НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Алсат-М“ (Македония): Президентът на Косово заяви, че разбира решението на Мариано Рахой, но и че страната му не е Каталуния

„Алсат-М“ (Македония): Президентът на Косово заяви, че разбира решението на Мариано Рахой, но и че страната му не е Каталуния

18 Май 2018 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският президент Хашим Тачи заяви, че разбира решението на испанския премиер Мариано Рахой да не присъства на срещата на високо равнище в София, но "Косово не е Каталуния", предава македонската медия „Алсат-М“.
„Разбира се, при никакви обстоятелства не можем да направим паралел между нас и Испания, защото Косово не е Каталуния“, заяви Тачи.
По-рано Рахой заяви, че няма да присъства на срещата на високо равнище на ЕС и Западните Балкани, защото не иска да седи на една маса с Косово, за което Тачи коментира: "Ние разбираме чувствителността на този въпрос в Испания и ще продължим да бъдем приятелска страна. Рано или късно всички ще бъдат членове на голямо семейство.“
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б-92“ (Сърбия): Премиерът на Испания пропуска срещата ЕС – Западни Балкани в София заради Косово

„Б-92“ (Сърбия): Премиерът на Испания пропуска срещата ЕС – Западни Балкани в София заради Косово

15 Май 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Министър-председателят на Испания Мариано Рахой със сигурност ще пропусне срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани на 17 май в София заради позицията на страната му по отношение на независимостта на Косово, предава белградското радио „Б-92“.
Медията припомня, че Испания не признава едностранно обявената независимост на най-младата балканска държава.
„Беше ясно от самото начало, че испанският премиер Мариано Рахой не желае да присъства заради позицията му за статута на Косово“, съобщи „Танюг“ във вторник, като се позова на високопоставен европейски чиновник.
Все пак Мадрид ще бъде представен на срещата от дипломати с по-нисък ранг, е заявил още източникът.
От друга страна, говорителят на българското председателство на Съвета на ЕС Геновева Червенкова във вторник заяви, че „участието на Косово (на срещата) ще бъде на основата на изискванията на протокола“.
Радио „Свободна Европа“ цитира думите на Червенкова, че Рахой „ще пристигне в България във вторник“.
Срещата на върха ЕС – Западни Балкани ще се проведе в четвъртък, 17 май и според по-раншните информации, Рахой не е отхвърлил възможността да присъства на неформална вечеря в София един ден по-рано.
В края на април, припомня „Б-92“, Мадрид поиска съвместната декларация в края на срещата да бъде подписана само от страните-членки, а не и от кандидатите за членство и потенциалните кандидати. Целта е да се избегне подписването на документ от испанския премиер, на който стои подписа на представители на територия, която се е самообявила за държава – т.е. на Косово.
В края на март Рахой каза на българския си колега Бойко Борисов, чиято страна в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, че той „ще има проблеми с Балканската среща в София“ и „заплаши да не участва заради Косово“.
През януари, в навечерието на обявяването на новата стратегия на ЕС за разширение в региона на Западните Балкани, Испания изпрати неофициално писмо до Брюксел с цел да блокира споменаването на Косово в този контекст, както и на термина „Балканската шесторка“ – тъй като в него Косово се третира като държава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Ще е чест да се срещна с Мариано Рахой, никога няма да признаем Каталуния

Рамуш Харадинай: Ще е чест да се срещна с Мариано Рахой, никога няма да признаем Каталуния

30 Април 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви пред испанското издание El Pais, че „Косово никога няма да признае независимостта на Каталуния“, предава белградското радио „Б-92“, като се позовава на публикация в белградския ежедневник „Вечерни Новости“.
Харадинай е заявил също, че „Косово и Каталуния нямат нищо общо“, като е добавил, че „аналогията е нонсенс, тъй като Косово е създадена при разпадането на Югославия и кървавите сблъсъци на принципа всеки срещу всеки, докато гражданските и политическите права в Испания се уважават“.
Косовският премиер е посочил, че очаква „Испания да приеме Косово като член на Европейския съюз“ и е уверил, че за него „ще е чест да поздрави (премиерът на Испания Мариано) Рахой, защото ще имаме да много за обсъждане, например икономиката, или културното сътрудничество“.
„Б-92“ припомня, че според по-раншни съобщения Рахой е обявил, че е готов да пропусне предстоящата среща на върха ЕС – Западни Балкани в София, за да не трябва да си прави снимка с лидерите на Прищина и че няма да постави подписа си под една и съща декларация с тях.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Белград заплашва косовските сърби със затвор, ако се присъединят към армията на Прищина

Gazeta Express: Белград заплашва косовските сърби със затвор, ако се присъединят към армията на Прищина

25 Април 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Ръководителят на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич призова косовските сърби да не се присъединяват към армията на Прищина и – позовавайки се на законодателството на Белград, заплаши с налагането на тежки наказания с до 10 г. лишаване от свобода на онези, които решат да станат част от бъдещата армия на най-младата държава на Балканите (ако бъде създадена), пише електронното издание Gazeta Express.
Джурич заяви, че създаването на косовска армия е незаконно и е в нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението от Куманово, което слага край на войната в Косово през 1999 г. Джурич подчерта, че „Сръбска листа“, политическа структура, представляваща сърбите в Косово, която се противопоставя на създаването на косовска армия, има пълна подкрепа на президента на западната ни съседка Александър Вучич и на правителството на Сърбия.
Косово полага усилия да превърне Косовските сили за сигурност (KSF) в армия на Косово чрез конституционни изменения. За да може Прищина да промени конституцията, гласовете на сръбските депутати са от решаващо значение, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б-92“ (Сърбия): Испания не допусна косовски спортисти на световно първенство и домакинството й бе отнето

„Б-92“ (Сърбия): Испания не допусна косовски спортисти на световно първенство и домакинството й бе отнето

24 Април 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Домакинът на Световното първенство по вдигане на тежести до 23 години Испания няма да допусне спортистите от Косово да участват, предава белградското радио „Б-92“.
Испанското правителство, което не признава независимостта на Косово, не отговори на писмо, изпратено от Европейската федерация по вдигане на тежести, която поиска страната да допусне до участие атлетите от Косово, съобщи базираното в Прищина албанско издание Koha Ditore.
В следствие от това, по-късно от Федерацията са уведомили Испания, че няма да може да е домакин на състезанието, което най-вероятно ще се проведе в Полша през есента.
„Б-92“ припомня, че наскоро Сърбия беше домакин на Световното първенство по на хандбал за жени до 20 години и отмени мача между домакините и Косово, което доведе до изваждане на отбора на Сърбия от състезанието. В същото време сръбските власти вече бяха отменили всички оставащи мачове.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Проектозаконът за косовската армия ще бъде предаден на правителството до 30 април

Gazeta Express: Проектозаконът за косовската армия ще бъде предаден на правителството до 30 април

19 Април 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството на Косово има намерение да формира Армия на страната чрез промени, които биха разширили правомощията и отговорностите на съществуващите Сили за сигурност на Косово (ССК), като един от вариантите за заобикаляне на сръбското вето. Министерството на ССК е обещало, че ще предаде проектозакона за армията на правителството до 30 април, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Промяна в компетенциите на съществуващите ССК изисква внасяте на добавки към Конституацията, което е невъзможно без одобрението на депутатите от партията на косовските сърби „Сръбска листа“, които са категорично против идеята, пише прищинското издание. Другия вариант, който остава на разположение на властите е внасянето на поправки в Закона за ССК, пише косовския ежедневник „Зери“. Премиерът на страната Рамуш Харадинай наскоро каза, че сръбските политически представители не са му обещавали да гласуват за създаване на армия, когато са говорили за влизането им в управляващата коалиция и че единствената опция за създаването й е чрез внасянето на поправки във въпросния Закон за ССК.
Gazeta Express припомня, че международната общност, включително НАТО, са против създаването на косовска армия чрез поправка на съществуващия Закон за ССК и искат тя да бъде създадена чрез внасяне на добавки към Конституцията.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Решението за Косово няма да бъде безболезнено за сърбите

