НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: Не е платена една стотинка от общинската администрация без решение на Социалния фонд

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: Не е платена една стотинка от общинската администрация без решение на Социалния фонд

1 Октомври 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Шумен. Не е платена една стотинка от общинската администрация без решение на Социалния фонд. Това заяви на пресконференция кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Той посочи, че сключването на договори за възстановяване на нанесени щети по засегнатите имоти в селището винаги е ставало с решение на УС на Фонд „Социална закрила“. Нуридин Исмаил подчерта, че самите примерни договори са им предоставени от социалното министерство.
„В тези договори самите собственици са възложители, в този договор кметът се подписва като инвеститор, създали сме практика да се подпише изпълнителят, собственикът, главният счетоводител на общината и след това аз като последен подпис“, коментира кметът на Хитрино. Той посочи, чене по малко от 15 екипа са работили постоянно в Хитрино, а след представяне на документите за плащане във фонда, от там правят проверка на място. „Всичките плащания сме ги направили при наличие на акт образец 19. Няма как да се плати строителство без такъв акт“, коментира Исмаил. Той отбеляза, че управителното тяло определя и цените на строително-монтажните работи (СМР).
„Кметът на е определил цени на СМР. Няма как да се сравнява и цените при строителство да речем на 8- етажен блок и къща- част от имотите са с наклонени терени,имат големи мази, септични ями, други имат благоустрояване, мнозина с челни огради и т. н. Нуридин Исмаил каза още, че ежемесечно се отчитат и пред другия финансиращ орган- БЧК. „В отчетите се посочва адрес на осбственика, оборудване, номер на фактура, наименование на оборудването, ел или обзавеждане, изплатена сума, осребряват се стойностите с представена фактура и протокол от посещение. От БЧК досега не са имали претенции към предоставените отчети и съмнения за злоупотреби“, коментира Исмаил. По отношение на дарителската сметка, от общинска администрация и кметът не са правени разходи без решение на Обществения съвет в Хитрино. Това ако не е отчитане, ако не е публичност, ако е липса на КСС, липса на договори. Няма как да приема тези обвинения. Истината е друга. Тече сериозна проверка от 5-6 месеца, образувано е досъдебно производство, в него засега съм свидетел, разпитани са много хора, вероятно и от БЧК и от Социален фонд, и точно когато идва момент Прокуратурата да се произнесе, се прави тази сензация. Някой сигурно иска да ми прекрати мандатите, нека да бъдат малко търпеливи“, коментира кметът. По думите му, опитите да бъдат създадени проблеми между него и хората от селището са неуспешни. „Има много индивидуални случаи в Хитрино. Съдят ме защо съм направил и защо не съм направил къщите на някои хора“, каза Нуридин Исмаил.
Той отчете и движението на средствата по трите сметки. По дарителската сметка постъплението е 984 149 лв., изразходени са 865 664 лв., остатъкът е 118 485 лв. По сметката на БЧК – за Топъл обяд, за ел оорудване и обзваеждане врати и остъкляване са получени 1,578 876 лв., похарчени 1,522 087 лв. Остатъкът от преведените пари въз основа на сключени договори е 56 789 лв. По Фонд „Социална закрила“- от 1 януари 2017 година до 30 август по заявление 1са похарчени 70 000 лв., по заявление 2 и 3 32 449 лв, разчистване – 38 446 лв., 438 652 за смяна на дограма. За СМР са разплатени 2, 358 247 лв. Общо за са договорирани 4 353 000 лв., общо платени по заявления 2 937 000 лв. остатък в сметката 2 062 205 лв.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МТСП: Не са констатирани данни за нередности, нарушения или злоупотреби при проверките на строително-ремонтните дейности за подпомагане на населението на Хитрино

МТСП: Не са констатирани данни за нередности, нарушения или злоупотреби при проверките на строително-ремонтните дейности за подпомагане на населението на Хитрино

1 Октомври 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
София. Не са констатирани данни за нередности, нарушения или злоупотреби при проверките на строително-ремонтните дейности за подпомагане на населението на Хитрино. Това съобщиха от пресцентъра на МТСП по повод искането на омбудсмана Мая Манолова за проверка на разходваните публични средства, предоставени за Община Хитрино за подпомагане на населението след влаковата катастрофа от 2016 г.
Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ) осъществява регулярен мониторинг, предварителен, текущ и последващ контрол на изпълнението на проекта за социално подпомагане на населението на с. Хитрино за преодоляване на последствията от железопътния инцидент на 10 декември 2016 г. Експерти на фонда извършват всеки месец проверки на място в Хитрино, при които правят контролни замервания на действително изпълнените строително-монтажни и строително-ремонтни работи. В резултат от този мониторинг за изплащане се одобряват единствено разходи, които са реално изпълнени и съответстват на представените документи.
Освен непрекъснатия оперативен контрол от страна на ФСЗ, дейностите по проекта и тяхното отчитане са проверени от Инспектората и от дирекция „Вътрешен одит” на Министерството на труда и социалната политика през 2018 г. При тези проверки не са констатирани данни за нередности, нарушения или злоупотреби. Министерството на труда и социалната политика има пълна готовност да съдейства на всички проверки на външни контролни органи в рамките на своята компетентност и правомощия. "Изразяваме и пълна готовност да разгледаме и всички жалби по повод реализирането на проекта за подпомагане на населението на село Хитрино, ако такива бъдат предоставени от националния омбудсман на Република България или от други заинтересовани страни", съобщиха от МТСП.
По време на досегашната си оперативната дейност служителите на Фонд „Социална закрила“ провеждат се и работни срещи с представители на общината и на фирмите-изпълнители относно възникналите проблеми. До момента при нито едно посещение на изпълняваните по проекта обекти не са отправяни жалби към ФСЗ от страна на собствениците, пострадали от инцидента.
По отношение на твърденията в публичното пространство, че цените, по които се извършват строително ремонтните дейности, са „завишени“ предоставяме следната информация. При проверките на документацията за СМР по проекта Фонд „Социална закрила“ следи за спазване на условието за изготвяне на количествено-стойностни сметки съгласно справочниците (книгите на СЕК „Строителни сметки и цени“) за цените в строителството по окрупнени показатели, съставени по статистически методи от браншови организации или специализирани експертни фирми на база сметки и статистически данни, които се съпоставят.
За четири от помощите, които се изплащат по програмата - смяна на компрометирана дограма, укрепване и възстановяване на жилищни сгради, разрушаване на опасни и негодни за обитаване сгради и постройки и строителство на нови жилищни сгради се сключват тристранни договори за строително-монтажни/ремонтни работи (СМР/СРР), по които инвеститор е община Хитрино, възложител е собственикът на имота, а изпълнител – съответната строителна фирма.
Към момента Управителният съвет на Фонд „Социална закрила“ (УС на ФСЗ) е одобрил разходи за 5 098 452 лв. по проекта. Съгласно правилата за изпълнение на проекта Община Хитрино оценява материалните щети и изготвя оценки за всеки отделен случай. На тази база местният Общински съвет одобрява списъци с нуждаещите се от помощ, както и конкретния вид и размер на помощта.
Към 18 септември 2018 г. са подписани 100 договора за изпълнение на СМР на 100 жилищни сгради на обща стойност 2 334 571 лв. Управителния съвет на ФСЗ е одобрил плащания за извършени разходи по тях за общо 1 709 556 лв. Със средствата са укрепени/възстановени близо 90 жилищни сгради.
Към настоящия момент УС на ФСЗ е одобрил разходи за сключване на договори за строежа на 12 нови жилищни сгради на обща стойност 1 540 993 лв. На тази база са подписани договори за общо 1 474 666 лв. За извършените по тях действия до момента УС на фонда е одобрил плащания за 795 592 лв. Строителните работи по почти всички сключени договори са приключени и разходите по тях са в процес на отчитане.
УС на ФСЗ е одобрил и разходи за 427 816 лв. за смяна на компрометирана дограма. Помощта е изплатена на база на одобрени от Общинският съвет Хитрино 244 заявления с разходооправдателни документи и проверка на представената от Община Хитрино документация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ахмед Ахмед, заместник-кмет на Хитрино: Работи се по 150 имота в селото

