НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

БСП внесе искане за оставката на Емил Христов като зам.-председател на парламента - от ГЕРБ го подкрепиха (ОБЗОР)

БСП внесе искане за оставката на Емил Христов като зам.-председател на парламента - от ГЕРБ го подкрепиха (ОБЗОР)

27 Април 2018 | 19:56 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на БСП внесе в деловодството искане за оставката на Емил Христов като зам.-председател на парламента. Казусът с оставката му започна със скандал между управляващи и опозиция в началото на четвъртата сесия на 44-тото Народно събрание на 19 април. Повод стана решението да не се допуснат в парламента протестиращи хора с увреждания с тениски с надпис „Системата ни убива“. Тогава от БСП заявиха, че ГЕРБ не допускат протестиращите в парламента, защото са против системата им на управление. Лидерът на левицата Корнелия Нинова излезе сред протестиращите, а на входа на парламента се стигна до словесни атаки между ГЕРБ и БСП. Още тогава левицата обяви, че ако Христов не подаде оставка сам, тя ще бъде официално поискана. От парламентарната трибуна Емил Христов се извини на протестиращите и уточни, че решението да не бъдат допуснати е взето от охраната, а не от него.
Днес опозицията официално внесе в деловодството искането за оставката на Христов като зам.-председател на НС. Като причина зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев изтъкна, че действията на Емил Христов са поредния израз на политиката на ГЕРБ спрямо хората с увреждания. Той посочи, че БСП не е търсила подкрепата на другите партии за оставката на Христов. Внесените подписи са 80, само на депутати от левицата. Попитан как си обяснява факта, че БСП остава сама в това си искане Антон Кутев коментира: „Не мисля, че сме самотни в искането, самотни сме в подписа. А дали ще бъдем и в гласуването- ще видим тепърва“. В отговор на въпрос приема ли обяснението на Емил Христов, че не е разбрал и извинението му депутатът обясни: „Той не се извини. Приемам обяснението му, че не е разбрал, защото аз водих разговора с него. Видях, че не разбра, но няколко пъти му казах, че греши и че това, което прави е политическа грешка“.
В отговор ПГ на ГЕРБ изрази подкрепата си за Емил Христов като зам.-председател на парламента. Според депутата Тома Биков искането на оставката на Христов е пореден опит на БСП да превърне един технически проблем в политически. „Емил Христов поднесе извиненията си на хората, на които беше причинено неудобство. На БСП няма защо да се извиняваме“, коментира Тома Биков. Въпросът за оставката на Христов не е коментиран в коалицията с „Обединени патриоти“. В отговор на въпрос изразил ли е готовност Емил Христов да подаде оставка той уточни: „Няма защо да изразява готовност. Това е политическо решение на ПГ, както издигането му за зам.-председател на парламента“. По думите на Биков провокациите на БСП в деня на протеста на хората с увреждания са организирани след рожден ден, а част от тях току що бяха станали от масата.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Провокациите на БСП за хората с увреждания са организирани след рожден ден, част от тях току що бяха станали от масата

Тома Биков, ГЕРБ: Провокациите на БСП за хората с увреждания са организирани след рожден ден, част от тях току що бяха станали от масата

27 Април 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме намерение да се поддадем на подобни провокации на БСП, организирани след един рожден ден, който течеше паралелно с този скандал. Това каза пред журналисти депутатът от ГЕРБ Тома Биков в отговор на внесеното от БСП искане за оставка на Емил Христов като зам.-председател на парламента заради недопускането на хора с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да не влизаме в подробностите, че част от тези хора току що бяха станали от масата и отидоха да правят скандал в парламента“, коментира той. „Смятаме, че подобни техни действия са опит да паразитират върху наистина сериозните проблеми на хора, които всеки ден се борят за живота на децата си“, заяви Тома Биков. „Ще загубим още един парламентарен ден заради това, че БСП нямат идеи, реални предложения за законопроекти“, посочи депутатът. „Хората са добре дошли в парламента, винаги сме отворени за разговори с тях. За съжаление, на БСП са им свършили идеите, което не е добре за цялата политическа система“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ГЕРБ изрази подкрепата си за Емил Христов като зам.-председател на парламента

ПГ на ГЕРБ изрази подкрепата си за Емил Христов като зам.-председател на парламента

