НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Основната цел на Българското председателство на Съвета на ЕС в сектор „Енергетика“ е създаването на стабилен енергиен съюз (ОБЗОР)

Основната цел на Българското председателство на Съвета на ЕС в сектор „Енергетика“ е създаването на стабилен енергиен съюз (ОБЗОР)

14 Май 2018 | 20:26 | Агенция "Фокус"
София. Основната цел на Българското председателство на Съвета на ЕС в сектор „Енергетика“ е създаването на стабилен енергиен съюз. Около това се обединиха участниците в срещата на председателите на комисиите по енергетика на парламентите на страните от ЕС, която се провежда в рамките на Парламентарното измерение на Българското председателство.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посочи, че България цели изграждане на енергиен съюз, който да представя достъпна и нисковъглеродна енергия за всички европейци. Като други приоритети тя посочи законодателните предложения от пакета „Чиста енергия за всички европейци“, целите за възобновяемите енергийни източници до 2030 г., както и осъществяването на поетапен и икономически обоснован преход към ниско въглеродна икономика. „Убедени сме, че ЕС може да бъде устойчив само ако отразява спецификите на отделните държави-членки и ако се базира на недискриминационен подход и технологичен неутралитет. Насърчаването на регионалното сътрудничество и добрата свързаност на Европа са жизненоважни за осигуряване на сигурна, добре функционираща и достъпна енергийна среда. Това е добра възможност за развиване на икономиките и на от страните от Западните Балкани. Един от основните аспекти на този процес е завършването на междусистемната свързаност в региона – в това отношение поставяме акцент на интерконекторните връзки между държавите“, каза още Караянчева.
Председателят на Комисията по енергетика и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев уточни, че България участва активно във формирането на енергийната политика на Европейския съюз с отправна точка, лансирана от Европейската комисия през 2015 г. – Рамкова стратегия за устойчив енергиен съюз с ясно преплитащи се пет измерения. „Това са енергийна сигурност, солидарност и доверие, интегриран европейски енергиен пазар, енергийна ефективност и изследвания, иновации и енергоспособност“, каза още Добрев и уточни, че в продължение на стратегията за устойчив енергиен съюз най-големият до момента по обем пакет е пакетът „Чиста енергия за всички европейци“.
Зам.-председателят на енергийната парламентарна комисия и народен представител от БСП Таско Ерменков коментира, че солидарността в ЕС в областта на енергийната сигурност би трябвало да се изразява в еднакъв подход към доставките на енергийни ресурси, независимо дали на север или на юг. „Защото всеки европейски народ има правото на сигурни енергийни доставки и то на социално достъпни за него цени, независимо дали живее в Северна, Западна, Централна или Югоизточна Европа. И ако Европейската комисия провежда една такава политика, мисля, че голяма част от проблемите, които стоят и пред нея, и пред ЕС, ще бъдат решени“, коментира Ерменков.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таско Ерменков, БСП: Всеки европейски народ има правото на сигурни енергийни доставки на достъпни за него цени, независимо в коя част на Европа живее

Таско Ерменков, БСП: Всеки европейски народ има правото на сигурни енергийни доставки на достъпни за него цени, независимо в коя част на Европа живее

14 Май 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Всеки европейски народ има правото на сигурни енергийни доставки на достъпни за него цени, независимо в коя част на Европа живее. Това каза депутатът от ПГ на БСП и зам.-председател на енергийната парламентарна комисия Таско Ерменков по време на среща на председателите на комисиите по енергетика на парламентите на страните от ЕС, която се провежда в рамките на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Сигурността на доставките не може да се базира на противопоставяне на различните възможности за тяхната реализация и няма как да поставяме въпроса или TAP, или TANAP, или Северен поток – 2, или Южен поток, или втечнен газ, защото това противопоставяне няма да доведе нито до сигурност на доставките, нито до социално поносими цени при тях“, каза още Еврменков и уточни, че трябва да се търсят онези съчетания, които отговарят за всеки географски регион по начин, по който биха гарантирали да има достъпен и газ, и енергия.
„Второ, няма как да не вземем предвид, че сигурността на доставките не е само диверсификация на източниците, а диверсификация на трасетата, защото колкото по-малко са транзитиращите страни, които не са членки на ЕС, толкова по-малко са и рисковете от политически и друг характер при транзитирането на енергия“, коментира той.
По думите му солидарността в ЕС в областта на енергийната сигурност би трябвало да се изразява в еднакъв подход към доставките на енергийни ресурси, независимо дали на север или на юг. „Защото всеки европейски народ има правото на сигурни енергийни доставки и то на социално достъпни за него цени, независимо дали живее в Северна, Западна, Централна или Югоизточна Европа. И ако Европейската комисия провежда една такава политика, мисля, че голяма част от проблемите, които стоят и пред нея, и пред ЕС, ще бъдат решени“, коментира Ерменков.
Цветилена СИМЕОНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: България участва активно във формирането на енергийната политика на ЕС с отправна точка създаване на устойчив енергиен съюз