Ахмед Ахмед, заместник-кмет на Хитрино: Работи се по 150 имота в селото

1 Октомври 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Шумен. Работи се по 150 имота в село Хитрино. Това заяви на Ахмед Ахмед, заместник-кмет в община Хитрино, на пресконференция с участието на кмета Нуридин Исмаил и Мустафа Ахмед, председател на Общинския съвет, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Ахмед посочи, че предстои да се работи по още 20 имота. Направено е съответно предложение от кмета и Обществения съвет в Хитрино към Националния обществен съвет.
„Със списък с адреси, с подготвени количествено стойности сметки, представени са на БЧК и Националния обществен съвет, очакваме одобрение, за да може да се работи“, каза Ахмед. По думите му 170 са имотите, засегнати от вълната при взрива на жп гара Хитрино през декември 2016 година. „На въпроса дали в Хитрино се строи скъпо или евтино, ще посоча, че това са количествени сметки с прогнозна стойност. Тя е прогнозна в началото на строителството на всеки имот, окончателната стойност на строителните работи в имота излизат след отчитането на обекта. Къщите ново строителство към момента не са отчетени, отчитането им предстои и едва тогава можем да кажем колко скъпо излиза строителството на квадратен метър.Да не се залъгваме, че строителството в страната е приблизително на едни и същи цени“, коментира Ахмед. Според него се подвежда общественото мнение с твърденията, че строителството на село е по-евтино.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: Аз имам най-голям интерес да се знае истината за харченото на парите за възстановяване на селото

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: Аз имам най-голям интерес да се знае истината за харченото на парите за възстановяване на селото

1 Октомври 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Шумен. Аз имам най-голям интерес да се знае истината за харченото на парите за възстановяване на село Хитрино. Това заяви на пресконференция кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Той посочи, че обществото трябва да знае, че парите не са изхарчени с лека ръка. „Това не са пари на някой си, че да ги харчиш, както си искаш. Положили сме огромни усилия. Мая Манолова говори за 64 подписа, аз още не съм ги виждал. Иска да отговорим на тези хора, заради техните подписи, нито текста знам, нито имената им знам. Наш пропуск е, че не сме й писали два реда. Ще си понесем наказанието. Но защо ги крие, защо в рамките на 4-5 месеца не знаем за какво са тези подписи и на кого са“, заяви кметът на Хитрино.
Той посочи, че по негова информация в приемната на омбудсмана в Хитрино са се явили не повече от 30 души. „70 жалби, аз не съм видял нито една още. Нека да ги видим, все някоя от жалбите трябва да види бял свят“, коментира Нуридин Исмаил. „Предложих на Мая Манолова да избере две жалби от всичките, които назовава, че са 70. Да избере две, за които счита, че са най-основателни и на място, да проверим - аз, тя и вие“, каза Исмаил. Той посочи, че е готов да поеме транспорта до селото на всеки, който иска да види на място хода на възстановителните работи в Хитрино. „Ако са единични случаи, ще им платя транспортните разходи, ще ги нагостя, да дойдат да обиколим селото, ако са група хора - ще пратя личен превоз. Не само за тези, които са помагали, но тези, които не са помагали и са с някакво впечатление за злоупотреби“, отбеляза Нуридин Исмаил.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: В Хитрино необхванати щети няма, не считам за коректно да се хвърлят обвинения

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: В Хитрино необхванати щети няма, не считам за коректно да се хвърлят обвинения

1 Октомври 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Шумен. В Хитрино необхванати щети няма. Това заяви на пресконференция кметът на селото Нуридин Исмаил, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. „В Хитрино се направи много, дори и в повече“, каза Исмаил. „Не считам за коректно, появявайки се за 2 - 3 часа в Хитрино, да се хвърлят такива обвинения пред цяла България. Най-малкото не е коректно", заяви Исмаил по повод последното посещение в селището на омбудсмана Мая Манолова, след което тя поиска проверка на разходваните публични средства за Хитрино. Исмаил посочи, че жалбите, за които тя говори, още не ги е виждал. За пореден път той заяви, че няма да допусне някой да се възползва неправомерно при възстановяване го на селото след влаковата катастрофа. „Имам информация, че жалбите са писани от екипа на Мая Манолова, от един ваш колега, от един активист на една партия", каза още Исмаил.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Свидетели и вещи лица бяха разпитани в поредното заседание по делото „Хитрино“ (ОБЗОР)

Свидетели и вещи лица бяха разпитани в поредното заседание по делото „Хитрино“ (ОБЗОР)

27 Септември 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Шумен. Свидетели и вещи лица бяха разпитани в поредното заседание по делото „Хитрино“, предмет на което е транспортното произшествие в село Хитрино от 10 декември 2016 г.. При в влаковата катастрофа загинаха седем души и 29 бяха ранени. Допълнителна съдебно – медицинска експертиза бе приета от съда. Румънският гражданин Лука Паиш бе разпитан в качеството на свидетел, с осигурен от съда преводач. Паиш е присъствал на 12 декември 2016 г. на мястото на влаковата катастрофа. Бил е привлечен от фирма „Булмаркет“ като експерт по време на огледите на местопроизшествието. Предстои изнесено заседание на 5 ноември, на което ще бъде извършен оглед на стрелка № 5 и ж.п. съоръжения на гара Хитрино. Часът на това заседание ще бъде уточнен, след като се провери за наличие на безопасен часови прозорец, с оглед ЖП трафика през гара Хитрино. Съгласно правилата за безопасност, на мястото на огледа ще бъдат допускани само лица, носещи зелени елеци. Искането за оглед на място бе направено от защитата на обвиняемите машинисти. „ С огледа на място ще имаме непосредствени впечатления. Идеята ни е да сравним снимковия материал, който е наличен по делото с реалната обстановка на място, за да си изградим представа доколко са работили правилно отделните механизми“, каза след заседанието адвокат Ивайло Йорданов. Адвокат Николай Димитров, представляващ частните обвинители, посочи, че исканият оглед е право на защитата. „Тяхно право е, щом са го поискали, ще стане по-ясно явно за другите страни какъв е механизмът. Вече беше изслушвано вещо лице, което няколко часа дава показания какво е стрелка, какво е топуз, как се заключва самия железен път, но щом другата страна желае, ще го видим на място“, заяви адвокат Николай Димитров. Следващото редовно съдебно заседание по делото ще бъде на 15 ноември, с изслушване на вещи лица изготвили допълнителна пожаро-техническа експертиза, назначена от съда, техническа експертиза за дерайлиране на железопътната композиция, и комплексна техническа жп експертиза. В днешното съдебно заседание съдът допусна изпращането на две европейски заповеди за разследване – на чешкия гражданин Зденек Зак и немския гражданин Хенрик Аммосер, които са били привлечени като експерти при огледа на местопроизшествието през декември 2016 г. от фирмите „ Булмаркет“ и „Ермева“. Двамата ще бъдат разпитани като свидетели- очевидци чрез видео конферентна връзка в съответната държава, като за това съдът определи една редовна дата – 11 декември и две резервни – 18 декември и 9 януари.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Изнесено заседание по делото „Хитрино“ ще се проведе на 5 ноември

Шумен: Изнесено заседание по делото „Хитрино“ ще се проведе на 5 ноември

27 Септември 2018 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Шумен. Изнесено заседание по делото „Хитрино“ ще се проведе на 5 ноември. Това стана ясно по време на днешното заседание по делото в Окръжен съд - Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Съдът, под председателството на съдия Румяна Райкова, прие за допустимо искането от страна на защитата на обвиняемите машинисти да бъде извършен оглед на място на инфраструктурата на жп гарата в село Хитрино, в района на влаковата катастрофа, тъй като счита, че чрез огледа би се стигнало до по-пълно изясняване на обективната истина по делото, независимо, че вече са извършени ремонтни дейности. Ще бъде извършен оглед на място на стрелка №5, на механизми и елементи от железния път, съоръжения за обезопасяване, пост 2 и др. Ще бъдат уведомени и призовани като свидетели началникът на жп секция Шумен Вълчо Тодоров, началникът на жп гара Хитрино Николай Борисов, ще бъдат призовани и посочените от защитата на обвинаяемите машинисти свидетели Стефан Иванов и Милен Манев.
Часът на изнесеното заседание ще бъде съобразен с технологичния порядък на движението на влаковете през гара „Хитрино“. Редовното заседание по делото за влаковата катастрофа от декември 2016 година ще се проведе от 09.30 часа на 15 ноември. Тогава ще бъде призован като свидетел Радослав Байчев, участвал в производството като техническо лице.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Определени са дати за разпит чрез видео конференция на двама свидетели по делото „Хитрино“