27 Април 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ГЕРБ стои зад зам.-председателя на парламента Емил Христов, ще гласуваме против предложението на БСП. Това каза пред журналисти депутатът от ГЕРБ Тома Биков в отговор на внесеното от БСП искане за оставка на Емил Христов като зам.-председател на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За нас това е пореден опит на БСП да превърне един технически проблем в политически“, изтъкна той. „Симптом е на безидейност и опит за превръщане на парламента в сцена фарсове и гротески“, заяви Тома Биков. „Емил Христов поднесе извиненията си на хората, на които беше причинено неудобство. На БСП няма защо да се извиняваме“, коментира депутатът. Попитан застават ли „Обединени патриоти“ зад Емил Христов Тома Биков посочи: „Всяка ПГ ще вземе решението си. Още на заседанието на нашата група във вторник въпросът беше поставен. Ние единодушно стоим зад Емил Христов“. В отговор на въпрос изразил ли е готовност Емил Христов да подаде оставка Тома Биков уточни: „Няма защо да изразява готовност. Това е политическо решение на ПГ, както издигането му за зам.-председател на парламента“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Не сме търсили подкрепа от други партии за искането за оставка на Емил Христов, ще видим дали ще бъдем самотни и в гласуването

Антон Кутев, БСП: Не сме търсили подкрепа от други партии за искането за оставка на Емил Христов, ще видим дали ще бъдем самотни и в гласуването

27 Април 2018 | 10:10 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме подкрепа от други партии, всички подписи са само от БСП. Не сме и търсили подкрепа. Подписите са 80. Това каза пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев след внасянето на искане за оставката на Емил Христов от ГЕРБ като зам.-председател на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан как си обяснява факта, че БСП остава сама в това си искане той коментира: „Не мисля, че сме самотни в искането, самотни сме в подписа. А дали ще бъдем и в гласуването- ще видим тепърва“. В отговор на въпрос как ще се процедира ако не се стигне до оставката на Емил Христов, Антон Кутев посочи: „ГЕРБ вече изразиха подкрепа за него и това е един от доводите за искането на оставката. Става въпрос за цялостната им политика, те очевидно не осъзнават, че има проблем и си го подкрепят“. „Не мисля, че тези хора трябваше да бъдат оставени да чакат пред вратата“, изтъкна депутатът. Попитан приема ли обяснението на Емил Христов, че не е разбрал и извинението му Антон Кутев коментира: „Той не извини. Приемам обяснението му, че не е разбрал, защото аз водих разговора с него. Видях, че не разбра, но няколко пъти му казах, че греши и че това, което прави е политическа грешка“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на БСП внесе искане за оставката на Емил Христов като зам.-председател на парламента

ПГ на БСП внесе искане за оставката на Емил Христов като зам.-председател на парламента

27 Април 2018 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на БСП внесе в деловодството искане за оставката на Емил Христов като зам.-председател на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Зам.-председателят на групата Антон Кутев заяви: „Причината е, че действията на Емил Христов бяха само поредният израз на цялата политика на ГЕРБ към всички българи, по-специално към хората с увреждания“. „Нищо не се е променило за 1 година. Протестите им са същите, исканията са същите, няма никакви промени за тях“, коментира той. „Надявам се това, което правим сега да предизвика някакви реакции за хората с увреждания. Те са най-уязвимата група на обществото, не могат да чакат- трябват спешни мерки“, каза още Антон Кутев.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента  Цвета Караянчева за скандала с майките в НС: Облеклото трябва да отговаря на авторитета на институцията

Председателят на парламента Цвета Караянчева за скандала с майките в НС: Облеклото трябва да отговаря на авторитета на институцията

25 Април 2018 | 19:31 | Агенция "Фокус"
София. Решението майки на хора с увреждания да не бъдат пуснати в парламента заради тениски с надпис „Системата убива” е „недоразумение”, но НСО и зам.-председателят на НС Емил Христов (ГЕРБ) са си свършили добре работата. Това заяви в студиото на „Лице в лице” по бТВ председателят на институцията Цвета Караянчева.
„Разрешение за влизане на тези дами е имало, но те са били спрени, защото имаме Правилник за посещаване на Народното събрание и там пише, че „в сградата на НС се допускат лица, чието облекло отговаря на авторитета на институцията и съответства на общоприетите правила”. (…) Просто е трябвало да се преоблекат, да не бъдат с тези тениски, които са вид агитация”, заяви тя.
Според нея става дума за „измислен скандал” и ГЕРБ ще подкрепят Христов при евентуално гласуване на оставката му в пленарна зала. По думите й БСП са използвали ситуацията, „за да получат медийна изява, да се получи скандал”.
По повод искането на ДБГ зам.-председателят от „Атака” Явор Нотев да се оттегли заради визитата си в Крим, Караянчева посочи, че той не е бил в командировка от НС, а е пътувал с пари на партията си. „Единственото, за което съм уведомена, е, че те (Нотев и Волен Сидеров – б.р.) ще отсъстват от парламента. „Атака” са самостоятелна партия, ние следваме евроатлантическата позиция”, обясни председателят на НС.
Тя нападна президента Румен Радев, който е в тежък конфликт с ГЕРБ и особено със зам.-председателят Цветан Цветанов след последния КСНС.
„Държавната институция в лицето на г-н Радев прекрачи една червена линия, която я има във всички демократични цивилизации. Трябва думите да се претеглят, защото не сме случайни хора”, заяви Караянчева и подчерта, че е недопустимо президентът да напада Цветанов („председателят на най-голямата парламентарна група, който е избран преди само една година на избори”).
По повод твърденията, че държавният глава работи по свой политически проект, тя подчерта, че „успешна партия се прави с ентусиазъм, вдъхновение, оптимизъм, надежда. Не се прави с жлъч, подхвърлени подмятания, със слушане на определена групичка хора, която му дава грешни съвети”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До месец хората с увреждания ще бъдат административно облекчени

