НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

От декември българите ще могат да пазаруват онлайн от всички страни в ЕС (ОБЗОР)

От декември българите ще могат да пазаруват онлайн от всички страни в ЕС (ОБЗОР)

17 Март 2018 | 20:26 | Агенция "Фокус"
София. От декември българите ще могат да пазаруват онлайн от всички страни членки на ЕС. Това стана ясно на откриването на нов информационен магазин по повод Световния ден на потребителя на 15 март. Ще отпадне т.нар. геоблокиране, което означава, че вече няма да може сайтовете да си позволяват да не изпращат стоки до България. Константин Арабаджиев от Комисията за защита на потребителите (КЗП) изтъкна, че информационният магазин се открива, за да се информират потребителите и да бъдат стимулирани да търсят права си при използването на дигитални услуги. Очаква се през 2020 година в световен мащаб оборотът от електронната търговия да се увеличи 3 пъти. Константин Райков от КЗП призова потребителите да упражняват правото си на информация преди да пазаруват и им пожела безпроблемно пазаруване през 2018 година. Директорът на Европейския потребителски център (ЕПЦ) Игнат Арсенов обясни, че най-често потребителите се оплакват от доставката, от проблеми със връщането на стока или при дефект. Към ЕПЦ постъпват около 2 хил. сигнала на година, 70% от тях са свързани с транзакции онлайн. Игнат Арсенов обърна внимание, че много често потребителите не знаят за правото си да върнат получена вече стока в срок от 14 дни. Те трябва да контактуват с търговците по е-майл, а не по телефона, за да могат да докажат, че им е отказано връщането на стока. Нямат право да връщат самолетни билети, храни, напитки, музика, филми, козметика и други. Най-новата тенденция е използването на платформи за онлайн пазаруване, които са все по-достъпни и изгодни за потребителите, както и социалните мрежи. Проблем в тези случаи се оказва това, че потребителите всъщност не разбират от кой търговец пазаруват, в последствие не знаят към кого да се обърнат при нередност и как да потърсят правата си. При онлайн пазаруване трябва да проверим името на фирмата и адреса й, защото често фирмите посочват фалшив адрес. Трябва да внимаваме за това сайтът да е изработен професионално. „Когато видим прекалено ниска цена - определено нещо, което е прекалено хубаво, за да е истина, не е истина“, коментира Игнат Арсенов. Съмнителни са случаите, когато стока е намалена от 120 евро на 40 например, тогава трябва да проучим офертата допълнително. Процентът българи, които пазаруват онлайн, е по-нисък от средния за ЕС. 29% от българите са пазарували онлайн през 2017 година, при 55% средно за ЕС. Наблюдава се увеличение на пазаруващите онлайн българи. Те пазаруват по интернет най-вече дрехи, обувки и техника. Във всяка страна членка на ЕС има Европейски потребителски център, както и в Исландия и Норвегия. Консултацията с тях може да спести на потребителите пари и да им помогне да избегнат проблеми при пазаруването. На откриването на новия информационен магазин от ЕПЦ България бяха раздадени материали за това какви са потребителските ни права при гаранции и рекламации на продукти, при пазаруване в интернет, както и при пътуване.
Правата ни като пътници:
- При отменен полет авиокомпанията е длъжна да ни предложи премаршутиране възможно най-скоро (с безплатна храна, напитки и настаняване в периода на изчакване); премаршутиране за по-късна дата; отказ от пътуване и връщане на сумата за неизползвания билет.
- При отмяна на полета имаме право на допълнително парично обезщетение в зависимост от дължината му; компанията не ни дължи такова, ако полетът е отменен поради извънредни обстоятелства или сме били уведомени за отмяната му поне 14 дни преди полета.
- За отменен полет до 1500 км. паричното обезщетение е 250 евро; за полет от 1500 до 3500 км.- 400 евро; за полет над 3500 км.- 600 евро.
- Ако при премаршутиране на дълъг полет сме достигнали крайната си дестинация със закъснение с 2-4 часа, компенсацията може да бъде намалена с 50%.
- Ако регистрираният ни багаж бъде загубен, повреден или закъснее имаме право на компенсация, която може да достигне 1220 евро.
- Ако автобусното ни пътуване от над 250 км. бъде отменено или закъснее с повече от 2 часа, превозвачът трябва да ни възстанови парите за билета или да ни осигури друг транспорт до крайната ни дестинация.
- Имаме право на безплатна храна и напитки, ако пътуването ни с автобус закъснее с повече от 90 минути или се отмени.
- Ако влакът ни закъснява 1 час имаме право да се откажем да пътуваме и да ни върнат парите за билета; превоз до дестинацията ни при първа възможност; безплатна храна, напитки и настаняване в хотел при промяна на маршрута.
- Ако влакът ни закъснее 1-2 часа имаме право на обезщетение в размер на 25% от цената на билета; ако закъснението е над 2 часа- 50% от цената на билета. Няма да получим обезщетение, ако сме били уведомени за закъснението преди да си купим билета.
- България обаче използва 5-годишен отлагателен срок по отношение на прилагането на регламента за вътрешните пътнически превози и международните превози, при които част от услугата е извън ЕС
.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Райков, КЗП: Очаква се през 2020 година в световен мащаб оборотът от електронната търговия да се увеличи 3 пъти

