НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мика Зайкова, финансов експерт: България в еврозоната- някога, но не сега

Мика Зайкова, финансов експерт: България в еврозоната- някога, но не сега

27 Април 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
София. През 2022- 2023 година България би могла да везе в чакалнята на ИРМ-2, а от 2030 е най-скорошният реалистичен срок за влизане в еврозоната. Това каза в интервю за сутрешният блок „Добро утро България“ по Радио „Фокус“, финансовият експерт Мика Зайкова. По думите й прогнозите на премиера за стартиране на процедурите през следващата година няма да се сбъднат, поради промените, които предстоят в Европа, а и заради множеството вътрешни пречки, стоящи пред страната ни. „Пречат ни така наречените допълнителни 14 критерия, в която част са именно реформите и достигане на доходи и конкурентоспособност на средноевропейско равнище. На нас ни пречи липсата на реформите в съдебната система и системата за сигурност, второ: високата корупция, а България е първа по корупция, трето: високата бедност, първи сме първи и в това. Да, вдигахме доходите, вървим напред, но темповете, с които вървим напред не означават конвергенция, тоест сближаване, ние напредвайки – изоставаме“, поясни финансовият експерт. Мика Зайкова коментира още, че положителния икономически цикъл в Европа няма да трае вечно, като България трябва да хване отворения сега прозорец за членство в еврозоната. Притесненията гръцкият сценарии да не се повтори и у нас, не са основателни, опасности обаче крият други фактори.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До една година България би могла да кандидатства за Еврозоната (ОБЗОР)

До една година България би могла да кандидатства за Еврозоната (ОБЗОР)

26 Април 2018 | 20:24 | Агенция "Фокус"
София. До една година България би могла да кандидатства за Еврозоната. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на дискусия на тема „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“. Събитието беше организирано по инициатива на президента на ПЕС и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП Сергей Станишев и Ева Майдел, член на ЕП и председател на Европейското международно движение, и в него взеха участие и министърът на финансите Владислав Горанов, както и политици от различни политически сили, икономисти, политолози, анализатори, журналисти, представители на гражданското общество и на научните среди.
Примерът Бойко Борисов обясни, че в момента предстои изготвянето на пътна карта, която да очертае стъпките на България по пътя към Еврозоната, за да е сигурно, че те ще се увенчаят с положителен успех. „В пътната карта има посочени срокове и критерии – това, което те искат от нас, е първо да влезем в банков и паричен съюз, а след това и в „Чакалнята“ на Еврозоната. До една година очаквам да се поздравим с успех, че сме влезли в „чакалнята“ и така да намалим лихвите по кредитите, кредитните рейтинги на държавата да тръгнат нагоре, да има повече инвестиции и повече стабилност в банковата система. Но това, разбира се, ще стане само ако има политическа стабилност. Защото виждате, че много държави влязоха и след това натрупаха дългове и кредитните им рейтинги започнаха да падат. Така че всичко зависи от нашите ръце“, коментира Борисов. Той обясни, че България не представлява риск за Европа.
Председателят на ПЕС Сергей Станишев коментира, че чрез влизане в Еврозоната България трябва да се стреми да влезе в „А“ отбора на Европейския съюз, а не да остане в периферията. „Но ние погрешно наричаме ERM II „чакалнята“ на Еврозоната. След влизането си там, ние не „чакаме“. Трябва да се свърши много работа, за да може нашата икономика да стане конкурентноспособна, а доходите и стандартът на живот на българските граждани да се доближат до тези на европейските. Ако сега изпуснем момента, може да се наложи да чакаме дълго“, коментира Станишев. Той цитира скорошно проучване, според което 77% от българите изразяват съгласие с твърдението, че България трябва да положи повече усилия, за да се интегрира във всички ключови формати на Европейския съюз - Шенген, Еврозоната, областта на отбраната и сигурността и опазване на външните граници.
Евродепутатът Ева Майдел поясни, че Влизането в Еврозоната е най-важната тема за България за последните 20 години и трябва да е следващата национална цел, която да обединява цялото общество. „Вече все по-отчетливо се поставят предложения за бъдещето развитие на Еврозоната, включително и от президента на Франция Емануел Макрон и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Дискутират се създаване на отделен бюджет на Еврозоната, както и финансов министър на Еврозоната. И всички тези предложения ще имат своите последствия за държавите, които останат извън тези процеси на интеграция, защото те изключват страните извън Еврозоната от вземането на решения и от достъп до средства“, коментира Майдел.
Министърът на финансите Владислав Горанов уточни, че не бива да се създават ирационални очаквания както в позитивен, така и в негативен план по отношение на приемането на еврото и посочи, че България е далеч от сценария, довел до кризисните процеси в Гърция. Той развенча няколко от най-широко разпространените мита относно членството на страната ни в Еврозоната, сред които този за нарастване на цените от прехода от лев в евро, както и твърденията, че България ще загуби своя суверенитет и конкурентноспособност. „Приемането на еврото не е краят на историята – предстои извървяването на много дълъг път“, обясни финансовият министър.
Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова посочи, че е необходим национален план за влизане в Еврозоната. „Необходимо е да се търсят опозицията, непарламентарните партии, НПО и национална енергия, за да се обединим около единен план и да знаем, че ще има последователност в изпълнението му, който и да управлява“, каза още тя.
Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев посочи, че е важно България да стане част от паричния съюз и да бъде в ядрото на правенето на европейски политики. „Страховете на българските граждани относно влизането в Еврозоната обаче са много, защото хората не разбират каква е ползата от нея. Той добави, че, за съжаление, 10 години след 2008 г. не е достатъчно да се изпълняват само номиналните критерии за влизане в ЕRМ II и Еврозоната. „Европейските страни вече искат реформи и в бъдеще пенсионната система, образованието, здравеопазването и пазара на труда да не оказват такъв натиск върху фискалната политика“, добави Стойнев. Той каза още, че една от основните причини да не сме част от Eврозоната е бедността - тя пречи да влезем в този клуб на богатите.
Събитието, което е част от серията „Европа отново на път“, беше организирано с подкрепата на Академията за леви европейски политики, Атлантическия клуб в България, Европейското международно движение, Изследователски център „Тренд“, Института за дясна политика, Либералния институт за политически анализи, Института за пазарна икономика, ПанЕвропа България и Центъра за устойчиво развитие към УНСС.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Гечев, „БСП за България“: Мит е повишението на цените след влизането в Еврозоната

