НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МВнР: Съветът “Общи въпроси” обсъди реформата в европейското изборно законодателство

МВнР: Съветът “Общи въпроси” обсъди реформата в европейското изборно законодателство

17 Април 2018 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева председателства редовното заседание на Съвета „Общи въпроси“, което се проведе днес в Люксембург. Реформата на Акта за избор на членове на Европейския парламент, актуалното състояние във връзка с принципите на правовата държава в Полша и пакетът за разширяването бяха във фокуса на вниманието на министрите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР).
Министрите обсъдиха компромисното предложение на Българското председателство относно изменения на Акта за избор на членове на ЕП от 1976 г. Съветът реши да даде още време на държавите-членки да постигнат консенсус до края на април, за да могат промените да влязат в сила за предстоящите избори за Европейски парламент през 2019 г.
Съветът работи вече повече от 2 години по предложенията на ЕП за изменения на изборното законодателство, приети през ноември 2015 г. От началото на 2016 г. до сега предложението се обсъжда в работните органи на Съвета, като през декември 2017 г. се постигна съгласие по 7 области, сред които въвеждането на краен срок от поне три седмици преди изборите за представяне на кандидатурите; възможността държавите членки да позволят показването на името и логото на европейските политически партии върху изборните бюлетини; разпоредба, хармонизираща разпространението на изборни материали за европейските избори с практиката при националните избори; възможност да се предоставя, при определени условия, възможност за предварително гласуване, гласуване по пощата, електронно и интернет гласуване; задължение за държавите членки да осигурят ефективни, пропорционални и възпиращи санкции в случаи на двойно гласуване и др.
Българското председателство продължи работата по досието, като представи компромисно предложение. Т.нар. пакет „7 + 2“ включва вече договорените от предходните 4 председателства области, както и още две разпоредби - за въвеждането на минималните прагове и за гласуването в трети страни. Предложеният от Българското председателство пакет „7 + 2“ е балансиран компромис, който взема предвид различните позиции и националните интереси.
Първата разпоредба въвежда минимален задължителен праг от 2 % за избирателни райони, излъчващи над 35 членове на ЕП. Формулировката е основана на идеята по-високият брой места в избирателен район, предмет на праговете, да бъде компенсиран с минимален задължителен праг, с цел избягване на дискриминационното третиране. Предвижда се разпоредбата да влезе в сила за европейските избори през 2024 г.
Разпоредбата относно гласуването в трети страни дава възможност, в съответствие с националните избирателни процедури, по желание да се предприемат мерки, позволяващи на гражданите, пребиваващи в трети държави, да гласуват на изборите за ЕП. Комисията представи приетия същия ден пакет по разширяването. Българското председателство приветства представените доклади и изрази надежда за конструктивна работа в Съвета в следващите седмици с оглед приемането на заключения през юни.
Много сме доволни от препоръката на ЕК за започване на преговори с Република Македония и Албания. Надявам се на юнския Съвет да вземем решение за започване на преговори. Благодаря на Комисията, коментира пред журналисти министър Екатерина Захариева.
ЕК информира министрите за актуалното състояние на върховенството на закона в Полша и продължаващия диалог с полските власти. Съветът ще се върне на въпроса на следващото си заседание през май.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.