НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МОСВ: Трите мечета, спасени край Доспат, заминават за реадаптация в Гърция

МОСВ: Трите мечета, спасени край Доспат, заминават за реадаптация в Гърция

8 Май 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на околната среда и водите (МОСВ) даде разрешение трите мечета, които бяха открити изоставени от майка си в района на яз. „Доспат“, да заминат за реадаптация в гръцкия център „Арктурус“. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Мечетата, които са на възраст около 3 месеца, бяха открити на 21. 04. 2018 г. край село Барутин, община Доспат. Те бяха настанени в Парка за танцуващи мечки „Белица“ след спасителна акция, проведена от РИОСВ – Смолян и фондация „Четири лапи“. Организирано беше издирване на майката, бяха поставени фотокапани, екипи на РИСОВ – Смолян обхождаха регулярно района, но майката на мечетата не беше открита.
С цел осигуряване на условия за реадаптация на мечетата и последващото им връщане в природата, бяха осъществени контакти с гръцкото министерство на екологията и гръцкия центъра „Арктурус“, който има опит в реадаптацията на кафяви мечки. Днес беше потвърдено настаняването на мечетата в този център, като транспортирането ще се осъществи от фондация „Четири лапи“, които до момента полагат грижи за животните. Очаква се след провеждане на адаптацията на мечетата, те да са готови за самостоятелен живот и да стане възможно връщането им в природата.
Акцията по спасяване и реадаптация на мечетата ще е първата по рода с у нас. Тя се осъществява от МОСВ, фондация „Четири лапи“ и център „Арктурус“. Като цяло успеваемостта на повторната адаптация е трудно предвидима и строго специфична. От съществено значение е тя да започне възможно най-скоро. Предвид бързите и адекватни действия на компетентните органи, експертите се надяват тя да постигне успех.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спасените край Доспат мечета са под денонощно наблюдение, оцеляването им остава под въпрос

Спасените край Доспат мечета са под денонощно наблюдение, оцеляването им остава под въпрос

23 Април 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Белица. Спасените край Доспат мечета са под денонощно наблюдение, оцеляването им остава под въпрос, съобщиха от фондация „Четири лапи“. В събота при съвместна акция на Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция по околна среда и води – Смолян и фондация „Четири лапи“ бяха спасени три мечета, намерени край пътя в близост до родопското с. Барутин, в близост до язовир Доспат. Мечетата са на съвсем крехка възраст и са били без майка си, което наложи спешното им настаняване в Парка за танцуващи мечки край Белица. Вчера те бяха прегледани от ветеринарен лекар.
Според Димитър Иванов, управител на стопанисвания от „Четири лапи“ и фондацията на Бриджит Бардо спасителен център, трите мечета са силно стресирани заради преждевременното им отделяне от майката: „Били са сами близо денонощие, като през това време не са се хранили и не са поемали течности. Опитът ни сочи, че при над 90% от случаите на намерени мечета в дивата природа, майката е прогонена или отстреляна от бракониери. Отглеждането на осиротели мечета от хора е изключително трудно, но въпреки това ще направим всичко възможно, за да ги спасим.“
Трите мечета са на възраст около три месеца и все още бозаят. Специалистите на „Четири лапи“ са започнали захранването им с козе мляко, което е най-близко по състав до кърмата на мечките, като към него се добавят витамини. Две от мечетата са от мъжки пол, а едно от женски. Най-едро е женското мече, което тежи над 3 кг, а притесненията на гледачите и лекарите в Парка за танцуващи мечки са свързани с най-дребното мече, което тежи под 2 кг. Мечетата са под денонощно наблюдение от екипа на парка и се очаква до две седмици, когато общото им състояние се стабилизира и укрепне, да бъдат настанени в спасителен център в Гърция, който е специализиран в отглеждането на осиротели мечета и подготвянето им за живот в дивата природа.
За да се намали стреса на мечетата, както и да се гарантира успешното им отглеждане и реадаптиране към живот в дивата природа, контактът им с хора ще бъде сведен до минимум, като до заминаването им за Гърция те ще бъдат отглеждани в карантинно помещение и до тях няма да бъдат допускани посетители на Парка за танцуващи мечки и журналисти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Гечев,"Четири лапи": Минимален е шансът трите спасени мечета да оцелеят