Александър Вучич: Решението за Косово няма да бъде безболезнено за сърбите

18 Април 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че не е сигурен дали в края на април ще обяви своето решение за Косово, но може да гарантира, че ще работи неуморно, за да бъде постигнато компромисно решение, предава скопското електронно издание „МКД“.
След срещата си с премиера на германската провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман, Вучич заяви, че решението за Косово „няма да бъде безболезнено за сърбите“.
„С каквото и предложение да излезем, то ще бъде посрещнато на нож и в региона, и в Европа, и по света, а също и в Сърбия“, заяви сръбският президент.
На няколко пъти държавният глава обявяваше, че ще обяви решението си за Косово пред обществото в края на април и в тази връзка инициира вътрешния диалог по въпроса миналия октомври.
Вучич подчерта, че каквото и решение да предложи, то първо ще трябва да „победи на референдум в страната“.
„Целта ми не е да кажа нещо, за да задоволя някой на Запад, а да стигнем до решение, което да задоволява гражданите на Сърбия“, изтъкна той.
Сръбският президент потвърди, че е против идеята за „замразяване на конфликта“, защото не иска да оставя проблемите на бъдещите поколения.
„От това, че ще чакаме по-добри времена, да не стане да дочакаме по-лоши времена“, заяви той и добави, че решението трябва да се търси чрез диалог, за да се стигне до компромисно решение.
„Не искам гражданите да бъдат унижени от решението и аз, в рамките на това, ще се отнасям рационално, прагматично, отговорно и храбро“, обеща Вучич.
Той отказа да коментира изявлението на косовския премиер Рамуш Харадинай, че Бояновац и Прешево са Източно Косово, защото, както каза Вучич, не иска да коментира нечии териториални претенции, а само бъдещето на Сърбия.
Освен това, сръбският президент подчерта, че позициите на Германия и Сърбия около независимостта на Косово са противоположни, но това не трябва да влияе на развитието на двустранното сътрудничество.
„Искам някой да ми обясни какво е бъдещето на Сърбия без Германия“, попита Вучич и подчерта, че не мисли решението да не се разговаря със страните, признали Косово, за добро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Рамуш Харадинай заяви, че Косово няма външна политика и следва тази на САЩ

„Република“ (Македония): Рамуш Харадинай заяви, че Косово няма външна политика и следва тази на САЩ

18 Април 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай даде ексклузивно интервю за предаването „Кирилица“ на сръбската „Хепи ТВ“. Той говори за формирането на Общността на сръбските общини (ОСО), за войната, както и по много други теми, предава скопското електронно издание „Република“.
Водещият на програмата зададе шеговит въпрос: „Как така навсякъде дрогата предизвиква зависимост, а само в Косово независимост?“
Харадинай отговори: Тук няма дрога, има само царевица и боб. Тук дрога не расте“.
Водещ: „Дори и в кабинета ли нямате?“
Харадинай: „Не знам, отидете и вижте сами дали има. Тук се живее тежко. Искам да ви кажа нещо, когато сърбите работят в Швейцария, те живеят като швейцарецът. Но не и албанецът. Ние сме като малка общност. Всички пари всеки месец се изпращат на главата на семейството, а той ги разпределя. Не си харчи парите там, а купува някъде имот и къща, за да може след 50 години да каже ‚Ето какво съм спечелил‘“.
Косовският премиер заяви, че Косово няма външна политика и „принадлежи на клуба, оглавяван от САЩ“.
„Ние сме част от Европа и работим заедно с Брюксел и Берлин. Между другото, що се отнася до външната политика, ние сме част от водещите държави, предвождани от Америка. Не е проблем за нас да си го признаем, ние нямаме време да се занимаваме със световните проблеми“, обясни Харадинай.
Освен това, той посочи, че е бил част от тези в Косово, които подкрепят Брюкселския договор, но твърди, че ОСО може да бъде формирана само въз основа на косовската конституция. Първо, казва министър-председателят, трябва да се разбере „за какъв вид на ОСО става дума, а не само кога ще бъде формиран“.
Изявлението, че сърбите се страхуват, че ОСО ще бъде формирана така, че да е под цялостния контрол на Прищина, Харадинай коментира така:
„Не трябва да се нарича страх, Косово съществува и изворът на нашето съществуване е Конституцията, всички те работят тук“.
Той заяви също така, че ако Сърбия не признава Косово, има две позиции, или, „както виждаме, две истини“. „Реалността е, че Косово съществува“, категоричен е косовският премиер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония) : Според Вук Йеремич Александър Вучич е обещал Косово на американците

„Плюс Инфо“ (Македония) : Според Вук Йеремич Александър Вучич е обещал Косово на американците

17 Април 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Според бившия външен министър и настоящ председател на Народната партия на Сърбия Вук Йеремич настоящият президента на страната Александър Вучич „е обещал Косово на американците“, но че има проблем да спази обещанието си, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
„Американците искат от Вучич да внесе Косово в ООН и да подпише така нареченото. споразумение за цялостно нормализиране на отношенията с Прищина и да призовем Русия да не блокира всичко това в Съвета за сигурност на ООН“, заяви каза Йеремич.
Според него Вучич се опитва да предложи обмен на територии, но това ще се отхвърли, защото вече бе обещал да доведе Косово в ООН.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Що се отнася до външната политика, Косово е част от клуба, воден от Америка

Рамуш Харадинай: Що се отнася до външната политика, Косово е част от клуба, воден от Америка

17 Април 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай заяви, че страната му няма време за „проблемите на света“ и когато става въпрос за външна политика, то Прищина е водена от САЩ, предава скопският телевизионен канал A1 On.
„Ние сме част от Европа и работим с Брюксел и Берлин. Но когато става дума за външна политика, ние сме част от клуба, воден от Америка. Нашият проблем е да признаем, че нямаме време да се справим с проблемите в света“, заяви Харадинай пред телевизията „Хепи“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: САЩ подкрепят създаването на косовска армия, заяви премиерът Рамуш Харадинай

Gazeta Express: САЩ подкрепят създаването на косовска армия, заяви премиерът Рамуш Харадинай

7 Април 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай написа във „Фейсбук“, че е имал важна среща с американския дипломат Матю Палмър, на която са обсъдили интензификацията на събитията в най-младата балканска страна, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
„Имах важна среща с директора на Департамента по въпросите на Южна и Централна Европа на Държавния департамент на САЩ за интензификацията на събитията около Косово свързани с нормализацията на отношенията със Сърбия, визовата либерализация и новата динамика в Евроатлантическата перспектива на нашата страна“, заяви Харадинай.
Косовският премиер заяви, че САЩ стоят зад Косово във всичките му усилия за изграждане на държава, както и че Вашингтон подкрепя трансформирането на Косовските сили за сигурност в армия. „Косово има късмета да има САЩ като стратегически съюзник и най-доверен свой партньор“, написа Харадинай. Американският дипломат посети Прищина в петък, един ден след посещението си в Белград, където се срещна с представители на сръбската власт, включително президента на страната Александър Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Ивица Дачич изрази мнение, че без наставници Прищина би приела разделение на Косово

„A1oN“ (Македония): Ивица Дачич изрази мнение, че без наставници Прищина би приела разделение на Косово

7 Април 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че Косово би приело предложение за разделяне на Косово, ако във въпроса не се намесят неговите „наставници“, предава скопският телевизионен канал „A1oN“.
„Ако говорим открито за разделянето на Косово без наставници, Прищина, ако приеме собствените си интереси, ще приеме това предложение“, заяви Дачич.
Той допълни, че великите сили при споменаването на идеята смятат, че ще има масово преселение на цивилни, но според него те не вземат предвид, че етническото състояние на място вече е в съответствие със самото предложение за разделяне. Според министъра великите сили вече смятат, че са приключили въпроса с Косово през 2008 г., признавайки неговата независимост.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Рамуш Харадинай заяви, че САЩ подкрепят създаването на армия на Косово

Gazeta Express: Рамуш Харадинай заяви, че САЩ подкрепят създаването на армия на Косово

6 Април 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай прие директорът по южно и централноевропейски въпроси към Държавния департамент на САЩ Матю Палмър, пише Gazeta Express.
„Проведох плодотворна среща, на която обсъдихме засилването на усилията на Косово към нормализацията на отношенията със Сърбия, либерализацията на визите и откриването на нова динамика към евроатлантическата перспектива на нашата страна“, заяви Харадинай.-
Той допълни, че САЩ стоят до Косово в неговите усилия по изграждане на държавност и че САЩ подкрепят трансформирането на Силите за сигурност на Косово в армия. „Страната ни е щастлива да има САЩ като стратегически партньор“, заяви Харадинай.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EUractiv: Косовската главоблъсканица хвърля сянка над срещата на високо равнище на Западните Балкани в София

EUractiv: Косовската главоблъсканица хвърля сянка над срещата на високо равнище на Западните Балкани в София

