НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„МКД“ (Македония): Македонският Закон за езиците скоро ще бъде публикуван в Държавен вестник, възможно е наказателно дело срещу президента на страната

„МКД“ (Македония): Македонският Закон за езиците скоро ще бъде публикуван в Държавен вестник, възможно е наказателно дело срещу президента на страната

3 Май 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери съобщи миналата седмица, че скоро ще изпрати Закона за употреба на езиците за публикуване в Държавен вестник и без подписа на президента Георге Иванов. Това е първата опция за решаване на този проблем, казват от правителството. А вторият вариант е публикуването на закона в Държавен вестник с дълбоко обяснение на хода, придружено от наказателно обвинение срещу държавния глава, пише скопското електронно издание „МКД“.
Скопското издание е научило, че парламентарното мнозинство, съставено от СДСМ (Социалдемократически съюз на Македония) и ДСИ (Демократически съюз за интеграция), се готви да подаде криминални обвинения срещу Георге Иванов за разрушаването на парламентарната система на държавата.
"Отказът на президента на държавата да подпише закон, приет два пъти от парламентарното мнозинство, е несъвместим с основите на една парламентарна система, определена от Конституцията на Република Македония. Президентът на Македония не може да бъде поставен над македонския парламент, над решението на мнозинството от депутатите. Това е пряко разрушаване на парламентарна система, която сме изградили и модернизирали години. Това не е президентска система ", казват висши държавни източници.
И досега, няколко председатели на парламента на Република Македония, например Стоян Андов и Люпчо Йордановски, са подписвали закони в двойна роля - и като президент на страната и като председател на парламента, припомнят правителствени представители.
Джафери и днес не каза кога ще публикува закона. "Не съм обременен от времето, защото няма ограничение по отношение на решението за публикуване на закона", заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТВ 21 (Македония): ВМРО-ДПМНЕ внесе интерпелация в парламента за правителството на премиера Зоран Заев

ТВ 21 (Македония): ВМРО-ДПМНЕ внесе интерпелация в парламента за правителството на премиера Зоран Заев

8 Април 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ внесе в парламента в Скопие интерпелация за правителството на министър-председателя Зоран Заев (СДСМ), потвърди за македонския телевизионен канал TВ 21 координаторът на партията Драган Данев.
Интерпелацията е внесена от депутат от ВМРО-ДПМНЕ, без да бъде последвано от изявление за медиите заради празника Великден.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Микоски очаква в сряда да бъде свикано заседание, на което да се обсиди вотът на недоверие към правителството на Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1.on: ВМРО-ДПМНЕ се връща в  Събранието на Република Македония

А1.on: ВМРО-ДПМНЕ се връща в Събранието на Република Македония

2 Април 2018 | 06:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ се връща в Събранието на Република Македония, предава македонската А1.on.
Това заяви лидерът на партията Християн Мицковски. Според него само по този начин ще могат да контролират приложението на реформаторските закони. Първият въпрос, който ще повдигне парламентарната група на партията ще бъде искането за гласуване на вот на недоверие на правителството.
„Изпълнителният и централният комитет днес разгледаха начините, чрез които ВМРО-ДПМНЕ най-ефикасно да се противопостави на криминалното правителство. Взехме решение за участие в работата на Събранието и яростно да се борим по всеки въпрос, който е в полза на гражданите и против всяка вредна мярка“, казва Мицковски.
Той добави, че в отсъствието на партията в Събранието СДСМ са приели множество закони без консултации с опозицията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Талат Джафери няма да подпише Закона за езиците вместо Георге Димитров

„Телма“ (Македония): Талат Джафери няма да подпише Закона за езиците вместо Георге Димитров

29 Март 2018 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери заяви, че няма никакво намерение да подписва Закона за употреба на езиците вместо президента на страната Георге Иванов, с което отхвърли възможността Законът да се публикува в Държавен вестник с два негови подписа, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„Няма да се замесвам в поставяне на подпис под чуждо име. Аз вече се подписах като председател на парламента и изпратих Закона към Иванов. Негово конституционно задължение е да се подпише“, заяви Джафери.
Председателят на македонския парламент устно е поискал среща с Иванов, но не е получил отговор, пишат от скопската телевизия. Той посочи, че въпреки че Конституционният съд е пазител на конституционността, в този случай той няма да се обърне към него.
"Няма основание да се обърна към Конституционния съд, защото тук няма конфликт на компетентности. Президентът, като част от изпълнителната власт, няма право да се намесва в законодателната власт и да възпрепятства парламента при приемането на закони ",обясни Джафери.
А в правителството смятат, коментира „Телма“, че именно Конституционният съд трябва да се изкаже по този въпрос. Премиерът Заев предупреди, че президентът може да реши да не подпише и 30 закона и че подобно блокиране не трябва да бъде разрешавано
Скопската телевизия припомня, че преди две седмици парламентарното мнозинство прие за втори път Закона за езиците. Той все още не е в сила, защото президентът Иванов отказва да го подпише за втори път. Той получи подкрепата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която твърди, че законът е противоконституционен и неприложим, докато властта търси друго решение срещу неконституционното поведение на президента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Председателят на македонския парламент няма да подпише закона за езиците на мястото на президента на Македония

„МКД“ (Македония): Председателят на македонския парламент няма да подпише закона за езиците на мястото на президента на Македония

