НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

VOA: Майк Помпео определи израело-палестинския мир като „невероятен приоритет“ за САЩ

VOA: Майк Помпео определи израело-палестинския мир като „невероятен приоритет“ за САЩ

1 Май 2018 | 00:54 | Агенция "Фокус"
Аман. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в понеделник, че осигуряването на каквато помощ е нужна за постигането на мир между Израел и Палестина е „невероятен приоритет“ за САЩ, и призова палестинците „да се върнат към този политически диалог“, пише Voice of America.
„Ще продължим да работим за мир в надеждите си да предоставим най-добрия възможен изход за израелския и палестинския народ“, заяви Помпео заедно с външния министър на Йордания Айман Сафади в столицата Аман.
Помпео заяви, че зависи главно от двете страни да решат кой е правилният начин и че САЩ са отворени към „вероятния изход“ за двудържавно решение.
Сафади определи разрешаването на дългогодишния конфликт като ключово за „продължителния и обширен мир“ за региона. Той заяви, че за Йордания решението със създаването на две държави е единственият начин за продължаване напред.
Когато Майк Помпео беше запитан за насилието по границата между Израел и Газа, след масовите протести на палестинци, той заяви: „Ние вярваме, че израелците имат право да се защитават и напълно подкрепяме това.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аятолах Али Хаменей: САЩ натискат Саудитска Арабия да се конфронтира с Иран, предизвикват нови кризи

Аятолах Али Хаменей: САЩ натискат Саудитска Арабия да се конфронтира с Иран, предизвикват нови кризи

30 Април 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Техеран. Върховният водач на Иран Аятолах Али Хаменей в понеделник нападна САЩ, един ден, след като новият държавен секретар Майк Помпео беше на посещение в Саудитска Арабия и обвини Вашингтон, че се опитва да предизвика нова „регионална криза“, провокирайки своя съюзник Рияд да влезе в конфронтация с Техеран, предава Reuters.
В коментар, излъчен по държавната иранска телевизия, Хаменей отново повтори призива към САЩ да напуснат Бл;изкия Изток, който определи като дом на Иран и предупреди, че всяка сила, която се опита да предизвика Техеран, ще бъде победена.
„Един от начините да се противопоставят на Иран е като провокират неопитните управници в региона“, заяви Аятолахът, очевидно визирайки 32-годишният престолонаследник на Саудитската корона принц Мохамед Бин Салман.
„Американците се опитват да провокират Саудитска Арабия срещу Техеран. Тяхната цел е да създадат нови регионални кризи... да накарат мюсюлмани да се бият срещу мюсюлмани“, заяви Хаменей и продължи:
„Ако тези правителства станат по-мъдри, те няма да се конфронтират с Иран. Ако се конфронтират с Иран, те ще бъдат разгромени“.
Коментарите на Върховния водач дойдоха един ден след срещата между Помпео и краля на Саудитска Арабия Салман в Рияд. Държавният секретар заяви, че САЩ са много загрижени от „дестабилизиращите и зловредни действия“ на Техеран в Близкия Изток.
Както изглежда, коментира американската агенция, в отговор на тези думи, Хаменей увери, че Иран няма намерение да ограничава влиянието си в региона на Близкия Изток.
„Американците са тези, които трябва да напуснат... Близкият Изток, Западна Азия и Персийския залив са наш дом“, подчерта той.
Reuters припомня, че Техеран и Рияд отдавна са вкопчени в прокси война, съревновавайки се за регионално лидерство от Ирак, през Сирия и Ливан до Йемен. Президентът на САЩ е твърдо на страната на Саудитска Арабия в усилията за сдържане на влиянието на Иран.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Близкоизточната обиколна на новия държавен секретар Майк Помпео започна в Рияд

Reuters: Близкоизточната обиколна на новия държавен секретар Майк Помпео започна в Рияд

28 Април 2018 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Рияд. Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Саудитска Арабия в събота, където ще бъде първата спирка от набързо уредената му обиколка в Близкия Изток, която цели уреждане на ядрената сделка с Иран и преразглеждане на ролята на САЩ в Сирия, пише Reuters.
Представител на Държавния департамент заяви, че визитите в Саудитска Арабия, Израел и Йордания са насочени и към изковаването на по-здрави връзки с важните американски съюзници в Близкия Изток.
Помпео заяви в петък, че ще обсъжда бъдещето на ядрената сделка с Иран в своите разговори.
В Рияд, Майк Помпео беше посрещнат на летището от външния министър на Саудитска Арабия Адел Ал-Джубейр. Очаква се Помпео да се срещне с престолонаследника Принц Мохамед бин Салман и Крал Салман по време на визитата си.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева поздрави Майк Помпео за встъпването му в длъжност като държавен секретар на САЩ

Вицепремиерът Екатерина Захариева поздрави Майк Помпео за встъпването му в длъжност като държавен секретар на САЩ

27 Април 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поздрави с телеграма Майк Помпео за встъпването му в длъжност като държавен секретар на САЩ. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
„Ползвам се от този специален повод, за да отбележа с удовлетворение достигнатото ниво на приятелство и стратегическо партньорство между България и САЩ, което е от важно значение за укрепване на сигурността и просперитета и за засилване на връзките между нашите два народа“, се посочва в текста.
Министър Захариева изразява увереност, че политическият диалог и сътрудничество в области като сигурност и отбрана, енергетика, правоприлагане, върховенство на закона, контратероризъм, икономика и култура ще се задълбочат.
„Вярвам, че в контекста на променената глобална среда за сигурност, единствено работейки заедно и в дух на солидарност ще можем да се противопоставим на съвременните заплахи пред сигурността и демокрацията“, казва още министър Захариева.
Майк Помпео положи в четвъртък клетва като 70-ия ръководител на дипломацията на САЩ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майк Помпео започва мандата си като държавен секретар с посещение в централата на НАТО, следвана с обиколка на Близкия изток

AFP: Майк Помпео започва мандата си като държавен секретар с посещение в централата на НАТО, следвана с обиколка на Близкия изток

26 Април 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Новоизбраният държавен секретар на САЩ Майк Помпео започва работата на новата позиция с посещение в Брюксел, където ще участва на среща на равнище външни министри на НАТО, преди да се отправи на обиколка в Близкия изток, предава AFP.
В петък, 27 април, Помпео ще присъства на срещата на Алианса в Брюксел, а след това веднага ще замине за преговори в Израел, Саудитска Арабия и Йордания.
Прессекретарят на Държавния департамент на САЩ Хийтър Нойерт заяви, че спирките отразяват „важността на ключовите съюзници и партньори“ на страната.
„Никой друг държавен секретар в скорошната история не се е отправял на посещение толкова скоро след встъпването си в длъжност“, допълни тя.
Номинацията на Помпео бе одобрена по-рано днес от Сената на САЩ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

