НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов изрази задоволство от решението на ЕК да бъдат вложени 1 млрд. евро за суперкомпютри (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов изрази задоволство от решението на ЕК да бъдат вложени 1 млрд. евро за суперкомпютри (ОБЗОР)

19 Април 2018 | 21:31 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов изрази задоволство от решението на ЕК да бъдат вложени 1 млрд. евро за подготовката на Европа в сферата на дигитализацията. Еврокомисарят Мария Габриел уточни, че тази сума ще бъде инвестирана в суперкомпютри, като 486 млн. евро от нея са осигурени от ЕК, а останалата част от държавите-членки, сред които и България. До момента 16 страни от ЕС са се включили в тази инвестиция. Амбицията е в рамките на 4 години Европа да бъде сред трите водещи сили в света в областта на суперкомпютрите.
Според Борисов Европа е доста изостанала от тази сфера и неслучайно водещите икономически сили Китай, САЩ и Япония притежават тези суперкомпютри. По думите му градски транспорт, авио- и жп транспорт без човешка намеса може да бъде направен със суперкомпютри. Според него, докато в Китай, САЩ и Япония са инвестирали в супермашини и компютри, технологии, космически програми, Балканите тепърва са правили пречиствателни станции, подменяли са жп линиите или за първи път са се строили магистрали. Премиерът отбеляза, че има още държави на Балканите, които нямат и една цяла магистрала. По думите му България има своите огромни традиции в тази сфера и затова според него трябва да участва активно. „Доста безнадеждно на пръв поглед сме изостанали, но в тази сфера със своите традиции, защото виждате от Джон Атанасов до десетките български деца, които печелят и се връщат от олимпиади в света по математика, физика, със златни медали, имаме огромен потенциал. С отделените средства, с тези регионални центрове, с тези мощни процесорни системи, които ще бъдат изграждани, имаме опит в това, с водещото начало на Германия, Франция и други европейски държави като високотехнологични, можем да се обединим, да сложим необходимите пари и да се върнем обратно до четвъртото място, където сме били. Сега сме извън десетката“, допълни премиерът. По думите му следващите години нациите, континентите, държавите, икономиките, които разполагат с такива машини, рязко ще надминат останалите. „Само за няколко години толкова промени станаха, които само преди 1-2 години дори не сме си ги представяли. Виждате сега по Интернет дори и медиите предават толкова бързо, а само преди 5 години бяха необходими и станции, пренасяне на сигнали, трасета“, каза още Бойко Борисов.
Зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов заяви, че България е направила много сериозни пробиви в областта на информационните и комуникационни технологии като бизнес продукти и реализация на световния пазар. Според него е ясно е, че от страната ни не се очакват големи инвестиции в самите суперкомпютри. По думите му българските учени са добри в ефективните паралелни алгоритми и софтуер, което ще бъде основното участие на България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър проф. Иван Димов: България направи много сериозни пробиви в областта на информационните и комуникационни технологии

Зам.-министър проф. Иван Димов: България направи много сериозни пробиви в областта на информационните и комуникационни технологии

19 Април 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. България направи много сериозни пробиви в областта на информационните и комуникационни технологии като бизнес продукти, реализация на световния пазар. Това каза на брифинг зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов след откриването на Международна конференция под наслов "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителен мащаб", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази конференция е изключително знакова за създаването и развитието на новата технология, както и за очертаването на областите, в които България е силна. Ясно е, че от нас не се очакват големи инвестиции в самите суперкомпютри. Това, в което България и учените са добри, са преди всичко ефективни паралелни алгоритми и софтуер. Това ще бъде основното участие на България. Трябва да се има предвид и възможността за отворен достъп за участие на българските иновативни фирми в този процес. Има области, в които българските учени са много добри“, заяви проф. Димов. По думите му една от малкото области, в които никога няма безработица, е тази на информационните и комуникационните технологии. „МОН прави усилия да привлече повече студенти в тези области. За съжаление този процес не е еднозначен, тъй като стимулите могат да бъдат само индиректни. Причината за това да няма безработица е, че това е една трудна област, където децата трябва да учат много сериозно математика, физика и други науки. Вярно е, че след реализацията им те получават сериозни заплати от над 3000 лева месечно. Това е съвсем нормално“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Доволен съм да се сложи 1 млрд. евро за подготовката на Европа за тази изключително конкурентна среда в сферата на дигитализацията

Премиерът Бойко Борисов: Доволен съм да се сложи 1 млрд. евро за подготовката на Европа за тази изключително конкурентна среда в сферата на дигитализацията

19 Април 2018 | 09:37 | Агенция "Фокус"
София. Доволен съм да се сложи 1 млрд. евро за подготовката на Европа за тази изключително конкурентна среда в тази сфера. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на откриването на Международна конференция под наслов "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителен мащаб", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Неслучайно днес едновременно се откриват това мероприятие и конференцията по дигитално обучение, където е вицепремиерът Томислав Дончев. Говорим за една и съща тема. Доста сме изостанали като континент от тази сфера. Неслучайно водещите икономически сили Китай, САЩ, Япония притежават тези суперкомпютри. Неслучайно и там започна да се говори за градски транспорт, авиотранспорт, жп транспорт без човешка намеса“, заяви Борисов. По думите му това може да се прави само със суперкомпютри.
„В сферата на сигурността всеки ден се сблъскваме с кибератаки. Дори на сегашните системи не можем да осигурим надеждна защита. Доста безнадеждно на пръв поглед сме изостанали, но имаме огромен потенциал“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще открие форум "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа"

Премиерът Бойко Борисов ще открие форум "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа"

19 Април 2018 | 07:05 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов и европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел ще открият в столицата международна конференция под наслов "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителен мащаб". Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Форумът цели да повиши осведомеността относно ролята на високопроизводителните изчислителни системи за формирането на цифровото бъдеще на Европа и за осигуряване на решения на множество социални и икономически предизвикателства.
Конференцията ще се фокусира върху въздействието на високопроизводителните изчисления върху развитието на научните изследвания и иновациите в полза на обществото и икономиката, като се акцентира върху възможностите за повишаване на конкурентоспособността на страните от Южна и Източна Европа, посредством високопроизводителните изчисления.
Събитието се организира съвместно от Европейската комисия и Министерството на образованието и науката в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. То ще събере представители на институциите на ЕС, национални, регионални, местни публични органи, представители на академичните среди, инвеститори и други заинтересовани страни.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.