Проф. Румен Гечев, „БСП за България“: Мит е повишението на цените след влизането в Еврозоната

26 Април 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. Мит е повишението на цените след влизането в Еврозоната. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев на форума „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“, съобщиха от пресцентъра на партията. Той обясни, че преглеждайки фактите от страните, приели еврото преди нас, виждаме, че няма нищо притеснително. „Ако евентуалното приемане на България стане по установената практика - от паричен съвет в Еврозоната, както беше с прибалтийските страни, наистина няма да има притеснения за промени в ценовите равнища“, каза още народният представител. Румен Гечев каза още, че 2-3 години след края на кризата страните от Еврозоната са съумели да излязат от кризисното състояние, което е показателно. „Ние трябва да упълномощим българските политици да искат ясна позиция и отговор от Брюксел, че България ще бъде приета в паричния съвет като другите страни и по правилата, по които те са приети“, категоричен бе проф. Румен Гечев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Преди да влезем в „чакалнята“ за Еврозоната, трябва да влезем в банков и паричен съюз

Премиерът Бойко Борисов: Преди да влезем в „чакалнята“ за Еврозоната, трябва да влезем в банков и паричен съюз

26 Април 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Преди да влезем в „чакалнята“ за Еврозоната, трябва да влезем в банков и паричен съюз. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Заедно с Европейската комисия работим в момента да се подготвят документите по кандидатстване в Еврозоната, да ги внесем, да имаме пътна карта, както се разбрахме с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по финансите Валдис Домбровскис. Като критерии ние абсолютно сме покрили четири от пет, като петият е формален“, каза министър-председателят.
На въпрос какво означава т.нар. пътна карта, той обясни: „Пътна карта е, за да може, като тръгнем по пътя, да сме сигурни, че ще свършим с положителен успех – за това трябва да направим тези няколко стъпки. Защото страховете след Гърция и огромните дългове, които държавите на юг имат, карат европейците да се страхуват. Особено като виждаме колко време в Италия няма правителство, а дълговите кризи там са страховити. В пътната карта има посочени срокове и критерии – това, което те искат от нас, е първо да влезем в Банковия паричен съюз, а след това и в „Чакалнята“ на Еврозоната. Но това изисква документи в едната, и в другата посока. Банкерите не обичат да се говори публично и сега сигурно ще се подразнят, но все пак нашите сънародници трябва да знаят какво правим. Предварително се извинявам на всички, че малко осветяваме тази пътна карта“, каза още премиерът Борисов и обясни, че в Европа животът тече бавно и много по-уредено и европейците не обичат да ги пресират със срокове.
„До една година очаквам да се поздравим с успех, че сме влезли в „Чакалнята“ на Еврозоната – така ще намалим лихвите по кредитите, кредитните рейтинги на държавата да тръгнат нагоре, да има повече инвестиции, повече стабилност в банковата система. Но това, разбира се, ще стане само ако има политическа стабилност. Защото виждате, че много държави влязоха и след това натрупаха дългове и кредитните им рейтинги започнаха да падат. Така че всичко зависи от нашите ръце“, коментира Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Убеден съм, че бихме могли до една година да кандидатстваме за Еврозоната

