НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министерство на младежта и спорта: Работна група ще завърши новия Закон за футболното хулиганство

Министерство на младежта и спорта: Работна група ще завърши новия Закон за футболното хулиганство

27 Април 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. Работна група ще прецезира текстовете в новия Закон за футболното хулиганство. Съвместната работа по новия закон между Министерството на младежта и спорта и Парламентарната комисия по въпросите на децата младежта и спорта стартира преди повече от 6 месеца, след като министър Красен Кралев и председателят на комисията Славчо Атанасов се обединиха около мнението, че настоящият Закон за опазване на обществения ред при спортни мероприятия, приет през 2004 г. е морално остарял. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
Председател на работната група ще бъде Славчо Атанасов, а в нея ще влязат представители на ММС, МВР, Министерството регионалното развитие и благоустройството, Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Комисията по въпросите на децата младежта и спорта и Българския футболен съюз.
На среща в Парламента днес с участието на представители на Комисията по въпросите на младежта и спорта, ММС и МВР бяха обсъдени идеите на отделните ведомства до момента, като до 11 май, когато е първото заседание на работната група, всяка една институция ще направи допълнителни предложения.
Целта е работната група да приключи работа по-рано от обявения вече двумесечен срок. След като проектът бъде готов ще бъде представен за обществено обсъждане, както и на футболните и спортните клубове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красен Кралев: Ако работим целенасочено, до една година ще имаме ефективни мерки за борба с футболното хулиганство

Министър Красен Кралев: Ако работим целенасочено, до една година ще имаме ефективни мерки за борба с футболното хулиганство

27 Април 2018 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Ако работим целенасочен,о до една година ще имаме ефективни мерки за борба с футболното хулиганство. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в сутрешния блок на БНТ, съобщиха от пресцентъра на министерството. Той коментира успешно проведените във Варна първа среща на Експертна група “Почтеност“ към Европейската комисия и среща на заинтересованите държави-членки на ЕС на тема: „Съвместно обучение за създаване и развитие на Национална платформа за борба с манипулирането на спортни състезания“, организирана от ММС.
„Заедно с организации като ФИФА, УЕФА, ООН, Спортрадар, Европол и Интерпол поставихме важни въпроси за борба с корупцията в спорта. Има огромни интереси в бизнеса със залагането на спортни срещи, затова искаме да координираме усилията на всички български и международни институции и да върнем почтеността в спорта чрез сериозни законодателни текстове в НК и превантивни мерки. Ив льо Лостек, началник на отдел "Спорт" към ЕК похвали България, че сме първата страна, която прилага новите работни методи от третия „Работен план за Спорт 2017-2020“, одобрен от Съвета на Министрите, отговорни за спорт“, добави Кралев.
Той подчерта, че годишно на спортни срещи се залагат 2 трилиона долара, а 140 милиарда са изпраните пари.
„От 2011 г. в България има текстове в НК по темата с уреждането на спортни срещи, има трима осъдени, но според юристите текстовете трябва да се прецизират“, каза Кралев.
Спортният министър говори и за мерките, които се предприемат за борба с футболното хулиганство.
„Взехме стратегически решения за борба с футболното хулиганство заедно с колегите от МВР, БФС и двете парламентарни комисии и ако ги доведем докрай, ще се справим с този проблем”, заяви министърът. Той коментира, че досега мерки са се вземали периодично, когато възникне инцидент.
„До момента основният пропуск е, че фокусът на санкциите пада върху футболния клуб, а той няма как да контролира тази част от агитките, която създава проблеми. Ние искаме да се насочи фокусът към персоналната отговорност. Изготвихме краткосрочни и дългосрочни мерки за борба с хулиганството. Вече на Националния стадион има камери с качество 4К, които приближават образа 36 пъти, ще сложим и турникети. Обединихме се, че трябва да има чисто нов закон за футболното хулиганство”, заяви министърът.
Красен Кралев акцентира върху необходимостта новият закон да изясни кой носи отговорност за охраната и пропусквателния режим на спортното събитие, защото големите клубове имат своя охрана вътре на стадионите, а по-малките разчитат на частни охранители или на полицията.
„Нужни са и промени в Наказателния кодекс. Наказанията за т.нар. хулигани се издават от съда, но процедурата е много тромава. Трябва да се даде възможност на МВР, БФС и клубовете да налагат наказания за лишаване от присъствие на стадиона. Всеки трябва да знае своите отговорности. В Англия например лицата със забрана да посещават спортни срещи в часа на мача се привикват в районните полицейски управления. Ще имаме срещи и с неправителствените организации, обединяващи фенове, които да предложат идеи. До края на годината с МВР и двете ресорни парламентарни комисии с упорита работа можем да финализираме новия закон ”, каза Кралев.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

34 футболни фена са задържани преди, по време и след мача между Левски и ЦСКА-София

34 футболни фена са задържани преди, по време и след мача между Левски и ЦСКА-София

25 Април 2018 | 21:53 | Агенция "Фокус"
София. 34 футболни фена са задържани преди, по време и след проведената днес футболна среща, а други 23 във видимо нетрезво състояние не са допуснати до стадиона. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
В резултат на създадената от СДВР организация за охрана на обществения ред в столицата, не са регистрирани напрежение и инциденти по време на днешния футболен мач от първенството „Купа България“ между отборите на „Левски“ и ЦСКА на Националния стадион „Васил Левски“. Столичната полиция предприе всички мерки за обезпечаване на реда и сигурността на гражданите. Посетители на срещата бяха проверявани щателно на изградените в района на стадиона контролно-пропускателни пунктове, като преди началото на мача бяха задържани 30 лица. 11 от тях за притежание на наркотици, 11 за носене на забранени предмети (маски, боксове, ножове, пиротехника), 2 за агресивно поведение, задържани на метростанцията на Софийския университет и 6 – без документи. Общо 23 във видимо нетрезво състояние не бяха допуснати до стадиона.
При изтегляне на публиката след мача, от фенове на един от отборите е счупено стъклото на автобус на масовия градски транспорт в района на булевардите „Евлоги и Христо Георгиеви“ и „Черни връх“. При предприети незабавни полицейски действия са задържани 2 за изясняване на съпричастността им към извършеното деяние. Други двама, оказали съпротива при полицейската проверка, също са задържани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спорт: Левски се класира на финал за Купата на България

Спорт: Левски се класира на финал за Купата на България

25 Април 2018 | 20:23 | Агенция "Фокус"
София. Левски и ЦСКА завършиха наравно 2:2 в мач реванш за Купата на България. Головете за Левски отбелязаха Жорди Гомес още в шестата минута и Срджиу Буш в 65-ата. Между двата гола Хеан Бланко изравни в 57-ата, а Роланд Алберг в 82-ата.
В 29-ата минута Левски остана с 10 човека на терена. Съдията Николай Йорданов изгони с директен червен картон Хали Тиам, за изключително грубо влизане в краката на Каранга. Въпреки сериозната болка и медицинската помощ, която получи, Каранга се върна на терена, но три минути по-късно бе заменен от Хеан Бланко.
В първия мач Левски победи с 2:0 и с общ резултат 4:2 се класира на финал за Купата, където ще играе срещу Славия на 9-и май.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спорт: Левски води на полувремето с 1:0 срещу ЦСКА в реванш за Купата

Спорт: Левски води на полувремето с 1:0 срещу ЦСКА в реванш за Купата

25 Април 2018 | 19:22 | Агенция "Фокус"
София. Левски води на полувремето с 1:0 срещу ЦСКА в реванш за Купата на България. Голът отбеляза още в шестата минута Жорди Гомес. В 29-ата минута Левски остана с 10 човека на терена. Съдията Николай Йорданов изгони с директен червен картон Хали Тиам, за изключително грубо влизане в краката на Каранга. Въпреки сериозната болка и медицинската помощ, която получи, Каранга се върна на терена, но три минути по-късно бе заменен от Хеан Бланко.
В първия мач Левски победи с 2:0.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата във връзка с предстоящото дерби на Националния стадион ”Васил Левски”

СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата във връзка с предстоящото дерби на Националния стадион ”Васил Левски”

25 Април 2018 | 17:58 | Агенция "Фокус"
София. Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) предприема всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата във връзка с предстоящото дерби от 18.30 часа на Националния стадион ”Васил Левски”. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Преди, по време и след провеждане на спортната среща полицейските служители следят за опазването на обществения ред и за недопускане на инциденти на територията на града. На изградени контролно-пропускателни пунктове в района на спортното съоръжение полицаи се извършват щателни проверки на всички посетители на футболния мач.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спорт: Агенти от близо 10 страни сядат в ложите на стадиона за Левски - ЦСКА

