НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС

София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС

26 Април 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. Изнесено заседание на Военния комитет на Европейския съюз, във формат постоянни военни представители на 28-те държави-членки на Съюза се проведе в Националния дворец на културата в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Събитието е част от официалния календар на Българското председателство на Съвета на ЕС. Във формата участват също представители на други европейски структури, сред които на Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност и Военния секретариат на ЕС.
В рамките на съвещанието бе проведена неформална дискусия по развитието на проектите за военна мобилност и сътрудничеството между ЕС и ООН в областта на мироопазващите операции и подпомагането на страните-партньори.
„От гледна точка на военните аспекти, за нас е от особена важност реализирането на многонационалните проекти, в това число и този за военната мобилност в рамките на НАТО и Европейския съюз, което е тема на днешната неформална дискусия. Считам, че с това ще се оптимизира готовността на военните формирования при изпълнение на задачите по колективната и европейската сигурност. Очакваме това коопериране да се задълбочи“. Това заяви началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев в своето приветствие към участниците във форума.
Председателят на Военния комитет генерал Михаил Костаракос също подчерта важността на включените в дневния ред на днешното събитие теми, които ще бъдат част и от заседанието на военния орган, на ниво началници на отбраната, през месец май.
По-късно днес участниците в събитието ще посетят Трета авиобаза „Граф Игнатиево“, където ще наблюдават демонстрация на военни способности от българските Военновъздушните сили и 68-ма бригада „Специални сили“. След като приключи представянето на българските военнослужещи, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и председателят на Военния комитет на ЕС генерал Михаил Костаракос ще дадат пресконференция.
Военният комитет на Европейския съюз (EUMC) е създаден с Решение 2001/79/ОВППС на Съвета от 22 януари 2001 г. Той е най-високият военен орган в рамките на Съвета, като ръководи всички военни действия в рамките на Съюза, по-специално планирането и провеждането на военни мисии и операции по линия на общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) и в областта на развитието на военните способности, както и предоставя военни становища на Комитета по политика и сигурност и дава препоръки по военни въпроси.
Военният комитет на Европейския съюз се състои от началниците на отбраната на държавите-членки, които са представлявани редовно от своите постоянни военни представители. Комитетът има постоянен председател, който се избира от EUMC, заседаващ на равнище началници на отбраната, и се назначава от Съвета.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София ще бъде домакин на заседание на Военния комитет на Европейския съюз

София ще бъде домакин на заседание на Военния комитет на Европейския съюз

24 Април 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. София ще бъде домакин на заседание на Военния комитет на Европейския съюз, във формат военни представители на 28-те държави – членки на съюза. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Форумът ще се проведе на 26 април 2018 г. и е част от официалния календар на Българското председателство на Съвета на ЕС. В заседанието ще участват и представители на Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност и Военния секретариат на ЕС.
Участниците в изнесеното заседание на Военния комитет на Европейския съюз на 26 април 2018 г. от 14.00 ч. ще посетят Трета авиобаза „Граф Игнатиево“, където ще наблюдават демонстрация на военни способности от българските Военновъздушните сили. В демонстрацията ще участват и военнослужещи от 68–ма бригада Специални сили.
На 26 април 2018 г. (четвъртък), от 14.00 часа, в Трета авиобаза „Граф Игнатиево“ ще се състои официална церемония по посрещането на началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и председателя на Военния комитет на Европейския съюз генерал Михаил Костаракос. Началото на демонстрацията на военни способности от българските Военновъздушните сили ще бъде в 14.30 часа.
След като приключи представянето на българските военнослужещи, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и председателят на най-високостоящия военен орган на Съвета на Европейския съюз генерал Михаил Костаракос ще дадат пресконференция.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.