НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Галя Василева, ГЕРБ: Младежката конференция в София е най-успешната провеждана досега, тъй като за първи път се пишат 11 цели и приоритети за младите хора от цяла Европа

Галя Василева, ГЕРБ: Младежката конференция в София е най-успешната провеждана досега, тъй като за първи път се пишат 11 цели и приоритети за младите хора от цяла Европа

26 Април 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Младежката конференция в София е най-успешната провеждана досега, тъй като за първи път се пишат 11 цели и приоритети за младите хора от цяла Европа. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Галя Василева в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бъдещето на младите хора и тяхното развитие е основен приоритет както на ПП ГЕРБ, така и на правителството. Много ми е интересно всичките тези неща, които говори колегата преди мен, откъде точно са цитирани и кой всъщност им подава тази информация. Въпросните неща, които са споменати, нямат абсолютно нищо общо с действителността“, каза Василева.
Тя отчете, че в конференцията са участвали над 250 младежи от над 40 държави, включително от Западните Балкани. „Това ли е провалът за вас“, попита Василева.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Божанков, БСП: Управляващите започват председателството с корупционен скандал и логично го завършват с още по-голям

Явор Божанков, БСП: Управляващите започват председателството с корупционен скандал и логично го завършват с още по-голям

26 Април 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите започват председателството с корупционен скандал и логично го завършват с още по-голям. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков от парламентарната трибуна в декларация от името на група във връзка с проведената в София Европейска младежка конференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За съжаление разбрахте по своему думите на г-н Туск, който ни припомни Вазовите стихове, че „България предлага пред всеки поглед нови, по-нови красоти“. Започнахте това председателство с корупционен скандал около НДК. Логично завършвате го с още по-голям скандал и ако колеги, ви обвиняват, че подкопавате включването на младите хора в политиката, то винаги можете да възразите, че новите ви плочки пред НДК представляват своеобразен скейтборд парк. Оставяме на страна колко е унизително България да бъде представена по такъв начин. По думите му ГЕРБ гледат на младите като гайки в партийна машина.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Младенов, ММС: Фокусът от Европейската младежка конференция трябва да е поставен върху позитивните реакции на всички участващи младежи и резултатите от общата им работа

Петър Младенов, ММС: Фокусът от Европейската младежка конференция трябва да е поставен върху позитивните реакции на всички участващи младежи и резултатите от общата им работа

25 Април 2018 | 21:59 | Агенция "Фокус"
София. Фокусът от Европейската младежка конференция трябва да е поставен върху позитивните реакции на всички участващи младежи и резултатите от общата им работа. Това каза за Радио „Фокус“ Петър Младенов, началник на отдел в Дирекция „Младежки политики“ в Министерството на младежта и спорта. Той допълни, че въпреки традиционното провеждане на подобен форум по време на Eвропредседателството на всяка страна, за пръв път част от Европейската младежка конференция са били и представители от Западните Балкани и източното партньорство. За постигнатото на форума, Петър Младенов разказа:
„Основният резултат от тези 11 младежки цели, направени освен на база дискусии по време на конференцията в България, така и по време на тази в Естония миналата година, а и на базата на онланй проучване. То стигна до 50 хиляди млади европейци, които чрез него имаха възможността да споделят своите приоритети за света, в който искат да живеят в следващите години. Сред приоритетите на младите са качественото образование, равен достъп до работа, ролята на младите в устойчивите политики, равнопоставеност на половете, здравеопазване с фокус върху психичното здраве и това са само някои от предложенията им“, обясни Петър Младенов. Той разказа, че младежкият форум е завършил с официално закриване, затворено за външни лица, с представителство от всички участващи организации. В отговор на упреците и критиките към закриването на конференцията с танцьорки, той подчерта, че младите хора обичат да се забавляват, но умеят да го правят по много възпитан начин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обща позиция на Европейски младежки форум и Министерството на младежта и спорта