Спорт: Агенти от близо 10 страни сядат в ложите на стадиона за Левски - ЦСКА

25 Април 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Агенти от над пет страни ще седнат днес в ложите на стадион "Васил Левски". Мениджъри от Франция, Русия, Турция, Португалия, Италия и Англия вече са дали заявка за мача. Компании от скандинавските страни също са заявили, че ще бъдат на трибуните. Най-нашумелите имена в състава на ЦСКА са Фернандо Каранга и Кирил Десподов. Във франция твърдят, че бразилецът е в списъците на Марсилия. В състава на сините интерес предизвиква Габриел Обертан. Очаква се и представител на исландския национален отбор. Както е известно, защитникът на Левски Холмар Ейолфсон е част от разширения състав за световното първенство в Русия през лятото. Той бе наблюдаван от човек от щаба на ледените и срещу Верея (2:0), в който Холмар отбеляза първия си гол с екипа на Левски. Ще има и човек, който работи с израелски клубове - Серджиу Буш и Роман Прохазка са желани от Бней Йехуда и Макаби Петах Тиква.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицаите, охраняващи днешната футболна среща между "ЦСКА-София" и "Левски", ще носят на униформите си стикери, в рамките на кампания под надслов "Не на насилието на стадионите"

Полицаите, охраняващи днешната футболна среща между "ЦСКА-София" и "Левски", ще носят на униформите си стикери, в рамките на кампания под надслов "Не на насилието на стадионите"

25 Април 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с възникналият инцидент на 18 април 2018 г., при който пострадаха двама служители на реда, Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) стартира кампания под надслов "Не на насилието на стадионите". Това съобщиха от пресцентъра на СФСМВР. Стартът на кампанията ще бъде даден на днешната среща от полуфиналите на Купата на България между отборите на "ЦСКА-София" и "Левски". По време на срещата служителите на реда, които я охраняват, ще носят върху униформите си специално изготвени за кампанията стикери.
В своя позиция, разпространена сред медиите преди седмица, СФСМВР заяви необходимостта от предприемане на спешни мерки за гарантиране физическата неприкосновеност на полицаите и налагане на по-строги санкции спрямо всички лица, демонстриращи агресия спрямо органите на реда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Държавата има сила да наложи кога и как да се провеждат мачове – санкциите за футболните хулигани трябва да са достатъчно тежки и жестоки

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Държавата има сила да наложи кога и как да се провеждат мачове – санкциите за футболните хулигани трябва да са достатъчно тежки и жестоки

25 Април 2018 | 09:22 | Агенция "Фокус"
София. Гледките, на които станахме свидетели, са не просто срамни - тези гледки изискват твърда намеса на държавата. Това каза пред Нова телевизия главният прокурор на Р България Сотир Цацаров по темата за футболното хулиганство. „Моята надежда е, че всички приказки, които се изприказваха по повод случая с наранената служителка на МВР, няма да останат в публичното пространство до следващия инцидент. Тоест, че те в крайна сметка ще намерят някаква реализация първо в изменение на закона, който регламентира наказанията за футболно хулиганство“, заяви Цацаров. Във връзка с организацията на футболните срещи той коментира, че трудно може да приеме насрочване на футболни мачове във време и място, което да блокира живота на цялата столицата, което да налага едва ли не полицията да бъде концентрирана и от други градове, за да осигури охраната и което общо взето да води до подобни ексцесии. „Мисля, че в крайна сметка своята отговорност носят и всички онези, които твърдят, че радеят за българския футбол – футболни федерации и ръководства на клубове и т.н. Да, много добре, че собственикът на футболния клуб „х“ е отишъл и е посетил ранения полицай. И какво от това? До следващия път. Просто трябва да стане ясно, че ред трябва да има. Да бъде блокиран животът в столицата, да се стигне до счупени стъкла на автобуси и ранени полицаи заради нечии амбиции и заради недобра организация, в крайна сметка държавата има сила да наложи кога, как“, коментира главният прокурор. Според него е достатъчно държавата да упражни силата, с която разполага. „Санкциите по отношение на футболните хулигани трябва да бъдат достатъчно тежки и жестоки. В моите разбирания и като съдия, и като прокурор тежко наказание е лишаване от свобода реално. Трябва да има справедливост. За съжаление, справедливостта 90% от случаите минава и през възмездие“, каза още Сотир Цацаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицай Гергана Зашева: Инцидент като този променя съдбите на хората

Полицай Гергана Зашева: Инцидент като този променя съдбите на хората

23 Април 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Пострадалата по време на футболната среща служителка на Дирекция „Жандармерия“ Гергана Зашева съобщи, че вече е по-добре, съобщиха от пресцентъра на МВР. „Получих подкрепа от близките си, от колегите си, които са неотлъчно до мен. Тяхната подкрепа е незаменима за мен. Благодарение на тях се чувствам добре и се възстановявам бързо. Имам подкрепа от абсолютно всички”, коментира Зашева.
Полицай Зашева припомни, че част от задачите на служителите на Дирекция „Жандармерия“ е да охраняват всякакви мероприятия. Тя е категорична „ Инцидентът не ме пречупи. Чувствам се добре психически. Ще се възстановя и ще продължа със служебните си задължения и с предишния си живот.“
"Инцидент като този променя съдбите на хората. В ситуация, като моята, може да се озове всеки - дете, случаен гражданин, дори близък на този, който хвърля бомбичката“ е коментарът на Зашева към феновете и изобщо към хората, които проявяват агресия по стадионите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красен Кралев откри експертна група за почтеност в спорта, в която участват ЕК, Интерпол, Европол, ООН и Спортрадар

Министър Красен Кралев откри експертна група за почтеност в спорта, в която участват ЕК, Интерпол, Европол, ООН и Спортрадар

23 Април 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Варна. Утвърждаване на европейските ценности чрез спорт и борбата срещу употребата на допинг в спорта са сред основните приоритети на Министерството на младежта и спорта (ММС) по време на Българското председателството на Съвета на ЕС. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който откри първата среща на Експертна група “Почтеност“ към Европейската комисия, провеждаща се във Варна, съобщиха от пресцентъра на министерството. В експертната група се включват представители на правителствата на всички държави членки, както и представители на международни институции, работещи в сферата на почтеността в спорта - Интерпол, Европол, ООН, Спортрадар. По думите на Красен Кралев спортът дава възможност за налагане на ценности, за интеграция на общности, за превенция срещу насилието и агресията сред подрастващите. Именно по тази причина е важно да се гарантира честното състезание при равни условия във всички спортове.
Като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция WADA министър Кралев подчерта, че употребата на допинг е не по-малка манипулация от предварително уговорения резултат с цел печалба от залози, защото нарушава изконното равенство между съперниците. “Но при допинга имаме конкретно средство за уличаване като медицинския тест, докато при уреждането на мачове процесът на доказване е много по-труден”, коментира той.
Българският спортен министър бе категоричен, че ФИФА и УЕФА, а и много от националните федерации работят активно за решаването на проблема с манипулирането на спортни срещи и нечестна игра и вече има видими резултати. “Поредна стъпка в тази насока бе само преди месец, когато УЕФА подписа споразумение за обмен на информация с Европейската асоциация за сигурност в спорта (ESSA). И именно според доклада на ESSA за 2017 г. от 266 подадени сигнали за съмнителни залагания в спорта 160 са за тенис срещи, а 45 за футболни. Тези два спорта формират 77% от случаите, но се забелязва ръст във всички останали спортове, които през 2016 г. са били едва 8%, а за изминалата година са три пъти повече. Притеснителен обаче е фактът, че 144 от сигналите са в Европа, което поставя нашия континент убедително на първо място в тази статистика”, каза Красен Кралев.
Mинистър Кралев отбеляза, че на национално ниво Българският футболен съюз (БФС) също полага сериозни усилия срещу уреждането на мачове и според официалната статистика на системата на УЕФА за подаване на сигнали за манипулиране на футболни срещи през сезон 2017-2018 има подаден само един сигнал за съмнителен мач в България. През месец февруари беше подписан договор между БФС и Световния лидер в анализирането и лансирането на спортни данни и дигитално съдържание – Sportradar.
По думите на Красен Кралев е важно усилията, които световната футболна общност полага да се пренесат и в другите спортове - баскетбол, волейбол, бейзбол, хандбал, ръгби, крикет, но и индивидуални спортове като бокс, тенис, автомобилизъм, езда, колоездене, фигурното пързаляне, борба и др. С темата се ангажира и Междунардоният олимпийски комитет, тъй като съмнителни срещи се наблюдават дори по време на Олимпийски игри.
Практиката показва, че нито един спорт не е застрахован срещу измами и че съществуват различни методи на манипулации – чрез въвличане на спортисти, треньори, съдии или други участници. “Трябва да работим сериозно с всички потенциални участници в този процес, за да успеем чрез добро управление да го пресечем и отстраним от спортната карта”, заяви Кралев.
Борбата с корупцията в спорта, уреждането на мачове и употребата на допинг е залегнала в Работния план за спорта на Европейския съюз (2017 – 2020), посочи министър Кралев и изрази убедеността си, че работата на експертната група ще допринесе за постигането на тази цел. За реализирането й са необходими усилията на всички страни-членки, както и на националните и международни институции, които работят в сферата на почтеността в спорта.
“Вярвам, че усилията на институциите и спортните организации в страните-членки на ЕС ще помогнат да се справим с най-голямата заплаха за спорта през XXI век. Решаването на този тежък проблем на национално и европейско ниво изисква целенасочена политика и категорични стъпки. Убеден съм, че срещата на Експертна група „Почтеност“ към Европейската комисия днес и утре ще бъде полезна в тази насока”, каза още министърът на младежта и спорта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красен Кралев: Работим в посока следващата година да имаме кръг от европейския рали шампионат на територията на Албена, Варна и Несебър