6 Април 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Докато България подготвя срещата на високо равните ЕС-Западни Балкани през Май, смятана за централно звено от нейното председателство в Съвета на ЕС, София разбира, че не всички гости искат да седнат на една маса, предава EUractiv.
Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви на българския си колега Бойко Борисов, че има проблем да присъства на срещата в София на 17 май и предупреди, че няма да участва, ако Косово присъства. Косово, бивша сръбска провинция, обявила независимост през 2008 г. не е призната от пет страни членки на ЕС – Испания, Гърция, Кипър, Словакия и Румъния. Основната причина е, че тези страни се страхуват от сепаратизъм на своя територия и не одобряват начина, по който Косово се отделя от Сърбия. Испания е особено чувствителна заради скорошния опит на Каталуния за независимост.
През март Рахой заяви, че ще участва на неформалната вечеря на страните членки на 16 май, ден преди срещата на високо равнище в София, но за следващия ден заяви, че „имаме важен проблем – някои говорят за разширяване към страни, които не са признати, а това предизвиква притеснения“.
На свой ред правителството на Словакия съобщи, че месецът преди срещата оставя достатъчно време за преговори за изготвяне на взаимно-приемливо решение.
„Нашето мнение за Косово остава непроменено: Словакия не признава независимостта му. Словакия обмисля дали да участва на срещата в София. Ще вземем окончателно решение в зависимост от по-нататъшното развитие на събитията по темата“, пише в официално заявление на правителството в Братислава.
Гърция съобщи, че ще присъства на срещата, но без да предостави детайли.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Според сръбския министър-председател е политическа безсмислица, ако Косово участва като държава на срещата на високо равнище в София

„A1oN“ (Македония): Според сръбския министър-председател е политическа безсмислица, ако Косово участва като държава на срещата на високо равнище в София

2 Април 2018 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че участието на Косово на европейската среща за Западните Балкани в София „като държава е политическа безсмислица“, както и че в зависимост от действията на Прищина около създаването на Общността на сръбските общини, Белград ще реши дали да участва на събитието, предава скопският телевизионен канал „A1oN“.
„ В зависимост от това, ще вземем решение за срещата на високо равнище в София на 17 май. България е наш голям партньор, а ЕС е нашата стратегическа цел. Искаме добра комуникация и е в интерес на държавата да бъде на тази среща“, заяви Бърнабич на пресконференция в Белград.
Според нея Косово не може да присъства на срещата „като държава, защото не е нито възможно, нито теоретично“.
„Европейската комисия е неутрална по отношение на статута и Косово не е държава, а провинция в Република Сърбия. Така смятат и други пет силни и важни държави-членки на ЕС“, допълни тя.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euractiv: Испанският министър-председател има проблеми със срещата на високо равнище на Западните Балкани, която ще се проведе в София

Euractiv: Испанският министър-председател има проблеми със срещата на високо равнище на Западните Балкани, която ще се проведе в София

24 Март 2018 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви на българския си колега Бойко Борисов, че има проблеми по срещата на високо равнище на Западните Балкани в София на 17 май и може би дори няма да присъства, ако Косово участва, предава Euractiv.
България, която е поела ротационното председателство в Съвета на ЕС, планира да приеме водачите на останалите 27 страни членки и на шестте страни на Западните Балкани, включително и на Косово. Никога преди България не е приемала среща в такъв мащаб и се смята, че събитието е ударение на председателството.
Косово, което обяви независимост през 2008 г. , не е признато от страните членки Испания, Гърция, Кипър, Словакия и Румъния. Основната причина е, че тези страни се страхуват от сепаратизъм на тяхна територия и не са съгласни с начина, по който Косово се е отделило от Сърбия.
Испания е още по-чувствителна по въпроса, заради скорошните опити на Каталуния за независимост.
Рахой заяви, че би присъствал на вечерята на страните членки предишната вечер, но заяви, че на следващия ден „някои ще говорят за разширяване със страни, които не са признати от всички, включително и от Испания. Това ни кара да се притесняваме“.
Въпросът вече е подчертан от испанските медии, които побързаха да припомнят за „тъмното минало“ на президента на Косово Хашим Тачи и на министър-председателя Рамуш Харадинай, от периода, в който участват в конфликта между Армията за освобождение на Косово и сръбската армия.
Предполага се, че и Съветът на Европа и българското председателство ще прибягнат към използването на трикове, за да приемат страните, които не признават Косово, като това техните знамена да не се издигат или да се използват единствено имената на участниците, но не и на страните.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан към президента на Косово: Първо се справете с престъпността, след това ще либерализираме визовия режим

Йоханес Хан към президента на Косово: Първо се справете с престъпността, след това ще либерализираме визовия режим

23 Март 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В рамките на разговор с държавния глава на Косово Хашим Тачи европейският комисар за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан отправи препоръки към Прищина да положи усилия за справяне с организираната престъпност в страната - едно от последните условия за либерализиране на визовия режим за гражданите на най-младата държава на Балканите, предава македонската информационна агенция "Макфакс".
На срещата в Брюксел австрийският политик подчерта, че ратификацията на споразумението за демаркацията на границата с Черна гора е важна стъпка за получаване на правото на свободно движение за косоварите и за европейската интеграция на страната, но е необходимо Косово да потвърди и ангажимента си към борбата срещу корупцията и организираната престъпност.
По-рано на своя профил в социалната мрежа "Фейсбук" Тачи написа, че след утвърждаването на граничната сделка от 2015 г. от косовския парламент на ход е Брюксел, който трябва да либерализира визовия режим. Управляващото в Прищина мнозинство твърдеше, че ратифицирането на договора е последното условие за либерализация на визовия режим, докато опозиционната "Самоопределение" бе категорична, че процесът ще бъде дълъг и ще изисква справяне с корупцията и организираната престъпност.
В петък Хашим Тачи е в Брюксел заедно с държавния глава на Сърбия Александър Вучич. Двамата провеждат среща в рамките на диалога между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Бизнес Вести" (Македония): "Македония" породи смъртни заплахи в гръцкия парламент"

"Бизнес Вести" (Македония): "Македония" породи смъртни заплахи в гръцкия парламент"

23 Март 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Атина. Всичките 300 депутати в гръцкия парламент получиха смъртни заплахи. Председателят на парламента на страната Никос Вуцис заяви, че "депутатите са изправени пред убийство, ако гласуват "за" в случай, че при новото име на бившата югославска република присъства думата "Македония", предава македонската медия "Бизнес Вести".
Според него изпращачите са представители на крайнодясната партия "Златна зора". Вуцис осъди поведението на трима депутати от партията: Никос Михайлолакис, Илиас Касазирис и Панайотис Илиопулос, които вчера по време на заседанието на комисията за сигурността са нападнали колегите си мюсюлмани.
"Всички членове на парламента са равни, независимо дали са християни, мюсюлмани или атеисти", категорично заяви той. Изявлението на Вуцис дойде малко след като министърът на външните работи в Атина Никос Кодзиас, изпрати до колегата си в Скопие Никола Димитров, пет предложения за ново име на Република Македония.
Според данните на гръцките медии предпочитаният в Атина вариант е "Горна Македония".

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Няма напредък в техническия диалог между Белград и Прищина

A1 On (Македония): Няма напредък в техническия диалог между Белград и Прищина

21 Март 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В новия кръг от преговори на техническо ниво между Сърбия и Косово не е постигнат напредък, съобщиха от Европейската комисия, като призоваха двете страни да увеличат усилията си за изпълнение на вече съществуващите споразумения, предава скопският телевизионен канал A1 On.
Основна тема на разговорите в Брюксел бяха именно договорите, сключени в рамките на диалога като Общността на сръбските общини, енергетиката, интегрираното управление на границите и свободата на движение.
„Въпреки че преговорите бяха задълбочени, напредък не бе постигнат. Европейският съюз призовава и двете страни да увеличат усилията си по отношение на прилагането на договореностите, припомняйки, че напредъкът в нормализирането на отношенията е ключов елемент на европейския им път“, заяви говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич.
Белградската делегация на тридневните разговори (от 19-21 март) на експертно ниво ръководеше директорът на правителствената Канцеларията за Косово и Метохия Марко Джурич, а делегацията от Прищина бе водена от Авни Арифи.
Според белградското издание „Вечерне новости" среща в сряда, на която е трябвало да се обсъди свобода на движение, не се е състояла изобщо поради „неподготвеност“ за дискусията, за което Белград обвини Прищина.
В петък президентите на Сърбия и Косово, съответно Александър Вучич и Хашим Тачи, ще се срещнат в Брюксел, за да продължат диалога за нормализиране на двустранните отношения, допълни още Коциянчич, като припомни, че Брюксел очаква пълно прилагане на всички постигнати споразумения между Белград и Прищина, включително и това за създаване на Общността на сръбски общини.
Предишният диалог между Белград и Прищина на техническо равнище, медииран от ЕС, се състоя в края на февруари след прекъсване за повече година.