29 Март 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на парламента на Македония Талат Джафери заяви, че няма намерение да подписва указа за Закона за употребата на езиците, а това трябва да се направи от президента на страната Георге Димитров, предава македонската медия „МКД“.
„Нямам желание да поставя подпис под името на някой друг“ заяви Джафери пред репортери. Той допълни, че всички възможни решения на сегашната ситуация се анализират, без да се навлиза но не навлезе в подробности. Той информира, че е поискал среща с държавния глава, но не е получил отговор.
Джафери повтори, че няма срок, в който Иванов да подпише закона, но той е задължен да го подпише.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Поглед“ (Македония): СДСМ има необходимия брой депутати, за да инициира процедура за импийчмънт на Георги Иванов

„Поглед“ (Македония): СДСМ има необходимия брой депутати, за да инициира процедура за импийчмънт на Георги Иванов

25 Март 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) разполага с необходимия брой депутати, за да инициира процедура за импийчмънт на държавния глава Георги Иванов, но едва ли ще го направи. Това заяви един от водещите членове на партията „Левица“ Димитър Апасиев, коментирайки отказа на македонския президент да подпише Указ за Закона за употребата на езиците, предава скопската електронна медия „Поглед“.
„СДСМ има необходимите депутати, може да задейства процедура за импийчмънт, но няма да го направи“, подчерта Апасиев, като припомни, че „в опозиция СДСМ говореше друго“.
По повод членството на Македония в НАТО, Апасиев изрази увереност, че Алиансът няма да защити страната от междуетнически спорове. „НАТО пази от външна агресия, а не от вътрешни междуетнически проблеми“, подчерта македонският политик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Президентът на Македония не подписа указа за Закона за езиците – какво ще направи председателят на Събранието?

„Сител“ (Македония): Президентът на Македония не подписа указа за Закона за езиците – какво ще направи председателят на Събранието?

25 Март 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. След като президентът на Македония Георги Иванов още веднъж потвърди, че няма да подпише Закона за употребата на езика, а правителството настоява той все пак да влезе в сила, „топката" за обявяването му се прехвърля на „Държавен вестник“. От печатния орган на Събранието ще трябва да решат дали да обявят закона с два подписа на председателя Талат Джафери и без този на държавния глава, или пък ще го върне обратно. Това са двете най-често споменавани опции за развитието на ситуацията около спорния акт, отбелязва скопският телевизионен канал „Сител“.
От „Държавен вестник" обаче все още не са отговорили как ще постъпят, практиката до този момент показва, че са допустими и двата сценария, споменати по-горе.
Генералният секретар на парламента отговаря за публикуването на законите и другите регламенти на Събранието. Според Закона за „Държавен вестник"именно той трябва да разреши и евентуално да издаде заповед за публикуване на закона на страниците на печатния орган.
За опозиционната ВМРО-ДПМНЕ евентуалното публикуване на Закона за употребата на езиците без подпис на президента ще бъде незаконно.
„Без подпис на Указ за влизане в сила на Закона за езика от президента на държавата, всяко публикуване в „Държавен вестник“ и му понататъшното му прилагане ще бъде незаконно. Всеки опит да се пропусне подписа на президента на страната г-н Георги Иванов ще бъде незаконно. Това означава, че решение на парламента, което бе взето насила на 14 март, няма силата на закон, докато не бъде подписано от президента на държавата и докато въз основа на този указ не бъде публикувана в „Държавен вестник“, бе казано в разпространено по-рано прессъобщение от партията на Християн Мицковски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Според македонската партия ВМРО-ДПМНЕ решението на президента да не подписва Закона за езиците е единственото правилно решение

„A1oN“ (Македония): Според македонската партия ВМРО-ДПМНЕ решението на президента да не подписва Закона за езиците е единственото правилно решение

24 Март 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ законът за езиците е противоконституционен, неприложим във вреда за гражданите и държавата и решението на президента Георге Иванов да не го подписва е единственото правилно решение, предава македонската медия „A1oN“.
ВМРО-ДПМНЕ смята, че всеки опит за неговото публикуване в Държавен вестник и влизането му в сила без подпис на президента ще представлява престъпление и извършителят ще носи отговорност.
„Законът е в противоречие с волята на гражданите, отношението на експертите, конституцията на държавата. Министър-председателят Зоран Заев излъга гражданите на 17 май, когато подписа декларацията при президента Иванов и се ангажира, че ще гарантира конституционния ред и няма да внася закони, които ще бъдат в противоречие с Конституцията“, пише в официално заявление на ВМРО-ДПМНЕ.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Според Талат Джафери президентът на Македония има конституционната отговорност да подпише Закона за езиците

„Независен“ (Македония): Според Талат Джафери президентът на Македония има конституционната отговорност да подпише Закона за езиците

23 Март 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според председателя на македонския парламент Талат Джафери президентът на страната Георге Иванов има конституционна отговорност да подпише Закона за езиците, който с мнозинство е приет от депутатите на второ четене, предава скопското издание „Независен“.
„ След първото четене президентът има право на забавящо вето, за второ гласуване, когато се осигури мнозинство президентът е длъжен да го подпише“, заяви Джафери и добави, че това е в съответствие с член 75 от Конституцията.
На въпроса защо, ако смята, че президентът действа противно на Конституцията, не се поиска импийчмънт, председателят на парламента отговори, че това в сегашните обстоятелства не може да се осъществи, защото няма мнозинство от две трети, необходимо за тази процедура.
Той посочи, че законът за езиците обхваща правната рамка на Охридското рамково споразумение, че македонците не губят нищо и както и че самата държавата не губи единния си характер.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Талат Джафери заяви, че и в „сънищата си не е предполагал, че Никола Груевски ще стигне до подобна психологическа ситуация“

„Фокус“ (Македония): Талат Джафери заяви, че и в „сънищата си не е предполагал, че Никола Груевски ще стигне до подобна психологическа ситуация“