Обща позиция на Европейски младежки форум и Министерството на младежта и спорта

25 Април 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
София. Европейският младежки форум (ЕМФ) и Министерството на младежта и спорта на България (ММС) изготвиха обща позиция във връзка с Европейската младежка конференция, организирана в рамките на процеса на ЕС “Структурен диалог” и Българското председателство на Съвета на ЕС в периода 16 до 19 април 2018 г. в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на спорта.
"Българското председателство на Съвета на ЕС постави като приоритет бъдещото на младите хора, като главната задача на Конференцията беше създаването на Европейски младежки цели и успешното им представяне. Единайсетте Европейски младежки цели съчетаха идеите и мненията на 49 389 млади хора на континента чрез консултации, дебати, дискусии и събития на тема "Младежта в Европа: Какво следва?" Това е крайният резултат от тази конференция, принос на младите хора от цяла Европа, и той не трябва да бъде пренебрегван заради скорошните събития. Работата по младежките цели ще продължи по време на Европейската младежка конференцията в Австрия, където участниците ще разработят план за изпълнението на младежките цели.
Бяха отчетени пропуски по време на конференцията и това хвърли сянка върху резултата от общата ни работа. Заедно ще продължим да работим за бъдещия процес на Структурния диалог, за да предотвратим подобни ситуации в бъдеще. След дълъг процес на консултации, на 16 май Европейската комисия ще представи новото предложение за Структурен диалог. Европейски Младежки Форум, техните организации членки и Министерство на младежта и спорта ще работят в партньорство, на база натрупания опит през годините, за да посрещнат нуждите и очакванията на повече млади хора в бъдеще.
Продължаваме да работим заедно, за да развием младежките въпроси в Европа", се посочва в позицията.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Национално представителство на студентските съвети изразява задоволството си от цялостното провеждане на Европейската младежка конференция в България

Национално представителство на студентските съвети изразява задоволството си от цялостното провеждане на Европейската младежка конференция в България

25 Април 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. Национално представителство на студентските съвети изразява задоволството си от цялостното провеждане на Европейската младежка конференция в България. Това става ясно от позиция на Националното представителство на студентските съвети в Република България относно провеждането на Европейската младежка конференция в България под патронажа на Българското председателство на Съвета на ЕС. Агенция "Фокус" публикува позицията без редакторска намеса.

От Националното представителство на студентските съвети изпращаме настоящата позиция във връзка с това, че като национален представител на студентската общност и участник в процесите на структурния диалог в България, наши представители присъстваха на Европейската младежка конференция, проведена под патронажа на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.
Позицията изпращаме, провокирани от изказването на председателя на Европейския младежки форум - Луис Алварадо, който изрази разочарованието си, както и във връзка с това, че бяхме споменати в декларация на Министерство на младежта и спорта.
Националното представителство на студентските съвети участва във форума, който се проведе от 17 до 19 април 2018 г. в столицата, в рамките на която конференция участваха над 250 младежи от 40 държави, политици, общественици и представители на институциите в сферата на младежките дейности и отговорности. Европейската младежка конференция по същество представлява тридневен форум, който има за цел да определи европейските младежки приоритети, посредством участието на всички делегати в създалата се дискусия, както и да се положат основите на следващата европейска стратегия за младежта.
В заключение на работните панели бяха поставени единадесет приоритети, сред които едни от най-важните за нас - качеството на образование, заетостта и участието на младите в процесите на вземане на решение. В рамките на това представителство на младежките делегати, участващи в писането на важните политически документи, официален представител на Националното представителство на студентските съвети беше Станислав Иванов – Член на Контролен съвет на организацията, а сред гостите на официалните събития беше председателят на организацията – Яна Вангелова.
С оглед на изложените критики от председателя на Европейския младежки форум, бихме искали да информираме обществеността за впечатленията на нашите представители от проведеното събитие. В рамките на конференцията НПСС, в лицето на неговото ръководство, са провели редица неформални срещи с част от присъстващите млади хора, вече бивши представители в Европейския студентски съюз, което опровергава твърденията, че на събитието не са присъствали млади хора. Именно обратното, от снимковия материал, с който разполага Националното представителство на студентските съвети, ясно се вижда, че във форума са участвали множество млади хора.
В рамките на форума нашият представител е участвал активно в процесите на обсъждане на поставените теми, които са били приоритет в програмата на събитието. Във връзка с отправената критика относно програмата на мероприятието, държим да отбележим, че НПСС беше запознато с цялостната програма на форума, както и подкрепи организирания от Министерството на младежта и спорта форум с осигуряване на участието на Студентския фолклорен ансамбъл на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, който е във формация от оркестър, танцьори и хор. Студентите изпълниха четиридесет минутна програма с фолклорни песни и танци, които изправиха всички делегати на крака, за да участват в българско хоро.
Смятаме, че именно такъв тип събития трябва да бъдат във фокуса на програмата, за да покажем на останалите народи нашето изкуство и традиции. На нашите делегати не е известна различна програма от официалната, което ни кара да считаме, че споменатите в медийното пространство материали по темата са провокация срещу организаторите и участниците в събитието. Отчитайки впечатленията ни от водените разговори с колеги, оставаме с убеждението, че всички делегати изразяват задоволство от присъствието си на този форум като, разбира се, винаги едно събитие би могло да бъде по-добре организирано, но това са процеси на последващ анализ от страна на организаторите и препоръки към следващите домакини на събитието. Като част от общността на младите хора в България, ние, от Национално представителство на студентските съвети, изразяваме опасенията си, че подобни външни провокации създават предпоставки за злепоставяне на България пред европейската обединена общност.
В заключение бихме искали да изразим задоволството си от цялостното провеждане на събитието като очакваме обобщените анализи на Министерство на младежта и спорта от проведеното събитие на Европейския младежки форум в София.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Галя Василева, ГЕРБ: Европейската младежка конференция беше успешна, а какви са успехите на Весела Лечева като председател на ДАМС

