НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Moscow Times: Япония поиска от Русия да прекрати милитаризацията на спорните Курилски острови

The Moscow Times: Япония поиска от Русия да прекрати милитаризацията на спорните Курилски острови

2 Август 2018 | 01:40 | Агенция "Фокус"
Токио. Министърът на отбраната на Япония Ицунори Онодера заяви във вторник, че Токио е помолило Русия да намали военната си активност в оспорваната островна верига в Тихия океан, след като Москва увеличи силите си там, в отговор на това, което тя вижда като потенциална заплаха за сигурността ѝ, пише руското англоезично електронно издание The Moscow Times.
Териториалният спор върху островите, познати като Курилски в Русия и като „Северните територии“ в Япония, е толкова остър, че Москва и Токио все още не са подписали мирен договор, който да прекрати състоянието на война от Втората световна война насам.
Министър-председателят Дмитрий Медведев одобри разполагането на руски бойни самолети в един от спорните острови през месец февруари, ускорявайки милитаризацията на района, във време, в което отношенията между Москва и Токио са обтегнати, заради разполагането на американската противоракетна система „Аегис“.
Москва разположи и най-новите си ракетни отбранителни системи на островите и планира да изгради морска база там, въпреки че продължава разговорите за териториалния спор.
„Помолихме руската страна да предприеме конкретни мерки, защото Русия изгражда своя военен потенциал върху четирите северни острова“, заяви Онодера след среща с руския си колега Сергей Шойгу в Москва.
Съветският съюз превзема островите от Япония в края на Втората световна война.
Японският отбранителен министър поясни, че наземните отбранителни станции против балистични ракети „Аегис“ имат единственото предназначение да защитават Япония и не представляват каквато и да е заплаха за Русия.
Русия е притеснена, че Япония позволява на Вашингтон да използва територията ѝ като база за засилване на американската военна сила в Северна Азия под претекста за контриране на Северна Корея.
Президентът Владимир Путин се очаква да се срещне с министър-председателя Шиндзо Абе през септември във Владивосток, намиращ се в далечния изток на Русия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Moscow Times: Япония протестира срещу руската интернет експанзия на спорните Курилски острови

The Moscow Times: Япония протестира срещу руската интернет експанзия на спорните Курилски острови

12 Юни 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Токио. Япония изрази своето недоволство с плана на Русия да изгради оптични кабели в спорните Курилски острови, за да осигури на местните жители достъп до интернет, пише руският вестник The Moscow Times.
Двете страни, които все още трябва да подпишат мирен договор, формално слагайки край на състоянието на война между тях, което съществува от Втората световна война насам, претендират за собственост върху островната верига позната в Русия като Курилски острови, а в Япония като северните територии. Спорът за оптичните като че ли е само последният случай на напрежение в региона, където Русия павира пътя за своята първа военна база.
Изразихме протеста си по дипломатически канали с Русия и Китай“, заяви правителственият говорител на Япония Йошихиде Суга пред репортери в понеделник, наричайки плановете на Русия „нежелателни“ и спорейки, че „нямат законно основание“.
Кабелите ще предоставят високоскоростен интернет до около 20 500-те жители на Курилските острови с помощта на оборудване от китайския комуникационен гигант „Huawei“.
Началникът на руския държавен телекомуникационен оператор „Ростелеком“ Михаил Осейевски помоли президента на страната Владимир Путин да свърже Курилските острови с територията на Русия като част от далекоизточната програма за развитие до края на 2018 година.
Русия продължи спорната си милитаризация на Курилските острови през тази година разполагайки военни самолети в цивилните летища на острова.
„Може да видим, че местните жители използват тези модерна устройства обширно“, заяви Осевйевски пред Владимир Путин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Молдова обвини ЕС в намеса в предстоящите парламентарни избори в страната

ТАСС: Президентът на Молдова обвини ЕС в намеса в предстоящите парламентарни избори в страната

3 Май 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Президентът на Молдова Игор Додон обвини Европейския съюз в опит да повлияе на изхода на предстоящите през тази година парламентарни избори в страната. Държавният глава написа това в четвъртък на своята страница във „Фейсбук“, предава ТАСС.
„Европейците готвят нов АЕИ (Алианс за европейска интеграция) в Молдова. Искат отново да вземат властта в нашата страна, като създадат дясноцентристко мнозинство, както това им се удаде по-рано“, отбеляза Додон, определяйки намесата като „сериозно нарушение на държавния суверенитет“. „Обвиняват ни в сътрудничество с Русия, но пращат европейски комисари да помагат за формирането на правителство след избори“, уточни президентът.
Коментарите на Додон са в отговор на интервю на министър-председателя на Молдова Павел Филип пред местното интернет издание „Трибуна“, в което премиера предложи на представителите на ЕС „да станат посредници във формирането на коалиция на проевропейските партии след изборите“. Филип, който е вицепредседател на контролиращата парламента Демократическа партия на Молдова също призова Брюксел да активизира проектите в републиката, за да „повиши привлекателността на курса към интеграция в ЕС“ преди изборите.
ТАСС припомня, че от 2009 година Молдова е управлявана от коалиция на проевропейските партии. Лидерите на тези фракции, осигурили си подкрепа от страна на Вашингтон и Брюксел, обещаха да уредят влизане на страната в Съюза. Но управлението им бе ознаменувано от икономическа криза и серия корупционни и политически скандали. Последните анкети показаха, че около 80% от населението няма доверие на властите, а броят на привържениците на провъзгласения от правителството курс към евроинтеграция се смалява.
Това повлия на президентските избори през 2016 година, на които победа извоюва Додон, тогава начело на застъпващата се за възстановяване на отношенията с Русия опозиционна Партия на социалистите на Република Молдова. Освен това, през това време в Молдова се появи силна проевропейска опозиция. Според данните от социологическите проучвания, социалистите ще постигнат най-добър резултат на предстоящите избори, но Додон смята, че те могат да загубят, ако жестоко критикуващите се помежду си проевропейски партии успеят да се договорят за коалиция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

UNIAN: Молдова иска от Украйна коридор за изтеглянето на руските войски от Приднестровието

UNIAN: Молдова иска от Украйна коридор за изтеглянето на руските войски от Приднестровието

15 Април 2018 | 01:16 | Агенция "Фокус"
Кишинеу. Молдова иска от Украйна коридор за изтеглянето на руските войски от Приднестровието, предава украинската агенция UNIAN.
Молдовският премиер Павел Филип се опитва да договори коридор за изтегляне на руските войски и техника, намиращи се в Приднесттровието през Украйна, тъй като според руски представители ще е проблем изтеглянето на оръжието през територията на Украйна с оглед на усложнените отношения между двете страни.
Въпросът е далеч от това да бъде решен, тъй като към момента не е налице съгласието на Русия, а разговорите за подобно изтегляне между Русия и Молдова продължават без успех вече много години. Русия дори е поемала ангажимента да изтегли войските си от Приднестровието, който така и не изпълнява.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Дмитрий Рогозин: Русия няма да прекрати своята  миротворческа мисия в Приднестровието

Дмитрий Рогозин: Русия няма да прекрати своята миротворческа мисия в Приднестровието

13 Април 2018 | 23:53 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заявява,че Русия няма да прекрати своята миротворческа мисия в Приднестровието , предава TACC.
„Ние няма да допуснем деградация на статуса на Приднестровието, където живеят наши сънародници и съграждани и няма да прекратим нашата миротворческа мисия“,пише той на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“.
Рогозин подчертава, че властите на Руската федерация се намират в постоянен контакт с президента, правителството и Върховния съвет на Приднестровието, търсят и намират решения на сложните проблеми, които създават Кишинев и Запада чрез усилването на блокадата на тази непризната република. „Ние винаги ще разясняваме смисъла и съдържанието на нашата политика в полза на защитата на гражданските и икономическите права на нашите съотечественици и ще се борим с нестихващите опити за дискредитация на нашата принципна линия“, допълва Рогозин.


Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EurAsia Daily: Бивш молдовски президент заяви, че действията на страната са неутрализирали руското влияние в Приднестровието

EurAsia Daily: Бивш молдовски президент заяви, че действията на страната са неутрализирали руското влияние в Приднестровието

13 Април 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Бившият президент на Молдова Пьотр Лучинский, преди срещата между действащия държавен глава на страната Игор Додон и президента на Приднестровието Вадим Красноселски, заяви, че „днес има основателни предпоставки за скорошно решение на приднестровския въпрос“, предава руското електронно издание EurAsia Daily.
„Приднестровието е анклав, отделен от Русия от Украйна. След конфликта в Донбас, по въпроса за Приднестровието Киев зае еднозначна позиция за солидарност с Кишинев. В този момент се получи ситуацията, в която всички заинтересувани страни, включително Русия, желаят скорошно разрешаване на конфликта“, заяви Лучинский. Според неговото мнение, Москва не може да не се съобрази с населението на Приднестровието, което страда изключително много заради изолираността на своя регион.
Основният проблем, който не позволява разрешаването на приднестровския въпрос да бъде изведено на практическата плоскост, както казва вторият президент Молдова, е, че „населението на левобрежието от дълго време е законсервирало своя възглед върху редица аспекти от конфликта“. Според неговите думи, днес Кишинев предлага различни варианти за цивилизовано разрешаване на противопоставянето и особения статут на приднестровския регион в рамките на обща държава.
„Молдовските власти изградиха директни контакти с ръководителите на региона и обещаха на приднестровското население социално-хуманитарни промени, икономическо развитие, поддръжка на националната култура и др. Последното е много важно, тъй като конфликтът възникна след решението да се даде на молдовския език статута на държавен“, смята бившият президент на Молдова.
Той добави, че предприетите от Кишинев мерки в това направление са неутрализирали оказваното на Тираспол руско влияние и са позволили свързването на надеждите на приднестровците за евроинтеграция с тези на съседната държава, от която са били част.
Особено важен момент, позволяващ да се говори за фактическа реинтеграция на републиката, както предполага Лучинский, е постигнатата договорка за общата 400-километрова граница с Украйна. До момента Молдова не е имала достъп до нейния приднестровски сегмент.
EA Daily припомня, че на 12 април премиерът на Молдова Павел Филип и президентът на Украйна Петро Порошенко са ратифицирали споразумение за съвместен контрол на лицата, транспортните средства, стоките и предметите в съвместните КПП през молдовско-украинската граница.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Игор Додон: Не подценявайте посегателствата на съседна Румъния, насочени към поглъщането на Молдова

Игор Додон: Не подценявайте посегателствата на съседна Румъния, насочени към поглъщането на Молдова

11 Април 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Всяка година Букурещ отделя милиони леи за поддръжниците в Модова на обединението с Румъния и в тази връзка посегателствата й, насочени към поглъщането на републиката не бива да бъдат подценявани. Това предупреди държавният глава на Молдова Игор Додон, предава Sputnik в местната си редакция.
„Всяка година Румъния отделя по 85 млн. леи за подкрепа и поощряване на юнионисткото движение в Молдова. Някои казват, че това е несериозно, и има и такива, които твърдят, че това е популизъм, за да се отвлича вниманието на обществеността. Деца, има конкретни институции, държавни органи и бюджети, които са насочени към ликвидиране на държавността на Република Македония, и тук трябва да се реагира също на държавно ниво“, подчерта Додон.
Президентът на Молдова допълни, че има готовност да се срещне с румънския си колега и да обсъди с него двустранните отношения. Съгласно думите му, запитването вече е отправено в администрацията на Клаус Йоханис.
„Миналата година отправихме официална покана към Йоханис да посети Молдова. Когато вземе решение, ние с удоволствие ще се срещнем“, увери Додон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Япония протестира заради руско учение на Курилските острови

ТАСС: Япония протестира заради руско учение на Курилските острови

28 Март 2018 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Токио. Япония отправила официален протест срещу Руската федерация във връзка с провежданите там руски учения, заявява японския външен министър Таро Коно пред долната камара на японския парламент, предава ТАСС.
„Това води до засилване присъствието на Руската армия на северните територии (така Япония нарича южната част на Курилските острови), което е несъвместимо с нашата позиция за тези острови“ , предава думите му агенция Kyodo, цитирана от ТАСС.
По-рано военна авиация от Източния военен окръг на Русия тренирали пребазиране от Хабаровския край на курилския остров Итуруп.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: САЩ виждат в локалната ядрена война средство за сдържане на Русия

„Известия“: САЩ виждат в локалната ядрена война средство за сдържане на Русия

28 Март 2018 | 02:47 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ виждат в локалната ядрена война средство за сдържане на Русия пише руският ежедневник “Известия“.
Според вестника американските военни предлагат създаването на „маломощни“ ядрени бойни глави за морските ракети „Трайдънт 2“, но тези планове се посрещат скептично в Конгреса. В материала си изданието обяснява защо създаването на тези бойни глави се оправдава със задачата за сдържане на Русия и защо наличните крилати ракети и ядрени авиобомби не устройват Пентагона.
Ядрените бойни глави с малка мощност трябва да влязат на въоръжение, за да балансират ядрената стратегия, която американците приписват на Москва. Тя се свежда до ранно и ограничено използване на оперативно-тактически ядрени въоръжения с невисока мощност с цел да бъде заставен противника да отстъпи.
Проблемът на такъв тип „сдържане“ е че изстрелването на ракета „Трайдънт“ би била тревога на високо ниво. Такова събитие се фиксира от системата за предупреждение за ракетни нападения и задейства системата за бойно управление на стратегическите ядрени системи. Не е възможно да се различи какъв вид бойна глава има ракетата „Трайдънт“. Това означава, че подобен сценарий би могъл да прерасне в пълномащабна тотална ядрена война. По този начин тази система не решава задачата за ядрено сдържане на регионално ниво.
Според вестника истинската причина за развитието на тази програма, е че „Русия притежава минимум 11 системи за приложение на маломощно ядрено оръжие, а ние само една – самолети“, казва началникът на стратегическото командване на САЩ генерал Джон Хайтън.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Игор Додон: Молдова остава надежден партньор на Русия

Игор Додон: Молдова остава надежден партньор на Русия

20 Март 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Президентът на Молдова Игор Додон съобщи, че на среща с посланика на Русия Фарит Мухаметшин го е уверил, че Кишинев остава надежден партньор на Москва във всички области на сътрудничеството, предава РИА Новости.
„Русия е гарант за осигуряването на мира в различните части на света, а Молдова е и остава надежден партньор на Русия във всички области на сътрудничеството: икономическата, политическата и социалната, независимо от действията на някои политици в Кишинев. Уверих, че Русия както и преди остава стратегически партньор на нашата страна“, пише в официално съобщение от пресслужбата на молдавското президентство.
Предадени са и официални поздравления във връзка с победата на Владимир Путин на президентските избори в Русия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Brussels Times: Външният министър на Белгия призова Русия да си сътрудничи по „Случая Скрипал“

Brussels Times: Външният министър на Белгия призова Русия да си сътрудничи по „Случая Скрипал“

20 Март 2018 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Белгийският външен министър Дидие Рейндерс призова ЕС да упражни натиск спрямо Русия, за да може тя да играе активна роля в разследването на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Южна Англия, пише Brussels Times.
„Трябва да демонстрираме солидарност с Великобритания, експертите от Организацията за забрана на химическото оръжие вече са там, за да изследват пробите на нервопоралитичния газ“, заяви Рейндерс. На свой ред неговият германски колега Хайко Маас заяви, че европейските трябва да водят диалог с руския президент Владимир Путин.
„Истина е, че Русия остава труден партньор, но тя има необходимата роля при разрешаването на големите международни конфликти“, уточни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин очерта основните задачи за четвъртия си президентски мандат

ТАСС: Владимир Путин очерта основните задачи за четвъртия си президентски мандат

20 Март 2018 | 06:57 | Агенция "Фокус"
Москва. В първия ден след президентските избори в Руската федерация държавният глава Владимир Путин, който спечели вота, не само прие поздравите за победата, но и очерта основните задачи на четвъртия си мандат, предава ТАСС.
Защитата на националния интерес, развитието на икономиката и обединяването на усилията са приоритетите, които Путин изтъкна за управлението си на Русия през следващите шест години.
По отношение на международните отношения, Путин увери, че „ние, от своя страна, ще направим всичко, за да разрешим всички спорни ситуации с нашите партньори чрез политически и дипломатически средства. Разбира се, това се подразбира, ние винаги сме изхождали и ще изхождаме от това, че ще се борим за защитата на нашите национални интереси“, увери лидерът на Кремъл.
Путин бе категоричен, че "ще сме длъжни да отделим и ще отделим необходимото внимание за по-нататъшното засилване на отбранителните способности на страната". При това държавният глава на Руската федерация увери, че Москва не се стреми към разпалване на нова надпревара във въоръжаването.
Що се отнася до вътрешната политика, Путин подчерта, че „основното, с което ще се занимаваме, е преди всичко осигуряването на темповете на ръст на икономиката на Руската федерация, придаването й на иновативен характер, развитие в областта на здравеопазването, образованието, промишленото производство, както вече казах – инфраструктурата и други направления, важни за това страната да върви напред и да повишава стандарта на живот на гражданите“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Британската полиция конфискува превозно средство във връзка с разследването на отравянето на Сергей Скрипал