Превод и редакция : Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Никос Кодзиас заяви, че гръцките предложения за спора с името са изпратени до Скопие

„Алсат-М“ (Македония): Никос Кодзиас заяви, че гръцките предложения за спора с името са изпратени до Скопие

20 Март 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас заяви, че до Скопие е изпратен текст, който съдържа предложенията на страната му относно бъдещото сътрудничество между Гърция и Македония, пише македонската медия „Алсат-М“.
На въпрос от местни медии дали при посещението си тази седмица в Скопие той ще представи гръцкия проект на споразумението, Кодзиас заяви, че предложенията на Атина са вече изпратени.
„Изработихме текст с нашите предложения, както по отношение на откритите проблеми, които имаме с БЮРМ, така и за бъдещия дневен ред на сътрудничеството, което ще донесе полза и на двете страни. Изпратих този текст преди няколко дни в Скопие“, заяви гръцкият външен министър. Очаква се Никос Кодзиас да пристигне в Скопие в четвъртък.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Сител“ (Македония) : Гръцкият външен министър пристига на 22 март в Скопие с документ от 20 страници и 55 точки – македонският министър председател е оптимист за решаването на спора за името

“Сител“ (Македония) : Гръцкият външен министър пристига на 22 март в Скопие с документ от 20 страници и 55 точки – македонският министър председател е оптимист за решаването на спора за името

20 Март 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският министър-председател Зоран Заев е оптимист, че ще намери решение на спора за името, ако вземе предвид достойнството и идентичността на страната. Той изрази надежда относно посещението на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Скопие през следващите дни, както и за преговорите с пратеника на ООН Матю Нимиц, които могат да направят крачка напред в решаването на проблема. За него е от решаващо значение как решението ще бъде прието от гръцката общественост и от гръцките институции, предава македонската медия “Сител“.
Според гръцките медии външният министър ще представи на 23 март проектоспоразумение, изготвено от тяхното МВнР и обсъдено подробно от гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и Кодзиас. Документът съдържа около 55 параграфа на 20 страници. Според „Hellasjournall“ източници от САЩ посочват, че в пакета са предложени пет имена, включително Нова Македония и Горна Македония, написани на славянски език.
„То Vimа“ твърди, че гръцкото правителство предпочита „Горна Македония“ и че международното споразумение ще стигне до гръцкия парламент след Великден, може би в началото на май. Източниците на вестника посочват, че в гръцкия пакет промяната на конституцията на Македония ще бъде условие за решение на спора.
Медиите са осъдили, че на 27 март ще се състои нова среща на външните министри с Нимиц, но за това засега няма официално потвърждение нито от Скопие, нито от Атина.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1oN (Македония): Според гръцкия министър на отбраната „Македония е една и е гръцка“

A1oN (Македония): Според гръцкия министър на отбраната „Македония е една и е гръцка“

20 Март 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на партия „Независими гърци“ – младши коалиционен партньор в гръцкото правителство и министър на отбраната на страната Пасон Каменос заяви, че не приема „нито Северна, нито Южна, нито Източна, нито Западна Македония, защото Македония е една и гръцка“, предава македонската медия A1oN .
„Позицията на „Независими гърци“ е ясна по отношение на името на Македония. Не приемаме решение, което да съдържа името Македония. Нито Северна, нито Южна, нито Източна или Западна Македония. Македония е една и гръцка. Добре ще е в Скопие да се проведат конституционни промени. Гърция направи няколко стъпки. Разбира се, искаме решение, без да даваме термина "Македония". Промяната на Конституцията е предпоставка за всяко друго решение“, смята Каменос. Партийният лидер смята, че в гръцкото правителство „има теми, които публично са изяснени, че не може да променяте позициите нито на едната, нито на другата страна“.
Панос Каменос ще се срещне на 20 март с Алексис Ципрас. Срещата на двамата коалиционни партньори бе обявена от говорителя на гръцкото правителство Димитрис Санакополус, а основна тема ще бъде случаят с двамата гръцки войници арестувани край река Марица на турска територия. С оглед на това, че тази среща е само на няколко дни преди посещението на външният министър Никос Кодзиас в Скопие, остава загадка дали на срещата двамата коалиционни партньори ще споменат и въпросът за името.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Сърбия): Защо Косово може да има армия, а Република Сръбска не?

Sputnik (Сърбия): Защо Косово може да има армия, а Република Сръбска не?

20 Март 2018 | 00:23 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Ако след изборите Милорад Додик остане в Председателството на Босна и Херцеговина, то той би могъл съвсем законно да повдигне въпроса за възстановяване на армиите на субектите на страната. Въпреки това, за да бъде постигнат този план, е необходим консенсус от трите представители на Председателството на Босна и Херцеговина, отбелязва сръбската редакция на Sputnik.
Авторът припомня позицията на САЩ, представена от помощник-държавния секретар по въпросите за Европа и Евразия Уес Мичъл, който подкрепи създаването на косовска армия. Ако Косовските сили за сигурност (КСС) бъдат трансформирани в армия, то тогава Додик с право напомня, че съгласно Дейтънското мирно споразумение Република Сръбска има право на своя армия.
Няма нито един международен документ, който предвижда създаване на армия на Косово. За сметка на това Република Сръбска не само има такъв документ, но и е разполагала със собствена армия, образувана по силата му. Това е т.нар. Войска на Република Сръбска (ВРС), създадена на 12 май 1992 г. с решение на парламента на Република Босна и Херцеговина (съществувала в периода 1992-1997 г.). През януари 2006 г. тя влиза в състава на армията на Босна и Херцеговина. Военноto наследство и идентичност на армията на Република Сръбска се запазва в Трети пехотен полк на армията на Босна и Херцеговина.
В този контекст поражда основания за съмнения - ако Западът смята, че Косово може да разполага със собствена армия, тогава защо, хипотетично погледнато, такава не може да има и Република Сръбска?
Според професора по политология Радомир Нешкович Западът разглежда Република Сърбска като част от Босна и Херцеговина, а на Косово, въпреки че е под протекторат, гледа като на суверенна държава. Поради тази причина засега изглежда невъзможно създаването на армия на Република Сръбска, обяснява Нешкович. Въпреки това, той не отрича възможността въпросът да бъде повдигнат в Босна и Херцеговина, ако Милорад Додик, след изборите в Босна и Херцеговина става член на председателството на Босна и Херцеговина.
„От тази позиция той има съвсем законно право да повдигне въпроса. Въпреки това, за да се постигне този план, трябва да има консенсус от тримата членове на председателството, което е малко възможно“, твърди политологът.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): В Брюксел се провежда нов кръг от техническия диалог между Белград и Прищина

Радио „Свободна Европа“ (Македония): В Брюксел се провежда нов кръг от техническия диалог между Белград и Прищина

19 Март 2018 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Брюксел се провежда нов кръг от техническия диалог между Белград и Прищина, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Тема на дискусията са договорите, които вече са постигнати и които не са приложени на практика, като например споразумението за Сдружението на сръбските общини и за енергетиката. Представители на Европейския съюз призоваха за ускоряване на темпа на преговорите по прилагането на съществуващите договори.
Срещата на двете делегации ще продължи три дни, след което ще бъде последвана от разговор на най-високо политическо равнище – между президентите на Сърбия и Косово, съответно Александър Вучич и Хашим Тачи. Провеждането му е планирано за петък, 23 март.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Техническият диалог Белград – Прищина продължава в понеделник в Брюксел

Gazeta Express: Техническият диалог Белград – Прищина продължава в понеделник в Брюксел

19 Март 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Техническият диалог между Белград и Прищина продължава в Брюксел в понеделник, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Основна тема на разговорите ще бъде основаването на Общност на сръбските общини в северната част на Косово, както и енергетиката, мостът в Косовска Митровица, свободата на придвижване и др.
Новият кръг на техническите преговори трябва да продължи до 21 март, съобщава изданието, като припомня, че последният кръг от техническия диалог под егидата на Европейския съюз се проведе през февруари след близо едногодишно прекъсване. Косовската делегация е оглавена от политическия съветник на премиера Рамуш Харадинай – Авни Арифи, а сръбската – от ръководителят на Канцеларията към сръбското президентство за Косово и Метохия Марко Джурич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич: Александър Вучич води тайни преговори с косовското ръководство и с тази цел е на необявено посещение в Ню Йорк

Вук Йеремич: Александър Вучич води тайни преговори с косовското ръководство и с тази цел е на необявено посещение в Ню Йорк

