НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

От дигитални ползватели към дигитални създатели – модерното образование и иновации са шансът на България и Европа (ОБЗОР)

От дигитални ползватели към дигитални създатели – модерното образование и иновации са шансът на България и Европа (ОБЗОР)

19 Април 2018 | 18:55 | Агенция "Фокус"
София. На 19 април в София се проведе първата част от конференцията в сектор образование на българското председателство на тема “Educate to create: от дигитални ползватели към дигитални създатели”. Във форума участват над 350 души – представители на национални и европейски институции, политици, педагози, студенти, иноватори, представители на бизнеса и изследователи. Дискусиите на събитието са съсредоточени върху подготовката на учители, сътрудничество на образователните институции с бизнеса и ролята на родителите в неформалното образование. Старт на събитието даде зам. министър-председателят на България Томислав Дончев. Той заяви необходимостта от нови технологии и роботизация за българското образование. Според него в рамките на едно поколение се случват повече промени, отколкото дори в цялата предишна история на човечеството. Той, обаче засегна като по-важно темата дали технологичното развитие върви в синхрон с развитието на всички останали системи, които имаме. Други важни предизвикателства според Дончев са кои са уменията на бъдещето, които ние трябва да развиваме, както и създаване на условия за критичното мислене, в което трябва да инвестираме. Според него няма нещо, което да ни спаси от неща като фалшивите новини например, и е необходимо в този контекст да се инвестира върху способността на хората да мислят, разсъждават, анализират.
На събитието присъства също така министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той приветства всички лектори и гости на събитието и сподели, че свързването на умението да създаваме и дигиталните умения в образованието е ключово. Според Вълчев днес в училищата ни се обучават деца, които ще бъдат на пазара на труда и след 40 години. Неравенствата при тези деца ще зависят от това къде има дигитални създатели и къде има създатели въобще. От умението да свързваме дигиталните умения в образованието ще зависи и разпределението на добавената стойност на инвестициите, както и на развитието на човешкия капитал. Според министърът на образованието ще бъдем все по-изненадвани от скоростта на промените около нас и трябва да се постараем да бъдем крачка по-напред от тях, което пък се изразява в насърчаването на създаването на повече създатели. Според Вълчев, България е страна с традиции в информатиката и компютърното програмиране и все по-силно имаме перспективата да бъдем лидери в това отношение.
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова също направи изявление по време на откриването на конференцията. Тя сподели, че модерното образование и иновации са шансът на България и Европа. Според нея конференцията “Educate to create: от дигитални ползватели към дигитални създатели” е едно от най-важните събития по време на Европредседателството и резултатът от нея се очаква да бъде изготвянето на призив за действие от столицата ни, който да начертае конкретни стъпки и да даде тласък на дигиталното образование в цяла Европа. Тя сподели също така, че Министерски съвет вече е приел над 11 програми за модернизация на българското образование. Като нещо изключително важно, кметът на София посочи възможността, която дигиталните технологии дават, а именно включване на 100% от децата в образователната система. Това включва дигитални дъски, които вече има в 90% от училищата в столицата; електронни дневници, които са налични в 20% от учебните заведения; „Смарт“ класни стаи, които има в 11 училища вече, както и въвеждането на предмети с обучения в различни профили с насоченост към ИТ технологиите още от ранните класове. Фандъкова сподели, че Столична община, чрез своята Общинска агенция по инвестиции вече е разработила демо версия на платформата „Работа и обучение“, в която ще бъдат представени всички училища и университети в София с информация за специалности, профили и професионални направления. Това ще позволява на работодателите много бързо да намират кадрите, от които имат нужда, да проследят процеса на обучението им и да участват активно в него и обратното – училищата и обучаващите се да се запознават с бизнес възможностите, които компаниите предлагат.
На територията на столицата работят около 5000 малки и над 20 големи компании в ИТ сектора. Към момента ИТ секторът заема 5.7% от икономиката в София, а работещите хора в сектора са над 40 000. Хората, работещи в сектора са с едни от най-високите заплати и това е една сфера, която би позволила повишаване на стандарта и качеството на живот в столицата.
На събитието присъства и участва в един от работните панели заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Тя сподели, че едно от най-големите предизвикателства е да направим учителите създатели и откриватели на млади талантливи хора. Това не може да бъде постигнато само с технически средства и техническо оборудване, а и чрез създаване на среда, която да ги предразполага. Според нея това, което трябва да се направи е намирането на общи възгледи за това как да се въздейства на местата, които произвеждат креативни и иновативни кадри. За целта трябва да се говори с училищния мениджмънт – училищни лидери и директори, че една подобна инициатива би създала една креативна среда, както за учители, така и за ученици. Ако децата бъдат запознати с процесът на работа на самия бизнес, лесно ще могат да направят връзката между този процес и образованието.
Еврокомисарят за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич също беше един от приветстващите и откриващите събитието участници в конференцията. Наврачич каза, че трябва да се убедим, че младите хора не са само дигитални консуматори, но и дигитални създатели. Той и европейските лидери разработват европейска образователна система, която се очаква да бъде въведена през 2025 година. В нея ученето, разработването и провеждането на практически експерименти няма да бъдат възпирани от границите на държавните стандарти. Първата част от инициативата беше представена през януари 2018 година, а втората и част се очаква да бъде представена през май 2018 година по думите на еврокомисаря. Според него понятия като изкуствен интелект, обработка на огромно количество информация и роботите вече не са футуристични понятия, а такива, които стават все по-важна част от ежедневието ни. Събитието ще продължи и в рамките на утрешния ден – 20 април, когато на него ще присъстват Европейският комисар за дигитална икономика и общество Мария Габриел, министърът на образованието в Полша Анна Залевска и председателят на комисията по образование на Европейския парламент Петра Камереверт.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Тибор Наврачич: Трябва да се убедим, че младите не са само дигитални консуматори, но и дигитални създатели