The Hill: Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

26 Април 2018 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенатът на САЩ одобри бившия директор на ЦРУ Майк Помпео на поста държавен секретар на САЩ. Сенаторите гласуваха с 57 срещу 42 гласа за неговата номинация, пише The Hill.
„След като призовавах в течение на седмици Помпео да подкрепи мнението на президента Доналд Тръмп, че войната в Ирак бе грешка и че е време да напуснем Афганистан, днес получих потвърждение, че той подкрепя президента“, заяви сенатор Ранд Пол (Републиканска партия, Кентъки), чийто глас бе необходим, за да може кандидатурата на Помпео да бъде одобрена по-рано от сенатската комисия по международните въпроси.
Номинацията на Помпео бе одобрена от сенаторите от управляващата Републиканска партия, но и от някои демократи като Хайди Хейткамп (Северна Дакота), Джо Манчин (Западна Вирджиния) и Джо Донъли (Индиана).
„В ролята си на директор на ЦРУ Помпео демонстрира способността си да бъде ефективен управител и оператор на световната сцена“, заяви Джоунс в заявлението си, с което мотивира своето решение, различно от партийните позиции.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Северна и Южна Корея откриха гореща линия между лидерите си

AFP: Северна и Южна Корея откриха гореща линия между лидерите си

20 Април 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Сеул. Двете Кореи откриха гореща линия между своите лидери в петък, съобщиха от южнокорейската президентска канцелария една седмица преди срещата на върха между лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и президента на Южна Корея Мун-Дже ин в демилитаризираната зона на границата между двете страни, предава AFP.
Линията свързва президентската Синя къща в Сеул с канцеларията на Комисията по държавните дела, оглавявана от Ким.
„Историческата връзка чрез горещата линия между лидерите на двете Кореи току що бе установена“, заяви високопоставен служител в президентството на Южна Корея, като добави, че пробният разговор между служителите е траял 4 минути и 19 секунди.
„Франс прес“ припомня, че Мун и Ким трябва да се срещнат идния петък от южната страна на демилитаризираната зона, което ще бъде третата междукорейска среща на върха след края на Корейската война от 1950-53 година, завършила с примирие, което трае и до днес, вместо мирен договор.
Сеул натиска за декларация, с която да се обяви, че войната е свършила, като прелюдия към подписване на мирен договор.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който също се договори за среща с Ким Чен-ун в близко бъдеще, даде „благословията си“ за мирен договор между Южна и Северна Корея.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Северна Корея е съгласна американските войски да останат в Южна Корея

CNN: Северна Корея е съгласна американските войски да останат в Южна Корея

20 Април 2018 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Сеул. Северна Корея се е отказала от дългогодишното си настояване САЩ да изтегли войските си в замяна на денуклеаризация, заявява южнокорейският президент Мун Дже-ин, цитиран от телевизионния канал CNN.
САЩ имат около 28 хиляди войници, дислоцирани в Южна Корея – присъствие, което отдавна дразни севернокорейския лидер.
„Северна Корея е изразила воля да се откаже от ядрената си програма, без да настоява за изтегляне на американските войски от Корейския полуостров“, заявява Мун Дже-ин на пресконференция, добавяйки, че всяко предложение за изтегляне на войски на САЩ не би било прието от американците.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Доналд Тръмп иска премахването на ядрените оръжия по света

„Известия“: Доналд Тръмп иска премахването на ядрените оръжия по света

19 Април 2018 | 02:34 | Агенция "Фокус"
Палм Бийч. Американският президент Доналд Тръмп смята, че било хубаво да се избавим от ядрените оръжия в Северна Корея, а при идеални условия в целия свят, пише руският вестник „Известия“.
„Ние много уважаваме това, което те (Северна Корея) правят в много аспекти. Длъжни сме да работим заедно. Длъжни сме да сложим край на ядреното оръжие, най-добре по целия свят“ , заявява Доналд Тръмп на съвместната пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе след срещата им в резиденцията "Мар-а-Лаго" във Флорида.
В хода на пресконференцията президентът на САЩ е потвърдил готовността да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, като срещата ще се състои по неговите думи в близките седмици.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Доналд Тръмп похвали посещението на Майк Помпео в Северна Корея: „формирани са добри отношения“

The Hill: Доналд Тръмп похвали посещението на Майк Помпео в Северна Корея: „формирани са добри отношения“

18 Април 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди в сряда, че номинираният за поста държавен секретар Майк Помпео се е срещнал с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун миналата седмица преди очакваната среща между Тръмп и Ким, пише The Hill.
„Майк Помпео се срещна с Ким Чен-ун миналата седмица. Срещата премина гладко и бяха формирани добри отношения“, написа Тръмп на профила си в социалната мрежа „Туитър“.
„Н момента се работи по детайлите за срещата. Ядреното разоръжаване ще бъде нещо добро за света, но и за Северна Корея“, допълни той.
Новините за изненадващото посещение на Помпео в Северна Корея се появиха във вторник нощта, дни след завръщането на бившия директор на ЦРУ. Строго секретното пътуване е било осъществено пред две седмици.
Имаме преки разговори на много високи равнища със Северна Корея“, заяви президентът. „Смятам, че има добра воля. Но в крайна сметка крайният резултат е това, което важи“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп потвърди, че директорът на ЦРУ се е срещал с Ким Чен-ун в Северна Корея

AFP: Доналд Тръмп потвърди, че директорът на ЦРУ се е срещал с Ким Чен-ун в Северна Корея

18 Април 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди в сряда, че директорът на ЦРУ Майк Помпео се е срещал тайно с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун в Пхенян преди планираната среща на върха между Ким и Тръмп, предава AFP.
„Майк Помпео се срещна с Ким Чен-ун в Пхенян миналата седмица. Срещата мина много добре и двамата са изградили добри отношения. В момента се работи върху детайлите на срещата на върха“, написа Тръмп в „Туитър“.
„Денуклеаризацията ще е страхотно нещо за света, но и за Северна Корея също!“ – добави той.
Съобщението на американския държавен глава дойде, след като The Washington Post съобщи във вторник, че Помпео е бил в Северна Корея през първата седмица на април. Срещата, коментира AFP, е част от подготовката за историческата среща между Тръмп и Ким, която се очаква да се проведе през следващите няколко седмици.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Time: Директорът на ЦРУ Майк Помпео се е срещнал с Ким Чен-ун в Северна Корея

Time: Директорът на ЦРУ Майк Помпео се е срещнал с Ким Чен-ун в Северна Корея

18 Април 2018 | 05:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Директорът на ЦРУ Майк Помпео наскоро е пътувал до Северна Корея, за да се срещне с лидера Ким Чен-ун, заявиха двама представители на Белия дом пред агенция „Associated Press” във вторник, цитирани от Time.
Пътуването на Помпео до изолираната комунистическа страна идва преди потенциалната среща на върха между Ким Чен-ун и президента Доналд Тръмп, която се очаква в следващите няколко месеца.
Представителите говориха за пътуването на Помпео при условие за анонимност, тъй като нямат позволение да дискутират това публично.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Северна Корея е в центъра на разговорите между Доналд Тръмп и Шиндзо Абе

