НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:36

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Ежегодно областната организация на Българския Червен кръст организира курсове по превенция на водния травматизъм за деца

Благоевград: Ежегодно областната организация на Българския Червен кръст организира курсове по превенция на водния травматизъм за деца

16 Април 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ежегодно Български Червен кръст – Благоевград организира курсове по превенция на водния травматизъм за деца. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Боряна Стоймирова, специалист по водно спасяване към червенокръстката организация. По думите ѝ тази година също се планува да има такива мероприятия, които се очаква да започнат в началото на месец май. „Български Червен кръст има най-различни програми чрез които обучаваме децата за превенция на водния травматизъм и мисля, че те са изключително полезни за подготовката на подрастващите. В началото на месец май плануваме отново да започнем активна кампания за превенция преди децата да излязат във ваканция, за да може да бъдат подготвени за летния сезон и той да бъде успешен и безопасен“, каза още Стоймирова. По отношение на това как да се предпазим от инциденти във водата, експертът обясни, че е от първостепенно значение да посещаваме водни обекти, които са охранявани от водни спасители. „Също така е важно родителите да наглеждат своите деца, за да не бъдат допускани инциденти. Нека не забравяме, че когато идем на някой воден басейн, водните спасители няма как да наблюдават всички и да се грижат за всички, които се намират на съответния обект“, добави специалистът. Според нея е много важно ако видим човек в беда да реагираме правилно, тоест да преценим риска и незабавно да потърсим помощ ако самите не можем да окажем такава, въпреки че би било много хубаво ако човек може да оказва помощ и самопомощ при воден инцидент. „Нека не забравяме, че ако не се чувстваме готови, то не е задължително да скочим във водата, защото така може да застрашим както живота на изпадналия в беда, така и нашият“, подчерта Стоймирова.
„Ежегодно в Област Благоевград заверяваме между 150 и 180 талона за водни спасители“. заяви Боряна Стоймирова. По думите ѝ ,ако тези лица остават в региона, то те са абсолютно достатъчни, за да покрият търсенето на водни спасители. „До колкото знаем обаче много голяма част от тях през летния сезон отиват да работят по морето“, каза още Стоймирова. Тя добави, че към тях няма конкретни запитвания от хора в областта, които търсят водни спасители. „А и ние самите по никакъв начин не можем да определим колко от обучените от нас спасители ще останат тук“, допълни специалистът по водно спасяване към Български Червен кръст – Благоевград. Тя отбеляза, че по време на самите курсове насочват обучаващите се, но не може да ги задължат да остават в областта, защото все пак пазарът е свободен.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Мигел Диаз-Канел е новият президент на Куба. 19 април 2018 година
Мигел Диаз-Канел е новият президент на Куба. 19 април 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.