Министър Красен Кралев: Работим в посока следващата година да имаме кръг от европейския рали шампионат на територията на Албена, Варна и Несебър

23 Април 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Варна. Работи се в посока следващата година страната ни да бъде домакин на кръг от европейския рали шампионат на територията на Албена, Варна и Несебър. Това каза пред журналисти във Варна министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който участва в първата среща на Експертна група “Почтеност“ към Европейската комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. В отговор на въпрос на журналисти министър Кралев отбеляза, че се водят разговори с Евроспорт, които са носители на правата за провеждане на европейския рали шампионат. „Преди няколко години казах, че амбицията ми е да върнем старата слава на Рали „България“. За съжаление, има една сума, която се дължи от български клуб, което се води задължение на държавата, при провеждане на последния шампионат под егидата на Евроспорт. Изчакахме да видим новото ръководство на федерацията по автомобилизъм, за да работим с тях. Подготвяме инициативен комитет с представители на общините, на чиято територия планираме това рали да се проведе“, заяви министър Кралев. По думите му представителите на Евроспорт са добре предразположени, харесват България и маршрута. „Ако това стане факт, ралито ще бъде предавано директно. Това ще бъде полезно за туризма в тези три общини“, допълни министър Красен Кралев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красен Кралев: За мача между ЦСКА и "Левски" в сряда Националният стадион "Васил Левски" ще бъде оборудван с допълнителни камери

Министър Красен Кралев: За мача между ЦСКА и "Левски" в сряда Националният стадион "Васил Левски" ще бъде оборудван с допълнителни камери

23 Април 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Варна. За мача между ЦСКА и "Левски" тази сряда Националният стадион "Васил Левски" ще бъде оборудван с допълнителни камери. Това каза пред журналисти във Варна министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който участва в първата среща на Експертна група “Почтеност“ към Европейската комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По отношение на новия закон за борба с футболното хулиганство министър Кралев коментира, че е необходимо време. Първо проектозаконът трябва да се обсъди на ниво работни групи в парламента, сред това и обсъждане с различните институции. „При добра, усилена работа може в рамките на година новият закон да бъде приет, но преди това имаме задача да приемем спешни промени в сегашния закон, за да увеличим ефективността на борбата с футболното хулиганство и да имаме повече време през следващите няколко месеца да поработим ефективно върху новия закон“, подчерта министър Кралев. „Категорично сме тръгнали в тази посока – да се търси индивидуална отговорност от страна на тези малко на брой хора, които тероризират всички зрители по стадионите“, каза още министърът. Красен Кралев коментира, че малко родители водят децата си на стадионите, въпреки че футболът е най-популярният спорт. „Не можем да допуснем децата да стоят встрани от стадионите, трябва да има една сигурна, стабилна среда, спокойствие. Постижимо е, има практики, които можем да следваме“, заяви министър Кралев. Той даде за пример Англия и Германия, където полицията отдавна не се занимава с охрана на футболните срещи, стюарди и клубове сами се справят с тази задача, но има железен ред и дори при едно нарушение са безкомпромисни.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красен Кралев: Тенисът измества футбола по най-голям брой сигнали за уговорени срещи, през последната година са получени сигнали за 160 тенис срещи в Европа

Министър Красен Кралев: Тенисът измества футбола по най-голям брой сигнали за уговорени срещи, през последната година са получени сигнали за 160 тенис срещи в Европа

23 Април 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Варна. Футболът вече не е номер едно в спортовете, за които има сигнали за най-много уговорени срещи, тенисът го изпреварва. Това каза пред журналисти във Варна министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който участва в първата среща на Експертна група „Почтеност“ към Европейската комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. За миналата година е докладвано за съмнения по отношение на 160 тенис срещи в Европа, 45 са сигналите за уговорени мачове, като един е за България. Министър Кралев не коментира коя е българската среща, за която има съмнение.
Министърът отбеляза, че през първия ден на конференцията ще бъдат коментирани всички случаи на нарушения на почтеността в спорта, а през втория ден участниците в срещата ще се концентрират върху създаването на национални платформи за борба с корупцията в спорта, почтеността в спорта и борбата с уреждането на спортни срещи. „Представителството е много високо, има хора от Интерпол, Европол и Спортрадар - специализирана организация, която се занимава със следеното на данните за уговорени срещи“, допълни министър Кралев.
„Надявам се след тази среща на високо равнище да се разработят техники за по-добро сътрудничество между различните институции в процеса. Очаквам добри резултати, пристигнаха по-голям брой участници от предвиденото. Интересът към конференцията е много голям“, каза още министър Красен Кралев. Според него е необходимо да се работи повече в посока превенция на подобни практики и тези явления да бъдат спирани още в зародиш.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Футболният фен, хвърлил бомбичка на мача "Левски" - "ЦСКА-София", сам се предаде в полицията (ОБЗОР)

Футболният фен, хвърлил бомбичка на мача "Левски" - "ЦСКА-София", сам се предаде в полицията (ОБЗОР)

22 Април 2018 | 20:11 | Агенция "Фокус"
София. Вече има задържан за хвърлянето на бомбичката на мача Левски- ЦСКА на 18 април на Националния стадион „Васил Левски“. При инцидента пострада полицейската служителка Гергана Зашева, друг полицай беше леко ранен. Общо 1000 служители на МВР бяха ангажирани по време на мача на 18 април. Преди мача бяха задържани 9 лица – 4-ма с наркотици, а 3-ма – със забранени предмети (маски и пиротехнически средства) и двама, неизпълнили полицейско разпореждане. Още 10, във видимо нетрезво състояние, не бяха допуснати да влязат на стадиона.
Задържаният млад мъж не е познат на МВР и не е осъждан. Той е известен на МВР само като фен на Левски, често посещаващ футболни срещи, близък до ядрото на агитката на тима. По случая са разпитани 64 футболни запалянковци, след които не е задържаният. Той сам се е предал в полицията, като е отишъл с адвокат в СДВР. Полицията е разпитала и близките му, пред които е признал, че е хвърлил бомбичката. Градският прокурор Емилия Русинова заяви, че на мъжа е повдигнато обвинение за причиняване на тежка телесна повреда по хулигански подбуди. Наказанието за това престъпление е от 5 до 15 години. Очаква се в понеделник Прокуратурата да поиска постоянното му задържане. Според данните дрехите, бомбичката и маската са дадени на задържания от непознато за него лице, чиято самоличност все още не е изяснена. Директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов посочи, че мъжът първоначално се е опитал да се укрие. Задържаният е направил пълни самопризнания, а първите му думи в полицията са били, че съжалява за хвърлената бомбичка. Пострадалата при инцидента Гергана Зашева е настанена в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“. Вътрешният министър Валентин Радев, главният секретар на МВР Младен Маринов, зам.-директорът на Дирекция „Жандармерия“ комисар Петър Антиев и здравният министър Кирил Ананиев лично я посетиха в болницата. Първата операция, при която е извадено стъкло от окото й, е минала успешно. Предстои й още една операция, поставена й е изкуствена леща. Ст. комисар Ивайло Иванов коментира, че лекарите не се наемат да кажат ще бъде ли възстановено напълно зрението й и кога. „Тя доказа, че е достоен служител на МВР. Да се надяваме, че ще я видим пак в редиците ни“, заяви Ивайло Иванов.
От МВР отново настояха за по-добро видеонаблюдение на стадионите. Да се знае кое е всяко лице, влязло на мача, както и отговорността за инцидент да се носи персонално. „Както е в цяла Европа, да стане и в България. Щом там може да се случи, може и тук - при добра воля“, коментира ст. комисар Иванов. Зам.-директорът на СДВР ст. комисар Антон Златанов изтъкна, че проверката на 4 хил. зрители след инцидента на 18 април е криела рискове от безредици. „Не срещнахме съпротива, деянието беше заклеймено и от публиката като недопустимо“, посочи той. Институциите вече предприеха мерки срещу футболното хулиганство. Часовете на мачовете между Левски и ЦСКА бяха променени, за да се играят в светлата част на деня. МВР пое ангажимент за повече камери на Националния стадион, както и за по-обстойно претърсване на феновете. Спортният министър Красен Кралев обяви, че се изготвя чисто нов Закон за футболното хулиганство. Мерките ще включват засилване на личната отговорност при инцидент, недопускане на лица с нарушения на стадиона, по предложение на МВР, БФС и клубовете. Предвижда се и нова Наредба за сигурността за спортните обекти и съоръжения.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Ивайло Иванов: Остро ще настояваме за добро видеонаблюдение и за това да се знае всяко лице, което влиза на стадиона