23 Март 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери заяви, че е бил готов на определена реакция от депутатите от опозиционната партия ВМРО ДПМНЕ относно Закона за езиците, но не е очаквал председателя на партията Никола Груевски да реагира именно така, предава македонският “Фокус“.
„ Очаквах, че ще има реакция от ВМРО-ЗДПМНЕ. Не очаквах, че Никола Груевски е достигнал до подобна психологическа ситуация по такъв начин. Не съм предполагал дори и на сън, че така ще се държи един бивш премиер, който 11 години е водил тази държава, при чието правителство съм бил министър, избран с неговото мнозинство в парламента, председател на една сериозна политическа партия, управлявала държавата“, заяви Джафери.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Нова Македония" (Македония): Изтече срокът на "джобното вето" на президента на Македония за закона за езиците

"Нова Македония" (Македония): Изтече срокът на "джобното вето" на президента на Македония за закона за езиците

22 Март 2018 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Законът за използването на езиците, който едни наричат ​​закон за насърчаване на албанския език, а други обявяват за закон, с който се въвежда двуезичие в Македония, което нарушава унитарния характер на държавата, е достигнал до фазата на активиране на т.нар. "джобно вето на президента". И след седем дни от неговото второ приемане в Парламента Закона за употреба на езиците до вчера не беше публикуван в "Държавен вестник", с което с прилагането му все още не може да започне, предава македонската медия "Нова Македония".
Критичните седем дни за подписване на указа за закона за езиците, от президента Георге Иванов вече са минали и сега е известно, че е пропуснат законовия срок, в който законът трябваше да бъде публикуван в "Държавен вестник", за да влезе в сила. Законът бе гласуван на 14 март 2018 г., в парламента на Република Македония, с гласовете на 64 депутати в процедура, която, според опозицията, правни експерти, дори и от дипломати в страната, е в нарушение на конституцията и правилника за дейността на Парламента. Президента Иванов обяви, че няма намерение да сложи подпис на указа, точно поради нарушаване на конституцията и правилника.
Въпреки това, според Конституцията, президентът има право да наложи вето, т.е. да не подписва указ за някакъв закон, след като той е приет на първо гласуване в парламента, но е длъжен да го подпише, когато той е гласуван втори път. И това е моментът, когато се усложнява възелът от юридически тълкувания и съобщения за (не)уважение и (не)нарушение на Конституцията и Правилника за дейността на Парламента.
Опозицията иска отзоваването на на председателя на парламента Талат Джафери, поради неспазване на Парламентарният правилник и правните процедури, а албанският част от управляващата коалиция предупреждава президента Иванов, че с неподписване на указа за закона за езиците той нарушава Конституцията, за което може да получи и импийчмънт.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"24 Вести" (Македония): Талат Джафери очаква подпис от Георге Иванов за закона за името

"24 Вести" (Македония): Талат Джафери очаква подпис от Георге Иванов за закона за името

22 Март 2018 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Македония. Председателят на македонския парламент Талат Джафери очаква или подпис, или официално писмо от президента Георге Иванов, че няма да подпише закона за езиците. Той заяви, че е предал на държавния глава, че срокът за ратифицирането на закона е изтекъл, но е получил в отговор мълчание, предава македонската медия "24 Вести".
Джафери не пожела да съобщи дали неговият план Б е след като мине срока за подписването на закона за изборите, той в ролята си на председател на парламента да го подпише на две места.
"Конституцията не оставя алтернатива дали да подпише се закона или не, но е задължение съгласно член 75 от Конституцията. В момента чакам срокът да изтече", заяви Джафери.
"Мнозинството смята, че Иванов може да направи наказателни обвинения за нарушения на Конституцията, ако не подпише закона. Че правителството понастоящем няма решение за влизането в сила на закона", заяви високопоставен член на македонската медия СДСМ. Той допълни, че в момента работи за намирането на правния път. Той допълни, че решението не е двоен подпис на председателя на парламента.
Тълкуването на част от юристите е, че законът с двоен подпис на Джафери може да влезе в сила единствено в случай на смърт на президента или в случай на импийчмънт, ако законът е приет от повече от 2/3 от депутатите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Локално" (Македония): Според министър-председателя на Албания би било чудо Сърбия да влезе в ЕС преди страната му

"Локално" (Македония): Според министър-председателя на Албания би било чудо Сърбия да влезе в ЕС преди страната му

21 Март 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Тирана. Според албанския министър-председател Еди Рама Сърбия не се намира преди страната му по пътя към Европейския съюз, защото е изправена пред болезнения процес в Косово, предава македонската медия "Локално".
Въпреки, че в новата Стратегия за разширяването на ЕС Сърбия да е маркирана, редом с Черна Гора като водач сред потенциалните нови членове на Съюза на Балканите, Рама очаква, че положението през 2025 г. няма да е подобно.
"Сърбия няма да стане член на ЕС преди Албания, това го знаем със сигурност. Сърбия трябва да премине през болезнения процес на признаване на Косово или поне да разреши проблема с него. Твърдо вярвам, че е необходимо чудо и това няма да се случи - Сърбия да влезе в ЕС преди нас", заяви Рама.
Същевременно Рама заяви, че е оптимистичен относно зелената светлина от Брюксел за Албания и Македония и допълни че Европа се нуждае от Балканите. "От съображения за сигурност това е напълно ясно и кризата с мигрантите го показа много ясно", убеден е той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Алсат-М" (Македония): Според Федерика Могерини вратите за влизането на Косово в Европейския съюз са отворени, но страната първо трябва да изпълни необходимите условия