Делян Добрев, ГЕРБ: България участва активно във формирането на енергийната политика на ЕС с отправна точка създаване на устойчив енергиен съюз

14 Май 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. България участва активно във формирането на енергийната политика на Европейския съюз с отправна точка създаване на устойчив енергиен съюз. Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев по време на среща на председателите на комисиите по енергетика на парламентите на страните от ЕС, която се провежда в рамките на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Темите, подбрани за тази среща, са от голямо значение в хода на преговорите по приемането на промените от пакета „Чиста енергия за всички европейци“ и ще допринесат до голяма степен за по-добрата комуникация и информираност относно приоритетите в дневния ред на Европа що се отнася до прехода към чиста енергия и междусистемна свързаност на държавите. България участва активно във формирането на енергийната политика на Европейския съюз с отправна точка, лансирана от Европейската комисия през 2015 г. – Рамкова стратегия за устойчив енергиен съюз с ясно преплитащи се пет измерения. Това са енергийна сигурност, солидарност и доверие, интегриран европейски енергиен пазар, енергийна ефективност и изследвания, иновации и енергоспособност“, каза още Добрев и посочи, че в продължение на стратегията за устойчив енергиен съюз най-големият до момента по обем пакет е пакетът „Чиста енергия за всички европейци“.
„Осемте законодателни предложения, свързани с изменения на актове от областта на енергийната ефективност, енергията от възобновяеми източници, модела на електроенергийния пазар и сигурността на електроенергийните добавки и законодателната рамка за управление на енергийния съюз, са насочени към запазване на конкурентноспособността на ЕС в условията на прехода към чиста енергия. Пакетът признава важната роля, която възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност имат за декарболизацията на европейската енергийна система, като в същото време се стреми да извлече ключови ползи за обществото като цяло – от повишената сигурност на доставките, положителното въздействие върху икономическия растеж и работните места и поради намалението на технологичните разходи, намаление и на цените на енергията за европейските граждани и промишлеността“, каза още той и посочи, че очакванията на България са за евентуално финализиране на преговорите с Европейския парламент по предложенията за директива за изменение на директивата относно енергийната ефективност, директивата за насърчаване използването енергия от възобновяеми източници и регламента за управление на енергийния съюз в рамките на Българското председателството.
„Управлението на енергийния съюз и националните планове в областта на климата и енергетиката също са в основните приоритети. Целта на предложението за регламент за управление на енергийния съюз е да обедини съществуващите от различните законодателни актове задължения за планиране и докладване в областта на климата, енергетиката и постигане на значително облекчаване на задължения. Българското председателство се стреми към отразяване на основните елементи на общия подход и гарантира, че държавите-членки няма да бъдат обременявани с допълнителна административна тежест, така че да запазят гъвкавостта си при изпълнението на националните си планове в областта на енергийната сигурност и енергетиката и същевременно гарантиране на европейските цели. По отношение на националните планове се стремим да създадем механизъм, който да улеснява процеса на планиране, докладване и мониторинг на държавите-членки. Българското председателство продължава действията за постигане на стабилен европейски енергиен съюз и положителни резултати по текущите приоритетни теми на Съвета на ЕС“, коментира Добрев и посочи, че България се води предимно от принцип за изграждане на енергиен съюз, който да предоставя сигурна, надежда, достъпна и нисковъглеродна енергия за всички европейци.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: България цели изграждане на енергиен съюз, който да представя достъпна и нисковъглеродна енергия за всички европейци