До месец хората с увреждания ще бъдат административно облекчени

25 Април 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. До месец хората с увреждания ще бъдат административно облекчени. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След предприетите действия за отпадането на представянето на документи на хартиен носител, които могат да бъдат снабдени от други администрации, анализът показва, че за заявяване и ползване на услуги от хора с увреждания, свързани с изплащане на интеграционни добавки, се изисква представяне на копие от експертно решение на ТЕЛК или НЕЛК. Затова след проведено вчера работно заседание беше взето решение със съдействието на Държавна агенция „Електронно управление“ и на националната експертна лекарска комисия да бъде осигурен достъп до регистъра на НЕЛК, в който са регистрирани всички ТЕЛК-ови решения, издадени след 2014 г. до средата за междурегистров обмен „Реджикс“. Това трябва да стане в рамките на един месец“, коментира Петков. По думите му то ще позволи достъп на Агенцията за социално подпомагане и на други администрации, които се нуждаят от това дали едно лице има издадено валидно ТЕЛК-ово решение, да получава тази информация по служебен път, без да се иска от лицата да представят копия от тези листове. „По този начин ще се облекчат хората с увреждания, които по правило са затруднени в своето придвижване. Незабавно Агенцията за социално подпомагане ще даде разпореждане до своите териториални структури да не се изисква при кандидатстване за винетен стикер копие от валидна застраховка „Гражданска отговорност“. Справките ще бъдат правени правени в публичния регистър на КФН. Съвместно с НАП се предприемат действия, за да се осигури присъединяване към средата за междурегистров обмен на информация от регистъра на осигурените лица, за да може да се удостоверява осигурителният статус на лицата“, допълни социалният министър. Той подчерта, че услугите, които изискват доходи на лицето, също ще се извършват по служебен път.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ: Емил Христов няма да подава оставка като зам.-председател на Народното събрание

ГЕРБ: Емил Христов няма да подава оставка като зам.-председател на Народното събрание

24 Април 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ГЕРБ категорично няма да се поддадем на провокацията. Ние заставаме твърдо зад Емил Христов и той няма да подава оставка. Това се посочва в позиция на ПГ на ГЕРБ по повод искането на БСП зам.-председателят на Народното събрание и депутат Емил Христов да подаде оставка заради недопускането на хора с увреждания в парламента, съобщиха от ГЕРБ. „Ние, от ПГ на ГЕРБ, категорично няма да участваме в поредния измислен скандал на БСП. Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов вече се извини за неудобството, което бе причинено на майките на децата с увреждания миналата седмица, и категорично опроверга спекулациите на опозицията, че умишлено не ги е допуснал в парламента“, посочват от ГЕРБ. „Зад целия този грозен сценарий на БСП стои желанието им да изместят фокуса от успехите на Българското председателство на Съвета на ЕС и на премиера Бойко Борисов. Тъй като не могат да предложат реална алтернатива, от БСП прегърнаха подхода с измислянето на скандали като единствена възможност да попаднат в новините“, изтъкват ГЕРБ в позицията си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗ предостави на организациите на хората с увреждания сравнителен анализ между действащата Наредба за медицинска експертиза и предложения от министерството проект за промени

МЗ предостави на организациите на хората с увреждания сравнителен анализ между действащата Наредба за медицинска експертиза и предложения от министерството проект за промени

24 Април 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването изготви сравнителен анализ, касаещ действащата Наредба за медицинската експертиза и предложения от Министерството на здравеопазването проект за промени в Наредба за медицинската експертиза и на 20 април го предостави на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Това беше един от ангажиментите, които здравният министър Кирил Ананиев пое на среща с организациите на хората с увреждания, която се проведе на 13 април. За изготвянето на анализа настояваха представителите на организациите на хората с увреждания.
В изпълнение на подписаното по време на срещата споразумение с национално представителните организации, на 18 април на официалната страница на МЗ беше публикуван Правилникът за устройството и организацията на работата на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи за обществено обсъждане.
На 23 април, също в изпълнение на споразумението, на сайта на МЗ е публикуван и Проектът на Наредбата за медицинската експертиза, като публичното обсъждане ще протече отново в рамките на 30 дни. Предстои провеждането на следваща експертна среща, на която да бъдат обсъдени предложенията на национално представителните организации във връзка с публикуваните проекти.
В рамките на обществените обсъждания всеки гражданин може да изпрати своите становища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Христов от ГЕРБ се извини на хората с увреждания, от БСП ще поискат оставката му, ако сам не я подаде (ОБЗОР)