Галя Василева, ГЕРБ: Европейската младежка конференция беше успешна, а какви са успехите на Весела Лечева като председател на ДАМС

25 Април 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. Какви са успехите на Весела Лечева като председател на Държавната агенция за младежта и спорта. Това заяви по време на брифинг Галя Василева – народен представител от ПГ на ГЕРБ и организационен секретар на Националното ръководство на МГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Повод за казаното от Василева стана декларацията от името на „БСП за България”, прочетена от парламентарната трибуна от Весела Лечева, в която се призоваваше министрите Красен Кралев и Лиляна Павлова да се извинят за начина на провеждането на Европейската младежка конференция. „Какви успехи те постигнаха в насоките на политиката за младежта. По време на тяхното управление не се направи нищо за младите хора, освен да се създадат организации, близки до техните партийни ценности. Това е основното, което те направиха. Докато ние създадохме Закон за младежта. В момента сме внесли и се разглежда на комисия Закона за доброволчеството”, коментира Галя Василева.
„БСП ги боли, защото конференцията е успешна и доказа, че правителството на Борисов се бори за успехите на младите хора и по-доброто им реализиране в България и Европа”, допълни още тя.
По време на брифинга председателят на МГЕРБ Георг Георгиев отрече информацията, че на доброволците на конференцията са изпращани СМС-си с молба премиерът Бойко Борисов да бъде аплодиран.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Младенов, Министерство на младежта и спорта: Трябва да отпразнуваме успеха, че имаме първите създадени европейски младежки цели

Петър Младенов, Министерство на младежта и спорта: Трябва да отпразнуваме успеха, че имаме първите създадени европейски младежки цели