19 Март 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на Сръбската народна партия и бивш министър на външните работи на страната Вук Йеремич заяви, че сръбският президент Александър Вучич води тайни преговори с президента и премиера на Косово Хашим Тачи и Рамуш Харадинай и „се опитва неумело да преметне международната общност“ и „да купи допълнително време за себе си и своите коалиционни партньори“ в Прищина, пише скопското електронно издание „МКД“.
„Тъй като срокът за разрешаване на косовския въпрос изтича в началото на лятото, Вучич сега се нуждае от всичко, което да използва като „смокинова клонка“. Във вторник той беше в Париж на тайна вечеря с Хашим Тачи, а в понеделник (19.03) тайно отпътува за Ню Йорк, за което сръбската общественост не е информирана. Той също така води преговори с Харадинай чрез близък посредник от обкръжението му ", заяви Йеремич пред сръбската телевизия „Фейс“.
Бившият външен министър на Сърбия, обясни, че Вучич е предложил на Запада "гениална идея" за обмен на южната част на Сърбия за Северно Косово, но тя е била отхвърлена, тъй като отдавна е обещал подписване всеобхватно споразумение между Белград и Прищина, което ще позволи на Косово да се присъедини към ООН.
Той добави още, че Вучич, Тачи и Харадинай "са замесени от едно и също тесто - с тон гел на главата си", които заедно забавят решението за Косово.
"Но, когато разрешат проблема с Косово, те вече няма да бъдат необходими на Запада и се опасяват, че много скоро след това няма да са на свобода. В момента международната общност са й изгодни хора с багаж, като Тачи, Вучич и Харадинай ", увери Йеремич.
Той посочи, че при такива обстоятелства Вучич панически се опитва да достигне до, „каквото и да било" всеобхватно споразумение, тъй като от шест години "търгувасъс сръбските интереси в Косово, за да укрепи своята брутална диктаторска власт" и изпълнява абсолютно всичко, което е било поискано от него, без условия и без албанската страна да изпълни договореното.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Външният министър на Гърция получи нови заплахи за животи си

Protothema: Външният министър на Гърция получи нови заплахи за животи си

19 Март 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Атина.За втори път в разстояние на два месеца, министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс получи писмо с куршум – явна заплаха за живота му, пише електронното издание на гръцкото вестник Protothema, като се позовава на информация от местен ежедневник.
Вестник „Та Неа“ съобщи, че в писмото Коцияс е обвинен, че продава гръцката история, съгласявайки се на компромисно име, в което се съдържа термина „Македония“, в рамките на спора със Скопие.
Писмото е пристигнало в министерството в началото на миналата седмица,а патронът е подобен на тези, които се използват от оръжията на противовъздушната отбрана, като „Та Неа“ уточнява, че в момента случаят се разследва от полицията и военни експерти.
Protothema припомня, че в началото на февруари Коцияс получи първото писмо със заплахи за живота му, в което пишеше: „Има три куршума за теб“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич, бивш външен министър на Сърбия: Александър Вучич води тайни преговори с Хашим Тачи и Рамуш Харадинай

Вук Йеремич, бивш външен министър на Сърбия: Александър Вучич води тайни преговори с Хашим Тачи и Рамуш Харадинай

18 Март 2018 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на Скупщината и бивш първи дипломат на Белград Вук Йеремич твърди, че президентът на Сърбия Александър Вучич води тайни преговори с държавния глава и премиера на Косово, съответно Хашим Тачи и Рамуш Харадинай, съобщава скопското електронно издание МКД.
Според Йеремич сръбският президент „неуспешно се опитва да мами международната общност" и „да купи допълнително време за себе си и коалиционните си партньори" в Прищина.
„Като срок за решаване на косовския въпрос се споменава началото на лятото и Вучич сега се нуждае от всичко, което може да използва като смокинов лист. Във вторник Вучич беше в Париж на тайна вечеря с Хашим Тачи, а днес (неделя) тайно отпътува за Ню Йорк, за което сръбската общественост не е информирана. Той също така води преговори с Харадинай чрез близък посредник от обкръжението му", заяви Йеремич пред сръбската телевизия Фејс.
Йеремич, който е бивш министър на външните работи на Сърбия, заяви, че Вучич е предложил на Запада „гениална идея" за обмен на южната част на Сърбия за Северно Косово, но тя е била отхвърлена, тъй като отдавна е обещал подписване на всеобхватно споразумение между Белград и Прищина, което ще позволи на Косово да стане част от ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър

Ekathimerini: Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър

17 Март 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Никозия. Американският помощник държавен секретар по въпросите за Европа и Евразия Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър, в рамките на свое посещение в Никозия в петък, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Мичъл потвърди, че Кипър има право да разработва ресурсите в своята икономическа морска зона, като подчерта, че Вашингтон подкрепя Никозия в случая. Коментарът му е направен след среща с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис. Никозия бе последната дестинация от балканската обиколна на Мичъл, която включваше Атина, Белград, Скопие и Прищина.
Изказването на американския дипломат става на фона на обтегнатите отношения между Кипър и Турция, след като от Анкара блокираха проучване за добив на газ край острова, като заявиха, че страната няма да позволи на кипърските гърци да разработват „едностранно“ природните ресурси край острова.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Мариано Рахой смята да бойкотира срещата за Западните Балкани заради Косово

Gazeta Express: Мариано Рахой смята да бойкотира срещата за Западните Балкани заради Косово

17 Март 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Испанският премиер Мариано Рахой разглежда възможността да откаже да присъства на срещата между лидерите на ЕС и Западните Балкани, която е насрочена за средата на май, пише електронното издание на косовския вестник Gazeta Express, като се позовава на данни от испанското издание El Pais.
Според данни на испанския вестник, Рахой се струваха, че неговото присъствие на една и съща среща с косовския президент Хашим Тачи може да бъде използвано като оправдание от сепаратистките лидери в Каталуния в техните намерения за обявяване на независимост от Испания, която е една от петте страни от ЕС, наред със Словакия, Румъния, Гърция и Кипър, които не са признали Косово. В петък председателят на Европейския съвет Доналд Туск посети Мадрид, където се срещна с Рахой с цел обсъждане на въпроса.
Една от възможностите, при която премиерът би посетил срещата е премахване на косовския флаг от нея, пише испанското издание.

Агенция „Фокус“ припомня:

В петък Рахой прие Туск в Мадрид, като малко след двустранните разговори, полският политик написа в една от социалните мрежи, че е провел „невероятна среща“ с Рахой, но нито една от двете страни не излезе с официално съобщение относно резултата от преговорите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NewEurope: САЩ засилват ангажираността си по южния фланк на НАТО

NewEurope: САЩ засилват ангажираността си по южния фланк на НАТО

17 Март 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Уес Мичъл продължава обиколката си в Югоизточна Европа, посещавайки Белград на 14 март, Атина на 15 и Никозия на 16, след като по-рано спря в Прищина и Скопие. Ако е имало тематичен фокус в тази обиколка, то той е ясно поставен върху постигането на прогрес при справянето с замразените конфликти (статутът на Косово, спорът за името между Македония и Гърция), както и относно общите двустранни контакти с новата администрация на САЩ. По-голямата част от пътуването му премина под сянката на уволняването на Рекс Тилърсън от поста държавен секретар на САЩ, предава NewEurope.
В Белград Мичъл се срещна със сръбския президента Александър Вучич, с министър-председателя Ана Брнабич и с външния министър Ивица Дачич. Преди пристигането си Държавният департамент описа целите на Мичъл в Сърбия като „потвърждение на силните отношения между Сърбия и САЩ, както и да се призова сръбското правителство да продължи с нормализирането на отношенията с Косово, да се направят реформите, необходими за придобиването на целта – членство в Европейския съюз и активно да се подкрепя стабилността
По време на срещата не е постигнато споразумение относно трансформирането на Косовските сили за сигурност в редовна армия. Сърбия твърдо поддържа позицията си, че няма правни документи по отношение на статута на Косово, които да позволяват това. Вучич заяви, че Сърбия и САЩ не са съгласни относно „силите за сигурност на Косово“, но се съгласи за „мира и диалога в Брюксел под егидата на ЕС“.
Белград също така остава скептичен относно волята на Прищина да позволи на т.нар. „Асоциация на автономните сръбски общини“ да премине от теория на практика. Перспективите на САЩ са различни, след като Мичъл обяви, че Косово, фактически има правото да формира собствени професионални сили, които да се занимават със сигурността. „Косово има правото да формира професионални сили, които да се справят със сигурността и които да включват косовските сърби“, заяви той. Той предупреди, че Косово трябва да промени конституцията си, за да създаде тези сили.
Що се отнася до спирката в Атина, Държавният департамент отбеляза, че Мичъл ще „се срещне с високопоставени гръцки политици, за да обсъди задълбочаването на американско-гръцките стратегически връзки и да засили двустранното сътрудничество, включително и в сферите на отбраната, енергетиката, търговията и инвестициите“.
В действителност, смесицата от наличните въпроси направи посещението в Атина по-близо до икономическа мисия. Обсъжданията в Атина с високопоставените посетители от държавния департамент се фокусираха върху регионалните въпроси на деня.
Мичъл се срещна с външния министър Никос Кодзиас и на отбраната Панос Каменос и изненадващо, но гръцката преса не обърна голямо внимание на срещата, избирайки да се фокусира върху спирката в Кипър. Интересно съвпадение бе, че водачът на основната опозиционна партия „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис, който изглежда като фаворит на следващите парламентарни избори, посети Вашингтон, по време на посещението на Мичъл в региона. Мицотакис се срещна със заместник-държавният секретар Джон Съливан и с други ключови членове на Конгреса.
Официалната програма за посещение в Кипър беше разгледана от Държавния департамент по следния начин: "В Никозия на 16 март Мичъл ще се срещне с висши представители на Република Кипър, за да обсъдят двустранните и регионални въпроси, включително развитието на енергийни ресурси в Източното Средиземноморие. Той ще се срещне и с лидерите на кипърските гърци и кипърските турци, както и с представители на ООН. "
Не е изненадващо, че докато бе в Никозия, Мичъл потвърди вече силната подкрепа на САЩ за правото на Република Кипър да използва енергийните си ресурси въпреки продължаващите заплахи от съседна Турция, докато изследователските дейности продължават ( в тези дейности ще включва енергийния гигант на САЩ Exxon Mobil) в изключителната икономическа зона на Кипър. В Никозия Мичъл се срещна с президента Никос Анастасиадес, с външния министър Никос Христодулидес, с министъра на енергетиката Георгиос Лакокрипис и с кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): На 23 март в Брюксел ще се проведе среща между Александър Вучич и Хашим Тачи