Емил Христов от ГЕРБ се извини на хората с увреждания, от БСП ще поискат оставката му, ако сам не я подаде (ОБЗОР)

19 Април 2018 | 21:38 | Агенция "Фокус"
София. Началото на четвъртата сесия на 44-тото Народно събрание вчера беше белязано от скандал между управляващи и опозиция по повод поредния протест на хората с увреждания. Част от протестиращите не бяха допуснати в парламента с мотив, че тениските им с надпис „Системата ни убива“ не са подходящи. От БСП заявиха, че ГЕРБ не допускат протестиращите в парламента, защото са против системата им на управление. Лидерът на левицата Корнелия Нинова излезе сред протестиращите, а на входа на парламента се стигна до словесни атаки между ГЕРБ и БСП. От БСП дори поискаха оставката на Емил Христов като зам.-председател на Народното събрание. Самият той обясни, че му е казано само за фланелките, а не че протестиращите имат пропуски.
Днес от парламентарната трибуна Емил Христов се извини на хората с увреждания, които не са допуснати в Народното събрание. Той уточни, че решението за недопускането им в сградата е взето от охраната, а не от него. От БСП заявиха, че оставката на Емил Христов е единственият отговор на политик, който носи отговорност за провала в политиката на ГЕРБ. От левицата заявиха, че ако Христов не подаде оставка- ще бъде поискана. Зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев заяви: „Те протестираха срещу убийствено ниските доходи на хората с увреждания, срещу липсата на държавна подкрепа, липсата на работа, неработещите институции, мизерията“. Той изтъкна, че хората с увреждания твърдят, че системата ги убива, но никой от политиците не е излязъл да ги чуе.
От ГЕРБ заявиха, че твърденията на БСП за поведението на мнозинството спрямо хората с увреждания и за липсата на диалог между изпълнителната и законодателната власт са несъстоятелни. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че БСП са доказали, че не могат да управляват, а да създават напрежение, без да дават алтернатива. Според него с искането за оставка на Емил Христов се създава агресивност към парламента и народните представители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В момента правителството прави разчети какви средства могат да се отделят за хората с увреждания до 18 г., първите стъпки са за 80 млн. лв.

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В момента правителството прави разчети какви средства могат да се отделят за хората с увреждания до 18 г., първите стъпки са за 80 млн. лв.

19 Април 2018 | 20:23 | Агенция "Фокус"
София. В момента правителството прави всички възможни разчети, за да видим какви средства могат да бъдат отделени за хора с увреждания до 18 г. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Първите стъпки са за 80 млн. лв. А по-сериозната стъпка е за 120 млн. лв., но това ще бъде ясно през октомври“, обясни Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Не приемам обвинението за бездушие от страна на БСП и отказ за диалог с организациите с хората с увреждания

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Не приемам обвинението за бездушие от страна на БСП и отказ за диалог с организациите с хората с увреждания

19 Април 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Не приемам обвинението за бездушие от страна на БСП и отказ за диалог с организациите с хората с увреждания.Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От началото на новата година сме провели в Комисията, оглавявана от г-н Кутев среща със същите тези протестиращи майки, за да обсъдим проблемите, които срещнат те в грижата за своите деца. Среща и дискусия беше проведена на съвместно заседание на Комисията по здравеопазване и Комисията по социална политика, на която се обсъдиха основните параметри на концепцията за реформа в ТЕЛК-ове и за грижата за хората с увреждания. Това категорично отхвърля обвиненията, че не сме готови на диалог“, заяви д-р Дариткова. Тя поясни, че ГЕРБ отказва да влезе в зле скалъпения сценарий на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлана Ангелова, ГЕРБ: За 2017 г. средно месечно са изплатени помощи за трайно увреждане на 22 266 деца, в размер на близо 162 млн. лв.

Светлана Ангелова, ГЕРБ: За 2017 г. средно месечно са изплатени помощи за трайно увреждане на 22 266 деца, в размер на близо 162 млн. лв.