Константин Райков, КЗП: Очаква се през 2020 година в световен мащаб оборотът от електронната търговия да се увеличи 3 пъти

17 Март 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. Електронната търговия, дигиталният пазар расте с темпове в пъти. За 2020 година в световен мащаб се очаква 3 пъти повече от миналогодишния оборот. Това каза Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите на откриването на нов информационен магазин по повод Световния ден на потребителите на 15 март, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оборотът вече се измерва в трилиони, дори десетки трилиони“, изтъкна той. „Съветът ни към потребителите е да упражняват правото си на информация преди да пазаруват. Да анализират сайтовете, от които смятат да пазаруват, и то не само ретроспективно“, заяви Константин Райков. „Не само да видят какво говорят други клиенти за него, а и да сравняват с други подобни сайтове“, посочи той. „Поздравяваме всички потребители с празника. Нека тяхното пазаруване през следващата година да бъде постоянно и безпроблемно“, се обърна Константин Райков към потребителите.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Арабаджиев, КЗП: От декември ще можем спокойно да пазаруваме онлайн от всяка страна от ЕС, ще отпадне т.нар. геоблокиране

Константин Арабаджиев, КЗП: От декември ще можем спокойно да пазаруваме онлайн от всяка страна от ЕС, ще отпадне т.нар. геоблокиране

17 Март 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. От декември тази година ще отпадне т.нар. геоблокиране, което означава, че вече няма да може сайтове, които не желаят да изпращат стока до България, да си го позволяват. Ние ще можем спокойно да пазаруваме онлайн от всяка страна от ЕС. Това каза Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите на откриването на нов информационен магазин по повод Световния ден на потребителите на 15 март, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Организираме събитието днес, за да може все повече потребители да получат информация, да ги стимулираме да научат повече за правата си при използването на дигиталните услуги и всякакъв друг тип услуги, предлагани им от търговците“, обясни той. „Готови сме да отговаряме на въпроси и да консултираме потребителите. Бихме могли да получим сигнал или жалба в днешния ден. Тук сме, за да бъдем в помощ на потребителите“, заяви Константин Арабаджиев. „Ние сме единственият контролен орган, който отговаря за защита на потребителите. Логично е на Световния ден на потребителите ние да сме сред потребителите. Основният акцент е дигиталният пазар да бъде по-справедлив за потребителите“, изтъкна той.
Биляна ИВАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Игнат Арсенов, ЕПЦ: При онлайн пазаруване трябва да проверим името на фирмата и адреса й, и да внимаваме сайтът да е изработен професионално

Игнат Арсенов, ЕПЦ: При онлайн пазаруване трябва да проверим името на фирмата и адреса й, и да внимаваме сайтът да е изработен професионално