The Guardian: Британската полиция конфискува превозно средство във връзка с разследването на отравянето на Сергей Скрипал

20 Март 2018 | 04:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Детективите, които разследват нападението с нервно-паралитичен агент срещу бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал са насочили вниманието си към превозното средство, с което дъщеря му Юлия е транспортирана до Салсбъри в деня преди отравянето, съобщава британският вестник The Guardian.
Съгласно разпространената информация, недалеч от Солзбъри полицията е конфискувала камион, който се предполага, че е собственост на близък приятел на Скрипал. Твърди се, че именно с него 33-годишната Юлия е била взета от летище „Хийтроу“ в Лондон, където е пристигнала от Москва на 3 март, 24 часа преди тя и баща й да бъдат настанени в болница в критично състояние заради отравяне с „Новичок“. Юлия се счита, че е била събрана от приятеля си Рос Касиди от летище Хийтроу, след като отлетя от Москва в събота, 3 март, 24 часа преди тя и баща й да бъдат взети критично болни в Салсбъри.
Разследването на случая навлезе в нов етар, след като екип експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (OЗХО) пристигна във Великобритания, за да започне независимо разследване на нападението. Очаква да експертите да посетят места, свързани с разследването и лабораторията за научна и технологична отбрана в Портън Даун, близо до Солзбъри, където се анализират материали, свързани с атаката.
В изявление от „Скотланд Ярд“ бе пояснено, че разследването ще продължи няколко месеца, тъй като около 250 детективи за борба с тероризма продължават да анализират наличните доказателства „денонощно".

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Русия разпространява купчина лъжи, за да прикрие ролята си в отравянето на Сергей Скрипал

Борис Джонсън: Русия разпространява купчина лъжи, за да прикрие ролята си в отравянето на Сергей Скрипал

20 Март 2018 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Администрацията на руския президент Владимир Путин разпространява „купчина лъжи“, за да прикрие ролята на Москва в отравянето на бившия офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал. Това заяви министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън, след като проведе разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, отбелязва вестник The Independent.
Борис Джонсън приветства „силата и решителността" на британските съюзници, които демонстрираха подкрепа за Лондон след инцидента с отравянето с нервно-паралитичния газ „Новичок“ в Солзбъри. Съгласно думите му, опитът за убийство на Скрипал „не е изолиран случай, а най-новият модел за безразсъдно поведение на руската държава“.
Противно на твърденията на Русия, първият дипломат на Лондон увери, че Обединеното кралство действа „в съответствие с Конвенцията за забрана на химически оръжия".
„Междувременно отричанията на Русия стават все по-абсурдни. В един момент те казват, че никога не са произвеждали „Новичок“, после твърдят, че са го произвели, но всички негови запаси са били унищожени. Тогава отново казват, че са направили „Новичок“, всички запаси са били унищожени, но някои от тях загадъчно са попаднали в Швеция, в Чешката република или в Словакия, или в САЩ, или дори в Обединеното кралство. Мисля, че това, което хората могат да видят, е, че това е класическа руска стратегия, която се опитва да прикрие иглата на истината в купа сено на лъжи и омагьосване", категоричен бе Джонсън.
Според британския външен министър 12 години след убийството на Александър Литвиненко в Лондон руснаците „вече не могат да заблудят никого" и че много страни от НАТО са били засегнати от „злонамерено или разрушително руско поведение".
Путин отхвърли твърденията за руска намеса в атаката срещу Скрипал като „глупост", припомнят от редакцията.
В понеделник във Великобритания пристигнаха учени от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХТ), които започнаха тестове на веществото, използвано за отравяне на Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Изгонените от Великобритания руски дипломати се завръщат в родината си

„Известия“: Изгонените от Великобритания руски дипломати се завръщат в родината си

20 Март 2018 | 02:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Руските дипломати, изгонени от британските власти след отравянето на бившия офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, ще се завърнат в родината си във вторник, съобщава вестник „Известия“.
Дипломатите – общо 23-ма, и техните семейства ще бъдат транспортирани в Москва със специален полет на националния авиопревозвач на Русия - „Аерофлот“. Самолетът за тях ще кацне в британската столица в сутрешните часове на вторник и още в същия ден ще излети обратно за Москва.
„Те ще си отидат на 20-ти март. Общо с членовете на семейството става въпрос за около 80 души“, поясни по-рано дипломатическият представител на Руската федерация в Лондон Александър Яковенко.
Причина за изгонването на руските дипломати стана скандалът около отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в Солзбъри по-рано този месец. Двамата попаднаха под въздействието на нервно-паралитичен газ тип „Новичок“ и все още състоянието им е критично.
След инцидента Лондон обвини Москва за случилото се. Британският външен министър Борис Джонсън намекна за бойкот на Мондиал 2018, домакин на който е Русия, а премиерът Тереза Мей обяви изгонването на дипломатите, замразяването на контактите на високо ниво и отмяната на визитата на първия дипломат на Москва Сергей Лавров. В отговор от Министерството на външните работи на Руската федерация обяви 23 британски дипломати за персона нон грата и оттегли съгласието си за откриването на Генерално консулство на Великобритания в Санкт Петербург.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Генералният секретар на НАТО  призова Русия да разсекрети програмата „Новичок“ пред ОЗХО

„Коммерсант“: Генералният секретар на НАТО призова Русия да разсекрети програмата „Новичок“ пред ОЗХО

20 Март 2018 | 01:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО призова Русия към пълно разсекретяване на програмата „Новичок“ пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата му с министъра на вътрешните работи на Великобритания Борис Джонсън, съобщава руският вестник „Коммерсант“.
Столтенберг напомни също, че отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал е атака на територията на една от страните в НАТО. Алиансът осъжда подобни действия и предлага на Великобритания своята помощ в разследването, подчерта норвежкият политик.
Генералният секретар на НАТО добави, че отравянето в Солсбъри попада сред други „груби действия“ на Русия, включително опити да дестабилизира Източна Украйна, вмешателство в демократичните процедури на Запада и кибератаки. В тази връзка Столтенберг обеща, че Русия няма да й се отдаде да „разцепи“ Алианса.
Сергей Скрипал и неговата дъщеря бяха отровени в град Солсбъри на 4 март. По версиите на Лондон за покушението е използван нервно- паралитичния газ „Новичок“, разработен в Русия. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей обвини Москва за отравянето на 66-годишния бивш офицер от ГРУ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият дом: САЩ не са изненадани след резултатите от президентския вот в Русия

Белият дом: САЩ не са изненадани след резултатите от президентския вот в Русия

19 Март 2018 | 21:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Администрацията на САЩ не е изненадана след резултатите от президентските избори в Русия, това заяви прессекретарят на Белия Дом Хоугън Гидли, предава ТАСС.
„Не сме изненадани от резултатите от изборите“, заяви говорителят като отговор на въпрос на репортери, съпровождащи американския президент Доналд Тръм, който пътува към Манчестър, щата Ню Хемпшир.
„Ние ще работим за подобряване на отношенията с Русия и ще накара Русия да плати висока цена, ако застрашава интересите ни“, добави Гидли, като подчерта, че въпреки това се разглеждат възможности за съвместна дейност, но съобразена с интересите на САЩ. Според думите на говорителя, телефонен разговор между Тръмп и Путин, който да засегне резултатите от изборите, не се планира.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Отношенията между Русия и Запада са в критична точка, близо сме до гореща война, която може да сложи край на цивилизацията

Проф. Михаил Константинов: Отношенията между Русия и Запада са в критична точка, близо сме до гореща война, която може да сложи край на цивилизацията

