НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Washington Examiner: Конгресът на САЩ блокира доставките на изтребители Ф-35 за Турция, заради задържания свещеник Андрю Брънсън

Washington Examiner: Конгресът на САЩ блокира доставките на изтребители Ф-35 за Турция, заради задържания свещеник Андрю Брънсън

14 Септември 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Конгресът на САЩ в четвъртък подчерта неодобрението си към Турция заради задържането на американския свещеник Андрю Брънсън, като временно забрани доставките на изтребителите Ф-35 към своя съюзник в НАТО, пише електронното издание на американския вестник Washington Examiner.
Законодателите в Камарата на представителите и Сената финализираха проектобюджета за отбрана, който е на стойност 674 милиарда долара, и добавиха пасаж, че нито една част от парите не могат да бъдат използвани за доставки на изтребителите Ф-35 до Анкара, която желае да закупи близо 100 бройки от новото поколение бойни самолети.
Готовият проектобюджет подкрепя забраната, която беше подписана от президента Доналд Тръмп през изминалия месец, като част от ежегодния политически законопроект на Пентагона и е пореден знак за влошаващите се отношения между Вашингтон и Анкара заради Брънсън.
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис има 90-дневен срок да изпрати на Конгреса доклад за отношенията на САЩ с Турция. Нито един от новите изтребители Ф-35 не може да промени собственика си, докато този доклад не бъде представен, припомня изданието.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Сенатът на САЩ одобри забавянето на доставките на F-35 за Турция

Daily Sabah: Сенатът на САЩ одобри забавянето на доставките на F-35 за Турция

2 Август 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Сенатът в САЩ одобри забавянето на доставките на изтребителите F-35 за Турция, съобщава вестник Daily Sabah, като пояснява, че решението е утвърдено с 87 гласа „за“ и 10 „против“.
Решението ще влезе в сила, след като бъде одобрено от държавния глава САЩ Доналд Тръмп. Предвид задържането в Турция на пастор Андрю Брънсън и санкциите, наложени от Вашингтон на Анкара, се очаква американският президент да даде съгласието си.
Решението за самолетите F-35 бе обявено няколко часа, след като Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на турския министър на правосъдието Абдулхамир Гюл и вътрешния министър Сюлейман Солу заради случая с Брънсън.
Турската отбранителна индустрия играе активна роля в производството на петото поколение F-35 изтребители и първите два самолета от одобрените 30 бяха предадени на Анкара миналия месец.
Сенатът на САЩ по-рано се опита да забрани продажбата на самолети F-35 Joint Strike на Турция, аргументирайки предложението със сделката между Москва и Анкара за доставките на С-400 „Триумф“.
цитирайки закупуването на системата за въздушна отбрана S-400 от Русия и задържането на граждани на САЩ като причини.
Президентският говорител Ибрахим Калин заяви във вторник във връзка със сътрудничеството със САЩ във връзка с изтребители F-35, че това е "многонационален проект".
„Турция ще предприеме правни действия, ако има действия за предотвратяване на доставките", предупреди по-рано тази седмица Ибрахим Калън, говорител на турския президент. Той увери, че Турция има алтернативи и не е страна, която лесно може да бъде игнорирана.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Разцеплението в турската Републиканска народна партия се засилва след призиви към председателя Кемал Кълъчдароглу да подаде оставка

Hurriyet: Разцеплението в турската Републиканска народна партия се засилва след призиви към председателя Кемал Кълъчдароглу да подаде оставка

4 Юли 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вътрешното разцепление на основната опозиционна турска Републиканска народна партия се засилва, след като нейният председател Кемал Кълъчдароглу отхвърли призивите от загубилия президентските избори кандидат от партията Мухарем Индже да се свика конгрес, на който да се извърши промяна на ръководството, пише Hurriyet.
„Няма да свиквам извънреден конгрес, защото няма нужда от такъв“, заяви Кълъчдароглу. Той допълни, че има специални усилия по подклаждането на дебат вътре в РНП, за да не се обърне внимание на това, че на изборите гласовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието са спаднали.
По-рано Индже заяви на Кълъчдароглу по време на първата им среща след изборите на 24 юни, че трябва да отстъпи от водещия пост и да стане „почетен председател“ или „водач на парламентарната фракция“.
Кълъчдароглу заяви, че партията му все още работи по задълбочен анализ на изборите, за да може да бъде по-добре подготвена за предстоящите през март 2019 г. избори. Този анализ ще бъде основната задача на предстоящите партийни срещи.
Междувременно източници от РНП твърдят, че последователите на Индже вътре в партията вече са започнали да събират необходимите подписи на делегати, за да се свика извънреден конгрес, но все още не е ясно дали те ще бъдат достатъчни. За целта е необходимо обикновено мнозинство от 634 от 1266 делегати.
Партията проведе своя 36-ти конгрес през февруари 2018 г. на който Кълъчдароглу спечели председателки пост с 790 гласа срещу 447 за Индже.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турското правителство разкритикува Сената на САЩ заради решението му да блокира продажбите на Ф-35 на Турция

Hurriyet: Турското правителство разкритикува Сената на САЩ заради решението му да блокира продажбите на Ф-35 на Турция

19 Юни 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър-председател Бинали Йълдъръм разкритикува Сената на САЩ за решението му да блокира продажбите на изтребителите Ф-35 на страната му, пише Hurriyet.
„Решението е злощастно развитие на положението“, заяви Йълдъръм. „Турция има алтернативи. Подобни опити будят съжаление и вървят срещу духа на стратегическото ни партньорство“, допълни той.
Думите на министър-председателя за отправени, след като на 18 юни Сенатът на САЩ гласува проектозакон, който забранява продажбите на изтребителя Ф-35 на Турция, създаден от корпорацията „Локхийд Мартин“.
Сенаторите приеха това постановление заради затворения в Турция американски пастор Андрю Брунсън по обвинения за тероризъм и заради решението на турското правителство да купи зенитни ракетни системи С-400 от Русия. Според тях това би увеличило напрежението в редиците на НАТО.
Преди проектозаконът да стане закон, той трябва да се сравни с подобния, приет от Камарата на представителите в Конгреса. Компромисната мярка трябва да бъде след това приета и от двете камари, преди президентът Доналд Тръмп да я подпише.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Сенатът на САЩ гласува за блокиране на доставките на F-35 за Турция

Kathimerini: Сенатът на САЩ гласува за блокиране на доставките на F-35 за Турция

19 Юни 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенатът на САЩ гласува за блокирането на сделката за продажба на Турция на изтребители F-35, но същевременно от компанията „Локхийд Мартин“ твърдят, че очакват доставките на самолетите да бъдат извършени преди законопроектът да придобие силата на закон, отбелязва електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Отношенията между САЩ и съюзника им в НАТО Турция се изостриха след ареста на 50-годишния американски пастор Андрю Брънсън, обвинен в шпионаж полза на ФЕТО. Американските сенатори, които внесоха законопроекта за блокиране на продажбата на F-35 на Анкара бяха категорични, предаването на чувствителната технология става „все по-рискована“ заради голямата консолидация на властта в ръцете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
„Ердоган продължи по пътя на безразсъдното управление и пренебрегването на върховенството на закона", се казва в изявление на сенатора от Републиканската партия Джеймс Ланкфорд.
Републиканският Том Тилис, един от авторите на законопроекта, написа за вестник The Hill: «Времето е от съществено значение, тъй като следващото съдебно заседание за пастор Брънсън е насрочено за 18 юли. Ето защо работих със Сенс, Жан Шейн и Джеймс Ланкфорд, за да гарантираме изменение в ежегодното разрешение на Сената, което ще забави прехвърлянето на F-35 в Турция“.
Производителят на реактивните изтребители, компанията „Локхийд Мартин“, на свой ред съобщи, че очаква предаването на първите F-35 на Турция на церемония, която ще се проведе в четвъртък, 21 юни, в американския щат Тексас. Турските пилоти ще бъдат обучавани да управляват машините през лятото. Останалите самолети – общо 100 на брой, няма да бъдат предадени на Анкара през настоящата година.
С новия законопроект за отбраната, който не се очаква да бъде обсъден преди края на лятото, остава неясно кога и как може да бъде повлияно на доставките.
„Партньорите от НАТО се нуждаят от тези F-35, за да се противопоставят на руските действия. Ще предадем тази технология на Кремъл, ако предоставим на Турция самолетите. Конгресът няма да подкрепи това", заяви сенаторът от Демократическата партия Жан Шейн.
Законопроектът премина в Сената с 85 гласа „за" и 10 „против".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Мевлют Чавушоглу разкри датата, на която ще бъдат доставени първите изтребители Ф-35 в Анкара

Sputnik: Мевлют Чавушоглу разкри датата, на която ще бъдат доставени първите изтребители Ф-35 в Анкара

5 Юни 2018 | 03:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турция очаква първата доставка на американски изтребители Ф-35 на 21 юни тази година, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в понеделник, цитиран от Sputnik.
„Ние казахме на САЩ, че не отговаряме добре на заплахи. Колкото до изтребителите Ф-35, вече сме подписали сделката. За 21 юни ще има доставка на изтребителите. Няма негативно развитие“, заяви Чавушоглу пред репортери, след срещата си с държавния секретар на САЩ Майк Помпео във Вашингтон.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът за президент на турската опозиция към Ердоган: Не аз, конституцията  иска да види дипломата ти за висше образование

Кандидатът за президент на турската опозиция към Ердоган: Не аз, конституцията иска да види дипломата ти за висше образование

