НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„ТВ21“ (Македония): Талат Джафери обяви, че законът за езиците ще бъде обявен в подходящото време

„ТВ21“ (Македония): Талат Джафери обяви, че законът за езиците ще бъде обявен в подходящото време

13 Май 2018 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Законът за използването на езиците ще бъде публикуван в Държавен вестник навреме, заяви председателят на парламента на Македония Талат. Той също така отбеляза, че няма срок за публикуване и следователно ще бъде публикуван, когато настъпи подходящото време, предава македонската медия „ТВ21“.
„Предвид липсата на срокове за публикуване на закона за езиците, мисля, че в подходящото време законът ще бъде изпратен в Държавен вестник. Във всеки случай, времето ще бъде определено, когато сметна, че е уместно“, заяви Джафери
Той добави, че чрез приемането на закона за втори път в парламента, според конституцията, президентът на страната е длъжен да подпише закона.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Македонският Закон за езиците скоро ще бъде публикуван в Държавен вестник, възможно е наказателно дело срещу президента на страната

„МКД“ (Македония): Македонският Закон за езиците скоро ще бъде публикуван в Държавен вестник, възможно е наказателно дело срещу президента на страната

3 Май 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери съобщи миналата седмица, че скоро ще изпрати Закона за употреба на езиците за публикуване в Държавен вестник и без подписа на президента Георге Иванов. Това е първата опция за решаване на този проблем, казват от правителството. А вторият вариант е публикуването на закона в Държавен вестник с дълбоко обяснение на хода, придружено от наказателно обвинение срещу държавния глава, пише скопското електронно издание „МКД“.
Скопското издание е научило, че парламентарното мнозинство, съставено от СДСМ (Социалдемократически съюз на Македония) и ДСИ (Демократически съюз за интеграция), се готви да подаде криминални обвинения срещу Георге Иванов за разрушаването на парламентарната система на държавата.
"Отказът на президента на държавата да подпише закон, приет два пъти от парламентарното мнозинство, е несъвместим с основите на една парламентарна система, определена от Конституцията на Република Македония. Президентът на Македония не може да бъде поставен над македонския парламент, над решението на мнозинството от депутатите. Това е пряко разрушаване на парламентарна система, която сме изградили и модернизирали години. Това не е президентска система ", казват висши държавни източници.
И досега, няколко председатели на парламента на Република Македония, например Стоян Андов и Люпчо Йордановски, са подписвали закони в двойна роля - и като президент на страната и като председател на парламента, припомнят правителствени представители.
Джафери и днес не каза кога ще публикува закона. "Не съм обременен от времето, защото няма ограничение по отношение на решението за публикуване на закона", заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Кодзиас: Ако не бъде постигнат договор с Македония няма да бъдем виновни ние, това го знае вселената

Никос Кодзиас: Ако не бъде постигнат договор с Македония няма да бъдем виновни ние, това го знае вселената

2 Май 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Ако не бъде постигнато споразумение за спора с името на Македония Гърция няма да бъде виновна и това го знае вселената. Това заяви първият дипломат на Атина Никос Кодзиас в интервю за гръцката телевизия „Скай“, цитирано от скопското електронно издание „Локално“.
Според Кодзиас преговорите между Атина и Скопие вървяха и вървят добре, но от Македония зависи дали ще приеме решение ерга омнес (по отношение на всички). Гръцкият министър бе категоричен, че ерга омнес не е само за външна употреба, но и за вътрешна. „Може ли да се сключи международно споразумение, което ще съдържа всичко това? Може и да има юристи, които вярват в това. Но опитът показва, че ако се промени това правителство, Заев може да бъде изпратен в затвора с твърдението, че е нарушил Конституцията, с приемане на международно име, което не е предвидено и не е позволено от Основния закон. Т.е. и за тяхната защита е необходима промяна на Конституцията“, твърди Кодзиас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ставрос Теодоракис, „Движение за промяна“: Конституциите се променят лесно, но не и международните договори с ЕС и НАТО

Ставрос Теодоракис, „Движение за промяна“: Конституциите се променят лесно, но не и международните договори с ЕС и НАТО

24 Април 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Някои конституции могат лесно да се променят, но не и международните споразумения с Европейския и НАТО. Това заяви Ставрос Теодоракис от гръцкото „Движение за промяна“ (обединение на партиите ПАСОК, „То потами“, „Демократическата левица“ и други по-малки формации), като допълни, че неговата партия търси решение на спора с Македония, което да включва съставно име и конкретни гаранции въз основа на международно споразумение, което слага край на иредентистката политика, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“..
В интервю за гръцкото „Радио 247“, Тедоракис обясни защо акцентът не се поставя на конституционната ревизия, а на договор с ЕС и НАТО.
„Някои от конституциите могат лесно да бъдат променени, особено в Скопие. С едно мнозинство още утре едно „лошо правителство" може отново да промени конституцията и отново да има иредентистки глупости. Какво не може да се промени? Международно споразумение на страната с Европейския съюз и НАТО. Затова ние искаме и смятаме, че е в интерес на гърците и на нашите съседи да се ангажират помежду си, да се ангажират с ЕС и НАТО“, отбеляза Теодоракис.
Лидерът на „То Потами" подчерта, че проблемът с името трябва да бъде решен и изрази надежда, че ако решението е патриотично и в унисон с позициите на партията, то може да получи подкрепа от гръцкия парламент.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Преговорите за името продължават в сряда във Виена

„Канал 5“ (Македония): Преговорите за името продължават в сряда във Виена

23 Април 2018 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. В сряда, 25 април, министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас ще проведат среща във Виена в опит да постигнат напредък в разрешаването на спора за името, предава скопската телевизия „Канал 5“, като отбелязва, че това ще е трети разговор в австрийската столица между двамата министри.
Първите дипломати на Атина и Скопие ще се опитат да постигнат пробив в преговорите, който би могъл да допринесе за евроатлантическата интеграция на югозападната ни съседка.
Двете предишни седемчасови срещи във Виена загатват за още един маратон от преговори. Напрежението се повиши допълнително и заради песимистичните коментари на Кодзиас, който заяви, че следващите три месеца може да не са достатъчни за разрешаване на спора за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Според председателя на гръцката опозиция е ясно, че „без промени в  конституцията и справянето с иредентизма няма да има споразумение със Скопие“

„МКД“ (Македония): Според председателя на гръцката опозиция е ясно, че „без промени в конституцията и справянето с иредентизма няма да има споразумение със Скопие“

13 Април 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на основната опозиционна македонска партия „Нова Демокрация“ Кирякос Мицотакис заяви, че измененията в конституцията, справянето с иредентизма и въпросите, свързани с идентичността са предпоставките за постигане на споразумение между Атина и Скопие за името, предава Македонската медия.
„Обществено има рамката за евентуален договор. Отнася се за конституционна ревизия като необходима предпоставка, за да има какъвто и да е договор, справяне с проблемите на иредентизма и националната идентичност като необходимо условие, за да има споразумение и да започне процеса на интеграция на Скопие в евроатлантическите институции. Това е моята позиция, която е много ясна“, заяви Мицотакис.
"Всички тези, които от самото начало не са съгласни с всяко решение, са характеризирани от правителството като националисти и то не взема предвид, че в този момент, при тези обстоятелства, въпросът е от особено голямо значение за гръцкото обществено мнение. Правителството игнорира това, показа, че изобщо не се интересува това, което е довело до това. Вместо да създаваме една единна позиция, правителството основно води тайна дипломация“, допълни опозиционерът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): В македонското правителство към края на април ще се проведат размествания

„Телма“ (Македония): В македонското правителство към края на април ще се проведат размествания

