия закон за предоставяне на убежище министърът заяви, че на остров Лесбос, където е най-големият лагер за мигранти в страната, през миналата година от Турция са пристигали средно по 54 мигранти на ден, а днес са пристигнали 206 души. Във всички гръцки острови през април са регистрирани 2168 новопристигнали бежанци и мигранти.
През първите два месеца на тази година са регистрирани средно по 66 пристигания дневно, но оттогава броят на новите мигранти и бежанци се е увеличил до 126 души на денонощие, а през последните дни и до 200. Министърът допълни, че през сухопътната част на границата между Гърция и Турция през тази година са пристигнали общо 2 700 бежанци и мигранти през река Марица, а само днес те са били 340. Общо 7 000 бежанци и мигранти са дошли през морето в Гърция от началото на тази година, докато едва 112 са завърнати в Турция.
Министърът на миграционната политика допълни, че се подготвят два плана - един, ако броят на мигрантите се увеличи с 15%, а вторият в случай на „огромен“ приток. Той добави, че те не може да говори публично за тези планове, „защото не трябва да се разкриват пред противниците ни – трафикантите на хора и лицата извън Гърция, които имат политически намерения“.
Депутатите от опозицията са на мнение, че по отношение на мигрантите гръцкото правителство „не прави нищо“, че е „неспособно“ и че „няма воля да решава реалистично проблема с мигрантите“. По инициатива на председателя на най-голямата гръцка опозиционна партия "Нова Демокрация" група депутати са пристигнали тази сутрин на остров Лесбос след последните инциденти и сблъсъци с бежанци. В програмата на визитата са предвидени срещи с губернатора на островите от Северната част на Егейско море, с кмета на Лесбос, с представители на граничните и здравните власти, с европейската брегова охрана и с бреговата охрана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Iefimerida"(Гърция): Депутати от "Нова демокрация" пристигнаха на остров Митилини, след сблъсъците с бежанци

"Iefimerida"(Гърция): Депутати от "Нова демокрация" пристигнаха на остров Митилини, след сблъсъците с бежанци

25 Април 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Митилини. По инициатива на председателя на най-голямата гръцка опозиционна партия "Нова Демокрация" група депутати са пристигнали тази сутрин на остров Митилини (Лесбос) след последните инциденти и сблъсъци с бежанци, предава електронното издание Iefimerida".
В програмата на визитата са предвидени срещи с губернатора на островите от Северната част на Егейско море, с кмета на Лесбос, с представители на граничните и здравните власти, с европейската брегова охрана и с бреговата охрана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Бежанците нападнаха гръцката полиция на остров Лесбос

Protothema: Бежанците нападнаха гръцката полиция на остров Лесбос

5 Април 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Митилини. Бежанците в Гърция става по-смели и по-смели, видно от двата отделни инцидента, когато приетите на остров Лесбос мигранти нападнаха полицейски служители, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
В първия случай, пише вестникът, двама бежанци, на възраст 24 и 28 години, отказват да се подчинят на инструкциите на полицията да покажат документите си, след което ги избутват на земята и се опитват да избягат. Когато в крайна сметка полицаите успяват да ги спрат и да ги неутрализират, мъжете се съпротивяват на ареста. Най-накрая им слагат белезници и ги водят в ареста в Митилини, където получават обвинения за съпротива при арест и неуважение към властите.
В подобен случай, случил се само няколко часа след първия инцидент, 38-годишен мигрант в лагера Мория също се съпротивлява на арест, след като е отказал да му бъде направена паспортна проверка и претърсване на принадлежностите. Първоначално мъжът псува полицаите, преди да започне да ги заплашва. При претърсването, служителите на реда откриват малко количество канабис в бежанеца. Той също е откаран в Митилини, където получава обвинение за заплахи, обиди, съпротива при арест и притежание на наркотици.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.