25 Април 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. На младите хора им беше дадена платформа, за да работят в партньорство и именно за това трябва да отпразнуваме успеха, че имаме първите създадени европейски младежки цели. Това заяви на брифинг в парламента Петър Младенов, началник на отдел „Mладежки политики” в Министерство на младежта и спорта, предаде репортер на Aгенция „Фокус”. „Тук съм, за да подчертая успешната Младежка конференция, която се случи в периода 17-19 април в София и беше едно от най-мащабните събития в рамките на българското председателство. На нея имаше млади хора и представители на институции от над 40 държави, а участниците бяха общо 250. Имаше едно от най-високите младежки представителства, защото имаше конкретен резултат – европейските младежки цели”, коментира Младенов. „Имаше най-високо представителство от ЕС – комисар Наврачич, който отговаря за младежта. Той, в продължение на 1 час, заедно с пратеника на генералния секретар на ООН успяха да отговарят на въпроси заедно с министъра на младежта и спорта. За първи път се направи конструктивен диалог между младите и тези, които вземат решения”, коментира още Петър Младенов.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Весела Лечева, БСП: Министрите Красен Кралев и Лиляна Павлова няма да си подадат оставките въпреки гафа и провала с младежката конференция, но дължат голямо извинение

Весела Лечева, БСП: Министрите Красен Кралев и Лиляна Павлова няма да си подадат оставките въпреки гафа и провала с младежката конференция, но дължат голямо извинение

25 Април 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Министрите Красен Кралев и Лиляна Павлова няма да си подадат оставките въпреки организационния гаф и провал с младежката конференция, но дължат голямо извинение. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Весела Лечева в декларация от името на група във връзка с Европейската младежка конференция в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази конференция разруши работата на поколения преди нас. Унищожи труда на няколко генерации младежи и показа пълно пренебрежение към младите хора изобщо. Тази конференция беше учебникарски пример за това какво не е включване на младите хора в Европа. Това са думи не на ваш политически противник, не на БСП, а горчивата истина изречена от президента на Европейския младежки форум за Организираната от вас и провалена европейска младежка конференция, която се проведе в София в рамките на европредседателството. Очевидно е, че с тази организация правителството се провали. Такива публични оценки не се дават често. Не го казваме със злорадство, защото петното не е само за управляващите, а за България“, каза Лечева. Тя поясни, че в страната си познаваме министрите и се знае колко пари се дават за усмихнати снимки, за медиен ефект. „Знаем и стилът на премиера, който съветва младите хора да станат овчари, когато става дума за младежката безработица или да садят картофи, когато става дума за препитание“, коментира Лечева. Тя обърна внимание, че на тази конференция премиерът Бойко Борисов е посъветвал младите хора да се размножават. Весела Лечева попита управляващите не си ли дават сметка, че опростачването на политиката и на обществения живот е една от основните причини страната ни да се лишава от децата си. „Не си ли давате сметка, че младежите искат да се говори с тях, а не вие да им говорите. Те искат диалог, а вие разговаряте с фрази, взети от чалготеките“, допълни Лечева. Според нея маладите хора у нас не виждат възможност за професионална реализация. „Те прекрасно виждат, че за успех трябва да принадлежат към партийно-роднинския кръг на управляващите. Не си ли давате сметка, че не всички искат подобно бъдеще. Не си ли давате сметка, че тази конференция бе поредната възможност властимащите да говорят открито с българските младежи и да представят и сравнят проблемите им в контекста на европейския живот“, допълни зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. Лечева подчерта, че на това има алтернатива и даде пример с по-ниските лихви за студентските кредити, с предложението на БСП за семейното подоходно облагане и културния чек, които са били отхвърлени.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли предложението на „БСП за България” за промени в Закона за младежта

Парламентът отхвърли предложението на „БСП за България” за промени в Закона за младежта

25 Април 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли предложението на „БСП за България” за промени в Закона за младежта, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Предложението за това бе мотивирано от народния представител Весела Лечева. Тя се обърна към управляващото мнозинство с думите: „С провалената и опорочена младежка конференция ви показахте отново вашето обидно отношение към младите хора. Вие винаги казвате, че младите хора са приоритет към вас, но винаги отсъстват от дневния ред на Народното събрание. Те или са точка последна, или просто отсъстват. Ето защо имате шанс днес да поправите своята грешка и да гласувате нашето предложение за Закон за изменение и допълнение на Закона за младежта”.
Според БСП техният законопроект гарантира участието на младите хора във вземането на решения и политиката, която се отнася до тяхното развитие.
В крайна сметка предложението събра само 81 гласа „за”, 23 „против” и 84 „въздържал се”, с което бе отхвърлено.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Младежи ГЕРБ: Европейската младежка конференция е ярък пример за работата на българското правителство в сферата на младежкото включване и развитие