VOA: Северна Корея е в центъра на разговорите между Доналд Тръмп и Шиндзо Абе

18 Април 2018 | 01:36 | Агенция "Фокус"
Флорида. „Редица ключови въпроси са на масата“ по време на двудневните разговори между президента на САЩ Доналд Тръмп и министър-председателя на Япония Шиндзо Абе, според Лари Кудлоу, икономически съветник на американския президент, предава Voice of America.
Дискусиите във вторник в имението на Тръмп във Флорида, се очаква да се фокусират върху Северна Корея. В сряда те ще се обърнат към търговските въпроси.
Тръмп и Абе – и двамата притиснати от вътрешни скандали – не са непознати един за друг. Японският премиер е лидерът, с когото американският президент се е срещал и разговарял най-много от началото на мандата си.
Двамата лидери споделят едно и също безпокойство – Северна Корея, която има балистични ракети и разработва ядрени оръжия въпреки международните санкции.
С наближаващата безпрецедентна среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, Шиндзо Абе заяви, че ще очаква потвърждение от САЩ, че върху Северна Корея ще бъде наложен натиск да се откаже от ракетните си и ядрени програми.
Абе се надява и да убеди Тръмп, че при евентуална среща с Ким Чен-ун, американският президент няма да прави споразумения със севернокорейския лидер, които биха отслабили сигурността на Япония, която се намира под ядрения чадър на САЩ и приютява хиляди американски военнослужещи.
У Япония се крие още едно разочарование – правителството на САЩ не изключи азиатския си съюзник от наложените вносни мита за стомана и алуминий.
„Ще се обсъди“, заяви Лари Кудлоу пред репортери. „Това е ключов въпрос в дневния ред.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп вижда страхотна възможност да се разреши ядреният проблем със Северна Корея

AFP: Доналд Тръмп вижда страхотна възможност да се разреши ядреният проблем със Северна Корея

17 Април 2018 | 23:37 | Агенция "Фокус"
Флорида. Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи перспектива за решаване на проблема с ядреното противопоставяне със Северна Корея, заявявайки че САЩ са осъществили контакти на високо ниво със Северна Корея, предава AFP.
„Има страхотна възможност да се разреши световен проблем“, заяви Тръмп пред репортери. „Имахме директни разговори със Северна Корея на много високо ниво“, допълни американският президент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп даде съгласието си за започване на преговори за мирен договор между Северна и Южна Корея

AFP: Доналд Тръмп даде съгласието си за започване на преговори за мирен договор между Северна и Южна Корея

17 Април 2018 | 22:46 | Агенция "Фокус"
Флорида. Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде съгласието си за започване на преговори, насочени към слагане на формален край на състоянието на война на Корейския полуостров, съобщава AFP.
С наближаването на срещата на върха между Северна и Южна Корея след 10 дена, Тръмп даде знак че е отворен към започване на преговори за мирен договор между двете корейски държави, който би сложил край на примирието намиращо се все още в сила от 1953 година насам.
„Те имат моето съгласие да обсъдят края на войната“, заяви Доналд Тръмп.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Япония и САЩ няма да приемат поетапна денуклеаризация на Северна Корея

ТАСС: Япония и САЩ няма да приемат поетапна денуклеаризация на Северна Корея

15 Април 2018 | 05:47 | Агенция "Фокус"
Токио. Япония и САЩ няма да приемат поетапна денуклеаризация на Северна Корея, предава японската агенция Kyodo, цитирана от TACC.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе в хода на предстоящата среща между двамата ще изградят стратегия за преговори със Северна Корея, която ще изключва поетапна денуклеаризация на Корейския полуостров, вместо това ще настояват за пълна, подлежаща на контрол и необратима денуклеаризация на Северна Корея, като ще се предложи пътна карта на процеса. Също така се очаква Япония да отдели средства за контрола от страна на Международната агенция за атомна енергия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Хизбулла“ отхвърля възможността конфликтът в Сирия да се разшири

Reuters: „Хизбулла“ отхвърля възможността конфликтът в Сирия да се разшири

13 Април 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Ливанското шиитско движение „Хизбулла“ не вярва в началото на пряк руско-американски сблъсък и мащабна война заради Сирия, предава Reuters.
„Условията не сочат към началото на тотална война, освен ако президентът на САЩ Доналд Тръмп и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху не са си загубили напълно разума“, заяви заместник-командирът на „Хизбулла“ Наим Касем.
Тръмп по-рано заплаши с ракетни удари по Сирия, а руските представители изразиха страх, че между Вашингтон и Москва може да започне по-широк конфликт.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Според руски вицепремиер международните отношения не трябва да зависят от човешкото настроение

Reuters: Според руски вицепремиер международните отношения не трябва да зависят от човешкото настроение

13 Април 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският вицепремиер Аркадий Дворкович заяви, че международните отношения не трябва да зависят от настроението с което определени хора са станали сутринта, предава Reuters.
По този начин той разкритикува начинът по който президента на САЩ Доналд Тръмп коментира в профила си в социалната мрежа Туитър.
Дворкович заяви, че Русия не е подготвена за подобни рискове.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН: Русия разчита на трезва мисъл както от американските политици, така и от американските военни

Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН: Русия разчита на трезва мисъл както от американските политици, така и от американските военни

13 Април 2018 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че страната му разчита американските политици и американските военни да проявят трезва мисъл и да не допускат сблъсъци между Русия и САЩ, предава ТАСС.
„Разчитаме, че все пак някакви контакти текат между страните. Разчитаме на трезва мисъл не само от страна на американските политици, но и от страна на американските военни, които прекрасно разбират риска от сблъсък между двете свръхдържави“, заяви Небензя. „Искам да вярвам, че ние се намираме далеч от риск за сблъсък, но не знаем с точност“, допълни той.
Съветът за сигурност на ООН ще проведе в петък заседание с участието на генералния секретар на организацията Антонио Гутереш, за да се обсъди ситуацията около Сирия. Инициатор на заседанието е Русия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джереми Корбин: Великобритания трябва да иска водено от ООН разследване в Сирия

