НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Членовете на Антикорупционния орган трябва да подадат декларация за имущество и интереси до 8 юни

Членовете на Антикорупционния орган трябва да подадат декларация за имущество и интереси до 8 юни

11 Май 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Членовете на Антикорупционния орган трябва да подадат декларация за имущество и интереси за 2017 година до 8 юни. Това решиха депутатите с допълнение в Антикорупционния закон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попълването на декларацията е утвърдено от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на 8 май, със срок до 15 май. Предложението срокът да се удължи до 8 юни е на депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС. Мотивът им е, че първоначално утвърденият срок е прекалено кратък с оглед на големия брой обстоятелства, които трябва да се декларират. Промяната влиза в сила от 14 май.
Това е второто изменение на Антикорупционния закон. Парламентът прие първото изменение в закона на 23 февруари, точно месец след влизането му в сила. По предложение на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се даде гратисен срок на общинските съветници до 2019 година да декларират несъвместимост. Първоначално на общинските съветници беше забранено да участват в управата на търговски дружества с общинско участие. От Националното сдружение на общините възразиха срещу предложението. Така беше прието новите изисквания да влязат в сила на по-късен етап.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: Необходима е повече подкрепа от обществото, за да бъде Антикорупционната агенция успешна

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: Необходима е повече подкрепа от обществото, за да бъде Антикорупционната агенция успешна

30 Април 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. За да бъде успешна Антикорупционната агенция, трябва да има подкрепата от обществото, но доверието към нея е твърде малко. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Тихомир Безлов, главен експерт в програма „Сигурност“ в Центъра за изследване на демокрацията. Според него съществуват много противоречия и конфликти в комисията, които са станали явни по време на случая с кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. „Наблюдава се класически конфликт между хората и политиците, които посредничат в момента. Поне три такива линии на конфликт има. Поглеждайки към социалните мрежи и традиционните медии, се вижда как са се открили тези конфликти и как се противопоставят различни групи, изразяващи тези интереси. Проучванията на общественото мнение показват очевиден скептицизъм към това, което се случи“, обясни той. За това дали трябва да се разширят правата на новата Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и да ѝ бъде позволено да задържа, Безлов коментира, че това е сложен въпрос. Той добави, че за разлика от България, в Румъния Антикорупционната агенция има подкрепата на образованото общество и се организират масови протести в нейна защита.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антикорупционният орган вече е в пълен състав (ОБЗОР)

Антикорупционният орган вече е в пълен състав (ОБЗОР)

26 Април 2018 | 21:35 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът попълни състава на Антикорупционния орган с един заместник-председател и трима членове. Депутатите избраха Антон Славчев за заместник-председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)и Антоанета Георгиева–Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева за членове на антикорупционния орган. От председателя на Антикорупционния орган Пламен Георгиев стана ясно, че Антон Славчев ще се занимава с ресор, ситуиран в разкриване на престъпления, Антоанета Цонкова ще поеме работата при отнемане на незаконно придобитото имущество, Пламен Йоцов ще оглави звеното на КПКОНПИ, отговарящо за превенцията на корупцията, а Силвия Къдрева ще се занимава с декларациите на публичните лица.Пред журналисти в Народното събрание председателят на Антикорупционния орган Пламен Георгиев заяви, че при встъпването си в длъжност е казал, че ще бъдат задържани хора пари и подчерта, че е изпълнил своето обещание. Той даде пример със случая „Младост“. Георгиев заяви, че оттук нататък КПКОНПИ продължава по същия начин. „Бих разследвал всеки един случай, няма чадър над никого“, коментира още Георгиев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: Бих разследвал всеки един случай, няма чадър над никого

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: Бих разследвал всеки един случай, няма чадър над никого

26 Април 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Всеки един случай бих разследвал, няма чадър над никого. Това каза пред журналисти Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той поясни, че КПКОНПИ разследва и продължава да разследва хората от властта. Във връзка със случая с Мишо Бирата, Георгиев заяви, че не е сериозно да коментира случаи, приключени от други прокурори. „Аз не съм съдник и не мога да давам оценки на работата на колеги“, коментира Георгиев. Във връзка с днешното попълване на състава на КПКОНПИ, Георгиев каза: „Избрахме вече четирите членове на Комисията - зам.-председател и четирима членове“, каза Георгиев. Той запозна журналистите с биографиите на избраните, като поясни, че Антон Славчев ще се занимава с ресор, ситуиран в разкриване на престъпление, а Антоанета Цонкова ще поеме работата при отнемане на незаконно придобитото имущество. Георгиев допълни, че Пламен Йоцов ще оглави звеното на КПКОНПИ, отговарящо за превенцията на корупцията, а Силвия Къдрева ще се занимава с декларациите на публичните лица.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще попълни състава на Антикорупционния орган