19 Април 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. За 2017 г. средно месечно са изплатени помощи за трайно увреждане на 22 266 деца, изплатената сума е в размер на близо 162 млн. лв. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Светлана Ангелова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ в бюджета на 2018 г. има увеличение на парите на хората с увреждания с 43 %. Тя поясни, че важна промяна в Закона за семейните помощи за деца е извършена от 1 януари 2017 г. с въвеждането на нова месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане, която цели да подпомогне семействата по отглеждането на децата с трайни увреждания в семейна среда и тяхното социално включване. „Размерът на тази месечна добавка е увеличен значително и диференциран в зависимост от степента на увреждане. За 90 и над 90% вид и степен на увреждане добавката на месец е 930 лв. За дете с определение от 70 до 90 % вид и степен на увреждане добавката е 450 лв. на месец. За дете с определено от 50 до 70 % добавката е 350 лв. на месец.
"Имаме желание и ангажименти към хората с увреждания. Да защитим в пълен обем техните права. Работим по поставените проблеми от тях. В момента в социалното министерство има две работни групи", допълни Ангелова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: По-добре депутатите да получават заплата от държавата, отколкото да станат хрантутници на определени икономически кръгове

Цветан Цветанов, ГЕРБ: По-добре депутатите да получават заплата от държавата, отколкото да станат хрантутници на определени икономически кръгове

19 Април 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. По-добре депутатите да получават заплата от държавата, отколкото да станат хрантутници на определени икономически кръгове. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цветанов подчерта, че БСП е била част от паралелната държава, за която говори. Според него това не прави чест на тези, които са участвали в приватизацията. „Най-лошо е да наричаш всички маскари. Като народен представител не е се чувствам като такъв, не съм се възползвал от привилегии. Няма събота и неделя, в която аз да не съм в страната“, каза Цветанов. По думите му това са почивни дни за нормалните български граждани, но за него това е лишение от времето със семейството, за да бъде сред хората и да ги запознава с политиките, които правят управляващите. „Като народен представител на база тези пари, които получавам, нито веднъж, където съм отишъл в страната не съм се възползвал от командировъчно“, каза Цветанов. Според него идеята на БСП е несъстоятелна и става въпрос за спекулация.
„От всичките ни действия, участвайки в политиката, няма нещо, от което да се срамувам пред българските избиратели“, заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ. Той заяви, че не могат всички депутати да се слагат под общ знаменател. Цветанов коментира, че може би това е самооценката на народните представители от ПГ на "БСП за България".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП доказаха, че не могат да управляват, а че създават напрежение, без да дават алтернатива

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП доказаха, че не могат да управляват, а че създават напрежение, без да дават алтернатива

19 Април 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. БСП доказаха, че не могат да управляват, а че създават напрежение, без да дават алтернатива. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цветанов поясни, че ГЕРБ ще продължи да е с протегната ръка към опозицията, ако искат да се работи конструктивно. Според него с искането за оставка на Емил Христов се създава агресивност към парламента и народните представители. „Нека българските избиратели да бъдат информирани за това, което а направило правителството“, заяви Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Несъстоятелни са твърденията на БСП за поведението на мнозинството  с хората с увреждания и за липсата на диалог между изпълнителната и законодателната власт

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Несъстоятелни са твърденията на БСП за поведението на мнозинството с хората с увреждания и за липсата на диалог между изпълнителната и законодателната власт

19 Април 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Несъстоятелни са твърденията на БСП за поведението на мнозинството с хората с увреждания вчера и за липсата на комуникация и диалог между изпълнителната и законодателната власт. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Поводът за тази трибунка е във връзка с несъстоятелните тези, които бяха изложени преди минути от страна на ПГ на БСП за поведението във вчерашния ден и липсата на комуникация и диалог от страна на изпълнителната и законодателната власт. Абсолютно несъстоятелни тези, които не отговарят на истината“, каза Цветанов. Във връзка с исканата оставка на Емил Христов като заместник-председател на парламента преди минути от страна на БСП и обвиненията им спрямо управляващите, Цветанов заяви: „В общи линии това, което беше казано само преди минути от парламентарната трибуна, можем да го оприличим с верността и достоверността на това, което беше казано от лидера на БСП Корнелия Нинова преди няколко дни, че АБВ минава в БСП“, каза Цветанов. По думите му това е поредната фалшива информация, която се е поднесла на избирателите. „Смятам, че днешният пленарен ден започна с много ясно пояснение от страна на председателстващият на парламента Емил Христов“, каза Цветанов. По думите му, когато Емил Христов води заседание няма как да взима отношение по теми, за които е необходимо човек да отдели лично време и да се запознае с всички факти и обстоятелства.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Оставката на Емил Христов е единственият отговор на политик, който носи отговорност за провала в политиката на ГЕРБ – ако не я подаде, ще я поискаме

Антон Кутев, БСП: Оставката на Емил Христов е единственият отговор на политик, който носи отговорност за провала в политиката на ГЕРБ – ако не я подаде, ще я поискаме