Председателят на НС Цвета Караянчева: България цели изграждане на енергиен съюз, който да представя достъпна и нисковъглеродна енергия за всички европейци

14 Май 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. България цели изграждане на енергиен съюз, който да представя достъпна и нисковъглеродна енергия за всички европейци. Toва каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на среща на председателите на комисиите по енергетика на парламентите на страните от ЕС, която се провежда в рамките на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Тя посочи, че срещата днес е посветена на важни теми, по които България работи ефективно като надежден партньор – сред тях са енергийната сигурност на Съюза, сигурността на доставките, прехода към чиста енергия в Европа и пазарната интеграция на възобновяемите енергийни източници. „Ключови въпроси във фокуса на председателството ни са изграждането на стабилен енергиен съюз, законодателните предложения от пакета „Чиста енергия за всички европейци“, целите за възобновяемите енергийни източници до 2030 г., както и осъществяването на поетапен и икономически обоснован преход към ниско въглеродна икономика. В областта на енергетиката българското председателство продължава действията за постигане на стабилен Европейски съюз и положителни резултати по текущите приоритетни теми от дневния ред на Съвета на ЕС – в това число по представените инициативи по пакета със законодателни и незаконодателни промени „Чиста енергия за всички европейци“, каза още Караянчева.
Председателят на Народното събрание посочи, че България се води предимно от принципа за изграждане на енергиен съюз, който да представя сигурна, надеждна, достъпна и нисковъглеродна енергия за всички европейци. „Убедени сме че ЕС може да бъде устойчив само ако отразява спецификите на отделните държави-членки и ако се базира на недискриминационен подход и технологичен неутралитет. Насърчаването на регионалното сътрудничество и добрата свързаност на Европа са жизненоважни за осигуряване на сигурна, добре функционираща и достъпна енергийна среда. Това е добра възможност за развиване на икономиките и на от страните от Западните Балкани. Един от основните аспекти на този процес е завършването на междусистемната свързаност в региона – в това отношение поставяме акцент на интерконекторните връзки между държавите. И не на последно място бих искала да изтъкна, че Народното събрание на Република България е пример за отличен диалог както за изпълнителната власт така и с неправителствения сектор за търсене и предлагане на дългосрочни решения за европейски политики“, каза още Караянчева.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателите на комисиите по енергетика на парламентите на страните от Европейския съюз ще се срещнат в София

Председателите на комисиите по енергетика на парламентите на страните от Европейския съюз ще се срещнат в София

14 Май 2018 | 07:37 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приветства участниците в срещата на председателите на комисиите по енергетика на парламентите на страните от Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Форумът, който е в рамките на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС, ще започне в 8.45 часа тази сутрин в зала „3” на НДК. С встъпителни думи към участниците в срещата ще се обърне председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев.
Ключови говорители по първата сесия на форума - „Енергийна инфраструктура и сигурност на доставките”, ще бъдат Владимир Уручев – депутат от Европейския парламент, член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) на ЕП и Катарина Сиков – Магни, ръководител на отдел за мрежи и регионални инициативи, Генерална дирекция „Енергетика“ към Европейската комисия.
Председателят на Комисията по икономически въпроси в Германския Бундестаг Франц Йозеф Пширер, заместник-министърът на енергетиката на Република България Жечо Станков и сенатор Силвия-Моника Диника от румънския парламент ще бъдат лектори по втората сесия „Преходът към чиста енергия в Европа”.
По темата на третата сесия „Пазарна интеграция на устойчивите енергийни източници” ключови говорители ще бъдат заместник-председателят на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) на ЕП Яромир Кохличек, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране на Република България Иван Иванов и Миглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация.
Срещата ще се излъчва в реално време на интернет страницата на Парламентарното измерение на Българското председателство тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за сделката с ЧЕЗ: Много внимателно наблюдаваме всичко, което се случва там – лично се надявам, че няма да се случи

Премиерът Бойко Борисов за сделката с ЧЕЗ: Много внимателно наблюдаваме всичко, което се случва там – лично се надявам, че няма да се случи