Премиерът Бойко Борисов: Убеден съм, че бихме могли до една година да кандидатстваме за Еврозоната

26 Април 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Убеден съм, че бихме могли до една година да кандидатстваме за Еврозоната. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на дискусия „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Не съм оптимист, че в рамките на няколко месеца ще кандидатстваме за Еврозоната. Но съм убеден, че бихме могли да се справим в рамките на една година – имаме готовност. В рамките на месец ще ни дадат пътна карта – дали да влезем първо в „Чакалнята“ или първо в паричния съюз. Ще проведем тихи преговори. Иска ми се да стане по-бързо, но системата е бавна и консервативна, а и рисковете са много“, каза още премиерът.
Той посочи, че влизането в Еврозоната е тема, по която има две мнения. „Първото положително е, че кредитният рейтинг и лихви по кредити ще тръгнат нагоре, но има обратният вариант като при Гърция. Така че всичко зависи от стабилността на държавата. И понеже винаги сме много по-силни и ние от ГЕРБ, и колегите от БСП да се черним, но ако погледнем как върви графиката на външния дълг, ще видим, че с Гърция тръгваме от 100% и как до преди няколко дни ние достигаме до 25% дълг, а Гърция – отива до 170%. Сиреч, когато кандидатстваме в Еврозоната можем да говорим за стабилност и постоянство, че което и да е правителство това нещо ще го спазва. Изключително важно е, когато защитаваме дадена теза, да имаме предвид рисковете – ние не представляваме риск за Европа, защото всички правителства не си дадохме националния резерв. Имаме параметри с нулеви бюджетни дефицити, които дават възможност да се постигне стабилност. Да, мигновен ефект може да има – ще вдигнем много доходите веднага, но какво ще стане занапред? Това е основното ни опасение - всеки иска вдигане на доходите веднага и не мисли какво ще стане занапред. Сутринта слушах метеоролозите в Монтана - 15 млн. лв. повече се дадоха са бюджета на БАН и една уважаема жена, която не познавам, каза, че премиерът им е казал да дават за статии, а не за научно приложни дейности. Не бива така вече. Не знаех и че БНР има четири оркестъра, но музиката, която ми свирят през прозореца, не е честна“, каза още той.
„Нашият валутен борд е стабилен – инфлацията е 1.4%. 5-те процента безработица не е най-важното. А това, което направихме тази година – да вкараме 22 хил. деца, които досега не са ходили в училище, да ги вкараме в класните стаи е една добра практика. Има и още много добри практики, които можем да развием“, коментира Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: България изпълнява всички критерии за приемане в Еврозоната и ако получим отказ, ще е налице различно третиране на държавите-членки в ЕС

Министър Владислав Горанов: България изпълнява всички критерии за приемане в Еврозоната и ако получим отказ, ще е налице различно третиране на държавите-членки в ЕС

26 Април 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. България изпълнява всички критерии за приемане в Еврозоната и няма никаква причина, написана в европейското законодателство, да получим отказ от нашите европейски партньори. Това би показало различно третиране на държавите членки в съюза, а това е основна ценност и ако бъде поставено под съмнение, то цялото функциониране на ЕС ще бъде поставено под съмнение. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на дискусия „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да развенчая някои от основните митове, които се разпространяват за членството на България към Еврозоната. Един от тях е свързан с нарастване на цените от прехода от лев в евро. Със сигурност подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с пренебрежими размери и доказателство за това можем да открием от времето, когато деноминирахме българския лев – тогава не видяхме да има такъв шок“, каза още той и посочи, че това е първият мит, който трябва да отпадне от съзнанието на българските граждани.
„Вторият мит е опитът на някои условно патриотични формации да твърдят, че България ще загуби от своя суверенитет. Всъщност напротив - така България ще бъде участник в решенията на Европейската национална банка. Тоест, влизането в Еврозоната ще увеличи възможностите на държавата и на БНБ да участват по-активно в паричната политика“, каза още министър Горанов и посочи, че от всички държави членки в Еврозоната България е единствената държава, която от съществуването на еврото, е отговаряла на критериите за него – по думите му на практика тя е била по-добър член в Еврозоната от останалите държави.
„Друг мит е, че приемането на еврото ще застраши нашата конкурентоспособност. България показа засилена интеграция в последните години и данните, че приемането на еврото няма да застраши нашата конкурентоспособност, са показани от всички макроикономически показатели“, коментира той.
Министър Горанов посочи, че друг мит е, че след приемането на еврото България може да се превърне във втората Гърция. „Макроикономическите показатели по развитие и конкурентоспособност са в с предимство за България пред Гърция. Единственият показател, по който гърците ни превъзхождат, е БВП на глава на населението. Но през последните години България допълни 10 пункта, а Гърция отстъпи с 27 пункта по този показател“, коментира той.
„Приемането на еврото не е краят на историята – предстои извървяването на много дълъг път. Затова не трябва да създаваме ирационални очаквания“, обясни финансовият министър.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Чрез влизане в Еврозоната България трябва да се стреми да влезе в „А“ отбора на Европейския съюз, а не да остане в периферията