19 Април 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Емил Христов е единственият отговор на политик, който носи отговорност за провала в политиката на ГЕРБ – ако не я подаде, ще я поискаме. Това каза от трибуната на Народното събрание заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Кутев поясни, че БСП не обвинява ГЕРБ, че хората с увреждания живеят под ръба на оцеляването, а в бездушието на властта и за това, че интеграцията на тези хора не е помръднала. Той поясни, че БСП обвинява управляващите, че през 2016 г. по силата на приетия от тях план е трябвало да бъде приет Закон за социалните услуги. Кутев обърна внимание, че дори няма разработен такъв проект. „След вчерашния протест на хора с увреждания пред сградата на парламента дойдоха представители на протестиращите, които пожелаха среща с ПГ на БСП. Целта на срещата беше организаторите на протеста да предоставят на депутатите предложения за законодателни решения в социалната област. ПГ на БСП се отзова на поканата за среща с протестиращите, като организира срещата по единствения според нас правилен начин - в сградата на Народното събрание“, каза Кутев.
Според него хората дори не са протестирали срещу ГЕРБ, а срещу всичко, което се е случило през последните години. „Те протестираха срещу убийствено ниските доходи на хората с увреждания, срещу липсата на държавна подкрепа, липсата на работа, неработещите институции, мизерията“, каза Кутев.
Той добави, че вчера тези хора са твърдели, че системата ги убива и никой от политиците не и излязъл да ги чуе. „Има много хора, срещу които българското общество е несправедливо и жестоко, но хората с увреждания са най-онеправданите и измъчени от системата. Тях системата ги убива в най-директния смисъл. Тук няма място за хиперболи. Ако ние седящите тук не можем да помогнем на тях, хората чиято защита е белег за всяко общество, защо сме тук? Какъв е смисълът от властта, която Конституцията ни дава, ако не сме кадърни да променяме обществото си и ако не сме в състояние на защитим най-уязвимите“, допълни Кутев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов ще се срещне с представители на организации на хора с увреждания

Вицепремиерът Красимир Каракачанов ще се срещне с представители на организации на хора с увреждания

19 Април 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще проведе среща с национално представителни организации за хора с увреждания, в сградата на Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Срещата е във връзка с процеса на реформиране на системата за оценка на уврежданията и работоспособността. На срещата ще присъстват заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, както и директорът на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Със скандал започна новата сесия на парламента (ОБЗОР)

Със скандал започна новата сесия на парламента (ОБЗОР)

18 Април 2018 | 21:54 | Агенция "Фокус"
София. С кворум от 129 народни представители започна четвъртата сесия на 44-тото Народно събрание. Сесията бе открита с химна на Република България и този на Европейския съюз. Звънецът на новата сесия удари заместник-председателят на парламента Емил Христов, който пожела успешна и ползотворна работа през новия политически сезон.
По традиция за новата сесия парламентарно представените сили излязоха с декларации за приоритетите си. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че създаването на условия за икономическо развитие и достоен живот на българите остава първостепенна задача на правителството и управляващото мнозинство. Той подчерта, че няма алтернатива на максимата, че държавата трябва да харчи, колкото има. Цветанов разкритикува държавния глава и определи като политическа неадекватност искането му за прозрачност и светлина в момент, в който страната ни е под прожекторите на европейските лидери. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че парламентарната ѝ група внася предложение за намаляване на привилегиите на депутатите. Тя гарантира, че ако това не се приеме сега, когато БСП управлява, то ще бъде факт. Нинова заяви, че малцина са променяли държавите си и призова за обединение на политиците, за да бъдат водачите на народа. Корнелия Нинова заяви, че БСП иска тази сесия да бъде началото на решаване на проблема с паралелната държава, която за президента е тъмнината.
От „Обединени патриоти“ отчетоха, че европейската заслуга на това управление е, че не е показало патриотизмът като стигмирана идеология. От ДПС пък поискаха нова визия за реформите и подчертаха, че това изисква нов тип управление и формула.
Началото на новата сесия бе белязано със скандал, който възникна след като протестиращи хора с увреждания не бяха допуснати в сградата на парламента, като аргументът за това бяха тениските им „Системата ни убива“. За това сигнализира лидерът на БСП Корнелия Нинова, която каза, че управляващите не пускат протестиращите хора с увреждания в парламента само защото са срещу системата "ГЕРБ". По думите ѝ това е грубо погазване на демократичните принципи. Според нея ГЕРБ дискриминират хората с увреждания, които половин час са били на прага на Народното събрание.
След изявлението си лидерът на БСП излезе сред протестиращите, за да вземе предложенията им за законови промени. Веднага след като Нинова излезе, управляващи и опозиция се скараха на входа на парламента заради хората с увреждания. От БСП дори поискаха оставката на Емил Христов като заместник-председател на Народното събрание. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че правителството е отпуснало през 2017 г. 162 млн. лв. за около 30 хил. души, които са в неравностойно положение. В скандала се намеси и заместник-председателят на парламента Емил Христов. Той поясни, че депутатът от БСП Антон Кутев е разговарял с него за допуска на хората с увреждания в Народното събрание и му е споменал само за фланелки, които искат да дадат, а не е обяснил, че те имат пропуски. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев му обяви, че от БСП ще му поискат оставката на 19 април 2018 г.
Драгомир Стойнев от БСП допълни: „Заради това, което направихте днес най-малкото, което можете да направите е да си депозирате оставката“.
През това време депутати от ГЕРБ се провикваха, че БСП не търсят решение на проблема, а само търсят скандал.
След скандала председателят на ПГ на ГЕРБ Цветанов коментира пред журналисти, че БСП си търсят инцидент, за да поискат оставката на Емил Христов, който по думите му няма вина.
Той поясни, че е излязъл от зала в момента, в който е разбрал, че има проблем с допуска на хората с увреждания. Цветанов допълни, че когато е излязъл вече хората ги е нямало. Той попита дали такова нещо може да се използва като политически аргумент и да се прави подобен сценарий и цирк. „Това е недопустимо“, заяви Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Средата в страната ни е враждебна спрямо хората с увреждания