Явор Гечев,"Четири лапи": Минимален е шансът трите спасени мечета да оцелеят

22 Април 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
София. Колкото и добри грижи да се полагат за трите спасени мечета, шансът им да оцелеят е минимален. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“. „Трите мечета в момента са настанени в Парк за танцуващи мечки в Белица. Те са под карантина, защото идеята е, че не бива да бъдат излагани на риск от заболяване и на прекомерен контакт с хора. През следващите дни ще бъдат подготвени документите им за пътуване за Гърция. Там има спасителен център, който е специализиран в отглеждането на осиротели мечета, които след това да бъдат върнати обратно в дивата природа“, каза още той. „От тази гледна точка, контактът им с хора трябва да бъде минимален, защото мечето трябва да изгради навиците си на дива мечка, тоест да избягва контакт с хората. Най-вероятно майката на мечетата е била отстреляна от бракониери, иначе няма как да останат сами в природата“, обясни Гечев. „Мечетата са в добро общо състояние. Слабички са, защото най-вероятно са останали повече от 1 ден без майка си. Екип от специалисти в Парка за танцуващи мечки веднага започна тяхното захранване с мляко и предполагам, че до няколко дни ще се стабилизира състоянието им“, допълни още той. „Независимо от всичко, шансът им да оцелеят е минимален, защото по принцип отглеждането на диви животни без тяхната майка, особено в този критичен период от възрастта им е изключително трудно. Колкото и добри грижи да се полагат, смъртността при подобни случаи остава висока“, каза в заключение Явор Гечев.
Цветелин ДИМИТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Запознайте се с Калинка, Гошо и Изаура от Парка за танцуващи мечки в Белица

Запознайте се с Калинка, Гошо и Изаура от Парка за танцуващи мечки в Белица

22 Април 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
София. Паркът за танцуващи мечки в Белица е съставен от две части, свързани с 30 - метров обезопасен мост, по който свободно могат да преминават обитателите. Първата част е окрита през 2000 г. и е с площ 1.2 хектара, а втората по-голямата част бе открита през 2004г. и е с площ от 8.4 хектара. Заедно с прилежащите терени площта на парка е 12 хектара.
Не веднъж Радио „Фокус“ – Пирин е разказвал за живота на мечките в парка, както и за грижите, които се полагат за тях.
В прикачените снимки може да се запознаете с „досиетата“ на обитателите на парка и любопитните подробности за живота им. (приложените снимки не са с актуализирани данни за възрастта на мечките)
Очаквайте по-късно интервю с управителя на Парка Димитър Иванов по повод защитените диви животни в страната и съвети как да реагираме, ако попаднем на такива при някоя разходка в планината. Ще може да прочетете и интервю с Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“ във връзка с намерените три мечета в Смолянско. Интервютата ще бъдат публикувани в секция „Мнение“ на страницата на Агенция „Фокус“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Иванов: Кафявата мечка бяга ако надуши хора, а ако хората са в близост опитва да ги изплаши, изправяйки се в цял ръст

Димитър Иванов: Кафявата мечка бяга ако надуши хора, а ако хората са в близост опитва да ги изплаши, изправяйки се в цял ръст

