НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Смолян: Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов направи оглед на ул. „Проф. Асен Василев“

Смолян: Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов направи оглед на ул. „Проф. Асен Василев“

16 Април 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Смолян. Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и кметът на Смолян Николай Мелемов направиха оглед на ул. „Проф. Асен Василев“ в областния град. Улицата е дълга близо километър, но никога не е била асфалтирана и над 30 години хората газят в кал. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
„Хората са прави като казват, че имат право на хубава улица след като плащат данъци. Но за тук е нужна една голяма подпорна стена, която възлиза на стойност над 650 000 лв.“, каза кметът Мелемов. Той обясни, че когато се осигури финансирането и се изгради тази подпорна стена, следва изпълнение на водния цикъл на стойност 70 млн. лв. и чак тогава тя ще бъде асфалтирана.
На място бе и шефът на държавното дружество „ВиК“ ЕООД инж. Мариян Николов, който информира хората, че в срок до 23 май трябва да представи проекта за воден цикъл пред МОСВ, където ще проверят дали разработката отговаря на европейските правила. Срокът за произнасяне е 3 месеца, а през това време ще бъде обявена обществена поръчка за строителство.
„Аз ще направя всичко възможно да бъде отпуснато целево финансиране за тази подпорна стена. Разбирам от кмета, че няма ли я стената, нищо друго не може да се прави. А ако процедурите при „ВиК“ бъдат обжалвани и забавени, ще търсим допълнителни финансови възможности“, обеща Цветанов. Жителка на Смолян му подари папка, съдържаща цялата кореспонденция по проблемната улица, всички медийни публикации и Конституцията на Република България.
От съседната улица „Добруджа“ поканиха Цветанов да отиде и при тях да види в какво състояние е. Всъщност забавянето на ремонтите идва от процедурата с водния цикъл, защото не може да се асфалтира преди да се положи подземната комуникация, стана ясно от разговорите. Пред събралите се хора Цветанов се обади на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, за да се информира повече за водния проект. От своя страна министър Нанков заяви, че когато се финализира процедурата за неговото възлагане, ремонтните дейности ще започнат от тези улици, които са в най-тежко положение.
По-рано Цветан Цветанов разговаря и с граждани на Смолян по време на разходка по главната улица на града. Придружиха го кметът на Смолян Николай Мелемов и народният представител Красимир Събев. Появата на Цветанов предизвика голям интерес сред минувачите в центъра на областния град. Гражданите поставиха пред него и Мелемов въпроси от местен и национален характер и потърсиха съдействие за решаване на проблеми на местната общност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с кметовете на населените места в общината

Смолян: Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с кметовете на населените места в общината

16 Април 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Смолян. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам-председател на партията се срещна с кметовете на населените места в община Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. На срещата присъстваха депутатът от ГЕРБ д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов и кметовете на селата от общината. „Посещението ми в Смолян е част от работата, която правя като човек, който има пряко отношение на структурите на партията в страната. В момента текат отчетно-изборните събрания, защото след националният форум на ГЕРБ, който направи нов избор на изпълнителна комисия, препотвърждаване на ръководството на председател и заместник-председатели на партията, ние започваме да си правим това, което правим през всички месеци в годината. Идването ми в Смолян е първо, за да се видим с колегите, да поговорим и да започнем действително да говорим за темите, свързани с европейските избори и това, което е свързано с предстоящите местни избори през есента на 2019 г.“, поясни Цветанов.
Той подчерта, че са отговорни хора и кметовете на малките населени места, и кметовете на общини, и общинските съветници са в постоянен контакт и постоянна кампания. „Затова първо трябва да отчетем резултатите, да видим какви са проблемите, които трябва да положим усилия с изпълнителната власт да ги решим и аз мога да бъда един добър посредник на проблемите, които се поставят от местните структури, от местната власт и когато обсъждаме теми свързани с парламентарната група, с министрите или с министър-председателя мога да ги запознавам с реалната ситуация и да правим наистина полита, която да стига до хората“, каза още Цветанов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: По решение на Европейската комисия от 2010 до 2020 г. жертвите по пътищата трябва да намалеят двойно

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: По решение на Европейската комисия от 2010 до 2020 г. жертвите по пътищата трябва да намалеят двойно

