НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Има издадено разрешение за строеж на новата сграда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”

Варна: Има издадено разрешение за строеж на новата сграда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”

20 Март 2018 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Варна. Има издадено разрешение за строеж на новата сграда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” във Варна. Това каза кметът на Община Варна Иван Портних при откриването на изложбата „Аз съм мечтател…” по повод 135 години от създаването на библиотеката и 125 години от рождението на нейния първи директор Добрин Василев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Гордеем се, че Варна има такава културна институция с богата история. Това ни задължава не само да я запазим, но и да я развиваме“, заяви кметът. Той припомни, че в конкурса за нова сграда на библиотеката са участвали 350 проекта от над 40 държави, а одобрение е получил проектът на холандското архитектурно бюро “Architects for Urbanity”.
Народният представител от ПП ГЕРБ – Варна Емилия Милкова, дългогодишен директор на библиотеката във Варна, благодари на екипа, който в годините неуморно е вървял по пътя, завещан от предците ни. „Особено се вълнувам, знаково е, че варненската библиотека има толкова приятели. Духовността, книгите, четенето събират съмишленици. Варненската библиотека е създадена от будни варненци. Това е гражданското общество в онова време. Само пет години след освобождението на България варненци решават, че имат нужда от дом на книгата. Четеното, знанието, науката – това е пътят за развитието на един град“, каза още Емилия Милкова.
На тържеството за откриване на изложбата присъстваха и родственици на първия директор на библиотеката Добрин Василев.
Настоящият директор на библиотеката Радка Калчева отбеляза, че празникът на библиотеката днес е двоен – 135 години от създаването на библиотеката и 125 години от рождението на нейния първи директор Добрин Василев. „Мисията, заложена от книжовната дружина преди 135 години – да възпитаваме любов към четенето, да насърчаваме младите хора и гражданите да четат, изпълняваме неуморно и в момента. Работим за налагането на такива значими проекти, които да връщат младите хора към книгата, да ги вдъхновяват“, заяви Радка Калчева.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева стана посланик на библиотеките

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева стана посланик на библиотеките

20 Март 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Варна. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева стана посланик на библиотеките. Значката „Посланик на библиотеките” й бе връчена от името на библиотечната общност по време на откриването на изложбата „Аз съм мечтател…” в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Изложбата е посветена на Добрин Василев, уредник на Варненската градска общинска библиотека от 1928 до 1941 година, директор от 1942 до 1953 година, създал различния образ на библиотеката като културен институт. Чрез лични документи и артефакти тя показва облика на общественика и твореца, автор на библиография и история за Варна. Експозицията е част от инициативите, свързани с отбелязването на 135-ата годишнина от създаването на библиотеката и 125-ата годишнина от рождението на нейния първи директор Добрин Василев. На събитието присъстваха представители на държавната и местна власт, депутати и общественици.
„Много се вълнувам, защото това е един от малкото поводи, в които говорим за духовното, за истинското, за човешкото, за книгата. Нещо, което изчезна от нашето ежедневие, сякаш като отворим таблети и компютри, забравяме за книгата. А книгата е нещо много истинско“, посочи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева при откриване на изложбата. По думите й това, което възпитава библиотеката, не може да бъде постигнато от новите технологии. „135 години за съществуването на една библиотека е нещо много голямо. Тази библиотека е символ на Варна, но и символ на варненци, защото те са допринесели страшно много, за да съществува тази библиотека. Трябва да отдадем заслуженото на Добрин Василев, който направи така, че тази библиотека да се развива. Изложбата е в негова чест и в чест на варненци, които са помагали със средства тази библиотека да я има“, каза още Цвета Караянчева. Тя призова работещите в институцията да продължат със сърце да пазят този храм на книжовността. „Книгата е свещена, ние трябва да я запазим и да я предадем на нашите деца, да върнем любовта на децата към книгата“, добави Цвета Караянчева. Тя заяви, че ще подкрепи проекта за построяване на нова сграда на варненската библиотека, тъй като той ще е уникален не само за града, но и за цялата страна.
По-късно председателят на Народното събрание разговаря с председателя на Фондация „Международен балетен конкурс – Варна“ Димитър Димитров и членове на Управителния съвет на организацията и се запозна с направеното по изграждането на варненския булевард „Васил Левски“, което е най-големият инфраструктурен проект на града.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Управляваща коалиция е стабилна, за нас е важно като политици да отговаряме на изискванията на хората

Председателят на НС Цвета Караянчева: Управляваща коалиция е стабилна, за нас е важно като политици да отговаряме на изискванията на хората

20 Март 2018 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Варна. Управляваща коалиция е стабилна. Това заяви пред журналисти във Варна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Нормално е между четири различни партии да прехвърчат искри, да има различни мнения. Така е и в семейството, но в крайна сметка имаме коалиционно споразумение, подплатено с подписите на лидерите и ние ще го изпълняваме в следващите четири години до приключване на мандата“, добави Цвета Караянчева. Тя припомни, че всеки вторник се провежда заседание на коалиционния съвет, където проблемите се решават. „И политиците, и съседите, и семейството дори трябва да разговарят, за да изгладят проблемите помежду си“, отбеляза Цвета Караянчева. По думите ѝ обстановката в парламента е динамична. „Винаги има конфликти, винаги има неща, за които да се дебатира и може да избухне конфликт, който да доведе до нечии други оставки. Но за нас е важно като политици да отговаряме на изискванията на хората и темите, които се дебатират в парламента, трябва да бъдат наистина стойностни. За какво са ни пратили хората там – за дребни задявки и политически пиари или да решаваме реалните проблеми на обществото“, коментира Цвета Караянчева.
Във Варна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложба, с която библиотеката в града отбелязва 135-ата годишнина от създаването си и 125-ата годишнина от рождението на нейния първи директор Добрин Василев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: В бурните времена, в които живеем, трябва да използваме всеки случай, за да предотвратяваме каквито и да е конфликти

Председателят на НС Цвета Караянчева: В бурните времена, в които живеем, трябва да използваме всеки случай, за да предотвратяваме каквито и да е конфликти

20 Март 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Варна. Душевните граници са нещо, което всеки може да чувства. Има физически граници, които са приети като международни договори и никой не ги нарушава. Това заяви пред журналисти във Варна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Кърджали е изконна българска територия, там живеят достойни български граждани. Аз съм народен представител оттам“, отбеляза Цвета Караянчева. По отношение на предстоящата на 26 март във Варна среща на европейските лидери с турският президент Цвета Караянчева коментира, че подобна среща трябва да има. “Ние винаги сме отстоявали националните интереси на България докрай. Това е среща между Турция и ЕС и ние имаме шанс да бъдем посредници в тези разговори. В крайна сметка политиците трябва да си говорят. В бурните времена, в които живеем, трябва да използваме всеки случай, за да предотвратяваме каквито и да е конфликти. За нас е голяма чест, че тримата европейски големи ще се срещнат на територията на Република България във Варна с президента на Турция“, каза още Цвета Караянчева.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.