"Алсат-М" (Македония): Според Федерика Могерини вратите за влизането на Косово в Европейския съюз са отворени, но страната първо трябва да изпълни необходимите условия

21 Март 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че Косово е част от стратегията на ЕС за Западните Балкани и че всичко, което е предвидено за другите в региона е възможно и за него, но е необходимо страната да отговаря на определени условия, включително и да води диалог с Белград, предава македонската медия Алсат-М"
"В стратегията се казва, че всички партньори имат европейска перспектива. Това е ясно послание. Изпращам посланието особено на младите хора, защото знам колко е важна тази перспектива за тях. Косово обаче трябва да направи някои неща, преди да има европейска перспектива", заяви Могерини. Говорейки за условията, които Косово трябва да изпълни, за да може да напредне към ЕС, тя заяви, че то трябва да продължи диалога с Белград.
"Виждам интереса на лидерите по този въпрос, затова трябва да продължим напред. Това изисква кураж. Косово трябва да приложи Споразумението за стабилизиране и асоцииране и други международни договори, като например Споразумението за специален съд. Реформите в Косово не само се изискват от ЕС, но и от гражданите на страната", убедена е Могерини.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово планира да изпрати молба за членство до Съвета на Европа

Gazeta Express: Косово планира да изпрати молба за членство до Съвета на Европа

20 Март 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според косовския вицепремиер Енвер Ходжай Косово трябва да изпрати молба за членство до Съвета на Европа колкото се може по скоро. Той заяви, че организацията е най-важната след Европейския съюз, пише Gazeta Express.
„Молбата трябва да се изпрати скоро, защото сега в рамките на организацията е настъпило перфектното време. В следващите две години Съветът на Европа ще се води от държави, които са признали Косово и ако изпратим молба, може да бъдем включени на дневен ред и да започнем да изпълняваме условията да станем пълноправен член“, заяви Ходжай. Той допълни, че ако кандидатурата бъде изпратена през 2018 г. процесът за членството ще отнеме между една и три години.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Протест в Скопие против Закона за езиците

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Протест в Скопие против Закона за езиците

18 Март 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Около 200 души се събраха в неделя пред сградата на правителството в Скопие за да заявят своето недоволство заради гласувания Закон за употреба на езиците, съобщава радио „Свободна Европа“ в редакцията си за Македония.
Недоволните призоваха държавният глава Георги Иванов да не подписва указа за обнародване и влизане в сила на закона за да не стигне, по техните думи, до „двуезичност на Македония“.
Паралелно демонстрации се проведоха и пред домовете на някои народни представители от Социалдемократическия съюз на Македония. Протест са организирали и македонските граждани в канадския град Калгари.
Законът, според чийто постановления албанският език ще добие статута на втори официален в държавата, бе гласуван на 14 март, но президентът Георги Иванов заяви, че не смята да подписва указа за влизането му в сила.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Албанско знаме бе закачено на знак на един от граничните пунктове в Македония

„МКД“ (Македония): Албанско знаме бе закачено на знак на един от граничните пунктове в Македония

18 Март 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сутринта в неделя в Македония, на влизане на територията на републиката от Гърция през контролно пропускателния пукт "Богородица", върху един от знаците, означаващ територията на югозападната ни съседка, е бил закачен албански флаг, съобщава македонското електронно издание МКД, като коментира, че след палежа на коли на народни представители от СДСМ и чупене не стъкла на техни седалища, това е още един начин да се изрази недоволството от приемането на Закона за езиците.
Противоречивият закон, въвеждащ албанския език като втори официален, бе приет от Събранието на 14 март, като държавният глава Георги Иванов заяви, че не смята да подпише указа за неговото обнародване. След гласуването срещу македонската партия СДСМ бяха извършени няколко вандалски прояви, включително палежа на автомобил на нейн член и чупене на стъклата на регионално седалище на политическата формация.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА: Счупиха стъклата на седалището на СДСМ в Гостивар

МИА: Счупиха стъклата на седалището на СДСМ в Гостивар

17 Март 2018 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Гостивар. Неидентифицирани лица са счупили с камъни и бекатонски плочи стъклата на седалището на местното подразделение на македонската партия СДСМ в Гостивар, съобщава Македонската информационна агенция. Според информация на регионалната полиция, това се е случило към 1:30 часа след полунощ, като към момента се работи за установяване на извършителите.
По-рано, след одобряването на Закона за езиците, неизвестни лица запалиха колата на народен представител от СДСМ.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА: Протест против Закона за езиците бе организиран в Прилеп

МИА: Протест против Закона за езиците бе организиран в Прилеп

17 Март 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Прилеп. Група граждани на град Прилеп организираха в събота чрез социалните мрежи протест в Прилеп, в рамките на който блокираха един от големите булеварди в града, съобщава Македонската информационна агенция. Причината е гласуваният Закон за употреба на езиците, като според представители на недоволните те предоставят и подкрепата си за президента Георги Иванов, който по-рано тази седмица заяви, че няма да подпише приетия проект. Един от протестиращите е заявил, че макар днес (събота – 17 март) да са се събрали по-малко хора от очакваното, това е трети ден, в който те изразяват недоволството си, като имат намерение да продължат и в следващите дни.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Видиновски, Канал 5: Законът за езиците няма да доведе до правителствена криза в Македония

Александър Видиновски, Канал 5: Законът за езиците няма да доведе до правителствена криза в Македония