Ст. комисар Ивайло Иванов: Остро ще настояваме за добро видеонаблюдение и за това да се знае всяко лице, което влиза на стадиона

22 Април 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. Много остро ще настояваме за това да се знае всяко едно лице, което влиза на стадиона, а защо не и точното му място. Това каза директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов за инцидента с полицейската служителка, която пострада при инцидента с бомбичка на мача Левски- ЦСКА на 18 април, за което вече има задържан, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Една от основните мерки, които трябва да се вземат е идентификация на лицата, които влизат на стадиона и персонализиране на отговорността“, заяви той. „Както е в цяла Европа, да стане и в България. Щом там може да се случи, може и тук - при добра воля“, коментира ст. комисар Иванов. „Ще настояваме и за добро видеонаблюдение навсякъде, за да бъдат наблюдавани всички фенове“, изтъкна директорът на СДВР. „Който наруши правилата, да си носи отговорността“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Ивайло Иванов: Лекарите не се наемат с период, в който да кажат дали ще бъде възстановено зрението на пострадалата ни служителка на Националния стадион

Ст. комисар Ивайло Иванов: Лекарите не се наемат с период, в който да кажат дали ще бъде възстановено зрението на пострадалата ни служителка на Националния стадион

22 Април 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Лекарите не могат да се наемат с период, за да се види дали напълно ще бъде възстановено зрението й или ще има разлика между двете очи. Първоначално бяха дали срок от 3 до 6 месеца. Това каза директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов за състоянието на полицейската служителка, която пострада при инцидента с бомбичка на мача Левски- ЦСКА на 18 април, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първата операция беше успешна, стъклото от окото й е извадено. Окото е спасено. Предстои още една операция, поставена й е изкуствена леща“, обясни той. „Тя доказа, че е достоен служител на МВР. Да се надяваме, че ще я видим пак в редиците ни“, заяви Ивайло Иванов.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Ивайло Иванов: Пълни самопризнания е направил задържаният за инцидента на мача Левски- ЦСКА, първите му думи бяха, че съжалява

Ст. комисар Ивайло Иванов: Пълни самопризнания е направил задържаният за инцидента на мача Левски- ЦСКА, първите му думи бяха, че съжалява

22 Април 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Задържаният вчера се яви в СДВР с адвокат, направи пълни самопризнания. Това каза директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов във връзка с инцидента на мача Левски- ЦСКА на 18 април, при който полицейска служителка беше ранена с бомбичка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първите му думи бяха, че съжалява за стореното“, посочи той. „За нас задържаният беше известен като фен на Левски, който посещава футболни срещи“, коментира Ивайло Иванов. „Близък е до ядрото на агитката на Левски“, обясни ст.комисарят и допълни, че лицето не е осъждано.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Ивайло Иванов: Задържаният за инцидента на стадион "Васил Левски" беше предприел действия по укриване

Ст. комисар Ивайло Иванов: Задържаният за инцидента на стадион "Васил Левски" беше предприел действия по укриване

22 Април 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Задържаното лицето беше предприело действия по укриване. Не беше намерено на адресите, които обитава. Това каза директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов във връзка с инцидента на мача Левски- ЦСКА на 18 април, при който полицейска служителка беше ранена с бомбичка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Установихме контакт с него, имаше желание да се предаде“, коментира той и уточни, че още в петък самоличността му е била установена. „Получихме много сигнали от различни източници. Всеки беше подробно анализиран и провeрен, докато стигнем до извършителя“, обясни Ивайло Иванов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Емилия Русинова: Задържаният за инцидента на мача Левски- ЦСКА е обвинен в причиняване на тежка телесна повреда, наказанието е от 5 до 15 години

Прокурор Емилия Русинова: Задържаният за инцидента на мача Левски- ЦСКА е обвинен в причиняване на тежка телесна повреда, наказанието е от 5 до 15 години

22 Април 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Лицето е задържано за 72 часа, мярката изтича в понеделник. Прокурорът ще иска налагане на постоянна мярка „задържане под стража“. Това каза на брифинг в Съдебната палата градският прокурор Емилия Русинова във връзка с инцидента на мача Левски- ЦСКА на 18 април, при който полицейска служителка беше ранена с бомбичка, по който вече има задържан, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Повдигнато му е обвинение за тежка телесна повреда по хулигански подбуди. Наказанието за това престъпление е от 5 до 15 години“, заяви тя. „Установени са множество свидетели, които дават показания за поведението му след извършване на деянието“, посочи Емилия Русинова. „Към момента според събраните данни дрехите, бомбата и маската са му дадени от непознато за него лице“, обясни прокурор Русинова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Емилия Русинова: Млад мъж е задържан за причинените телесни повреди на полицейски служители на мача Левски- ЦСКА на 18 април

Прокурор Емилия Русинова: Млад мъж е задържан за причинените телесни повреди на полицейски служители на мача Левски- ЦСКА на 18 април

22 Април 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. На 21 април след активните и много бързи действия на МВР и СДВР вече имаме привлечено лице в качеството му на обвиняем за причинените телесни повреди на служителите на „Жандармерия“ 18 април. Това каза на брифинг в Съдебната палата градският прокурор Емилия Русинова във връзка с инцидента на мача Левски- ЦСКА на 18 април, при който полицейска служителка беше ранена с бомбичка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Извършителят на деянието, за който твърдим, че е такъв е роден през 1993 година. Пострадалата жена е само 1 година по-голяма от него“, посочи тя. „Не е познат на МВР, няма регистрации, не е осъждан“, коментира Емилия Русинова. „Разпитани са около 64 футболни запалянковци. Разпитани са и близки на лицето, пред които той е признал“, обясби прокурорът. „Иззети са дрехите на обвиняемия, с които е бил облечен в момента на извършване на деянието“, каза още Русинова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: В Съдебната палата ще се проведе брифинг по повод задържания за раняването на двама полицаи на футболния мач между отборите на "Левски" и "ЦСКА-София"

София: В Съдебната палата ще се проведе брифинг по повод задържания за раняването на двама полицаи на футболния мач между отборите на "Левски" и "ЦСКА-София"

22 Април 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. От 11.30 ч. в Зала 2 на 4 етаж на Съдебната палата градският прокурор Емилия Русинова и директорът на СДВР Ивайло Иванов ще дадат брифинг по повод задържания, заподозрян за раняването на двама полицаи по време на футболен мач. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.
Достъп по събитието е предвиден през входа на сградата откъм улица „Лавеле“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Задържан е заподозрян за раняването на двамата полицаи на мача Левски - ЦСКА

Задържан е заподозрян за раняването на двамата полицаи на мача Левски - ЦСКА

21 Април 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
София. Полицията в София арестува лице, заподозряно за раняването на двама полицаи с бомбичка на мача Левски – ЦСКА по-рано тази седмица, предаде БНР.
Предполагаемият извършител е задържан при операция на СДВР тази вечер. За момента от МВР не дават подробности за самоличността на задържания. Близки до разследването твърдят, че той е привърженик на футболен клуб Левски.
Подробности за акцията вероятно ще бъдат дадени утре.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вторият пострадал жандармерист на мача Левски - ЦСКА: От разпръсналите се стъкла пострада роговицата на дясното ми око, необходим е по-висок контрол

Вторият пострадал жандармерист на мача Левски - ЦСКА: От разпръсналите се стъкла пострада роговицата на дясното ми око, необходим е по-висок контрол

