НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. д-р Владия Борисова, УНСС: Катедра "Творчески индустрии и интелектуална собственост" работи успешно по 4 проекта

Доц. д-р Владия Борисова, УНСС: Катедра "Творчески индустрии и интелектуална собственост" работи успешно по 4 проекта

26 Април 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Катедра "Творчески индустрии и интелектуална собственост" работи успешно по 4 проекта. Това каза ръководителят на катедра "Творчески индустрии и интелектуална собственост" доц. д-р Владия Борисова по време на кръгла маса на тема „Световен ден на интелектуалната собственост в България”, организирана от катедра „Творчески индустрии и интелектуална собственост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първият ни е проект е, че всеки един от студентите бива записан в дигиталната платформа, където получава допълнително обучение. В резултат на това получава допълнителен сертификат, който върви за завършено бакалавърско обучение. Студентите не плащат за него. Вторият ни успешен проект е уебсайтът за преподаватели и експерти в областта на интелектуалната собственост, който обслужва 33 държави. В него се регистрират всички експерти и преподаватели по интелектуална собственост. Другият ни успешен проект е „IP панорама“, заяви доц. Борисова. По думите ѝ това е мултимедиен продукт за обучение на представителите на малкия и средния бизнес, който е адаптиран към българската действителност. „Вече е издаден на CD и DVD. Последният ни проект, който днес финализираме е превод и адаптация на специализираните модули на Академията на СОИС по 4 основните направления“, каза още тя.
Моника Зикова от СОИС благодари на всички. „Наистина е удоволствие за мен и организацията да бъдем свързани и да присъстваме на това събитие. Силно оценяваме вашата подкрепа и благодарим. Днес празнуваме Световния ден на интелектуалната собственост и нейната роля в живота ни. Това е традиция, която започва от 2001 г., когато започваме да отбелязваме Деня на интелектуалната собственост“, каза още тя.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София Щерева, ПРОФОН: Промените в Закона за авторското право и сродните му права са дълго чакани и изстрадани

София Щерева, ПРОФОН: Промените в Закона за авторското право и сродните му права са дълго чакани и изстрадани

26 Април 2018 | 11:11 | Агенция "Фокус"
София. За мен е огромна чест да говоря за тема, която е чисто юридическа. Гледната точка, която аз ще представя е по-скоро от света на бизнеса. Това каза изпълнителният директор на ПРОФОН София Щерева по време на кръгла маса на тема „Световен ден на интелектуалната собственост в България”, организирана от катедра „Творчески индустрии и интелектуална собственост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това са дълго чакани и изстрадани промени в Закона за авторското право и сродните му права. България беше задължена да имплементира Директивата за колективно управление още през 2016 г. Не се славим с особена бързина. Малко подплашени от санкциите, които ЕС щеше да наложи на страната ни, правителството взе мерки и организира работни групи. В началото на годината прекарахме часове в Народното събрание. Не е мит - работи се работи денонощно“, заяви Щерева. По думите ѝ измененията в закона са странно въведени. „Имаме 8-месечен срок да имплементираме тези директиви в нашите устави. Много е труден начинът за работа с така направения закон“, добави още тя.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адвокат Велизар Соколов-Заки: Колективното управление на авторски права претърпя огромна еволюция в българското законодателство

Адвокат Велизар Соколов-Заки: Колективното управление на авторски права претърпя огромна еволюция в българското законодателство

26 Април 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. Колективното управление претърпя огромна еволюция в българското законодателство. Това каза адвокатът Велизар Соколов-Заки по време на кръгла маса на тема „Световен ден на интелектуалната собственост в България”, организирана от катедра „Творчески индустрии и интелектуална собственост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „До 2010-2011 г. съществуваше в закона само един чл. 40 с няколко алинеи, които казваха, че авторите просто могат да се сдружат и управляват правата си колективно, че може да бъде отказано членство на автори или носител на авторско и сродните му права в такива организации“, коментира Соколов. По думите му преди 2010 година е станало видно, че е необходимо да се даде по-подробен регламент на колективното управление и то не само у нас, но в световен мащаб. „Започна да се говори по подготовка на директивата, съответно настана раздвижване и в България по отношение на колективното управление. Започна един дълъг дебат за това, което директивата предвижда. Създадоха се няколко полезни модела, които бяха тествани на практика и показаха, че са устойчиви в средата на българската правна система, манталитет и култура. Историята на тази промяна е дълга и много интересна“, коментира пред студентите в УНСС адв. Соколов.
„Не мога да си позволя да критикувам решенията на Правната комисия към парламента, въпреки че тя предизвика доста смешни ситуации, с които сега със студентите доста се забавляваме. Самите промени са толкова големи по обем и толкова съществени, но в същото време законодателната техника при промени на един закон изисква да не се променя оригиналната номерация на членовете в този закон. Много е трудно да се следи логиката на този закон. За нас юристите означава, че ще има повече работа“, обясни Соколов. Той обобщи, че чрез законотовите промени възниква възможносттта за колективно управление на права да се осъществява от търговски дружества с цел печалба. „На второ място запазва законово установения монопол на организации на колективно управление на права, но либерализира режима по отношение на публичното изпълнение с цел озвучаване. Въвежда добре регламентиран режим и процедура за водене на преговорите между организациите за колективното управление и представителните организации на ползвателите. Делегира контролни правомощия на общините да осъществяват контрол за спазване на изискванията на закона от общинската администрация“, каза още Велизар Соколов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В УНСС ще се проведе кръгла маса на тема „Световен ден на интелектуалната собственост в България”

В УНСС ще се проведе кръгла маса на тема „Световен ден на интелектуалната собственост в България”

26 Април 2018 | 07:53 | Агенция "Фокус"
София. По случай Световния ден на интелектуалната собственост катедра „Творчески индустрии и интелектуална собственост“ на УНСС организира съвместно с Профон, Музикаутор, Филмаутор, ТЕРАПРО, Артистаутор и БАМП кръгла маса на тема „Световен ден на интелектуалната собственост в България”. Това съобщиха от пресцентъра на УНСС. Кръглата маса ще се проведе от 10.00 часа в Голямата конферентна зала на УНСС.
По време на тържествената част ще бъдат връчени комплекти с учебни помагала, разработени съвместно от катедра „Творчески индустрии и интелектуална собственост“ и Академията на Световната организация за интелектуална собственост, предназначени за обучение на студентите в ОКС „бакалавър“ и ОКС „магистър“ по специалностите на катедрата.
В кръглата маса ще вземат участие академични преподаватели, представители на организации за колективно управление на права, на бизнеса, патентни представители и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.