Младежи ГЕРБ: Европейската младежка конференция е ярък пример за работата на българското правителство в сферата на младежкото включване и развитие

24 Април 2018 | 09:29 | Агенция "Фокус"
София. Европейската младежка конференция е ярък пример за работата на българското правителство в сферата на младежкото включване и развитие. Това се посочва в Декларация на Младежи ГЕРБ относно Европейската младежка конференция в град София, съобщиха от пресцентъра на партията. Агенция "Фокус" публикува декларацията без редакторска намеса.
Бъдещето на младите хора, тяхното развитие и успешна реализация в контекста на модерните предизвикателства е основен приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС. Отчитайки нарастващото влияние на глобализационните процеси и разгръщането на все повече възможности, благодарение на навлизането на високите технологии във всекидневния живот на младия човек, България предприе кампания на задълбочен анализ на потребностите на младите и интегрирането им в политическия и обществен дневен ред на Европа.
Организираната от Министерство на младежта и спорта и неправителствения младежки сектор Европейска младежка конференция, заложена като част от програмата на Българското председателство, е недвусмислено доказателство за сериозността, която правителството отдава на темата и желанието му младежкото развитие да бъде неизменна част от работата на европейските институции.
Конференцията имаше за цел да даде платформа за диалог между младите хора от 40 държави в ЕС, в това число представители от държавите от Западните Балкани и Източното партньорство и представители на ръководни позиции, както oт българското правителство, така и от Европейската комисия и ООН. По време на събитието за първи път бе дадена възможност на участниците в платформата сами да споделят своята визия, изготвяйки първите Eвропейски младежки цели, които да бъдат заложени като директна препоръка за новата Европейска стратегия за младежта. По този начин правителството на страната ни превърна младежката тематика от такава на думи в такава на реални последователни и целенасочени действия.
Младежи ГЕРБ приветстваме организаторите на форума за демонстрираната воля по отношение поставянето на така важния за бъдещето на Стария континент въпрос за просперитета и реалното насърчаване на активност, заинтересованост и съпричастност на младите с процесите, които са определящи за успешната реализация в модерния цивилизационен контекст на нашето време.
Считаме, че Европейската младежка конференция, домакин на която бе грaд София, е ярък пример за работата на българското правителство в сферата на младежкото включване и развитие. Toва се доказа от високото ниво на присъствие от страна на представените говорители - министър-председателят на България Бойко Борисов, еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, както и специалният пратеник на ООН по младежките въпроси Джаятма Уикнамараняке.
Ние, младежите от най-голямата национална младежка политическа организация заявяваме, че в интерес на защитата на глобалните и регионални цели свързани с провеждането на успешни политики в интерес на младите хора на Европа и България, категорично заставаме срещу всякакъв род спекулации и провокации, целящи да уронят престижа както на страната ни, така и на европейските институции. С които партнираме успешно във всеки един процес, свързан с изпълнението на нашите цели и ангажименти като лоялни членове на ЕС. Смятаме, че това би бил опит да се омаловажи труда на България и стремежа на страната да издига младежката тема на висотата, която нейната значимост заслужава.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Младенов, Министерство на младежта и спорта: С позицията си за Европейската младежка конференция БСП потвърждава политиката си да очерня успехите по време на Председателството

Петър Младенов, Министерство на младежта и спорта: С позицията си за Европейската младежка конференция БСП потвърждава политиката си да очерня успехите по време на Председателството