13 Април 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Към края на месеца в македонското правителство ще се проведат размествания. Ще се водят засилени преговори, за да се затвърди парламентарното мнозинство. Министър-председателят Алексис Ципрас оцени твърденията, че неговата партия СДСМ и партия ДСИ са се споразумели за компромис между министерствата на правосъдието и образованието, като спекулации, предава македонският телевизионен канал „Телма“.
Всичко зависи от качествата и способностите на лицето, което ще бъде предложено за министър. Преди да завърши реконструкцията, Заев ще представи доклад за работата на всеки министър.
Реконструкцията на правителството ще се проведе в края на месеца. В допълнение към Демократическата партия на турците и Беса, вероятно ще стане част от новия правителствен кабинет. Тогава ще има смени във втория и третия ешелон.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Никос Кодзиас заяви, че най-трудните въпроси предстоят при решаването на спора за името на Македония

Protothema: Никос Кодзиас заяви, че най-трудните въпроси предстоят при решаването на спора за името на Македония

13 Април 2018 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Охрид. Външните министри на Гърция и на Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров проведоха среща в Охрид, предава Protothema.
Кодзиас заяви, че най-важният въпрос по отношение на спора с името е този за иредентизма. Той се съгласи, че има позитивни крачки в преговорите след срещата му с македонския му колега.
„Най-сериозният въпрос за нас е въпросът за иредентизма“, заяви той пред репортери след срещата. „Винаги се надяваме, че ще се справим с най-сложните“, допълни министърът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Кодзиас-Димитров в Охрид: Постигнат е напредък, но най-трудните въпроси остават

Срещата Кодзиас-Димитров в Охрид: Постигнат е напредък, но най-трудните въпроси остават

12 Април 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Охрид. Третият кръг от преговорите между министрите на външните работи на Македония и Гърция, Никола Димитров и Никос Кодзиас, продължи два часа. След срещата в Охрид двамата министри заявиха, че разговорите са били открити и честни, и че за първи път е поставен въпросът за срока за договаряне на възможна сделка в спора за името, отбелязва скопското електронно издание „Нова“.
„Обсъдихме всички проблеми и различия по отношение на спора за името, по някои от тези въпроси имат напредък, тъй като те са узрели, но по други още има различия. Говорихме за първи път за срока и стъпките, които трябва да бъдат предприети ако бъде постигнато решение, и как то ще бъде приложено. Това бе разговор с голямо разбиране към нуждите към на другия", заяви Димитров, като същевременно допълни, че основно предизвикателство е какда бъде намерена комбинация, в която за притесненията на двете страни да бъдат намерени решения.
На свой ред гръцкият външен министър заяви, че най-труднитв въпроси все още не е решен.
„Докато се приближаваме един към друг и решаваме проблемите си, остават по-малко въпроси, които да бъдат решени, но те са най-трудните. Направихме положителни стъпки и се надяваме, че ще успеем да разрешим най-трудните проблеми. Опитваме се да решим проблеми, които се отнасят до миналото и са създадени от други, но това е работата на дипломацията", отбеляза първият дипломат на Атина.
Работните групи, съставени от дипломати от двете страни, също имаха среща днес. Димитров поясни, че те обсъждат бъдещото сътрудничество в различни области. „Те работиха върху текст, който да предотврати иредентизма и от двете страни, и върху преамбюлните параграфи на бъдещото двустранно споразумение", допълни Димитров.
Първите дипломати на Атина и Скопие ще се срещнат отново на 3 и 4 май в Солун. Премиерите на двете страни ще бъдат информирани за резултатите от проведената в Охрид среща.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Първи вот на недоверие към правителството на Зоран Заев – по един „въздържал“ се от БЕСА и ДПА

„Независен“ (Македония): Първи вот на недоверие към правителството на Зоран Заев – по един „въздържал“ се от БЕСА и ДПА

12 Април 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Мерал Узеири Ферати от Демократическата партия на албанците (ДПА) и Реджеп Мемеди от БЕСА са двамата народни представители, които гласуваха с „въздържал се“ в първия вот на недоверие на правителството на Зоран Заев (СДСМ), отбелязва македонската електронна медия „Независен“. Други двама депутата на БЕСА са гласували „против“ инициативата, внесена от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.
Зиядин Села, председател на „Алианс за албанците, не е гласувал.
Двама депутати от Социалистическа партия на Македония (СПМ) - Люпчо Димовски и Стоян Миланов – са гласували в подкрепа на вота на недоверие, а лидерът им Владанка Авирович не присъстваше на гласуването.
Общо 40 депутати от коалицията на ВМРО-ДПМНЕ гласуваха „за“ вота на недоверие към правителството, а 62-ма от управляващото мнозинство подкрепиха кабинета на Зоран Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Македония си скри гордостта, за да не обиди Никос Кодзиас

„Република“ (Македония): Македония си скри гордостта, за да не обиди Никос Кодзиас

12 Април 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Охрид. За да не се обиди министъра на външните работи на Гърция Никос Кодзиас, македонските власти скриха Звездата от Вергина (или Звездата от Кутлеш,среща се и като Слънцето от Вергина/Кутлеш), изобразена на националното знаме, издигнато на около 30 метра от хотела в Охрид, в който се провежда срещата на първия дипломат на Атина с македонския му колега Никола Димитров, коментира скопското електронно издание „Република“.
Съответната информация е от социалните мрежи и е подкрепена със снимков материал.
Павел Донески от Охрид реагира гневно на действията, още повече, че те са извършени в частна собственост - ресторант. Изданието привежда съобщението, което той е публикувал във „Фейсбук“:
„Прикрийте всички признаци, които намекват за нещо антично македонско, в случая слънцето от Вергина, избрано като символ/лого на частен обект, само да не му „боде очите" на скъпия гост от Гърция. Твърда основа за „напредък в преговорите". Следващата „логична" стъпка би била изтриването с коректор на думата „македонска“ от менюто със салатите, защото е твърде иредентистко да се гледа, да не говорим да се яде…“

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Никос Кодзиас е в Охрид за трета среща с македонския си колега

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Никос Кодзиас е в Охрид за трета среща с македонския си колега

12 Април 2018 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Охрид. Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас е в Охрид, където в сутрешните часове на деня ще се срещне с македонския си колега Никола Димитров – третата, която двамата провеждат в опит за разрешаване на спора за името, отбелязва Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Първият дипломат на Атина пристигна в Охрид в следобедните часове на сряда, а по-късно присъства на работна вечеря с Димитров. Двамата министри демонстрираха оптимизъм, надежди за успешни преговори и позитивни резултати и за двете страни.
Очаква се в близко време да бъде организирана и среща между министър-председателите на Гърция и Македония, съответно Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Правителството на Македония оцеля след неуспешен вот на недоверие

Reuters: Правителството на Македония оцеля след неуспешен вот на недоверие

12 Април 2018 | 05:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. В сряда македонското правителство на СДСМ издържа парламентарен вот на недоверие гласуван от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, заради недоволството ѝ от водената политика към България и Гърция, предава Reuters.
Вотът се смяташе за тест на реформената политика на Зоран Заев, насочена към подобряване на отношенията със съседните България и Гърция, като стъпка за присъединяване на страната към Европейския съюз и НАТО.
62 депутата от 120-местния парламент гласуваха против вота на недоверие, а 40 бяха гласовете „за“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Никос Кодзиас и Никола Димитров провеждат работна вечеря, официалната среща за разговори ще се състои в четвъртък

„Алсат-М“ (Македония): Никос Кодзиас и Никола Димитров провеждат работна вечеря, официалната среща за разговори ще се състои в четвъртък

11 Април 2018 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Охрид. Министърът на външните работи на Гърция и Никос Кодзиас и македонският му колега Никола Димитров провеждат работна вечеря в Охрид, където първият дипломат на Атина пристигна в следобедните часове, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“ .
Официалната среща между двамата министри е насочена за 9:00 часа (местно време) в четвъртък. Очакванията са, че разговорите помежду им може да доведат до приближаване на позициите на Атина и Скопие за разрешаване на спора за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Опозицията обвинява управляващите за лошото състояние на икономиката, а властта – за лошото десетилетие на ВМРО-ДПМНЕ

