НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Global Times: Ролята на Китай не може да бъде пренебрегвана в предстоящите разговори със Северна Корея

Global Times: Ролята на Китай не може да бъде пренебрегвана в предстоящите разговори със Северна Корея

24 Март 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Пекин. Ролята на Китай не може да бъде пренебрегвана в предстоящите разговори със Северна Корея, пише китайското издание Global Times.
Изданието напомня, че Китай има сериозен принос в затоплянето на отношенията между двете Кореи. В телефонен разговор между американския президент Доналд Тръмп и китайския лидер Си Дзинпин, проведен на 9 март, след който Доналд Тръмп написал в социалната мрежа „Туитър“: „сделката със Северна Корея се подготвя и ако стане, ще бъде много добре за света“, добавяйки „Китай продължава да помага“, което според китайския вестник опровергава коментарите, че „Китай остава настрани“ и „Ролята на Китай се маргинализира“ в световните медии.
Припомня се силната подкрепа за дипломацията по време на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан и проведените разговори между Пекин и Сеул, в които се утвърждава постигането на мир на Корейския полуостров чрез диалог между страните.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пхенян се съгласи да участва в междукорейски преговори следващата седмица

AFP: Пхенян се съгласи да участва в междукорейски преговори следващата седмица

24 Март 2018 | 04:19 | Агенция "Фокус"
Сеул. В събота Пхенян декларира съгласие за провеждането с представители на Сеул на преговори на високо равнище, които трябва да се състоят още следващата седмица, предава AFP, като се позовава на информация от Министерството на обединението на Южна Корея.
Северна и Южна Корея ще изпратят по тричленна делегация в граничния район Пханмунджом, където в четвъртък, 28 март, ще се състоят разговори, които да павират пътя за провеждането на среща на върха през късния април, поясниха от ведомството в Сеул.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

REGNUM: Шиндзо Абе е готов да се срещне с Ким Чен-ун

REGNUM: Шиндзо Абе е готов да се срещне с Ким Чен-ун

22 Март 2018 | 01:04 | Агенция "Фокус"
Токио. Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе изрази намерение да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, съобщи японската агенция Kyodo, предава руската агенция REGNUM.
Уточнява се, че информацията е постъпила от неназовани източници от дипломатическите среди, които са очертали примерния кръг от въпроси, които интересуват японския премиер.
Преди всичко, Абе се вълнува от въпроса около отвличането на японски граждани на територията на Северна Корея. Освен това ще бъде повдигнат въпроса за ядрената и ракетната програма на Пхенян.
Според данните на източника, Абе има намерение да обсъди реализацията на Пхенянската декларация от 2002 година. Токио е на мнение, че това ще бъде изгодно за Пхенян.
REGNUM напомня, че Пхенянската декларация от 2002 година е подписана от тогавашния севернокорейски лидер Ким Чен-ир и Дзюнитиро Коидзуми (тогавашния премиер на Япония).
Документът цели нормализация на севернокорейско-японските отношения и предполага предава на японските заложници от Пхенян. Освен това се предвижда изплащане на компенсация на Северна Корея за периода на японска колонизация до 1945 година.
Преговорите за реализация на договора така и не са били доведени до завършек. Пречка са станали ракетните изпитания на Северна Корея през 2006 година и ответните икономически санкции на Токио. Но нито една от страните не е анулирала декларацията и тя остава в сила.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters:  Възможна е тристранна среща между САЩ, Северна и Южна Корея

Reuters: Възможна е тристранна среща между САЩ, Северна и Южна Корея

21 Март 2018 | 05:13 | Агенция "Фокус"
Сеул. Според южнокорейския президент Мун Дже-ин е възможна тристранна среща между САЩ, Северна и Южна Корея, като разговорите трябва да сложат край на ядрената заплаха на Корейския полуостров, предава Reuters.
След поредицата от дипломатически разговори в Европа, Азия и САЩ президентът на Южна Корея планира врещя със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Американският президент Доналд Тръмп също каза, че ще се срещне със севернокорейския лидер през май.
„Срещата Северна Корея – САЩ ще бъде историческо събитие само по себе си, следвайки една среща между двете Кореи“, казва Мун Дже-ин.
Поредицата от срещи трябва да сложи край на ядрените проблеми и да донесе мир на Корейския полуостров, казва южнокорейския президент.


Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Korea Herald: Старши дипломат на Пхенян се отправя към Финландия за разговори с представители на САЩ и Южна Корея

The Korea Herald: Старши дипломат на Пхенян се отправя към Финландия за разговори с представители на САЩ и Южна Корея

18 Март 2018 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Пекин/Хелзинки. Старши дипломат на Северна Корея се отправя към Финландия за неофициални разговори с представители на САЩ и Южна Корея, съобщава изданието The Korea Herald.
Заместник-генералният директор по въпросите със Северна Америка във външното министерство в Пхенян Чое Канг-ил е забелязан на международното летище в Пекин, преди да се качи на самолет, изпълняващ полет до скандинавската държава.
Според източници в Сеул, севернокореецът ще вземе участие в среща във Финландия, на която ще присъстват американски дипломати, включително бившия посланик на САЩ в Китай Катлийн Стивънс и южнокорейски експерти по сигурността.
По време на срещата се очаква страните да обменят мнения по въпроса за денуклеаризацията на Корейския полуостров, за междукорейската среща на върха, насрочена за края на април и за очакваната среща на високо равнище между САЩ и Северна Корея през май.
Финландската информационна агенция STT съобщи, че разговорите ще се проведат в японското посолство в Хелзинки. Киммо Лахдевирта, ръководител на азиатското бюро във финландското външно министерство, заяви, че срещата ще бъде „академична" и „от гледна точка на международните отношения".
Чое Канг-ил представлява Северна Корея по въпросите за ядрените оръжия и отношенията със САЩ на международни конференции и в западните медии. През септември 2017 г. той присъства на форум в Швейцария, който се проведе съвместно от Женевския център за политиката за сигурност и Министерството на външните работи на страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Япония рискува да се лиши от възможност за пряк диалог със Северна Корея