19 Март 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
София. Отношенията между Русия и Запада са в критична точка, близо сме до гореща война, която може да сложи край на цивилизацията, предупреди в интервю за Радио „Фокус“ политическият анализатор проф. Михаил Константинов. „Руснаците се чувстват в състояние на война. Русия има перфектна военна техника и спокойно се мери със САЩ и Китай в тази област, но по отношение на гражданската индустрия и цели нещата не са блестящи. Отношенията между нея и Запада са може би в най-лошата си точка, която помня от разгара на Студената война. Много са причините за това. Факт е, че сме близо до гореща война особено в Сирия, където може да се сблъскат пряко руски и американски военни. Трябва да се направи опит да се излезе от тази ситуация, защото това е реална опасност. На карта е поставено оцеляването на цивилизацията. Един военен сблъсък би могъл да бъде край“, каза проф. Михаил Константинов. Той каза още, че се нуждаем от единство, понеже сме стигнали до вратата на ада и дори леко сме я открехнали. Константинов добави, че в момента лидерството на Европа е на ниско ниво. Според професора руското ръководство трябва да започне с подготовка за смяна на властта, но и Европа трябва да бъде управлявана от ново поколение политици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО призова Русия да разкрие програмата, разработила „Новичок“ пред Организацията за забрана на химическите оръжия

ТАСС: НАТО призова Русия да разкрие програмата, разработила „Новичок“ пред Организацията за забрана на химическите оръжия

19 Март 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. НАТО призова Русия да разкрие напълно програмата за създаването на нервнопаралитичното вещество, под въздействието на което попадна бившият агент на ГРУ Сергей Скрипал и което бе определено от Великобритания като „Новичок“, предава TAСС. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в рамките на среща с британския външен министър Борис Джонсън.
„НАТО призовава Русия да разкрие всички детайли пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) относно своята програма „Новичок“, каза норвежкият политик, като приветства готовността на Лондон да си сътрудничи по случая с отравянето на Скрипал с международната организация.
По-рано в понеделник Джонсън съобщи, че специалисти от ОЗХО ще пристигна във Великобритания за да вземат проби от веществото, с което бе отровен Скрипал в началото на месеца.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Владимир Путин призова останалите кандидати за руски президент към диалог

РИА Новости: Владимир Путин призова останалите кандидати за руски президент към диалог

19 Март 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Москва. Ден след като спечели президентския вот в Русия, Владимир Путин призова останалите кандидати, взели участие в изборите, към диалог, предава РИА Новости. Според преизбрания държавен глава е от изключително важно значение всички политически партии и организации да обединят усилията си с цел „поставяне на положителни цели“ и преодоляване на трудностите, които стоят пред Русия.
„Може да има трудни решения, може да има и решения, за които да е нужно допълнително обяснение и аз бих искал ние винаги да бъдем водени от дългосрочните интереси на Русия и руския народ, а на втори план да останат груповите и партийните предпочитания“, заяви Путин, като подчерта, че това няма да е лесно, но изрази надеждата за открит и честен диалог, „насочен към дългосрочните национални интереси“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Швеция ще призове руския посланик във вторник

Reuters: Швеция ще призове руския посланик във вторник

19 Март 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Стокхолм. Шведското външно министерство обяви, че смята да призове руския посланик във вторник, 20 март, във връзка с мнението на Москва, че Швеция може да бъде източникът на химическото вещество, с което бе отровен Сергей Скрипал, предава Reuters.
Агенцията припомня, че говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви в събота, че през 90-те години много съветски учени бягат в западните страни, като според нея те са взели със себе си своите разследвания, които след това са развити в западните страни, основно в САЩ, Великобритания, Словакия и Швеция“. „Именно в този момент се появява удивителното название „Новичок“, така засягащо слуха и съвпадащо с идеята за възприемане за руско всичко, свързано с Русия“, каза още говорителят, цитирана от ТАСС.
Шведският външен министър Маргот Валстрьом определи думите на Захарова като „неприемливи“. Говорител на външното ведомство в Стокхолм разкри в понеделник, че „руският посланик ще бъде призован във външното министерство утре (20 март – бел. пр.) във връзка с руското твърдение, че Швеция може да бъде източник на нервнопаралитичното вещество, използвано при опита за убийство в Солзбъри“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев поздрави Владимир Путин по повод преизбирането му за президент на Руската федерация

Президентът Румен Радев поздрави Владимир Путин по повод преизбирането му за президент на Руската федерация

19 Март 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. Българският държавен глава Румен Радев изпрати поздравителен адрес до руския си колега Владимир Путин по повод спечелената от него победа на провелите се избори за президент на Руската федерация. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Надявам се заедно да работим за разгръщането на съществуващия потенциал на двустранно взаимноизгодно сътрудничество в различни области, в интерес и за благото на нашите два народа“, се казва в писмото на българския държавен глава. В поздравителния си адрес до своя руски колега президентът Румен Радев отбелязва и вековната историческа и културна близост между българския и руския народ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Еманюел Макрон призова властите в Русия да внесат яснота по случая със Сергей Скрипал

ТАСС: Еманюел Макрон призова властите в Русия да внесат яснота по случая със Сергей Скрипал

19 Март 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Москва/Париж. Властите в Русия са длъжни да внесат яснота около обвиненията, че Москва е замесена в инцидента с отравянето на бившия агент на ГРУ Сергей Скрипал, това е заявил френският президент Еманюел Макрон в понеделник в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, предава ТАСС. Според разпространено от Елисейския дворец съобщение, Макрон е „призова руските власти да хвърлят светлина върху отговорностите за неприемливата атака в Солзбъри и да си възвърнат контрола върху всяка програма, която не е била представена пред Организацията за забрана на химическите оръжия“. Френският президент освен това е разкрил, че са „предприети действия за защитата на френските граждани“, но в разпространената информация не е предоставено пояснение.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон пожела на Владимир Путин „успех в модернизирането на Русия“

AFP: Еманюел Макрон пожела на Владимир Путин „успех в модернизирането на Русия“

19 Март 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон пожела на руския си колега Владимир Путин по случай преизбирането му успех при „модернизирането на Русия“, съобщава AFP.
Съгласно разпространена от Елисейския дворец информация, двамата са провели телефонен разговор, в рамките на който Макрон е изразил загриженост относно конфликта в Сирия и случая с отравянето на бившия агент на ГРУ Сергей Скрипал. В съобщение след края на разговора между двамата се казва, че френския президент е пожелал на Путин „успех за политическото, демократическото, икономическото и социалното модернизиране на Русия“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ОССЕ отбеляза липсата на „реална конкуренция“ на президентските избори в Русия

AFP: ОССЕ отбеляза липсата на „реална конкуренция“ на президентските избори в Русия

19 Март 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентските избори в Русия са били помрачени от липсата на реална конкуренция, независимо от това, че, като цяло, вотът е бил организиран добре, заявиха от Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа (ОССЕ) в понеделник, предава AFP.
„Ограниченията над фундаменталните свободи на събрания, асоцииране и изразяване... ограничиха полето за политическа изява и доведоха до липса на реална конкуренция“, се казва в доклад на ОССЕ, където се добавя още, че руската ЦИК е организирала процеса „открито и ефективно“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

REGNUM: Сръбското село Путиново отпразнува резултатите от президентските избори в Русия

REGNUM: Сръбското село Путиново отпразнува резултатите от президентските избори в Русия

19 Март 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Путиново. Сръбското село Путиново отпразнува победата на Владимир Путин на президентските избори в Русия на 18 март, предава руската агенция REGNUM.
Жителите на селцето, съобщава руското издание „Известия“, са следили хода на руските избори в неголямо ресторантче. В продължение на три столетия селото се е казвало Хаджинци, но през 2012 година жителите му го преименуват в чест на руския президент.
Най-добрите резбари в селото са се трудили цяла седмица над новата табелка на Путиново, изготвена от масивна дъбова дъска. „Известия“ добавя, че путиновците не са се спрели само с промяната на името на населеното място. В чест на руския лидер, местните лозари приготвят сливова ракия под названието „Путиновка“.
Съобщава се още, че през 2018 година, местното кафе е получило названието „Кафе Крим“. Именно по този начин жителите на селото са решили да увековечат четвъртата годишнина от деня на възвръщането на Крим в състава на Русия. Въпросът за принадлежността на полуострова е близък на жителите на Путиново, тъй като селото се намира на няколко километра от границата с откъснатото от Сърбия Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Полша може да изгони руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по случая Скрипал

