НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ген. Кирчо Киров: Преизбраният руски президент Владимир Путин вероятно ще се стреми към намаляване на напрежението със САЩ и ЕС

Ген. Кирчо Киров: Преизбраният руски президент Владимир Путин вероятно ще се стреми към намаляване на напрежението със САЩ и ЕС

24 Март 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. Преизбраният руски президент Владимир Путин вероятно ще се стреми към намаляване на напрежението между Русия и САЩ, както и страните от Европейския съюз. Това каза в седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, бивш ръководител на Националната разузнавателна служба. Той уточни, че Русия ще се стреми към омекотяване на своето поведение, защото няма интерес към по-нататъшната изолация на Руската федерация в международен план, но ще продължи да се стреми към запазване на влиянието си в района на Западните Балкани. „Русия ще продължи да се стреми да запази своето влияние в региона на Западните Балкани, което – трябва да отбележим, че на този етап е изключително ограничено и то се свежда главно до така силното влияние на Русия върху Сърбия и върху сръбската икономика и политика. Влияние върху Македония и Западните Балкани предимно чрез ръководството на Република Сръбска, намираща се в състава на Босна и Херцеговина чрез президента на Република Сръбска. И разбира се, ако мога така да се изразя – със своята „пета колона“ в някои други държави. Имам предвид икономическо влияние, които Русия е в състояние да оказва, чрез лостовете на своята икономика на ангажиментите към руската икономика на редица държави, в това число и на България, която и за напред ще продължи да бъде зависима от руския газ“, поясни ген. Кирчо Киров. Той допълни, че в края на мандата на руския президент Владимир Путин през 2024г. Русия ще е укрепнала, ще е икономически и политически стабилна и с нов по-висок жизнен стандарт. „Ще видим нова Русия с нови технологични пробиви във военно отношение, което ще й позволи пълна независимост за десетилетия напред“, каза още ген. Кирчо Киров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN:Владимир Путин: От случайно избран президент до защитник на крепостта Русия

CNN:Владимир Путин: От случайно избран президент до защитник на крепостта Русия

23 Март 2018 | 01:43 | Агенция "Фокус"
София. Първият път, когато видях Владимир Путин лице в лице, беше една студена нощ през март 2000 г. Току-що беше спечелил първите си избори и пристигна в щабквартирата си, готов да отговори на въпроси от репортери.