„Сител“ (Македония): Опозицията обвинява управляващите за лошото състояние на икономиката, а властта – за лошото десетилетие на ВМРО-ДПМНЕ

11 Април 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Критики към властта за неизпълнени обещания от предизборната програма и за влошаване на състоянието на икономиката отправиха депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в рамките на дебатите за вота за недоверие към правителството на Зоран Заев (СДСМ), отбелязва скопският телевизионен канал „Сител“.
Влатко Горчев от ВМРО-ДПМНЕ разкритикува управляващите за това, че – съгласно думите му, опозицията й е отнето правото за внасяне на изменения като подчерта, че единствената работа, която правителството на Заев е свършило за една година на власт, е приемането на Закона за употребата на езиците.
Според Горчев правителството няма положителни резултати в областта на икономиката, където всички показатели се влошават.
„Ще пускате път, който е готов преди една година, няма да правите нов. Не е открита нито една фабрика, намалява се размера на заплатите и пенсиите”, подчерта Горчев.
Министърът на отбраната Радмила Шекеринска междувременно отбеляза, че новото правителство е започнало с 133 млн. eвро само за лихвени плащания от дългове, направени от предишното правителство.
„Днес имаше много думи и никакви данни. Нямате нито една цифра, защото не можете да обясните на обществеността как очаквате правителство за по-малко от 10 месеца да направи това, което сте опропастили за повече от 11 години на власт”, подчерта Шекеринска.
„Сред много граждани, независимо за кого са гласували, дори и тези, които са гласували за нас, има огромно недоволство, което идва от това, че виждат десетина души, които са сложили подписа си в списъка за интерпелацията, а все още не са получили присъда за затвор, който са заслужили”, допълни министърът на отбраната на Македония.
Подкрепа за правителството даде депутатът от Нова социалдемократическа партия (НСДП) Горан Мисовски, който прецени, че аргументите на ВМРО-ДПМНЕ за вот на недоверие към управляващите не са издържани. Мисовски посочи, че твърденията на ВМРО-ДПМНЕ, че правителството не изпълнява предизборни обещания, не са верни. Той подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ и неговите кметове са оставили дългове от над 400 милиона евро, които сега трябва да бъдат върнати.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Според гръцки евродепутат има възможност за решаването на спора за името на Македония и тя не трябва да се изпуска

„Локално“ (Македония): Според гръцки евродепутат има възможност за решаването на спора за името на Македония и тя не трябва да се изпуска

11 Април 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Според вицепредседателя на Европейския парламент и ръководител на групата на гръцката партия СИРИЗА в него Димитрис Пападимулис правителството на Македония има възможност да реши спора за името и този шанс не трябва да се изпуска, предава македонската медия „Локално“.
„Трудности съществуват, поради което този проблем остава неразрешен от 25 години. В наш национален интерес е да намерим решение на този въпрос“, заяви Пападимулис.
В Охрид ще се проведе нова среща между македонския и гръцки външни министри Никос Кодзиас и Никола Димитров.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Никос Кодзиас пристига в Охрид за официална среща с Никола Димитров

„МКД“ (Македония): Никос Кодзиас пристига в Охрид за официална среща с Никола Димитров

11 Април 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Охрид. Министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас ще проведат среща в Охрид. От Министерството на външните работи отбелязват, че посещението на гръцкия министър е в рамките на продължаващия диалог в контекста на усилията за преодоляване на разликата за името, както и за общото развитие на отношенията между двете страни, предава македонското електронно издание „МКД“.
Кодзиас, според гръцките медии, трябва да пристигне в Охрид късно следобед. Министрите ще имат работна вечеря, а официалната среща ще се проведе утре, на 12 април.
В навечерието на посещението македонския премиер Зоран Заев заяви, че вярва, че преговорите са в правилната посока и че този процес се доближава до момента, когато трябва да следва среща между него и неговия гръцки колега Алексис Ципрас.
По отношение на срещата в Охрид се очаква да бъде постигнат допълнителен напредък след разговорите на двамата министри във Виена.
Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас в интервю за германския вестник "Шпигел" заяви, че разликите със Скопие могат да бъдат решени със смелост.
„Различията със Скопие са проблеми от исторически характер, на идентичността, наследството и културата. Тези въпроси са чувствителни. Но те могат да бъдат решени със смелост, както сега“, допълни той.
Охридската среща се провежда една седмица преди ЕК да обяви доклада за напредъка на Македония, в който правителството очаква да получи безусловна препоръка за започване на преговори.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Маркукуле“ (Македония): Иванов може да не издаде указ и споразумението Зоран Заев-Алексис Ципрас никога да не влезе в сила

„Маркукуле“ (Македония): Иванов може да не издаде указ и споразумението Зоран Заев-Алексис Ципрас никога да не влезе в сила

11 Април 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Международните споразумения подлежат на ратификация в парламента на Македония. Международните договори, ратифицирани в съответствие с Конституцията, са част от вътрешния правен ред и не могат да бъдат променяни със закон, коментира македонското издание “Маркукуле“.
"Международните споразумения от името на Република Македония се сключват от президента на Република Македония. Международни споразумения могат да се сключват и от правителството на Република Македония, когато това е определено със закон.
Парламентът може да реши дали на сесията присъства мнозинство (61) от общия брой на депутатите (120). Парламентът решава с мнозинство от присъстващите народни представители, а най-малко с една трета (40) от общия брой депутати, ако Конституцията не е предвидено специално мнозинство.
Международните договори се ратифицират с най-малко една трета (40) от общия брой депутати, ако присъстват мнозинство (61) от общия брой депутати (120).
Най-важното от всичко, правителството не е компетентно за сключване на договор от формат, какъвто се предлага между Македония и Гърция по въпроса за името на държавата и идентичността на нацията, но правителството води погрешна процедура и явно нарушава Конституцията.
И да се ратифицира в парламента с необходимото конституционно мнозинство, и за този Закон за ратифициране на Договора Заев-Ципрас важи конституционната ангажимент, че трябва да се обяви с указ! Президентът на Републиката и Председателят на парламента подписват заповедта за провъзгласяване на закона. Президентът на Македония може да реши да не подпише указ за провъзгласяване на закона. Парламентът отново разглежда закона и ако приеме с мнозинство от общия брой депутати, президентът на републиката е длъжен да подпише указа. Председателят е длъжен, но не трябва да подпише указа за обнародване на Закона за ратифициране на Договора Заев-Ципрас за промяна на името на държавата и идентичността на нацията. И веднага щом това се случи, нито Законът за ратифициране не съществува, нито Заев-Ципрасовия договор!
Разбира се, в случай на смърт, оставка, трайна неспособност да изпълнява длъжността или прекратяване на мандата, по силата на Конституцията, до избора на нов президент това може да се направи от председателя на парламента. Настъпването на условията за прекратяване на поста президент на републиката определя Конституционния съд на Македония служебно. В случай, че не може да изпълнява функцията, президентът се замества от председателя на парламента. Когато председателят на парламента изпълнява длъжността президент на републиката, той участва в работата на Народното събрание без право на вземане на решения.
Има вероятност д-р Георге Иванов да бъде убит (засега двама президенти на Македония са убити), в този случай до избирането на нов президент длъжността президент на републиката ще изпълнява председателят на парламента Талат Джафери. Въпреки това, тази възможност е много рискована, защото може да доведе до гражданска война…
Но най-важното от всичко: Въпросът за името е затворен с референдума от 8 септември 1991 г., когато македонците, по род и гражданство, в абсолютно мнозинство гласуваха "за суверенна и независима държава Македония" без допълнения и без прилагателни, решението на референдума по Конституцията е задължителна за всички, без изключение.
Никакво споразумение не може да спре свободното изразената воля на избирателите на референдум, която е задължителна за всички, без изключение!", коментира авторът Тодор Петров.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Ще станем ли горномакедонци?