Парламентът ще попълни състава на Антикорупционния орган

26 Април 2018 | 07:32 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще попълни състава на Антикорупционния орган. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Депутатите трябва да изберат заместник-председател и трима членове на Комисията за противодействия на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. В проекторешението е предложено Антон Славчев да заеме длъжността заместник-председател на Комисията, а Антоанета Георгиева–Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева за членове. Народното събрание ще утвърди и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Досегашните членове на КЕВР Ремзи Осман и Александър Йорданов и Георги Златев са предложени за нов 5-годишен мандат. От Комисията ще бъде освободен Валентин Петков, а на негово място е предложена Пенка Трендафилова. За член на комисията е предложен и Евден Николов. Депутатите ще продължат работа по второто четене на Закона за енергетиката, където ще обсъдят правомощията на КЕВР при продажбата на над 20% от собствеността на енергийните дружества.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатите за зам.-председател и членове на Антикорупционния орган бяха изслушани в Комисията за борба с корупцията, предстои избирането им от парламента (ОБЗОР)

Кандидатите за зам.-председател и членове на Антикорупционния орган бяха изслушани в Комисията за борба с корупцията, предстои избирането им от парламента (ОБЗОР)

24 Април 2018 | 20:28 | Агенция "Фокус"
София. Кандидатите за зам.-председател и членове на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество бяха изслушани в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Кандидатите се предлагат от председателя на Антикорупционния орган Пламен Георгиев, който представи кандидатурите им. В комисията бяха изслушани - Антон Славчев, Антоанета Георгиева-Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева.
Антон Славчев, който е кандидат за зам.-председател заяви, че Комисията ще създаде гаранции, че лицата на висши публични длъжности ще изпълняват правомощията си честно и почтено. Според него ефективността в работата ще доведе до повишаване на доверието на международните партньори към България. Антон Славчев е магистър по право от Великотърновския университет. Има награди, получени по повод разкриването на тежки криминални престъпления, както и отлични оценки от Прокуратурата за работата си като дознател. Има повече от 22 години професионален стаж в МВР, ДАНС и КПКОНПИ. 4 пъти е награждаван от ДАНС, за постигане на високи резултати е повишаван 3 пъти. През 2017 година под негово ръководство като директор на дирекция в ДАНС са проведени 7 успешни реализации, някои от които по противодействие на корупцията. Създава организация за провеждане на две специализирани операции за корупционни престъпления срещу лица, заемащи и заемали висши публични длъжности.
Антоанета Георгиева-Цонкова изтъкна, че трябва да има обратна връзка между Антикорупционния орган и сигналоподателите. По думите й те трябва да останат анонимни и да бъдат защитени правата им. Антоанета Георгиева- Цонкова е магистър по право от Софийския университет. Има повече от 18 години юридически стаж. Била е зам.-председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. От 2013 година до момента е член на КОНПИ, преименувана през 2018 година в КПКОНПИ.
Любен Йоцов апелира, че е много важно Антикорупционната комисия да обърна внимание на сигналите от граждани за корупция или лично облагодетелстване. Според него всички от комисията трябва периодично да преминат през проверки за почтеността, а борбата с корупцията да започне първо отвътре. Любен Йоцов е магистър по „Изчислителна техника“ от Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана в Шумен. Има 20 години стаж в МВР и ДАНС. Награждаван е многократно за принос в ограничаване разпространението на наркотици, разкриване на престъпна дейност, борба с организираната престъпност и др. Член на КОНПИ, преименувана през 2018 година в КПКОНПИ.
Силвия Къдрева заяви, че осъзнава отговорността си и ще продължава да допринася за предотвратяване на корупцията и корупционното поведение. Силвия Къдрева е магистър по „Библиотечно-информационни технологии“ от Софийския университет. Работила е в МОСВ и в Сметната палата. От 2014 година е директор на Публичния регистър за деклариране на имуществото и доходите на лицата на висши длъжности, който преминава към КПКОНПИ. Има редица авторски разработки и многобройни лекторски участия. Допринася за изготвянето на антикорупционния доклад за България от „Група държави срещу корупцията“ към Съвета на Европа.
Четиримата представиха концепциите си за работа в Антикорупционния орган и отговориха на въпроси на депутати. Всички заявиха готовност да минат през детектор на лъжата. Предстои избирането им в пленарна зала. За да бъдат избрани трябва да съберат повече от половината от гласовете на депутатите.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатите за зам.-председател и членове на Антикорупционния орган заявиха готовност да минат през детектор на лъжата