Джереми Корбин: Великобритания трябва да иска водено от ООН разследване в Сирия

13 Април 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на опозиционната британска Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че страната му трябва да иска независимо и водено от ООН разследване на възможната химическа атака в Сирия , а не да чака инструкции от президента на САЩ Доналд Тръмп, предава Reuters.
По-рано министър-председателят на Великобритания Тереза Мей спечели подкрепата на министрите си да предприеме неуточнени действия със САЩ и Франция за възпиране на по-нататъшната употреба на химическо оръжие в Сирия. Корбин заяви, че парламентът също трябва да бъде консултиран, преди предприемането на военни действия.
„Изглежда, че правителството чака инструкции от Тръмп как да действа“, заяви Корбин. „Великобритания трябва да настоява за независимо и водено от ООН разследване на ужасяващата атака с химическо оръжие от миналата седмица, за да може тези, които са виновни, да бъдат държани отговорни“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Dutch News: Холандското правителство „разбира“ военното действие в Сирия, но като последен възможен ход

Dutch News: Холандското правителство „разбира“ военното действие в Сирия, но като последен възможен ход

13 Април 2018 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Амстердам. Министърът на отбраната на Холандия Анк Бийлевелд заяви, че страната му ще разбере, ако САЩ предприемат пропорционално военно действие в Сирия, ако „дипломатическите, икономическите и политическите мерки не са достатъчни“, пише Dutch News. Тя заяви това след преговорите си в САЩ с нейния американски колега Джеймс Матис.
Бийлевелд заяви, че САЩ първо искат да преценят каква би била най-добрата реакция спрямо възможното нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума. „Всичко е все още отворено. Това означава, че всички дипломатически, икономически и политически мерки ще бъдат обсъдени на първо място“, заяви тя.
Тя допълни, че съжалява, че Русия е използвала вето в Съвета за сигурност на ООН, за да забави разследването на нападението. „Това е трудна ситуация, която изисква политическо решение. Ескалацията между САЩ и Русия е притеснителна“, допълни министърът.
Холандските медии съобщават, че САЩ все още не са искали от Холандия военна подкрепа при евентуална кампания в Сирия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Димитър Йончев, експерт по сигурността: Северна Корея би могла да бъде основание за оптимизъм, че Москва и Вашингтон ще потушат напрежението по между си

Проф. Димитър Йончев, експерт по сигурността: Северна Корея би могла да бъде основание за оптимизъм, че Москва и Вашингтон ще потушат напрежението по между си

13 Април 2018 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. Северна Корея би могла да бъде основание за оптимизъм, че Москва и Вашингтон ще потушат напрежението по между си. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ експертът по сигурност проф. Димитър Йончев. По думите му ситуацията е белязана от множество непремерени изказвания и невъздържани обвинения с голям пропаганден ефект. До реален сблъсък и нападение едва ли ще се стигне, прогнозира той.
„Германия официално се отказа от каквото и да било участие и предприемане на действия в Сирия. Великобритания, дали ще е на Тони Блеър или на Тереза Мей, е склонна да участва. Но Великобритания осъзнава, че през последните 50 години не е световен лидер и не тя отговаря за делата в света. И по този начин имаме само една страна, която оспорва господството на останалите – това са САЩ. Мисля, че Великобритания може да бъде само съюзник на Щатите. Но историята от 2001 година няма да се повтори, тъй като Европа изсърба много горчива попара от тогава“, коментира проф. Димитър Йончев. Той заяви още, че Европа не е в състояние да изработва единни политически решения, като се превръща в бойно поле на битката между Русия и САЩ. При евентуален действителен военен сблъсък между Москва и Вашингтон победители няма да има, а губещи ще бъдат всички, допълни експертът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC News: Доналд Тръмп планира да се консултира със съюзниците преди да вземе решението за удар по Сирия

ABC News: Доналд Тръмп планира да се консултира със съюзниците преди да вземе решението за удар по Сирия

13 Април 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е отложил решението за военен удар срещу Сирия. Белият дом съобщи, че той ще проведе консултации със съюзниците си, предава ABC News.
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди, че подобна атака носи риска да излезе от контрол и призова към спокойствие преди решението каква да е реакцията спрямо предполагаемата химическа атака в Сирия. Той заяви, че военното действие е рисковано, но и че употребата на химическо оръжие не трябва да бъде толерирана.
„Нашата стратегия остава същата, както и преди година. Трябва да докараме положението до мир под егидата на ООН, но междувременно да държим крак върху гърлото на „Ислямска държава“, докато не я удушим“, уточни той.
Матис допълни, че САЩ все още нямат категорично доказателство, но той вярва, че сирийското правителство е отговорно за химическото нападение. Същевременно той отбеляза, че международната комисия за установяване на фактите може и да не успее да определи със сигурност кой е отговорен.
Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че Тръмп се е срещнал с Матис и с останалите членове на Съвета за национална сигурност: „Няма окончателно решение. Продължаваме да събираме разузнавателни данни и влизаме в контакт с нашите партньори и съюзници“, заяви тя. САЩ, Франция и Великобритания водят консултации относно военния удар. Обща военна операция, възможно с Франция начело, а не на САЩ, може да изпрати послание за международно единство срещу употребата на химическо оръжие.
„Наблюдаваме много, много сериозно, много от близо цялата ситуация“, заяви Тръмп пред репортери.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия свиква Съвета за сигурност на ООН в петък

ТАСС: Русия свиква Съвета за сигурност на ООН в петък

13 Април 2018 | 05:57 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък по желание на Русия, за да се обсъди ситуацията в Сирия, заяви постоянната мисия на Русия в ООН, цитирана от ТАСС.
„Отворена сесия на Съвета за сигурност на ООН, поискана от Русия и озаглавена „Заплахи за международния мир и сигурност: ситуация в Близкия изток“, ще бъде свикана на 13 април“, заяви говорителят на мисията Фьодор Стржижовски.
Той допълни, че срещата е насрочена за 10:00 местно време.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: САЩ набелязват 8 възможни цели за удар в Сирия

The Daily Express: САЩ набелязват 8 възможни цели за удар в Сирия

13 Април 2018 | 04:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна с екипа си по национала сигурност в четвъртък, за да обсъди потенциалния военен отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия, пише The Daily Express.
Тръмп коментира ситуацията, заявявайки: „Гледаме много, много сериозно, много от близо върху цялата тази ситуация и ще видим какво ще стане.“
Осемте предполагаеми цели включват две сирийски летища, изследователски център и съоръжение за химически оръжия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руска военна полиция започва да оперира в сирийския град Дума

ТАСС: Руска военна полиция започва да оперира в сирийския град Дума

13 Април 2018 | 04:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Части от руската военна полиция са започнали да оперират в сирийския град Дума, заяви в четвъртък директорът на руския Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия генерал-майор Юрий Евтушенко, цитиран от ТАСС.
„За да предотвратим провокации, да подсигурим сигурност, да наложим закона и да организираме помощи към местното население, части от военната полиция на Русия започнаха своята работа в град Дума. Контролно-пропусквателни пунктове разположени от Русия все още функционират“, допълни той.
Евтушенко също отбеляза, че съвместният Руско-иранско-турски координационен център е регистрирал прекратяване на огъня и насилието в Алепо, Латакия и Дераа.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Еманюел Макрон твърди че има доказателства за използването на химически оръжия в Сирия