23 Април 2018 | 19:34 | Агенция "Фокус"
София. С тази си позиция Младежкото БСП потвърждава, че това е една тенденциозност, водена политика, която очерня успехите в сектор „Младеж“ по време на Българското председателство. Това каза за Агенция „Фокус“ Петър Младенов, началник на отдел в Дирекция „Младежки политики“ в Министерството на младежта и спорта в отговор на позицията на Младежкото обединение в БСП по повод Европейската младежка конференция. „Освен, че очернят успехите, те нищо не са направили. Критикуват, вместо да правят нещо систематично за младите хора“, коментира той. „Фокусът доста се измести. На преден план не излезе историческият успех да имаме европейски младежки цели, каквито до този момент не са съществували. Както и подкрепата, която ни оказват различни партньорски организации. В това число са ООН, които припознаха България и нейните приоритети като изключително важни за бъдещето на младите хора“, заяви Петър Младенов. „Имаме подкрепата на Българския младежки червен кръст, на Националното представителство на студентските съвети и на други организации“, изтъкна той. „Платформата, на която имаше цел да послужи конференцията, е да има диалог между младите хора и хората, вземащи решения“, поясни Петър Младенов. „Искам да подчертая, че младите хора на конференцията, които бяха над 250, имаха директен диалог с комисар Тибор Наврачич, който отговаря за младежта и с министър Красен Кралев в продължение на 1 час“, посочи той. „Те имаха възможност да обсъдят младежката визия и бъдеще. Това е нещо, което не се е правило в такъв формат по време на Европейска младежка конференция“, каза още Петър Младенов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Младите в БСП: Разочаровани сме от Европейската младежка конференция, проведена в София

Младите в БСП: Разочаровани сме от Европейската младежка конференция, проведена в София

23 Април 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
София. Разочаровани сме от Европейската младежка конференция, проведена в София. Това се посочва в позиция на Младежко обединение в БСП, съобщиха от пресцентъра на партията. Агенция "Фокус" публикува пълния текст на позицията, без редакторска намеса:
В подкрепа на позицията на Европейски младежки форум, изразяваме своето дълбоко разочарование от проведената между 16 и 19 април 2018 година в София Европейската младежка конференция в рамките на VI-ти цикъл на Структурния диалог в ЕС.
България като държава, която председателства Съвета на Европейския съюз, бе домакин на събитието. Основната цел на конференцията бе млади хора от цяла Европа да дискутират с представители на националните правителства и Европейската комисия политики, свързани с младежта, които да се превърнат в опора за изготвянето на Европейската стратегия за младежта. Този процес цели овластяването на младите хора в Европа чрез осигуряването на прякото им участие в оформянето на политики, касаещи тяхното развитие.
По време на конференцията младите хора бяха лишени от възможността да говорят на равни начала с политическия елит на България. Вместо това, те бяха поставени в ролята на зрители на правителствената постановка, която Министерството на младежта и спорта подготви за тях. Национален младежки форум и Европейски младежки форум, които трябваше да вземат активно участие в организацията на събитието, в действителност, бяха изключени от процеса на взимане на решения. Това лиши събитието и всички заинтересовани страни от опит и експертиза в сферата на политиките за младежта. Традиционната конференцията в рамките на всяко председателство на Съвета на ЕС бе запомнена с абсолютното потъпкване на основните принципи на Структурния диалог – овластяването на младите чрез осигуряването на възможност те да бъдат включени в процеса на взимане на решения и да комуникират на равни начала с представителите на властта в страната.
Ние, от Младежко обединение в БСП, твърдо заставаме срещу действията на правителството и Министерство на младежта и спорта, в частност. Вярваме, че това поведение на управляващите показва на младите хора в страната и Европа, че правителството ни не желае да ги приеме като равнопоставени в процеса на взимане на решения. Искаме незабавно обяснение и последващи мерки от страна на отговорните за случилото се по време на конференцията.
Действията на правителството не доказват по никакъв начин, че то работи в посока на един от поставените приоритети в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС - „Бъдещето на Европа и младите хора”.
За нас оформянето и защитаването на младежки политики означава взимане на конкретни мерки за подобряването на условията за живот и развитие на младите в България. През последните месеци ПГ „БСП за България” внесе редица законопроекти, касаещи теми като- равния достъп до култура на всички млади хора в страната и по-добрите условия за кредитиране на студенти и докторанти. От страна на управляващото мнозинство и изпълнителната власт, тези законопроекти бяха посрещнати с липса на заинтересованост, абсолютен отказ от конструктивен диалог и отхвърлени без каквито и да е състоятелни аргументи.
Вярваме, че България заслужава много по-добро управление, което да докаже, че младите хора наистина са приоритет на политическия елит. Настояваме за незабавни действия от страна на правителството в посока устойчива промяна в оформянето и защитаването на политиките за младежта!

