НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Владимир Путин поздрави Си Дзинпин с преизбирането му на поста председател на КНР

ТАСС: Владимир Путин поздрави Си Дзинпин с преизбирането му на поста председател на КНР

17 Март 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин поздрави председателя на Китай Си Дзинпин с преизбирането му на поста, предава ТАСС.
По-рано депутатите от Всекитайското събрание на народните представители единодушно преизбра Си Дзинпин за председател на Китай за още пет години.
„Искрено ви поздравявам с преизбирането на длъжността председател на КНР. Този избор на Всекитайското събрание на народните представители още веднъж потвърди вашия висок авторитет, това също така е признание за вашия принос в социално-икономическото развитие на страната и в нейната роля на международната арена“, заяви Путин. Той е отбелязал, че благодарение в голяма степен на усилията на Си Дзинпин руско-китайските отношения са достигнали до безпрецедентно равнище, ставайки образец за взаимноизгодно и равноправно сътрудничество.
„Уверен съм, че благодарение на общите усилия, ние задължително ще успеем още повече да укрепим руско-китайските отношения на всестранно стратегическо взаимодействие и сътрудничество, попълвайки го с ново съдържание“, добави Путин.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Общокитайското събрание на народните представители одобри предложението за премахване на лимита върху президентските мандати

РИА Новости: Общокитайското събрание на народните представители одобри предложението за премахване на лимита върху президентските мандати

11 Март 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Пекин. Общокитайското събрание на народните представители одобри в неделя предложението за премахване на лимита от два мандата за поста на държавен глава, съобщава РИА Новости. Според вече приетата и предстояща да бъде формално извършена конституционна поправка, президентът вече ще има право да се кандидатира и служи в повече от два последователни петгодишни мандата.
По време на ежегодната си сесия, провеждаща се от пети до 20 март, Събранието освен това одобри други 20 поправки в Конституцията на Китай, сред които създаването на антикорупционен орган и включването на името на действащия президент Си Дзинпин и неговите идеи в основния закон.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“ (Русия): Си Дзинпин прекроява Китай за себе си

„Коммерсант“ (Русия): Си Дзинпин прекроява Китай за себе си

27 Февруари 2018 | 01:48 | Агенция "Фокус"
Пекин. Третият пленум на Централния комитет на Китайската комунистическа партия започна само ден, след като властите в Пекин обявиха, че едно от постановленията на конституцията, а именно това поставящо ограничение от два мандата за президента на страната, ще бъде премахнато, пише вестник Коммерсант в статия посветена на китайския президент и носеща името „Си Дзинпин прекроява Китай за себе си“. Ограничението за броя мандати бе въведено през 1982 г. с цел да се предотврати узурпирането на властта от един човек. Това и някои други изменения в китайската Конституция предстоят да бъдат приети.
Изданието коментира, че с тези промени се полагат основните за неограничавано във времето управление на действащия президент, което предизвика реакция в социалните мрежи, където множество хора започнаха да споделят снимка на Мечо Пух прегърнал гърне с мед и надпис „намери каквото обичаш най-много на света и никога не се разделяй с него“. По-късно снимката бе премахната от китайските цензори, а в официоза на управлящата комунистическа партия бе съобщено, че "по-голямата част от чиновниците и обикновенните хора са приветствали поправката в Конституцията".
Освен премахване на ограниченията на президентските мандати, философията на държавния глава, носеща официалното наименования „Идеите на Си Дзинпин за социализма и китайските характеристики за новата епоха“ ще бъде приета като основна идеология в Китай. Ще бъдат освен това разширени функциите на Държавния съвет и създадена Държавна надзорна комисия, която ще се съсредоточи в борбата против корупцията и индиректно допълнително подсили властта на Си Дзинпин, коментира изданието.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Xinhua: Китай предлага премахването на правилото, че президентът на страната не може да служи повече от два мандата

Xinhua: Китай предлага премахването на правилото, че президентът на страната не може да служи повече от два мандата

25 Февруари 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Пекин. ЦК на Китайската комунистическа партия предложи премахването на ограничението върху президента и вицепрезидента на страната, според което те не могат да служат повече от два мандата, предава Xinhua.
Централният комитет предлага премахването на члена от конституцията според който президентът на страната „не може да служи повече от два последователни мандата“.
ЦК също предлага да се въплътят „мислите за социализма с китайски характеристики на Си Дзинпин за новата ера“ в конституцията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 юли 2018 година
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 ю...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.