2 Юни 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Биледжик. Кандидатът за президент на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Мухарем Индже коментира на предизборен митинг в град Биледжик заведеното срещу него дело за обида и исканото обезщетение от 100 хиляди турски лири от страна на президента Реджеп Тайип Ердоган, пише вестник „Милиет”.
„Питам те и искам да покажеш твоята диплома за висше образование. Казваш ми: „Не може”. Не ми даваш отговор – нито на мене, нито на съда. При всеки повод завеждаш съдебни дела; пак завеждаш дело за 100 хиляди лири, пак искаш пари. Не ме разбиращ добре – не аз, а конституцията иска види дипломата ти за висше образование. В конституцията пише, че президентът трябва да е випускник на висше училище с минимум 4 години срок на обучение. Този въпрос, отправен към теб, го задавам и на далите гласа си за тебе на последните президентски избори.”, посочва още Мухарем Индже,, цитиран от „Милиет”.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Реджеп Тайип Ердоган призова САЩ да изпълняват задълженията си по доставките на Ф-35

РИА Новости: Реджеп Тайип Ердоган призова САЩ да изпълняват задълженията си по доставките на Ф-35

2 Юни 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова САЩ да изпълняват своите задължения в рамките на споразумението за доставка в страната му на американските изтребители-бомбардировачи пето поколение Ф-35 и да не карат „Анкара да тропа по други врати“, предава РИА Новости.
„Казваме, че САЩ са наш стратегически партньор. Но стратегическият партньор не трябва да ни предлага да тропаме на други врати. Не ни интересува какво казва Сенатът. Нас ни интересуват единствено доставките на Ф-35“, заяви Ердоган. „Обсъдих този въпрос с президента на САЩ Доналд Тръмп. Също така обсъждах въпроса и на преговорите с делегациите. Ако сме стратегически партньори, то САЩ не трябва да допускат правни грешки по този въпрос“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция е убедена, че ще получи доставка на изтребители Ф-35 въпреки действията на Конгреса на САЩ

Hurriyet: Турция е убедена, че ще получи доставка на изтребители Ф-35 въпреки действията на Конгреса на САЩ

31 Май 2018 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е убеден, че администрацията във Вашингтон няма да блокира доставката на изтребителите Ф-35 за страната му, въпреки мерките, които се обсъждат в Конгреса на САЩ, пише Hurriyet.
„Не съм загрижен, защото имаме споразумение, което предвижда общо производство на някои материали. Извършвали сме си плащанията постоянно и този договор няма нищо общо с набавянето на ракетния комплекс С-400“, заяви Чавушоглу. Той допълни, че Турция е важен член на НАТО и иска да посрещне нуждите си от оръжие от своите съюзници. Министърът призова, че съюзниците не трябва да създават изкуствени препятствия по тези въпроси.
„Ако се нуждаем от оръжия, със сигурност ще ги задоволим от друго място. Но не смятам, че ще има проблем. По много въпроси, които предвиждат санкции, Конгресът оставя последната дума на администрацията“, допълни Чавушоглу.
Турция ще получи първия си изтребител Ф-35 от САЩ на 21 юни.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Бекир Боздаг обвини Германия във взимането на страна в предстоящите избори в Турция

Hurriyet: Бекир Боздаг обвини Германия във взимането на страна в предстоящите избори в Турция

28 Май 2018 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският заместник министър-председател Бекир Боздаг отправи остри критики към Германия, след като в рейнския град Кьолн бе разрешено провеждането на предизборен митинг на Демократична партия на народите (ДПН), отбелязва вестник Hurriyet.
Боздаг обвини управляващите в Берлин, че взимат страна в предстоящите на 24 юни избори в Турция. „Те (германците – бел.р.) позволиха на поддръжниците на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК) да проведат митинг в Кьолн. Те не са справедливи и обективни спрямо Турция", заяви Боздаг на среща в централноанадолската провинция Йозгат.
Неговите забележки бяха направени ден, след като ДПН, която Анкара определя като политически фронт на ПКК, проведе митинг в Кьолн. Почти хиляда поддръжници на партията се събраха на площад „Ноймарк“ в германския град, поясниха от местната полиция. По време на митинга не са допуснати символи и банери на ПКК, увериха германските власти. Въпреки това не липсваха злостни нападки срещу управляващите в Турция и срещу държавния глава Реджеп Тайип Ердоган.
„Германия промени законодателството си, за да не позволи на всички страни да проведат митинги на територията й по време на предизборните им кампании, но целта им е да предотвратят организирането на такива Турция", подчерта Боздаг.
По-рано властите в Берлин не допуснаха предизборен митинг на управляващата в Анкара „Партия на справедливостта и развитието“. Поради тази причина турският президент организира мащабен предизборен митинг в столицата на Босна и Херцеговина – Сараево, на който присъстваха десетки хиляди турци, живеещи в европейските страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган ще стартира предизборната си кампания в източна Турция

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган ще стартира предизборната си кампания в източна Турция

23 Май 2018 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще стартира своята предизборна кампания за предстоящите предсрочни избори през юни, в събота, 26 май, с митинг в източната провинция Ерзурум, предава Anadolu Agency.
В четвъртък, 24 май, се очаква Ердоган да представи предизборната програма на своята партия, както и кандидатите си за депутати.
Президентът ще продължи обиколката си в западните провинции Айдън и Балъкесир на 27 май.
Очаква се Ердоган да проведе митинги в 30 провинции по време на предизборната си кампания.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: В САЩ одобриха законопроект, който може да замрази продажбите на оръжие на Турция

Kathimerini: В САЩ одобриха законопроект, който може да замрази продажбите на оръжие на Турция

18 Май 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В САЩ одобриха проектозакон за бюджета за националната отбрана за 2019 г.,който включва разпоредба, която би спряла всяка продажба на военно оборудване за Турция, докато министърът на отбраната Джеймс Матис не представи доклад за състоянието на американско-турските отношения пред комисиите по отбрана на Конгреса, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Предложеието бе одобрен с 60 гласа „за“ и един „против“ и ще бъде последван от разискване по различни изменения. Подобна процедура ще има и в Сената.
Ако тази разпоредба влезе в сила след края на дебата, ограниченията, наложени за военните доставки на Турция, ще засегнат продажбите на F-35 Lightning II JSF и F-16 Fighting Falcon, CH - 47 хеликоптера Chinook, H-60 Blackhawk и ракети Patriot.
Бюджетът за национална отбрана на САЩ за 2019 г. се очаква да бъде приет през следващия месец, поясняват от редакцията.
По-рано трима американски сенатори внесоха мярка , целяща да блокира доставките на изтребители F-35 на „Локхийд Мартин“ за Турция, съюзник на НАТО и една от деветте страни-партньори, участващи в производството на високотехнологичните въздухоплавателни средства, неуловими за радарите.
Предложението дойде от републиканците Джеймс Ланкфорд и Том Тилис и Джийн Шахин от Демократическата партия, при това на фона на влошаването на отношенията между Вашингтон и Анкара, която подкрепя борбата срещу „Ислямска държава“, но възразява срещу помощта, която САЩ оказват на кюрдите в Северна Сирия.
Тримата сенатори направиха съвместно изявление, в което изразиха загриженост, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поел по „път на безразсъдно управление и пренебрегване на върховенството на закона".
„Стратегическите решения на Турция, за съжаление, са все повече и повече в разрез с американските интереси, а понякога и срещу тях. Тези фактори правят прехвърлянето на чувствителната технология за F-35 и най-съвременните възможности на режима на Ердоган все по-рисковано", предупреди Ланкфорд в изявление.
Турция планира да закупи повече от 100 самолета F-35. Турските компании са участвали в производството на части за боеприпасите, а Анкара трябва да започне да получава първите си самолети в рамките на една година.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Skai.gr”: Турция ще получи първите изтребители F-35 в края на юни

“Skai.gr”: Турция ще получи първите изтребители F-35 в края на юни

9 Май 2018 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. В края на юни Турция ще получи първите многоцелеви изртебители F-35, предава гръцката телевизия Skai, като се позовава на електронното издание на Hurryiet.
Доставката става въпреки опитите на американски сенатори да спрат сделката.Турските Въоръжени сили трябва да получат първите самолети в началото на юни. По непотвърдена информация на турския вестник, се очаква в САЩ да се проведе церемония по предаването на 30 изтребителя. Като една от възможните дати се посочва 21 юни.
Освен това, гръцката телевизия твърди, че турските пилоти ще се обучават в централата на американската компания Lockheed Martin. Източници на Hurryiet твърдят, че в ход е преустройство на турските военновъздушни бази, където трябва да бъдат разположени изтребителите F-35.
Стремежът на Анкара е да получи поне 100 изтребителя за обновяване на своите ВВС, които разполагат основно с различни модификации на F-16.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Турция ще отговори ако САЩ развалят договора за доставка на F-35

Мевлют Чавушоглу: Турция ще отговори ако САЩ развалят договора за доставка на F-35

7 Май 2018 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу смята, че възможна отмяна на споразумението за продажба на американски многоцелеви изтребители F-35 на Турция би била неприемлива. Той добави, че ако това се случи, Анкара ще отговори и обяви, че следващата седмица ще бъде на посещение в САЩ, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema, като се позовава на интервю на дипломата пред телевизионния канал CNN Turk.
Според мнението на Чавушоглу, е грешно и абсурдно САЩ да налагат санкции на Турция. „Ако предприемат подобна стъпка, в момент, когато се опитваме да оправим двустранните отношения, те със сигурност ще получат отговор от Турция. Защо трябва да стигаме до там. САЩ трябва да се откажат от това“, заяви турският външен министър.
„Ние сме членове на НАТО. В същото време, докато се опитваме да поправим обтегнатите ни отношения, те ни заплашват и говорят за санкции. Ако това продължи ще последва съответен отговор“, подчерта Чавушоглу.