Проф. Михаил Константинов: Средата в страната ни е враждебна спрямо хората с увреждания

18 Април 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
София. Средата в страната ни е враждебна спрямо хората с увреждания. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Михаил Константинов във връзка с недопускането на хората с увреждания в НС, защото носели фланелки с надпис „Системата ни убива“. „Средата на живот в България не е пригодена за хора с увреждания. Тя е враждебна към тях и им дължи много. Те трябваше да бъдат приети и изслушани не само от лидера на опозицията, а и от председателството и всички депутати. Факт е, че управляващите се опитаха да замажат гафа, но той изобщо не трябваше да се допуска“, каза проф. Михаил Константинов. Той припомни, че хората са работодатели на депутатите и те трябва да служат именно на тези, които са ги избрали. Константинов изрази надежда, че няма да се стигне до ситуация, в която народът да доказва, че всъщност той е началникът на управляващите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Увеличават се медицинските изделия, за които хората с увреждания получават помощ от държавата

Увеличават се медицинските изделия, за които хората с увреждания получават помощ от държавата

18 Април 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
София. Три нови медицински изделия се включват в списъка с помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия, за купуването на които хората с увреждания ползват целева помощ от държавата. В него ще влязат вертикализаториге за деца е увреждания, детските рингови инвалидни колички и детските инвалидни колички. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, които бяха одобрени от правителството. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
С промените се въвежда изискването медицинските изделия по индивидуална мярка да бъдат изработвани по поръчка за конкретен пациент. По този начин ще се гарантира, че на правоимащите ще се предоставят медицински изделия, съобразени с техните индивидуални потребности.
Като цяло, с новите текстове се въвежда по-ефективен контрол и намаляване на административната тежест при предоставянето на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия.
Променя се механизмът по предоставяне и изплащане на целеви помощи за купуване на медицински изделия и помощни средства. Ще се преустанови практиката да се предоставят пари на ръка на правоимащите. Променя се и начинът за предоставяне и отчитане на изделията. По този начин ще бъдат ограничени възможностите за неизползване на финансови средства от бюджета по предназначение.
Хората с увреждания ще получават необходимата помощ и медицински изделия, без да се налага да посещават многократно дирекциите „Социално подпомагане“. Ще отпадне и необходимостта да предоставят отчетни документи за покупката на помощните средства.
Регламентира се и по-гъвкав механизъм за отчитане и заплащане на отпуснатите целеви помощи за реално предоставените медицински изделия и помощни средства. Оптимизират се и начините за осъществяване на контрол върху разходването на финансови средства, като същите ще се изплащат на доставчиците при реално предоставени изделия на нуждаещите се.
Месечните добавки за социална интеграция и целевата помощ ще се отпускат по настоящ, а не по постоянен адрес, както беше до сега. По този начин ще се създадат по-адекватни условия за достъп до подпомагане на хората с увреждания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП си търсят инцидент, за да поискат оставката на Емил Христов, който няма вина

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП си търсят инцидент, за да поискат оставката на Емил Христов, който няма вина