21 Април 2018 | 11:11 | Агенция "Фокус"
София. От разпръсналите се стъкла пострада роговицата на дясното ми око, необходим е по-висок контрол. Това заяви пред журналисти инспектор Петър Иванов от Жандармерийското управление- София, който пострада на стадион „Васил Левски“ при футболната среща Левски-ЦСКА от 18 април 2018 г., след хвърлена бомбичка, предаде репортер на Агенция "Фокус". „За самия инцидент мога да кажа, че чух взрив. На мястото, което се намирах нямах възможност нито да видя, че идва нещо към нас, нито откъде. Бяхме в сектор А, вход 1, вътре в тунела“, посочи Иванов.
Той уточни, че при взрива е пострадал от разпръснатите стъклата. „Пораженията по мен са по лицето и роговицата на дясното му око“, добави той.
„В онзи момент започнахме да оказваме първа помощ на колежката, после установих раните по себе си. Здравословно се чувствам горе-долу добре“, заяви Иванов. „С колегите, които бяха там, не сме коментирали случилото се. Не мога да кажа, че да бъдем замеряни с различни предмети е ежедневие, но се е случвало“, каза още той.
Инспектор Иванов съобщи, че това е първият път, в който претърпява инцидент по време на футболна среща, но е претърпявал такива по време на протести. „Тогава пак от счупено стъкло хвърлено към нас получих порезна рана на ръката“. Относно това, кои мероприятия са по-трудни са охраняване, той коментира: „И на протести е трудно, и на футболни срещи. И в двата случая има недобронамерени както протестиращи, така и фенове. Оценявам, че има риск“, поясни инспекторът.
Във връзка с предстоящия мач между Левски и ЦСКА в сряда и дали е готов да го охранява, Иванов отговори положително.
На въпрос какво трябва да се направи, за да се избегнат такива инциденти, той отговори: „Необходим е по-висок контрол, но най-вече хората, които посещават тези футболни срещи, а и протести, да мислят и да осъзнават, че в същото време от другата страна може да е техен далечен роднина, братовчед или приятел“.
Инспектор Петър Иванов заяви, че в професията се изисква много търпение, визирайки поведението и обидите на футболни фенове към органите на реда.
Виктория КРЪТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Повече камери на стадионите, щателно претърсване на феновете и изцяло нов закон са част от мерките срещу футболното хулиганство (ОБЗОР)

Повече камери на стадионите, щателно претърсване на феновете и изцяло нов закон са част от мерките срещу футболното хулиганство (ОБЗОР)

20 Април 2018 | 21:01 | Агенция "Фокус"
София. Институциите предприемат мерки за борба с футболното хулиганство. Това стана ясно по време на брифинг на Националния стадион „Васил Левски“, където се проведе среща между представители на различни ведомства, на която е обсъдено това негативно явление. Срещата продължи над два часа, а повод за нея стана инцидентът по време на футболен мач между отборите на „Левски” и „ЦСКА-София”, при който след хвърлена бомбичка от сектор „Б” тежко пострада 24-годишната полицай Гергана Зашева.
За да набележат по-ефективни мерки за недопускане на инциденти по време на спортни прояви, в дискусията участваха министърът на вътрешните работи Валентин Радев, главният секретар на МВР Младен Маринов, министърът на спорта Красен Кралев, представители на СДВР, представители на Български футболен съюз, както и депутати от две парламентарни комисии – Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
На брифинг след срещата стана ясно, че вътре са обсъждани два вида мерки – краткосрочни и дългосрочни.
Министър Валентин Радев обясни, че съгласно изготвените краткосрочни мерки, за предстоящия в сряда футболен двубой между „ЦСКА-София“ и „Левски“, националният стадион ще бъде оборудван с допълнителни камери с висока разделителна способност. МВР поема и ангажимент за още по-обстойно претърсване на влизащите в стадиона, с цел да се избегне вкарването на забранени предмети.
„Всички дългосрочни промени, които ще предприемем, ще са насочени по посока засилване на личната и индивидуалната отговорност“, обясни министърът на спорта Красен Кралев. По думите му вече се изготвя чисто нов Закон за футболното хулиганство, който ще се обсъжда в следващите два месеца. Министър Кралев набеляза и някои от мерките, които ще залегнат в новия нормативен акт, а като основна промяна отбеляза недопускането на лицата с нарушения да влизат на стадиона. „Ще предложим МВР, БФС и Клубовете да имат право да взимат решения за недопускането на такива хора, а не съдът – както е в момента, защото това прави процедурата изключително тромава и неефективна. Също така ще бъдат детайлно разработени и посочени конкретните отговорности на институциите”, аргументира се министърът на спорта. Той допълни, че се предвижда и изработването на нова Наредба за сигурността за спортните обекти и съоръжения.
В началото на този месец по настояване на премиера Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев началните часове на две от трите дербита между „Левски“ и „ЦСКА-София” бяха променени в съответствие с изискването на СДВР за провеждането на мачовете в светлите часове на денонощието. Целта на тази мярка бе именно предотвратяването на безредици и инциденти.
Полицейската служителка Гергана Зашева пострада на вечното дерби между отборите на „Левски“ и „ЦСКА-София“, което се проведе на 18 април на Националния стадион „Васил Левски“. Тогава футболен фен хвърли бомбичка от сектор „Б“, която рани младата жена. При инцидента леко пострада и друг полицай. Гергана Зашева беше настанена в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“. Първата операция, при която е извадено стъкло от окото на 24-годишната жена, е минала успешно. Според лекарите възстановяването й ще продължи около 6 месеца. Веднага след дербито полицията задържа 40 лица, като още не е ясно кой е хвърлил бомбичката. Вътрешният министър Валентин Радев, главният секретар на МВР Младен Маринов, зам.-директорът на Дирекция „Жандармерия“ комисар Петър Антиев и здравният министър Кирил Ананиев посетиха полицайката в ИСУЛ.
Общо 1000 служители на МВР бяха ангажирани по време на мача на 18 април. От МВР оповестиха данни, че преди началото на мача са били задържани 9 лица – 4-ма с наркотици, а 3-ма – със забранени предмети (маски и пиротехнически средства) и двама, неизпълнили полицейско разпореждане. Още 10, във видимо нетрезво състояние, не са били допуснати да влязат на територията на стадиона.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красен Кралев: С новия закон ще прочистим стадионите от хулигани и хора с криминални прояви

Министър Красен Кралев: С новия закон ще прочистим стадионите от хулигани и хора с криминални прояви

20 Април 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
София. Желанието ни е институциите, които ще могат да ограничават правото на нарушители да посещават стадионите, да бъдат МВР, БФС, както и клубовете. В различните държави тези институции се произнасят за недопускане на хулигани и хора с криминални прояви на стадионите. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев на брифинг след срещата между институциите на националния стадион „Васил Левски”, на която бяха обсъдени мерки за справянето с футболното хулиганство и приемането на изцяло нов закон, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Един от основните проблеми е, че не могат органите на реда да извършват своята профилактика – да не се допускат тези лица, които са в нарушение, до спортните срещи. В момента единствената институция, която може да забрани на дадено лице да посещава спортна среща, е съдът. Там се работи по бавна и тромава процедура, случаите са единични”, обясни министър Кралев и даде за пример Румъния, където до момента има издадени над 700 ограничителни заповеди, които забраняват посещение на спортни мероприятия. „Засилваме личната отговорност – идентифициране на такива личности и забраната им да посещават спортни мероприятия”, коментира още той.
„Веднъж като си хвърлил бомбичка и те идентифицират – нямаш право да посещаваш стадиона повече. Един по един тези хора ще си отидат. Ще прочистим стадионите от тези хора”, аргументира промените министърът на спорта.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славчо Атанасов, „Обединени патриоти”: Когато новият Закон за футболното хулиганство влезе в сила, мерките ще са „драконови”

Славчо Атанасов, „Обединени патриоти”: Когато новият Закон за футболното хулиганство влезе в сила, мерките ще са „драконови”

