НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ямбол: 391 пешеходни пътеки са проверени в областта

Ямбол: 391 пешеходни пътеки са проверени в областта

23 Март 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Ямбол. В област Ямбол са проверени 391 пешеходни пътеки, информира председателят на областната комисия заместник областният управител Волен Дичев. Проверявани са пешеходни пътеки тип зебра, тип коридори и повдигнати. Проверяващите извършиха оглед на 264 пътеки тип зебра, 101 тип коридор и 26 повдигнати пешеходни пътеки. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Ямбол. От общия брой огледани пешеходни пътеки 198 са на територията на община Ямбол. В община Елхово са проверени 94 пешеходни пътеки, в Стралджа – 6, „Тунджа“ – 16 и Болярово – 8. 69 от пешеходните пътеки са на републикански пътища и за тях отговорност носи Областно пътно управление, останалите са на територията на общините в областта.
Голяма част от проверените пешеходни пътеки в областта, според членовете на комисията, не отговарят на изискванията заложени в нормативната база /Наредба 2 за пътната маркировка, Наредба 18 за сигнализацията на пътищата с пътни знаци и Наредбата за условията за изграждане на изкуствени неравности/. Проверката показва, че повдигнатите пешеходните пътеки са боядисани, не според изискванията, само с бял цвят.
По отношение на наличието на необходимите пътни знаци, проверяващи са констатирали необходимостта от поставянето на 139 пътни знаци на територията на областта. Става дума за сигнализация за наличие на пешеходна пътека, за предварителна сигнализация и за повдигнатост. Изискването за двустранна осветеност на повдигнатите пешеходни пътеки е налично само на 2, от 26 такива пътеки в областта.
Констатациите на областната комисия са, че пешеходните пътеки в областта дори да са в добро състояние трябва да се преведат в състояние отговарящо на нормативната уредба. Да бъдат боядисани само с бяло, да са маркирани с надпис „погледни“. Необходимо е поставянето на пътни знаци и осветяване на всички повдигнати пътеки. Комисията е констатирала и пешеходни пътеки поставени на неподходящо място.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фрапиращи пропуски при проверките на пешеходни пътеки у нас (ОБЗОР)

Фрапиращи пропуски при проверките на пешеходни пътеки у нас (ОБЗОР)