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на младежта и спорта: Обратната връзка от провеждането на Европейската младежка конференция показва изключително позитивни отзиви от всички страни, излъчили младежки делегати

Министерство на младежта и спорта: Обратната връзка от провеждането на Европейската младежка конференция показва изключително позитивни отзиви от всички страни, излъчили младежки делегати

23 Април 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Обратната връзка от провеждането на Европейската младежка конференция показва изключително позитивни отзиви от всички страни, излъчили младежки делегати. Това се посочва в позиция на Министерството на младежта и спорта относно твърдения на председателя на Европейски младежки форум Луис Алварадо и Райчо Райчев – зам.-председател на Национален младежки форум за нередности относно проведената от 17 до 19 април Европейската младежка конференция в София.
От ММС съобщават, още че:
1. Програмата на Европейската младежка конференция беше изготвена с работна група, в която имаше представители освен на България, Естония и Австрия, така и на ЕК и на Национален младежки форум. Тази работна група дори беше председателствана от Европейски младежки форум.
2. Европейската младежка конференция имаше за цел да бъде платформа за диалог между младите хора от 40 държави в ЕС, Западните Балкани и Източното партньорство и хора на ръководни политически постове от българското правителство, Европейската комисия и ООН. Категорично заявяваме, че такъв диалог се осъществи като се даде възможност на младежките делегати да задават неограничен брой въпроси в съответните панели от Конференцията, които бяха предварително оповестени в Програмата.
3. Европейската младежка конференция в София бе първото събитие от такъв мащаб, по време на което бе дадена за първи път възможност на участниците във форума сами да споделят своята визия, изготвяйки първите Европейски младежки цели, които ще бъдат директна препоръка за новата Европейска стратегия за младежта.
4. В официалното откриване и в панелите на Европейската младежка конференция като говорители бяха включени младежки представители. Част от тях бяха председателят на Национален младежки форум Илина Мутафчиева и българският младежки делегат към ООН Ралица Диканска.
5. В рамките на Европейската младежка конференция за първи път участваха представители на високо ниво към ООН, отговарящи за младежките политики, като по този начин идеите на младите делегати получиха чуваемост не само на европейско, но и на глобално ниво.
6. Непосредствено преди официалното закриване на конференцията, в което участие взе и министър-председателят Бойко Борисов, беше проведен диалог с еврокомисар Тибор Наврачич, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и специалният пратеник на ООН по младежки въпроси Джаятма Уикнамараняке. По време на дискусията беше дадена неограничена възможност за въпроси от страна на присъстващите в залата над 250 младежи. Цялото събитие, наречено “Граждански диалог” бе излъчвано онлайн.
7. Неформалната част от Конференцията, включваща вечеря и възможност за обмяна на опит между младежките делегати, е практика на всички подобни форуми, провеждани в страни-председателстващи Съвета на ЕС, включително предишни държави – Естония и Малта. Неформалната част е незадължителна за делегатите и не е част от официалната програма.
8. Всеки от участниците имаше свободата да избере деня и часа на пристигането и заминаването си като резервира сам самолетен билет. Всички самолетни билети впоследствие се заплащат от организаторите на събитието.
9. Обратната връзка от провеждането на Европейската младежка конференция показва изключително позитивни отзиви от всички страни, излъчили младежки делегати.
10. Очаква се Националното представителство на Студентските съвети и Български младежки Червен кръст, както и други организации, присъстващи и участващи в организацията на Форума, да изготвят позиции по темата, за да се прекратят всички спекулации за нередности около Европейската младежка конференция в София, която бе организирана в интерес на развитието на младежките политики на национално, европейско и международно ниво. Tези позиции ще бъдат обявени публично.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.