20 Април 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
София. Когато новият Закон за футболното хулиганство влезе в сила, мерките ще са „драконови”. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти” председател на Комисията по децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, на брифинг след срещата между институциите на националния стадион „Васил Левски”, на която бяха обсъдени мерки за справянето с футболното хулиганство, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Една от обсъжданите мерки по време на срещата е приемането на изцяло Нов закон за футболното хулиганство.
Славчо Атанасов подчерта, че новият нормативен акт е плод на 6-месечни усилия и към момента е почти готов. „Не казвам, че откриваме топлата вода. Ползвали сме много сериозно подобните закони в Испания, Италия и Англия”, обясни народният представител. „В Англия футболните мачове се провеждат все едно отиваш на театър. Толкова са спокойни. Хората с удоволствие отиват със съпругите си, с децата си. Амбицията ни е този закон да е подобен”, допълни той.
По думите на Славчо Атанасов текстовете в новия закон ще бъдат конкретни и императивни. „Ще има много ясно разписани ангажименти на всяка една институция, която отговаря за провеждането на тези срещи”, коментира още народният представител и подчерта, че до приключването на работата по законопроекта ще бъдат взети и становищата на футболните клубове.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красен Кралев: От години българският спорт става заложник на шепа хулигани, ще направим спешни законови промени

Министър Красен Кралев: От години българският спорт става заложник на шепа хулигани, ще направим спешни законови промени

20 Април 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
София. От години българският спорт става заложник на една шепа хулигани. Голяма част от тях са с криминално досие и те тероризират и фенове, и зрители, и съдии и треньори. Всички. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, на брифинг след срещата между институциите на националния стадион „Васил Левски”, на която бяха обсъдени мерки за справянето с футболното хулиганство, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Всички сме обединени около идеята, че досегашната форма за борба с тези уродливи явления не е много ефективна. Смятаме, че основният пропуск е, че законът се концентрира върху санкции на клубовете. Оттук нататък, всички дългосрочни промени, които ще правим, ще изповядват философията за засилване на личната отговорност”, подчерта министър Кралев. Той подчерта, че ще бъдат предприети и спешни законови промени за справяне с проблема. „Имаме чисто нов Закон за футболното хулиганство, изготвен от група народни представители и представители от министерството, под ръководството на председателя по Комисията за младежта и спорта Славчо Атанасов”, обясни министър Кралев.
По думите му ще се работи и върху нова Наредба за сигурността на спортните обекти и съоръжения, чието изработване ще вземат участие експерти от МВР и МРРБ.
„Ще изискваме от всички клубове да бъдат поставени камери. Такива камери, каквито министерството изисква. Ще бъдат зададени стандарти за сигурност на стадионите, които ще настояваме да бъдат спазвани, без изключение. Като имат пари да дават по 20 000 лева заплати на футболисти, ще имат пари да дадат и за оборудване на стадионите си с камери”, аргументира се министър Кралев. Той допълни, че е обсъждане и вариант за поименна продажба на билети, за да се знае самоличността на всеки футболен фен, който влиза на стадиона.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Увеличаваме видеонаблюдението по стадионите и въвеждаме още по-щателно претърсване на входовете

Министър Валентин Радев: Увеличаваме видеонаблюдението по стадионите и въвеждаме още по-щателно претърсване на входовете

20 Април 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
София. Всички по стадионите ще бъдат наблюдавани, ще монтираме допълнителни камери. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев на брифинг след срещата между институциите на националния стадион „Васил Левски”, на която бяха обсъдени мерки за справянето с футболното хулиганство, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Повод за срещата стана инцидентът по време на футболен мач между отборите на „Левски” и „ЦСКА - София”, при който след хвърлена бомбичка от страна на фенове в сектор „Б” тежко пострада 24-годишната полицай Гергана Зашева. Тя претърпя една операция в ИСУЛ, при която от окото ѝ беше извадено попадналото там стъкло и в момента е в стабилно състояние.
Министър Радев отбеляза, че по време на срещата са били набелязани краткосрочни и дългосрочни мерки. По думите му освен допълнително видеонаблюдение, феновете, посещаващи спортни мероприятия, ще бъдат подлагани на още по щателно претърсване, за да не се допуска вкарването на забранени предмети в стадионите.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Близо два часа продължава срещата между институциите на стадион „Васил Левски”, на която се обсъждат мерки срещу футболното хулиганство

Близо два часа продължава срещата между институциите на стадион „Васил Левски”, на която се обсъждат мерки срещу футболното хулиганство

20 Април 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
София. Близо два часа продължава срещата между институциите на стадион „Васил Левски”, на която се обсъждат мерки срещу футболното хулиганство, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Повод за нея стана инцидентът по време на футболен мач между отборите на „Левски” и „ЦСКА-София”, при който след хвърлена бомбичка от сектор „Б” тежко пострада 24-годишната полицай Гергана Зашева. Тя претърпя една операция в ИСУЛ, при която от окото ѝ беше извадено попадналото там стъкло и в момента е в стабилно състояние.
След мача феновете на „Левски”, намиращи се в сектор „Б”, бяха пропускани да излизат от стадиона един по един, за да могат органите на реда да проверят кой отговаря на описанието на евентуалния извършител. До този момент са задържани около 40 лица, но точния извършител все още не е установен.
За да набележат по-ефективни мерки за недопускане на инциденти по време на спортни прояви, в срещата участват министърът на вътрешните работи Валентин Радев, главният секретар на МВР Младен Маринов, министърът на спорта Красен Кралев, представители на СДВР, представители на Български футболен съюз, както и депутати от две парламентарни комисии – Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
В началото на този месец по настояване на премиера Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев началните часове на две от трите дербита между „Левски“ и „ЦСКА-София” бяха променени в съответствие с изискването на СДВР за провеждането на мачовете в светлите часове на денонощието. Целта на тази мярка бе именно предотвратяването на безредици и инциденти.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев посети в ИСУЛ полицай Гергана Зашева, която беше ранена по време на мача Левски - ЦСКА

Министър Кирил Ананиев посети в ИСУЛ полицай Гергана Зашева, която беше ранена по време на мача Левски - ЦСКА

20 Април 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посети в УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“ полицай Гергана Зашева, която беше ранена по време на мача Левски - ЦСКА. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
Лекарите в болница „Царица Йоана“ съобщиха, че първата операция, при която е извадено стъкло от окото на 24-годишната жена, е минала успешно. „Гергана е по-добре. Очакваме втората операция, която ще бъде след около един месец. Надяваме се да е успешна и тя да се възстанови напълно“, коментира здравният министър след като разговаря с Гергана Зашева и съпруга й. Двамата благодариха на лекарите и медицинските сестри, които полагат грижи за бързото възстановяване на младата жена.
Министър Ананиев изрази надежда да се предприемат и законови промени, за да няма занапред подобни инциденти като този с Гергана Зашева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев посети полицай Гергана Зашева, която беше ранена по време на мача Левски - ЦСКА

Министър Валентин Радев посети полицай Гергана Зашева, която беше ранена по време на мача Левски - ЦСКА

20 Април 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
София. Вътрешният министър Валентин Радев, главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и заместник-директорът на Дирекция „Жандармерия“ комисар Петър Антиев посетиха в болницата полицай Гергана Зашева – Методиева, съобщиха от пресцентъра на МВР. От лекарския екип те се осведомиха за състоянието и лечението на пациентката, благодариха на медиците за бързата реакция и професионална грижа. Министър Радев пожела на Гергана бързо възстановяване. В разговор с пострадалата полицайка той сподели категоричната подкрепа на ръководството на вътрешното министерство за приемане на възможно най-ефективни мерки с цел недопускане на подобни инциденти по време на футболни срещи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Все още не можем да намерим кой е хвърлил бомбичката на мача Левски- ЦСКА

Министър Валентин Радев: Все още не можем да намерим кой е хвърлил бомбичката на мача Левски- ЦСКА

20 Април 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Разпитваме всички, още не можем да намерим кой е хвърлил бомбичката. Това каза пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев за инцидента, при който на мача Левски-ЦСКА на 18 април, с бомбичка беше ранена полицейска служителка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Правим всичко възможно, колегите са мотивирани да намерят този, който си е позволил да го направи“, заяви той. „Сега сигурно го е страх да си признае. Случило се е, мъжко е да отиде и да каже, че е той и е очаквал или не е, че има полицаи зад стъклата“, коментира Валентин Радев. „Каквото ни предложат като мерки ще се съгласим. Ако трябва ще слагаме скенери, ще проверяваме всеки, лични карти, каквото трябва“, изтъкна вътрешният министър. „Направихме дербитата от 18.00 часа, за да са в светлата част на деня, да не бъдат от 20.00 часа. Сега и по светлата част на деня се случи нещо, какво да направим - да изнесем дербитата извън столицата ли? Готов съм и на това“, посочи Валентин Радев. „Очевидно има нещо, което трябва да направим с пропускателния режим. Там охраняват други хора, ние сме външния периметър, ако нещо се случи“, обясни той. „Има фирми, на които се плаща. Днес ще говорим и за това, ако искат да има фирми, да наемат по-добри, за да си свършат работата вътре, а ние отвън“, заяви вътрешният министър.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Казаха ми, че ранената полицайка на мача Левски- ЦСКА е стабилизирана, отивам да я видя