Шумен: Определени са дати за разпит чрез видео конференция на двама свидетели по делото „Хитрино“

27 Септември 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Шумен. Определени са дати за разпит чрез видео конференция на двама свидетели по делото „Хитрино“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Съдът определи за първа дата 11 декември, като първа резервна дата беше посочен 18 декември, втора резервна дата - 9 януари 2019 година. Ще бъдат изпратени европейски заповеди за разследване до Германия и до Чехия, като се предвижда видеоразпитът на свидетеля от Германия да бъде от 10.00 часа, а тя този от Чехия - от 14.00 часа на съответните дати.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Съдът прие заключенията от допълнителната съдебно-медицинска експертиза на стрелочника Ирфан Юнуз

Шумен: Съдът прие заключенията от допълнителната съдебно-медицинска експертиза на стрелочника Ирфан Юнуз

27 Септември 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Шумен. Съдът прие заключенията от допълнителната съдебно-медицинска експертиза на стрелочника Ирфан Юнуз, предаде репортер на Радио Фокус - Шумен. Експертизата потвърждава, че изгарянията по ръцете на стрелочника са получени, защитавайки очите си от взривната вълна. Заключението на вещите лица изключва захват на горещ предмет. Те не откриха противоречие между тяхната експертиза и анамнезата на Ирфан Юнуз от преглед на 10 декември 2016 година, където е посочено, че той има изгаряния по длани, китки и чело.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С разпит на свидетеля Лука Фаиш от Румъния започна заседанието по делото „Хитрино“

Шумен: С разпит на свидетеля Лука Фаиш от Румъния започна заседанието по делото „Хитрино“

27 Септември 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Шумен. Шумен: С разпит на свидетеля Лука Фаиш от Румъния започна заседанието по делото „Хитрино“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Мъжът е инженер, специалност „Жп конструкции и мостове, жп поддръжка“, участвал в изготвянето на частната експертиза на „Булмаркет“, според която причина да влаковата катастрофа е незаключената стрелка. Заради явните затруднения при превода на явилия се преводач, адвокат Димитров от защитата на обвиняемите машинисти поиска да бъде осигурен друг преводач, който да бъде технически грамотен, за да се осигури качествен превод. Съдът остави без уважение искането в днешното заседание да бъде осигурен друг преводач и разпореди разпитат да продължи с предявяване на свидетеля на фотоалбум от 12 декември 2016 година. Съдът не позволи да бъде използван и преводачът, воден от защитата на обвиняемите, тъй като показанията на свидетеля биха били компрометирани. Разпитът на румънския експерт Лука Фаиш продължава по предявения снимков материал.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Окръжният съд ще заседава по делото „Хитрино“

Шумен: Окръжният съд ще заседава по делото „Хитрино“

27 Септември 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Шумен. В Шуменски окръжен съд продължава делото „Хитрино“. Поредното заседание по делото, предмет на което е транспортното произшествие в село Хитрино от 10 декември 2016 година е насрочено за 9.30 часа. Очаква се в съдебната зала да бъдат разпитани свидетели, както и да бъдат изслушва вещи лица, изготвили допълнителната съдебно-медицинска експертиза на един от стрелочниците.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Прокуратурата ще провери средствата, постъпвали директно в Община Хитрино

Омбудсманът Мая Манолова: Прокуратурата ще провери средствата, постъпвали директно в Община Хитрино

21 Септември 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата ще се ангажира с провеждането на проверка по отношение на средствата, които директно са постъпвали в Община Хитрино. Това каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова след като внесе сигнал в Прокуратурата срещу кмета на Хитрино Нурадин Исмаил, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С Христо Григоров внесохме до главния прокурор всички документи и протоколи за това как са изразходвани парите на гражданите от дарения на гражданите“, обяви тя. „Не можем да допуснем да има сянка на съмнение върху нито една стотинка от парите на хората в знак на солидарност“, коментира Мая Манолова. „Жалби по отношение изразходването на средствата от сметката с дарения на българските граждани няма. Те бяха за обзавеждане и уреди. Ние настояхме хората сами да решават какви да бъдат уредите и от коя фирма“, посочи тя. „Споделих притеснения и тревоги на жители, според които са извършвани ремонти на сгради, които не са пострадали и необитаеми такива. А в същото време не са извършвани ремонти на пострадали сгради или са започнати и не са довършвани“, заяви омбудсманът. „Подадоха се близо 70 жалби. Има огромно недоволство. Хората искат пълна прозрачност и щателна проверка за това как са изразходвани средствата, вложени в ремонти в Хитрино“, обяви Мая Манолова. „Средствата са за новите 13 къщи, от които 4 не са готови и хората ще посрещнат зимата във фургони, както и за строително-монтажни работи“, уточни тя. „Най-големите притеснения и възражения са от начина, по който са правени строително-монтажните работи и как са изразходвани 5 млн. лева от социалния фонд за Хитрино“, каза още Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се обърне към главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на разходените публични пари, предоставени за с. Хитрино

Омбудсманът Мая Манолова ще се обърне към главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на разходените публични пари, предоставени за с. Хитрино

21 Септември 2018 | 08:16 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще се обърне днес към главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на разходените публични пари, предоставени за пострадалото население на с. Хитрино, след взрива в края на 2016 г., от Министерството на труда и социалната политика през фонд „Социална закрила“. Това съобщиха от пресофиса на Омбудсмана на Р България.
Повод за това станаха множеството жалби от жители на селото, които на място в мобилната приемна на омбудсмана на 18 септември 2018 г. потърсиха съдействие, заради съмнения за злоупотреби.
С цел публичност и прозрачност на разходваните средства омбудсманът Мая Манолова и председателят на Българския червен кръст Христо Григоров ще предадат на Сотир Цацаров в 13.00 часа и всички документи от работата на Националния обществен съвет по благотворителната кампанията на БЧК за с. Хитрино с настояване за пълна проверка на усвоените до момента суми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ахмед Ахмед, заместник-кмет на Хитрино: Подписани са договорите за финансиране по проектните предложения за възстановяване на инфраструктура в селото

Ахмед Ахмед, заместник-кмет на Хитрино: Подписани са договорите за финансиране по проектните предложения за възстановяване на инфраструктура в селото

18 Септември 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Шумен. Подписани са договорите за финансиране с ДФ „Земеделие“ по всички проектни предложения, представени от Общината. Това заяви пред журналисти Ахмед Ахмед, заместник-кмет на Хитрино, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Става въпрос за около 20 млн. лв. за възстановяване на инфраструктура в селото, пострадало при влаковата катастрофа от декември 2016 година. „Оттук насетне започваме да работим по тяхното изпълнение. Предстои обявяването на тръжни процедури. Предполагам, че в рамките на тази година ще се проведат по-голямата част от тях и догодина ще започне физическото им изпълнение“, каза Ахмед. Той посочи, че проектите, които касаят реконструкция на улични настилки в Хитрино, довеждащи пътища до селото, реконструкция на вътрешна водопродводна мрежа, както и проекти по енергийна ефективност на общински сгради са били входирани в срок.
Проведени са три търга, предстои да бъдат подписани договорите за детската градина и спортната инфраструктура в средното училище, докато тръжната процедура за уличното осветление е обжалвана. Реализацията на проектите предвижда обновяване на 13 км, малко повече водопроводна мрежа, около 8 км довеждащи пътища до селото и др.
"Относно строежа на къщи със средства от Социалния фонд, по-голямата част от тях са готови и предстои въвеждането им в експлоатация", каза Ахмед. "Последните три са приключени на груб строеж, като до два месеца би следвало и там да се приключи със строителството", допълни заместник-кметът. Той припомни, че става въпрос за 13-те къщи за около на 1.2 млн. лв., според предварителните разчети. Ахмед Ахмед каза още, че в момента само двама души обитават фургони. „Става дума за двама възрастни. Това са Кольо Цачев и една жена от ул. „Пирин“ 20. До два месеца ще приключи строителството и декември трябва да си влязат в домовете. Бай Петър вече се е настанил в къщата си“, добави Ахмед.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Над 100 души минаха през приемната в Хитрино, нямаше човек, който да не пусна жалба