РИА Новости: Полша може да изгони руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по случая Скрипал

19 Март 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Варшава. Полските власти обсъждат възможността да изгонят руски дипломати от страната в знак на солидарност с Великобритания във връзка с отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал. Това съобщи полското издание Gazeta Prawna, като се позовава на неназовани източници от правителството във Варшава, предава РИА Новости.
Според информацията на вестника, Полша иска да въведе санкции и срещу руски компании и чиновници. Отбелязва се, че дискусиите по този въпрос за започнали още миналата седмица, но решението е било отложено за след президентските избори в Русия.
Източниците на Gazeta Prawna са съобщили, че полското правителство смята за най-добро решение съвместните действия против Кремъл на ниво Европейски съюз. Но ако европейските власти не успеят да стигнат до общо решение, Варшава ще въведе собствени ограничителни мерки.
По-рано заместник-министърът на външните работи на Полша Конрад Шимански заяви, че Полша ще се опита да убеди Германия да се откаже от строителството на газопровода „Северен поток 2“ на фона на „делото Скрипал“. Според неговите думи, този инцидент дава повод за размисъл, дали „Русия е партньор, който заслужава доверие“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

REGNUM: „Алтернатива за Германия“ поздрави Владимир Путин за победата на президентските избори

REGNUM: „Алтернатива за Германия“ поздрави Владимир Путин за победата на президентските избори

19 Март 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Берлин.Ръководството на германската консервативна партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) поздрави Владимир Путин за преизбирането му като президент на Русия. Това се казва в публикувано на 19 март съвместно изявление на съпредседателите на партията, предава руската агенция REGNUM.
Съгласно текста на заявлението, немските политици от „АзГ“ призовават да се започне руско-германски диалог на равни начала.
„Поздравяваме Владимир Путин с преизбирането му на президентския пост, желаем му успех и политическо усърдие в течение на следващия президентски мандат“, се казва в поздравлението на съпредседателите на партията Александър Гауланд и Йорг Мойтен.
Освен това, политиците съобщиха, че подкрепят връщането на руско-германските отношения в конструктивно русло и се обявиха твърдо срещу антируските санкции, които, според тях, нанасят вреди и на двете страни.
REGNUM отбелязва, че заявлението на „АзГ“ е било публикувано след обращението към Владимир Путин от страна на управляващия Съюз (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел, в което Русия се призовава да прекрати „нарушенията на международното право“ и успоредно с това да се движи към подобряване на отношенията със Запада.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Отричанията на Русия за участие в отравянето на Сергей Скрипал са все по-абсурдни

Борис Джонсън: Отричанията на Русия за участие в отравянето на Сергей Скрипал са все по-абсурдни

19 Март 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън заяви в понеделник, че отричанията на Русия за участие в отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри са „все по-абсурдни“, предава Reuters.
Джонсън, който запозна колегите си от 27-те страни-членки на Европейския съюз с последните развития около случая в понеделник в Брюксел, получи отново подкрепата на Съюза, но дипломатите все пак заявиха, че моментът за налагане на нови санкции срещу Русия не е назрял.
„Отричанията на Русия са все по-абсурдни“, заяви Джонсън пред репортерите при пристигането си на ежемесечната среща на външните министри от Съюза. „Това е класическа руска стратегия... Вече не могат да заблудят никой“, увери британския дипломат.
„Почти не остана страна в ЕС, която през последните години да не е била засегната от зловредното и разрушително поведение на Русия“, констатира той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

REGNUM: Депутати от украинския парламент предложиха да се признаят за нелегитимни изборите за президент на Русия

REGNUM: Депутати от украинския парламент предложиха да се признаят за нелегитимни изборите за президент на Русия

19 Март 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Киев. Депутатите в украинския парламент регистрираха проектопостановление да се признаят проведените на 18 март президентски избори в Русия за нелегитимни. Това се казва в съобщение, публикувано на официалния сайт на Върховната рада, предава руската информационна агенция REGNUM.
Документът е регистриран под названието „Проектопостановление за заявление на Върховната рада по повод непризнаването от Украйна на легитимността на президентските избори в Русия, техните резултати, правови последствия и съответно, актовете на нелегитимно избраните на тази длъжност лица“.
Авторите на документа са членове на фракцията „Народен фронт“ Максим Бурбак и Георгий Логвинский. Официалният текст на проекта все още не е публикуван.
В неделя украинските власти блокираха провеждането на изборите в руските консулства. Гражданите на Русия, които живеят на територията на Украйна временно или постоянно не можаха да подадат гласовете си в консулските служби в Киев, Харков, Одеса и Лвов.
Сградите на дипломатическите мисии бяха блокирани от полицията и Националната гвардия на Украйна, по разпореждане на вътрешния министър Арсен Аваков, като в тях можеха да влизат само дипломати. Освен това, припомня REGNUM, президентът на Украйна Петро Порошенко вече обяви изборите в Крим за нелегитимни, на основание, че са фалшифицирани.
Според официалните данни на руската ЦИК, избирателната активност в Крим е била около 71%, като за Владимир Путин са гласували 92,15% от избирателите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел ще поздрави Владимир Путин и ще обсъди с него „предизвикателствата“ в отношенията между Москва и Берлин

AFP: Ангела Меркел ще поздрави Владимир Путин и ще обсъди с него „предизвикателствата“ в отношенията между Москва и Берлин

19 Март 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел ще поздрави руския президент Владимир Путин за преизбирането му на поста, в послание, в което ще бъдат засегнати също „предизвикателствата“ в отношенията между Москва и Берлин, предава AFP, като се позовава на думите, изказани от говорителя на германския лидер Щефан Зайберт.
„Не мога да предвидя точното съдържание на поздравителното послание, но вярвам, че в него ще бъдат споменати също и предизвикателствата в отношенията между Русия и Германия“, заяви Зайберт.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Дмитрий Песков сподели какви са „впечатляващите планове“ на Владимир Путин за развитието на Русия

РИА Новости: Дмитрий Песков сподели какви са „впечатляващите планове“ на Владимир Путин за развитието на Русия

19 Март 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Владимир Путин има ясна визия за бъдещото развитие на Русия, заяви пред журналистите прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.
„Президентът има много строен, разбираем, последователен и впечатляващ план за развитието на страната, за който говори в своето послание пред Федералното събрание“, отбеляза Песков.
„Разбира се, наличието на такъв план демонстрира пълната концентрация на президента върху вътрешноруските работи и върху това, Русия да се развива на основата на наличния потенциал, на основата на новите предстоящите нови възможности и които е възможно, от гледна точка на президента, да се открият“, добави говорителят на руския президент.
Песков подчерта, че президентските избори са доказали, че руското общество е максимално консолидирано. „И то не е консолидирано на фона на нечии нападки, а по-скоро около плановете за бъдещото развитие на страната и резултатите от изборите го демонстрираха максимално красноречиво“, отбеляза още той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Германия: Русия ще продължи да е труден партньор за Европа

Външният министър на Германия: Русия ще продължи да е труден партньор за Европа

19 Март 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Русия ще продължи да е труден партньор, заяви новият министър на външните работи на Германия Хайко Маас, в реакция за преизбирането на Владимир Путин за президент на Русия на изборите в неделя, чиято честност бе поставена под въпрос от германския политик, предава Reuters.
Според думите на Маас, Европейският съюз трябва да продължи диалога с Кремъл въпреки множеството проблеми. „Резултатът от изборите в Русия не е изненадващ, имайки предвид обстоятелствата около изборите. Не можем да говорим за честна политическа борба във всички отношения, както ние я разбираме“, заяви той пред репортерите при пристигането си на срещата на външните министри от страните-членки на ЕС в Брюксел.
„Русия ще продължи да бъде труден партньор. Но Русия също ще бъде нужна за разрешаването на големите международни конфликти, така че ние искаме да продължим диалога“, заключи Маас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Основните руски издания за триумфа на Владимир Путин (ОБЗОР)

Основните руски издания за триумфа на Владимир Путин (ОБЗОР)

19 Март 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Действащият президент на Русия Владимир Путин спечели изборите за държавен глава в страната, след като получи 76,65% от гласовете на избирателите в неделя, както сочат данните руската Централна избирателна комисия след обработката на 99% от протоколите. Общо за Путин са гласували около 55,5 милиона души. Втори остана кандидатът на Комунистическата партия на Руската Федерация (КПРФ) Павел Грудинин при първото си явяване на президентски избори, след като лидерът на комунистическата партия Генадий Зюганов се отказа от тази привилегия в негова полза – 11,82% и 8,54 милиона гласа. Трети остана прочутият лидер на Либерално-демократическата партия на Руската Федерация (ЛДПР) с 5,68% от гласовете на избирателите – 4,104 милиона гласа. Най-добре представилият се кандидат на руските либерали е Ксения Собчак, за която гласуваха 1,197 милиона души, или 1,66% от гласовете.
На изборите в неделя са взели участие 67% от имащите право на глас 107 милиона руски граждани, което означава, че Владимир Путин е получил подкрепата на повече от 50% от хората, които разполагат с активни избирателни права.