17 Март 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Приетият Закон за езиците няма да доведе до правителствена криза в Македония. Това каза в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ Александър Видиновски, редактор в най-голямата частна македонска телевизия Канал 5. По думите му през изминалите години Македония е била в много по-тежка политическа ситуация и въпреки това е успяла да преодолее напрежението. „Така че и тази ситуация ще завърши с политически договор между партиите“, посочи Александър Видиновски. Според него законът за езиците не е от ключово значение за приобщаването на страната към Европейския съюз.
„Мисля, че ключовият въпрос за евроинтеграцията на Македония не е толкова Законът за езиците, колкото е решаването на въпроса с името, който Гърция има с нашето конституционно име. И един въпрос, който е затворен – това е подписването на Договора за добросъседство между Македония и България. Мисля, че с този договор, който подписаха Македония и България, и евентуалния договор, ако се постигне, за името между Македония и Гърция – тези два въпроса са практически ключови за нашата евроинтеграция”, коментира журналистът. Александър Видиновски подчерта, че след заявената от президента на Македония позиция да не подпише закона, документът може да остане само „на хартия“ до идването след 16 месеца на следващия президент.
Журналистът уточни, че прилагането на закона ще струва милиони евро на страната, тъй като съгласно разписаните изисквания дори в дадена община да има само две албански семейства, ако те искат да комуникират на албански език в съда, в полицията, в държавната или общинската администрация, трябва да им се осигури преводач.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Македония е поискала от Косово помощ за прилагане на закона за езиците, заяви косовският вицепремиер

Gazeta Express: Македония е поискала от Косово помощ за прилагане на закона за езиците, заяви косовският вицепремиер

17 Март 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай заяви в рамките на правителствена среща в Прищина в петък, че Македония е поискала помощ от Косово за прилагане на двуезичността в македонските институции, след като по-рано тази седмица Събранието в Скопие гласува Закона за употреба на езиците, пише Gazeta Express.
Според Ходжай, от Скопие са поискали помощ заради опита на Косово при прилагането на двуезичния модел, в случая албански и сръбски, като двата официални езика в страната.
Вицепремиерът разкри, че „по искане на правителството на Мекедония, сега, след като бе одобрен закона за използването на албанския език, бе потърсена помощта на правителството на Косово за прилагането на двуезичността в институционното и на други нива в Македония, като се има предвид опитът на Косово“. Според него Прищина наистина може да предложи такава помощ и има политическо желание затова.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нова Македония (Македония) – Колко ще ни струва двуезичността?

Нова Македония (Македония) – Колко ще ни струва двуезичността?

17 Март 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Въпреки че бъдещето на Закона за двуезичност все още е неясно, тъй като президентът вече заяви, че няма да го подпише, неизбежно възниква въпросът колко ще струва неговото прилагане на македонските граждани“, пише в коментар скопският вестник „Нова Македония“. Изданието отбелязва, че повечето от експертите отказват да се ангажират с конкретни цифри, но всички са единодушни, че законът ще бъде платен прескъпо от македонска икономика и ще удари по джоба на всички граждани, тъй като няма да се отрази само на държавните институции, но ще засегне и частния сектор.
Като първоначална сума за започване на прилагането на закона, икономистите смятат, че ще са необходими най-малко 1,7 млн. евро, но крайната сума може да бъде и 10 пъти повече от предвиденото.
„Нова Македония“ отбелязва, че прилагането на закона няма да засегне само правителството и парламента, а всички други институции като министерства, митници, здравеопазване, правосъдие, училища и публични предприятия, които ще трябва да се приспособяват тепърва. Вестникът смята, че първият удар ще го понесат адвокатите и нотариусите, както и магазините, където фискалните сметки трябва да се издават на двата езика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Масови протести пред домовете на депутати, изпочупиха щаб на СДСМ в Готивар

„Нова ТВ“ (Македония): Масови протести пред домовете на депутати, изпочупиха щаб на СДСМ в Готивар

17 Март 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Късно тази нощ с камъни и бетонни плочки са били потрошени прозорците на щаба в СДСМ в Гостивар, предава македонското електронно издание „Нова ТВ“. Според изданието случаят се разследва от полицията и се проверява дали нападението е свързано с недоволството от новоприетия Закон за езиците. Заедно с това „Нова ТВ“ съобщава, че десетки граждани са протестирали пред домовете на депутати от СДСМ , които са гласували за приемането на Закона за двуезичността. Протести е имало в Прилеп пред дома на депутати Кети Смилеска, във Велев пред дома на депутата Панче Иванов, а в Делчево полицията е открила разхвърлени позиви с обиди за местния социалдемократически депутат.
„Нова ТВ“ се позовава на съобщение на МВР, че през тази нощ в Македония не е имало сериозни инциденти, като ще се предприемат допълнителни мерки за опазване на осъществения ред и полицейски екипи ще продължат да охраняват домовете на депутатите. Изданието припомня, че веднага след приемането на Закона за употреба на езиците е бил запален автомобилът на депутата от СДСМ от град Виница Славица Шуманска – Митева, която е получавала и заплахи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият министър професор Любомир Фръчковски: СДСМ ще плати цената за арогантността на партията на Али Ахмети

Бившият министър професор Любомир Фръчковски: СДСМ ще плати цената за арогантността на партията на Али Ахмети

17 Март 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Партията на Али Ахмети успя да прокара Закона за употребата на езиците с невероятна арогантност и нечувствителност, като цената ще я плати коалиционния им партньор СДСМ". Това заявява пред телевизия "TВ21" университетският преподавател и бивш министър на външните и на вътрешните работи Любомир Фръчковски, в коментар за новоприетия закон, който превръща Македония в двуезична държава.
Според Фръчковски "арогантността на партията на етническите албанци, слабостите на закона и поведението им нямат политическо оправдания."
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама: Без албанци няма Македония, уважаеми президент Иванов