Омбудсманът Мая Манолова: Над 100 души минаха през приемната в Хитрино, нямаше човек, който да не пусна жалба

18 Септември 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Шумен. Над 100 души минаха през приемната в Хитрино, нямаше човек, който да не пусна жалба. Това заяви пред журналисти в селото, пострадало при взрива през декември 2016 година, омбудсманът Мая Манолова, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Жалбите касаят надписани сметки, извършени ремонти в обекти, които нямат нужда от такива, например поставяне на дограма върху необитаеми сгради, изписване на неизвършени монтажни работи и други злоупотреби. Манолова посочи, че утре ще изпрати писмена препоръка до министъра на труда и социалната политика да изпрати нарочна комисия, в чиито състав да бъдат включени експерти от социалното министерство, представители на Инспектората към министерството, на Държавната финансова инспекция, на омбудсмана, граждани на Хитрино, която да извърши проверка на 5-те млн. лв., похарчени за строително-монтажни дейности.
Като голям проблем Манолова определи липсата на публичност, прозрачност и отчетност при изразходването на парите. „Има огромни подозрения за отклоняване на средства, най-вече поради липсата на всякаква публичност как са разходвани. Мой дълг като съпредседател на Обществения съвет е да проверя всяка стотинка от парите, които хората преведоха в знак на солидарност и ще го направим през следващата седмица, тези 500 хил. лв. за строително-монтажни работи, след обсъждането с населението на Хитрино ще бъдат проверени до стотинка от екип на БЧК. Като омбудсман имам грижа за това как се харчат публичните пари, така че не мога да остана безразлична към изразходването на 5-те млн. лв. през фонд „Социална закрила“, заяви Манолова. Тя посочи, че след като има над 100 недоволни граждани и съмнения за отклоняване на средства би следвало в Хитрино да се извърши детайлна проверка от специално оправомощена комисия. „Ако има съмнения за отклоняване на средства, резултатите от комисията трябва да отидат в прокуратурата“, каза Манолова. Тя посочи, че от парите, събрани по дарителската сметка на БЧК за изгореното Хитрино – 2 076 000 лв., до момента са похарчени около 1.5 млн. лв. за възстановяване на изгоряло обзавеждане и електрическо оборудване. „Остават около 500 000 лв., които кметът на Хитрино поиска от Обществения съвет да му бъдат гласувани за извършване на ремонтни дейности. Поставих условие пред съвета неговото предложение да бъде публично обявено, така че всеки един от хората в селището да са информирани колко ще получи всяко домакинство. Днес на подходящи места ще обявя тези два списъка – един за 250 000 лв. за ремонти, по получатели, които според кмета са извършени и друг за още 250 000 лв., които по негово предложение трябва да бъдат разпределени между хората за строителни материали“, каза Манолова. Тя посочи, че през следващата седмица в Хитрино екип на БЧК на място ще проверява всяко едно от исканията - дали вече ремонтът не е извършен със средства от Социалния фонд, дали наистина има нужда от ремонт и дали съответства на исканите пари. „След целия финансов ресурс даден от държавата, който хората събраха, би следвало тук при всяко едно посещение да ни чакат тълпи от доволни хора, а не обратното. над 100 души въпреки страха и въпреки притесненията дойдоха в приемната и пуснаха жалби“, каза Манолова.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: В Хитрино съм, за да проверя какво от поетите ангажименти е свършено и дали местните хора са съгласни с разпределението на средствата

Омбудсманът Мая Манолова: В Хитрино съм, за да проверя какво от поетите ангажименти е свършено и дали местните хора са съгласни с разпределението на средствата

18 Септември 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Шумен. В Хитрино съм, за да проверя на място какво от поетите ангажименти е свършено до момента и дали местните хора са съгласни с последното разпределение на средствата. Това заяви омбудсманът Мая Манолова при пристигането си в Хитрино за организираната от нея приемна, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Манолова бе посрещната от група хора, недоволни от липсата на контрол при разходваните при ремонтите средства. „Имам една папка с жалби и по тази причина съм тук. Кметът на Хитрино предложи разпределение на последните останали пари, които са в рамките на 240 000 лв., на което по мое предложение Националният обществен съвет отказа да вземе решение. Настояхме кметът на Хитрино да обяви списъците на усвоените до този момент пари, включително и неговото предложение за последната сума. Доколкото разбирам от срещите ми до този момент това не е свършено, хората нямат сключени договори за извършените ремонти, нямат количествено-стойностни сметки, което в крайна сметка предизвика всички тези подозрения за нерационално ползване на вложените пари. Затова съм тук, от името на Обществения съвет да извършва проверка, защото сумите не са окончателно преведени на общината, не са разпределени и по отношение на всички случаи, в които има оплаквания за нецелесъобразно изразходване на средства, това да бъде спряно“, заяви Мая Манолова. Тя посочи, че ще провери на място жалбата от 60 души, живущи на ул. „Никола Вапцаров“ в селото, в която се твърди, че установените проблеми в техните къщи въпреки описите, протоколите и обещанията не са отстранени, както и жалбата на 12 души, които се оплакват, че избирателно се подкрепят семейства, които са били разпределени в т.нар. трета група. „Притеснително е, че по повод на всички тези жалби сме изпратили искане за извършване на проверка и за предоставяне на информация, което кметът на Хитрино не е направил, което ме кара и за първи път като омбудсман да започна процедура по налагане на наказание пред Районния съд. Има такава процедура, която до момента никой омбудсман не е налагал по отношение на никой, но тъй като в случая има отказ да се предостави информация и документи, за първи път ще дам кмет на Районен съд“, каза Манолова. Тя посочи, че в навечерието на трета зима, въпреки отделените от държавата и българските граждани пари, все още в Хитрино има къщи, които не са окончателно построени, две семейства продължават да живеят във фургони и ремонтни дейности, които са обещани, а не са извършени. „Най-големият проблем, освен факта, че на фона на всички пари трета зима ще има хора, които ще са във фургон и хора, които ще я прекарат в условията на течащи покриви, е с липсата на публичност и прозрачност за взетите решения от Обществения съвет на Хитрино, с всички приложения за похарчените до момента пари и за сумите, които са вложени и в новото строителство и ремонтните работи. Това, за което ще настояваме, е всички протоколи и приложения за похарчени пари да бъдат публично оповестени. Нещо, за което настоявам всеки път и кметът поема ангажимент да го свърши, това да бъде направено, а също и всеки човек, на който е извършван ремонт да получи договор за този ремонт, количествено стойностна сметка и точен разчет какви пари са похарчени в неговата къща, за да може той самият да извърши контрол. Затова съм тук, за да докажа пред Националния обществен съвет, че останалите пари, които не са похарчени, не трябва да се харчат без да се направи проверка на място и да се чуе мнението на хората, за свършеното до момента“, каза Манолова.
В началото на приемната тя предложи всеки случай да бъде описан, да се посети на място и да се направи независима комисия, с включени и контролни органи от държава която да направи проверка как са изразходвани средствата за възстановяване на селото. „Аз не знам какво има да се крие от хората, селото е малко, вижда на кой какво е направено. Това, което не е ясно, е колко пари са похарчени за тези ремонти, което е задължително да излезе наяве. Но, тук със сигурност ще стане дума за едни други отношения, които са обект на разследващите органи и на прокуратурата. Аз не съм следствие, не съм разследващ орган, това което мога да направя е да накарам кметът и Общината да изкарат всички документи да ги сложат на стената за да могат всички да ги видят“, каза Манолова.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Съдът извърши допълнителен оглед на веществени доказателства по делото "Хитрино"

Шумен: Съдът извърши допълнителен оглед на веществени доказателства по делото "Хитрино"

16 Юли 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Шумен. С изнесено заседание започна днес съдебният ден по делото с обществен интерес – НОХД № 349/2017г., предмет на което е транспортното произшествие в село Хитрино, област Шумен от 10 декември 2016 г. Това съобщиха от пресцентъра на Съда. В двора на Следствения отдел при Окръжна прокуратура, в присъствието на страните съдът извърши допълнителен оглед на веществени доказателства, които са на съхранение в ОСлО – Шумен. Съдебното заседание продължи в залата, където бяха предявени друга част от веществените доказателства по делото.
По искане на съхранителите, съдът върна на собствениците им всички вагони от злополучния железопътен състав, с изключение на тези под № 6 и № 10.
Делото ще продължи на 27 септември 2018 г. с изслушване на вещи лица, изготвили допълнителната пожаро-техническа експертиза.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: На двама от свидетелите в днешното заседание по делото „Хитрино“ бяха предявени снимки от мястото на влаковата катастрофа

