НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:37

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Главна инспекция по труда: Стартирана е проверка веднага след получен сигнал от работници в шивашкото предприятие в град Раковски

Главна инспекция по труда: Стартирана е проверка веднага след получен сигнал от работници в шивашкото предприятие в град Раковски

17 Април 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Раковски. Контролните органи на Инспекцията по труда са стартирали на 13 април 3018 г. проверка в шивашкото предприятие в град Раковски, чиито работници протестират за забавени възнаграждения. Това съобщиха от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Административното производство е открито на следващия ден след постъпване на първия сигнал в дирекция „Инспекция по труда“ Пловдив.
При стартирането на проверката е установено, че е уговорена периодичност на изплащане на възнагражденията до 15-о число на месеца, следващ месеца, в който е положен трудът, т.е. за месец март възнагражденията е трябвало да бъдат изплатени до 15.04.2018 г. Връчена е призовка на представител на работодателя да предостави на 17.04.2018 г. в Инспекцията по труда документи, свързани с изплащането на трудовите възнаграждения. Такива не са предоставени, като лицето за контакт е обяснило, че е болно.
Инспекцията по труда продължава действията за връчване в рамките на закона на задължително за изпълнение предписание за изплащане на дължимите възнаграждения в определени срокове и търсене на административнонаказателна отговорност. Контролните органи на Агенцията ще продължат да следят случая и да предприемат всички действия в рамките на своята компетентност, за да бъдат защитени правата на работещите.
По данни от Информационната система за производство по несъстоятелност работодателят е входирал на 11.04.2018 г. в Окръжен съд Пловдив искова молба за откриване на такова производство. Ако съдът излезе с решение за обявяване на дружеството в несъстоятелност, работниците и служителите ще имат право да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания за изплащане на неизплатени от работодателя трудови възнаграждения и обезщетения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с 200 шивачки, оставени без заплати от работодателя си „Тренд фешън текстил“ ЕООД

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с 200 шивачки, оставени без заплати от работодателя си „Тренд фешън текстил“ ЕООД

17 Април 2018 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. Днес между 10.00 и 10.30 часа омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с повече от 200 работници от „Тренд фешън текстил“ ЕООД - адрес: Индустриална зона Раковски /в близост до с. Стряма/. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана.
Служителите на шивашката фирмата са известени от своя работодател за откриване на производство по несъстоятелност и закриване на дейността на дружеството, в което са работили до Великден. Те търсят съдействие от омбудсмана, защото не са получили трудовите си възнаграждения за м. март и настояват за пълно изплащане на дължимите заплати.
По-късно Мая Манолова ще разговаря и с представител на фалиралата фирма, както и със служители на Инспекцията по труда в гр. Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еманюел Макрон ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 г.
Еманюел Макрон ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 г.

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.