НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МРРБ организира кръгла маса за публично обсъждане на предложения за нови райони от ниво 2

МРРБ организира кръгла маса за публично обсъждане на предложения за нови райони от ниво 2

19 Април 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството организира кръгла маса за публично обсъждане на предложения за нови райони от ниво 2 (NUTS 2). Целта е осигуряване на прозрачност на процеса, обмен на мнения и дискусии. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Срещата ще се проведе на 25 април 2018 г. от 12.15 часа в зала „Мусала“ на хотел „Хилтън“. До 23 април 2018 година желаещите да се включат е необходимо да заявят участието си на следния линк за регистрация.
Инициираната промяна в териториалния обхват на районите от ниво 2, определен в чл.4, ал.3 от Закона за регионално развитие, е свързана с изискванията на Регламент (ЕО) 1059/2003 за установяване на обща класификация на териториалните единици за статистически цели (NUTS) и тенденциите в демографското развитие на българските региони.
Сформираната за целта през 2017 година междуведомствена работна група, включваща заинтересовани страни с широка представителност, предложи за публично обсъждане три варианта на ново статистическо райониране – с 6, 5 и 4 района, като дискусиите и предложенията на работната група са базирани на аналитично проучване на Националния статистически институт. Целта на обществените обсъждания е да се достигне до окончателен вариант, който да бъде поставен в основата на бъдещото регионално планиране, статистическо отчитане и регионално развитие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На извънредно заседание на Регионалния съвет за развитие на Североизточния район зам.-министър Деница Николова ще представи вариантите за ново статистическо райониране на страната

На извънредно заседание на Регионалния съвет за развитие на Североизточния район зам.-министър Деница Николова ще представи вариантите за ново статистическо райониране на страната

12 Април 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. До края на месец април ще се проведе извънредно заседание на Регионалния съвет за развитие на Североизточния район за планиране, на което заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова ще представи вариантите за ново статистическо райониране на страната и основните мотиви за промяна на районите от ниво NUTS. Точка по темата бе залегнала в дневния ред на заседанието на Съвета, което се провежда днес в хотел „Черно море“, но поради неблагоприятните метеорологични условия тази сутрин във Варна зам.-министър Николова бе възпрепятствана да участва в дискусия по темата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Министерството на регионалното развитие и благоустройството провежда серия от дискусии за новото статистическо райониране на ниво регионални съвети за развитие, обхващащи всички шест района, на които в момента е разделена страната. В дискусиите участват областните управители на съответните области, кметове на общини, представители на научните среди, бизнес организации, представители на регионални държавни институции и др.
Инициативата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството цели широко обществено обсъждане на предложените от междуведомствена работна група 3 варианта за ново райониране на страната. Целта е да се чуят мнения, позиции и аргументи, за да се вземе най-консенсусното и работещо решение за визията на новия подход в регионалната политика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.