Сергей Станишев, ПЕС: Чрез влизане в Еврозоната България трябва да се стреми да влезе в „А“ отбора на Европейския съюз, а не да остане в периферията

26 Април 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Чрез влизане в Еврозоната България трябва да се стреми да влезе в „А“ отбора на Европейския съюз, а не да остане в периферията. Това каза евродепутатът и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по време на дискусия „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Настъпил е моментът България да прави крачки към влизането в Еврозоната, защото сега имаме прозорец, който не трябва да изпускаме сега, когато Европейската комисия подкрепя това. Защото за мен полагането на подобни стъпки носи известни рискове за бъдещето на страната. Освен че имаме историческа възможност и прозорец, в момента е важно да се води сериозна дискусия, защото последни проучвания сочат, че 77% от българите са съгласни с това, че България трябва да положи повече усилия, за да се интегрира в Еврозоната, НАТО, Шенген и т.н. Над 2/3 пък смятат, че страната трябва да се позиционира в ядрото на ЕС. Затова е важно да обсъдим ползите за участие в Еврозоната, както и опасенията, които са свързани с това, че ще се повишат цените на определени стоки и услуги и др.“, каза още той.
Станишев посочи, че Еврозоната се променя. „Тя днес не е същата, каквато беше преди 10 г. Защото когато беше изградена единната валута, това беше една сграда без здрави елементи – финансовата криза преди години я постави пред огромно предизвикателство. Но сега трябва да бъде завършена, да бъде променена, за да осигурява успешно икономическо развитие. Бих искал много Еврозоната да бъде и основа на социалния съюз, да работи чрез своите инструменти, които съществуват, за да има реална икономическа и социална конвергенция на доходите в рамките на Еврозоната – това е изключително важно за България“, каза още той и посочи, че все още България остава най-бедната страна в ЕС.
„Риск за България е, ако допуснем да бъдем изтласкани в периферията на ЕС, трябва да работим единно, за да не се случи този сценарий. Ако сега изпуснем момента да направим първата крачка – членство в ERM II, допускаме да изостанем. И никой не знае как политическата конюнктура ще се промени и как това ще окаже влияние върху България. Ние трябва да знаем какво да направим, за да нараснат доходите на хората и членството в Еврозоната да стане предимство, а не бреме. Защото има сериозен риск – ако създаваме свръх очаквания, както стана с влизането в ЕС, че изведнъж всичко ще се промени, това няма да доведе до нищо хубаво“, каза още Станишев и посочи, че ползите от това да влезем в Еврозоната са засилване на българската икономика, позициониране в А отбора на ЕС и прозрачност във финансовата сфера.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В София ще се проведе дискусията „България В Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“

В София ще се проведе дискусията „България В Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“

26 Април 2018 | 07:51 | Агенция "Фокус"
София. „Европа отново на път“ е поредица от събития, с която важният обществен разговор за бъдещето на ЕС започна и в България. Този разговор продължава с трето събитие, защото е време проевропейските сили и личности у нас да се обединят около позиционирането на България в интеграционното ядро на ЕС – Шенген и Еврозоната. Критериите за членство са изпълнени. Нужно е политическо решение. Това съобщиха от пресофиса на президента на ПЕС и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП Сергей Станишев.
Дискусията „България В Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“, ще се проведе от 11.30 часа в София Ивент Център, „Парадайз център“, София, ул. „Черни връх“ 100, ет 3. В нея ще вземат участие министър-председателят на Република България, министърът на финансите, политици от различни политически сили, икономисти, политолози, анализатори, журналисти, представители на гражданското общество и на научните среди.
Събитието е инициатива на президента на ПЕС и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП Сергей Станишев и Ева Майдел, член на ЕП и председател на Европейското международно движение, и се организира от Академията за леви европейски политики (АЛЕП), Атлантическия клуб в България, Европейското международно движение, Изследователски център Тренд, Института за дясна политика, Либералния институт за политически анализи (ЛИПА), Института за пазарна икономика, ПанЕвропа България и Центъра за устойчиво развитие към УНСС.
Институтът за пазарна икономика и Центърът за устойчиво развитие към УНСС ще представят свои икономически анализи по темата, а „Сова харис“ – представително социологическо проучване за нагласите на българите за присъединяването към Еврозоната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.