Independent: Еманюел Макрон твърди че има доказателства за използването на химически оръжия в Сирия

13 Април 2018 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че има доказателства за това, че сирийското правителство е използвало химически оръжия при въздушна атака срещу цивилни в град Дума, пише британското издание Independent.
Френският президент допълни, че ще реши какво действие да предприеме след като всичката информация е потвърдена, настоявайки че ще се опита да предотврати ескалация на конфликта в Близкия Изток.
Макрон обяви желанието си за „твърд“ отговор към атаката от миналата седмица.
Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че възможен военен отговор срещу Сирия „може да бъде скоро или не толкова скоро“. В същото време Тереза Мей е свикала специално заседание на своя кабинет, на който се обсъжда потенциален военен отговор.
Френският президент не се нуждае позволение от парламента, за да започне военна операция. Франция вече е обвързана с водената от САЩ коалиция, която се бори с ИДИЛ в Сирия и Ирак.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Коммерсант": Италия се присъедини към Германия в позицията за военна ненамеса в Сирия

"Коммерсант": Италия се присъедини към Германия в позицията за военна ненамеса в Сирия

13 Април 2018 | 02:15 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия няма да участва в евентуална военна операция в Сирия, но може да предостави на съюзниците логистична поддръжка. Съответното решение бе обявено от министър-председателя на средиземноморската страна Паoло Джентилони след разговори с лидерите на няколко държави, включително на Германия, отбелязва руският вестник "Коммерсант".
В четвъртък канцлерът на ФРГ Ангела Меркел заяви, че страната няма да се присъедини към ракетен удар в Сирия - закана, която отправиха САЩ в отговор на предполагаемата химическа атака в град Дума, Източна Гута, за която съобщи организацията "Белите каски". По нейни данни в резултат на атаката с химически оръжия са загинали 70 души. Както Дамаск, така и съюзникът й Москва отхвърлиха твърденията.
По-рано тази седмица държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обеща да вземе решение за по-нататъшните действия на Вашингтон в Сирия. Ракетни удари, подобно на тези, които американските военни нанесоха след химическата атака в Хан Шейхун от миналия април, не последваха. Тръмп все пак не пропусна да предупреди Русия, че "ракетите ще полетят". Лидерът на Белия дом отбеляза също, че Пентагонът вече е разработил няколко възможни сценария за военна операция против режима в Дамаск. По информация на изданието, Москва иска да получи от Вашингтон координати на целите, които може да бъдат атакувани, за да бъдат загубите от руска страна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей и Доналд Тръмп работят по отговора срещу сирийската химическа атака

Reuters: Тереза Мей и Доналд Тръмп работят по отговора срещу сирийската химическа атака

13 Април 2018 | 02:06 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и министър-председателят на Великобритания Тереза Мей е възможно да постигнат съгласие за нуждата от намиране на международен отговор за възпирането на химическите оръжия в Сирия, заявиха от офиса на британския премиер в четвъртък, предава Reuters.
Тръмп и Мей разговаряха, след като нейният кабинет ѝ гласува подкрепата си за вземане на несъгласувани решения за действия със САЩ и Франция срещу употребата на химически оръжия от правителството на сирийския президент Башар Асад.
„Те се съгласиха, че е жизненоважно използването на химически оръжия да не остане безнаказано и че е нужно да се възпре повторното използване на химически оръжия от режима на Асад“, заявиха от офиса на Тереза Мей след края на разговора между двамата лидери.
„Те се съгласиха да продължат да работят заедно върху международния отговор на химическата атака“, се добавя в изявлението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руски вицепремиер проведе разговори с външния министър на Северна Корея

ТАСС: Руски вицепремиер проведе разговори с външния министър на Северна Корея

13 Април 2018 | 01:53 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският вицепремиер Юрий Трутнев проведе разговори с гостуващия в страната министър на външните работи на Северна Корея Ри Йонг-хо в четвъртък, предава ТАСС.
Говорителят на Трутнев Тимур Чернишев заяви пред ТАСС, че „срещата се е състояла в приятелска и конструктивна атмосфера“, но се въздържа от коментар.
На 9 април севернокорейският първи дипломат пристигна в Русия на посещение. Още на същия ден той проведе разговори със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. На 10 април външният министър Ри Йонг-хо проведе среща и с руския си колега Сергей Лавров. Визитата трябваше да приключи на 11 април, но бе удължена с още 1 ден.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп все още не е взел крайно решение за Сирия

AFP: Доналд Тръмп все още не е взел крайно решение за Сирия

13 Април 2018 | 00:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не е взел „крайно решение“ за това как да отговори на предполагаемата химическа атака в Сирия, обявиха от Белия дом в четвъртък след среща на американския президент с най-високопоставените си съветници по национална сигурност, предава AFP.
Тръмп ще обсъди мерките, които могат да се предприемат, заедно със своите съюзници френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Тереза Мей, заяви говорителката на Белия Дом Сара Сандърс.
„Президентът Тръмп току-що завърши среща със своите съветници по национална сигурност относно ситуацията в Сирия. Не беше взето никакво крайно решение“, допълни Сандърс.
„Продължаваме да събираме информация и да водим разговори с нашите партньори и съюзници. Президентът ще говори с Еманюел Макрон и Тереза Мей тази вечер“, уточни тя.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сергей Лавров ще проведе разговор с външния министър на Австрия Карин Кнайсл във връзка със ситуацията в Сирия

ТАСС: Сергей Лавров ще проведе разговор с външния министър на Австрия Карин Кнайсл във връзка със ситуацията в Сирия

12 Април 2018 | 23:31 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров ще проведе разговор с австрийската си колега Карин Кнайсл на 20 април, обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в четвъртък, предава ТАСС.
Външните министри на двете страни ще се фокусират върху това да обединят усилията си в борбата с международния тероризъм и да разрешат кризата в Сирия, допълни още Захарова.
„Докато все още обмисляме разрешаването на международните въпроси, Русия планира да се фокусира върху задачата да обедини силите си с други страни за един ефективен отговор срещу международния тероризъм, както и за стабилизиране на Сирия“, заяви тя.
Австрийският външен министър Карин Кнайсл ще посети Москва в работна визита на 19 и 20 април.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNBC: САЩ са набелязали осем потенциални цели за удари в Сирия

CNBC: САЩ са набелязали осем потенциални цели за удари в Сирия

12 Април 2018 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ са избрали осем цели на територията на Сирия, които могат да бъдат подложени на удар, в случай на съответно решение на американския президент Доналд Тръмп в отговор на предполагаемата употреба на химическо оръжие в сирийския град Дума, съобщи американският новинарски канал CNBC, позовавайки се на свой неназован източник.
Според неговите данни, сред потенциалните цели са две военни летища, изследователски център и предприятие, за което се предполага, че произвежда химически оръжия. Източникът не разкрива в кои райони на близкоизточната страна са разположени обектите.
В материала се отбелязва, че авионосна ударна група на Военноморските сили на САЩ, начело с атомния самолетоносач Harry S. Truman, се е оправила в сряда от базата в Норфолк (щата Вирджиния) към Близкия Изток, както са съобщили представители от ВМС на САЩ. Според техните думи, самолетоносачът ще бъде съпровождан от ракетен крайцер и четири ескадрени миноносци.
Задвижването на тази ударна група се случва на фона на изострянето на ситуацията в Сирия, свързано с предполагаемата употреба на химически оръжия в сирийския град Дума. Президентът на САЩ заяви в понеделник, че до 48 часа ще вземе решение дали да използва военна сила против сирийските власти. Засега подобно решение не е обявено официално.


Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times (Китай): Москва е поставена пред сериозно изпитание дали може да се противопостави на Запада

Global Times (Китай): Москва е поставена пред сериозно изпитание дали може да се противопостави на Запада

12 Април 2018 | 21:35 | Агенция "Фокус"
Пекин. Президентът на САЩ Доналд Тръмп „туитна“ в четвъртък: „Никога не съм казвал кога ще се проведе атаката срещу Сирия. Може да е много скоро, или изобщо да не е скоро“. Според подаваните сигнали, САЩ и съюзниците имат нужда от време, за да координират военната си акция, която може да бъде осъществена през почивните дни, пише китайското правителствено издание за международна политика Global Times, в материал, представен без редакторска намеса.
Ако, в крайна сметка, действително има военен удар, ситуацията ще бъде много по-лоша от тази през минали април, когато САЩ изстреляха повече от 50 крилати ракети „Томахоук“ по сирийска военновъздушна база след предполагаема химическа атака.
Военният отговор на САЩ миналата година беше ограничен,. Мащабът на операцията не беше голям и тя беше осъществена само от САЩ. Този път Вашингтон обмисля плана си по-дълго. Очевидно, това ще бъде обща операция на няколко страни и то в по-голям мащаб, която трябва да демонстрира силата на Запада.
Текущата криза се разви веднага след експулсирането на руските дипломати от САЩ и европейските страни. Светът става свидетел на най-враждебните отношения между Москва и Запада и най-ожесточеният конфликт след края на Студената война.
Москва е притисната в ъгъла. Руски фактори отбелязаха, че Русия ще сваля ракетите, които бъдат изстреляни по Сирия. Други добавиха, че източниците на ракетите също ще се превърнат в мишени. Тези съобщения бяха разпространени от западните медии и много хора ги възприеха като знак за ескалация на конфликта.
Това противопоставяне ще подложи на изпитания способността на Русия да се противопостави на стратегическия натиск на Запада. След дезинтеграцията на Съветския съюз, експанзията на НАТО в Източна Европа продължи да смалява стратегическото пространство на Москва. Кримският въпрос доведе до широки икономически санкции от Запада. Скорошната победа на сирийските правителствени сили консолидира единствено руската стратегическа граница в Близкия Изток, а Запада губи желязната си хватка в региона и не може да се съревновава с Русия в Сирия, така че се готви да се опита да подчини Москва чрез военни удари в близкоизточната страна.
Ако Западът действително осъществи военни действия в Сирия, където са разположени руски войски, това ще бъде равносилно на осъществяване на руски удари по Япония и Южна Корея, където е разположена американската армия. Ако Русия се осмели да направи подобно нещо, Вашингтон няма да примири с това.
Кремъл е изправен пред труден избор. Ако толерира удари на САЩ и съюзниците им по Сирия, това ще е сериозен удар по имиджа на Москва. Русия може да бъде изправена пред още по-безскрупулен натиск от Запада. Ако се избере да се противопостави, Москва единствено ще интензифицира конфронтацията със Запада. Но способностите на Русия да отразява външна агресия са големи и доказани. Тя разполага с повече военни, отколкото дипломатически, възможности, за да откаже враговете си.
Ще нанесе ли НАТО директни военни удари по Сирия и ще отговори ли Русия на това? Има ли Москва способностите и хладнокръвието да го направи? Това ще бъде изпитание. Но ако Русия отговори, какво ще означава това за Света. Това е едно още по-голямо изпитание.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Джеймс Матис призова за предпазливост относно евентуалния удар на САЩ в Сирия

The New York Times: Джеймс Матис призова за предпазливост относно евентуалния удар на САЩ в Сирия

12 Април 2018 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис призова за предпазливост в четвъртък във връзка с обявения от американския президент неизбежен военен удар по Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака в Източна Гута, отразявайки нарастващите тревоги в Пентагона, че евентуална военна кампания в близкоизточната страна може да ескалира в широк конфликт между Русия, Иран и Запада, пише американското издание The New York Times.
За четвъртък следобед (американско време) е насрочена среща между Тръмп и неговите съветници по националната сигурност, по време на която се очаква Матис да призове за предпазливост и по-сериозно обмисляне на стратегията на САЩ в региона на Близкия Изток. Представители на американското военно ведомство са заявили, че се предвижда да се осъществят опити за привличане на по-голяма подкрепа от съюзниците на САЩ след евентуални удари, пише The New York Times.
В изказване пред Комитета на силовите структури в американския Конгрес, Матис е заявил, че отговорът на предполагаемата химическа атака трябва да бъде балансиран и да се има предвид, че той може да предизвика широкомащабна война между Великите сили.
„Опитваме се да спрем убийството на невинни хора. Но на стратегическо ниво ние трябва да внимаваме това да н излезе извън контрол – ако разбирате какво имам предвид“, заяви Матис.
Той добави, че конгресмените и сенаторите трябва да бъдат предупредени преди да бъдат осъществени удари по сирийските оръжейни съоръжения и военновъздушни летища.


Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полк. проф. Димитър Недялков, Военна академия „Г. С. Раковски“: На територията на Сирия е разгърната единна интегрирана система за противовъздушна отбрана

Полк. проф. Димитър Недялков, Военна академия „Г. С. Раковски“: На територията на Сирия е разгърната единна интегрирана система за противовъздушна отбрана

12 Април 2018 | 21:11 | Агенция "Фокус"
София. На територията на Сирия е разгърната единна интегрирана система за противовъздушна отбрана, която играе решаваща роля за начина, по който се водят военни действия. Това обясни в интервю за Радио „Фокус“ полковник проф. Димитър Недялков, началник на Катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана” на Военна академия „Георги Стойков Раковски“, военен летец, пилот I-ви клас. Той обясни, че от действащата в района групировка, освен системите, които формират единна радиолокационна картина на въздушното пространство, основно се използват земно базирани системи за противовъздушна отбрана, като в Сирия разполагат и с нова руска система за прихващане на цели на пределно малка височина. „Самолети от типа СУ-30, СУ-34, СУ-24, СУ-25, както и отделна смесена вертолетна ескадрила, а корабна групировка на Русия се стреми да контролира морските пространства. По отношение на това, с което се очаква САЩ да атакуват, са ракетите Томахоук. В момента в района има два кораба, които разполагат с по 60 ракети от този тип на борда си“, каза проф. Димитър Недялков.
Той допълни, че българските политици трябва много внимателно и балансирано да подхождат към ситуацията, защото не трябва да се забравя, че Турция вече е фронтова държава, а България граничи с военен конфликт от голям мащаб.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че в момента се уговаря срещата му с Ким Чен-ун