17 Март 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. При пазаруване онлайн трябва да проверим търговеца, особено в сайт, който не сме ползвали. Да търсим името на фирмата, в коя държава е регистрирана. Това каза Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център на откриването на нов информационен магазин по повод Световния ден на потребителите на 15 март, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да видим къде е адресът й, а можем да видим и дали съществува такъв. Често се дават фалшиви адреси“, посочи той. „Трябва да внимаваме сайтът да е професионално изработен. В сайтовете понякога има и граматически грешки, които се правят от измамници. Никой сайт няма да си позволи да има грешки“, изтъкна Игнат Арсенов. „Когато видим прекалено ниска цена- определено нещо, което е прекалено хубаво, за да е истина, не е истина“, коментира той. „Ако нещо, което струва 120 евро е намалено на 40 - това е притеснително. Трябва да направим допълнителни проучвания, за да видим дали това е изгодната оферта, която търсим“, каза още директорът на ЕПЦ.
Биляна ИВАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Игнат Арсенов, ЕПЦ: 29% от българите са пазарували онлайн през 2017 година, при 55% средно за ЕС

Игнат Арсенов, ЕПЦ: 29% от българите са пазарували онлайн през 2017 година, при 55% средно за ЕС

17 Март 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Процентът българи, които пазаруват онлайн, е по-нисък от средния за ЕС. Средният за ЕС за 2017 година е малко над 55%. За България е 29%. Това каза Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център на откриването на нов информационен магазин по повод Световния ден на потребителите на 15 март, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди три години за България беше 18%, тоест имаме увеличение. И нашата статистика показва, че все повече хора пазаруват онлайн“, заяви той. „Оборотите в този бизнес се увеличават. Хората пазаруват най-вече дрехи, обувки и техника“, изтъкна Игнат Арсенов. „Потребителите често изпускат 14-дневния срок да върнат стоката, защото говорят с търговците по телефона. Нямат никакви доказателства, че им е отказано“, посочи той. „Затова трябва да го правят по е-майл, ако търговецът не им отговори просто да изпратят стоката на адреса. Ако не им съдейства да се обърнат към ЕПЦ, а ако случаят им е национален- към КЗП“, допълни директорът на ЕПЦ. „Имаме много такива случаи, когато потребителят не е уведомен за този срок или търговецът бави много връщането на парите им“, каза още той. „ЕПЦ разглежда споровете с преговори, нямаме властнически правомощия, за разлика от КЗП. Не целим санкциониране на търговците, а съдействаме потребителите да получат полагащото им се обезщетение или стоката. Ако констатираме нарушение- докладваме на компетентните органи да предприемат административни санкции“, обясни Игнат Арсенов.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за защита на потребителите и Европейският потребителски център ще открият еднодневен информационен магазин с безплатни съвети за потребителите

Комисията за защита на потребителите и Европейският потребителски център ще открият еднодневен информационен магазин с безплатни съвети за потребителите

17 Март 2018 | 07:21 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Европейският потребителски център (ЕПЦ) представят най-новия информационен магазин. Това съобщиха от пресцентъра на КЗП. Еднодневният щанд на КЗП с информационни брошури и безплатни съвети за потребителите ще бъде открит от 11.00 часа днес в мол „Парадайс“. Събитието е посветено на Световния ден на потребителите. Тази година той е под мотото „Да направим дигиталния пазар по-справедлив“. Брифинг е предвиден за 11.00 часа. В него ще се включат председателят на КЗП Димитър Маргаритов, Константин Арабаджиев и Константин Райков, членове на КЗП, както и Игнат Арсенов, директор на ЕПЦ.
Освен с полезна информация, посетителите в търговския център ще имат възможност да се сдобият и със забавна снимка на нашата фотобудка. Хората ще могат да се маскират със смешни мустаци, странни очила или да вдигнат картонен лайк за своето незабравимо селфи.
Европейски потребителски център България предлага безплатно информация и съвети по извънсъдебни трансгранични потребителски въпроси. Ние сме част от мрежа от 30 центъра в ЕС, Исландия и Норвегия, които работят заедно, за да разрешават потребителски спорове по доброволен път. ЕПЦ България се съфинансира от Европейската комисия. Центърът функционира към Комисията за защита на потребителите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 юли 2018 година
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 ю...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.