С-400

„Системите С-400, които или ще произведем тук, в нашата страна, или ще купим, не са заплаха за другите съюзници в НАТО. Ние също сме много чувствителни по този въпрос. Ние ще ги управляваме“, отново потвърди министърът.
Освен това, Чавушоглу спомена, че Турция е искала да купи системи „Пейтриът“ вместо С-400 и изрази учудване: „Защо САЩ не ни ги продадоха? Защо ги изнесоха извън нашите граници?“
Както заяви турският дипломат, страната трябва да защитава въздушното си пространство и спешно се нуждае от система за противовъздушна отбрана. „Ако не ми ги дадете, за ще си ги набавя от някой друг. Не само, че отказваш да ми ги продадеш, но също искаш и да се обяснявам защо съм го взел от другаде. Турция не е страна под ваше управление“, подчерта Чавушоглу.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Ще се срещнем на предизборен митинг в Босна

Реджеп Тайип Ердоган: Ще се срещнем на предизборен митинг в Босна

4 Май 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция и генерален председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган отговори на журналистически въпроси относно кампанията зад граница за насрочените предсрочни избори на 24 юни, информира електронното издание „Хабертюрк”. Питането към Ердоган е обвързано с нарастващите критични материали и призиви срещу него в западните медии. „Това не е ново. Видяхме го на предишните общи избори на 7 юни и на 1 ноември 2015 година. Никога не можахме да ги възприемем. Разбира се, не е демократично за някои европейски страни да проявяват отношение към нашите политици, към нашите граждани. Всеки уважава изборите, кампаниите. В интерес на истината, не се страхуваме да призовем лидерите на изборите в Европа и да ги поздравим. Защото искаме да бъде отворена нова страница, отношенията да са добри. … При сегашната ситуация, когато някои западни държави ни заблуждават дали ще ни осигурят подходящ салон, ние предпочетохме да се срещнем с живеещите там наши сънародници в Босна. Това ще стане в салон в Босна с капацитет 9 – 10 хиляди души. Живот и здраве, и аз ще присъствам там…”, обяснява още Ердоган, цитиран от „„Хабертюрк”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турската РНП номинира Мухаррем Индже за кандидат-президент

AFP: Турската РНП номинира Мухаррем Индже за кандидат-президент

4 Май 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Парламентарната група на най-голямата опозиционна партия в Турция - Републиканска народна партия (РНП) номинира Мухаррем Индже за кандидат на политическата сила за предстоящите на 24 юни президентски избори в страната, предава AFP.
Председателят на партията Кемал Кълъчдароглу, който по-рано изясни, че няма да се кандидатира, потвърди избора на Индже за опонент на президента Реджеп Тайип Ердоган в гласуването на 24 юни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган потвърди участието си в предизборен митинг в Сараево

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган потвърди участието си в предизборен митинг в Сараево

4 Май 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че ще проведе митинг с външни избиратели в столицата на Босна и Херцеговина - Сараево, след като редица европейски държави забраниха на политици от Анкара да организират предизборни митинги на тяхна територия, пише вестник Hurriyet.
„В среда, в която някои страни обсъждат дали да ни позволят да водим кампания, ние предпочитаме да се съберем заедно с нашите граждани в Босна и Херцеговина. Ще се съберем заедно с нашите граждани от европейските страни в зала в Босна“, заяви Ердоган пред репортери в при завръщането си от Южна Корея.
„От друга страна, нашите граждани със сигурност ще продължат и кампанията си в другите страни в Европа, в които живеят", допълни турският президент.
Митингът в Сараево се очаква да се проведе на 20 май, но все още не е направено официално изявление за организирането му. Турците ще гласуват на предсрочни парламентарни и президентски избори на 24 юни, година и половина по-рано от редовните.
Германия, Австрия и Нидерландия обявиха, че няма да позволят на турски политици да провеждат предизборни кампании на тяхна територия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турските партии обявиха кандидатите си за президентските избори, Ердоган е кандидата на националистическата опозиция

Anadolu Agency: Турските партии обявиха кандидатите си за президентските избори, Ердоган е кандидата на националистическата опозиция

2 Май 2018 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. В сряда вече бе обявено и официално, че президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган ще бъде подкрепен за нов мандат, но вече в президентска република, от опозиционната „Партия на националистическото действие“ (ПНД) на предстоящите избори на 24 юни, предава Anadolu Agency.
Обявлението бе направено след решение на депутатите от ПНД в турския парламент. „Анадолската агенция“ коментира, че между управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) на Ердоган и националистическата ПНД бе изграден съюз за предстоящите президентски и парламентарни избори.
Първата партия, която обяви кандидата си беше ПСР, която издигна настоящият държавен глава за втори мандат.
В сряда новосформираната опозиционна партия IYI издигна кандидатурата на своя председател Мерал Аксенер.
Във вторник същото направи и „Партията на щастието“, която издигна председателя си Темел Карамоллаоглу.
Очаква се в петък основаната опозиционна кемалистка „Републиканска народна партия“ (РНП) да разкрие своя кандидат.
На 20 април турския парламент гласува Закон, с който премести за по-рано ключовите президентски избори в Турция за 24 юни, след които страната ще премине от парламентарна към президентска форма на управление.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Кюрдската партия в Турция издигна заключения си лидер Селахатин Демирташ за президент

AFP: Кюрдската партия в Турция издигна заключения си лидер Селахатин Демирташ за президент

2 Май 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Анкара.Основната партия на етническите кюрди в Турция заяви в сряда, че ще издигне лидера си Селахатин Демирташ за кандидат на президентските избори през юни, въпреки че в момента той е в затвора и срещу него се водят няколко различни дела, предава AFP.
Чрез съобщението си, „Народната демократична партия“ (НДП) обяви, че издига заключения Демирташ и започва предизборната си кампания с два успоредни митинга – в Истанбул и най-големия град в югоизточна Турция, където кюрдите са мнозинство – Диарбекир в петък следобед.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Haberturk: Криза около F-35

Haberturk: Криза около F-35

2 Май 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. В Сената на САЩ работят за възпрепятстване на доставките на бойни самолети F-35 на Турция. Това е сериозно събитие, на което няма как да не бъде обърнато внимание, пише Сердар Тургут в коментар за турското издание Haberturk.
В настоящия момент в отношенията между Анкара и Вашингтон има много кризи, но последната, свързана с доставката на F-35, може наистина да доведе до устойчив разрив на връзките между двете страни. Защото Турция отдавна се договори със САЩ по сделката и дори започна да изплаща пари по нея. Става въпрос за покупката на 116 самолети. САЩ дори се съгласиха в Турция да бъде разположен център за техническо обслужване на тези машини. А сега някои сенатори се опитват да попречат на доставките им.
Макар внесеният законопроект засега да не означава, че той ще бъде приет в хода на разискванията в Сената, политическите анализатори във Вашингтон са убедени, че стигне ли се до гласуване, предложението ще бъде одобрено.
Ето и основанията им. На първо място, авторите на законопроекта изтъкнаха като аргумент срещу доставките ареста в Турция на пастора Андрю Брънсън и обвързаха изпълнението на сделката с освобождаването му. По-рано 66 сенатори – демократи и републиканци, подписаха писмо, адресирано до турския президент Реджеп Тайип Ердоган с искане пасторът да бъде пуснат на свобода. Това са две трети от всички сенатори, отбелязва авторът, като допълва, че поради тази причина внесената законодателна инициатива вероятно ще бъде подкрепена от органа.
На второ място, в Сената групата, подкрепяща Турция, вече не изказва мнението си. По-рано при необходимост тази група бе в състояние да убеди другите сенатори в правотата си. Но след серия събития, случили се в хода на миналогодишната визита на Ердоган във Вашингтон, тази група загуби авторитет. И Турция остана някак беззащитна в Сената, коментира Тургут.
Законопроектът, внесен от републиканците Джеймс Ланкфорд и Том Тилис, и Джийн Шахин от Демократическата партия, се състои от две страници. На втората се казва, че в случай на противопоставяне на Сената на доставките на бойни самолети на Турция, президентът на САЩ може да направи изключение и да гарантира предаването им на Анкара. За подобно нещо обаче е необходимо изпълнението на редица условия. А именно:

• Турция да не предприема стъпки, които може да навредят на вътрешната функционалност на НАТО;
• Турция да не предприема стъпки, които да допринесат за засилване на играчи, способни да станат врагове на сили на НАТО;
• Турция да не предприема стъпки, които може да изложат на риск сигурността на страните от НАТО;
• Турция да не се опитва да придобива военно оборудване от страни, на които САЩ са наложили санкции;
• Не задържа несправедливо и незаконно американски граждани.