„Република“ (Македония): Ще станем ли горномакедонци?

11 Април 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Радио „Свободна Македония“ в местната си редакция обяви, че най-новият вариант за името не съдържа думата Република т.е., че в разрешаването на спора с името се договаря името Горна Македония, предава македонската медия „Република“.
Според медията което си финансира от американския Конгрес въпросът с езика би се решил по формулата: Език - Македонски* като в бележка под линия би пишело, че езикът и принадлежи към групата славянски езици.
Гражданството/националността ще бъде Горна Македония.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Макфакс" (Македония): Председателят на ВМРО-ДПМНЕ заяви пред делегация от ЕС, че Македония се отдалечава от европейската програма

"Макфакс" (Македония): Председателят на ВМРО-ДПМНЕ заяви пред делегация от ЕС, че Македония се отдалечава от европейската програма

10 Април 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на опозиционната македонска партия на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски е провел работна среща с посланика на ЕС в Македония Самоел Жбогар и посланиците на страните членки на ЕС, предава скопското електронно издание Макфакс
На срещата е била обсъдена политическата и икономическата ситуация в страната, а Мицковски е критикувал властта във връзка с реформите, които, според него, отдалечават Македония от европейския дневен ред.
"Липсата на демократичен капацитет, както и неосъществяването на реформите, отдалечават държавата от европейския дневен ред и ни слагат в редиците на най-корумпираните държави", заяви Мицковски и добави, че икономическите политики водят до обедняване на гражданите.
Мицковски подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ е политическа партия, която смята, че е в стратегически интерес за Македония, колкото се може по-скоро да стане част от Европейския съюз и ще подкрепи лично всеки процес, който е в тази посока.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Експрес" (Македония): Македония и Гърция са се договорили по 10 от 14 точки по спора за името, ключът е в "ерга омнес"

"Експрес" (Македония): Македония и Гърция са се договорили по 10 от 14 точки по спора за името, ключът е в "ерга омнес"

10 Април 2018 | 21:38 | Агенция "Фокус"
Атина. Според гръцките медии по време на преговорите между Атина и Скопие за различията за името на Македония, двете страни са постигнали пълно съгласие за 10 от 14 точки, а ключът на договора се намира в гръцкото искане решението да важи "ерга омнес", съответно и за външно, и за вътрешно ползване, предава македонското електронно издание "Експрес" .
"На практика двете страни вече са постигнали пълно съгласие за 10 от 14 точки от преговорите, които, обаче, се отнасят предимно на въпроси от ниска политика, като съвместните действия в областта на висшето образование, енергетиката, технологиите, трансграничното сътрудничество и културата. Четирите останали, разбира се, са критични: името (вероятно "Горна Македония" без превод), обхватът на употреба ("ерга омнес"), промяната на Конституцията и международните отношения (т.е. НАТО, ЕС и ООН) ", пише гръцкият журналисти Василис Недос в статия, озаглавена "Заев и четирите" неприятности".
"За тази цел, както стана ясно след последния контакт между външните министри Никос Кодзиас и Никола Димитров, бяха създадени две експертни комисии. На масата има преамбюл, който се опитва да се върне обратно. Съобщава се, че това е разграничение между древна, древна Македония, която е гръцка и съвременна, географска Македония, която включва три държави. В нея след това се заселват славянски племена, т.е. на територията на днешна Македония, която очевидно заема част от географска Македония ", се добавя в анализа, преди да се стигне до ключово значение за успеха на преговорите, според автора.
"Ключът към преговорите остава "ерга омнес". Според информираните източници г-н Заев се съгласява с него, но със"звезди", свързани главно с вътрешната употреба. Накратко, БЮРМ иска да запази правото да използва думата "Македония" в страната по различни причини . Това ще позволи издаването на дипломи, удостоверения и други официални документи, в които "Македония" ще оцелее след евентуалното решение на името ", обяснява Недос.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Външните министри на Македония и на Гърция ще проведат на 12 април среща в Охрид

„Плюс Инфо“ (Македония): Външните министри на Македония и на Гърция ще проведат на 12 април среща в Охрид

10 Април 2018 | 20:18 | Агенция "Фокус"
Охрид. Външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас ще проведат среща на 12 април в Охрид, предава скопският телевизионен канал „Плюс Инфо“.
Македонското външно министерство съобщава, че срещата ще се проведе в рамките на непрекъснатия диалог за разрешаването на спора за името, както и за цялостното подобряване на отношенията между двете страни
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“: Според Зоран Заев не е възможно Македония да се присъедини към НАТО под  името БЮРМ

„Алсат-М“: Според Зоран Заев не е възможно Македония да се присъедини към НАТО под името БЮРМ

10 Април 2018 | 20:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че страната му не трябва да се надява, че е реалистично да се присъедини към НАТО, без да разреши спора за името с Гърция, предава македонският излъчващ на албански език телевизионен канал „Алсат-М“.
"Когато тук беше генералният секретар на НАТО Столтенберг, той каза, че по този начин нещата няма да се получат. И това е честен подход. Да, знаем, аз знам, гражданите на Македония знаят, че ако не намерим решение на проблема, който Гърция има с нашето конституционно име, ние покана за членство в НАТО няма да получим“, заяви Зоран Заев.
Той допълни, че за него червените линии в спора за името са достойнство и идентичността. За хода на преговорите той допълни, че редовно информира и опозицията, която, заедно с президента Георге Иванов.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македония: Предстои гласуването на първия вот на недоверие на правителството на Зоран Заев

Македония: Предстои гласуването на първия вот на недоверие на правителството на Зоран Заев

10 Април 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Официалната страница на парламента в Скопие публикува искането на ВМРО-ДПМНЕ за гласуване на вот на недоверие на правителството на Зоран Заев, като парламентарния председател Талат Джафери потвърди, че дискусията на вота ще бъде в сряда 10 април 2018 г., предава скопската агенция "Мета".
Искането за вота на недоверие беше внесено с подписите на 41 депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в навечерието на Великденските празници.
Като основание на искането се посочва погазването на конституцията и законите на страната и "насилственото приемане на закона за употребата на езиците".
"Мета" съобщава, че всички депутати от СДСМ са получили СМС от председателя на парламента за участие в предстоящата дискусия.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македония: Премиерът Зоран Заев приключва с консултациите за предстоящи промени в правителството

Македония: Премиерът Зоран Заев приключва с консултациите за предстоящи промени в правителството

10 Април 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев приключва с консултациите за предстоящи промени в състава на правителството, предава скопската агенция "Мета".
Според агенцията Заев е категоричен, че "при вземането на крайното решение ще се съобрази от една страна с критиките за дейността на отделните министри, а от друга - с високите очаквания на обществото".
"Мета" акцентира върху изявлението на премиера, че той има ясна представа както за реконструкцията на правителството, така и за кадровото "проветряване" на администрацията.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македония: Според премиера Зоран Заев преговорите за името навлизат във финалната права

Македония: Според премиера Зоран Заев преговорите за името навлизат във финалната права

10 Април 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев смята, че преговорите за името с Гърция навлизат във финалната права, предава телевизия "Канал 5", като се позовава на негово интервю пред държавната агенция МИА.
Според Заев "ако последва съобщение за предстояща среща на ниво министър-председатели, това трябва да означава конкретно потвърждение за правилността на посоката, в която се върви и за намиране на предстоящо решение."
Телевизията съобщава, че след срещата на външните министри Никола Димитров и Никос Коцияс, която трябва да се проведе в Охрид на 12 април 2018 г., четвъртък, ще последва нова лидерска среща на политическите партии, най-вероятно през уикенда.
В началото на следващата седмица ще бъде обявен докладът за напредъка на Македония, в който се очаква правителството да получи безрезервна европейска подкрепа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Зоран Заев хвали договора за добросъседство, България иска премахване на „лъжите“ от учебниците