Еди Рама: Без албанци няма Македония, уважаеми президент Иванов

17 Март 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Тирана. „Без албанци, няма Македония, уважаеми президент Иванаов“, това написа в профила си във „Фейсбук“ албанският премиер Еди Рама, коментирайки становището на македонския президент Георги Иванов, който отказва да подпише указ за обнародване и прилагане на Закона за употреба на езиците.
„Албанският език не е език на неприятел, а е език на конституционно определящ народ в Албания. Без албанците няма Македония!“, пише Еди Рама.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): След приемането на Закона за езиците и запаленият автомобил на член на СДСМ – хората от партията ще си стоят у дома

„МКД“ (Македония): След приемането на Закона за езиците и запаленият автомобил на член на СДСМ – хората от партията ще си стоят у дома

15 Март 2018 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. След като бе изгорен автомобила на Славица Шуманска-Митева, член на македонската партия СДСМ, полицията официално е засилила мерките за сигурност в град Виница, място на произшествието, а народните представители от формацията ще излизат от домовете си по-рядко, това са само част от реакциите след приемането на Закона за езиците, коментира македонското електронно издание МКД. Според министерството на вътрешните работи на Македония, неизвестни лица са залели с лесно възпламенима течност личният автомобил на народния представител, след което са го запалили, като това вероятно е реакция след приемането на противоречивия Закон за езиците. От вътрешното ведомство са разкрили също така, че са засилени мерките за сигурност в няколко града в страната.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Мета“ (Македония): Френският посланик в Скопие обяви, че препоръката на Македония за ЕС може да бъде застрашена, заради начина на приемане на Закона за езиците

„Мета“ (Македония): Френският посланик в Скопие обяви, че препоръката на Македония за ЕС може да бъде застрашена, заради начина на приемане на Закона за езиците

15 Март 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
София. Френският посланик в Скопие Кристиян Тимоне заяви за местно електронно издание, че препоръката за започване на преговори между ЕС и Македония може да бъде застрашена, тъй като Законът за езиците е бил приет без необходимата дискусия и консенсус в Събранието, съобщава Мета.
„Вчера (14 март – бел. пр.) беше тъжен ден за тези от нас, които видяха събития, на които мислехме, че вече им е обърнат гръб“, заяви посланикът. Според него „не е имало минимален консенсус по процедурата по приемане на закон, нямаше цивилизована дискусия за теми, свързани с интереса на гражданите“. „Във време, в което страните членки на ЕС трябва да се произнесат относно препоръката за преговори, особено за условията на препоръката, ще се повдигне въпроса дали препоръките ще бъдат усвоени бързо и дали въпросът за покриване на Копенхагенските критерии ще бъде отворен“, добави посланикът, според думите на който, „ЕС може да приеме само функциониращи демокрации“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Чрез Закона за езиците не губи никой

Зоран Заев: Чрез Закона за езиците не губи никой

15 Март 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. В свое обръщение към населението на Македония, премиерът Зоран Заев заяви, че Законът за употреба на езиците е съобразен с Конституцията, като освен той гарантира и съответната употреба на македонския език и е сериозен принос към изграждане на идеята „Едно общество за всички граждани“, предава Македонската информационна агенция.
„Определяме се за политики, които градят Република Македония като гражданска държава за всички, които живеят на нейна територия“, изтъкна Заев. Според него, чрез Закона за езиците никой не губи и по неговите думи „сега е времето да се отхвърлят политиките на разделение, раздори и конфликти, които противостоят на нашите и европейски ценности“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1 On” (Македония): Повардарския митрополит Агатангел атакува яростно „башибозука“ Талат Джафери, Закона за езиците и намесата на Сръбската православна църква, подкрепи Георге Иванов

„A1 On” (Македония): Повардарския митрополит Агатангел атакува яростно „башибозука“ Талат Джафери, Закона за езиците и намесата на Сръбската православна църква, подкрепи Георге Иванов