22 Март 2018 | 21:15 | Агенция "Фокус"
София. Приключилата проверка на МВР, МРРБ и прокуратурата, включваща близо 14 хиляди пешеходни пътеки в 28-те области на страната е показала, че близо две трети от пътеките у нас не отговарят на изискванията - да са боядисани в съответния цвят и маркирани, да има предупредителни знаци за шофьорите за наличието им, да се поддържат редовно.
На пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че данните показват фрапиращи пропуски. Той припомни, че проверката беше възложена на 27 декември 2017 г. на Министерствата на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството. Цацаров поясни, че целта е била да се установят несъответствия с нормативните изисквания, като особено внимание е обърнато на маркираните пешеходни пътеки в районите на училищата и детските градини. „Сред откритите нарушения са два пъти повече липсващи знаци от наличните в много области, неправилно разположение на пешеходните пътеки, неправилно маркиране и неправилна сигнализация. Не насърчавам споделената отговорност да размива конкретната отговорност на всяка от институциите“, коментира Цацаров. Според него работата по превенция трябва да бъди критично засилена. Главният прокурор разпореди Министерството на регионалното развитие и благоустройство да изготви регистър на пешеходните пътеки. „Да представи предложения за такива проверки да се правят ежегодно, а неизпълнението на предписанията да се санкционира строго. Министерството на вътрешните работи да издаде разпореждания на местната власт да се отстранят нарушенията не по-късно от 30 юни 2018 година“, добави Цацаров.
От своя страна вътрешният министър Валентин Радев заяви, че проверените пешеходни пътеки са 13981, като средно 499 са на територията на всяка областна дирекция на вътрешните работи. „Ние, институциите, направихме необходимото, застанахме заедно, за да изпълним възложената от главния прокурор задача. Днес отчитаме резултатите от извършената проверка и представяме анализ по области с констатирани нарушения - неправилно разположени, неправилно маркирани, износени, без сигнализация пешеходни пътеки. Най- системни са нарушенията в областите - Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Варна, за всички тези констатации те ще получат конкретни предписания“, допълни Радев. Вътрешният министър подчерта, че за първи път имаме такава пълна картина за състоянието по тази линия в цялата страна.
За пешеходните пътеки на републиканските пътища министърът на регионалното развитие Николай Нанков коментира, че в голяма част те не отговарят на нормативните изисквания. „До 30 юни т.г. пешеходните пътеки по републиканската пътна мрежа в страната ще бъдат приведени в съответствие с изискванията към тях. Направената калкулация показва, че необходимият финансов ресурс за целта е 3,7 млн. лв.“, съобщи министър Николай Нанков. Той поясни, че за да бъдат изпълнени изискванията, заложени в Наредба №2/17.01.2001 г. и Наредба № 12/05.07.2012 г., до 30 април 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще изготви регистри на пешеходните пътеки по републиканската пътна мрежа. „Така съществуващата към момента картина ще бъде обобщена и ще бъде внедрена в ГИС системата на агенцията“, информира регионалният министър. Съвместно с Министерството на вътрешните работи регистърът ще бъде допълнен с информация и за останалите пешеходни пътеки в рамките на населените места и по общинските пътни мрежи, които са в компетенциите на местните власти.
„До 30 май всяко областно пътно управление ще заяви необходимия ресурс за привеждане на пешеходните пътеки по републиканските пътища, за които отговаря, в съответствие с нормативно изискуемите характеристики към тях. Средствата ще бъдат осигурени и необходимите дейности ще бъдат изпълнени до 30 юни. Ще предложим и нормативни промени, така че да не се размива отговорността на централната и местните власти“, каза още Нанков. Той уточни, че пешеходните пътеки по републиканската пътна мрежа, които са 25% от общия брой в страната, са 3531, като 3326 са в населени места, а 205 са извън урбанизираните територии. От тях 80% не отговарят на различни изисквания от двете наредби. В 12% от случаите са използвани маркировъчни бои с цвят, различен от белия. 7% от пешеходните пътеки по републикански пътища, които минават през населени места, са на разстояние по-малко от 250 м. В 80% от случаите не е маркиран надписът „Погледни“. При над 80% не са спазени изискванията за ширина на пешеходната пътека. „Маркировката е износена или напълно заличена при 65% от общия брой пешеходни пътеки по републиканските пътища. Добрата сигнализация изисква влагане на 4354 предупредителни знака съобразно изискванията за тяхното поставяне. Локализирани са и 80 броя, които трябва да се премахнат, като например съществуващи на магистрални участъци, което е недопустимо“, каза още Нанков.
Главният прокурор допълни, че до 30 юни 2018 година трябва да има промени в нормативната база. На базата на това ще се извърши експертна оценка, ще бъдат дадени разпореждания до всички общински власти за привеждане в съответствие на констатираните нередности, както и въвеждане на санкции в случай на неизпълнение на предписанията. След тази дата той обясни, че ще има нова проверка, която ще обхване само населените места с най-големи нарушения. Цацаров бе категоричен, че при констатирани продължаващи нарушения, ще се налагат санкции на съответните кметове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Резултати от проверките на пешеходните пътеки в страната

Резултати от проверките на пешеходните пътеки в страната

22 Март 2018 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор на Р България Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков представиха резултатите от извършените проверки на пешеходните пътеки в страната. Проверките бяха възложени на 27 декември миналата година. Обхванати са всички 28 области, а общо проверените пешеходни пътеки са 13 981 – 13 629 в населени места и 352 извън населени места. Като системни нарушители относно сигнализация и маркировка на пешеходни пътеки се открояват областите: Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Благоевград и Варна.
"Фокус" публикува данните от проверката на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: 3,7 млн. лв. са необходими за привеждането на пешеходните пътеки по републикански пътища в нормално експлоатационно състояние

Министър Николай Нанков: 3,7 млн. лв. са необходими за привеждането на пешеходните пътеки по републикански пътища в нормално експлоатационно състояние