Или казано с други думи, ако някоя от тези точки не е изпълнена от страна на Анкара, президентът на САЩ е в правото си все пак да разреши доставката на F-35. Предполага се, че на думи най-силният аргумент срещу сделката ще бъде преди всичко ареста в Турция на американски граждани, а също и споразумението с Русия за покупката на зенитно-ракетните системи С-400 „Триумф“.
Сега всички очакват с нетърпение позицията на Белия дом, най-вече на съветника по национална сигурност Джон Болтън и държавния секретар Майк Помпео. Но те не бива да бъдат заподозирани в симпатия към президента на Турция. Ако Тръмп не пресече такова развитие на събитията, то едва ли те двамата ще предприемат действия, които да означават „стоп“ на доставките на F-35 за Турция.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Висшата избирателна комисия на Турция потвърди че сигурността на изборите е осигурена

Anadolu Agency: Висшата избирателна комисия на Турция потвърди че сигурността на изборите е осигурена

30 Април 2018 | 22:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Висшата избирателна комисия на Турция Сади Гювен обяви, че сигурността на предстоящите избори е осигурена и отхвърли твърденията за фалшификация на изборите, предава Anadolu Agency.
Гювен заяви преди репортери, че „всички мерки за сигурността на изборите“ са взети.
„Изборите са подсигурени, няма как да бъдат подправени. След като такава опасност не съществува, грешно е да се обсъжда сигурността на изборите, преди самите избори да са започнали“, обяви Гювен.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция поема по „нов път“ с преминаването към президентска система

Yeni Safak: Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция поема по „нов път“ с преминаването към президентска система

28 Април 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган възхвали предстоящите предсрочни избори като страхотна възможност за Турция, пише Yeni Safak.
„Заедно, ще напишем запомнящата се история на 24 юни. Изправени сме пред нов път. Турция ще премине към нова административна система на 24 юни“, заяви Ердоган.
„Няма да вземем само президентството, трябва да постигнем и непреодолимо мнозинство в парламента като Публичен Съюз“, добави той, визирайки коалицията между Партията на справедливостта и развитието (ПРС) и Партията на националистическото действие (ПНД).
Турският президент заяви още, че Истанбул ще играе решаваща роля за изборите на 24 юни.
„Истанбул е много важен за новата (административна) система. Както Истанбул расте, така ще го прави и Турция. 98 от 600-местния парламент ще бъдат избрани от Истанбул. Каквото каже Истанбул, Турция ще следва“, заяви Ердоган.
Според новите промени, бройката на членове на парламента расте от 550 на 600, президентски и парламентарни избори ще се провеждат на всеки пет години, и президентът ще може да остане част от своята политическа партия. Постът на министър-председател се премахва.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"CNN"(Гърция): Американски сенатори се обявиха против продажбата на F-35 на Турция

"CNN"(Гърция): Американски сенатори се обявиха против продажбата на F-35 на Турция

28 Април 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Атина. Група сенатори от Републиканската и Демократическата партия се обявиха против продажбата на самолети F-35 на Турция, предава "CNN"(Гърция), въпреки че Турция е сред страните, участвали в многонационалната програма за неговата реализация, заедно със САЩ, Великобритания и още шест страни.
Изданието припомня, че Турция планира да закупи над 100 многоцелеви изтребителя F-35, като получаването на първите машини трябваше да стане в рамките на една година.
Според "CNN"(Гърция) сенаторите Джеймс Ланкфорд от Републиканската партия от Оклахома, Том Тилис от Републиканската партия от Северна Каролина и Джиийн Шахийн от Демократическата партия от Ню Хемпшир са внесли в Конгреса проектозакон, целящ както блокиране на доставката на самолети за Турция и достъпа й до високотехнологичните му решения.
Изданието цитира изявлението на вносителите, в което се изразява загриженост от поведението на турския президент Ердоган, който според тях "е тръгнал по пътя на безрасъдното управление и незачитането на върховенството на закона".
Тримата сенатори смятат още, че част от решенията, които Турция взема в някои случай противоречат на интересите на САЩ и правят продажбата на високотехнологичните самолети на режима на Ердоган все по-рискова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Военное Обозрение“ : Ще блокират ли доставките на Ф-35 за Турция? Страх от предаване на технологии

„Военное Обозрение“ : Ще блокират ли доставките на Ф-35 за Турция? Страх от предаване на технологии

28 Април 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Група американски сенатори, сред които и републиканци, и демократи, искат да блокират доставките на изтребители Ф-35 на Турция. Повод за това е заключването под стража в Турция на американския пастор Андру Брансън, предаде „Военное Обозрение“.
Законопроектът е разработен от сенаторите Джеймс Ленкфорд, Жанин Шахин и Том Тилис. Според многонационалната програма за разработка на Ф-35 под егидата на САЩ Турция трябваше да закупи 116 изтребителя.
Според сенатор Ленкфорд, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган „пренебрегва върховенството на закона“ и затова е „извънредно рисковано“ на неговото правителство да се доставят чувствителни технологии. „За жалост, стратегическите решения на Турция все повече се отклоняват и понякога противоречат на интересите на САЩ. Освен това турското правителство продължава да се сближава с Русия, докато държи в затвора невинен американски пастор, за да го използват като разменна монета на преговорите“, допълни той.
Но свой ред Тилис отбеляза, че Анкара „подкопава отношенията между двете страни“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Реджеп Тайип Ердоган обвини турската опозиция, че получава финансиране от чужбина

РИА Новости: Реджеп Тайип Ердоган обвини турската опозиция, че получава финансиране от чужбина

27 Април 2018 | 20:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини основната опозиционна Народно-републиканска партия на страната, че получава финансиране от чужбина и допълни, че тя има много „Соросовци“, имайки предвид американския милиардер Джордж Сорос, предава РИА Новости.
„Много добре знаем от какви източници се хранят функционерите на Народно-републиканската партия . Те си имат много Соросовци“, заяви Ердоган. Той също така разкритикува председателя на опозиционната партия Кемал Кълъчдароглу, че не бърза да издига своята кандидатура на предстоящите на 24 юни президентски избори. „Говорите много какъв трябва да бъде президентът. Според вашето описание вие приличате на такъв човек, защо не кандидатствате“, заяви турският президент.
Ердоган допълни, че партията единствено показва враждебност към него и към управляващата Партия на справедливостта и развитието.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бинали Йълдъръм: Анкара плаща много висока цена за защитата на Европейския съюз

Бинали Йълдъръм: Анкара плаща много висока цена за защитата на Европейския съюз

27 Април 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър-председател Бинали Йълдъръм заяви, че страната му плаща „много висока цена“ за защитата на ЕС, а вместо благодарност получава критики по своя адрес. Той отбеляза, че Анкара е направила цялата работа за присъединяване към ЕС, а „сега е ред на Брюксел, предава Russia Today.
„Турция плаща много висока цена за защитата на ЕС от потока мигранти“, заяви Йълдъръм. „А вместо благодарности, ние получаваме единствено критика“, допълни той. Според него Анкара е недоволна от това, че вече 60 години ѝ се налага да чака кога Европа „ще направи крачка напред“ в двустранните отношения.
„Нашата цел, разбира се, остава присъединяването към ЕС. Но това не може да бъде едностранно. След Брекзит съюзът трябва да определи бъдещето си, да присъедини ли и Балканите или ще продължи да ги държи настрана. Ние свършихме своята работа, сега е ред на Брюксел. Но светът не се ограничава с Европа, има и други региони, други страни“, подчерта Йълдъръм.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: В САЩ възразиха срещу доставката на F-35 за Турция

Kathimerini: В САЩ възразиха срещу доставката на F-35 за Турция

27 Април 2018 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Трима американски сенатори внесоха мярка в четвъртък, целяща да блокира доставките на изтребители F-35 на „Локхийд Мартин“ за Турция, съюзник на НАТО и една от деветте страни-партньори, участващи в производството на високотехнологичните въздухоплавателни средства, неуловими за радарите, пише гръцкото електронно издание Kathimerini.
Предложението идва от републиканците Джеймс Ланкфорд и Том Тилис и Джийн Шахин от Демократическата партия, при това на фона на влошаването на отношенията между Вашингтон и Анкара, която подкрепя борбата срещу „Ислямска държава“, но възразява срещу помощта, която САЩ оказват на кюрдите в Северна Сирия.
Тримата сенатори направиха съвместно изявление, в което изразяват загриженост, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поел по „път на безразсъдно управление и пренебрегване на върховенството на закона".
„Стратегическите решения на Турция, за съжаление, са все повече и повече в разрез с американските интереси, а понякога и срещу тях. Тези фактори правят прехвърлянето на чувствителната технология за F-35 и най-съвременните възможности на режима на Ердоган все по-рисковано", предупреждава Ланкфорд в изявлението.
Турското посолство във Вашингтон не отговори на молбата за коментар.
Турция планира да закупи повече от 100 самолета F-35. Турските компании са участвали в производството на части за боеприпасите, а Анкара трябва да започне да получава първите си самолети в рамките на една година.
Ако бъде приет предложения законопроект, той ще ограничи прехвърлянето на F-35 в Турция и ще възпрепятства Анкара да получи технически данни за машините.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Трима американски сенатори са внесли проектозакон за блокиране на доставката на изтребители Ф-35 за Турция

Reuters: Трима американски сенатори са внесли проектозакон за блокиране на доставката на изтребители Ф-35 за Турция

27 Април 2018 | 03:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Трима американски сенатори предложиха мерки в четвъртък, които целят да блокират трансфера на многоцелеви изтребители F-35 на Турция, съюзник в НАТО и една от деветте партньорски страни, които са част от процеса по производство на високотехнологичния самолет, предава Reuters.
Проектозаконът е внесен от Републиканците Джеймс Ланкфорд и Том Тилис и Демократа Джеан Шахийн и идва в момент, когато отношенията между САЩ и Турция са силно обтегнати заради подкрепата на САЩ за сирийските кюрди, пише американската агенция.
Тримата сенатори публикуваха и изявление, в което изразяват загриженост, че турският президент Реджеп Таийп Ердоган е тръгнал по „пътя на безразсъдното управление и незачитане на върховенството на закона“.
„Стратегическите решения на Турция, за съжаление, са все по-далеч, а в някои случаи дори противоречат, на интересите на САЩ. Тези фактори правят трансфера на чувствителни технологии за F-35 и свръх-модерни възможности към режима на Ердоган все по-рисковани“, заяви Ланкфорд в съобщението.
От турското посолство в САЩ засега не са направили коментар.
Тримата сенатори изразяват загрижеността си от задържането в Турция на американския евангелистки проповедник Андрю Брънсън, който живее в Турция от дълги години и беше задържан от местните власти.
„Изборът на Ердоган да взима заложници и да хвърля в затвора невинни американци, за да влияе на САЩ е нечуван и незаконен“, заяви Шахийн в съобщението.
Reuters обяснява, че Турция планира да закупи повече от 100 многоцелеви изтребителя F-35. Турските компании участват в производството на части за самолета и Анкара трябва да получи първия изтребител в рамките на една година.
Ако се приеме, законът ще ограничи трансфера на самолетите в Турция и ще отмени достъпа на Анкара до ноу-хау и техническите данни, които са нужни за поддръжката на самолетите.