15 Март 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Ние, православните народи от Повардарската епархия, сме ужасени от вчерашния срам и беззаконие, както и от откритото насилие срещу демокрацията, която ни организираха господин Талат Джафери и неговите съмишлениципри приемането на разбойническия Закон за двуезичност в парламента на Македония“, пише в официална реакция на Повардарския митрополит Агатангел за приемането, в изключително напрегната обстановка, на Закона за употреба на езиците в сряда от македонското народно събрание, предава скопският телевизионен канал “A1 On”.
Въпреки че този башибозук можеше да бъде усетен и го очаквахме от г-н Джафери, като пряк участник в осъществяването на терора срещу невинното неалбанско население в Северозападна Македония, все пак вярвахме в разумността и социалната отговорност на нашите представители в законодателния орган на нашата родина. Затова открито искаме да подчертаем, че депутатите, които гласуваха за този недемократичен закон, който директно подкопава основните основите на държавността, руши унитарността и конституционния ред и застрашава жизнеспособността Македония, не можем да ги считаме за наши опълномощени представители и защитници на нашите обществени и политически интереси. Този закон в нито един случай не подобрява качеството на живот в нашето общество и води до разделение, недоверие и задълбочаване на различията между народите, които живеят в Македония“.
Нашите депутати - предатели, без никакъв трепет на лицето, вчера брутално газеха, както върху македонския народ, така и над всички други народи, които живеят в Македония. Те избират личните си интереси, вместо тези на хората. За тях беше по-важно да запазят властта на всяка цена, отколкото образа и достойнството на техните семейства и техните предци. Те се съюзиха с доказани гангстери и терористи, които и до ден днешен не спират да вдигат ръка на нашата страна . Тези, които подкрепиха този противоконституционен закон, ще се запомнят в нашите спомени като сеячи на мъка и отрова в сърцата на честните жители на нашата родина“.
Непочитта към нас, като техни избиратели, ще я помним вечно и ще я предаваме на идните поколения, като лош пример за предателство и лицемерие. Ние няма да ги мразим, нито ще ги съдим, а само ще се надяваме за тяхното бързо помъдряване и вразумяване. Искаме да подчертаем, че духовната им прелест и заблуда са ясни за нас. Македонският народ, като носител на държавността, както и всички добронамерени народности, които живеят в нашата Света Македонска страна, ги призоваваме да се преборят за справедливостта и истината на нашето общо македонско съществуване. Ние напълно подкрепяме президента на Република Македония Георге Иванов в намерението му да не подписва указа за този противодържавен и противоконституционен закон, който беше приет по вандалски и нецивилизовани начин. Крайно време е решително и без страх да застанем на пътя на тиранията, която почти 30 години, от различни страни, се осъществява върху миролюбивия македонски народ.
В същото време изтъкваме, че оставаме верни членове на Македонската православна църква - Охридска архиепископия, която е наша вековна закрилница и нашата духовна майка и достойно отхвърляме всички националистически и шовинистични процедури и претенции върху суверенитета и независимостта на Македония, както и грубата неканонична и нехристиянска намеса на Сръбската православна църква в юрисдикцията на нашата Света православна църква ", се казва в реакцията на митрополит Повардарски Агатангел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Двуезична Македония? (ОБЗОР)

Двуезична Македония? (ОБЗОР)