22 Март 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. 3,7 млн. лв. са необходими за привеждането на пешеходните пътеки по републикански пътища в нормално експлоатационно състояние. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг за резултатите от проверките на пешеходните пътеки на територията на цялата страна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Във връзка с пешеходните пътеки на републиканските пътища, които са 25% от общия брой пътеки в страната – има сериозни дефицити, дефекти и по част от критериите, задължителни по норматив, ще цитирам и двете наредби, които регламентират вида характера, изискванията. Пешеходните пътеки по републиканските не отговарят по тези критерии“, обясни Нанков. „Пешеходните пътеки по републиканската пътна мрежа са 3531. В населените места по републикански пътища имаме 205 пешеходни пътеки. 3326 са пътеките извън населените места по републиканските пътища. 80% от пътеките по републиканските пътища не отговарят на някое от нормативните изисквания от двете наредби“, коментира той. „Едва под 20% отговарят на изискванията. Беше констатирано, че за място и сигнализация се използват маркировачни бои, различни от белия, който не отговаря на изискванията в 12 % от общия брой случаи по републиканските пътища. 7% от общия брой на пътеките разположени на републиканските пътища, минаващи през населени места са на разстояние по-малко от 250 метра една от друга. При 80% от пътеките не е маркиран надписът „погледни“. При над 80% от пътеките не са спазени изискванията спрямо класа път – ширината на пешеходната пътека. При 65% от пешеходните пътеки по републикански пътища маркировката е износена или напълно заличена“, допълни регионалният министър. Нанков уточни, че в голяма част пътеките на републиканските пътища не отговарят на нормативните изисквания. „В рамките на проверката, специално за пешеходните пътеки на републиканските пътища направихме калкулация за необходимия финансов ресурс за привеждането им в нормално експлоатационно състояние, съгласно нормативите. Необходимият ресурс е в рамките на 3,7 млн. лв., доста коректно и точно изчислен. Ще бъде осигурен в рамките на настоящата година“, обясни Нанков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: До 30 юни 2018г. трябва да има промяна в нормативната база и нарушенията по отношение на пешеходните пътеки да бъдат отстранени

Главният прокурор Сотир Цацаров: До 30 юни 2018г. трябва да има промяна в нормативната база и нарушенията по отношение на пешеходните пътеки да бъдат отстранени

22 Март 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. Човешкият живот и здраве са тези, които трябва да бъдат съхранени по пътищата и въпросът на каква цена въобще не може и не бива да бъде поставен. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг за резултатите от проверките на пешеходните пътеки на територията на цялата страна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Никой от нас не е длъжен да бъде потърпевш, било от управленска безотговорност, било от недостиг на средства за пътна безопасност. Когато се стигне до съди и прокуратура вече е много късно. В голяма част от случаите – бих казал е непоправимо късно. Считам, че работата в сферата на превенцията е нужно да бъде критично засилена, а контролните дейности и санкциите да се прилагат постоянно, а не кампанийно“, коментира главният прокурор. Той допълни, че до 30 юни трябва да има промяна в нормативната база, които да бъдат широко оповестени и подложени на широко обсъждане. „Пак до 30 юни – разпореждания спрямо всички общински власти за привеждане в съответствие на пешеходните пътеки с нормативната уредба. При неизпълнение на разпорежданията – санкции по реда на Закона за движение по пътищата. И незабавно след 30 юни – нова проверка в населените места, където са установени най-големите нарушения и най-фрапиращите безобразия. Ако те продължават, санкциите ще продължат с пълна сила, независимо от това кой какво служебно положение заема и кой е кмет на малко населено място или столица“, подчерта главният прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Системи нарушители относно сигнализацията на маркировката на пешеходни пътеки са областите Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково

Министър Валентин Радев: Системи нарушители относно сигнализацията на маркировката на пешеходни пътеки са областите Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково

22 Март 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Системи нарушители относно сигнализацията на маркировката на пешеходни пътеки са областите Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев на брифинг за резултатите от проверките на пешеходните пътеки на територията на цялата страна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За да не се размива отговорността пред вас сме министерствата, които отговаря за тази дейност, но липсват общините. Те не са тук, защото не са институции. Ние ще разкажем как премина проверката. 28 области – 13 981 са общо проверените пешеходни пътеки в населените места“, обясни Радев. „Минаваме по трите вида – двете зебри 8.1 и 8.2 и повдигнати пешеходни пътеки. От тип зебра 8.1 са проверени близо 10 000 пътеки“, обясни той. „Неправилно маркиране – или маркировката не е изпълнена правилно, или е износена. Южна България се представя доста зле тук. За неправилното разположение на пътеките – 18%, Перник, Стара Загора, Варна. При 53% от пътеките разстоянието е нарушено, например между две пътеки има по-малко от 250 метра. В София-град има най-много такива. Сигнализацията също е нарушена – 5000 липсващи знаци. Най-много са в Бургас, по Черноморието“, коментира Радев. Министърът обясни, че неправилно маркирани или износени пешеходни пътеки има в Южна България. Радев поясни, че неправилното разстояние между пътеките е много опасно. „Колите не намалят толкова бързо за 250 м. и става опасно за пешеходците“, добави той. „Проверени са 980 повдигнати пешеходни пътеки, от тях 244 са неправилно маркирани, освен износени са и оцветени в различни цветове. Има наредба всички ще получат предписания. Системи нарушители относно сигнализацията на маркировката, „срамния списък“ – Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково. Трябва да има промени“, каза още вътрешният министър. Той уточни, че ще продължи наблюдението, ще се дават предписания в областите. „Основно кметовете да са задължени, има срокове, за които да следим, имаме правомощия дори да санкционираме неизпълнението“, допълни Радев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Нарушенията при пешеходните съответства на черната статистика на пътя, но не и на предизборните обещания

Главният прокурор Сотир Цацаров: Нарушенията при пешеходните съответства на черната статистика на пътя, но не и на предизборните обещания

22 Март 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Съчетаването на всички възможни нарушения относно пешеходните пътеки съответства на черната статистика на броя на убитите и ранените, но не съответства, нито на предизборните обещания, нито на заявените ангажименти, които кметските ръководства поемат към съгражданите си в тези населени места. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг за резултатите от проверките на пешеходните пътеки на територията на цялата страна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз разчитам Министерството на регионалното развитие и благоустройството, освен съставянето на регистър на пешеходните пътеки в страната, какъвто ангажимент вече е поет от министър Нанков, в кратък срок да представи предложение за промяна на нормативната уредба, така че проверки като тази да се правят ежегодно на територията на цялата страна, а неизпълнението на задълженията да има за последица сериозни санкции. Министерството на вътрешните работи следва да използва в рамката на проверката и нейното финализиране всички възможности, които действащото законодателство предоставя, за да наложи стопаните на пътя, независимо дали говорим за улици в населеното място или част от републиканската пътна мрежа, да отстранят нарушенията за срок не по-дълъг от 30 юни 2018 година“, заяви Цацаров, като уточни, че са предвидени и санкции в размер на между 2 и 7 хиляди при неизпълнението на предписанията. Главният прокурор определи списъка в областите, в които са регистрирани най-много нарушения като „срамен“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Данните от проверката на пешеходните пътеки показват фрапиращи пропуски

Главният прокурор Сотир Цацаров: Данните от проверката на пешеходните пътеки показват фрапиращи пропуски

22 Март 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Данните показват фрапиращи пропуски. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг за резултатите от проверките на пешеходните пътеки на територията на цялата страна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Главният прокурор припомни, че проверката бе възложена на 27 декември 2017 година и трябваше да установи съответствието на пешеходните пътеки от трите типа с нормативните изисквания. Той уточни, че са проверени близо 14 хиляди пешеходни пътеки, като такава инспекция се прави за пръв път. По думите му проверките са показали сериозни нарушения на нормативната уредба и направления, в които са открити отчайващи дефицити. „Например два пъти повече липсващи знаци от наличните в много области. Показват неправилно разположение на пешеходните пътеки. Неправилно маркиране, неправилна сигнализация“, отчете главният прокурор. Той допълни, че не приема и не насърчава споделената отговорност на институциите да размива конкретната отговорност на всяка една отделна институция, включително и ръководената от него.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.