Путин, 47-годишен, беше нов в политиката и така изглеждаш: облечен неофициално в сив пуловер, лицето му бе тънко и сериозно.
Само три месеца преди това президентът Борис Елцин бе шокирал света, подавайки оставка на Нова година и наричайки Путин - ветеран от КГБ и бивш шеф на Федералната служба за сигурност - действащ президент.
"Никога не съм мислел, че някога ще участвам в изборите", каза Путин с презрение. "Мислех, че е абсолютно неморално да раздавате обещания наляво и надясно, знаейки, че определени обещания не могат да бъдат спазени".
Това беше класическият коментар на Путин, макар че не го бях осъзнал по онова време: не-кандидатът, мотивиран, изглежда, от единственото желание да измъкне руснаците от бедност.
"Хората са уморени", каза той, въздъхвайки, "животът е труден за тях, очакват по-добър живот от мен, но, разбира се, чудеса не се случват".
Десетилетие по-късно руснаците живеят по-добре, благодарение на икономическите реформи и скокообразно вдигащите се цени на петрола, които запълват държавната хазна.
Но имаше друга страна на този ранен Владимир Путин. Русия беше затънала в война с чеченските бойци и в предизборна каскада по-малко от седмица преди гласуването през 2000 г. Путин се качи в пилотската кабина на самолет "СУ-27" и отлетя до столицата на Чечения Грозни. Срещна се с въоръжените сили и обеща да унищожи бунтовниците.
Образът на корав мъж работи. Това беше ролята, която щеше да става само по-силна по време на неговото управление.
В неделя, осемнадесет години по-късно, в друга студена изборна вечер, 65-годишният Путин пристъпи на сцената по време на победоносно тържество в центъра на Москва.
Лицето му бе по-пълно, имаше само няколко бръчки в ъглите на очите му, но се придвижваше спокойно към тълпата облечен с яке с кожена яка, президентът Путин им благодари за четвъртата избирателна победа, наричайки я "признание за това, което сме направили през последните години - в много трудни обстоятелства. "
"Ще помислим за бъдещето на нашата велика родина, за бъдещето на нашите деца! Ние сме обречени да успеем!"
Понастоящем Владимир Путин не може да обещае на своите избиратели, че ще живеят по-добре икономически: западните санкции и по-ниските цени на енергията са факт.
Вместо това той им предлага членство в един вид национален отбор, обединен в преодоляването на всички пречки за победата.
"Основната заплаха и нашият основен враг е фактът, че изоставаме", предупреди той в своето 19-то обръщение към нацията за състоянието на държавата през март във Федералнотото събрание. "Трябва да станем собственици на съдбата си."
Руският президент предлага малко конкретни стъпки как ще го направи - или дори какво означава това. Той все още няма подробна икономическа програма за това, което според руската конституция трябва да бъде неговият последен мандат.
За много от неговите поддръжници обаче икономиката не е това, което определя Владимир Путин. Това е ролята му като "пазител на нацията". Чечения беше отдавна умиротворена. Днес врагът е Западът: САЩ, Великобритания и Европа като цяло.
Ясен пример: внимателно режисираното представяне на нови ядрени оръжия по време на речта му в парламента.
Придружен от лъскав видеоклип, той представя онова, което заплашително нарича "съвсем нов тип оръжие", което Америка не може да преодолее: стратегическа ядрена оръжейна система с ракета с ядрен двигател.
Предупреждавайки тези, които биха могли "да търсят едностранно предимство срещу Русия", Владимир Путин каза: "Никой не е успявал да спре Русия".
Действията, които се осъждат от Запада, побеждават у дома: военното нахлуване на Москва в Сирия показва новата военна мощ на Русия и желанието на Путин да я използва.
Русия сега е "Крепост Русия", с Владимир Путин като защитник, изображение, изковано от държавните медии, позиция, подкрепена от някои руски избиратели, които са огорчени от това, което възприемат като обиди, атаки и "русофобия" от Запада.
Дори политическият удар от отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал може да е помогнал на Владимир Путин в тези избори.
"Нашите хора винаги се обединяват в трудни времена", коментира Ела Памфилова, ръководител на избирателната комисия на Русия.
"Много благодаря на някои лидери - аз няма да ги наименувам - от западните държави, които допринесоха за единството на нашия народ. Те трябва да знаят: никога няма да се отпуснем, когато има такъв натиск".
През 2018 г. Русия на Путин се нуждае от външен враг и поне засега преизбраният президент има такъв.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: Обсъждат се кандидатурите на бъдещия руски премиер

„Московский комсомолец“: Обсъждат се кандидатурите на бъдещия руски премиер

23 Март 2018 | 00:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Един от най-главните въпроси на вътрешнополитическата сцена в Русия е кой ще е бъдещия руски премиер, пише вестник “Московский Комсомолец“.
Новият стар президент на Русия поддържа интригата, като веднага след изборите заявява, че „над кандидатурата трябва да се мисли още от днес“. Според някои коментатори това означава край на премиерската кариера на Дмитрий Медведев, но не трябва да се бърза с изводите, защото може тандема Владимир Путин - Дмитрий Медведев да продължи своята работа.
Сред обсъжданите нови имена попадат министъра на отбраната Сергей Шойгу, първия вицепремиер Игор Шувалов, председателя на Централната банка Елвира Набиулина, ръководителя на Сметната палата Татяна Голикова, както и кандидатурите на бивши членове на правителството и на „технически“ кандидати от средите на администрацията.


Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Западни експерти съветват Владимир Путин да снижи военната реторика

„Независимая газета“: Западни експерти съветват Владимир Путин да снижи военната реторика

21 Март 2018 | 02:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Западни експерти съветват Владимир Путин да снижи военната реторика, пише руският ежедневник “Независимая газета“.
Постигналият преизбиране президент на Русия Владимир Путин би могъл да се опита да подобри отношенията си със Запада според чуждестранни експерти.. Една от крачките по тяхно мнение е снижаване на военната реторика, ярък пример за която послужи речта на Владимир Путин пред Федералното събрание на Русия. Би било позитивно ако Москва обяви, че не се вълнува от военното укрепване на НАТО.
Отсъствието на изненади е основния коментар за резултатите от президентските избори.. Според Ричард Вайц, директор на Центъра за военно-политически анализ в Хюстън е напълно възможно Путин да признае, че Кремъл не се интересува от укрепването на НАТО.
„Ако Путин иска да си оправи отношенията със Запада, би могъл да се заеме с реално прекратяване на огъня в източна Украйна да се съгласи с миротворческа мисия на територията на цяла Украйна“< казва Щефан Майстер, ръководител на програмата за Източна Европа и Централна Азия. Друга промяна би могла да бъде урегулирането на конфликта в Сирия.
В американската експертна среда смятат, че ако Кремъл съхрани линията на конфронтация със Запада, то Русия няма да има никаква полза. „В крайна сметка политиката „Путин преди всичко“ нанася вреда на Русия и нейните граждани, Икономическите перспективи са мрачни, няма признаци на растеж. Младите хора имат малко икономически възможности, а най-способните руснаци путинската политика принуждава да емигрират в чужбина“, казва Алина Полякова, сътрудник на Брукингския институт.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Путин е получил гласовете на 85% от руснаците в чужбина

РИА Новости: Путин е получил гласовете на 85% от руснаците в чужбина

20 Март 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Владимир Путин е получил 84,99% от гласовете на руснаците в чужбина по време на неделните избори за президент на Русия. На второ място по отношение на гласуването зад граница е кандидатът на комунистите Павел Грудинин (5,04%), а на трето е новият лидер на руските либерали Ксения Собчак (4,07%), съобщи пред РИА Новости представителят на руската ЦИК Василий Лихачов.
„На първо място е Владимир Путин с 403 942 гласа, в процентна стойност това са 84,99%. На втора позиция е Павел Грудинин (23 938 гласа или 5,04%). Третата позиция е за Ксения Собчак (19 331 гласа или 4,07%)“, съобщи Лихачов.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

РИА Новости: Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

20 Март 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с руския си колега Владимир Путин в най-скоро време, предава РИА Новости.
Според думите на Тръмп, лидерите, освен другото, ще обсъдят надпреварата във въоръжението, която „е излязла извън контрол“.
„Вие знаете, че той (Путин) заяви, че да участваш в надпревара във въоръжението не е много хубава работа. Ние ще изхарчим повече от 700 милиарда долара за превъоръжаване през тази година. Ние продължаваме да укрепваме и сме по-мощни от всяка друга страна и няма да позволим на никой даже да се доближи до това, което имаме“, заяви американският лидер пред журналистите.
Освен това той отбеляза, че по време на тази среща би искал да обсъди с Путин „Украйна, Сирия, Северна Корея и много други неща“.
Както агенция „Фокус“ вече информира, по-рано във вторник Путин и Тръмп проведоха телефонен разговор по инициатива на американската страна, в хода на който американския държавен глава е поздравил руския президент за триумфалната му победа на изборите в неделя. Освен това те са обсъдили въпроси от международния дневен ред, включително ситуацията около Украйна, Сирия и Северна Корея. Путин е подчертал, че са необходими координирани усилия за ограничаването на надпреварата във въоръжаването.
Лидерите на Русия и САЩ са се срещали лично два пъти. През юли м.г. президентите проведоха пълноценни преговори по време на срещата на върха на Г-20 в Хамбург. През ноември с.г. Путин и Тръмп си поговориха „на крак“ по време на срещата на върха на Азиатскотихоокеанското икономическо сътрудничество във виетнамския град Дананг. Тогава двамата одобриха съвместно заявление за Сирия. След това двамата проведоха няколко телефонни разговора.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Русия покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