ТАСС: Япония рискува да се лиши от възможност за пряк диалог със Северна Корея

18 Март 2018 | 05:11 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Япония рискува да се лиши от възможност за пряк диалог със Северна Корея, пише официалната агенция на Пхенян KCNA,цитирана от ТАСС.
Според властите в Северна Корея ако “Япония продължава да се държи по този начин, то тя рискува да остане завинаги без билет до Пхенян“, като се подчертава, че „именно Япония ес явява инициатор в оказването на натиск и усилване на санкционния режим по отношение на Пхенян и панически реагира на стремителните изменения“ в междукорейския диалог напоследък.


Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Asahi Shimbun: САЩ и Южна Корея се съгласиха да запазят политиката на максимален натиск срещу Северна Корея

The Asahi Shimbun: САЩ и Южна Корея се съгласиха да запазят политиката на максимален натиск срещу Северна Корея

17 Март 2018 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Сеул/Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп и неговият южнокорейски колега Мун Дже-ин, и двамата от които планират провеждането на среща с лидера на пхенянския режим Ким Чен-ун, са се съгласили да запазят политиката на максимален натиск срещу Северна Корея, пише японският вестник The Asahi Shimbun.
Според съобщение на Белия дом, двамата са на мнение, че „конкретни действия, а не думи, ще бъдат ключа към постигане на трайна денуклеаризация на Корейския полуостров.“ Тръмп е подчертал, че ще изпълни обещанието си да се срещне с Ким Чен-ун до края на май, която среща стана възможна след искане от страна на Пхенян. От своя страна държавният глава на Южна Корея е заявил, че неговите разговори с пхенянския лидер ще се състоят през април, като вестникът определя това като прелюдия към първата среща между САЩ и Северна Корея от края на Корейската война насам. Пхенян все още трябва да потвърди готовността си за среща публично, като детайлите около разговорите не са уточнени, въпреки че посещението на севернокорейския външен министър в Швеция породи спекулации, че скандинавската държава може да играе ролята на домакин.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Reuters: Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

17 Март 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Стокхолм. Външният министър на Северна Корея и неговият шведски колега са приключили преговорите си, проведени в рамките на тридневното посещение на пхенянския първи дипломат в Стокхолм, съобщава Reuters, като се позовава на официална информация. Външното ведомство на Швеция заяви в свое становище, че „външните министри са обсъдили възможностите и предизвикателствата за продължаващите дипломатически усилия да се достигне мирно решение на конфликта на Корейския полуостров, както и двустранните връзки“. В разпространеното съобщение се казва също така, че Швеция е „подчертала нуждата Северна Корея да премахне своите ядрени оръжия и програмата за тяхната разработка“.
Пристигането на севернокорейския външен министър Ли Йон-хо в Стокхолм в четвъртък предизвика спекулации в някои медии, че в рамките на срещата със своя колега Маргот Валстрьом, ще бъде обсъдена срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп, след като шведският премиер по-рано изрази желанието на страната му да бъде домакин на историческите разговори.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият дом: САЩ, Южна и Северна Корея ще имат светло бъдеще

Белият дом: САЩ, Южна и Северна Корея ще имат светло бъдеще

16 Март 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом обяви, че САЩ и Южна Корея имат „предпазлив оптимизъм“ относно връзките със Северна Корея преди планираната среща на високо равнище между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и вярва, че Пхенян може да има „по-светло бъдеще“, предаде AFP.
Тръмп и южнокорейския му колега Мун Джей-ин, които са провели телефонен разговор по-рано днес са посочили, че Северна Корея трябва да следва „правилния път“ и че ще продължат с „максималния натиск“ спрямо Ким Чен-ун преди срещата на високо равнище през Май.
„Двамата лидери изразиха предпазлив оптимизъм относно скорошното развитие на събитията и заявиха, че светлото бъдеще е налице за Северна Корея, ако избере правилния път“, съобщава Белият дом в коментар относно разговора между президентите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Поради отстраняването от длъжност на Рекс Тилърсън външният министър на Южна Корея ще се срещне с Иванка Тръмп

The Hill: Поради отстраняването от длъжност на Рекс Тилърсън външният министър на Южна Корея ще се срещне с Иванка Тръмп

16 Март 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Дъщерята на президента на САЩ Доналд Тръмп – Иванка ще се срещне с външния министър на Южна Корея Кан Кюн-ха, когато той пристигне в САЩ, след като държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън бе неочаквано отстранен от поста си, пише The Hill.
Прессекретарят на южнокорейското външно министерство Но Кю-дук потвърди, че Иванка Тръмп, която заема поста съветник в Белия дом, ще се срещне с министъра. Темите и точната дата на преговорите все още не са ясни.
Очаква се Кан Кюн-ха да се срещне със заместник –държавния секретар Джон Съливан и с председателя на Конгреса Пол Райън.
По-рано се съобщаваше, че министърът ще се срещне с Тилърсън, за да обсъди скорошните преговори със Северна Корея, но Тилърсън бе уволнен по-рано тази седмица.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.