„Курир“ (Македония): Зоран Заев хвали договора за добросъседство, България иска премахване на „лъжите“ от учебниците

9 Април 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София/Скопие. „Въпреки че Договорът за добросъседство и приятелство между Република Македония и Република България ясно предвижда въвеждането на промени в учебниците по история чрез създаването на съвместна експертна комисия, премиерът Зоран Заев продължава да се изказва ласкаво за него, като твърди, че той не е в ущърб на нашата държава“. Това пише във водеща статия скопското електронно издание „Курир“.
Заев многократно е възхвалявал споразумението, но до този момент много български политици публично заявиха, че „лъжите" в македонските учебници трябва да бъдат премахнати.
В интервю, дадено наскоро, Заев отново изрази мнение, че от споразумението не губи нито Македония, нито България.
„Когато с премиера (Бойко) Борисов започнахме преговорите по Договора за доброседство и приятелство, аз очаквах, че ще дойде някой булдозер, както казвате, някои от приятелите от Европа, от Америка, от някои други приятелски страни и институции. Но ние го направихме сами. Нашите екипи успяха, успяхме вероятно с кураж и днес виждаме, че имаме право. Не загуби нито Македония, нито България“, бяха думите на министър-председателя на югозападната ни съседка.
Българският евродепутат Андрей Ковачев обаче твърди, че не може да се продължава с лъжите в учебниците.
„Така няма да се разберем с бившите титови комунисти! С лъжи в учебниците, както в Македония, така и в България, не може да се продължава“, пише Ковачев в своя профил в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Нашите червени линии са достойнството и идентичността – няма членство в НАТО с името БЮРМ

Зоран Заев: Нашите червени линии са достойнството и идентичността – няма членство в НАТО с името БЮРМ

8 Април 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Не е възможно Македония да се присъедини към НАТО под името Бивша югославска република Македония (БЮРМ), ако до следващата среща на върха на Алианса не бъде решен спорът с Атина. Това заяви министър-председателят на Македония Зоран Заев, като припомни, че страната може да стане асоцииран член на западния отбранителен съюз подобно на Швеция, но желанието на Скопие е присъединяване, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Що се отнася до разговорите по спора за името с Гърция, Заев заяви, че достойнството и идентичността са червени линии за Македония - решението е много важно, но не на всяка цена. „Чувството за достойнство е винаги това, което не боли, дали някой ще ни погази, дали някой ще се опитва да ни обезличи, дали ще ни принизява. Защото омаловажени, обезличени, ранени не сме ни достоен партньор за партньорство, към което се стремим. Знам това много добре и затова много внимавам да постигна решение, достойно за двете страни“, увери премиерът на югозападната ни съседка.
Заев поиска от опозицията и президента на Македония да покажат конструктивност, за да се постигне консенсус по въпроса за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ прогнозира успешен вот на недоверие към правителството на Зоран Заев и предсрочни парламентарни избори

„Сител“ (Македония): Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ прогнозира успешен вот на недоверие към правителството на Зоран Заев и предсрочни парламентарни избори

8 Април 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицоски прогнозира успешен вот на недоверие към правителството на премиера Зоран Заев (СДСМ) и предсрочни парламентарни избори в Македония, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Депутати от неговата партия внесоха интерпелация в парламента, се което се върнаха в законодателния орган след четиримесечен бойкот. Те се надяват тя да бъде обсъдена още в сряда, след почивните дни за празника Великден.
Интерпелацията съдържа над 15 въпроса с критики към министри, прекомерни заеми, лоша данъчна политика и размера на пенсиите. Отправена е и критика за „непрозрачността“ в Договора за добросъседство и приятелство в България и преговорите с Атина за разрешаване на спора за с името.
И докато Мицковски е уверен в успешния вот на недоверия, премиерът Заев изрази увереност, че правителството му ще остане на власт. „Като цяло съм удовлетворен от мястото, на което се намираме след 10 месеца управление. Разбира се, ние можем и възнамеряваме да постигнем много повече", увери лидерът на СДСМ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТВ 21 (Македония): ВМРО-ДПМНЕ внесе интерпелация в парламента за правителството на премиера Зоран Заев

ТВ 21 (Македония): ВМРО-ДПМНЕ внесе интерпелация в парламента за правителството на премиера Зоран Заев

8 Април 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ внесе в парламента в Скопие интерпелация за правителството на министър-председателя Зоран Заев (СДСМ), потвърди за македонския телевизионен канал TВ 21 координаторът на партията Драган Данев.
Интерпелацията е внесена от депутат от ВМРО-ДПМНЕ, без да бъде последвано от изявление за медиите заради празника Великден.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Микоски очаква в сряда да бъде свикано заседание, на което да се обсиди вотът на недоверие към правителството на Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Талат Джафери няма да подпише Закона за езиците вместо Георге Димитров

„Телма“ (Македония): Талат Джафери няма да подпише Закона за езиците вместо Георге Димитров

29 Март 2018 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери заяви, че няма никакво намерение да подписва Закона за употреба на езиците вместо президента на страната Георге Иванов, с което отхвърли възможността Законът да се публикува в Държавен вестник с два негови подписа, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„Няма да се замесвам в поставяне на подпис под чуждо име. Аз вече се подписах като председател на парламента и изпратих Закона към Иванов. Негово конституционно задължение е да се подпише“, заяви Джафери.
Председателят на македонския парламент устно е поискал среща с Иванов, но не е получил отговор, пишат от скопската телевизия. Той посочи, че въпреки че Конституционният съд е пазител на конституционността, в този случай той няма да се обърне към него.
"Няма основание да се обърна към Конституционния съд, защото тук няма конфликт на компетентности. Президентът, като част от изпълнителната власт, няма право да се намесва в законодателната власт и да възпрепятства парламента при приемането на закони ",обясни Джафери.
А в правителството смятат, коментира „Телма“, че именно Конституционният съд трябва да се изкаже по този въпрос. Премиерът Заев предупреди, че президентът може да реши да не подпише и 30 закона и че подобно блокиране не трябва да бъде разрешавано
Скопската телевизия припомня, че преди две седмици парламентарното мнозинство прие за втори път Закона за езиците. Той все още не е в сила, защото президентът Иванов отказва да го подпише за втори път. Той получи подкрепата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която твърди, че законът е противоконституционен и неприложим, докато властта търси друго решение срещу неконституционното поведение на президента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Председателят на македонския парламент няма да подпише закона за езиците на мястото на президента на Македония

„МКД“ (Македония): Председателят на македонския парламент няма да подпише закона за езиците на мястото на президента на Македония

29 Март 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на парламента на Македония Талат Джафери заяви, че няма намерение да подписва указа за Закона за употребата на езиците, а това трябва да се направи от президента на страната Георге Димитров, предава македонската медия „МКД“.
„Нямам желание да поставя подпис под името на някой друг“ заяви Джафери пред репортери. Той допълни, че всички възможни решения на сегашната ситуация се анализират, без да се навлиза но не навлезе в подробности. Той информира, че е поискал среща с държавния глава, но не е получил отговор.
Джафери повтори, че няма срок, в който Иванов да подпише закона, но той е задължен да го подпише.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Поглед“ (Македония): СДСМ има необходимия брой депутати, за да инициира процедура за импийчмънт на Георги Иванов

„Поглед“ (Македония): СДСМ има необходимия брой депутати, за да инициира процедура за импийчмънт на Георги Иванов

25 Март 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) разполага с необходимия брой депутати, за да инициира процедура за импийчмънт на държавния глава Георги Иванов, но едва ли ще го направи. Това заяви един от водещите членове на партията „Левица“ Димитър Апасиев, коментирайки отказа на македонския президент да подпише Указ за Закона за употребата на езиците, предава скопската електронна медия „Поглед“.
„СДСМ има необходимите депутати, може да задейства процедура за импийчмънт, но няма да го направи“, подчерта Апасиев, като припомни, че „в опозиция СДСМ говореше друго“.
По повод членството на Македония в НАТО, Апасиев изрази увереност, че Алиансът няма да защити страната от междуетнически спорове. „НАТО пази от външна агресия, а не от вътрешни междуетнически проблеми“, подчерта македонският политик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Президентът на Македония не подписа указа за Закона за езиците – какво ще направи председателят на Събранието?

