НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Главна инспекция по труда: Стартирана е проверка веднага след получен сигнал от работници в шивашкото предприятие в град Раковски

Главна инспекция по труда: Стартирана е проверка веднага след получен сигнал от работници в шивашкото предприятие в град Раковски

17 Април 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Раковски. Контролните органи на Инспекцията по труда са стартирали на 13 април 3018 г. проверка в шивашкото предприятие в град Раковски, чиито работници протестират за забавени възнаграждения. Това съобщиха от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Административното производство е открито на следващия ден след постъпване на първия сигнал в дирекция „Инспекция по труда“ Пловдив.
При стартирането на проверката е установено, че е уговорена периодичност на изплащане на възнагражденията до 15-о число на месеца, следващ месеца, в който е положен трудът, т.е. за месец март възнагражденията е трябвало да бъдат изплатени до 15.04.2018 г. Връчена е призовка на представител на работодателя да предостави на 17.04.2018 г. в Инспекцията по труда документи, свързани с изплащането на трудовите възнаграждения. Такива не са предоставени, като лицето за контакт е обяснило, че е болно.
Инспекцията по труда продължава действията за връчване в рамките на закона на задължително за изпълнение предписание за изплащане на дължимите възнаграждения в определени срокове и търсене на административнонаказателна отговорност. Контролните органи на Агенцията ще продължат да следят случая и да предприемат всички действия в рамките на своята компетентност, за да бъдат защитени правата на работещите.
По данни от Информационната система за производство по несъстоятелност работодателят е входирал на 11.04.2018 г. в Окръжен съд Пловдив искова молба за откриване на такова производство. Ако съдът излезе с решение за обявяване на дружеството в несъстоятелност, работниците и служителите ще имат право да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания за изплащане на неизплатени от работодателя трудови възнаграждения и обезщетения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с 200 шивачки, оставени без заплати от работодателя си „Тренд фешън текстил“ ЕООД

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с 200 шивачки, оставени без заплати от работодателя си „Тренд фешън текстил“ ЕООД

17 Април 2018 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. Днес между 10.00 и 10.30 часа омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с повече от 200 работници от „Тренд фешън текстил“ ЕООД - адрес: Индустриална зона Раковски /в близост до с. Стряма/. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана.
Служителите на шивашката фирмата са известени от своя работодател за откриване на производство по несъстоятелност и закриване на дейността на дружеството, в което са работили до Великден. Те търсят съдействие от омбудсмана, защото не са получили трудовите си възнаграждения за м. март и настояват за пълно изплащане на дължимите заплати.
По-късно Мая Манолова ще разговаря и с представител на фалиралата фирма, както и със служители на Инспекцията по труда в гр. Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.