НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Желяз Андреев и останалите четирима български граждани няма да бъдат задържани (ОБЗОР)

Желяз Андреев и останалите четирима български граждани няма да бъдат задържани (ОБЗОР)

25 Април 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
София. Желяз Андреев и останалите четирима български граждани няма да бъдат задържани. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет от думите на главния прокурор Сотир Цацаров след среща с министър-председателя Бойко Борисов, посланика на САЩ Ерик Рубин и министъра на правосъдието Цецка Цачева.
Главният прокурор обясни, че не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата по казуса „Желяз Андреев“. Цацаров уточни, че са започнали консултациите, съобразно чл. 20 от Договора между България и САЩ за екстрадиция, като те са водени от една страна от представители на Департамента за правосъдие на САЩ и американски прокурори и представители на Министерството на правосъдието и прокурори от ВКП. Съобразно чл. 11 от действащия договор, в неотложни случаи всяка от молещите страни може да поиска временно задържане за срок до 60 дни. Цацаров уточни, че в резултат на проведените разговори американската страна ще приеме, че не се касае за неотложен случай и няма да се пристъпва към задържането на лицата. Според него шансът исканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд, е минимален. Главният прокурор подчерта още, че не поставят под каквото и да е съмнение действието на Договора за екстрадиция между Р България и САЩ, но считат, че интересите на българските граждани трябва да бъдат защитени в максимална степен от българските институции.
Правосъдният министър Цецка Цачева допълни, че на 22 и 23 май в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС ще се проведе среща между ЕС и САЩ, като ЕС ще бъде представен от министрите на вътрешните работи и министрите на правосъдието. Цачева уточни, че очаква гл. прокурор на САЩ също да бъде у нас.
Агенция „Фокус“ припомня: В началото на април 29-годишният Андреев бе задържан в родния си град Добрич по искане на прокуратурата в Маями заради разследване във Флорида за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Общо 11 са обвиняемите, като петима от тях са българи. Те са работили в кол център на фирма регистрирана в София и седалище в Маями. През него са продавани части за самолети на сирийските авиолинии. Според САЩ те са свързани с терористична дейност. По-късно Желяз Андреев бе освободен от ареста с мярка „подписка“.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: На 22 и 23 май в София ще се проведе среща между ЕС и САЩ

Министър Цецка Цачева: На 22 и 23 май в София ще се проведе среща между ЕС и САЩ

25 Април 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. На 22 и 23 май в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС ще се проведе среща между ЕС и САЩ. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на правосъдието Цецка Цачева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ЕС ще бъде представен от министрите на вътрешните работи и министрите на правосъдието. Очакваме главният прокурор на САЩ, който е и ръководител на Департамента за правосъдие, да бъде тук. Продължаваме с контактите, консултациите и диалога, така че да не се стигне до изпълнение на договора. Считаме, че няма неотложност“, коментира Цачева. Тя уточни, че очакват, след като вече има разбиране от страна на САЩ, да бъде и писмено изразено нежеланието за предварителен арест. „Съгласно чл. 20 от договора сме в режим на консултации със страните“, добави Цачева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Не поставяме под съмнение Договора за екстрадиция между България и САЩ, но интересите на българските граждани трябва да бъдат защитени в максимална степен

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Не поставяме под съмнение Договора за екстрадиция между България и САЩ, но интересите на българските граждани трябва да бъдат защитени в максимална степен

25 Април 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Не поставяме под каквото и да е съмнение действието на Договора за екстрадиция между Р България и САЩ, но считаме, че интересите на българските граждани трябва да бъдат защитени в максимална степен от българските институции. Това каза на брифинг в Министерския съвет главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Позицията ни е изразена съвсем ясно пред американската страна. От страна на посланика на САЩ, а и от страна на колегите в хода на консултациите, част от които присъстваха с г-жа Цачева, е налице разбиране и съвсем конструктивно отношение към проблема. Изложени са всички както политически, така и юридически аргументи, касаещи този казус“, коментира още Сотир Цацаров.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: България и САЩ са започнали консултации по казуса „Желяз Андреев”

Гл. прокурор Сотир Цацаров: България и САЩ са започнали консултации по казуса „Желяз Андреев”

25 Април 2018 | 08:22 | Агенция "Фокус"
София. Предпоставките за екстрадиция, според мен, не са налице. Това каза пред Нова телевизия главният прокурор на Р България Сотир Цацаров. От думите му стана ясно, че вече са започнали консултациите между България и Съединените щати по казуса „Желяз Андреев". Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че дори и при най-тежкия сценарий, позицията на прокуратурата ще бъде, че не са налице предпоставки за екстрадирането на петимата българи. „Разговорите са в два етапа. Очакват се и окончателното решение. Възможно е въпреки всичко американските власти да поискат екстрадиционно производство, ако преценят това е необходимо“, посочи Цацаров. По думите му в консултациите със САЩ участват Министерството на правосъдието и върховната прокуратура, както и държавният департамент и прокуратурата на Флорида, от американска страна. „Предпоставките за екстрадиране, според мен, не са налице. Ако се стигне до ситуация, в която Америка настоява, това ще е позицията на прокуратурата”, заяви още Сотир Цацаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров ще се срещне с дипломати от американското посолство по случая с Желяз Андреев

Главният прокурор Сотир Цацаров ще се срещне с дипломати от американското посолство по случая с Желяз Андреев

16 Април 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Главният прокурор ще се срещне с представител на посолството на САЩ у нас, за да разговарят по случая с Желяз Андреев и по други въпроси. Това каза пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Очакват се консултации между българската и американската страна на ниво министри на правосъдието”, каза още Цацаров. „Прокуратурата няма да постанови 72-часово задържане и няма да поиска задържането под стража по отношение на останалите четирима българи. Но това не отменя задълженията на договора за екстрадиция между България и САЩ”, каза главният прокурор. По силата на нормите на този договор и европейската заповед до арест ще се стигне. Въпросът е да се проведат консултации, които американската страна да преосмисли дали случаите са толкова неотложни, както и основанията за задържане”, каза още главният прокурор. Той припомни, че заповедите за арест са били издадени още през 2016 година. Според Цацаров абсолютно необосновани и популистки са исканията, които се чуват у нас, за промяна на договора със САЩ. „Трябва да се търси баланса, при който от една страна договорът да продължи действа за предаването на лица, които са извършили тежки престъпления, но от друга страна да не се превръща този договор в средство за необоснована репресия на български граждани”, посочи главният прокурор. По думите му механизмът на естрадицията е такъв, че Прокуратурата е длъжна да задържа и да иска без право на преценка, задържане под стража по преценка на съда. Ако лицето бъде задържано постоянно, трябва да се мисли за диференциация на случая. Според Цацаров всичко това трябва да се прави с мисъл, а не с популизъм.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.