18 Април 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
София. БСП си търсят инцидент, за да поискат оставката на Емил Христов, който няма вина и умисъл. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти след скандала пред северния вход на Народното събрани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което днес се разигра, вие видяхте накрая какво каза Драго Стойнев от БСП. Той каза: „Г-н Христов, подайте си оставката“. Г-н Христов води заседание на българския парламент. Има си ред, по който може да се осигури допуска на външни лица в залата на парламента или в кулоарите на парламента. Това нещо просто е търсено като инцидент, който да може да създаде това, което днес наблюдаваме и да може да казват, че искат оставката на Емил Христов. Оттук нататък спираме да говорим за президента, за неговите изказвания, за тъмнината, за светлината. Ние сме прозрачни", заяви Цветанов. Той поясни, че е излязъл от зала в момента, в който е разбрал, че има проблем с допуска на хората с увреждания. Цветанов допълни, че когато е излязъл вече хората ги е нямало. Той попита дали такова нещо може да се използва като политически аргумент и да се прави подобен сценарий и цирк. „Това е недопустимо. Г-н Христов води заседание не може да следи за всяко едно намерение на БСП и начина, по който искат да провокират напрежение в българския парламент“, каза още Цветанов.
Той обърна внимание, че има работна група, в която се търсят възможности за хората с увреждания. Цветанов поясни, че БСП няма никаква политика и могат да говорят, че депутатите не трябва да получават заплати. „Депутатите от ГЕРБ не са участвали в приватизационни сделки. Ако всеки един от нас народните представители бяхме взели по един „Техноимпекс“, може би действително още от самото начало, когато положихме клетва, нямаше да го правим. Нека да погледнем кои са богаташите в БСП“, заяви Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов: Ако знаех, че хората с увреждания имат разрешение за влизане в парламента, можехме да го обсъдим

Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов: Ако знаех, че хората с увреждания имат разрешение за влизане в парламента, можехме да го обсъдим

18 Април 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Ако знаех, че хората с увреждания имат разрешение за влизане в парламента, можехме да го обсъдим. Това каза заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов пред журналисти във връзка със скандала с допуска на протестиращите хора с увреждания в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че няма нищо против протеста на хората с увреждания, но въпросът за влизането в Народното събрание, не му е бил представен коректно. Той поясни, че Антон Кутев от БСП му е обяснил докато води заседанието, че фланелки с надпис са били аргументът, с който протестиращите не са допускани в сградата. „На мен не ми беше представен въпросът,че хората с увреждания имат разрешение за влизане. Може би обстановката не беше удачна. Г-н Кутев не ми каза, че те имат разрешение за влизане. Говореше за фланелки. Не мога да допусна без да съм си изяснил имат ли разрешение за влизане, спазен ли е надлежният ред за влизане на Народното събрание, да бъде нарушен правилникът. Затова казах, че в момента не можем да решим въпроса и не могат да влязат“, заяви Христов. Той поясни, че няма нищо против и хората с увреждания да заповядат в сградата. Според него се създава прецедент. „Прецедентът е, че не можем да влизаме в сградата на парламента, без да е спазен съответният ред“, допълни Христов. По думите му влизането с атрибути като фланелки с надписи е регламентирано в правилника. „Всеки сам може да реши с какво облекло да влезе. Не бих толерирал обаче нарушаването на определени правилници“, допълни заместник-председателят на Народното събрание.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Управляващи и опозиция се скараха на входа на парламента, от БСП поискаха оставката на Емил Христов като заместник-председател на Народното събрание

Управляващи и опозиция се скараха на входа на парламента, от БСП поискаха оставката на Емил Христов като заместник-председател на Народното събрание

18 Април 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. Управляващи и опозиция се скараха на входа на парламента заради хората с увреждания, от БСП поискаха оставката на Емил Христов като заместник-председател на Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". БСП нападнаха управляващите, че не пускат хората с увреждания в НС и че по този начин ги дискриминират. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че правителството е отпуснало през 2017 г. 162 млн. лв. за около 30 хил. души, които са в неравностойно положение. В скандала се намеси и заместник-председателя на парламента Емил Христов. Той поясни, че депутатът от БСП Антон Кутев е разговарял с него за допуска на хората с увреждания в Народното събрание и му е споменал само за фланелки, които искат да дадат, а не е обяснил, че те имат пропуски. „Аз водя заседание и не мога да пропусна текста, който се чете, за да започна да разговарям с г-н Кутев“, каза Христов. Той попита дали може едновременно да води заседание и да разговаря с БСП по сериозни въпроси. На това Антон Кутев му отговори: „Като няма нито един заместник-председател освен вас - кажете ми към кого да се обърна?". Кутев обяви, че от БСП ще му искат оставката утре. Драгомир Стойнев от БСП допълни: „Заради това, което направихте днес най-малкото, което можете да направите е да си депозирате оставката“.
През това време депутати от ГЕРБ се провикваха, че БСП не търсят решение на проблема, а само търсят скандал.

Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.