Шумен: На двама от свидетелите в днешното заседание по делото „Хитрино“ бяха предявени снимки от мястото на влаковата катастрофа

22 Юни 2018 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Шумен. На двама от свидетелите в днешното заседание по делото „Хитрино“ бяха предявени снимки от мястото на влаковата катастрофа, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. И Светослав Първанов, и Милен Манев свидетелстваха, че стрелка №5 е била незаключена. Манев даде разяснения по редица снимки от 12 декември 2016 година от оглед на района на инцидента на жп гара Хитрино. Той коментира различни обстоятелства - наличие на луфт между езика и раменната релса, положение на лястовицата, което сочи, че стрелката е незаключена, докато в същото време, палецът r, който се явява подсигуряващо устройство, сочи заключване. По думите на Манев, върху палеца е въздействано впоследствие. Той посочи и лошото състояние на жп пътя - напукани траверси, недобро уплътняване на баластровата призма, оголване на челата на траверсите, липсващи или излели наполовина тирфони и др. Манев обърна внимание, че жп релсите са еластични, а това, че са начупени на парчета, а не само изкривени в мястото на инцидента, говори, че жп пътят е бил с нисък коефициент на сигурност. Доста спорове в съдебната зала предизвика и представената пожаротехническа експертиза. Според заключенията епицентърът на взрива е стая в къща в близост до жп линията, като възпламеняването на изтеклия пропилен възникнало от съприкосновение на сместа с горяща печка на твърдо гориво. Не се допуска друга зона на възпламеняване. В резултат на аварията с дерайлирала цистерна се е образувал отвор с размер 0,08 кв.м., откъдето за 40 секунди са изтекли 45 тона пропилен. 16 тона от него са се изпарили, а другите са останали под формата на течна пара. Така вследствие на аварията са образувани две зони. Вещите лица обясниха механизма на последвалата, т.нар плоска детонация. Според тях, цистерната не е била препълнена. Изготвен е и часови график на възникване на аварията и взрива, като са използвани предоставените им записи от видеокамери. Защитниците на обвиняемите машинисти откриха несъответствия и разминаване в момента на настъпване на аварията и взрива, времето, за което е изтекъл пропиленът, спорове възникнаха и около това как е изчислена скоростта на вятъра. Вещите лица обясниха, че са използвали косвени признаци, като например движението на клоните на дърветата на видеозаписите. Според адвокат Ивайло Йорданов, доста от обстоятелствата не са изяснени. „Ползват се формули и математически модели без да е ясно кой от елементите на формулата по какъв начин е добит от вещите лица, т.е. използват се произволни елементи с цел да се постигне определен предварително краен резултат, едно от тези неща е скоростта на вятъра, което е много важно за определяне на разпространение на газовия облак и откъде е станала експлозията в крайна сметка“, каза адвокат Йорданов.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Следващото заседание по делото "Хитрино" ще се проведе на 16 юли

Шумен: Следващото заседание по делото "Хитрино" ще се проведе на 16 юли

22 Юни 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Шумен. Следващото заседание по делото "Хитрино" ще се проведе на 16 юли с изнесено заседание в Окръжен следствен отдел, предаде репортер на Радио Фокус - Шумен. То ще започне от 9.30 часа с предявяване на веществени доказателства, сред които и печката, която е причина за възпламеняването според представената днес пожаро-техническа експертиза. За нуждите на назначената допълнителна такава ще бъде изискана информация от НИМХ за климата на 10 декември 2016 година в Хитрино - посока и скорост на вятъра, валежи, видимост, налягане и др.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Назначиха допълнителна пожаро-техническа експертиза по делото "Хитрино"

Шумен: Назначиха допълнителна пожаро-техническа експертиза по делото "Хитрино"

22 Юни 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Шумен. Назначиха допълнителна пожаро-техническа експертиза по делото "Хитрино", предаде репортер на Радио "Фокус" - Шумен. Съдът прие заключенията в представената четворна пожаро-техническа експертиза и назначи допълнителна такава, която да даде отговор дали е възможно контактната мрежа да е провокирала процесното събитие. Допълнително вещите лица трябва са съобразят протоколи от разпити на свидетели на влаковата катастрофа от 10 декември 2016 година и да преценят дали се налагат корекции в някои от заключенията, като в случай на промяна да посочат и от какво се обуславя. Заключението на представената пожаро-техническа експертиза е, че причината за взрива е печка на твърдо гориво и не допуска друга зона на възпламеняване.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С разпит на свидетел при закрити врати започна делото "Хитрино"

Шумен: С разпит на свидетел при закрити врати започна делото "Хитрино"

22 Юни 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Шумен. С разпит на свидетел при закрити врати започна делото "Хитрино", предаде репортер на Радио "Фокус" - Шумен. Искането бе отправено от страна на защитата на обвиняемите машинисти, с мотив, че могат да бъдат задавани въпроси и предявени документи от секретния том по делото. Свидетелят е служител на ДАНС. След него ще бъде слушана пожаритеническа експертиза. Днес са призовани 13 свидетели и вещи лица.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Продължава делото „Хитрино“

Шумен: Продължава делото „Хитрино“

22 Юни 2018 | 08:11 | Агенция "Фокус"
Шумен. Продължава делото „Хитрино“. От 9.00 часа в Окръжен съд-Шумен е насрочено поредното заседание по делото за влаковата катастрофа от 10 декември 2016 година. То е единствено за месец юни. Обвиняеми за инцидента са двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков. Като причина за дерайлирането на част от влаковата композиция и последвалия взрив се сочи високата скорост, с която се е движил влакът. Двамата машинисти са с обвинение за причиняване смърт по непредпазливост на 7 души и тежки и средни телесни повреди на още 14 души.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Постови стрелочник, служители на гарата и на жп секция Шумен бяха сред свидетелите в днешното заседание по делото „Хитрино“

Шумен: Постови стрелочник, служители на гарата и на жп секция Шумен бяха сред свидетелите в днешното заседание по делото „Хитрино“

29 Май 2018 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Шумен. Постови стрелочник, служители на гарата и на жп секция Шумен бяха сред свидетелите в днешното заседание по делото „Хитрино“, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. Стрелочникът, който в деня на влаковата катастрофа е трябвало да поеме дежурството на Пост 2, разказа, че не е успял да приеме смяната сутринта на 10 декември 2016 година, заради инцидента. Бил е допуснат до мястото едва към 10.30-11.00 часа, като с него е имало и други хора – жп служители, както и униформен. Следващото му връщане на Пост 2 било едва след 10 дни. Разказа и какви са му задълженията като стрелочник. Показания даде и енергодиспечер, който отговаря за участъка от гара Иваново до Каспичан. Той посочи, че се описват не само плановите дейности по контактната мрежа, но и тези, извън плановите, като за тях се водят оперативни дневници. Такъв има и от деня на взрива. В 5.40 часа е изключил извод Плиска, в 5.41 е било подадено напрежение, но е докладвано, че изводът не държи. За проблема са информирани съответните дежурни. Показания даде и началникът на гара Хитрино. Пред съдийския състав той даде обяснения за инструкцията за приемане и изпращане на влаковете, както и за задълженията на стрелочниците. Сред призованите свидетели беше и ръководител район към жп секция Горна Оряховица към 10 декември 2016 година. Бяха му предявени снимки на части от стрелка №5, на които се вижда и откритото сърце на стрелката, които са правени по време на възстановителните дейности от началото на месец март 2017 година. Той обясни, как се сменя стрелка, колко тежат отделните ѝ елементи. Предявени му бяха и други документи сред които счетоводни картони на стрелки, монтажна схема на стрелка №5, предложение за бракуване на увредените активи, технически паспорти на стрелка №1 и №5 и др. Трима свидетели, които не са се явили вчера и днес, ще бъдат призовани за следващото заседание по делото на 22 юни. Призовани ще бъдат и вещи лица.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Следващото заседание по делото "Хитрино" ще бъде на 22 юни