Агенция „Фокус“ припомня:

Отношенията между Турция и САЩ започнаха да се влошават, когато Вашингтон взе решение да използва сирийските кюрди, „Демократическият съюз“ и военното му крило - „Отрядите за народна самоотбрана“, които са издънка на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и признават са свой духовен и идеологически водач намиращия се в затвор в Турция лидер на ПКК Абдула Йоджалан, в борбата си срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ и продължи да отказва да снабдява Турция с определени видове въоръжение. Анкара реши, на първо време, да вкара клин между населените с кюрди региони в Северна Сирия – Африн и Рожава, осъществявайки операция „Щита на Ефрат“, заемайки позиции по източния бряг на реката и оставяйки си свободен изход към провинция Алепо. Тъй като, въпреки непрестанни предупреждения и искания, САЩ не се отказа от подкрепата си за кюрдите, Турция предприе конкретни действия и на 20 януари т.г. осъществи операция „Маслинова клонка“, съвместно със съюзниците си от сирийската опозиция „Свободната сирийска армия“, в по-малкия, но и ключово разположен, кюрдски регион – Африн, която завърши за 56 дни с превземането на едноименния град. От тук нататък, Анкара иска да продължи офанзивата си срещу сирийските кюрди на изток към Манбидж, където са разположени части на Въоръжените сили на САЩ. Ердоган вече на няколко пъти заяви, че ВС на Турция ще осъществят операцията на всяка цена и дори постигна частична уговорка с бившия Държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън, която пропадна след уволнението му. По този начин отношенията между съюзниците в рамките на НАТО – САЩ и Турция – към момента са всичко друго, но не и съюзнически.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Според социологическите проучвания Реджеп Тайип Ердоган ще спечели изборите в Турция

Yeni Safak: Според социологическите проучвания Реджеп Тайип Ердоган ще спечели изборите в Турция

26 Април 2018 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Според социологическите проучвания „публичният съюз“ между управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и опозиционната Партия на националното движение ще получат мнозинството в парламента, а Ердоган ще бъде преизбран на поста, предава Yeni Safak.
Същевременно според проучванията фронтът , изграден от опозиционната Републиканска народна партия и новосформираната „Добра“ е „разпилян“ и неподготвен и няма достатъчно добър кандидат-президент.
Според проучването на консултационния център ГЕНАР ПСР ще получи около 49% от гласовете, а в съюз с ПНД ще получи 60%, докато опозицията ще получи около 40%. Според проучването на изследователски център „Денге“ съюзът ПСР-ПНД ще получат 57% от гласовете на парламентарните избори, а Ердоган ще спечели още на първи тур на президентските избори с 60% от гласовете.
„Независимо кой ще бъде срещу него Ердоган ще бъде избран още първи тур. Публичният съюз е много силен, докато опозицията е слаба и разпръсната. Едва ли толкова разпръснат, неподготвен и спонтанен форт ще се стегне и ще даде на обществото необходимото послание“, смята председателят на „Денге“ Басри Йълдъз.
Парламентарните и президентските избори в Турция ще се проведат в един ден - на 24 юни 2018 година.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Radio Sarajevo: Реджеп Тайип Ердоган ще посети Сараево за мащабен предизборен митинг

Radio Sarajevo: Реджеп Тайип Ердоган ще посети Сараево за мащабен предизборен митинг

26 Април 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Сараево/Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Босна и Херцеговина през май, за да изнесе реч на предизборен митинг, който ще бъде организиран в Сараево, предава Radio Sarajevo.
Съгласно разпространената информация, Ердоган ще участва в митинг в столицата на Босна и Херцеговина, насрочен за 20 май. Очаква се на него да присъстват около 10 хил. турски граждани, живеещи на територията на западната балканска държава. Предполага се, че събитието ще привлече и турци, живеещи в други държави.
Съобщенията за организирането на предизборния митинг в Сараево бяха разпространени, след като Германия и Австрия забраниха на турския президент да организира политическа срещи на териториите им.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: 11 партии ще участват на изборите в Турция на 24 юни

Anadolu Agency: 11 партии ще участват на изборите в Турция на 24 юни

25 Април 2018 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската Върховна избирателна комисия обяви, че 11 партии ще участват на президентските и парламентарните избори в страната, които ще се проведат на 24 юни, предава Anadolu Agency.
Партиите, които ще участват са управляващата Партия на справедливостта и развитието, основната опозиционна Републиканска народна партия и Партията на националното движение. Другите партии, които ще участват са Демократичната партия на народите, „Щастие“, Партията на голямото единство, Независимата турска партия, Демократическата партия, Патриотичната партия, „Свободна Кауза“ и новосформираната „Добра партия“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съдът в Турция осъди на лишаване от свобода журналисти от „Джумхуриет“

AFP: Съдът в Турция осъди на лишаване от свобода журналисти от „Джумхуриет“

25 Април 2018 | 22:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съдът в Турция осъди на лишаване от свобода журналисти от опозиционния ежедневник „Джумхуриет“ по обвинение, че са помагали на „терористични организации“, предава AFP.
Съдът в Силиври край Истанбул осъди на различни наказания, включително и различни срокове лишаване от свобода, 13 журналисти, но те ще могат да обжалват. Трима души са оправдани по случая.
Съдията по делото нареди освобождаването на директора на „Джумхуриет“ Акин Аталай.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция отхвърли „политически мотивирания“ призив на ПАСЕ за отлагане на предсрочните избори

Anadolu Agency: Турция отхвърли „политически мотивирания“ призив на ПАСЕ за отлагане на предсрочните избори

25 Април 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция отхвърли „политически мотивирания" призив на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за отлагане на предсрочните президентски и парламентарни избори, които ще се проведат на 24 юни, предава държавната агенция Anadolu Agency.
„Това политически мотивирано изявление на Комисията по мониторинг на ПАСЕ противоречи на най-основните принципи на суверенитета и демокрацията", заяви говорителят на външното министерство в Анкара Хами Аксой в изявление, публикувано в сряда. В изказването си Аксой подчерт: „[ПАСЕ] също така пренебрегва решенията на турското Велико народно събрание, което отразява волята на народа ни".
Във вторник Комисията по мониторинг на ПАСЕ отправи препоръка към Турция да отложи предсрочните избори на 24 юни заради извънредното положение, което все още е в сила в страната.
В тази връзка Аксой припомни: "В много страни изборите се провеждат в условия на извънредно положение. Последният пример са изборите във Франция от 2017 г.".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Турция атакува европейските държави след забраната за предизборни агитации в някои от тях

VOA: Турция атакува европейските държави след забраната за предизборни агитации в някои от тях

25 Април 2018 | 02:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Предсрочните избори в Турция заплашват да поставят Анкара пред сблъсък с някои части на Европа с големи турски малцинства, пише Voice of America.
Германия, Австрия и Холандия забраниха всякакви предизборни кампании или агитации на своя територия от турски политически партии до насрочените за 24 юни избори.
Въпреки това, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган дава знаци, че може да пренебрегне забраните.
„Нашите подготовки навън са най-вероятно завършени вече“, заяви Ердоган. „Няма да кажа в коя страна, но ще направя обръщение пред турски граждани в спортен салон с капацитета да приеме около 10 000 до 11 000 (души). Най-вероятно ще се съберем някъде в Европа и ще направя своето обръщение.“
Германия беше особено гласовита по отношение на кампанията за изборите.
„Нашата позиция в това отношение е твърда. Провеждането на предизборна кампания за друга държава в Германия не е позволено три месеца преди изборите“, заяви външният министър на Германия Хайко Маас, покрай срещата на външните министри на държавите от Г7 в Торонто. „Това се отнася до всеки, независимо откъде идва.“

Речите „не са желани“.

Австрийското и холандското правителство налагат подобни забрани.
„Речи на турски политици, които са част от предизборната кампания, са нежелани в Австрия и няма да продължават да са позволени“, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц пред радио станция.
„От една страна те блокират упражнението на повечето фундаментални демократични права, а от друга страна спорят, че има негативно развитие на демокрацията в Турция“, отвърна турският министър по европейските работи Йомер Челик.
Забраната за водене на предизборна кампания ще бъде сериозен удар за управляващата Партия на справедливостта и развитието и преизбирането на нейния лидер, Реджеп Ердоган.
Анализаторите отбелязват, че турските гласоподаватели в Европа имат силно желание да подкрепят Ердоган и неговата партия. Според тях подобна подкрепа може да се окаже решаваща в юнските избори.

Ердоган „може и да не спечели“.