Агенция „Фокус“ привежда реакциите за триумфа на Путин на някои от основните руски издания, които вече публикуваха такива на електронните си страници.
„Взгляд“: Триумфалната победа на Путин дава началото на мощен скок напред за Русия
Президентските избори завършиха с очакван и заедно с това уникален резултат. По всичко изглежда, че Владимир Путин подобри собствените си рекорди, получавайки най-високия си резултат от общо 4-те кампании, които спечели. Втората изненада стана високата избирателна активност, като трябва да се отбележи, че младото поколение – това, което си спомня само нещата от путинските времена – излезе да гласува.
В заключение изданието пише: Новият мандат на Путин ще бъде период на промени, чийто мащаб ще надхвърли всичко направено от него в миналото.
„Комсомолская правда“: Абсолютна победа за Путин и пълен нокаут за противниците му
Кошмарът на западните „партньори“ стана реалност. Путин не само бе избран за президент с мнозинство от участвалите в гласуването, но и с мнозинство от всички избиратели
„Московский комсомолец“: След изборите Путин подаде странен сигнал на Медведев
Резултатите от президентските избори преминаха очакванията дори на обкръжението на Путин (той спечели малко над 76%). За това може да се съди от случващото се в предизборния щаб на президента. В 11 часа вечерта в неделя там отиде самият ВВП. Всички забелязаха, че той не бе съпроводен от премиера на Русия Дмитрий Медведев, а самият Путин фактически не отговори на въпроса, дали министър-председателят ще запази поста си при „свежеизбрания“ президент.
„Правда.ру“: Русия не трябва да сравнява своите избори със западните
Равнището на доверие към президента не се определя само от изборите и затова да се говори, че резултатите от неделните избори ще развържат ръцете на държавния глава за многочислени реформи не би било съвсем правилно. Ако се провали в тях, не би го спасил и резултат от 90% на изборите.
„Независимая газета“: Външнополитическият фактор гарантира висока активност
Президентските избори през 2018 година напомниха за ентусиазма от съветските времена.
„Известия“: Чакат ни успехи
Владимир Путин благодари на руснаците за подкрепата и обеща, че Русия я чакат успехи
„Росийская газета“: Дойдоха и избраха
Изборите се проведоха. За президент е избран Владимир Путин. Русия избра за седми път президент на страната и според данните на ЦИК, настоящият президент не просто води с огромна преднина пред другите кандидати, но и надмина с много резултата си от предишната кампания.
„Ведомости“: Кого победи Владимир Путин
Отсъствието на реална конкуренция превърна изборите за президент на Русия в референдум за подкрепа на Владимир Путин. Отсъствието на смисъл води и до подмяна на целите: На 18 март 2018 година лидерът не трябваше да победи своите конкуренти в избирателните списъци, а самият себе си в предходните си политически редакции.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кънчо Стойчев, социолог: Четвъртият мандат на Владимир Путин ще бъде белязан от нарастваща роля на Русия във външен план и опит за икономическо реформиране във вътрешен

Кънчо Стойчев, социолог: Четвъртият мандат на Владимир Путин ще бъде белязан от нарастваща роля на Русия във външен план и опит за икономическо реформиране във вътрешен

19 Март 2018 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. Четвъртият мандат на Владимир Путин ще бъде белязан от нарастваща роля на Русия във външен план и опит за икономическо реформиране във вътрешен. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев по повод вчерашните президентски избори в Руската федерация. По думите му Путин се явява в масовото съзнание като възстановител на загубените позиции след разпадането на Съветския съюз и издигане авторитета на Русия. Според социолога това неименуемо повлича след себе си конфликти и омраза. Той и уточни, че външните процеси, поради естеството на руската система, почти не оказват влияние на вътрешнодържавните процеси.
„Очаквам много сериозен опит за икономическо реформиране – не казвам дали ще бъде успешен или не. Тъй като е наивно да си мислим, че Путин не знае, че Русия функционира недостатъчно ефективно. Последиците от избирането с такава легитимност могат да бъдат по линия на осъзнаване на необходимостта от собственото си обединение. Защото в лицето на Русия ние ще имаме един изключително сериозен, цивилизован и възпитан конкурент. Човек трябва да уважава конкурентите, но трябва да намира начини и да им противостои. От друга страна, имаме проблематиката, която е свързана със Сирия и Турция, а ние сме пресечна и между Русия и Европа, и между Турция и Европа“, заяви Кънчо Стойчев и коментира още, че трябва да погледнем към "евроатлантическия ни двор", където възникнаха нови противоречия, а към тях се наслагва и руската укрепена и засилена претенция за влияние в света. Той уточни, че собствените ни проблеми, обаче, не трябва да се смесват с руските претенции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Владимир Путин спечели 92 процента от гласовете в Крим

РИА Новости: Владимир Путин спечели 92 процента от гласовете в Крим

19 Март 2018 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Президентът на Русия Владимир Путин е получил 92,16% от гласовете на избирателите в руския автономен регион Крим и 90,45% в отделния регион Севастопол, сочат първите данни от ЦИК, цитирани от РИА Новости.
Колкото до другите кандидати, Сергей Бабурин печели 0,2%, Павел Грудинин - 2,27%, Владимир Жириновски - 1,87% и т.н. Избирателната активност на полуострова към 18:00 в неделя е била 63,9%, съобщава местната изборна комисия.
Това са първите руски избори, на които участват жителите на региона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Молдова: Силна Русия е нужна не само на руснаците, тя е символ на надежда за всички народи

Президентът на Молдова: Силна Русия е нужна не само на руснаците, тя е символ на надежда за всички народи

19 Март 2018 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Президентът на Молдова Игор Додон поздрави руския президент Владимир Путин за победата на изборите и заяви, че силна Русия е нужна не само на руснаците, предава РИА Новости.
„Като президент на независима Република Молдова, искам да кажа с цялата отговорност: силна Русия е нужна не само на руснаците. Днес Русия, начело с Владимир Путин, се е превърнала в символ на надеждата за всички народи, които искат стабилност във всички региони по света, суверенна вътрешна и външна политика и традиционни ценности“, се казва в поздравлението на Додон, публикувано във „Фейсбук“.
Според думите на молдовския държавен глава, Путин се е доказал като голям приятел на Молдова. С неговото непосредствено участие и поддръжка са били подписани важни споразумение между двете страни – за откриването на руския пазар за молдовските стоки, за миграционната амнистия за десетки хиляди работещи в Русия трудови мигранти от Молдова.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Александър Лукашенко поздрави Владимир Путин за победата на президентските избори в Русия

ТАСС: Александър Лукашенко поздрави Владимир Путин за победата на президентските избори в Русия

19 Март 2018 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Минск. Президентът на Беларус Александър Лукашенко поздрави Владимир Путин за убедителната победа на президентските избори в Русия и изрази увереност за по-нататъшното разширяване на стратегическото партньорство между двете страни, предава ТАСС.
„Този резултат свидетелства за високото доверие и поддръжка на гражданите на Русия към поетия курс на устойчиво социално-икономическо развитие на страната, укрепването на нейния авторитет на международната арена. Уверен съм, че историческите връзки на дружба и взаимно разбиране на нашите народи ще станат залог за по-нататъшното разширение на беларуско-руското стратегическо партньорство“, пише в поздравлението.
Лукашенко изрази надежда Путин да посети Беларус.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първи пожелания и коментари след победата на Владимир Путин на президентските избори в Русия (ОБЗОР)

Първи пожелания и коментари след победата на Владимир Путин на президентските избори в Русия (ОБЗОР)

19 Март 2018 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Редица световни лидери честитиха убедителната победа на Владимир Путин на президентските избори, провели се на 18 декември в Русия.