„Сител“ (Македония): Президентът на Македония не подписа указа за Закона за езиците – какво ще направи председателят на Събранието?

25 Март 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. След като президентът на Македония Георги Иванов още веднъж потвърди, че няма да подпише Закона за употребата на езика, а правителството настоява той все пак да влезе в сила, „топката" за обявяването му се прехвърля на „Държавен вестник“. От печатния орган на Събранието ще трябва да решат дали да обявят закона с два подписа на председателя Талат Джафери и без този на държавния глава, или пък ще го върне обратно. Това са двете най-често споменавани опции за развитието на ситуацията около спорния акт, отбелязва скопският телевизионен канал „Сител“.
От „Държавен вестник" обаче все още не са отговорили как ще постъпят, практиката до този момент показва, че са допустими и двата сценария, споменати по-горе.
Генералният секретар на парламента отговаря за публикуването на законите и другите регламенти на Събранието. Според Закона за „Държавен вестник"именно той трябва да разреши и евентуално да издаде заповед за публикуване на закона на страниците на печатния орган.
За опозиционната ВМРО-ДПМНЕ евентуалното публикуване на Закона за употребата на езиците без подпис на президента ще бъде незаконно.
„Без подпис на Указ за влизане в сила на Закона за езика от президента на държавата, всяко публикуване в „Държавен вестник“ и му понататъшното му прилагане ще бъде незаконно. Всеки опит да се пропусне подписа на президента на страната г-н Георги Иванов ще бъде незаконно. Това означава, че решение на парламента, което бе взето насила на 14 март, няма силата на закон, докато не бъде подписано от президента на държавата и докато въз основа на този указ не бъде публикувана в „Държавен вестник“, бе казано в разпространено по-рано прессъобщение от партията на Християн Мицковски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Според македонската партия ВМРО-ДПМНЕ решението на президента да не подписва Закона за езиците е единственото правилно решение

„A1oN“ (Македония): Според македонската партия ВМРО-ДПМНЕ решението на президента да не подписва Закона за езиците е единственото правилно решение

24 Март 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ законът за езиците е противоконституционен, неприложим във вреда за гражданите и държавата и решението на президента Георге Иванов да не го подписва е единственото правилно решение, предава македонската медия „A1oN“.
ВМРО-ДПМНЕ смята, че всеки опит за неговото публикуване в Държавен вестник и влизането му в сила без подпис на президента ще представлява престъпление и извършителят ще носи отговорност.
„Законът е в противоречие с волята на гражданите, отношението на експертите, конституцията на държавата. Министър-председателят Зоран Заев излъга гражданите на 17 май, когато подписа декларацията при президента Иванов и се ангажира, че ще гарантира конституционния ред и няма да внася закони, които ще бъдат в противоречие с Конституцията“, пише в официално заявление на ВМРО-ДПМНЕ.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Според Талат Джафери президентът на Македония има конституционната отговорност да подпише Закона за езиците

„Независен“ (Македония): Според Талат Джафери президентът на Македония има конституционната отговорност да подпише Закона за езиците

23 Март 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според председателя на македонския парламент Талат Джафери президентът на страната Георге Иванов има конституционна отговорност да подпише Закона за езиците, който с мнозинство е приет от депутатите на второ четене, предава скопското издание „Независен“.
„ След първото четене президентът има право на забавящо вето, за второ гласуване, когато се осигури мнозинство президентът е длъжен да го подпише“, заяви Джафери и добави, че това е в съответствие с член 75 от Конституцията.
На въпроса защо, ако смята, че президентът действа противно на Конституцията, не се поиска импийчмънт, председателят на парламента отговори, че това в сегашните обстоятелства не може да се осъществи, защото няма мнозинство от две трети, необходимо за тази процедура.
Той посочи, че законът за езиците обхваща правната рамка на Охридското рамково споразумение, че македонците не губят нищо и както и че самата държавата не губи единния си характер.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Талат Джафери заяви, че и в „сънищата си не е предполагал, че Никола Груевски ще стигне до подобна психологическа ситуация“

„Фокус“ (Македония): Талат Джафери заяви, че и в „сънищата си не е предполагал, че Никола Груевски ще стигне до подобна психологическа ситуация“

23 Март 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери заяви, че е бил готов на определена реакция от депутатите от опозиционната партия ВМРО ДПМНЕ относно Закона за езиците, но не е очаквал председателя на партията Никола Груевски да реагира именно така, предава македонският “Фокус“.
„ Очаквах, че ще има реакция от ВМРО-ЗДПМНЕ. Не очаквах, че Никола Груевски е достигнал до подобна психологическа ситуация по такъв начин. Не съм предполагал дори и на сън, че така ще се държи един бивш премиер, който 11 години е водил тази държава, при чието правителство съм бил министър, избран с неговото мнозинство в парламента, председател на една сериозна политическа партия, управлявала държавата“, заяви Джафери.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Нова Македония" (Македония): Изтече срокът на "джобното вето" на президента на Македония за закона за езиците

"Нова Македония" (Македония): Изтече срокът на "джобното вето" на президента на Македония за закона за езиците

22 Март 2018 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Законът за използването на езиците, който едни наричат ​​закон за насърчаване на албанския език, а други обявяват за закон, с който се въвежда двуезичие в Македония, което нарушава унитарния характер на държавата, е достигнал до фазата на активиране на т.нар. "джобно вето на президента". И след седем дни от неговото второ приемане в Парламента Закона за употреба на езиците до вчера не беше публикуван в "Държавен вестник", с което с прилагането му все още не може да започне, предава македонската медия "Нова Македония".
Критичните седем дни за подписване на указа за закона за езиците, от президента Георге Иванов вече са минали и сега е известно, че е пропуснат законовия срок, в който законът трябваше да бъде публикуван в "Държавен вестник", за да влезе в сила. Законът бе гласуван на 14 март 2018 г., в парламента на Република Македония, с гласовете на 64 депутати в процедура, която, според опозицията, правни експерти, дори и от дипломати в страната, е в нарушение на конституцията и правилника за дейността на Парламента. Президента Иванов обяви, че няма намерение да сложи подпис на указа, точно поради нарушаване на конституцията и правилника.
Въпреки това, според Конституцията, президентът има право да наложи вето, т.е. да не подписва указ за някакъв закон, след като той е приет на първо гласуване в парламента, но е длъжен да го подпише, когато той е гласуван втори път. И това е моментът, когато се усложнява възелът от юридически тълкувания и съобщения за (не)уважение и (не)нарушение на Конституцията и Правилника за дейността на Парламента.
Опозицията иска отзоваването на на председателя на парламента Талат Джафери, поради неспазване на Парламентарният правилник и правните процедури, а албанският част от управляващата коалиция предупреждава президента Иванов, че с неподписване на указа за закона за езиците той нарушава Конституцията, за което може да получи и импийчмънт.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"24 Вести" (Македония): Талат Джафери очаква подпис от Георге Иванов за закона за името

"24 Вести" (Македония): Талат Джафери очаква подпис от Георге Иванов за закона за името