22 Април 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. Кафявата мечка бяга ако надуши хора, а ако хората са в близост опитва да ги изплаши, изправяйки се в цял ръст. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ управителят на Парк за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов. „Обикновено дивите животни, поне тези у нас, са доста срамежливи и много трудно се наблюдават, освен ако не е организирана екскурзия по начин, по който те да бъдат видени. Дивите животни са активни в моментите, когато ние не сме активни, тоест рано сутринта или късно вечерта, а ако са нощни – през нощта. Те не харесват хората и това си е с причина – защо да ни харесват? Дори кафявата мечка, която е царя на планината също избягва срещи с хора“, допълни още той. „Ако успее да надуши хора бяга от мястото, а ако хората са в близост опитва да ги изплаши, изправяйки се в цял ръст. Общо взето във всички планини се намира разнообразие от диви животни като кафява мечка се среща основно в Пирин, Рила, Родопи и Стара планина (Среден Балкан)“, каза още той. „Трябва да имаме в предвид, че ако ходим там евентуална среща с мечка е възможна и трябва да бъдем подготвени за това нещо. За това точно какво трябва да правим – експертите предават най-различна информация. Те ни казват, че когато влизаме в местност, която е с намалена видимост, тоест шубраци и млади гори, би трябвало да вдигаме малко повече шум, за да можем да предупредим животното. Обикновено мечката ще се отдръпне при такава ситуация. Другото, което би било хубаво е да спазваме маркировките и регулираните пътеки, защото по тези пътеки самите животни знаят, че там има хора“, допълни още Димитър Иванов.
Цветелин ДИМИТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Иванов: Законът предвижда глоба от 1000 до 5000 лв. или 1 година затвор при незаконен улов на кафява мечка

Димитър Иванов: Законът предвижда глоба от 1000 до 5000 лв. или 1 година затвор при незаконен улов на кафява мечка

22 Април 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
София. Законът предвижда глоба от 1000 до 5000 лв. или 1 година затвор при незаконен улов на кафява мечка. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ управителят на Парк за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов. „Имаме изключително много резервати, в които се следи, доколкото е възможно от служители на МОСВ, как се развиват нещата и как се опазват животните. Трябва обаче да имаме в предвид в какво състояние се намира България като цяло. Консервацията в България не е от най-добрите и съответно търпи всичките икономически проблеми, които се създават в страната ни“, допълни още той. „Законите не са някакъв мъртъв документ – те се променят с времето. Непрекъснато има желание за движения и пренаписване на законите и така и трябва да бъде, защото самата природа също се изменя, и ние трябва да я следваме и регулираме по правилния начин. Ако се случи някакъв вид незаконен улов на кафява мечка, законът предвижда доста сериозни наказания като глоба от 1000 до 5000 лева или 1 година затвор“, коментира той. „Въпреки това в България може да бъде обстреляна кафява мечка, ако тя прави прекалено много щети на човешка собственост и вече липсва нормалното поведение на дива мечка. Това се регулира от МОСВ и Министерството на земеделието. Респективно министърът на земеделието подписва разрешителните за обстрел“, каза още Димитър Иванов.
Цветан ДИМИТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Три малки мечета са спасени при съвместна акция на МОСВ, РИОСВ – Смолян и фондация „Четири лапи“

Три малки мечета са спасени при съвместна акция на МОСВ, РИОСВ – Смолян и фондация „Четири лапи“

22 Април 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Смолян. Три мечета на възраст не повече от четири месеца са спасени при съвместна акция на МОСВ, РИОСВ – Смолян и фондация „Четири лапи“. Това стана след получен сигнал на дежурен телефон на РИОСВ, в събота около обяд. Това съобщиха от Регионалната инспекция.
В района на село Барутин, община Доспат, на асфалтов път в близост до река са намерени три малки мечета без майка. С цел безопасност , както за мечетата, така и за жителите на селото, животните са прибрани от Спешната група към екоинспекцията. Извършен е няколко часов оглед в района, като са търсени следи от майката. Тъй като тя не е намерена, със съдействието на МОСВ са предприети мерки по координиране на съвместни дейности с фондация „Четири лапи“. Поради факта, че мечетата са кърмачета и дълъг престой без мляко би довел до смъртта им, те веднага са транспортирани и приети в Парка за танцуващи мечки край Белица, стопанисван от "Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо. Там за тях ще бъдат полагани грижи от опитни специалисти.
Междувременно от РИОСВ – Смолян, в района на село Барутин ще се поставят фотокапани и ще се следи дали ще се появи майката на мечетата. Ако тя не бъде открита в рамките на следващата седмица, те ще бъдат настанени в спасителен център в Гърция, който е специализиран в оказването на помощ на осиротели мечета и връщането им в естествената им среда.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.