Еврокомисарят Тибор Наврачич: Трябва да се убедим, че младите не са само дигитални консуматори, но и дигитални създатели

19 Април 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се убедим, че младите не са само дигитални консуматори, но и дигитални създатели. Това каза еврокомисарят за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич по време на конференцията на тема “Educate to create” в София Тех парк, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Образованието стои на върха на политическия дневен ред на Европейския съюз. Заедно с Европейските лидери искаме да разработим европейска образователна система до 2025 г., в която ученето, разработването, провеждането на експерименти няма да бъдат възпирани от границите на държавните стандарти. Първата част от инициативата представих през януари 2018, а следващата ще бъде готова и представена през май 2018 г.“, допълни той. „Отбелязвайки промяна в начина на образование, трябва да бъде отбелязано и подобрение в самото общество. Изкуственият интелект, огромно количество информация и роботите не са вече футуристични понятия – те стават все по-важна част от ежедневието ни“, каза още Наврачич.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: В платформата „Работа и обучение“ на Столична община са представени всички училища и университети в София с информация за специалности, профили, професионални направления

Йорданка Фандъкова, кмет на София: В платформата „Работа и обучение“ на Столична община са представени всички училища и университети в София с информация за специалности, профили, професионални направления

19 Април 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. В платформата „Работа и обучение“ на Столична община са представени всички училища и университети в София с информация за специалности, профили, професионални направления. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на конференцията на тема “Educate to create” в София Тех парк, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Столична община чрез своята Общинска агенция по инвестиции разработи демо-версия на образователна платформа наречена „Работа и обучение“. Представени са всички училища и университети в София с информация за специалности, профили, професионални направления. Това позволява на работодателите много бързо да намерят кадрите, от които имат нужда, да проследят процеса на обучение на тези кадри и да участват в него и обратно – училищата да се запознаят с бизнес възможностите“ допълни още тя. „В 100% в училищата в София има интернет вече от години. 90% от училищата разполагат с интерактивни дъски, макар и в недостатъчно количество. „Смарт“ класни стаи има вече в 11 училища в столицата. В 20% от училищата се използват електронни дневници. Вчера стана дума в Минитерски съвет, че този процес трябва да се ускори. В 36 училища се осъществяват обучения в различни профили с насоченост към ИТ технологиите. В 73 училища в София още от 1 клас се изучават информационни технологии и компютърно моделиране. Въпреки тези резултати обаче, ние сме наясно, че все още сме в началото. Имаме нужда от спешни действия и аз се надявам в ръцете на модерното управление на МОН, да направят така, че в следващите година две да имаме вече такива резултати, които да ни позволят да говорим за развитие на това образование“ допълни още кметът на Столична община. „От своя страна София е домакин на големи прояви и ние сме много щастливи, че тази година, благодарение на еврокомисар Мария Габриел тук ще се проведе Дигиталната асамблея, която ще продължи с WebIt и ще сме свидетели на най-голямото събитие за тази година в този сектор в Европа, а именно дигиталната седмица. По време на тази седмица очакваме да се проведе и балканския хакатон, за да говорим за свързаност на Балканите, което е и един от приоритетите на Европредседателството“, каза още Фандъкова.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: ИТ секторът заема 5.7% от икономиката в София, работещите в него са повече от 40 000 души