22 Март 2018 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Македония. Председателят на македонския парламент Талат Джафери очаква или подпис, или официално писмо от президента Георге Иванов, че няма да подпише закона за езиците. Той заяви, че е предал на държавния глава, че срокът за ратифицирането на закона е изтекъл, но е получил в отговор мълчание, предава македонската медия "24 Вести".
Джафери не пожела да съобщи дали неговият план Б е след като мине срока за подписването на закона за изборите, той в ролята си на председател на парламента да го подпише на две места.
"Конституцията не оставя алтернатива дали да подпише се закона или не, но е задължение съгласно член 75 от Конституцията. В момента чакам срокът да изтече", заяви Джафери.
"Мнозинството смята, че Иванов може да направи наказателни обвинения за нарушения на Конституцията, ако не подпише закона. Че правителството понастоящем няма решение за влизането в сила на закона", заяви високопоставен член на македонската медия СДСМ. Той допълни, че в момента работи за намирането на правния път. Той допълни, че решението не е двоен подпис на председателя на парламента.
Тълкуването на част от юристите е, че законът с двоен подпис на Джафери може да влезе в сила единствено в случай на смърт на президента или в случай на импийчмънт, ако законът е приет от повече от 2/3 от депутатите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио "Свободна Европа" (Македония): Според ВМРО-ДПМНЕ Талат Джафери не трябва да подписва Закона за езиците вместо президента

Радио "Свободна Европа" (Македония): Според ВМРО-ДПМНЕ Талат Джафери не трябва да подписва Закона за езиците вместо президента

22 Март 2018 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ заяви, че конституцията и законите на страната са ясни и председателят на парламента Талат Джафери не може да си позволи да сложи подписа на Закона за езиците на мястото, където президентът Георги Димитров трябва да постави своя. Според партията директорът на Държавен вестник не може да публикува закона без подписа на Иванов, защото ще злоупотреби с официалната длъжност и власт, предава радио "Свободна Европа" в своята македонска редакция.
"Конституцията трябва да бъде уважавана. Без подписан указ от президента на Република Македония няма закон, а ако някой се опита и дръзне да нарушава Конституцията ще носи и съответната наказателна отговорност", посочва ВМРО-ДПМНЕ.
От партията посочват, че законът е противоконституционен и напълно неприложим, а последиците му ще бъдат огромни и вредни за държавата.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Македонският президент остава на позицията си да не подписва указа за закона за езиците

„Сител“ (Македония): Македонският президент остава на позицията си да не подписва указа за закона за езиците

22 Март 2018 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Една седмица след приемането си, Законът за езиците остава в джоба на президента Иванов. От резиденцията на президента съобщават, че няма промени в позициите на президента, които той представи по време на последното си изказване, в което посочи, че няма да подпише постановлението по закона, предава скопският телевизионен канал "Сител".
Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ подкрепи решението на президента и призова властите да не се опитват да потъпкват неговата институция. На свой ред управляващата партия СДСМ заяви, ме позициите на опозицията са лицемерни.
на последния си адрес, когато каза, че няма да има подпис за постановлението по този закон.
ВМРО-ДПМНЕ днес отново подкрепи решението на президента и каза на правителството да не мисли да потъпква чрез институцията на президента, защото ще бъде престъпна
За SDSM позициите на VMRO-DPMNE са лицемерни.
„"Законът за използването на езиците е в съответствие с Конституцията и изменение 5, прието през 2001 г., и насърчава използването на всички езици на нематериалните общности. Георге Иванов е длъжен да действа съгласно Конституцията и да подпише указа за Закона за използването на езиците. Нито Иванов, нито ВМРО-ДПМНЕ са над Конституцията и няма да успеят да въведат нови разделения в обществото. Македония избра да се развива като общество за всички граждани“, пише в писмена реакция на СДСМ
Законът за езиците в особена и напрегната процедура беше гласуван миналата седмица и все още чака подписването на президента Иванов по постановлението за неговото публикуване в Държавен вестник. Съгласно Конституцията президентът е длъжен да подпише , но не се посочва кога трябва да направи това. Тази ситуация дава възможност на Иванов да запази Закона за езиците в джоба си неограничено време и на практика да блокирала влизането му в сила.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Алсат-М" (Македония): Законът за езиците е при Георге Иванов, правителството мълчи

"Алсат-М" (Македония): Законът за езиците е при Георге Иванов, правителството мълчи

22 Март 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Осем дни след приемането на Закона за езиците в парламента на Македония, президентът Георге Иванов продължава да отказва да подпише указа за публикуването му в Държавен вестник. За трети пореден път президентството отказва да отговори на въпросите на излъчващия на албански скопски телевизионен канал "Алсат-М".
Същевременно се отрича в президентството да е пристигал документ за Закона за езиците.
Председателят на парламента на Македония Талат Джафери е не обявява дали има правно пространство за евентуално публикуване на закона в Държавен вестник без подписано постановление от президента. Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ вече излиза с остра критика. Според нея, ако законът бъде публикуван без подписването на президента Иванов, ще има наказателни обвинения срещу Джафери и директора на македонския Държавен вестник.
От друга страна управляващата партия СДСМ напомня на ВМРО-ДПМНЕ, че Законът за езиците е бил приемлив за тяхната партия, когато това е било обсъждано при преговорите за образуване на мнозинство след парламентарните избори през 2016 г. Социалдемократите призовават президента на страната да подпише указ за закона, който според тях е в рамките на Конституцията и насърчава всички езици на малцинствените общности в страната.
"Никой не е над Конституцията. Иванов е длъжен да подпише указ. Законът за използването на езиците е в съответствие с Конституцията, изменение 5, прието през 2001 г., с което се разработват всички езици на малцинствените общности", посочва СДСМ в официално свое заявление.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Локално" (Македония): Според министър-председателя на Албания би било чудо Сърбия да влезе в ЕС преди страната му

"Локално" (Македония): Според министър-председателя на Албания би било чудо Сърбия да влезе в ЕС преди страната му

21 Март 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Тирана. Според албанския министър-председател Еди Рама Сърбия не се намира преди страната му по пътя към Европейския съюз, защото е изправена пред болезнения процес в Косово, предава македонската медия "Локално".
Въпреки, че в новата Стратегия за разширяването на ЕС Сърбия да е маркирана, редом с Черна Гора като водач сред потенциалните нови членове на Съюза на Балканите, Рама очаква, че положението през 2025 г. няма да е подобно.
"Сърбия няма да стане член на ЕС преди Албания, това го знаем със сигурност. Сърбия трябва да премине през болезнения процес на признаване на Косово или поне да разреши проблема с него. Твърдо вярвам, че е необходимо чудо и това няма да се случи - Сърбия да влезе в ЕС преди нас", заяви Рама.
Същевременно Рама заяви, че е оптимистичен относно зелената светлина от Брюксел за Албания и Македония и допълни че Европа се нуждае от Балканите. "От съображения за сигурност това е напълно ясно и кризата с мигрантите го показа много ясно", убеден е той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Алсат-М" (Македония): Според Федерика Могерини вратите за влизането на Косово в Европейския съюз са отворени, но страната първо трябва да изпълни необходимите условия

"Алсат-М" (Македония): Според Федерика Могерини вратите за влизането на Косово в Европейския съюз са отворени, но страната първо трябва да изпълни необходимите условия

21 Март 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че Косово е част от стратегията на ЕС за Западните Балкани и че всичко, което е предвидено за другите в региона е възможно и за него, но е необходимо страната да отговаря на определени условия, включително и да води диалог с Белград, предава македонската медия Алсат-М"
"В стратегията се казва, че всички партньори имат европейска перспектива. Това е ясно послание. Изпращам посланието особено на младите хора, защото знам колко е важна тази перспектива за тях. Косово обаче трябва да направи някои неща, преди да има европейска перспектива", заяви Могерини. Говорейки за условията, които Косово трябва да изпълни, за да може да напредне към ЕС, тя заяви, че то трябва да продължи диалога с Белград.
"Виждам интереса на лидерите по този въпрос, затова трябва да продължим напред. Това изисква кураж. Косово трябва да приложи Споразумението за стабилизиране и асоцииране и други международни договори, като например Споразумението за специален съд. Реформите в Косово не само се изискват от ЕС, но и от гражданите на страната", убедена е Могерини.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово планира да изпрати молба за членство до Съвета на Европа