4 Май 2018 | 08:25 | Агенция "Фокус"
София. Много внимателно наблюдаваме всичко, което се случва там – лично се надявам, че няма да се случи. Това каза премиерът Бойко Борисов в „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Не се изказваме по нея, защото това са големи компании, които имат могъщи адвокати. Могат да ни заведат искове, които да са със стотици милиони за оронване на репутация. Мълчаливо за публиката, но иначе много внимателно наблюдаваме всичко, което се случва там. Аз лично се надявам, че няма да се случи, но това е лично мое мнение“, заяви Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЕВР ще разрешава продажбата на над 20 % от собствеността на енергийните дружества (ОБЗОР)

КЕВР ще разрешава продажбата на над 20 % от собствеността на енергийните дружества (ОБЗОР)

26 Април 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. КЕВР ще разрешава продажбата на над 20% от собствеността на енергийните дружества. Такива правомощия даде парламентът на регулатора, след като прие Закона за енергетиката на второ четене.ф Казусът възникна, тъй като първоначалният текст даваше правомощия на КЕВР да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или газ, с оглед гарантирането на сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред, но между първо и второ текстът се измени. Предлагаше се КЕВР само да може да изисква деклариране за подобна промяна в собствеността. Впоследствие обаче депутатите приеха първоначалния си вариант. Съгласно приетите промени КЕВР ще определя ежегодно в срок до 30 юни премии за електрическа енергия от възобновяеми източници и от високоефективно комбинирано производство на електрическа енергия от възобновяеми източници и от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, произведена от централи с обща инсталирана електрическа мощност 4 мегавата и над 4 мегавата. За целите на ценообразуването, КЕВР ще определя ежегодно, в срок до 30 юни, прогнозна пазарна цена на електрическата енергия за покриване на технологичните разходи на оператора на електропреносната мрежа и на операторите на електроразпределителните мрежи. Законопроектът въвежда и европейски регламенти, чието спазване ще бъде контролирано от Регулатора. КЕВР ще може да бъде сезирана при нарушаването на регламентите. Комисията ще може да извършва проверка на място на лицето, включително негово предприятие майка или свързано предпрятие по смисъла на Европейски регламент след получаване на разрешение. При проверката длъжностните лица ще имат право да влизат в помещения, превозни средства и обекти, да преглеждат документи и записи. Промените касаят и либерализацията на пазара на електрическа енергия. В кулоарите на парламента пред журналисти депутатът от ГЕРБ и председател на Енергийната комисия Делян Добрев посочи, че вероятно промените няма да касаят сделката с ЧЕЗ и КЕВР няма да може да даде разрешение, но по думите му трябва и юристите да кажат. Ние даваме тези правомощия на регулатора, но не даваме изчерпателно в законодателството какви са критериите, по които регулаторът ще преценява кога да одобрява и кога да не одобрява една сделка. Тези текстове могат да бъдат прецизирани в подзаконов нормативен акт“, каза Добрев. По думите му при положение, че тези текстове не са в закона, остава на преценката на Регулатора какви да бъдат тези критерии.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие окончателни промени в Закона за енергетиката

Парламентът прие окончателни промени в Закона за енергетиката

26 Април 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие окончателни промени в Закона за енергетиката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Основните промени в закона касаят правомощията на КЕВР. Регулаторът получи правомощия да разрешава продажбата на над 20% от собствеността на енергийните дружества. КЕВР ще определя ежегодно в срок до 30 юни премии за електрическа енергия от възобновяеми източници и от високоефективно комбинирано производство на електрическа енергия от възобновяеми източници и от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, произведена от централи с обща инсталирана електрическа мощност 4 мегавата и над 4 мегавата. За целите на ценообразуването, КЕВР ще определя ежегодно, в срок до 30 юни, прогнозна пазарна цена на електрическата енергия за покриване на технологичните разходи на оператора на електропреносната мрежа и на операторите на електроразпределителните мрежи. Законопроектът въвежда и европейски регламенти, чието спазване ще бъде контролирано от Регулатора. КЕВР ще може да бъде сезирана при нарушаването на регламентите. Комисията ще може да извършва проверка на място на лицето, включително негово предприятие майка или свързано предпрятие по смисъла на Европейски регламент след получаване на разрешение. При проверката длъжностните лица ще имат право да влизат в помещения, превозни средства и обекти, да преглеждат документи и записи. Промените касаят и либерализацията на пазара на електрическа енергия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Дават се допълнителни правомощия на КЕВР, дали бе нужно, е малко спорен въпрос