ТАСС: МВнР на Русия покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

20 Март 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Москва. Министерството на външните работи на Русия покани всички посланици на среща с ръководството и експерти от Департамента по въпросите на неразпространението и контрола над въоръженията към ведомството на 21 март в Москва, за да обсъдят случая около отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал. Това съобщи пред ТАСС официалният представител на руското МВнР Мария Захарова.
„На 21 март в МВнР на Русия са поканени всички акредитирани в Русия посланици на чуждестранни държави“, заяви Захарова. „Основната тема на срещата ще е ситуацията около заявленията на Великобритания за употреба на нейна територия на отровни вещества“.
„Планира се да се доведе официалната гледна точка на Русия до знанието на представителите на чуждестранните държави, както и да се отговори на възможните въпроси, както и да се зададат въпроси от руска страна“, добави тя.
Представителят на руското външно ведомство отбеляза, че заради позицията на Лондон, до сега никой не знае с какво вещество е отровен Скрипал.
„Освен това бихме искали да отбележим, че в пресата се появяват голямо количество мнения, оценки и даже „спомени“ на експерти по зададената тема. Официалната информация на руската страна беше озвучена в Съвета за сигурност на ООН, ОБСЕ, ОЗХО и т.н. За съжаление, до момента, независимо от многобройните обръщения към Лондон, никой незнае какво именно вещество е използвано в Солсбъри“, подчерта Захарова.
„Съответно, всички хипотези по тази тема само отклоняват вниманието от главния въпрос – непредоставянето от Великобритания на Русия на фактологически материали, освен обвинения, озвучени в груб маниер“, добави още тя.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Владимир Путин и Доналд Тръмп не са обсъждали случая Скрипал

AFP: Владимир Путин и Доналд Тръмп не са обсъждали случая Скрипал

20 Март 2018 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп не са обсъждали случая с отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, който влоши отношенията между Москва и западните столици, съобщиха от Кремъл, предава AFP.
„Не“, е бил отговорът на говорителя на руския президент Дмитрий Песков, на въпрос дали двамата лидери са обсъждали случая Скрипал.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Владимир Путин и Доналд Тръмп са обсъдили ситуацията в Сирия и Украйна

РИА Новости: Владимир Путин и Доналд Тръмп са обсъдили ситуацията в Сирия и Украйна

20 Март 2018 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп проведоха телефонен разговор във вторник, по време на който, освен другото, са обсъдили ситуациите в Сирия и Украйна, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предава РИА Новости.
„Обсъдени са проблемите в Сирия и вътрешноукраинската криза. Двете страни са отбелязали необходимостта от постигането на спешни резултати в разрешаването им“, се казва в съобщението.
Освен това се отбелязва, че лидерите на страните са обменили мнения по въпроси от икономическото сътрудничество. „Проявен е интерес за неговата активизация. Отделно е засегната сферата на енергетиката“, се подчертава в съобщението на Кремъл.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп и Владимир Путин са говорили по телефона след триумфа на руския президент на изборите

AFP: Доналд Тръмп и Владимир Путин са говорили по телефона след триумфа на руския президент на изборите

20 Март 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентите на Русия и САЩ Доналд Тръмп и Владимир Путин са разговаряли по телефона във вторник по случай триумфа на руския държавен глава на президентските избори в Русия в неделя, предава AFP.
От Белия Дом са потвърдили, че разговорът се е състоял, но не са дали подробности за съдържанието му.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ким Чен-ун поздрави Владимир Путин за победата на президентските избори

ТАСС: Ким Чен-ун поздрави Владимир Путин за победата на президентските избори

20 Март 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун поздрави руския президент Владимир Путин за победата му на изборите за държавен глава. Това съобщи във вторник севернокорейската агенция ЦТАК, предава ТАСС.
„Ким Чен-ун предаде сърдечни поздрави на руския президент Владимир Путин във връзка с неговата победа на изборите“, се казва в съобщението.
„Вашето преизбиране на президентския пост е доказателство за значителната поддръжка и доверието на народа към вас“, е заявил Ким, според цитата на ЦТАК.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Жан-Клод Юнкер призова Путин да „възобнови“ сътрудничеството в сферата на сигурността

