НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Екатерина Захариева: Веднага реагирахме, че изявлението на турския президент Ердоган за Кърджали е неприемливо и недопустимо

Министър Екатерина Захариева: Веднага реагирахме, че изявлението на турския президент Ердоган за Кърджали е неприемливо и недопустимо

8 Юни 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Министерството реагира веднага с изявление и ясна позиция, че това е неприемливо и недопустимо за нас. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева от парламентарната трибуна в отговор на въпрос за предприетите от министерството действия по повод думите на президента Реджеп Ердоган, че Кърджали е част от душевните граници на Турция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е второто такова изказване в последните 2 години и малко. И двата случая министерството е реагирало“, посочи тя. „Едното изказване е от декември по отношение на Лозанския договор. А другото през март“, уточни Екатерина Захариева. „На срещата с президента Ердоган на 26 март премиерът Борисов също постави този въпрос и получи уверение, че това изобщо не касае реалните граници и Турция няма никакви териториални претенции“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Борисов да заяви на Ердоган, че изказването му за Кърджали е неприемливо

БСП: Борисов да заяви на Ердоган, че изказването му за Кърджали е неприемливо

25 Март 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет на БСП прие декларация за Деня на Тракия - 26 март. С нея социалистите настояват "справедливото искане за обезщетението на тракийските българи да бъде поставено пред турската страна на най-високо ниво". Това съобщиха от пресцентъра на партията. В документа се казва още, че ролята на страната ни на посредник между Европа и Турция не бива да е за сметка на българския национален интерес. "Изказването на турския президент Ердоган за душевните граници до Кърджали е провокация към националния суверенитет и териториалната цялост на България. То е неприемливо. Премиерът Борисов да заяви тази позиция на срещата на 26 март", пише още в декларацията.
Членовете на НС на БСП решиха още да приемат поканата на Съюза на Тракийските дружества да се включат в отбелязването на Деня на Тракия. В декларацията си социалистите призовават още "да бъдем единни и единодушни в националните си приоритети, независимо от политическите си възгледи и пристрастия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Колеги политици, спрете да разделяте народа по всички линии, защото е убийствено за него

Корнелия Нинова, БСП: Колеги политици, спрете да разделяте народа по всички линии, защото е убийствено за него

19 Март 2018 | 14:01 | Агенция "Фокус"
София. Колеги политици, спрете да разделяте народа по всички линии, защото е убийствено е за българския народ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на партията в Кърджали, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обединихме се в един общ проблем за Кърджали. Бих искала този проблем да оформя като обръщение към всички колеги политици и партии. То е: колеги, спрете. Спрете да разделяте народа ни по всички линии. Едни партии тук разделят хората по вяра и език. Други по такива, които са с ГЕРБ и които са против ГЕРБ. Стигна се до алтернативно честване на национални, християнски празници. Такова разделение между народа ни е незапомнено в смесените райони от много години. Това се прави в изгода на партии, в лична изгода, с политически цели, но това е убийствено за българския народ, достатъчно разделен по много линии“, каза Нинова. „Имаме, уважаеми колеги, политици и лидери достатъчно общи проблеми, които ни обединяват с този народ“, каза Нинова. По думите й регионът в Кърджали е затънал в бедност, има лошо качество на образованието, на здравеопазването, липса на работа и младите заминават в чужбина. По думите и в региона се наблюдава демографска катастрофа. „Ето ги големите теми на деня, които биха могли да ни обединят да ги решим. Спрете с разделението и дайте да решаваме реалните проблеми на хората. Разделението работи в полза на партиите, но е против народа ни“, посочи Нинова и заяви, че реалното решаване, общото на проблемите на хората ще помогне на всички като държава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът Борисов да заяви позиция в защита на суверенитета и териториалната ни цялост на срещата си с Ердоган - Кърджали е България

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът Борисов да заяви позиция в защита на суверенитета и териториалната ни цялост на срещата си с Ердоган - Кърджали е България

19 Март 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Борисов да заяви позиция в защита на суверенитета и териториалната ни цялост на срещата си с Ердоган –Кърджали е България и духовната столица на Източните Родопи. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на партията в Кърджали, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова уточни, че БСП прави изнесени заседания на ръководството на Изпълнителното бюро на БСП в страната и обърна внимание, че това в Кърджали не е първото. „Днес сме в Кърджали заедно с областните, общинските председатели, женското ни сдружение, младежите и всички структури. Започнахме обсъждане както на някои национални теми, така и на местни проблеми и намиране на решение на тези проблеми“, каза лидерът на БСП. Във връзка с изказването на президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган за духовните граници на Турция, Нинова каза: „Първо, да заявим категорично, че Кърджали е България, Кърджали е духовната столица на Източните Родопи. Изказването на президента Ердоган за душевните граници на Труция, които се простират до Кърджали, е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България. Това е абсолютно неприемливо за нас. Обявяваме се против намесата на чужди държави във вътрешните дела на България“, каза Нинова и подчерта, че позицията на президента Ердоган е в разрез с международното право, международните норми и принципите на добросъседство. „Настояваме на срещата, която се очаква на 26 март да бъде заявена категорично от министър-председателя на България позиция за защита на националния суверенитет и териториалната цялост на страната. Призоваваме го в ролята на посредник между ЕС и Турция да мисли на първо място за народа си и за националния суверенитет на България“, посочи лидерът на БСП. Корнелия Нинова заяви, че на тази среща настоява, именно служейки на народа, премиерът да постави въпроса за обезщетението на тракийските бежанци. Нинова отчете, че през 2008 г. по искане на български евродепутати, е приета резолюция на Европейския парламент, в която се обвързват разговорите с Турция и бъдещето й членство в ЕС с уреждане на двустранните отношения и в това число уреждане на тракийския въпрос.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изпълнителното бюро на БСП ще засeдава в Кърджали

Изпълнителното бюро на БСП ще засeдава в Кърджали

19 Март 2018 | 07:27 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Изпълнителното бюро на БСП ще проведе изнесено заседание в Кърджали. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Между 12.00 и 16.00 ч. ръководството и председателите на Общинските съвети на БСП от Кърджалийска област ще заседават в клуб „Червеното”. В 13.00 ч. там ще бъде дадена пресконференция.
В 16.30 ч. председателят на Националния съвет на партията Корнелия Нинова ще открие нов клуб на БСП в община Кирково, а членовете на Изпълнителното бюро ще се включат в събирането подписи срещу сделката с ЧЕЗ.
Посещението ще завърши със среща-разговор на Изпълнителното бюро с граждани, партийни членове и симпатизанти. Началото е в 18.00 ч. в Народно читалище „Обединение 1913”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.