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че в момента се уговаря срещата му с Ким Чен-ун

12 Април 2018 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали Китай в четвъртък за помощта му около севернокорейския проблем и заяви, че в момента се уговаря среща между него и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, предава Reuters.
„Те наистина ни бяха от голяма помощ за Северна Корея“, заяви Тръмп относно Китай. „Те бяха наистина страхотни в помощта им за намиране на някакво споразумение“.
„В момента се уговаря срещата между мен и Ким Чен-ун. Мисля, че ще бъде страхотно. Мисля, че ще отидем с голямо уважение и ще видим какво ще се случи“, продължи американският президент.
Той разкри, че търговските преговори между Вашингтон и Пекин вървят добре, което, според Reuters, противоречи на заявленията на китайските представители, които заплашиха с пълномащабна търговска война.
„Разбираме се много добре и мисля, че ще свършим страхотни неща“, заяви Тръмп.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Изострянето на ситуацията в Сирия постави петте конкуриращи се там страни в ново положение

„Взгляд“: Изострянето на ситуацията в Сирия постави петте конкуриращи се там страни в ново положение

12 Април 2018 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ситуацията в Сирия се усложни значително във връзка с последните събития в Източна Гута. Всички пет страни, конкуриращи се на територията на близкоизточната страна, се намират в ново положение, пише в материал на авторитетното американско списание Time, цитиран от електронното издание на руския вестник „Взгляд“.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна да говори през март за изтегляне на американската армия от Сирия, но във връзка с последните събития заяви, че Русия и Иран носят отговорност за „химическата атака“ в Източна Гута и заплаши с ракетни удари, припомня списание Time.
Изданието смята, че трябва да се очаква военен отговор от страна на САЩ в най-скоро време. Но това няма да позволи на САЩ да се справи със своето главно главоболие в Сирия: необходимостта да защити кюрдските си съюзници в северната част на страната, без да допуска окончателното разваляне на отношенията си с Турция. Президентът на тази страна Реджеп Таийп Ердоган разглежда борбата с кюрдите като способ за укрепване на позициите си вътре в Турция в навечерието на президентските избори, отбелязва американското издание. Заради това той е готов дори да забрави за конфликта си със сирийския президент Башар Асад.
Русия вижда в Асад възможност за съхраняване на военноморската си база в Тартус, пише Time. В дългосрочна перспектива, Русия разглежда Сирия като силен партньор в Близкия Изток. Time смята, че докато интересите на руснаците в Сирия не бъдат поставени под непосредствена заплаха заради „агресивните действия“ на Асад, руският президент ще поддържа сирийския лидер.
Иран има доста по-амбициозна стратегия в Сирия, пише изданието. Техеран се надява да получи лъвски пай под вида на енергийни договори в тази страна и контракти за възстановяването на Сирия след окончателното приключване на войната. Освен това, Иран се нуждае от лоялен търговски партньор в случай, че ядрената сделка се развали. Освен това, за Техеран Сирия е преден пост в регион, пълен с врагове на Иран.
А Саудитска Арабия възприема конфликта в Сирия като част от противостоянието с шиитския Иран. Рияд финансира бунтовническите групировки, които воюват срещу Асад, отбелязва Time. Саудитските власти са против извеждането на армията на САЩ от региона, което, според Рияд, би довело до засилването на регионалното влияние на Иран.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ОЗХО няма да разкрие детайли за работата на екипите си в Сирия от съображения за сигурност

ТАСС: ОЗХО няма да разкрие детайли за работата на екипите си в Сирия от съображения за сигурност

12 Април 2018 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Хага. Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) няма да предостави детайли относно дейността на своите експерти в Сирия от съображения за сигурност. Това съобщиха в четвъртък пред ТАСС от самата организация.
„Не можем да разпространяваме детайли за операцията (в Сирия), - отбелязаха от ОЗХО. – Тази политика се налага, за да се запази обективността на разследването и неговите резултати, както и за обезпечаване на сигурността на участващите експерти и сътрудници“.
Както поясниха от ОЗХО, това се касае до сроковете на пристигане и заминаване на експертите, числеността на групите, маршрутите на придвижване и предприеманите действия. В допълнение организацията отбеляза, че моли всички въвлечени страни да „отчитат параметрите на конфиденциалност, необходими за щателното и безпрепятствено разследване“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп ще вземе решение за Сирия „относително скоро“

AFP: Доналд Тръмп ще вземе решение за Сирия „относително скоро“

12 Април 2018 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще проведе среща със съветниците си за Сирия по-късно в четвъртък и обеща, че ще вземе решение за възможен военен отговор на предполагаемата химическа атака в Източна Гута „относително скоро“, предава AFP.
„Днес имаме среща за Сирия“, заяви Тръмп по време на съвместно заседание с конгресмени, сенатори и губернатори в Белия Дом. „Ще видим какво ще стане“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Сирийската армия е заловила група британски войници в Сирия, твърдят иранските медии

Protothema: Сирийската армия е заловила група британски войници в Сирия, твърдят иранските медии

12 Април 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Група британски войници са пленени в Сирия от правителствената армия, пише в материал на иранската държавна агенция FARS, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
В материала, според цитата на гръцкото издание, е написано следното:
„Няколко британски военнослужещи са заловени от Сирийската армия в Източна Гута, край Дамаск, съобщиха медиите в сряда, като посочиха, че те са инфилтрирали региона миналия месец в рамките на американския план за нападение над Дамаск съвместно със силите на терористите и НАТО, който се провали. Кореспондента на излъчващия на арабски телевизионен канал Al Mayadeen в Москва съобщи, че няколко британски военнослужещи са хванати в плен по време на военната операция в Източна Гута.
От появилите се по-рано съобщения се разбра, че чуждестранните военнослужещи са проникнали в Източна Гута, предградие на Дамаск, за да участват в сухоземна офанзива срещу сирийската столица, съвместно със САЩ.
Вашингтон и Тел Авив са планирали да нападнат Дамаск по няколко направления, като в операцията е трябвало да участват НАТО и Йордания, но намеренията им са били осуетени от бързата победа на сирийската армия в Източна Гута.
Добре осведомени източници разкриха, че САЩ и Израел са планирали да окажат поддръжка на терористите в Източна Гута чрез въздушни удари, така че те да могат да овладеят големи зони около Дамаск, които да бъдат използвани като плацдарм за настъпление, което да сложи край на сирийското правителство“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Първата група експерти от ОЗХО ще пристигне в Сирия в четвъртък