„Плюс Инфо“ (Македония): На 23 март в Брюксел ще се проведе среща между Александър Вучич и Хашим Тачи

17 Март 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Сърбия Александър Вучич и неговият косовски колега Хашим Тачи ще проведат на 23 март среща в Брюксел, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
„Срещата е в рамките на диалога за нормализиране на отношенията между двете страни“, съобщават косовските медии, позовавайки се на съобщение от екипа на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.
По време на срещата ще се обсъдят нормализирането на отношенията в рамките на диалога с посредничеството на ЕС и „ще се работи за по-нататъшното изпълнение на подписаните договори“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Продължаваме разговорите с албанците, въпреки че не им вярвам за нищо

Александър Вучич: Продължаваме разговорите с албанците, въпреки че не им вярвам за нищо

17 Март 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ще продължи преговорите за намиране на компромисно решение на проблема между Белград и Прищина, тъй като по неговите думи, това е необходимо за по-добро бъдеще на Сърбия, съобщава македонската агенция Макфакс.
Държавният глава заяви: „ще продължим преговорите с албанците, въпреки че не им вярвам за нищо“, като президентът допълни, че Белград „няма друг избор“.
„Можем да намерим компромисно решение, защото ако не бъде компромисно, няма да има решение“, подчерта още Вучич по време на пресконференция. Президентът показа пред репортери Брюкселския договор, подчертавайки, че шест от 15-те му точки „са си останали на хартия“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Облаците се събират над преговорите между Атина и Скопие

Ekathimerini: Облаците се събират над преговорите между Атина и Скопие

17 Март 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Само няколко дни преди гръцкият външен министър да се отправи към Скопие над преговорите за разрешаването на спора за името на Македония пада сянка, след като се оказва, че неговият колега Никола Димитров описва гръцката позиция по време на своите контакти с политици от Европейския съюз като „граничещи с абсурда“, пише Ekathimerini.
Според дипломатически източници, думите на Димитров не са приети добре в Атина, като методът на действие на властите в Скопие е поставен под въпрос.
Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че ще разреши спора за името с Атина, за да положи пътя към присъединяването на страната си към НАТО и ЕС.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Външните министри на Гърция и Македония ще се срещнат с Матю Нимиц на 27 март във Виена

„МКД“ (Македония): Външните министри на Гърция и Македония ще се срещнат с Матю Нимиц на 27 март във Виена

16 Март 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс ще пристигне на двудневна визита в Скопие на 22 март и то с полет директно от Атина, тъй като ще бъде придружен от много съветници и журналисти, пише скопското електронно издание „МКД“.
Това ще бъде първият полет от Атина за Скопие от цели 12 години, уточнява македонското издание.
Според неофициална информация от гръцки източници, само няколко дни след посещението в Скопие, на 27 март, македонският външен министър Никола Димитров и Коцияс ще проведат поредния кръг от преговорите с посредника на ООН Матю Нимиц във Виена. От македонското външно ведомство нито са потвърдили нито са отрекли информацията.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Темата за името на Македония по време на посещението на Уес Мичъл в Гърция

„Алсат – М“ (Македония): Темата за името на Македония по време на посещението на Уес Мичъл в Гърция

16 Март 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл в четвъртък се срещна с висши функционери от гръцкото правителство по време на посещението си в Атина. Въпреки че срещите бяха закрити, се вярва, че американският представител е направил препоръки по спора за името между Гърция и Македония. След посещението си в Скопие, Мичъл призова страните да намерят трайно решение. Говорителят на гръцкото правителство, на среща с журналистите, повтори позицията за име за всички употреби и промяна на македонската конституция, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
“Позицията на гръцкото правителство е сложно име за цялостна употреба. Какво значи това? Че са нужни конституционни промени, за да се стигне до взаимноприемливо и трайно решение. Конституционните промени се отнасят до името и иредентистките позиции, които са включени в Конституцията на съседката. Но това са въпроси, които трябва да се решат в течение на преговорите и за които е ясно, че ще се обвържат с международен договор, тъй като говорим за договор между две независими държави“, заяви Димитрис Янакопулос.
Говорителят разкритикува гръцката опозиция за деструктивния й принос в процеса. Междувременно, лидерът на най-голямата опозиционна партия Нова Демокрация Кириякос Мицотакис неотдавна заяви, че решение е възможно, само ако от Конституцията и учебниците бъде отстранен иредентизмът, а това било още по-важно и от името на държавата. Гръцкият вестник Ефимерида пише, че накрая премиера Алексис Ципрас е останал сам в спора за името. Коалиционният партньор, има се предвид лидерът на „Независимите гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос, му е обърнал гръб, като е заявил, че няма да подкрепи правителството в решаването на този въпрос, с оглед на това, че, както той е заявил, никога няма да подкрепи решение, в което се съдържа терминът „Македония“. Гръцкото издание вече изрази съмнения, че Ципрас ще се опита да замени Каменос с лидера на партията „То Потами“ – Ставрос Теодоракис, който от своя страна заяви пред гръцките медии, че очаква около Великден (8 април) гръцкият парламент да излезе с конкретни предложения за името.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTS (Сърбия): Александър Вулин припомни на НАТО, че създаването на косовска армия е „неприемливо“ за Сърбия

RTS (Сърбия): Александър Вулин припомни на НАТО, че създаването на косовска армия е „неприемливо“ за Сърбия

16 Март 2018 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Белград.. В рамките на среща с председателя на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел, министърът на отбраната на Сърбия Александър подчерта, че Белград е отворен за сътрудничество с партньори както на Запад, така и на Изток, запазвайки своята военна неутралност, и че създаването на армията на Косово е неприемливо за страната му, предава Radio televizija Srbije (RTS).
В изявление от Министерството на отбраната на Сърбия се казва, че Вулин и Павел са обсъдили настоящата политическа ситуация и сигурността в региона, сътрудничеството между Сърбия и НАТО, както и сътрудничеството на сръбската армия и КФОР.
Според Вулин, активното участие на Сърбия в наличните механизми по проекта „Партньорство за мир“ допринася за изграждане на капацитета на сръбската армия. "Република Сърбия е отворена за сътрудничество с партньорите на Запад и на Изток, запазвайки своята военна неутралност. В този контекст сътрудничество под егидата на програмата „Партньорство за мир“ представлява оптимална рамка за постигането на целите за сигурността и подобряване на капацитета на отбраната“, заяви военният министър на Белград.
Същевременно Вулин добави, че основната заплаха за сигурността на Сърбия е трансформирането на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия – процес, който министърът определи като „неприемлив“ за страната му.
„Формирането на армията на Косово е неприемлива не само заради текущата резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, но и поради факта, че само силите на КФОР са гарант за сигурността на гражданите на южната ни провинция и използвам възможността да благодаря на НАТО за участието си и постоянно присъствие в Косово и Метохия", заяви Вулин.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Уес Мичъл продължава обиколката си в региона с посещение в Република Кипър

Ekathimerini: Уес Мичъл продължава обиколката си в региона с посещение в Република Кипър

16 Март 2018 | 06:59 | Агенция "Фокус"
Никозия. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл продължава обиколката си в региона с посещение в Република Кипър, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Визитата на американския дипломат в Република Кипър ще бъде осъществена на фона на заплахите на Анкара да използва сила срещу Никозия, ако продължи сондажите за газ край бреговете на острова.
Мичъл пристига в Никозия след посещение в Гърция, където проведе среща с външния министър Никос Кодзиас и министъра на отбраната Панос Каменос, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Москва се противопостави на идеята за армия на Косово