Шумен: Следващото заседание по делото "Хитрино" ще бъде на 22 юни

29 Май 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Шумен. Следващото заседание по делото "Хитрино" ще бъде на 22 юни, предаде репортер на Радио Фокус - Шумен. Делото на 22 юни ще продължи с разпит на свидетели и вещи лица. В края на днешното заседание беше определен графикът. Той предвижда заседание на 16 юли и на 27 септември.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Назначиха допълнителна съдебно медицинска експертиза относно частен обвинител по делото "Хитрино"

Шумен: Назначиха допълнителна съдебно медицинска експертиза относно частен обвинител по делото "Хитрино"

29 Май 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Шумен. Назначиха допълнителна съдебно медицинска експертиза относно частен обвинител по делото "Хитрино", предаде репортер на Радио "Фокус" - Шумен. Съдийският състав с председател Румяна Райкова уважи искането на адвокат Петра Свиленова и назначи допълнителната експертиза на Ирфан Юнуз. На вещите лица Росен Хаджиев и Мария Грозева беше възложено да извършат личен преглед на лицето и да дадат заключение относно получените травми на частния обвинител Иран Юнуз. В днешното заседание в съдебната зала са призовани три вещи лица и седем свидетели.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С искане за отвод на вещо лице започна заседанието по делото "Хитрино"

Шумен: С искане за отвод на вещо лице започна заседанието по делото "Хитрино"

29 Май 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Шумен. С искане за отвод на вещо лице започна заседанието по делото "Хитрино", предаде репортер на Радио "Фокус" - Шумен. Адвокатите на обвиняемите машинисти поискаха отвод на Адалберт Антов, изготвил съдебно техническа експертиза на цифрово записващо устройство, с мотив, че вещото лице е във финансови взаимоотношения с НКЖИ. Антов има граждански договор с фирми, които са доставяли изделия от каучук на гара "Хитрино", както преди инцидента от 10 декември 2016 година, така и след катастрофата. Прокурор Маргарита Георгиева възрази, тъй като НКЖИ няма процесуално качество в настоящия процес. Съдийски състав, под председателство то на съдия Румяна Райкова отхвърли искането за отвод на вещото лице. Антов посочи, че изготвена та от него експертиза касае система за видеонаблюдение. Установил е два диска с памет, единият е бил негоден, а на вторият информацията е била изтрита. Той е възстановил информацията за възложения му период от време - 5.30 до 5.50 часа на 10 декември 2016 година, времето на детайлиране на влака и взрива.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Продължава делото за влаковата катастрофа в Хитрино

Шумен: Продължава делото за влаковата катастрофа в Хитрино

29 Май 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Шумен. Продължава делото за влаковата катастрофа в Хитрино, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. От 9.00 часа в Окръжен съд – Шумен се очаква поредното заседание да продължи с разпит на свидетели и вещи лица. Обвиняеми за инцидента, при който загинаха 7 души, а 14 са пострадали, са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С предявяване на папка с поверителна информация завърши днешното заседание по делото „Хитрино“

Шумен: С предявяване на папка с поверителна информация завърши днешното заседание по делото „Хитрино“

28 Май 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Шумен. С предявяване на папка с поверителна информация завърши днешното заседание по делото „Хитрино“ в Окръжен съд - Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. За втори път днес това стана при закрити врати, след като в началото на заседанието при същия ред даде показания и военният Николай Николов. Днес в съдебната зала бяха изслушани 8 вещи лица. Представените съдебно-технически експерти касаеха състоянието на железния път на гара Хитрино, записите на параметрите при движението на локомотивите, състоянието на осигурителните съоръжения на гара Хитрино, техническото състояние на железопътния състав, химическия състав и микроструктурата на релсите, по-конкретно на релсата от отклонението на стрелка №5 на трети коловоз. Утре делото ще продължи отново с разпит на свидетели и вещи лица.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Показания по делото „Хитрино“ даде вещо лице, изготвило техническа експертиза за състоянието на железния път на гарата в населеното място

Шумен: Показания по делото „Хитрино“ даде вещо лице, изготвило техническа експертиза за състоянието на железния път на гарата в населеното място

28 Май 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Шумен. Показания по делото „Хитрино“ даде вещо лице, което е изготвило техническа експертиза за състоянието на железния път на гарата в населеното място, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Коста Костов е строителен инженер. Пред съда той разясни основни понятия, свързани със железния път. Костов посочи и какви документи и снимки е използвал при изготвянето на експертизите. Костов е посетил мястото на влаковата катастрофа, направил е оглед, измервания и снимки на 23 декември 2016 година. Визуално е извършил оглед на траверсите - здравите са били в добро състояние, натрошени са били на мястото на дерайлирането. Използвал е технически документи - протоколи и дневници от прегледи на жп пътя и съоръженията преди и след инцидента. Той посочи, че има дневници, които са изгорели при взрива на 10 декември 2016 година. След представяне на заключенията от техническата експертиза, на Костов му беше предявен албум със 126 снимки от 12 декември 2016 година от местопроизшествието и той отговори на въпроси на адвокатите на частните обвинители и на обвиняемите машинисти. Разпитът на Костов продължи повече от два часа.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С разпит на свидетеля Николай Николов започна днешното заседание по делото „Хитрино“

Шумен: С разпит на свидетеля Николай Николов започна днешното заседание по делото „Хитрино“

28 Май 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Шумен. С разпит на свидетеля Николай Николов започна днешното заседание по делото „Хитрино“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Военнослужещият даде показания при закрити врати. Днес в съдебната зала са призовани близо 13 свидетели и вещи лица.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Окръжният съд ще заседава по делото срещу двамата машинисти, обвинени за влаковата катастрофа в Хитрино през 2016 г.

Шумен: Окръжният съд ще заседава по делото срещу двамата машинисти, обвинени за влаковата катастрофа в Хитрино през 2016 г.

28 Май 2018 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Шумен. Окръжният съд ще заседава по делото срещу двамата машинисти, обвинени за влаковата катастрофа в Хитрино през 2016 г., предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Поредното заседание по делото за влаковата катастрофа от 10 декември 2016 година е насрочено от 9.00 часа в Окръжен съд - Шумен. Машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков са обвиняеми за инцидента, при който загинаха 7 души, а 14 бяха пострадали.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Постови стрелочник даде показания по делото "Хитрино"

Шумен: Постови стрелочник даде показания по делото "Хитрино"

11 Май 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Шумен. Постови стрелочник даде показания по делото "Хитрино", предаде репортер на Радио Фокус - Шумен. Ирфан Юнуз е бил на работа в нощта на 9 срещу 10 декември 2016 година. Той разказа, че поемайки поста е преминал инструктаж, проверил е стрелките. По думите му всичко е било редовно. Ирфан е бил вътре в поста когато влаковата композиция, която дерайлира на 10 декември 2016 година на жп Хитрино е влязла в района на гарата. По думите му влакът се е движи много бързо. Чувал е вентилаторите, които охлаждали машините, т.е. влакът е бил загрял. Ирфан Юнуз разказа пред съда какви са били действията му след експлозията, обгарянията, които е получил. Показания дава и Ерол Шефкет, ръководител движение на гара Хитрино. Бил е на работа на 9 декември 2016 година от 18.30 часа. Той посочи, че дежурство е започнало нормално- с инструктаж, запознаване с движението на влаковете и т.н. Разпитът на свидетеля продължава и към момента.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Започна поредното заседание по делото Хитрино, призовани за разпит са 10 свидетели

Шумен: Започна поредното заседание по делото Хитрино, призовани за разпит са 10 свидетели

11 Май 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Шумен. Започна поредното заседание по делото Хитрино, предаде репортер на Радио Фокус - Шумен. Призовани днес са 10 свидетели. Пръв показания даде Валентин Иванов, който е бил на работа на гара "Хитрино" на 9 срещу 10 декември 2016 година. Отговаря за поддръжка на контактната мрежа. В 5.39 часа на 10 декември е изключил извод Плиска. Иванов е уведоми енерго диспечера в Горна Оряховица. Подал е напрежение към 5.40 часа, което веднага е паднало. След още две минути е бил уведомен че има паднал влак и няма да се подава напрежение. След още пет минути отворил прозореца и чул страшен гръм. По думите му напрежение по контактната мрежа не стигало до никъде. Иванов каза още, че при изключен извод не се прави заземяване, тъй като няма напрежение. Според Иванов в случая е имало пълно късо съединение и ток не е протичал. Всички действия по изключване на мрежата са описани в оперативен дневник.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делото за трагедията в Хитрино продължава с разпити на стрелочниците

