НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

1 млрд. европейски средства са инвестирани в софийското метро през последните 14 години (ОБЗОР)

1 млрд. европейски средства са инвестирани в софийското метро през последните 14 години (ОБЗОР)

26 Април 2018 | 20:04 | Агенция "Фокус"
София. 1 млрд. европейски средства са инвестирани за 14 години в софийското метро. Това каза пред журналисти главният преговарящ от името на ЕС за „Брекзит“ Мишел Барние, който посети заедно със столичния кмет Йорданка Фандъква софийското метро. „Спомням си, когато за първи път се срещнах с българския министър-председател Бойко Борисов в началото на първия му мандат. От кабинета му излязохме на балкона и той ми показа строеж на най-първата линия на софийското метро. За 14 години са инвестирани 1 млрд. европейски средства в името на солидарността. Това не са само думи, а факти“, каза той. Според него метрото е граждански проект, икономически и екологичен. Барние отбеляза, че София и българското правителство са заложили този толкова важен проект за гражданите в приоритетите си. По думите му солидарността на британците се упражнява в период от 7 години – точно докато приключва строежът на третата линия на метрото – от 2014 г. до 2020 г. Барние обясни, че в проектодоговора, който са поставили на масата на преговорите, са оцветили в зелено всичко, по което са се споразумели ЕС и Великобритания до днес. Той подчерта, че първият приоритет са правата на гражданите, в частност 80-те хиляди български граждани, които живеят и работят в Обединеното кралство. Той уточни, че са постигнали споразумение с британците за гаранции на правата за 4,5 млн. граждани, които живеят от другата страна на Ла Манша. „Споразумяхме се с британците и за участието им в настоящия финансов период до 2020 г. те да изпълнят всички свои ангажименти, включително и към изграждането на третата линия на софийското метро. Това споразумение ще бъде окончателно сигурно след края на преговорите, когато целият текст ще бъде в зелено. Остават важни точки, по които не сме съгласни и трябва да бъдат доизяснени“, обясни той и уточни, че това споразумение впоследствие трябва да бъде ратифицирано от британския парламент, от ЕП и съвета на министрите, което ще стане в началото на следващата година.
Барние уточни, че след Брекзит ще има последствия, освен ако Обединеното кралство не реши, но засега това не е така, да остане в единния пазар. Попитан какво ще стане, ако през юни не бъде постигнат достатъчен напредък по преговорите за ирландската граница, той отговори: „Този Европейски съвет през юни, на който участва и българското правителство, е много важен етап преди октомври, когато трябва да приключим работата по този проект. Така че имаме малко време и часовникът тиктака. Надявам се да постигнем напредъка, както по Ирландия, така и по други въпроси, цялостното управление и всичко свързано с подреденото излизане на Обединеното кралство. Ако искаме, а ние искаме, да постигнем споразумение през октомври за подреденото излизане на Обединеното кралство, то в това споразумение трябва да има оперативно разрешение на въпроса за Ирландия. За да се запази мирът и стабилността в Ирландия, всичко това, което се предвижда по т.нар. „споразумение от Разпети петък“, като едновременно с това се запази и целостта на единния европейски пазар“. По думите му в проекта предлагат едно решение, но очакват, ако има, и други предложения от Обединеното кралство и са готови да ги обсъдят. „Оперативно решение означава да се спази споразумението от Разпети петък т.е. да няма твърда граница между Северна Ирландия и Р Ирландия, като едновременно с това се спазват правата на вътрешния европейски пазар. Още не сме го постигнали“, каза още Мишел Барние и обърна внимание на това, че след Брекзит оставащите 27 членове на ЕС трябва да решат по между си какво ще правят за следващия финансов период, след 2020 г.
От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова допълни, че в момента третата линия на метрото се изгражда с около 400 млн. евро европейска солидарност. Тя уточни, че очаква до края на годината над 80% от участъка от „Красно село“ до Малък градски театър „Зад канала“ да бъдат готови. Според нея ползата за екологията е много голяма – около 90 000 тона годишно ще се спестяват с изграждането на третата линия на метрото. Фандъкова подчерта, че за тях е важно това, че успяват да строят с бързи темпове различните участъци от софийското метро с голяма подкрепа от ЕК. Столичният кмет уточни, че вече са изпълнени над 60% от дейностите по третата линия на метрото. Фандъкова допълни още, че очаква до края на месец май тунелопробивната машина да достигне до НДК.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: Споразумяхме се с Великобритания да изпълнява ангажиментите до 2020 г., което засяга и третата линия на софийското метро