AFP: Първата група експерти от ОЗХО ще пристигне в Сирия в четвъртък

12 Април 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Дамаск. В четвъртък и петък в Сирия ще пристигнат две групи експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), за да разследват инцидента с предполагаемата химическа атака в главния град на сирийския район Източна Гута, който беше последната твърдина на „умерената“ сирийска опозиция в предградията на столицата Дамаск, предава AFP, като се позовава сирийския посланик при ООН Башар Джаафари.
„Тези две групи ще пристигнат поотделно в Сирия в четвъртък и утре, петък“, заяви Джаафари пред репортерите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Турция не одобрява това, че някои държави превърнаха Сирия в зона за военно съревнование

Реджеп Таийп Ердоган: Турция не одобрява това, че някои държави превърнаха Сирия в зона за военно съревнование

12 Април 2018 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция изобщо „не одобрява“ това, че някои държави са превърнали Сирия в зона за военно съперничество помежду си, заяви президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган в четвъртък, цитиран от Anadolu Agency.
„Изобщо не одобряваме това, че някои държави, които разчитат на военната си мощ, превърнаха Сирия в зона за военно съревнование“, заяви Ердоган по време на мероприятие в Анкара.
Неговата забележка дойде един ден, след като американският президент Доналд Тръмп предупреди Русия в „Туитър“ да очаква военна акция на САЩ в Сирия след предполагаемата химическа атака в град Дума на 8 април.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексей Пушков: Възможният американски удар по Сирия е „чисто имиджова история“ на Доналд Тръмп

Алексей Пушков: Възможният американски удар по Сирия е „чисто имиджова история“ на Доналд Тръмп

12 Април 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Ръководителят на временната комисия на руския Съвет на Федерация по информационната политика и взаимодействието с медиите Алексей Пушков изрази мнение, че САЩ може да нанесат военен удар по Сирия, но го определи като абсолютно безсмислен, а самото заявление за такава възможност, според него, че „чисто имиджова история“ на президента на САЩ Доналд Тръмп, предава ТАСС.
„Това е поза. Това действие няма никакъв смисъл, освен да се демонстрира, че Тръмп е силен президенти че той остава лидер на „свободния свят“. На везните са поставени две несъпоставими неща: позата на силен лидер и опасността от военен конфликт между Русия и САЩ. Заради това позиране може да започне опасен процес“, заяви Пушков в четвъртък в хода на среща с представители на Асоциацията на международните кореспонденти в Съвета на Федерацията.
„Това, разбира се, е Тръмп. Той може утре да каже, че нищо няма да се случи, но това ще бъде странно. Мисля си, че такъв удар (на САЩ по Сирия) ще бъде нанесен“ – отбеляза сенаторът, като добави, че се отнася сериозно към „туита“ на Тръмп за „умните ракети“, на първо място, защото преди една година се е случил прецедент, когато САЩ нанесоха удар по авиобазата „Шайрат“, а на второ, защото в момента от американския държавен глава изискват по-сериозни действия в Сирия.
Пушков е уверен, че САЩ не могат да обърнат или променят хода на военните действия в близкоизточната страна, без да изпратят няколко десетки хиляди американски войници. „Ходът на военните действия, според мен, е предопределен. Даже в случай на американски удар, това няма да промени разположението на силите в Сирия“, смята руският депутат. Според мнението на Пушков, ако целта на САЩ е да сплашат Русия, то и това няма да се удаде на Вашингтон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Германия няма да участва във възможна военна операция в Сирия

Ангела Меркел: Германия няма да участва във възможна военна операция в Сирия

12 Април 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия няма да участва във възможни въздушни удари по Сирия, заяви канцлерът на страната Ангела Меркел в четвъртък, цитирана от Anadolu Agency.
В хода на взаимна пресконференция с датския премиер в Берлин, Меркел заяви че Германия следи отблизо действията на САЩ и Франция след предполагаемата химическа атака в сирийския район Източна Гута.
„Искам да подчертая, че все още не сме взели решение“, заяви тя, като добави, че в четвъртък е провела телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон.
„Германия няма да участва в евентуални военни операции, но ще подкрепи всяко усилие, което подчертава, че употребата на химическо оръжие просто не е приемлива“, добави германският канцлер.
Освен това Меркел увери, че ФРГ ще продължи да подкрепя всички усилия в Съвета за сигурност на ООН и работата на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за разследване на химическите атаки в Сирия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Реджеп Ердоган и Владимир Путин обсъдиха последните развития в Сирия по телефона

Yeni Safak: Реджеп Ердоган и Владимир Путин обсъдиха последните развития в Сирия по телефона

12 Април 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Президентите на Турция и Русия Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин проведоха разговор по телефона във връзка с последните развития в Сирия в четвъртък, съобщиха от турското президентство, предава електронното издание на турския вестник Yeni Safak.
Ердоган е разговарял по темата и с американския си колега Доналд Тръмп в сряда.
Разговорите дойдоха, след като Тръмп предупреди Русия в „Туитър“ да очаква военна намеса на САЩ в Сирия след предполагаемата химическа атака в град Дума, в сирийската провинция Източна Гута, на 8 април, в резултат от което, според данни от различни неправителствени организации, загинаха десетки хора.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Очевидно Сирия не е унищожила химическия си арсенал

Ангела Меркел: Очевидно Сирия не е унищожила химическия си арсенал

12 Април 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел заяви, че вече е „очевидно“, че Сирия не е унищожила арсенала си от химически оръжия, предава AFP.
„Трябва да признаем, че е очевидно, че унищожаването не е напълно извършено", подчерта Меркел с оглед на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума, за която Западът обвини режима в Дамаск.
През 2013 г. сирийското правителство избегна намеса на САЩ и Франция в конфликта, като се съгласи да унищожи химическия си арсенал.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Един човек загина при инцидент в курорт в Южна Корея

AFP: Един човек загина при инцидент в курорт в Южна Корея

12 Април 2018 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Сеул. Един човек загина и още бяха ранени след като балон с горещ въздух се разби в популярния островен курорт в Южна Корея Чеджу-до в четвъртък сутринта, съобщава AFP.
Балонът е превозвал 12 души и 1 пилот – който е понесъл травма в главата и по-късно е обявен за мъртъв – заяви полицията, добавяйки че все още разследва причините за удара.
„Изглежда, че балонът някак си е започнал да пада рязко и се е забил в дърветата“, е заявил неспоменат спасител, цитиран от южнокорейската информационна агенция „Yonhap”.
Всички 12 пътника са пострадали леко и вече се обслужват в болницата, заявяват от полицията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.