„Макфакс“ (Македония): Москва се противопостави на идеята за армия на Косово

16 Март 2018 | 02:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова разкритикува плановете за създаване на Въоръжени сили на Косово, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Създаването на армия в Косово, структура, която по никакъв начин не се доближава до държавната, още повече нагнетява вече напрегнатата ситуация", предупреди Захарова в рамките на пресконференция, в която коментира изказването на помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл.
При посещението си в Косово по-рано тази седмица американският дипломат подчерта, че Косово има право да формира професионална армия и бе категоричен, че тя няма да представлява заплаха за Сърбия и сърбите, живеещи в най-младата държава на Балканския полуостров.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоаким Каламарис: Гръцки компромис с името на Македония ще даде исторически билет на албанците за обслужване на турските цели

Йоаким Каламарис: Гръцки компромис с името на Македония ще даде исторически билет на албанците за обслужване на турските цели

15 Март 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
София. Гръцки компромис с името на Македония ще даде исторически билет на албанците за обслужване на турските цели. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ университетският преподавател доц. Йоаким Каламарис. Според него причина за конфликта с името не е конкретно Скопие, а тези, които стоят политически и силово зад Скопие. По думите му в момента има три мюсюлмански партии в македонската столица, които представляват албанските интереси. Но никой не знае дали тези партии в даден момент няма да се обединят „под общ флаг“, уточни Каламарис. Членството на Македония в НАТО няма да възпре завземането на Македония отвътре, продължи своите разсъждения доцентът. „В момента Гърция и Турция имат огромен конфликт. Двама гръцки войници са арестувани от 20 дни и са в турски затвор. Видяхте ли реакция от НАТО или от ЕС? Ако се абстрахираме от външната „подкрепа“, толкова по-будни граждани ще бъдем и в собствените си държави, и в съседните“, каза още Йоаким Каламарис. Той допълни, че ЕС не е в състояние да разсее напрежението по линията Македония-Гърция-Албания. „Историята припомня, че никога интересите на страните от Балканите не са се припокривали с интересите на Русия или Европа, когато те са били в едно политическо обединение. Средствата, които Общността дава за подобряване на инфраструктурата и на икономическия живот, са химера“, коментира Каламарис. Бъдещето на Балканите е свързано с тясното сътрудничество на православните страни от региона, добави доцентът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алсат-М (Македония): Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия се срещна с високопоставени лица от Гърция

Алсат-М (Македония): Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия се срещна с високопоставени лица от Гърция

15 Март 2018 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Атина. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл се срещна с високопоставени лица от Гърция в четвъртък, предава македонският телевизионен канал Алсат-М . Макар разговорите да се проведоха при затворени врати, американският дипломат най-вероятно е засегнал темата за Спора за името между Македония и Гърция, отбелязва телевизията, като припомня, че по време на посещението си в Скопие на 12 март, Мичъл призова двете страни да намерят трайно решение на проблема. Говорителят на правителството в Атина Димитрис Цанакопулос по-късно през деня отново повтори позицията на Гърция за нужда от име, което да е удовлетворява и двете държави и желанието на Атина за промяна на Конституцията на Македония, така че новото име да бъде вписано в нея.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Помощник-държавния секретар на САЩ Уес Мичъл е в Атина

„Сител“ (Македония): Помощник-държавния секретар на САЩ Уес Мичъл е в Атина

15 Март 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия в четвъртък ще бъде в Атина, където ще проведе срещи с представители на гръцкото правителство, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Според съобщението на Държавния департамент на САЩ, Мичъл ще разговаря с гръцките власти за задълбочаването на отношенията между САЩ и Гърция и засилване на двустранното сътрудничество, особено в областите на отбраната, енергетиката, търговията и инвестициите. „Сител“ е на мнение, че дори и да няма официално потвърждение, ще стане въпрос и за спора за името между Атина и Скопие.
Според информация на кореспондента на МИА в Атина, официално не са обявени срещите на Мичъл в гръцката столица и вероятно разговорите ще бъдат закрити за медиите. Американският помощник-държавен секретар, според това, което има засега като официална информация, ще има срещи с функционери от гръцкото правителство, но не и с премиера Алексис Ципрас или министъра на външните работи Никос Коцияс.
Мичъл ще бъде в Атина няколко часа, след което, в 15:30 часа, има уговорена среща в Кипър с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджи.
Посещението на Мичъл в Атина е част от неговата регионална обиколка, първата му, откакто пое функцията, в рамките на която вече посети Скопие, Прищина и Белград.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Декларациите за създаване на косовска армия предизвика остри реакции в Белград

Protothema: Декларациите за създаване на косовска армия предизвика остри реакции в Белград

14 Март 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Трансформирането на Косовските сили за сигурност в Армия на Косово трябва да бъде направено в съответствие с Конституцията на Косово. Това беше казано от помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл по време на посещението му в Прищина, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Мичъл е заявил, че Косово е направило важни стъпки напред, включително в нормализацията на отношенията със Сърбия, финализацията на граничната сделка с Черна гора и трансформацията на Въоръжените сили чрез добавки в Конституцията.
Американският дипломат е бил категоричен, че никой няма право на вето, когато става дума за въпроси, отнасящи се до сигурността на Косово, като е добавил, че ще информира властите в Белград за това.
Същото мнение е изразил и командващият Обединените сили на НАТО в Неапол Джеймс Фого: „Съюзът на НАТО и Северноатлантическия съвет бяха тук преди няколко месеца и заявиха ясно, че трансформацията на Косовските сили за сигурност в армия трябва да се случи чрез поправки в Конституцията“, е заявил Фого.
Междувременно, партията на косовските сърби – „Сръбска листа“, се е противопоставила на създаването на Армия на Косово и без гласовете на тази партия Прищина не може да внесе необходимите промени в Конституцията, уточнява Protothema.
Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин е заявил, че Косово не може да има амрмия и че „подобно незаконно въоръжено формирование“ ще бъде заплаха за мира и стабилността в балканския регион. В коментар относно гореизложената декларация на Мичъл, той е подчертал, че косовската армия може да бъде формирана само чрез употребата на сила.
„В Косово и Метохия може да съществува само една въоръжена сила и това е КФОР. Това ще продължи да е така, освен ако ООН не промени решението си“, е заявил Вулин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Еманюел Макрон е приел покана да посети Косово

Gazeta Express: Еманюел Макрон е приел покана да посети Косово

14 Март 2018 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Франция е приел покана да посети Косово, заяви премиерът на страната Хашим Тачи след срещата си с френския държавен глава в сряда, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Тачи е заявил, че в хода на срещата си с Макрон в Елисейския дворец в сряда, той му е обещал, че Франция ще продължи да подкрепя европейския път на Косово. Чрез съобщение във „Фейсбук“, косовският президент съобщи, че е благодарил от името на страната си на Макрон за постоянната подкрепа, която Франция оказва на Косово и че е поканил френския президент да посети Прищина. „Благодаря на президента Макрон за това, че прие поканата и потвърди, че ще посети Косово“, написа Тачи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Б – 92: Уес Мичъл: САЩ подкрепят косовска армия, Александър Вучич: Сърбия не вярва, че Прищина ще създаде Общност на сръбските общини

Б – 92: Уес Мичъл: САЩ подкрепят косовска армия, Александър Вучич: Сърбия не вярва, че Прищина ще създаде Общност на сръбските общини