„Ясно е, че всички проучвания на общественото мнение показват, че Ердоган може и да не спечели“, заяви политологът Ченгиз Актар. „Няма да бъде лесно. Той ще има нужда от всичката подкрепа, която може да получи. Ще бъде много рисковано за европейските съседи на Турция.“
Някои наблюдатели предполагат, че последните наложени забрани за агитации и предизборни кампании може да играят в полза на Ердоган.
„Много е трудно да се повярва, че те (Германия, Австрия и Холандия) са толкова очевидни към факта, че колкото по-трудна правят кампанията за Партията на справедливостта и развитието, толкова повече ще се засили подкрепата за нея и Ердоган, което ще му осигури победа в изборите“, пише колумнистът Барчин Йънанч във в. „Hurriyet“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган призова Кемал Кълъчдароглу да се кандидатира за президент на Турция

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган призова Кемал Кълъчдароглу да се кандидатира за президент на Турция

24 Април 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова лидера на основната опозиционна сила в страната - Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу да се кандидатира на предсрочните президентски избори, насрочени за 24 юни, пише вестник Hurriyet.
Ердоган говори пред парламентарната група на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) в столицата Анкара, като разкритикува Калъчдароглу за преговорите, които води с други партии за издигането на съвместен кандидат-президент.
„Г-н Кемал, не губете време. Елате и станете кандидат сега. Защо търсите кандидат тук и там? Защо не станете Вие кандидат?", заяви Ердоган в рамките на заседание на парламентарната група на ПСР.
„Това приляга за председател – да се кандидатура. Нека видим колко гласа ще даде нацията", добави Ердоган.
На 20 април парламентът на Турция прие законопроект, който предвижда предсрочни избори в страната на 24 юни. Предложението получи подкрепата на 386 депутати от управляващите и опозиционните партии. Редовните избори трябваше да се проведат през ноември 2019 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Ердоган и стратегическата грешка на Вашингтон

Protothema: Ердоган и стратегическата грешка на Вашингтон

24 Април 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Мнозина се чудят как ще се развият отношенията на Турция практически с всичките й съседни страни и какво в крайна сметка иска да постигне турския президент Реджеп Таийп Ердоган. Общ фактор в всички спорни въпроси са трудните отношения между Турция и САЩ, което повече не може да бъде отричано. Така че, как смята Вашингтон да се справи с този проблем, разсъждава в свой авторски материал стратегическият анализатор и специалист по мениджмънт на кризисни ситуации Панайотис Карампелас, препечатан от електронното издание на гръцкия вестник Prototema и представен без редакторска намеса от агенция „Фокус“ .
Истината е, че американо-турските отношения никога не са толкова лоши. Но ще бъде наивно някой да очаква... „развод“ в скоро време, освен ако не стане нещо наистина неочаквано. Причината е, че външната политика на Вашингтон е „бюрократично чудовище“, в което различните институции застъпват функциите си, има множество комитети и подкомитети, тинк-танкове, групи за натиск и лобиране – нещо обичайно за една свръх-сила. Независимо от съществуващите разбирания, че това „чудовище“ е гъвкаво за размерите си, е доста трудно въртящото се колело на американската външна политика да се завърти в съвсем различна посока достатъчно бързо.
Турция е привилегирован съюзник на САЩ от десетилетия най-вече заради размерите си, географската си позиция и специалната характеристика, която притежава като мюсюлманска страна – секуларността й. Именно затова сегашните им обтегнати отношения все още са далеч от разрив. Но точно тук се крие и проблемът на Вашингтон, както и на всички съседи на Турция.
Вашингтон смята, че сегашната криза е просто поредният епизод на отношенията с „претенциозен“ съюзник, който има тенденция към... пазарлъци от ориенталски тип. Те правят стратегическа грешка като си мислят, че ситуацията все още е под контрол или още по-голямото заблуждение, че всичко е обратимо. Факторите в САЩ вярват, че един ден Ердоган няма да го има и на негово място ще дойде по-умерен лидер, който ще се заеме със задачата да възстанови влошените отношения между САЩ и Турция до нормалното им състояние.
Но Ердоган не е нито Муамар Кадафи, нито Саддам Хюсеин. За разлика от тях той не гледа на настоящето или себе си недалновидно. Ердоган има по-мащабни планове за Турция и за себе си. За разлика от тях, той винаги се готви за утрешните предизвикателства. Той е загрижен за това кой ще го наследи и за наследството си.
Турция има докторат в изграждането на управленска система. Тя има ноу-хау. От смъртта на Мустафа Кемал Ататюрк изминаха 70 години и кемалисткият режим, до съвсем скоро, властваше в страната. И това е точно каквото иска Ердоган. Той иска да създаде собствен режим, в който той играе ролята на „баща“, на новия „Ататюрк“ (Баща на турците). Той цели прераждането една модерна Османска империя, която отново ще прегърне исляма, което противоречи на кемализма и напразните американски мечти за секуларна западно ориентира мюсюлманска държава, която трябва да бъде пример за ислямския свят. Всъщност, Ердоган просто не иска да стане новия Кемал; той иска да стане новия Султан. Следователно, неговите внимателни ходове след неуспешния държавен преврат през 2016 година – чистката във всички сфери на публичния живот и законодателните промени, целят материализацията именно на тази негова мечта.
Но това дори не е най-лошото за американските аспирации. Най-лошото е, че турската опозиция, вместо да бъде разумна сила срещу опасния главен план на Ердоган, го тласка към все по-екстремни позиции и се създава впечатление, че всички там се борят за претенцията да са допринесли най-много за възвръщането на загубеното османско величие. Като пример може да се даде заявлението на основната опозиционна партия, че веднага щом дойде на власт, тя ще „възвърне“ някакви 18 острова от Гърция, за които (според тях) Ердоган не прави нищо.Друга опозиционна партия говори за... 156 острова, които „безсрамните“ гърци са „окупирали“, а Ердоган толерира това и т.н.
И ако и това не е достатъчно лошо, самият турски народ, избирателите, които ще гласуват за следващия президент на Турция след Ердоган, от 10 години е изложен на невероятна безспирна и ежедневна анти-западна, анти-европейска, анти-американска, анти-гърцка, ислямистка и нео-османска фанатична пропаганда.
Имайки предвид горепосочените факти, дори и в Турция да има умерен политик (и той все още не е в затворническа килия...), той едва ли ще посмее да опита нещо, а дори и да посмее, в подобна политическа и социална среда на прекомерна агресия и нео-османски фантазии, той просто ще се провали тотално.
Дори и някой да опита да вземе властта като първоначално се придържа към подобна агресивна риторика, за да направи завой към по-умерени позиции в последствие, той е обречен на провал. Причината за това е проста. Ердоган направи точно това, но в обратната посока. Той дойде на власт като умерен политик и сега всички виждаме фундаменталната промяна в него и това, че той се стреми да създаде ислямистка и още по-агресивна Турция.
Все пак Ердоган имаше за свой ментор Фетулах Гюлен и по този начин получи подкрепата му и мощния гръб на организацията му, чрез която хората на Ердоган инфилтрираха всички сфери на държавата и обществото: медиите, предприятията, въоръжените сили, правосъдието, публичната администрация, образованието, местното управление и, разбира се, джамиите. Гюлен беше отстранен чак, след като бе изпълнена целта да се изградят основите на това, което в последствие стана „Ердоганизма“.
И кой може да се похвали с подкрепата на подобна организация, чрез която да насочи страната в по-умерена посока, особено в атмосферата на страх, която доминира турското общество след неуспешния държавен преврат?
Докато някои хора в американската столица вече „угояват телето“ в очакване на завръщането на... „блудния син“ Ердоган, новият османски султан вече подписа договори с Русия не само за придобиването на системи за противоракетна отбрана С-400, но, още по притеснително, за построяването на първата турска атомна електроцентрала на стойност 20 милиарда долара, което представлява втората от четирите основни стъпки, които са необходими на Турция, за да създаде собствен ударен ядрен потенциал.
Първата стъпка, създаването на балистични ракети с голям обсег, вече е в много напреднал стадий. Втората е гореспоменатото построяване на АЕЦ, а третата е обогатяването в нея на достатъчно количество обеднен уран за създаване на ядрени бойни глави. Четвъртата и последна стъпка е поставянето на тези ядрени бойни глави на балистични ракети.
Във Вашингтон и Тел Авив се страхуват от Иран, но най-неприятната изненада за тях, най-вероятно, ще дойде от съвсем друго място.
В общи линии, това, което се случи е, че САЩ създадоха „чудовище“. Техният страх „да загубят Турция“ ги доведе до там да прощават всеки грях на Турция, дори, когато той е извършен директно срещу американските интереси. Отказът на Турция през 2003-а да допусне войска на втора територия, за да се отвори втори фронт срещу Ирак от север е, може би, най-показателният пример.
Бавно, но сигурно, САЩ отгледаха турската арогантност. Турция се разглези, докато получаваше всички тези вредни сигнали и в крайна сметка стигна до извода, че на практика може да прави каквото си поиска без последствия, защото винаги в крайна сметка ще й бъде простено.
Именно затова САЩ трябва да осъзнаят, че Турция, която са познавали някога и Турция, за която са мечтали я няма и няма връщане назад. Сега Турция провежда собствената си политика и не няма да се впише в сферата на влияние на която и да е велика сила. Ердоган вярва, че вече е лидер на регионална суперсила и се бори неговата страна да стане глобален играч. Турция няма причини или стимул да се връща в нечие „стадо“ и да продължи да е оръдие в плановете на някоя велика сила, включително САЩ.
Кутията на Пандора е отворена и това, което излезе от нея, никога няма да бъде върнато обратно вътре...
Турция вече не е важен актив на Запада, а негова слабост. Колкото по-скоро факторите във Вашингтон разберат всичко това и колкото по-скоро те преминат към „План Б“, стига вече да имат такъв, толкова по-голям ще е шанса да се ограничат максимално гостратегическите загуби на САЩ в този регион и толкова по-възможно ще е за всички нейни съседи да получат някаква форма на значима подкрепа срещу заплаха, за която стои въпросът само „кога“ ще се прояви.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: ПАСЕ призова Турция да отложи изборите на 24 юни