Делян Добрев, ГЕРБ: Дават се допълнителни правомощия на КЕВР, дали бе нужно, е малко спорен въпрос

26 Април 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. Дават се допълнителни правомощия на КЕВР, дали бе нужно, е малко спорен въпрос. Това каза народният представител и председател на Енергийната комисия Делян Добрев пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние даваме тези правомощия на регулатора, но не даваме изчерпателно в законодателството какви са критериите, по които регулаторът ще преценява кога да одобрява и кога да не одобрява една сделка. Тези текстове могат да бъдат прецизирани в подзаконов нормативен акт“, каза Добрев. По думите му при положение, че тези текстове не са в закона, остава на преценката на Регулатора какви да бъдат тези критерии. Той поясни, че по време на дебата по текста са се появили съмнения, че ГЕРБ са против такива правомощия на регулатора с цел нещо да скрият. „Точно обратното ние искаме максимална прозрачност“, каза Добрев и припомни, че ГЕРБ са подкрепили предложението на БСП за Временна анкетна комисия за ЧЕЗ. Добрев и отчете, че дори председателят на комисията е от опозицията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Текстът от Закона за енергетиката, даващ правомощия на КЕВР да разрешава продажба на над 20% от собствеността на енергийните дружества няма да има отношение към ЧЕЗ

Делян Добрев, ГЕРБ: Текстът от Закона за енергетиката, даващ правомощия на КЕВР да разрешава продажба на над 20% от собствеността на енергийните дружества няма да има отношение към ЧЕЗ

26 Април 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Моето мнение е, че този текст, който предложиха колегите и БСП и който приехме, няма да има отношение към ЧЕЗ. Това каза народният представител и председател на Енергийната комисия Делян Добрев пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Даваме допълнителни правомощия на регулатора да се произнася при сключването на такъв тип сделки“, каза Добрев. Във връзка с обвиненията на ДПС в левичарство, Делян Добрев заяви, че не мисли, че ще се стигне чак до там. „Имаме такива текстове в други закони. В Закона за БНБ, в Закона за Комисията по финансов надзор. Т.е. тези комисии имат такива правомощия. Дебатът бе дали тези правомощия трябва да бъдат дадени на КЕВР. Това не е прецедент в българското право“, заяви Добрев. На въпрос дали с решение на КЕВР може да бъде развалена сделката между ЧЕЗ и „Инерком“, Добрев каза: „Трябва да питате Комисията. Не съм сигурен, трябва да говорим и с юристите дали този текст може да действа ретроактивно. Договорът с „Инерком“ счита ли се за приключен или той е сключен януари, но трябва да мине плащането“, допълни Добрев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите отложиха дебатите по второто четене на Закона за енергетиката в частта за правомощията на КЕВР при промяна на над 20% от  собствеността на енергийни дружества

Депутатите отложиха дебатите по второто четене на Закона за енергетиката в частта за правомощията на КЕВР при промяна на над 20% от собствеността на енергийни дружества

25 Април 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите отложиха дебатите по второто четене на Закона за енергетиката в частта за правомощията на КЕВР при промяна на над 20% от собствеността на енергийни дружества, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Първоначално парламентът удължи работното си време до приемане на този текст, но впоследстиве депутатът от ГЕРБ Делян Добрев предложи отлагане на разискванията и гласуването по текста. „За“ предложението му гласуваха 109 народни представители, „против“ - 10 и „въздържали се“ – 4, с което той бе приет. Първоначалният текст даваше правомощия на КЕВР да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или газ, с оглед гарантирането на сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред. Между първо и второ текстът обаче се измени. В предложението на Комисията КЕВР ще може да изисква само деклариране на подобна промяна.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът удължи работното си време до приемане на промени в текст от Закона за енергетиката

Парламентът удължи работното си време до приемане на промени в текст от Закона за енергетиката

25 Април 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи работното си време до приемане на промени в текст от Закона за енергетиката. Това предложи народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ предложението му гласуваха 85 народни представители, „против“ – 31 и „въздържали се“ - 9, с което то бе прието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.