Делото за трагедията в Хитрино продължава с разпити на стрелочниците

11 Май 2018 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Шумен.В Шуменския окръжен съд делото за трагедията в Хитрино продължава с разпити на стрелочниците. Подсъдими са машинистите Радослав Петков и Димитър Михнев, управлявали дерайлиралия влак. При инцидента на 10 декември 2016 година загинаха 7 души. Като причина за трагедията се посочва високата скорост на товарния влак, а от фирмата-превозвач твърдят, че проблемът е в железния път. При заседанието в четвъртък стана ясно, че рискът от нов взрив и още жертви е бил напълно реален.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Делото "Хитрино" продължава на 11 май с разпит на още свидетели

Шумен: Делото "Хитрино" продължава на 11 май с разпит на още свидетели

10 Май 2018 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Шумен. Заседанията по делото Хитрино в Окръжен съд - Шумен ще продължават и през утрешния ден, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. Утре от 9.00 часа отново ще бъдат разпитвани свидетели. Днес бяха призовани 12 души. Сред тях бе и Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността в НКЖИ. Той посочи, че железният път в района на гара Хитрино преди влаковата катастрофа е бил поддържан в нормите, не е имал информация за технически неизправности, включително и по отношение на стрелките. Минчев отбеляза, че ако е имало такива е щял да знае. Той обясни, че ежемесечно се правят ревизии и необходимите мерки се изпълняват веднага. Той свидетелства, че е имало скъсана контактна мрежа, както и дерайлиране на трети и четвърти коловоз. В ранния следобед на 16 декември му е било разрешено да започне възстановяване на движението по първи коловоз на жп гара Хитрино. Към края на април са изцяло възстановени и трети и четвърти коловоз и гарата вече е в състоянието, в което е била преди инцидента. Вълчо Тодоров, ръководител на жп секция Шумен посочи, че е участвал в изготвянето на протокол на 13 декември, заедно с представител на фирмата превозвач, за състоянието на железния път в зоната на катастрофата. Участвал е при съставянето на протокол на 12 декември, в който е отразена информация от огледа на следствието и прокуратурата на стрелка №1 и стрелка №5. По стрелка №1 е имало минимално изместване, при стрелка №5 е било по-голямо, от порядъка на 1,30 метра по посока на движение на влака отдясно.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Тошко Бързилов: Преточването на първата цистерна от дерайлиралия влак на жп гара Хитрино бе сред най-рисковите моменти

Комисар Тошко Бързилов: Преточването на първата цистерна от дерайлиралия влак на жп гара Хитрино бе сред най-рисковите моменти

10 Май 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Шумен. Преточването на първата цистерна от дерайлиралия влак на жп гара Хитрино бе сред най-рисковите моменти. Това заяви пред журналисти комисар Тошко Бързилов, началник на „Оперативен център“ на ГДПБЗН, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Комисар Бързилов даде показания в днешното заседание на Окръжен съд-Шумен по делото за влаковата катастрофа в село Хитрино от 10 декември 2016 година. „Хората, които работехме на на мястото на индицента, работеме в колектив. Най-важното беше да запазим живота и здравето им, да не допуснем втори взрив и нови пострадали, да не утежним допълнително трагедията, важно беше и да не допуснем външни хора в периметъра на инцидента, да не изпълняват несвойствени дейности, без да имат необходимата подготовка и опит“, заяви комисар Бързилов.
Пред съда той описа обстановката, която е видял пристигайки в Хитрино в предиобедните часове на 10 декември- разкачена композиция, 4-5 вагона, изтеглени на гарата, 12 дерайлирали и 9 вагона прави на жп линията. Комисар Бързилов разказа и какво е било участието му в операцията по ликвидиране на последствията от инцидента. Заседанието продължава с разпит на още свидетели.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Николай Николов: През всички 11 дни операцията в Хитрино бе рискова

Гл. комисар Николай Николов: През всички 11 дни операцията в Хитрино бе рискова

10 Май 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Шумен. През всички 11 дни операцията в Хитрино беше рискова, заяви пред журналисти директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов, след като даде показания по делото за влаковата катастрофа в село Хитрино в Окръжен съд - Шумен, предаде репортер на Радио Фокус - Шумен. Той посочи, че разпоредената пълна евакуация на местните жители е била наложителна заради продължаващото изтичане на газ и сериозна опасност от втори взрив. "Такъв щеше да бъде фатален, в ситуация с всички 50- 100 души, струпани около цистерните", заяви гл. комисар Николов.
По думите му мащабът на катастрофата е бил ужасяващ. Той изрази благодарност към жителите на Хитрино за проявения стоицизъм. Запитан за първия взрив, гл. комисар Николов каза, че има експертиза. "Склонен съм да вярвам, че е тръгнал от къща, в която е имало печка на твърдо гориво", посочи той.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Гл. комисар Николай Николов и комисар Тошко Бързилов дадоха показания пред съда по делото Хитрино

Шумен: Гл. комисар Николай Николов и комисар Тошко Бързилов дадоха показания пред съда по делото Хитрино

10 Май 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. Гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН и комисар Тошко Бързилов, началник на "Оперативен център" ПБЗН, дадоха показания пред съда в днешното заседание по делото Хитрино, предаде репортер на Радио "Фокус"-Шумен. Те разказаха за действията си в рамките на 11- дневната спасителна операция заради влаковата катастрофа в Хитрино - овладяване на ситуацията след взрива, пълната евакуация на местните жители, извеждането на детайли ролите цистерни. В днешното заседание по делото ще бъдат разпитани повече от десет свидетели.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С разпит на свидетели продължи поредното заседание по делото за жп катастрофата в село Хитрино

Шумен: С разпит на свидетели продължи поредното заседание по делото за жп катастрофата в село Хитрино

9 Май 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Шумен. С разпит на свидетели продължи днес поредното заседание в Окръжен съд-Шумен по делото за жп катастрофата в село Хитрино, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Сред далите показания пред съдебния състав, председателстван от съдия Румяна Райкова, бяха основно служители на фирмата „Булмаркет рейл карго“- от отделите по оперативна сигурност и безопасност, експлоатация, влаков диспечер, главен механик по товаро- разтоварни системи, локомотивен инструктор и др.
Един от свидетелите разказа, че е бил на мястото на инцидента в следобедните часове на 10 декември 2016 година, като част от сформирана комисия за снемане на информация за състоянието на локомотивите. Следващото му посещение е на 12 декември 2016 година. Тогава са правени протоколи за стрелка №1, като не е имало видими поражения по нея. Стрелка №5, според свидетеля е била незаключена, но по този въпрос е станала разправия с представителите на жп секция Горна Оряховица и в протокола е записано, че стрелката ще бъде заснета в състоянието, в което е. Не е посочено, че тя е незаключена. Прокурор Маргарита Георгиева предяви протокола от 12 декември 2016 година и по снимките свидетелят посочи пред съда кои елементи от стрелка №5 говорят, че тя е незаключена. Свидетелят каза още, че след огледа на двете стрелки са стигнали и до шести вагон, видимо е било, че се е движил по два коловоза. Свидетелят отговори на въпроси, свързани с използването на румънски цистерни от фирмата, принципни въпроси за осъществяването на гранични преходи, за изчисляване на работното време на локомотивните машинисти, правилата за превоз на подобен вид товари, за квалификацията на първи и втори локомотивен машинист и кога вторият може да поеме управлението на влака и др.
Пред съда бяха дадени показания относно композирането на влаковата композиция, която е била с тонаж от 1756 тона, но нито като дължина, нито като тегло влакът не е превишавал максимално разрешените стойности. Изслушан бе свидетел, който разказа за организацията по претоварването на дерайлиралите цистерни и извеждането им от мястото на инцидента. Той подробно описа кога са били допуснати до мястото на инцидента, как е действано по изолиране на теча, за съвместните усилия с главен комисар Николай Николов, директор на ГД „ПБЗН“ за обезопасяване на района и недопускане на загазяване и нов взрив.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станко Станков, управител на „Булмаркет ДМ“: Всички от компанията сме убедени, че двамата машинисти нямат лична вина за жп катастрофата на гара Хитрино

Станко Станков, управител на „Булмаркет ДМ“: Всички от компанията сме убедени, че двамата машинисти нямат лична вина за жп катастрофата на гара Хитрино