Кандидатите за зам.-председател и членове на Антикорупционния орган заявиха готовност да минат през детектор на лъжата

24 Април 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. Всички кандидати за зам.-председател и членове на Антикорупционния орган биха минали проверка с полиграф, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това стана ясно от отговорите им на въпрос на депутата Слави Нецов от ПГ на „Воля“ биха ли минали проверка с полиграф, през каквато е минал председателят на комисията Пламен Георгиев. Кандидатът за зам.-председател Антон Славчев заяви: „Бих минал на полиграф, спя спокойно и не се притеснявам“. Антоанета Георгиева- Цонкова посочи: „Част съм от екип, щом председателят на комисията Пламен Георгиев е заявил такава готовност и аз бих го направила“. Любен Йоцов коментира: „Минавал съм неколкократно на полиграф, не е страшно. Ако се наложи ще мина пак“. Силвия Къдрева изтъкна: „Не съм минавала на полиграф, ако това е друга форма на проверка на почтеността ми - да, ще мина“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силвия Къдрева, кандидат за Антикорупционния орган: Ще продължавам да допринасям за предотвратяване на корупцията, осъзнавам отговорността

Силвия Къдрева, кандидат за Антикорупционния орган: Ще продължавам да допринасям за предотвратяване на корупцията, осъзнавам отговорността

24 Април 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Осъзнавам отговорността и ще продължавам да допринасям за предотвратяване на корупцията и корупционно поведение. Това каза на заседание на Комисията за борба с корупцията Силвия Къдрева, кандидат за Антикорупционния орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Приемам номинацията ми като висока оценка и като нова възможност чрез прякото му участие да постигнем по-благоприятна среда на почтеност и доверие“, заяви тя. „Законът гарантира надграждане и превенция на корупцията“, посочи Силвия Къдрева. „С увеличаването на правомощията на Комисията се гарантира усъвършенстването на капацитета й“, допълни тя.
Силвия Къдрева: Магистър по „Библиотечно-информационни технологии“ от Софийския университет. Работила е в МОСВ и в Сметната палата. От 2014 година е директор на Публичния регистър за деклариране на имуществото и доходите на лицата на висши длъжности, който преминава към КПКОНПИ. Има редица авторски разработки и многобройни лекторски участия. Допринася за изготвянето на антикорупционния доклад за България от „Група държави срещу корупцията“ към Съвета на Европа.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любен Йоцов, кандидат за Антикорупционния орган: Много е важно да обърнем внимание на сигналите от граждани

Любен Йоцов, кандидат за Антикорупционния орган: Много е важно да обърнем внимание на сигналите от граждани

24 Април 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Много е важно да се обърне внимание на сигналите от граждани за прояви на лица, свързани с корупция или лично облагодетелстване. Това каза на заседание на Комисията за борба с корупцията Любен Йоцов, кандидат за Антикорупционния орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички от комисията трябва периодично да преминат през проверки за почтеността“, посочи той. „Борбата с корупцията трябва да започне първо вътре в комисията“, коментира Любен Йоцов. „Една от най-важните дейности на комисията е организиране на дейността по превенция на корупцията“, заяви той. „Готов съм да отдам силите и възможностите си за борбата с корупцията у нас“, каза още Любен Йоцов.
Любен Йоцов: Магистър по „Изчислителна техника“ от Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана в Шумен. Има 20 години стаж в МВР и ДАНС. Награждаван е многократно за принос в ограничаване разпространението на наркотици, разкриване на престъпна дейност, борба с организираната престъпност и др. Член на КОНПИ, преименувана през 2018 година в КПКОНПИ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антоанета Георгиева-Цонкова, кандидат за Антикорупционния орган: Трябва да има обратна връзка със сигналоподателя, той да остане анонимен и да защитаваме правата му