Йорданка Фандъкова, кмет на София: ИТ секторът заема 5.7% от икономиката в София, работещите в него са повече от 40 000 души

19 Април 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Работещите в ИТ сектора в София са повече от 40 000 души, 1/3 от тях са жени. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на конференцията на тема “Educate to create” в София Тех парк, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „През последните години София се утвърди като място отворено към създаване на нови компании, включващи иновациите и дигиталните технологии в своята дейност. Ние си поставихме за цел София да се развива не само като зелен град, но и като град на иновациите. По данни на Института за пазарна икономика ИТ секторът заема 5.7% от икономиката в София. Заетите в този сектор са с едни от най-високите заплати в страната. На територията на столицата работят около 5000 малки и над 20 големи компании със служители около 250 души. Тук са 89% от всички български компании, които работят в този сектор“, каза още Фандъкова. „Това е една сфера, която наистина позволява повишаване стандарта и качеството на живот в нашия град. Ние разбираме това и се опитваме да подкрепим развитието на този сектор. Факт е, че младите хора са отворени към иновациите и дигиталните технологии. Както вече стана дума всички вече са ползватели на дигитални продукти. Използването им прави уроците и обучението по-интересни и по-модерни. Дигиталните технологии позволяват включването на всички деца, включването на 100% от децата. Това е изключително важен факт. Очаквано, София е водеща в сферата на използване на нови технологии в образователния процес“, каза още тя.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Модерно образование и иновации – това е шансът на България и на Европа

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Модерно образование и иновации – това е шансът на България и на Европа

19 Април 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. Модерно образование и иновации – това е шансът на България и на Европа. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на конференцията на тема “Educate to create” – от дигитални ползватели към дигитални създатели в София Тех парк предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен днес се открива едно от най-важните събития по време на Европредседателството. Резултатът от тази конференция очакваме да бъде много важен - изготвяне на призив за действие от София, който се надяваме да начертае конкретни стъпки и да даде тласък на дигиталното образование, както в България, така и в цяла Европа“ каза още тя. „За всички нас, които сме тук, съм убедена, че качественото образование е ключов фактор за развитието на икономиката. Модерно образование и иновации – това е шансът на България, това е шансът на Европа. Този шанс е днес, утре ще бъде късно – време е да действаме. Искам да поздравя българското правителство и Министерството на образованието и науката с много активните реформи, които провеждат в момента в българското образование. Резултатът в образованието, както знаем, за съжаление не идва утре, той ще дойде много по-късно, но усилията си заслужават“ допълни още Фандъкова. „Вчера г-н Вълчев внесе, а Министерски съвет прие над 11 програми за модернизация на българското образование. Това е начинът, но най-важни са инвестициите в учителите и обучението им. Ако искаме да имаме създатели днес или утре, ние трябва да имаме учители създатели. Нека първо да си пожелаем всички учители да бъдат дигитални ползватели, което все още не е факт, но да мислим и по-смело, да привличаме млади учители, да привличаме не само учители с дигитални умения, а и създатели“ каза още кметът на Столична Община.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Свързването на умението да създаваме и дигиталните умения в образователните системи е ключово