AFP: Жан-Клод Юнкер призова Путин да „възобнови“ сътрудничеството в сферата на сигурността

20 Март 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова руския президент Владимир Путин да помогне при „възобновяването“ на сигурността на Стария континент след преизбирането му, предава AFP.
„Винаги съм смятал, че позитивните отношения между ЕС и Русия са критично важни за сигурността на континента ни“, заяви Юнкер след като изпрати поздравително писмо до руския президент.
„Нашата обща цел трябва да бъде възобновяването на общата, паневропейска сигурност“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Президентът на Полша няма да поздравява Владимир Путин са победата на изборите

РИА Новости: Президентът на Полша няма да поздравява Владимир Путин са победата на изборите

20 Март 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Варшава. Президентът на Полша Анджей Дуда няма да поздравява Владимир Путин с победата на изборите за държавен глава на Русия, предава РИА Новости, позовавайки се на местни медии.
Според началникът на канцеларията на полското президентско Кшиштоф Щерски „Дуда не смята, че това е добър момент за поздрави“. Той не изключи, че полският президент ще изпрати „формални, дипломатически поздравления“ по случай встъпването в длъжност.
Президентските избори в Русия преминаха на 18 март. Путин победи с с76,68% при 99,94% от обработените бюлетини. Избирателната активност е 67,4%.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов поздрави президента Владимир Путин за преизбирането му

Премиерът Бойко Борисов поздрави президента Владимир Путин за преизбирането му

20 Март 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов поздрави президента Владимир Путин за преизбирането му като държавен глава на Руската федерация. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
"Като отчитам съществуващите добри традиции на българо-руското двустранно сътрудничество в различни области, изразявам своята лична готовност и готовността на ръководеното от мен правителство да продължим да развиваме отношенията и връзките между нашите две страни и народи на прагматична и взаимоизгодна основа", посочва в поздравителната си телеграма премиерът Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Италия): Партиите от италианската десница поздравиха Владимир Путин за преизбирането му

The Local (Италия): Партиите от италианската десница поздравиха Владимир Путин за преизбирането му

20 Март 2018 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Рим. Водачите на десните партии в Италия поздравиха Владимир Путин за преизбирането му, пише The Local.
„Добра работа, президенте“, заяви председателят на популистката партия „Лигата“ Матео Салвини. По-рано той пожела успех на Путин, описвайки го като „най-добрият политик на нашето време“.
На свой ред Гиоргия Мелони, която води партия „Италиански братя“ също използва социалните медии да честити на Путин. „Поздравления на Владимир Путин за четвъртото му избиране като президент на Руската федерация. Волята на народа изглежда единодушна“, написа тя.
В свой коментар Салвини също така отхвърли идеята, че Путин стои зад скорошното отравяне на бившия агент от руското ГРУ Сергей Скрипал в Южна Великобритания.
Докато лидерите на САЩ, Франция и Германия заявиха, че „няма реалистично алтернативно обяснение“ за руското участие в нападението, първото италианско изказване по въпроса не спомена Москва. Говорейки пред репортери италианският външен министър Анджелино Алфано заяви, че реакцията по нападението трябва да се основе на доказателства.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на България поздрави Владимир Путин за победата на президентските избори

ТАСС: Президентът на България поздрави Владимир Путин за победата на президентските избори

19 Март 2018 | 23:23 | Агенция "Фокус"
Москва/София. Държавният глава на България Румен Радев поздрави Владимир Путин за победата на президентските избори в Руската федерация, предава TACC, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Президентството в София. Както става ясно от разпространеното съобщение, в София се надяват за развиване на сътрудничеството между двете държави.
„Надяваме се че ние заедно ще работим за развиването на съществуващия потенциал за двустранно взаимноизгодно сътрудничество в различните области, в интерес и за благото на нашите два народа“, се казва в поздравителното писмо на президента на България.
Радев също отбеляза и историческата и културната близост между българския и руския народ, която съществува от стотици години.
По данни на Централната избирателна комисия на Русия Владимир Путин е спечелил президентските избори в страната с гласовете на 76,66% от избирателите при обработени 99.84% от окончателните протоколи на изборните комисии.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.