16 Април 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Смолян. Жертвите по пътищата в България преди години бяха до 1000 на година, намалихме ги до 600, но за последните години пак се получават инциденти и за съжаление се връщаме на нива, които смятахме, че вече са забравени. Това заяви в Смолян председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-председател на партията, по повод зачестилите трагични пътни инциденти, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Вече имаме 700 жертви годишно и това идва най-вече от поведението на всеки един на пътя. Когато бях министър на вътрешните работи заедно с холандското министерство на вътрешните работи работихме по съвместен проект по пътната безопасност, тъй като по решение на Европейската комисия от 2010 до 2020 г. жертвите по пътищата трябва да намалеят двойно. Това означава, че в България както бяха 1000, трябва да паднат под 500. Когато се правеше това изследвате първата препоръка беше – промяна в манталитета на българския водач“, подчерта Цветанов.
Той посочи, че когато българите шофират в чужбина всеки кара много внимателно, защото знае, че санкциите са много високи. „В България санкциите също вече са високи, но може би трябва тук да се направи по-добра организация за плащането на всички глоби, които имат водачите по пътищата. Това е тема, в която действително всички трябва да участваме активно. Не трябва да смятаме, че служителите на МВР трябва да бъдат пъдарите на пътя и да са с контрол на всеки един водач. Смятам, че всеки водач над 18 години, който има право да има книжка, трябва да има възможност да кара и да уважава хора с него, да съхрани най-напред техния живот и да пази всички участници в движението“, коментира Цветанов.
По думите му, с повече инициативи и повече добронамереност и най-вече превантивните действия, които са свързани с обучението на подрастващите може да се намалят жертвите на пътя. „Защото това, което правихме като бях вицепремиер и министър на вътрешните работи, имахме междуведомствена комисия, която и към настоящия момент функционира и чрез нея се заделяха средства, за да могат да се правят поучителни форми и приложения на пътната безопасност сред децата. Правиха се ролеви игри и се тренираха децата в училищата, защото те някой път стават по-добрите учители, отколкото родителите. Защото те като правят забележка на родителя, тогава всичко е както трябва и всеки си прави съответната равносметка за детето, което му прави забележка“, каза още Цветан Цветанов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: Над 30-40 млн. лв. събрани от глоби на пътя в специален фонд, могат да се ползват за превенция на пътната безопасност в страната

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: Над 30-40 млн. лв. събрани от глоби на пътя в специален фонд, могат да се ползват за превенция на пътната безопасност в страната

16 Април 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Смолян. Като възможност за превенция на пътната безопасност в страната може да се използват средствата, които се събират в специален фонд, създаден през 2011 г., в който отиват 50 % от глобите на пътя. Това каза при посещението си в Смолян председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по повод зачестилите трагични пътни инциденти през последните дни, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Фондът е към Министерство на финансите, но предложенията, които се правят и проектите, които могат да бъдат реализирани са от Междуведомствен съвет, който се управлява от министъра на вътрешните работи. По думите на Цветанов досега във фонда са събрани над 30-40 млн. лв. и те може да отидат за изграждане на необходимата инфраструктура и така да се прави необходимата превенция.
„В момента трябва да има по-голяма активност от МВР, защото в този фонд вече има натрупани доста средства, с които могат да се закупуват и да се инсталират камери навсякъде, за да може да избегнем и този фактор, когато имаме контакт между проверяващ и нарушител. Знаете, че винаги може да влезнат в някаква договорка, но това е част от манталитета на българина. Но когато има съответните камери в невралгичните точки или там, където има концентрация на тежки ПТП, това означава, че можем да гарантираме и тогава с глобите да може да се дисциплинират нарушителите и те да бъдат тези, които да инвестират. Разбира се трябва да се заделят и средства за превантивни дейности и по-специално в образователната система“, поясни Цветанов. Той отбеляза, че санкциите в България в момента са високи, но трябва да се концентрира вниманието върху събираемостта. „Най-важното е да се показват лошите примири на недобросъвестните водачи, защото когато даваш възможност да има повече гласност, тогава има и съответната дисциплинираност за всеки един участник“, категоричен е Цветанов.
Той коментира, че досега средствата натрупани във фонда не са използвани, тъй като са били недостатъчни за обявяването на съответната обществена поръчка преди години. „За да обявиш една обществена поръчка трябва да имаш необходимото финансиране. През 2013 г, средствата събрани във фонда бяха около 10-15 млн. лв. и тогава искахме да обявим обществена поръчка, с която да направим цялостно видеонаблюдение на страната и заснемане на тези нарушители, които са на пътя. Тогава проектът беше остойностен на доста по-сериозна сума и нямаше как да бъде обявена обществената поръчка и досега такава не е обявявана“, посочи Цветанов. Той уточни, че има идея действително да се започне по-добре усвояването на тези средства. На проведена среща с представители на НСОБР и с участието на представители на Вътрешната и Регионалната комисия в парламента е предложено от местната власт, парите, които са събирани от урбанизираните зони, където са извършени тези нарушения да могат да се ползват от общините за инфраструктура в най-невралгичните точки за местните хора. „Това е около детски градини и заведения, за да предпазим децата и потенциалните нарушители да осъзнаят, че са под наблюдение и всеки един да стане максимално дисциплиниран и да избегнем всякакъв възможен инцидент на пътя. В момент работим и по вариант за законодателни промени, които да дадат възможност и местната власт да участва в усвояването на тези средства, за да може да ги реализира по приоритети, които смята, че са важни за сигурността и пътната безопасност местните граждани“, каза още Цветан Цветанов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще посети града

Смолян: Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще посети града

16 Април 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Смолян. Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. От 14.00 часа той ще се срещне с кметове и кметски наместници от общината в офиса на ГЕРБ в града.
В 17.00 часа Цветанов, заедно с кмета на Смолян Николай Мелемов, ще направи оглед на ул. „Проф. Асен Василев“, на която предстои да бъдат изградени подпорни стени. Час по-късно Цветан Цветанов ще разговаря с кметове на общини в област Смолян от ГЕРБ, ръководители на общинските структури от областта и общински съветници. Срещата ще бъде в офиса на ГЕРБ в Смолян. На нея ще присъстват и депутатите от ГЕРБ-Смолян д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.