Министър Красимир Вълчев: Свързването на умението да създаваме и дигиталните умения в образователните системи е ключово

19 Април 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. Днес се обучават деца, които ще бъдат на пазара на труда и след 40 години. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на конференцията на тема “Educate to create” в София Тех парк предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На тази конференция имаме представители на редица технологични компании, бих казал някои от най-големите технологични компании. След десетилетие или две, неравенствата няма да бъдат между дигитални ползватели, всички ще бъдем дигитални ползватели. Неравенствата ще зависят от това къде има дигитални създатели и къде има създатели въобще. От това ще зависи и разпределението на добавената стойност, на инвестициите, на развитието на човешкия капитал. Свързването на умението да създаваме и дигиталните умения в образователните системи е ключово – то е едно от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени. Трябва да ги плетем във всички учебни програми и във всички учебни дисциплини“, каза още министър Вълчев. „Ние ще бъдем все по-изненадвани от скоростта на промените и трябва да се опитаме да бъдем една крачка по-напред от промените. Тази крачка е да направим така, че образователните системи да създадат повече създатели. Това е много трудно, ние ще се опитаме с дисциплини като компютърно моделиране, което въвеждаме от идната учебна година за ученици от 3-ти клас и с разширяване на дейностите по програмиране. Същевременно не трябва да забравяме, че именно човекът е в центъра на дигитализациите и иновациите. За това ние трябва да инвестираме във всички умения на лицата“, допълни още той. „България е страна с традиции в информатиката и компютърното програмиране. Днес ние имаме все по-силно перспективата да бъдем лидери в това отношение, да задържим повече млади хора и да създадем повече добавена стойност, залагайки на този отрасъл. Образователните системи днес обучават деца, които ще бъдат на пазара на труда и след 40 години и не само там, а и в едно трансформирано общество. Ние трябва, в резултат на тази конференция, да се опитаме да намерим тези безспорни неща, за които имаме достатъчна увереност, че трябва да инвестираме - усилия и ресурси. Пожелавам ползотворна работа на конференцията и се надявам да имаме добри резултати, които да се отразят на всички образователни системи“, каза още министърът на образованието и науката.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В София Тех Парк ще се проведе конференция в сектор образование на Българското председателство на тема „Educate to create: от дигитални ползватели към дигитални създатели“

В София Тех Парк ще се проведе конференция в сектор образование на Българското председателство на тема „Educate to create: от дигитални ползватели към дигитални създатели“

19 Април 2018 | 07:11 | Агенция "Фокус"
София. В София Тех Парк ще се проведе знаковата конференция в сектор образование на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз на тема „Educate to create: от дигитални ползватели към дигитални създатели“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.
Във форума ще участват над 350 души – представители на национални и европейски институции, политици, педагози, студенти, иноватори, представители на бизнеса и неправителствения сектор и изследователи.
Старт на събитието ще бъде даден от зам. министър-председателя на България Томислав Дончев, министъра на образованието и науката на България Красимир Вълчев, и еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наварачич. Европейският комисар за дигитална икономика и общество Мария Габриел, министърът на образованието на Полша Анна Залевска и председателят на комисията по образование на Европейския парламент Петра Камереверт ще открият втория ден от събитието.
Сесиите по време на конференцията ще бъдат ръководени от международни експерти в областта на образованието и лидери от света на политиката, бизнеса и научните изследвания.конференцията ще постави фокус върху спешната необходимост от повишаване на основните и дигиталните умения и върху необходимостта от качествено образование за всички по природни науки, технологии, инженерни науки, математика, предприемачество (STEM и STEAM).Дискусиите ще се съсредоточат върху подготовката на учителите, сътрудничеството с бизнеса и ролята на родителите и неформалното образование.
Сред темите на конференцията е и развитието на политиките на европейско равнище, включително прегледа на Рамката за ключовите компетентности от 2006 г., Европейския дигитален образователен план за действие и Пакета за модернизиране на образованието.
Конференцията, организирана от Министерството на образованието и науката и генерална дирекция "Образование" на Европейската комисия, ще бъде предшествана от еднодневна среща на работната група на Комисията по дигитални умения и компетентности на 19 април в НДК.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.