Антоанета Георгиева-Цонкова, кандидат за Антикорупционния орган: Трябва да има обратна връзка със сигналоподателя, той да остане анонимен и да защитаваме правата му

24 Април 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се осъществява обратна връзка със сигналоподателя. Да защитаваме правата му, той да остане анонимен. Това каза на заседание на Комисията за борба с корупцията Антоанета Георгиева- Цонкова, кандидат за член на Антикорупционния орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За членовете на комисията е изключително важно да са независими и безпристрастни при изпълнението на закона“, посочи тя. „Трябва да се установи волята на законодателя и във всичките си действия да се съобразяваме с нея“, изтъкна Антоанета Георгиева- Цонкова. „Пред комисията стои много важна задача- опазване и управление на обезпеченото имущество. Това е важно, защото се защитава интересът на гражданите, чието имущество е запорирано, както и на държавата“, посочи тя. По думите й без подкрепата на другите държавни органи комисията няма да може в пълнота да изпълнява правомощията си. „Комисията трябва да заема централно място при разпространението на антикорупционните мерки“, каза още Антоанета Георгиева-Цонкова.
Антоанета Георгиева-Цонкова: Магистър по право от Софийския университет. Има повече от 18 години юридически стаж. Била е зам.-председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. От 2013 година до момента е член на КОНПИ, преименувана през 2018 година в КПКОНПИ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Славчев, кандидат за зам.-председател на Антикорупционния орган: Ще създадем гаранции, че лицата на висши публични длъжности ще изпълняват правомощията си честно и почтено

Антон Славчев, кандидат за зам.-председател на Антикорупционния орган: Ще създадем гаранции, че лицата на висши публични длъжности ще изпълняват правомощията си честно и почтено

24 Април 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
София. Комисията ще създаде гаранции, че лицата заемащи висши публични длъжности ще изпълняват пълномощията си честно и почтено. Това каза на заседание на Комисията за борба с корупцията Антон Славчев, кандидат за зам.-председател на Антикорупционния орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ефективността на работата ни ще доведе до повишаване на доверието на международните ни партньори към българската държава“, изтъкна той. „Комисията ще осъществява политика по превенция на борбата с корупцията, което цели повишаване на доверието на българските граждани към институциите. Това ще доведе и до увеличаване на инвестициите“, заяви Антон Славчев. „Предвид високите очаквания трябва да се предприемат стъпки за формиране на лидери във всяко едно от звената на комисията“, коментира той. „Те трябва да бъдат обединени от една цел-постигането на резултати в борбата с корупцията“, каза още Антон Славчев.
Антон Славчев, кандидат за зам.-председател: Магистър по право от Великотърновския университет. Има награди, получени по повод разкриването на тежки криминални престъпления, както и отлични оценки от Прокуратурата за работата си като дознател. Има повече от 22 години професионален стаж в МВР, ДАНС и КПКОНПИ. 4 пъти е награждаван от ДАНС, за постигане на високи резултати е повишаван 3 пъти. През 2017 година под негово ръководство като директор на дирекция в ДАНС са проведени 7 успешни реализации, някои от които по противодействие на корупцията. Създава организация за провеждане на две специализирани операции за корупционни престъпления срещу лица, заемащи и заемали висши публични длъжности.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за борба с корупцията ще изслуша кандидатите за зам.-председател и членове на Антикорупционния орган

Комисията за борба с корупцията ще изслуша кандидатите за зам.-председател и членове на Антикорупционния орган

24 Април 2018 | 07:28 | Агенция "Фокус"
София. Кандидатите за зам.-председател и членове на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество ще бъдат изслушани в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Това сочи справка на сайта на Народното събрание. Заседанието ще се проведе на 24 април от 13.30 часа в зала „Запад“. Според приетите от депутатите правила кандидатите се предлагат от председателя на Антикорупционния орган. В кратко изложение той ще ги представи пред комисията. До изслушване са допуснати четирима кандидати- Антон Славчев, Антоанета Георгиева-Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева. В комисията те имат право да представят концепцията си, а депутатите могат да им задават въпроси. След като бъдат изслушани, предстои да бъдат избрани в пленарна зала. За да бъдат избрани трябва да съберат повече от половината от гласовете на депутатите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.