Сръбският президент Александър Вучич бе първият чуждестранен лидер, поздравил Путин за преизбирането му. „Приемете искрените поздравления за новото ви избиране за президента на Русия и най-добрите пожелания и нататък решително да водите вашата страна по ясно определения път на прогреса, за благото на всичките ѝ граждани. Уверен съм, че със своя талант на лидер и при ясно разбиране и твърда воля, отговорност и привързаност към делото, вие ще продължите да постигате успехи при решението на всички най-важни за Русия въпроси“, пише в поздравителното съобщение на Вучич.
Според него Сърбия „е искрен приятел и надежден партньор на Русия“. Той благодари лично на Путин за приноса в руско-сръбските отношения. „Благодарен съм ви за приноса при укрепването на традиционното и искрено приятелство на страните ни, а също така за защитата на държавните интереси на Сърбия, която се проявява чрез подкрепата в ООН, както и във всички останали международни организации, в които Сърбия защитава своята цялост, репутация и традиции на свобода“, пише в посланието.
Сръбският министър-председател Ана Брнабич също честити на Владимир Путин победата на президентските избори в Русия. Тя отбеляза убедителната победа на Путин и заяви, че резултатите говорят за широката поддържа за „всички сложни реформи“, които Путин е провел до момента или възнамерява да проведе.
„това показва, че вашите граждани виждат във вас истински лидер, готов да се сблъска лице с лице с всякакви предизвикателства“, смята Брнабич. Тя напомни за приятелските и сърдечни отношения, които свързват Русия и Сърбия.

Президентът на влизащата в състава на Босна и Херцеговина Република Сръбска Милорад Додик заяви, че е бил уверен в победата на Владимир Путин на президентските избори в Русия. „Очаквах победата на Путин, разбира се. Той е безспорен политически лидер на руския народ, а също, бих казал, безспорен политически лидер на целия свободен свята – на тези, които се стремят да се уважават един-друг, тези които не искат да си налагат нищо помежду си. Смятам, че той върна силата на Русия и удържа велика победа“, заяви Додик.

Председателят на Държавния съвет и на Съвета на министрите на Куба Раул Кастро изпрати топло поздравително послание на избрания президент на Русия Владимир Путин по случай убедителната му победа на изборите в неделя“, пише посланикът на островната държава в Русия Херардо Пенялвер Портал на профила си в социалната мрежа „Туитър“.

„Състоя се телефонен разговор между Нурсултан Назарбаев и Владимир Путин. По време на разговора президентът на Казахстан поздрави с победа на поредните избори за президент на Руската федерация“, съобщава пресслужбата на казахстанското президентство.

„Председателят на Китай Си Дзинпин изпрати поздравителна телеграма на Владимир Путин във връзка с преизбирането му за президент на Русия.

В послание, публикувано от министерството на връзките и информацията на Венецуела президентът Николас Мадуро от името на народа си поздравява Путин за победата на изборите, наричайки 18 март „исторически ден за славния руски народ“. Според него са проявени патриотизъм, висока гражданска отговорност и привързаност към демокрацията. Мадуро също така отбелязва, че стремежът на Путин към независимост и развитие служи като гаранция за света да постига политическо равновесие.

„Сърдечно ви поздравявам с убедителната победа на изборите за президент на Русия. Тази победа свидетелства за вашия висок политически авторитет и активната подкрепа на провеждания от вас Курс, целящ осигуряване на стабилност, законност и ред в страната, осъществяването на мащабни реформи, провеждането на дългосрочно социални програми, способстващи да се повиши благосъстоянието на народа“, пише в поздравителната телеграма на президента на Азербайджан Илхам Алиев .

Разбира се, преизбирането на Путин далеч не бе посрещнато положително от всички.

„Това, че Путин трябваше да се потруди здраво, за да увеличи избирателната активност, показва, че руският народ знае, че неговото твърдение, че е спечелил е измама“, заяви американският сенатор Джон Маккейн (Републиканска партия, Аризона), след като първоначалните данни показаха, че Путин е спечелил четвърти мандат като президент. „САЩ стоят до всички руснаци искащи свобода“, допълни сенаторът.

Президентът на Украйна Петро Порошенко коментира провелите се в Крим избори за президент на Русия. „Разбира се, ние наблюдаваме тези незаконни избори – избори за президент на Русия. Незаконни на територията на окупиран Крим“, пише в съобщение, публикувано на интернет страницата на украинския президент. Той заяви, че през последните няколко дни той е получил уверения от западните си партньори, че те няма да признаят резултатите от гласуването на полуострова. „Единственият президент, който ще се избира в Крим е този на Украйна. Не се съмнявам по този повод“, допълни Порошенко.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Азербайджан честити победата на Владимир Путин на президентските избори в Русия

ТАСС: Президентът на Азербайджан честити победата на Владимир Путин на президентските избори в Русия

19 Март 2018 | 05:54 | Агенция "Фокус"
Баку. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е поздравил руския си колега Владимир Путин за победата на изборите за държавен глава, провели се на 18 март, предава ТАСС.
„Сърдечно ви поздравявам с убедителната победа на изборите за президент на Русия. Тази победа свидетелства за вашия висок политически авторитет и активната подкрепа на провеждания от вас Курс, целящ осигуряване на стабилност, законност и ред в страната, осъществяването на мащабни реформи, провеждането на дългосрочно социални програми, способстващи да се повиши благосъстоянието на народа“, пише в поздравителната телеграма на президента на Азербайджан.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ксения Собчак заяви, че е събрала един милион гласове

РИА Новости: Ксения Собчак заяви, че е събрала един милион гласове

19 Март 2018 | 05:43 | Агенция "Фокус"
Москва. Кандидатът за президент на Русия Ксения Собчак заяви, че основният резултат от президентските избори е, че е получила подкрепата на един милион руски граждани, предава РИА Новости.
„Основният резултат от гласуването за нас и нашия екип е това, че получихме един милион гласове. Милион души подкрепиха нашите ценности. Това са прекрасни, неравнодушни граждани. Ако един милион души създадат с нас партия, ние ще променим Думата (руският парламент). Ако един милион души излязат на мирен митинг ще променим страната“, заяви Собчак.
Според данните на ЦИК на Русия тя е заела четвърто място на изборите, събирайки 1,17 млн. гласа или 1,64% от общия им брой.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Правителството на Япония иска да продължи сътрудничеството с Русия и при новия мандат на Путин

РИА Новости: Правителството на Япония иска да продължи сътрудничеството с Русия и при новия мандат на Путин

19 Март 2018 | 05:33 | Агенция "Фокус"
Токио. Правителството на Япония иска да продължи развитието на двустранните японско-руски отношения на фона на победата на Владимир Путин на президентските избори. Това бе съобщено от генералния секретар на японското правителство Йошихиде Суга, предава РИА Новости.
„Ние искаме и занапред да продължим с усилията по развитието на японско-руските отношения“, подчерта Суга, коментирайки президентските избори в Русия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Николас Мадуро поздрави Владимир Путин за победата на президентските избори в Русия

Regnum: Николас Мадуро поздрави Владимир Путин за победата на президентските избори в Русия

19 Март 2018 | 05:24 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро поздрави руския си колега Владимир Путин за преизбирането му на поста, предава Regnum.
В послание, публикувано от министерството на връзките и информацията на Венецуела Мадуро от името на народа си поздравява Путин за победата на изборите, наричайки 18 март „исторически ден за славния руски народ“. Според него са проявени патриотизъм, висока гражданска отговорност и привързаност към демокрацията.
Мадуро също така отбелязва, че стремежът на Путин към независимост и развитие служи като гаранция за света да постига политическо равновесие.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЦИК на Русия: При обработени 99% от протоколите след президентските избори в Русия Владимир Путин получава 76,65% от гласовете

ЦИК на Русия: При обработени 99% от протоколите след президентските избори в Русия Владимир Путин получава 76,65% от гласовете