14 Март 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е имал „добър, открит, съдържателен и важен разговор“ с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл, който беше на посещение в Белград във вторник и сряда, предава белградското радио Б – 92.
Според думите на Вучич, разговорът с Мичъл е бил важен за отношенията между Сърбия и САЩ и те са разговаряли по няколко въпроса, но преди всички за Косово и Метохия.
„Нашите позиции по отношение на Косово се различават силно и са доста далечни. Важното е, че Мичъл, за разлика от много други, не искаше само да слуша, но и да чуе. Благодарен съм му за това. На основание, че ние разбираме възгледите на Запада по въпроса за независимостта (на Косово), аз попитах Уес Мичъл дали иска да чуе нашите възгледи, за да добие представа и може би да разбере някои от нашите позиции“, заяви Вучич.
Сръбският президент подчерта, че Сърбия и САЩ не са на едно мнение за „силите за сигурност на Косово“, но се разбират за „мира и диалога в Брюксел под егидата на ЕС“.
„Знаем, че Косово е най-голямото препятствие и затова Сърбия е готова да обсъди възможни компромисни решения. Независимо от това, че Сърбия може да е много малка за много от световните сили, за нас това е най-важното и ние можем да приемем единствено компромисно решение. Всеки компромис е труден, но той трябва да бъде приет от още някой – другият и третата страна“, подчерта Вучич.
„Сърбия изпълни задълженията си според Брюкселското споразумение – в правосъдието, полицията, гражданската защита, телекомуникациите... Албанците имаха само едно задължение, произтичащо от международния правен договор, което е създаването на Общност на сръбските общини (ОСО) и те не го изпълниха. Благодаря на Мичъл за това, че каза, че Прищина не го е изпълнила. Ще бъда открит, мисля че от това няма да излезе нищо, те щяха да са го направили вече през последните пет години, ако го искаха“, обясни сръбският държавен глава.
По време на пресконференцията, Вучич постоянно отбелязваше, че е имал „открит диалог с Мичъл“ и подчерта, че му е благодарен за това.
На въпрос дали двамата са обсъждали въпроса за възможното създаване на косовска армия, Вучич отговори следното:
„Призовавам всички да открият поне един документ, дори една единствена буква в някой международен акт, в който се казва, че това е позволено. Съгласно военно-техническото споразумение, подписано в Куманово, не могат да съществуват косовски въоръжени сили – там може да има само КФОР и никой друг. Съгласно Резолюция 1244 (на Съвета за сигурност на ООН), като основен юридически акт, не се предвижда създаването на албански ВС, а напротив, завръщането на сръбските сили в Косово. Косовската армия противоречи на всички международни споразумения“.
От своя страна, Мичъл призова двете страни да изпълняват задълженията си според Брюкселското споразумение и заяви, че основното му послание е, че САЩ искат партньорски отношения със Сърбия. Той добави, че разговорът с Вучич е бил „открит и много добър“ и САЩ са „ангажирани с намирането на разрешение в диалога и са готови да изслушат страните и да помогнат“.
Той подчерта, че Косово „имат правото да формират професионални сили, за да се справят със сигурността“ и че това „няма да е заплаха за Сърбия и сърбите“. Освен това Мичъл съобщи, че САЩ подкрепят това „право на Косово“, но за реализацията му е нужна промяна на косовската конституция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Според гръцките медии, спорът за името трябва да бъде разрешен около Великден

„Алсат – М“ (Македония): Според гръцките медии, спорът за името трябва да бъде разрешен около Великден

14 Март 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс ще бъде в Скопие на 22 и 23 март, пише гръцкият вестник „Та Неа“.. И дори официално да не е потвърдено нито от Скопие, нито от Атина, според изданието, става въпрос за важно посещение, тъй като трябва да се обсъдят предложенията на двете страни за постигане на международен договор. Очаква се във фокуса да бъдат евентуални промени в Конституцията на бившата югорепублика и начина, по който да се формулира договора, с цел да се осигури възможност на Македония да получи покана за присъединяване към НАТО и да получи дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз, предава излъчващата на албански скопска телевизия „Алсат – М“.
„На 23 март Никос Коцияс ще се срещне с колегата си Никола Димитров, а на предната вечер те ще проведат официална вечеря. Не се изключва възможността гръцкият външен министър да има срещи и с други политици, но програмата все още се уточнява. Изходът от разговорите в Скопие ще бъде важен и за планираната среща на Коцияс и Димитров със специалния представител на ООН Матю Нимиц“, пише „Та Неа“.
Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос, в своята серия от изяви по спора за името повтори, че Скопие първо трябва да промени Конституцията си, а след това да подпише договора между двете страни.
„Преди да влезе в сила договорът и преди да се оформи съдържанието му, трябва да се направи ревизия на Конституцията на нашата съседна страна, тъй като ние сме европейци, които имат европейския демократически манталитет и не можем да си мислим, че ако една страна подпише международен договор, се обвързва международно, без да промени своята конституция, на основание, че това не е толкова важно“, заяви Павлопулос.
Същевременно, гръцкото издание Ефимерида пише, че разрешаването на спора трябва да се случи по Великден (8 април), когато гръцкото правителство ще се посвети още по-сериозно на въпроса. Но, вестникът обръща внимание и на дилемите за бъдещето на настоящата управляваща коалиция на Ципрас. По-конкретно, партията „Независимите гърци“ (АНЕЛ) на Панос Каменос вече открито обяви, че няма да гласува за евентуално решение, което включва термина „Македония“. Според Ефимерида, има вероятност партията „То Потами“, оглавявана от Ставрос Теодоракис, да бъде нов коалиционен партньор на Ципрас, защото лидерът й на няколко пъти потвърди, че поддържа позицията на правителството по спора за името.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл увери Сърбия в подкрепата на страната си

Радио „Свободна Европа“: Помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл увери Сърбия в подкрепата на страната си

14 Март 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл пристигна на 13 март в Белград, където се срещна със сръбския министър на външните работи Ивица Дачич, предава Радио „Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
На срещата са обсъдени регионалната стабилност, европейския път на Сърбия и удължаването на Брюкселския диалог - теми, по които Уес Мичъл посочи, че Сърбия има "постоянната подкрепа от САЩ". Според него "Вашингтон смята Сърбия за една от най-важните страни в региона и стълб на стабилността на Балканите".

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: САЩ гледат на Сърбия като на основа за мира на Балканите, заяви помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл

Tanjug: САЩ гледат на Сърбия като на основа за мира на Балканите, заяви помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл

13 Март 2018 | 23:37 | Агенция "Фокус"
Белград. САЩ гледат на Сърбия като на основа за мира на Балканите, това заяви късно във вторник американският помощник държавен секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл, съобщава сръбската информационна агенция Tanjug.
Американският дипломат е направил изказването си по време на късна среща с вицепремиера и външен министър на Сърбия Ивица Дачич, в рамките на която Мичъл е дал на своя колега фотокопие от изказване на американския президент Удроу Уилсън, отнасящо за Косово, макар агенцията да не предлага повече яснота по въпроса.
Дипломатът на САЩ е на посещение на няколко държави от Балканите, като по-рано посети Косово и Македония.
Преводи и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отговорникът за Европа и Евразия на МВнР на САЩ: Македония и Гърция трябва да договорят общо решение и да го приложат, това не е наша работа

Отговорникът за Европа и Евразия на МВнР на САЩ: Македония и Гърция трябва да договорят общо решение и да го приложат, това не е наша работа

13 Март 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Американската дипломация е и ще бъде непосредствен участник в разрешаването на спора между Македония и Гърция за името на бившата югорепублика, тъй като това влиза в интересите на САЩ. Все пак, единственото решение на проблема е това, което ще бъде договорено взаимно и приложено от двете страни“, заяви помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл по време на обща пресконференция с премиера на Македония Зоран Заев в Скопие, където е на първото си официално посещение на Балканите след заемането на поста, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Наследникът на Хойт Брайън Ий и Виктория Нуланд не пожела да каже каква е позицията на САЩ по отношение на искането на Гърция за промяна на македонската конституция.
От своя страна македонският премиер заяви, че „когато един въпрос е мъчен, чувствителен и тежи“, най нормално е да се повика приятел на помощ. „Всеки приятел, който има желание да помогне на Македония, особено в спора, е добре дошъл. Очакваме помощ и от Гърция, която също е наш приятел, но и от нашият стратегически партньор. Дай Боже нашите партньори да се включат, но на принципа да се окуражават и двете страни“, посочи Заев.
Министър-председателят на Македония коментира и проекторешението на Гърция за решаване на спора, в което се засягат въпросите за македонската идентичност и промяна на Конституцията на страната. Според неговите думи, всеки документ, независимо дали идва от (посредника на ООН в спора за името между Атина и Скопие) Нимиц, или от някоя от страните и който може да помогне, ще бъде разгледан. Освен това Заев е изразил увереност, че на края всичко ще приключи в ООН и с приемане на резолюция от Съвета за сигурност.
И Мичел, и Заев се надяват на интеграция на Македония в НАТО още на следващата среща на върха на Алианса през юли.
На срещата са присъствали още вицепремиера на Македония и министър на отбраната Радмила Шекеринска и министърът на външните работи на страната Никола Димитров.
„Сител“ припомня, че преди Скопие, Уес Мичъл е посетил Прищина, а от там той заминава за Атина, Белград и Никозия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Диалогът Белград-Прищина ще приключи без разделяне, размяна на територии или автономия

Хашим Тачи: Диалогът Белград-Прищина ще приключи без разделяне, размяна на територии или автономия

13 Март 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Говорейки в рамките на пресконференция със заместник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия – Уес Мичъл, президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че диалогът за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина ще бъде приключен в съответствие с Конституцията и законите на Косово, което изключва разделяне, размяна на територии или автономия, съобщава електронното издание Gazeta Express.
Говорейки за водения под егидата на Европейския съюз диалог между двете страни, Тачи изрази увереност, че той ще доведе до помирение въз основа на европейския дух и при зачитане на териториалната цялост на страната.
„Косово не приема разделяне, обмен на територия или автономия", категоричен бе Тачи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин Тръмп Хелзинки. 16 юли 2018 г.
Путин Тръмп Хелзинки. 16 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.