„Джумхуриет”: ПАСЕ призова Турция да отложи изборите на 24 юни

24 Април 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова Анкара да отложи насрочените за 24 юни общи и президентски избори, пише вестник „Джумхуриет”. Като основен мотив се посочва, че „при сегашните условия в Турция, провеждането на гласуване не отговаря на критериите на Европа”. Решението е взето тази сутрин в Страсбург от името на Комисията за наблюдение и контрол на ПАСЕ. Допълнителните мотиви са:
- промяната на избирателния закон само един месец преди решението за провеждане на избори;
- продължаването на извънредното положение в страната;
- сериозните съмнения относно сигурността на избирателите и на самото преброяване на гласовете;
- силно дискусионното решение за зачитане за валидни на избирателните пликове без печат от СИК.
Въз основа на тези мотиви се прави заключението, че „просто няма как изборите в Турция на 24 юни да се проведат в една демократична обстановка”, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Стоянова, анализатор на Европейските процеси: Свидетели сме на нова словесна война по оста Виена-Анкара

Мария Стоянова, анализатор на Европейските процеси: Свидетели сме на нова словесна война по оста Виена-Анкара

24 Април 2018 | 08:53 | Агенция "Фокус"
София. Свидетели сме на нова словесна война по оста Виена-Анкара. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Мария Стоянова, анализатор на Европейските процеси, по повод забраната на австрийското правителство за провеждане на предизборна агитация за предстоящите през юни турски президентски и парламентарни избори. Стоянова уточни, че напрежението в момента ескалира, но в исторически план – то не е от вчера.
„Неведнъж Турция е използвала своята диаспора, като непрекъснато се припомня на турските граждани да не се поддават на асимилационните опити от страна на държавата, в която живеят. Това, естествено, е повод за напрежение, тъй като, ако погледнем развитието на Турция напоследък, става ясно, че то се разминава с начина на живот в съответната държава. Естествено, те нямат интерес на територията им да живеят хора между две системи, идеологии, нагласи и мироглед, които не просто диаметрално се различават, а направо се сблъскват“, обясни Мария Стоянова. Тя допълни, че австрийският канцлер Себастиан Курц може в крайна сметка да помогне на турския държавен глава Реджеп Ердоган да влезе в ролята на жертва пред привържениците си, продължавайки да чука на врати, които биват затваряни пред него. Мария Стоянова уточни, че това би било неблагоприятно развитие за диалога ЕС-Турция, в който домакин на първия пробив бе именно България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция отправи официална молба към Германия за отваряне на избирателни секции в консулствата на територията й

Hurriyet: Турция отправи официална молба към Германия за отваряне на избирателни секции в консулствата на територията й

23 Април 2018 | 18:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. В понеделник, 23 април, Анкара отправи официална молба към управляващите в Берлин за откриване на избирателни секции в турските консулства на територията на ФРГ, съобщава вестник Hurriyet.
Около 1,4 милиона турски имигранти, живеещи в Германия, имат право да гласуват на предсрочните парламентарни и президентски избори, насрочени за 24 юни. Ако германските власти отговорят положително на искането на Анкара, то турските имигранти ще имат право да гласуват периода от 4 до 17 юни. В случай на втори тур на изборите за президент, турските граждани ще могат да гласуват от 30 юни до 4 юли.
През април 2017 г. над 697 000 турски имигранти в Германия упражниха правото си на глас на референдума за конституционни промени. Избирателната активност бе 49%.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euractive: Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Австрия „ще плати цената“ за забраната на турската предизборна кампания

Euractive: Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Австрия „ще плати цената“ за забраната на турската предизборна кампания

23 Април 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува Австрия, че планира да забрани на своя територия воденето на предизборна кампания за предстоящите през юни избори в Турция , заявявайки, че страните, които се опитват да подкопаят демократичната борба на страната му, ще си „платят цената“, предава Euractive.
Ердоган тази насрочи избори за 24 юни за президент и парламента на страната, като изнесе изборите за година и половина по-рано от предвиденото.
Както Австрия, така и Холандия обявиха, че правителствата им няма да гледат с добро око на всякакви евентуални кампании на турски политици на тяхна територия.
По-време на интервю пред местна медия Ердоган се насочи към австрийския канцлер Себастиан Курц, който по-рано заяви, че мероприятията, свързани с предизборната кампания в Турция „не са добре дошли“ и няма да бъдат позволени. Ердоган изрази мнение, че стъпките, предприети от Курц, „ще се обърнат срещу самия него“.
„Турската борба за демокрация не може да бъде лесно ограничена", заяви турският президент.
„Турското ръководство в Ердоган години наред се опитва да инструментализира общностите от турски произход в Европа. Такъв е случаят с кампанията на Ердоган и с тази на поддръжниците му“, заяви Курц по време на радиоинтервю.
Холандският министър-председател Марк Рюте на свой ред заяви, че кампанията в Холандия ще бъде „нежелана“. „Това са турски избори, така че кампанията трябва да остане в Турция“, заяви той, като предупреди, че всяка кампания на турски политици може да предизвика обществени безредици в Холандия.
Турският министър по въпросите, свързани с ЕС, Омер Челик също разкритикува правителствата на Австрия и Холандия, заявявайки, че те „не се опират на демократичните ценности“.
„С този подход Австрия и Холандия тровят демократичните ценности в собствените си страни. По този начин те помагат за разпространението на расистки политически движения, враждебни към ценностите на Европейския съюз“, написа той на профила си в социалната мрежа „Туитър“

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Реджеп Тайип Ердоган отправи предупреждение към Австрия

„Локално“ (Македония): Реджеп Тайип Ердоган отправи предупреждение към Австрия

23 Април 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи предупреждение към Австрия, след като в петък австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че предизборните митинги , свързани с предстоящите избори в Турция, насрочени за юни, ще бъдат забранени на територията на страната му, предава македонската медия „Локално“.
„ Мерките, предприети от Австрия, ще се обърнат срещу нея“, заяви Ердоган след обявяването на предсрочни избори в Турция. Той отбеляза, че „борбата на Турция за демокрация не може лесно да бъде спряна“, предупреждавайки, че онези, които се опитват да предотвратят това „ще си платят цената“.
Ердоган добави, че се подготвя нова среща в чужбина с 10-11 хиляди гласоподаватели, но не обяви в кои държави.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"CNN.gr"(Гърция): Ново предупреждение от Австрия към Турция: Няма да позволим предизборни прояви

"CNN.gr"(Гърция): Ново предупреждение от Австрия към Турция: Няма да позволим предизборни прояви

23 Април 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Австрия отправи ново предупреждение към Турция след като съобщи, че няма да позволи предизборни прояви на нейна територия по повод предсрочните президентски и парламентарни избори, предава CNN.gr, като се позовава на съобщение на Агенция АРА.
Гръцкото издание цитира изявление на говорителя на канцлера на Австрия и лидер на Консервативната партия Себастиян Курц, според което страната смята да забрани всякакви предизборни агитация, както на управляващата партия на президента Ердоган, така и на опозиционните партии.
Според CNN.gr Австрия отхвърля предупрежденията на турския президент Реджеп Ердоган и на министъра по европейските въпроси Омер Челик, които заявиха, че подобно поведение на канцлера Куртц ще се върне като бумеранг върху страната му.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Либертас“ : Реджеп Тайип Ердоган разкритикува Австрия

„Либертас“ : Реджеп Тайип Ердоган разкритикува Австрия

23 Април 2018 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нападна Австрия, след като в петък австрийският канцлер Себастиан Курц заяви , че предизборните агитации свързани с насрочените юнски избори в Турция ще бъдат забранени, предава македонското електронно издание „Либертас“.
„Мерките, които предприема Австрия ще се обърнат срещу нее“, предупреди Ердоган, подчертавайки, че „турската борба за демокрация не може лесно да се прекрати“. Той обеща, че тези, които ще се опитат да попречат на турската демокрация „ще платят цената“.
По повод на предсрочните избори, които той обяви, турският президент подчерта, че подготвя среща в чужбина с 10-11 хиляди избиратели, но не каза в коя държава.
Ердоган изтъкна още, че съдбата на двамата задържани в Турция гръцки войници е свързана с решението на Гърция дали да екстрадира осемте турски войници, които са избягали там след неуспешния преврат през юли 2016 г.
„Ако ни дадат участниците в опита за преврат, ще вземем предвид съдбата на гръцките войници“, добави той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Заплахата идва от стратегическите ни партньори

Реджеп Таийп Ердоган: Заплахата идва от стратегическите ни партньори

22 Април 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че САЩ и съюзниците им снабдяват терористите с безплатно оръжие, докато в същото време отказват да продават същите оръжия на Турция, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
В интервю пред турската телевизия NTV той заяви: “Откъде идва заплахата? Идва предимно от стратегическите ни партньори. Ние не можем да купим оръжия от САЩ с нашите пари, но, за съжаление, САЩ и коалиционните сили дават тези оръжия, заедно с амуниции, на терористичните организации безплатно“.
„Йени Шафак“ обяснява, че подкрепата на САЩ за терористичната групировка отдавна дразни Анкара и по-конкретно това, че Вашингтон гледа на ПКК (Работническата партия на Кюрдистан) и издънката й в Сирия – „Демократически съюз“ (ДС) и военното й крило „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС), като на „надежден партньор“ в борбата срещу „Ислямска държава“ и продължава да я снабдява с оръжия и оборудване въпреки яростните протести на Турция.
Що се отнася до предстоящите предсрочни избори, Ердоган заяви, че управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ ще продължи да управлява ако народът желае това и ще отстъпи ако той каже „достатъчно“.
В петък, припомня турското издание, турският парламент прие закон, с който назначи провеждането на предсрочни президентски избори на 24 юни т.г. Преди това тези избори бяха назначени за ноември 2019 година (С тях ще завърши прехода на властовата система в Турция от парламентарна към президентска – бел. ред.)

