НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България и Украйна отчитат напредък в отношенията си (ОБЗОР)

България и Украйна отчитат напредък в отношенията си (ОБЗОР)

26 Април 2018 | 21:06 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепата на българското правителство в защита на териториалната цялост на Украйна, напредъкът на отношенията между двете страни, развитие на транспортните връзки и възможността за изучаване на предмети на български език в украинските училища – това бяха темите, обсъждани на среща между вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и министър на образованието и науката на Украйна Лилия Гриневич, провела се в Министерски съвет. След нея двамата дадоха съвместен брифинг, на който очертаха позициите на двете страни по дискутираните теми.
„На срещата с Лилия Гриневич беше декларирана категоричната позиция на правителството на България в защита на териториалната цялост на Украйна и в оценка на неприемане на агресивната намеса на Русия, агресивното завземане на Крим и на райони от Източна Украйна, където и в момента се води война, в която падат невинни жертви”, подчерта вицепремиерът Симеонов и поясни, че страната ни застава изцяло зад „справедливата борба за независимост на украинската държава”.
По думите му в рамките на срещата е констатиран значителен напредък в отношенията между двете страни, а за пример вицепремиерът посочи ръста в стокообмена и потока от туристи, както и развитието на транспортните връзки.
На срещата е повдигната и темата за изучаването, както и за обучението на български език в украинските училища. „Децата от български произход имат пълна възможност да изучават български език”, увери министър Лилия Гриневич и допълни: „ Освен това, ние сме готови да разширяваме тези възможности, за да могат децата да се обучават на родния език”. Тя изтъкна нуждата от преподаватели, които да го преподават и подчерта, че е обсъждана подготовката на такива специалисти в украинските висши училища.
В рамките на изказването си тя също изведен на преден план възможността за увеличаване на стокообмена между двете страни и подчерта важността на българската позиция относно териториалната цялост на Украйна.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лилия Гриневич: Децата от български произход имат пълна възможност да изучават български език в украинските училища

Министър Лилия Гриневич: Децата от български произход имат пълна възможност да изучават български език в украинските училища

26 Април 2018 | 18:45 | Агенция "Фокус"
София. Децата от български произход имат пълна възможност да изучават български език в украинските училища. Това заяви министърът на образованието и науката Лилия Гриневич след срещата си в Министерски съвет с вицепремиерът на България по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Освен това, ние сме готови да разширяваме тези възможности, за да могат децата да се обучават на родния език”, подчерта Гриневич. „Имаме нужда от преподаватели, които да могат да преподават на български език. Днес обсъждахме въпроса за подготовката на такива специалисти в нашите висши училища”, допълни още тя.
По думите ѝ и за двете страни е важно да увеличат стокообмена помежду си, а с подобрението на транспортните връзка да увеличат и количеството на туристите.
„Украйна има какво да предложи на България, а ние виждаме, че и България има какво да предложи на Украйна”, коментира Гриневич.
„Бих искала да потвърдя колко е важна за нас позицията на България относно териториалната цялост на Украйна”, подчерта в изказването украинският министър.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: На срещата с Лилия Гриневич беше декларирана позицията на правителството в защита на териториалната цялост на Украйна

Вицепремиерът Валери Симеонов: На срещата с Лилия Гриневич беше декларирана позицията на правителството в защита на териториалната цялост на Украйна

26 Април 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
София. На срещата с Лилия Гриневич беше декларирана категоричната позиция на правителството на България в защита на териториалната цялост на Украйна и в оценка на неприемане на агресивната намеса на Русия, агресивното завземане на Крим и на райони от Източна Украйна, където и в момента се води война, в която падат невинни жертви. Това заяви на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов след срещата си с украинския министър на образованието и науката Лилия Гриневич, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Считаме това за един недопустим и ретрограден политически акт на Русия и заставаме изцяло в подкрепа на справедливата борба за независимост на украинската държава”, коментира Симеонов. Вицепремиерът обясни, че на срещата е констатиран напредък в отношенията между двете страни.
„Оценихме един чувствителен и забележим напредък след тежката криза 2008 година. Ръст в стокообмена, ръст на туристите от Украйна. Определихме програмата за бъдещото развитие на отношенията между двете страни. Това, което предстои – заседанието на междуправителствената комисия между България и Украйна, която не е заседавала от доста години. Това заседание се насрочва във втората половина на тази година, веднага след приключването на председателството на България”, обясни Симеонов. Той поясни, че на срещата са обсъждани и перспективите пред развитието на транспортните връзки между двете страни, а за пример вицепремиерът даде високата оценка на новооткритата директна самолетна връзка София – Одеса.
Вицепремиерът коментира още, че енергийната свързаност между двете страни функционират добре, но се предвижда усъвършенстване на връзките.
„Коментирахме и връзките в областта на образованието и в частност възможността за изучаване на български език и преподаване на предмети на български език в училищата в Украйна, основно в Бесарабия”, коментира още вицепремиерът Симеонов.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.