19 Март 2018 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Москва. По данни на ЦИК на Русия действащият президент на Русия Владимир Путин е лидер на изборите за държавен глава, получавайки 76,65% от гласовете след обработването на 99% от протоколите на избирателните секции, предава ТАСС.
Кандидатът на КПРФ Павел Грудинин заема второ място с 11,82% от гласовете. На трето място е председателят на ЛДПР Владимир Жириновски с 5,68%.
За Владимир Путин са гласували повече от 55,4 млн. души. За Грудинин повече от 8,5 млн., а за Жириновски повече от 4,1 млн. души.
На четвърто място е издигнатата от „Гражданска инициатива“ Ксения Собчак с 1,66% от гласовете на избирателите. За нея гласа са си дали 1,2 млн. души.
След нея е Григорий Явлински от „Яблоко“ с 1,04% от гласовете. Останалите кандидати са получили по-малко от 1% от гласовете. Борис Титов от „Партията на ръста“ е получил 0,75% от гласовете, следван от Максим Сурайкин от „Комунисти на Русия“ и с 0,68% и Сергей Бабурин от „Руски общонароден съюз“ с 0,65% от гласовете.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Московский Комсомолец: Максим Сурайкин и Сергей Бабурин коментираха провала си на президентските избори

Московский Комсомолец: Максим Сурайкин и Сергей Бабурин коментираха провала си на президентските избори

19 Март 2018 | 04:34 | Агенция "Фокус"
Москва. Кандидатите за държавен глава на Русия Максим Сурайкин и Сергей Бабурин, заели съответно шесто и осмо място на президентските избори с по-малко от един процент от гласовете, дадоха коментар за неуспешните си резултати, пише Московский Комсомолец.
Сурайкин от „Комунисти на Русия“ обеща, че на следващите избори ще победи и най-накрая ще построи общество, което ще е балансирано по всички параметри. „Знаем как работи нашата избирателна система“, бяха многозначителните думи, с които той обясни своите слаби резултати.
На свой ред Сергей Бабурин от партия „Руски общонароден съюз“ заяви, че резултатите му са „чудесни“. Той не подложи под съмнение победата на действащия президент Владимир Путин и заяви, че за него работи дори и британският премиер Тереза Мей, която с антируската си кампания консолидира руското общество да гласува за настоящия си държавен глава. „Започва епоха на промени“, констатира той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Павел Грудинин спечели президентската надпревара в совхоза, на който е директор

„Коммерсант“: Павел Грудинин спечели президентската надпревара в совхоза, на който е директор

19 Март 2018 | 04:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Кандидатът за президент на Русия от КПРФ Павел Грудинин получи повече от 50% от гласовете на избирателите в селското поселение на „Совхоз Ленин“, на който той е директор, пише “Коммерсант“.
На избирателна секция №1305 Грудинин е подкрепен от 54,9% от избирателите. За действащия президент са гласували 38,5% .
В съседната секция №1306, където самият кандидат гласува, показателите са 66,5% а него и 29,2% за Путин.
На пресконференцията в централния избирателен щаб на КПРФ председателят на партията Генадий Зюганов заяви, че директорът на „Совхоз Ленин“ Павел Грудинин се е представил блестящо на изборите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Российская Газета: Рекорден брой международни наблюдатели пристигнаха за президентските избори в Русия

Российская Газета: Рекорден брой международни наблюдатели пристигнаха за президентските избори в Русия

19 Март 2018 | 04:03 | Агенция "Фокус"
Москва. ЦИК на Русия обяви рекорден брой чуждестранни наблюдатели на президентските избори от 18 март. Повече от 1000 чужденци са били акредитирани, пише "Российская газета"
"През последните три седмици, международен интерес нараства значитело," - заяви пред репортери членът на ЦИК Николай Левичев. "Бяха издадени общо 1 529 акредитационни сертификати. Някои краткосрочни наблюдатели от ОССЕ вече са изтеглени и на територията на Руската федерация има 1513 наблюдатели от 115 страни", уточни той.
"В представителство на различните страни в международните мисии, ако вземем мисията на ОССЕ, най-представителната част са наблюдателите от Германия - 75, следвани от тези от САЩ - 51 души", допълни Левичев. "По-нататък трето място си делят Казахстан, Киргизстан и Полша с по 31 изпратени представители в мисията на ОССЕ", допълни членът на ОССЕ.
"Очевидно е, че по отношение на броя на страните, имаме остра, безпрецедентна експлозия на интереса към резултатите от тези избори, които, според мен, ще имат широк международен резонанс", добави той.
Крим и Севастопол, въпреки санкциите, също не са пренебрегнати от наблюдателите. Според председателя на ЦИК на Русия Ела Памфилова, там са действали 43 чуждестранни наблюдатели от 20 страни (в това число от САЩ, Франция, Швеция, Израел), както и експерти по въпросите на изборите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Петро Порошенко заяви, че изборите за президент на Русия, проведени в Крим са незаконни

РИА Новости: Петро Порошенко заяви, че изборите за президент на Русия, проведени в Крим са незаконни

19 Март 2018 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Украйна Петро Порошенко коментира провелите се в Крим избори за президент на Русия, предава РИА Новости.
„Разбира се, ние наблюдаваме тези незаконни избори – избори за президент на Русия. Незаконни на територията на окупиран Крим“, пише в съобщение, публикувано на интернет страницата на украинския президент. Той заяви, че през последните няколко дни той е получил уверения от западните си партньори, че те няма да признаят резултатите от гласуването на полуострова.
„Единственият президент, който ще се избира в Крим е този на Украйна. Не се съмнявам по този повод“, допълни Порошенко.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: "Чакат ни успехи" - Владимир Путин благодари на гласоподавателите

Известия: "Чакат ни успехи" - Владимир Путин благодари на гласоподавателите

19 Март 2018 | 03:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Владимир Путин води на изборите за руския президент. Според ЦИК, след обработката на 60,02% от окончателните протоколи, действащият държавен глава събира 75,57% от гласовете. Това е абсолютен рекорд за неотдавнашната избирателна история, която започва през 2000 г., първият мандат на Владимир Путин. На 18 март в деня на обединението на Крим с Русия за първи път той избран за президент и с гласовете на Крим и Севастопол, подкрепена от повече от 90% от гласоподавателите. Държавният глава, говори на митинг-концерт "Русия. Севастопол. Крим" и благодари за подкрепата, като каза, че в резултатите от гласуването той вижда доверието и надеждата на хората и обеща да работи толкова твърдо и дори по-ефективно, пише "Известия".
"Искам да се обърна към онези, които са тук днес в Москва, и към нашите привърженици на територията на нашата огромна страна: много ви благодаря за резултата", заяви президентът. "Всеки, който гласува днес, е нашият голям национален отбор. Ще помислим за бъдещето на нашата голяма родина, бъдещето на нашите деца. И при това, ние със сигурност сме обречени на успех. Заедно ще извършим мащабна работа в името на Русия", допълни той.
"В това виждам признание за това, което беше направено през последните години в много трудни условия - доверието и надеждата на нашите хора, че ще работим толкова твърдо, също толкова отговорно и дори по-ефективно. Благодаря ви, че имахте такъв силен екип от милиони. Чакат ни успехи", допълни той
Вече на среща с поддръжници и пълномощници в предизборния щаб, президентът подчерта, че е важно да се обединят усилията на всички хора, независимо от кандидатите, които гласуваха за тези избори. "Русия се нуждае от пробив", уточни той.
"Изправени сме пред огромни предизвикателства и трябва да ги преодолеем", каза той.
"Владимир Путин проведе много активна предизборна кампания с голям брой регионални пътувания", коментира предварителните резултати от гласуването политикът Александър Позалов. Той отбеляза, че по време на обществените събития, настоящият президент обърна много внимание на въпросите на регионалното развитие и решаването на проблеми, които са от значение за отделните субекти на Руската федерация. Според експерта това допринася за дейността на избирателите.
Политологът Антон Хашченко припомни, че основният кандидат не е участвал в дебатиге и това даде известно предимство на неговите конкуренти.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Нурсултан Назарбаев поздрави Владимир Путин за победата на президентските избори в Русия

ТАСС: Нурсултан Назарбаев поздрави Владимир Путин за победата на президентските избори в Русия

19 Март 2018 | 03:34 | Агенция "Фокус"
Астана. Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев поздрави Владимир Путин за победата на президентските избори в Русия, предава ТАСС.
„Състоя се телефонен разговор между Нурсултан Назарбаев и Владимир Путин. По време на разговора президентът на Казахстан поздрави с победа на поредните избори за президент на Руската федерация“, съобщава пресслужбата на казахстанското президентство.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.