8 Май 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Шумен. Всички от компанията сме убедени, че двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков нямат лична вина за жп катастрофата на гара Хитрино, станала на 10 декември 2016 година. Това заяви пред журналисти Станко Станков, управител на „Булмаркет ДМ“, след като даде показания в поредното заседание по делото в Окръжен съд - Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Той посочи, че фирмата е участвала при ликвидирането на последствията от инцидента, тъй като фирмата майка има опит в работата с газ под налягане.
„Събрахме екпи от доброволци, които повече от две седмици бяха на мястото на произшествието, от първия до последния ден. Сумата, похарчена за кранове, извънгабаритна техника, транспортни средства, труд и други консумативи е над 600 000 лв.“, заяви Станко Станков. Той отново се позова на тяхната експертиза, изготвена в Румъния и Германия. „Експертизата е направена от лица, които имат огромен опит в подобни катастрофи. Тяхното категорично заключение е, че не скоростта е причина за катастрофата. Ако тя беше причина трябваше да е над 111 км /ч, а композицията, според доклада на звеното за разследване на катастрофи при Министерството на транспорта се движили мисля, че беше с 80 км/ ч. Причината, според експертите е или незаключена стрелка №5 или счупена стрелка №5, защото цялата композиция, включително двата локомотива и 2 вагона минават без проблеми по стрелка №1 и на стрелка №5, която е със същия радиус като стрелка №1 се разкъсва на шестия вагон. Не е възможно един вагон да се движи по два коловоза. Шестият вагон се е движил с първата си колоос на трети коловоз, а с втората си колоос на 4 коловоз, няма как при този начин на движение на два различни коловоза да не се стигне до дерайлиране“, каза Станков.
Относно заведените искове от жители на Хитрино, той посочи, че компанията има възможност да обезщети тези искове, но в рамките на разумни параметри, ако бъде осъдена. „Само съдът ще каже кой е виновен и колко е виновен“, коментира Станков. Той посочи, че е имал срещи след инцидента с двамата машинисти, те са на работа във фирмата и получават заплати. „Знам какъв трябва да бъде изходът, но не знам какъв ще бъде. Имам опасения относно това дали експертизата ни ще бъде приета като доказателство, ще направим искане тя да бъде приобщена като такова по делото. По част от гражданските дела, които продължават, тя е приета като доказателство“, посочи Станков.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: Общината има вече четири проекта за справяне с последиците след взрива, които са одобрени по Програмата за развитие на селските райони

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: Общината има вече четири проекта за справяне с последиците след взрива, които са одобрени по Програмата за развитие на селските райони

17 Април 2018 | 20:23 | Агенция "Фокус"
Шумен. Община Хитрино има вече четири проекта за справяне с последиците след взрива, които са одобрени по Програмата за развитие на селските райони. Това каза пред журналисти кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. „В най-скоро време очаквам подписването и на останалите проекти, след като мине тяхното възлагане и строителство мисля, че онова, което каза премиерът Бойко Борисов: Хитрино ще стане кукла, ще се случи, но е въпрос на време. Хората, които работят с възлагане, кандидатстване по европейски фондове, знаят, че това е тежък процес, тези, които не знаят бързат или да винят, или да търсят сензация. Но в Хитрино няма сензация, нещата вървят, селото ще бъде много добре благоустроено“, заяви Нуридин Исмаил.
Четирите подписани към момента проекти са за цялостно възстановяване на детската градина, за училището, читалището и за улично осветление. Нуридин Исмаил посочи, че за общинска администрация кандидатстването е било по- тежко, тъй като там са съсобственици. „И това е в процес на последно уточняване с фонда. Съседната на администрацията сграда беше на търговска кооперация, която беше пред ликвидация, нямаха възможност и така и щеше да си остане, но ние успяхме да закупим сградата. На финала сме на всичко това като документация и ще направим общо възлагане и на общинска администрация, и на това, което стана наша собственост впоследствие“, каза Исмаил.
Той отново изказа благодарност за помощта за 10-те къщи в Хитрино, изградени от Камарата на строителите. „Добри са проектите, успяха в рамките на 1 година да бъдат направени тези красиви къщи, на другите покривите възстановени. Съвсем друг вид в частните къщи, и в селото ще има, само молбата ми е да не се търси сензация и да оставим впечатление в цяла България, че или мудно, или неправомерно са разпределени средствата, харченето и разпределението на даренията и помощта от държвата е принципно“, каза Исмаил. Кметът Нуридин Исмаил беше сред призованите днес свидетели по делото Хитрино, което се гледа в Окръжен съд- Шумен.
„Връщането към преживяното на 10 декември 2016 година е много труден момент“, посочи Исмаил. Тази сутрин той даде свидетелски показания в началото на заседанието по делото за влаковата катастрофа, което се гледа в Окръжен съд- Шумен. Нуридин Исмаил изрази очакване за справедлива присъда. „Не съм съдебен експерт, нито юрист, но такъв инцидент, с толкова жертви, толкова пострадали, с толкова засегнати човешки съдби, имаме млада жена, която още не вижда, трябва да има справедливо понесена вина“, заяви Исмаил. По думите му, кметският екип, институциите и хората са действали по най- добър начин по време на инцидента. „Благодарен съм на хората, които се включиха още в първите минути на трагедията, на Бърза помощ, полиция, пожарна, беше все още тъмно, чуваха се писъци, вой на сирени, в близост до самия инцидент много хора се включиха да помагат, не виждам какво друго бихме направили в един такъв момент от стореното при тази паника, неочаквайки такъв инцидент. Добре, че не се стигна до взрив на цистерна, а имаше само врив от изтичането на самия газ“, коментира Исмаил.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: 15 свидетели са призовани в днешното заседание по делото Хитрино

Шумен: 15 свидетели са призовани в днешното заседание по делото Хитрино

17 Април 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Шумен. 15 свидетели са призовани в днешното заседание по делото Хитрино, предаде репортер на Радио Фокус - Шумен. Първи свидетелства Нуридин Исмаил, кмет на община Хитрино. Той разказа, че в утрото на инцидента е бил в дома си, в съседно село, на 10 км от Хитрино, телефонът му е бил изключен. Чрез обаждане на телефона на сина му е научил, че половината Хитрино гори. Когато е пристигнал в селото все още е било тъмно, имало пожарна и линейки. Били са предприети първите действия по организация на движение на специалните автомобили, успокояване на хората, оглед на обстановката. В светлата част на деня вече е станала ясна реалната картина на влаковата катастрофа. Към 10.00-11.00 часа е била поискана евакуация на хората, която е започнала около 13.00 часа. Хората са се врънали в Хитрино десет дни след инцидента, след като и последната цистерна от дерайлиралата влакова компзиция е била изведена от населено място.
Ивелина ИВАНОВоА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С разпит на свидетели, пострадали от влаковата катастрофа, продължава днешното заседание по делото "Хитрино"

Шумен: С разпит на свидетели, пострадали от влаковата катастрофа, продължава днешното заседание по делото "Хитрино"

16 Април 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Шумен. С разпит на свидетели пострадали от влаковата катастрофа продължава днешното заседание по делото Хитрино в Окръжен съд Шумен, предаде репортер на Радио "Фокус"-Шумен. Явиха се 12 от призовани 13 свидетели. Вече са разпитани седем от тях. Първи свидетелства Николай Цачев. Той описа спомените си от утрото на 10 декември 2016 година. "Когато изтрака влакът той ме събуди, после се чу свистене и всичко подскочи", разказа Цачев. По думите му ударната вълна го е вдигнала на 60-70 см от леглото и го е забила обратно. Той разказа как е пострадал, къде и колко е бил лекуван и как трагедията променя живота му. "От здрав прав човек сега съм инвалид", каза Цачев.
Ивелина Иванова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Делото за влаковата катастрофа в Хитрино продължава с разпити на пострадали от инцидента

Шумен: Делото за влаковата катастрофа в Хитрино продължава с разпити на пострадали от инцидента

16 Април 2018 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Шумен. Делото за влаковата катастрофа в Хитрино продължава с разпити на пострадали от инцидента лица. Това съобщиха от Окръжен съд- Шумен. Съдът ще заседава от 9.00 часа. Миналото заседание по делото за жп катастрофата премина с последните останали за предявяване видео записи и снимков материал.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.