Мишел Барние: Споразумяхме се с Великобритания да изпълнява ангажиментите до 2020 г., което засяга и третата линия на софийското метро

26 Април 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. Солидарността на британците се упражнява в период от 7 години – точно докато приключи строежът на третата линия на метрото – от 2014 г. до 2020 г. Това каза пред журналисти главният преговарящ от името на ЕС за „Брекзит“ Мишел Барние, който посети заедно със столичния кмет Йорданка Фандъква софийското метро, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За нас най-важното е всички ангажименти, които са поети от 28 държави-членки в началото на периода през 2014 г. да бъдат спазени до края му през 2020 г. Този въпрос засяга пряко България за много регионални програми и Столична община за метрото. В проектодоговора, който сме поставили на масата на преговорите, сме оцветили в зелено всичко, по което сме се споразумели с британците до днес. Първият приоритет са правата на гражданите, в частност 80-те хиляди български граждани, които живеят и работят в Обединеното кралство“, заяви Барние. Той уточни, че са постигнали споразумение с британците за гаранции на правата за 4,5 млн. граждани, които живеят от другата страна на Ла Манша. „Споразумяхме се с британците и за участието им в настоящия финансов период до 2020 г. те да изпълнят всички свои ангажименти, включително и към изграждането на третата линия на софийското метро. Това споразумение ще бъде окончателно сигурно след края на преговорите, когато целият текст ще бъде в зелено. Остават важни точки, по които не сме съгласни и трябва да бъдат доизяснени“, обясни той и уточни, че това споразумение впоследствие трябва да бъде ратифицирано от британския парламент, от ЕП и съвета на министрите. „Това ще стане в началото на следващата година. Хубавото е, че успяхме да постигнем споразумение с британското правителство за това те да изпълняват ангажиментите си до края на настоящия финансов период, което засяга и въпросната линия на софийското метро“, каза още Мишел Барние.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: 1 млрд. европейски средства са инвестирани за 14 години в софийското метро

Мишел Барние: 1 млрд. европейски средства са инвестирани за 14 години в софийското метро

26 Април 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. 1 млрд. европейски средства са инвестирани за 14 години в софийското метро. Това каза пред журналисти главният преговарящ от името на ЕС за „Брекзит“ Мишел Барние, който посети заедно със столичния кмет Йорданка Фандъква софийското метро, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди присъединяването на България от 1999 г. до 2004 г. бях европейски комисар и отговарях за регионалната политика на сближаване. Това е една от най-смислените европейски политики, които засягат гражданите, регионите и солидарността“, заяви Барние. По думите му именно в рамките на тази политика България след присъединяването си е получила европейски средства, за да се финансира този толкова важен приоритет за гражданите на София. „Спомням си, когато за първи път се срещнат с българския министър-председател Бойко Борисов в началото на първия му мандат. От кабинета му излязохме на балкона и той ми показа строеж на най-първата линия на софийското метро. За 14 години са инвестирани 1 млрд. европейски средства в името на солидарността. Това не са само думи, а факти“, каза той. Според него метрото е граждански проект, икономически и екологичен. Той отбеляза, че София и българското правителство са заложили този толкова важен проект за гражданите в приоритетите си.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова и Мишел Барние ще посетят столичното метро

Кметът на София Йорданка Фандъкова и Мишел Барние ще посетят столичното метро

26 Април 2018 | 07:37 | Агенция "Фокус"
София. Главният преговарящ от името на ЕС за Брекзит Мишел Барние ще бъде на работно посещение в София. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. В рамките на своята програма заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова ще посети столичното метро.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.