Агенция „Фокус“ припомня:

Отношенията между Турция и САЩ започнаха да се влошават, когато Вашингтон взе решение да използва сирийските кюрди, „Демократическият съюз“ и военното му крило - „Отрядите за народна самоотбрана“, които са издънка на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и признават са свой духовен и идеологически водач намиращия се в затвор в Турция лидер на ПКК Абдула Йоджалан, в борбата си срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ и продължи да отказва да снабдява Турция с определени видове въоръжение. Анкара реши, на първо време, да вкара клин между населените с кюрди региони в Северна Сирия – Африн и Рожава, осъществявайки операция „Щита на Ефрат“, заемайки позиции по източния бряг на реката и оставяйки си свободен изход към провинция Алепо. Тъй като, въпреки непрестанни предупреждения и искания, САЩ не се отказа от подкрепата си за кюрдите, Турция предприе конкретни действия и на 20 януари т.г. осъществи операция „Маслинова клонка“, съвместно със съюзниците си от сирийската опозиция „Свободната сирийска армия“, в по-малкия, но и ключово разположен, кюрдски регион – Африн, която завърши за 56 дни с превземането на едноименния град. От тук нататък, Анкара иска да продължи офанзивата си срещу сирийските кюрди на изток към Манбидж, където са разположени части на Въоръжените сили на САЩ. Ердоган вече на няколко пъти заяви, че ВС на Турция ще осъществят операцията на всяка цена и дори постигна частична уговорка с бившия Държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън, която пропадна след уволнението му. По този начин отношенията между съюзниците в рамките на НАТО – САЩ и Турция – към момента са всичко друго, но не и съюзнически.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турският президент: Заплахата идва от стратегически партньори

Турският президент: Заплахата идва от стратегически партньори

21 Април 2018 | 22:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. В интервю за турската телевизия NTV президентът Реджеп Тайип Ердоган заявява, че заплахата идва предимно от стратегически партньори, предава турската Anadolu Agency.
„Откъде идва заплахата?Тя идва предимно от стратегически партньори", заявява президентът в интервюто.
„Ние не можем да закупим оръжия от САЩ с нашите пари, но за нещастие САЩ и коалиционните сили дават тези оръжия и амуниции на терористични организации безплатно“, продължава той.
САЩ подкрепят сирийското крило на ПКК. Американската подкрепа за тази организация от дълго време дразни Анкара. САЩ продължават да ги снабдява с оръжия въпреки силните протести от страна на Турция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Турция иска да удвои сегашните си нива на растеж до 2023 година

Реджеп Таийп Ердоган: Турция иска да удвои сегашните си нива на растеж до 2023 година

21 Април 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция иска да постигне търговски оборот от един трилион долара и брутен вътрешен продукт от два трилиона долара, заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган в събота, цитиран от електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
„Трябва да удвоим сегашния растеж на Турция, за да постигнем целите си за 2023 година“, когато ще Турската република ще стане на сто години, заяви президента на страната Реджеп Таийп Ердоган по време на мероприятие за външните икономически отношения на Анкара в Истанбул.
Турският президент е на мнение, че, за да отговори на предизвикателствата в икономическото си развитие, страната трябва да развива високи технологии и да намали вноса на високотехнологични продукти.
„Това е замисълът зад широк спектър от ходове, като построяването на АЕЦ „Аккую“, производството на турски автомобил, развитието на военно-промишления комплекс, инвестициите във възобновяема енергия“, добави Ердоган.
Той отбеляза, че успоредно с икономическия растеж на Турция се увеличават и инвестициите й на глобално ниво и заяви, че някои хора се опитват да използват режимът на извънредно положение, за да демотивират инвеститорите.
„За Бога, до сега използвано ли е извънредното положение за нещо други, освен борба с тероризма“, попита Ердоган, като увери, че то не вреди на борбата за демокрация, правата и свободите на гражданите.
„То вреди само на терористични групировки като ПКК (Работническата партия на Кюрдистан), „Ислямска държава“ и ФЕТО (Терористичната групировка на Фетулах Гюлен, както я наричат турските власти) и на никой друг“, подчерта турският президент.
Yeni Safak припомня, че в сряда, по предложение на министър-председателя Бинали Йълдъръм, турският парламент удължи извънредното положение в страната за седми път. Анкара предприе тази мярка за първи път на 20 юли 2016 година след неуспешния опит за държавен преврат, организиран, според турските власти, от организацията на ислямския проповедник Фетулах Гюлен, който от години живее в САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бинали Йълдъръм: Президентската система ще ни направи по-силни

Бинали Йълдъръм: Президентската система ще ни направи по-силни

21 Април 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви в събота, че новата правителство, начело с президент, ще укрепи политическата система на страната, предава Anadolu Agency.
„С президентската система на правителството, ние правим нова стъпка към засилването на политическата ни система“, заяви Йълдъръм в Анкара.
Турският премиер заяви, че след провеждането на изтеглените за 24 юни президентски избори, новата система, която ще има силен турски парламент и силна изпълнителна власт, ще влезе веднага в сила.
„Анадолската агенция“ припомня, че през април 2017 година в Турция се проведе референдум, в който избирателите бяха попитани дали искат страната да премине от парламентарна към президентска политическа система. Желаещите промяна в системата на управление спечелиха допитването с 51,3% срещу 48,7%.
Според приетите промени, броят на депутатите в парламента ще се увеличи до 600 души от 550, а президентските и парламентарните избори ще се провеждат на всеки пет години. Освен това, президентите ще могат да запазят връзките със своята политическа партия. Премахва се поста министър-председател.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”(Турция):  Турският Меджлис прие предложението за предсрочни общи избори на 24 юни

„Джумхуриет”(Турция): Турският Меджлис прие предложението за предсрочни общи избори на 24 юни

21 Април 2018 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Меджлисът прие предложението на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на Партията на националистическото движение (ПНД) за провеждане на предсрочни общи избори на 24 юни, пише вестник „Джумхуриет”.
При извършеното гласуване в петък това предложение е подкрепено от 386 депутати от всичките 550 места в Меджлиса. (Това е „голямо” квалифицирано мнозинство от над 2/3, или 367 гласа. Означава, че в момента ПСР и ПНД имат достатъчно мнозинство дори и за директна промяна на основния закон, без да се ходи на референдум. „Малкото” квалифицирано мнозинство при сегашния състав на Меджлиса е от 3/5 е 331, а обикновеното от ½ е 276 гласа. – бел. на „Фокус”).

Ето и част от мотивите на ПСР/ПНД за предсрочния вот:

„Предизвикалият допитването до народа (референдума) от 16 април 2017 година процес, пътят и перспективата, които бяха отворени пред народа, всъщност спечелиха подобна категоричност и решителност. Развиващите се в района ни исторически събития; връзките ни с ЕС; както и глобалните процеси, правят задължително преодоляването на неизвестността и преминаването час по-скоро към управление със система на президентско правителство. Което е потвърдено и от волята на народа по време на същия референдум от 16 април 2017 година.
Поради тези причини напрегнатостта на дневния ред във вътрешен и външен план направиха наложително вземането на решение за предсрочни избори, чрез които възможно най-скоро да се преодолее тази напрегнатост и неизвестност. Както е известно, съгласно временния чл. 21 от Конституцията, ако Меджлисът вземе решение за предсрочни избори, те се провеждат едновременно като президентски и като общи парламентарни избори. В тази връзка, на основание на чл. 77 и временния чл. 21 от Конституцията, както и на чл. 8 от Закона за изборите на народни представители, предлагаме Меджлисът да вземе решение за провеждане на общи избори за следващ 27-ми състав на Турското велико народно събрание (ТВНС) на 24 юни 2018 година, неделя.”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турският парламент утвърди 24 юни като дата за провеждане на извънредните избори

Reuters: Турският парламент утвърди 24 юни като дата за провеждане на извънредните избори

20 Април 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент одобри предложението президентските и парламентарните избори в страната да се проведат на 24 юни, повече от година преди редовно планираните, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че те трябва да се проведат по-рано, предава Reuters.
Депутатите от опозиционната прокюрдска Демократична партия на народите излезе от залата на парламента в знак на протест преди гласуването. Останалите депутати подкрепиха единодушно решението.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Предсрочните избори в Турция са организирани, за да се осуетят „зловредните схеми“

Yeni Safak: Предсрочните избори в Турция са организирани, за да се осуетят „зловредните схеми“

19 Април 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг заяви в четвъртък, че планираните предсрочни избори в Турция са стъпка, която ще осуети „зловредните планове“, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
В изказване пред „Анадолската агенция“ в столицата Анкара, Боздаг заяви: „Изместването на изборите за по-рано е стъпка, която осуетява зловредните планове, които някои си правят срещу Турция. Новата система на управление ще бъде приложена чрез волята на хората на 24 юни“.
Вицепремиерът обяви, че турците ще започнат „нова ера“ след предсрочните избори.
„Решихме да преместим изборите за по-ранна дата, за да предотвратим нанасяне на вреди на Турция“, заяви той, като добави, че това ще сложи край на дебатите относно изборите в страната.
„Сценарият за Турция вече ще се пише от турския народ, а не от други, всички ще бъдат включени в сценария, написан от народа“, категоричен е Боздаг.
Вицепремиерът съобщи още, че на предстоящите предсрочни избори настоящият президент Реджеп Таийп Ердоган ще бъде издигнат като кандидат на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР), опозиционната Партия на националистическото движение (ПНД) и народа. Той призова лидерът на основната опозиция – Републиканската народна партия (РНП) - Кемал Кълъчдаролу да оспори изборите.
Според Боздаг, по-ранното провеждане на президентския вот ще има „позитивен“ ефект върху пазарите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.