Министър Валентин Радев: Казаха ми, че ранената полицайка на мача Левски- ЦСКА е стабилизирана, отивам да я видя

20 Април 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. Възмутен съм, оттук отивам да видя момичето. Казаха ми, че е стабилизирано. Това каза пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев за инцидента, при който на мача Левски-ЦСКА на 18 април, с бомбичка беше ранена полицайка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера там беше главният секретар. Жандармерията ме чака. Ще влезем да й дадем кураж“, посочи той. „Ужасяващо е, просто съм потресен“, заяви министърът. „Момичето е ново, на 6 месеца. Съпругът й също работи там, не мога да мисля друго освен, че са отдадени на тази професия“, коментира Валентин Радев. „Видяхте къде е хвърлена бомбичката и как е пробит прозорецът. Дано не са мислили, че зад прозореца има полицай. Това донякъде ме успокоява, че не е директно към полицая, ще видим какво ще ни кажат от следствието“, посочи вътрешният министър. „Мисля си, че ще вземем драстични мерки. Ще видим какво ще кажат от БФС. Ние отиваме на мачовете да помагаме, да ги пазим, да се случват тези събития. Много хора са запалени и ходят по стадионите“, обясни Валентин Радев. „Днес е полицай, утре може да е някой от тях. Ами ако имаме жертва“, попита той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Калин Гайдаров, криминален психолог: Футболното хулиганство е хроничен проблем на обществото

Проф. Калин Гайдаров, криминален психолог: Футболното хулиганство е хроничен проблем на обществото

20 Април 2018 | 10:05 | Агенция "Фокус"
София. Футболното хулиганство е хроничен проблем на обществото. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ криминалният психолог проф. Калин Гайдаров. По думите му спортното насилие е индикатор за сериозни обществени проблеми. „Когато става дума за вандализъм, трябва да има общ позиция на гражданско непримирие", заяви Гайдаров. Действащ закон срещу футболното хулиганство съществува, но той трябва да бъде активно прилаган, за да намалее броят на ексцесиите, каза още криминалният психолог. „Заглавието е „Закон за отбрана на обществения ред при спортни събития“. И аз бих казал, че този закон за времето си, пък и в момента, би могъл да върши добра работа. Това е един стегнат текст, който може да се доразвива, предвид динамиката на обществото и на самото спортно насилие, но, така или иначе, такъв закон има. Това го казвам, защото, ако се прилагат убедително неговите разпоредби, няма да се стига до такива ексцесии“. Калин Гайдаров допълни, че в закона се съдържат строги санкции. Една от тези санкции касае забрана за посещение на футболни мачове за проблемните запалянковци в срок до три години. „Промяната на законодателството е само едно от възможните решения на проблема с футболния вандализъм", коментира Гайдаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР, ММС, БФС и представители на две парламентарни комисии ще проведат работна среща във връзка със борбата срещу вандализма по време на футболни мачове

МВР, ММС, БФС и представители на две парламентарни комисии ще проведат работна среща във връзка със борбата срещу вандализма по време на футболни мачове

20 Април 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на вътрешните работи, Министерство на младежта и спорта, Българския футболен съюз и представители на две парламентарни комисии - Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, ще проведат работна среща във връзка със борбата срещу вандализма по време на футболни мачове. Срещата ще се проведе от 14.00 часа на Националния стадион „Васил Левски”. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Младши инспектор Румяна Христова: Отговорността за инцидента на стадион "Васил Левски " е на човека, внесъл взривното вещество

Младши инспектор Румяна Христова: Отговорността за инцидента на стадион "Васил Левски " е на човека, внесъл взривното вещество

19 Април 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. Предвид инцидентът с наш служител явно имаме пропуск, МВР ще предприемат нови мерки за сигурност. Това каза младши инспектор Румяна Христова по време на брифинг в Агенция „Жандармерия”, във връзка с ранения полицай по време на вчерашния футболен мач на стадион "Васил Левски", предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Отговорността за инцидента е на човека, който е внесъл взривното вещество. Отговорността на колегите от МВР, които проверяват влизащите на стадиона не мога да коментирам”, каза тя. За съжаление на терена влизат недобронамерени фенове с цел провокация”, каза още Румяна Христова
„Където мъжете, там и жените имат работа в нашата структура. Много хора предполагам са на мнение, че жените нямат място там, но колежката ще опровергае това мнение. Ние сме от скоро на работа в министерството и имаме 4 мача между клубовете на „Левски” и „ЦСКА-София” за последната година”, каза от своя страна младши комисар Анелия Христова. Попитани дали изпитват страх след тази случка, служителките отговориха следното: „Не, не изпитваме. Ние сме преминали необходимото обучение. Излизайки на терена или на което и да е друго мероприятие, всеки един от нас знае рисковете, които поема и съответно няма страх.”
„В момента МВР предприема нови мерки за сигурност. При инцидентът, който се получи явно имаме някакъв пропуск, който ще се постараят максимално бързо от ръководството да оправят. Те ще преценят и ще кажат”, каза още младши инспектор Румяна Христова.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Борис Танев: Около 1000 служители бяха ангажирани с футболното дерби на  България и те са напълно достатъчни

Комисар Борис Танев: Около 1000 служители бяха ангажирани с футболното дерби на България и те са напълно достатъчни

19 Април 2018 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. Около 1000 служители бяха ангажирани с футболното дерби на България и те са напълно достатъчни. Това каза комисар Борис Танев, началник на Зонално жандармерийски управление-София, по време на брифинг в дирекция „Жандармерия”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Сред задачите, които ЗЖУ-София изпълнява е участие в охраната на обектите от критична инфраструктура, участие в охрана на обществен ред по време на масови мероприятия включително и спортни като вчерашното мероприятие и съдействие на всички други държавни органи. Участие в охраната на спортни мероприятия като вчерашния футболен мач между отборите на „Левски” и "ЦСКА-София" е нормална наша дейност, задачите там са ясни. Всички задачи, които се поставят в този дух се изпълняват безупречно. За съжаление някой път стават инциденти като този от вчера, но за това си има други органи, които ще вземат отношение по този въпрос”, каза още той. „Предстои разследването да потвърди кой ще поеме отговорността за инцидента. Хората на влизане са били проверени и по скоро бомбичката е била самоделна и направена на терена. Около 1000 служители бяха ангажирани с футболното дерби на България и те са напълно достатъчни” каза още той. Относно инцидентът с ранената полицайка, комисар Танев коментира следното: „Колежката е била и на други мачове, справя се и е била достатъчно подготвена за подобни действия”. Попитан защо жена трябва да е на една от най-конфликтните точки, комисарят каза следното: „Задачите, които се поставят се изпълняват от колеги и колежки. Разлики по полов критерии не се допускат, тъй като задачите са за всички”. „Състоянието на другият пострадал служител по време на футболното дерби е добро. Той вчера е потърсил медицинска помощ. Беше освободен след прегледа и се върна в строй”, каза още Танев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ“: Стабилно остава състоянието на пострадалата полицейска служителка

УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ“: Стабилно остава състоянието на пострадалата полицейска служителка

19 Април 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Стабилно остава състоянието на пострадалата полицейска служителка. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ“ за Агенция „Фокус“. През нощта на нараненото око на пострадалата е била направена операция, продължила повече от един час, която е минала добре. Предстои да и бъде направена повторна операция на окото. Лекарите продължават наблюдението над състоянието и. Възстановяването на пострадалата ще продължи около шест месеца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красен Кралев: Нашите футболни фен клубове все още не са на европейско ниво, имаме oще дълъг път да извървим

Министър Красен Кралев: Нашите футболни фен клубове все още не са на европейско ниво, имаме oще дълъг път да извървим

19 Април 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Нашите футболни фен клубове все още не са на европейско ниво, имаме още дълъг път да извървим. Това каза пред журналисти министърът на младежта и спорта Красен Кралев във връзка с пострадалата полицейска служителка по време на дербито между ПФК „Левски“ и ПФК ЦСКА, което се проведе вчера на Националния стадион „Васил Левски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да има категорична реакция срещу този вандализъм. Ясно е, че в момента обществото реагира много остро срещу това, което се случи вчера на мача. През последния месец много се говори за дербитата на ПФК „Левски“ и ПФК ЦСКА, които се очертава да са над 4 всяка година, така че трябва да се работи много сериозно и със самите клубове и с фен клубовете, за да могат такива неща да бъдат изолирани. Знаете колко усилия положихме тези мачове да бъдат в светлата част на денонощието, трябва да имаме по-голямо разбиране от клубовете, защото се вижда, че нашите фенове още не са на европейско ниво, така че има още дълъг път да извървим“, каза министър Кралев.
На въпрос дали наказанието трябва да бъде към клубовете, той коментира: „Не, така се наказват клубовете, а не тези, които предизвикват инцидентите. Самите фен клубове реагират срещу подобни прояви, защото страдат и футболистите, и самите фенове на стадиона. Вчера например на стадиона имаше около 20 хил. души и заради проявите на пет необуздани фенове не може да накараме 20 хил. души да страдат. Но категорично трябва да има реакция“, каза той и уточни, че му предстои среща днес с главния секретар гл. ком. Младен Маринов, за да уточнят какви мерки ще предприемат.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синдикална федерация на служителите в МВР настоява за по-строги санкции спрямо всички лица, демонстриращи агресия и неуважително отношение спрямо органите на реда