Gazeta Express: Косово планира да изпрати молба за членство до Съвета на Европа

20 Март 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според косовския вицепремиер Енвер Ходжай Косово трябва да изпрати молба за членство до Съвета на Европа колкото се може по скоро. Той заяви, че организацията е най-важната след Европейския съюз, пише Gazeta Express.
„Молбата трябва да се изпрати скоро, защото сега в рамките на организацията е настъпило перфектното време. В следващите две години Съветът на Европа ще се води от държави, които са признали Косово и ако изпратим молба, може да бъдем включени на дневен ред и да започнем да изпълняваме условията да станем пълноправен член“, заяви Ходжай. Той допълни, че ако кандидатурата бъде изпратена през 2018 г. процесът за членството ще отнеме между една и три години.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Знаем кой организира протестите пред домовете на депутатите и от къде взема пари

Зоран Заев: Знаем кой организира протестите пред домовете на депутатите и от къде взема пари

19 Март 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев заяви в понеделник, че правителството е наясно кой е организатор на протестите пред домовете на народни представители, като според него, демонстрациите са платени, съобщава македонското електронно издание “МКД“.
„Имаме и доказателства за това“, подчерта министър-председателят. „Всичко е ясно. Кой взима и от къде взима пари“, каза още премиерът.
Според него, протестите са конституционно право и гражданите имат право да изразяват недоволството си, но не са приемливи протестите пред семействата и децата на народните представители, тъй като по този начин се навлиза в личното пространство и се омаловажава тяхната личност.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македония: Продължават протестите и напрежението срещу Закона за употребата на езиците (ОБЗОР)

Македония: Продължават протестите и напрежението срещу Закона за употребата на езиците (ОБЗОР)

19 Март 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Протестите и напрежението в Македония срещу Закона за употребата на езиците, който узаконява двуезичността на държавата продължават не само в Скопие, но и в част от по-големите градове. Това констатират повечето от македонските медии, за които темата продължава да бъде водеща през последните дни.
Телевизия „ТВ21“ съобщава за протести в Скопие и Битоля, като пред парламента в столицата е говорил Филип Петровски, бивш директор на Държавните архиви по време на управлението на ВМРО-ДПМНЕ. Според опозиционния активист „с приемането на Закона за езиците Македония окончателно губи характера си се превръща в трета албанска държава на Балканите.“
В друг репортаж „ТВ21“ информира за пореден протест пред дома на депутата от управляващата СДСМ, Фросина Ременски в Скопие, въпреки осигурената му полицейска охрана. Телевизията цитира поста на Ременски в социалните мрежи, в който тя обвинява местната организация на ВМРО-ДПМНЕ за организирането на протестите, наричайки протестиращите „упорити гробари на бъдещето на страната“ и заявява, че ще потърси защита в правосъдието.
Телевизия „Канал 5“ цитира мнението на лидера на Демократичния съюз и бивш министър на вътрешните работи, Павле Траянов, който споделя експертното мнение на юристите, че „законът най-напред е трябвало да бъде изпратен на Венецианската комисия, а след това да се гласува“ и че е била „необходима по-широка парламентарна дискусия“.
Телевизия „Сител“ излъчва репортаж както за протестите пред Събранието, които са призовали президента Иванов да не подписва указ за прилагането на закона, така и за блокада на дома на депутата от СДСМ Диме Велковски с македонски знамена и надписи „Предател!“.
Телевизията цитира и изявление на председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, който смята че „лидерът на Демократичен съюз за интеграция работи за албанската национална кауза, а не за провеждането на реформи в македонското общество“.
Битолските телевизии „Тера“ и „Орбис“ излъчват репортажи от протеста срещу закона за употребата на езиците, проведен на площад „Магнолия“ в центъра на града, където са се събрали няколкостотин души с македонски знамена, начело със свещеници от Македонската православна църква.
Албанската телевизия „Алсат-М“ продължава да твърди, че законът за езиците може да бъде приложен и без подписа на президента Иванов.
„24 Вести“ съобщава, че протестът пред парламента е преминал при слабо участие заради лошото време, като в центъра на Скопие са се събрали едва стотина души.
Македонският „Фокус“ пише, че паралелни протести срещу двуезичността са се провели в няколко от по-големите градове. Изданието също цитира обсадената депутатка Фросина Ременски, която заявява "Наричайте ме както искате - македонка, албанка, влахинка, сръбкиня, туркиня, босненка, ромка...“
Според електронното издание „Фактор“ над 200 души са поискали на митинг пред парламента да не се прилага законът за употреба на езиците“.
Вестник „Вечер“ публикува интервю с депутата от ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски, който обвинява председателя на парламента Талат Джафери в нарушаване на правилника и несъобразяване с парламентарната практика, която според опозиционната партия е изисквала най-напред да се разгледат постъпилите над 35 000 възражения срещу закона за употребата на езиците и едва след това той да се гласува.
„МКД“ и „Вечер“ съобщават за нови протести срещу приетия закон за употребата на езиците проведени в Торонто и Калгари, Канада, под надслов „Да живее Македония!“, в които са се включили стотици представители на македонската диаспора.
„Вечер“ цитира мнението на лидера на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицковски, който смята, че „албанската ДСИ държи главата на Заев под водата и не му дава да диша“.
Електронният портал на албански език „Журнал“ припомня предупреждението на албанския премиер Еди Рама, отправено към македонския президент Георги Иванов по повод отказа му да подпише указа за прилагането на закона за употребата на езиците. В личния си профил в социалните мрежи Рама написа:„Без албанците няма Македония!“
Вестник „Нова Македония“ пише, че въпреки посвещението на загиналите бойци на Армията за национално освобождение (АНО) и въпреки 17 години, прекарани във властта, лидерът на ДСИ, Али Ахмети все още има "неясни представи за македонския език“.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ21“ (Македония): Протестиращи обсадиха дома на депутата от управляващата партия Фросина Ременски, тя ги заплашва със съд

„ТВ21“ (Македония): Протестиращи обсадиха дома на депутата от управляващата партия Фросина Ременски, тя ги заплашва със съд

19 Март 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Протестиращи срещу Закона за употребата на езиците за поредна нощ са блокирали дома на депутата от управляващата СДСМ, Фросина Ременски в Скопие, предава скопската телевизия „ТВ21“ и уточнява, че протестите пред жилищата на тези, които са гласували за приемането на закона продължават, въпреки полицейската охрана, която им е осигурена.
Телевизията цитира поста на Ременски в социалните мрежи, в който тя обвинява местната организация на ВМРО-ДПМНЕ за организирането на протестите, наричайки протестиращите „упорити гробари на бъдещето на страната“ и заявява, че ще потърси защита в правосъдието.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Според СДСМ е лицемерно ВМРО-ДПМНЕ да говори за поробена държава

„A1oN“ (Македония): Според СДСМ е лицемерно ВМРО-ДПМНЕ да говори за поробена държава

18 Март 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според управляващата партия на Македония СДСМ е „лицемерно и несериозно ВМРО-ДПМНЕ да говори за поробена държава, тъй като Македония с години бе характеризирана като такава именно заради тяхното престъпно управление“, предава македонската медия „A1oN“.
Според официално заявление на партията „СДСМ, заедно с мнозинството граждани освободи поробената държава, а свободата дойде еднакво за всички, както за либералите и демократите, така и за консерваторите и националистите.“
„ВМРО-ДПМНЕ е партия на национализма и разделението. ВМРО-ДПМНЕ не може да работи в условия на свобода“, посочват социалдемократите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките дипломатически отношения. 20 септември 2018 г.
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките диплома...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.