Синдикална федерация на служителите в МВР настоява за по-строги санкции спрямо всички лица, демонстриращи агресия и неуважително отношение спрямо органите на реда

19 Април 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. Синдикална федерация на служителите в МВР настоява за по-строги санкции спрямо всички лица, демонстриращи агресия и неуважително отношение спрямо органите на реда. Това съобщиха от пресцентъра на СФСМВР. Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е изключително обезпокоена от трайната тенденция за увеличаване на броя на пострадалите полицаи в резултат на умишлени действия на граждани срещу тях и грубо незачитане на законовите норми.
Изразява своята пълна подкрепа и съпричастност към служителката на МВР, която изпълнявайки служебните си задължения, получи тежки наранявания по време на футболната среща между отборите на ЦСКА и Левски
СФСМВР настоява спешно да се предприемат необходимите мерки, които да гарантират физическата неприкосновеност на полицая и да се определи зона за сигурност, която ако бъде нарушена, то представителите на държавата, в лицето на полицията, да имат право да се защитят със всички позволени от закона средства. В позицията на Синдикална федерация на служителите в МВР се посочва още:
"СФСМВР настоява да се предвидят по-строги санкции спрямо всички лица, демонстриращи агресия и/или неуважително отношение спрямо органите на реда.
Тези мерки са необходими и изключително спешни, не само защото ще защитят живота на полицейските служители, но и защото българските граждани очакват да имат полиция, която има реални права и защита и може да действа в рискови ситуации, така че да гарантира тяхната сигурност и безопасност. Подобна реакция може да бъде очаквана и удовлетворена само и единствено от представители на органите на реда, чиято неприкосновеност като представители на държавата е гарантирана.
Подобни действия са удар не само върху авторитета на МВР, но и резултат от много, проведени във времето, неуспешни политики и реформи, които са имали за цел да се защитят правата на гражданите и не са предвиждали защита на правата и живота на полицаите.
СФСМВР вярва, че за това е необходима само политическа воля на народните избраници и ще настоява за това с всички позволени от законите на Република България средства.
В цял свят задействането на самоделно взривно устройство на многолюдно място се приема за тероризъм. И ако в конкретния случай очевидно хулиганските подбуди не ни позволяват да определим деянието като терористичен акт, то категорично можем да се каже, че подобни прояви са част от ширещ се по стадиони и улици терор. Насочен не срещу конкретна жертва като пострадалата ни колежка. Насочен срещу закона, морала, срещу цялото общество. Срещу този терор обществото и институциите трябва да са единни".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Ивайло Иванов: Продължава работата по разкриване на извършителя, хвърлил бомбичка по време на мача Левски- ЦСКА

Ст. комисар Ивайло Иванов: Продължава работата по разкриване на извършителя, хвърлил бомбичка по време на мача Левски- ЦСКА

19 Април 2018 | 07:56 | Агенция "Фокус"
София. Продължава работата по разкриване на извършителя, хвърлил бомбичка по време на мача Левски- ЦСКА. Това каза за Агенция „Фокус“ директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов във връзка с пострадалите снощи двама полицейски служители по време на футболния мач Левски-ЦСКА. „Единият колега беше по-леко пострадал. Той още снощи беше прегледан и освободен. Колежката, на която ѝ пострада окото, ѝ беше направена операция през нощта. По думите на лекарите операцията е успешна. Предстои още една операция, но според тях има голям шанс окото ѝ да бъде възстановено и да си възвърне зрението. Снощи имаше много задържани лица, с които е работено. Те всички са разпитани. 40 лица бяха задържани, работено е с тях, разпитани са и след това са освободени“, коментира ст. комисар Ивайло Иванов. По думите му веднага след приключване на футболната среща е била проведена полицейска операция по издирването и установяването на извършителя.
„Феновете на Левски бяха извеждани един по един от стадиона. Бяха задържани 40 лица, които отговаряха на описанието на евентуалния извършител. Бяха проведени процесуално-следствени действия с тях. Назначени са експертизи. Действията по случая продължават, но има още много работа. Има образувано досъдебно производство. Все пак това е самоделно взривно устройство, бомбичка е хвърлена. Това средство е опасно за мнозина“, допълни той и уточни, че прокуратурата ще реши, след като бъдат докладвани всички събрани материали и най-вече като бъде задържан извършителят. „Снощи бяха задържани лица, с които е работено и е установена тяхната съпричастност към случая“, добави още ст. комисар Ивайло Иванов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“: Лекари са оперирали окото на полицейската служителка, пострадала при мача Левски-ЦСКА

УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“: Лекари са оперирали окото на полицейската служителка, пострадала при мача Левски-ЦСКА

19 Април 2018 | 07:28 | Агенция "Фокус"
София. Лекари са оперирали окото на полицейската служителка, пострадала при мача Левски-ЦСКА вчера. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“. Операцията на окото на пострадалата жена е направена през нощта. Общото ѝ състояние е стабилно, но това на окото е тежко.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Двама полицаи са пострадали след хвърлена бомбичка по време на футболната среща между „ЦСКА” и „Левски”

Двама полицаи са пострадали след хвърлена бомбичка по време на футболната среща между „ЦСКА” и „Левски”

18 Април 2018 | 21:55 | Агенция "Фокус"
София. Двама полицейски служители пострадаха, след хвърлена бомбичка от публиката на сектор „Б“ по време на днешната футболна среща от първенството „Първа професионална лига“ между отборите на ПФК „ЦСКА” и ПФК „Левски” на Националния стадион „Васил Левски”. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Откарани са в болнично заведение за оказване на медицинска помощ. По този повод е проведена полицейска операция, при която на изходите на стадиона зрителите са пропускани да излизат един по един при щателна проверка. Задържани са голям брой лица, чиято съпричастност към деянието предстои да бъде установена.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деветима футболни фенове са задържани преди, по време и след дербито в София

Деветима футболни фенове са задържани преди, по време и след дербито в София

18 Април 2018 | 21:52 | Агенция "Фокус"
София. В резултат на предприетата от ръководството на СДВР организация, не са регистрирани напрежение и по-сериозни инциденти по време на днешната футболна среща от първенството „Първа професионална лига“ между отборите на ПФК „ЦСКА” и ПФК „Левски” на Националния стадион „Васил Левски”. Не бяха допуснати нарушения на обществения ред и в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Столичната полиция предприе всички необходими мерки за обезпечаване реда и сигурността на гражданите. Посетителите на спортното събитие бяха проверявани на изградените в района на стадиона контролно-пропускателни пунктове, където преди началото на мача бяха задържани 9 лица – 4-ма от тях с наркотици, а 3-ма – със забранени предмети (маски и пиротехнически средства) и двама, неизпълнили полицейско разпореждане. Още 10, във видимо нетрезво състояние, не са били допуснати да влязат на територията на стадиона.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спорт: ЦСКА и Левски завършиха наравно 2:2

Спорт: ЦСКА и Левски завършиха наравно 2:2

18 Април 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
София. ЦСКА и Левски завършиха наравно 2:2 в мач от 30-ия кръг на Първа лига. Домакините поведоха с два гола на Фернандо Каранга от дузпа в шестата и Рафаел Енрике три минути по-късно. След почивката Иван Горанов в 48-ата и Паулиньо в 61-ата изравниха резултата. Така ЦСКА изостава на пет точки от лидера Лудогорец, който от 20:30 часа тази вечер посреща Берое.

По-рано днес Верея и Ботев Пловдив завършиха наравно - също 2:2. Гостите от Пловдив поведоха 2:0 с голове на Стивън Петков и Жоао Пауло, но Верея с два гола в рамките на пет минути изравни чрез Пламен Тенев и Денислав Станчев. Няма промени в класирането след равенството, Ботев е на пето място с 46 точки, Верея е на шесто с 36.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.