15 Март 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ще стане ли Македония двуезична? Това е големият въпрос, който си задават в югозападната ни съседка, след като в сряда с 64 гласа „за“ македонският парламент прие Закона за езиците, който трябва да легитимира албанския език като официален в страната. Гласуването в парламента беше белязано от остри скандали в залата на народното събрание и протести извън нея и из цяла Македония. Против приемането на Закона бяха депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, които смятат, че Законът и неговото приемане са противоконституционни. Лидерът на най-голямата партия на етническите албанци „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) Али Ахмети посвети гласа си за закона на „албанските мъченици“. Новината за приемането на закона бе посрещната от създаването на подписка в социалните мрежи срещу него, а в специално видео обръщение президентът Георги Иванов обяви, че Конституцията и съвестта му не позволяват да подпише указ за обявяване на този закон, който по думите му е противоконституционен и се гласува извън всички процедури. Управляващата партия в Скопие - Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), реагира на решението на македонския президент Георги Иванов да блокира окончателното влизане в сила на приетия закон. Според ръководството на партията президентът се опитва да се постави над Конституцията на Македония и действа като остатък от предишния режим. Позицията на СДСМ е отразена в материали на електронното издание Радио "Свободна Европа" (Македония) , както и в репортаж на най-голямата частна македонска телевизия „Канал 5“ . Полицията от сряда по обяд осигурява безопасността на домовете на депутатите от СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония), които гласуваха в полза на Закона за двуезичност, предава македонската електронна медия „Нетпресс“ .
Скопският телевизионен канал „Телма“ написа, че със закона освен македонският и албанският става служебен език на цялата територия на Македония. Двуезичността ще се прилага във всички държавни институции, публични компании, дирекции, институции и организации, комисии и юридически лица, които извършват публични дейности. Двата езика ще се прилагат в съдебната, изпълнителната, следствените и процедури, наказателните и административните производства, съдебните и извънсъдебните споразумения, както и в други производства пред съдилищата и държавните прокуратури. Ако органите не спазват разпоредбите на закона ще се сблъскат с глоба в размер от 4000 до 5000 евро, а длъжностното лице ще плати 30% от предвидената глоба. Ако органите не спазват разпоредбите на закона ще се сблъскат с глоба в размер от 4000 до 5000 евро, а длъжностното лице ще плати 30% от предвидената глоба.
Книжните и металните пари, както и пощенските марки ще съдържат символи, които представляват културно наследство на гражданите, които говорят македонския и албанския език .Същото важи и за заложните къщи, фискални доклади, издадени от институциите, фактури и бандероли. Униформите на полицията, пожарникарите и служителите в здравеопазването ще бъдат двуезични в Скопие и в общините, където живеят 20% албанци. Това ще се прилага по същия начин и за имената на улиците, площадите, мостовете, ГКПП, летищата и други инфраструктурни обекти. Двуезично ще се водят и заседанията на Държавната избирателна комисия, както и стенограмите от заседанията на правителството и парламента. Освен на македонски, интернет страниците на институциите трябва да бъдат и на албански език. Законът ще доведе до финансови последици и ще струва на бюджета около 1,8 млн. евро. Създава се Агенция за прилагане на албанския език, която ще трябва да се грижи за насърчаване и защита на езика, а надзорът около прилагането на закона ще се извършва Инспекция за езиците.
„24 вести“ цитира председателя на македонския парламент Талат Джафери, според когото президентът е длъжен да подпише указа за Закона на езиците, иначе би нарушил Конституцията. Изданието пише още, че Джафери е отказал да коментира какво ще се случи, ако президентът не стори това. Отказът от коментар е акцент и в материали по темата на електронните издания „Фокус“ , „Курир“ , „Свободна Европа“ и „Нова ТВ“ , както и във вестник „Вечер“ и телевизия „Сител“ .
Телевизионният канал „ТВ 21“ в свой материал цитира македонският конституционен съдия Осман Кадриу, който смята, че Георге Иванов трябва да подпише Закона за езиците.
„Локално“ публикува мнение на Георги Спасов, бивш министър и бивш посланик в България, според когото президентът Георги Иванов очевидно тръгва на война. Бившият министър твърди, че „Иванов отдавна се изявява като герой на филм, който има някаква мисия и има някакво право да защитава страната от т.нар. тирания на парламентарното мнозинство и предателствата на премиера Заев. Затова македонският президент подписва амнистии, не даваше мандат за съставяне на правителството, а сега не иска да подпише и Закона за употребата на езиците". Георги Спасов смята, че президентът не само нарушава Конституцията, но и подтиква към конфликти и протести в страната, застрашава мира и дестабилизира Македония заради което „всички неприятели на Македония биха го поставили в своя платен списък“.
„Press 24“ коментира, че Георги Иванов е съборил труда на ДСИ и СДСМ и допълва, че Законът за езиците може да остане само на стара хартия в кабинета на президента.
„Македонският президент може да блокира цялостно приемането на Закона за езиците“ пише приближеното към бившето ръководство на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Курир“ . Изданието пише, че Иванов има право на ново вето, след като веднъж вече върна закона за преразглеждане. Според „Курир“, ако няма указ – няма и закон! Защото законът се смята за окончателно приет единствено, когато президентът на републиката, собственоръчно, подпише указът за неговото приемане. Изданието цитира и професорът по конституционно право и политически системи в Юридически факултет „Юстиниан I“ Татяна Каракамишева, според която подкрепя тезата, че без указ на президента законът не може да бъде публикуван в Държавен вестник, а без да бъде обнародван, той не може да влезе в сила и да се прилага на практика. Според нея директорът на Държавен вестник няма право да публикува непълен закон, тъй като според конституционния порядък на Македония указът не се смята само за обичайно формално действие, а подписването му е съществено ключово действие за правното финализиране и завършване на цялата последователност при приемането на закона. Затова неслучайно е дадено правото на президента да налага вето на закона, ако го смята за некачествен или за такъв, който носи опасност за сигурността на държавата.
Македонското електронно издание „Република“ , близко до кръга на Никола Груевски - „Република“ , пише, че заедно със Закона за двуезичността, който беше част от т.нар. Тиранска платформа, успешно се реализира още една нейна част - точката, с която се искаше освобождаване на убийците на петте деца от инцидента при Смилковското езеро, които бяха осъдени за тероризъм". Изданието търси аналог, че вчера - 14 март, освен третото гласуване на Закона за езиците е било реализирано и искането за случая „Монструм“ („Чудовище“), като тази дата съвпада и с датата през 2001 г. когато започна конфликтът т на Армията за национално освобождение в Тетово.
Новинарската агенция „МЕТА“ публикува обширен материал по темата, в който се посочват осем възможни сценария за съдбата на Закона за езиците.
1. Иванов да подпише указа (малко вероятно)
2. Иванов да не го подпише (Според Конституцията, той няма право на второ вето, ако вече е отказал един път да подпише указ за закон и той бъде приет на повторно гласуване и сега е длъжен да подпише указа)
3. Конституционна криза – Никой не може да принуди Иванов да подпише указа насила, но това ще предизвика Конституционна криза – вече прието законово решение да остане неподписано.
4. Жалби пред Административния съд за определяне на юрисдикцията и нарушаване на административната процедура.
5. Без подписан указ от президента на републиката, законът НЕ МОЖЕ да бъде публикуван в „Държавен вестник“, а щом не е публикуван, не можа да влезе в сила и не може да се прилага на практика.
6. Конституцията не определя срок, в който президентът трябва да подпише указа, което значи, че се оставя широк простор за блокиране на публикуването на закона и неговото влизане в сила.
7. Да се внесе (кой?) искане за автоматично публикуване на Закона за употреба на езиците в „Държавен вестник“, за да започне да се прилага и официално.
8. Поредица от оплаквания пред Конституционния съд
Ден след събитията темата е основна не само в Македония, но и в Албания и Косово.
Албания и Косово приветстваха приемането на Закона за употребата на езиците в македонския парламент. „Приветствам решителността на македонския парламент да приеме Закона за употребата на езиците като важен исторически акт не само за албанците, но и за европейското бъдеще на Македония. Поздравления“, бе реакцията на албанския президент Илир Мета. На свой ред косовският държавен глава Хашим Тачи поздрави всички албанци в Македония и определи приемането на закона като много важна крачка напред към евроатлантическото бъдеще на страната. „Това е добра воля за съвместно съществуване, като се зачита културното многообразие, достойнството и почтеността на всеки гражданин. Поздравявам албанците и македонската държава за тази важна стъпка към евроатлантическото бъдеще“, отбеляза Тачи, оценявайки, че приемането на закона е в интерес не само на албанската общност, но и за целия регион.
И косовския премиер Рамуш Харадинай приветства приемането на закона, като заяви, че това е голяма стъпка в реализирането на правата на албанците и в същото време зачитане на гражданските ценности на една държава с демократични цели.
„Законът за използването на албански език изпълнява задълженията по Охридското споразумение и зачитане на международните споразумения. С него започва нова ера във вътрешните отношения в Македония и в същото време е пътна карта към ЕС за целия регион. Поздравявам всички сънародници в Македония за този велик и легитимен акт, наред с други неща, написа Харадинай в социалната мрежа „Фейсбук“.
Темата се разглежда и през призмата на разговорите с Гърция за името на Македония.
Електронното издание „Република“ цитира председателя на Комисията по европейските въпроси в македонския парламент Артан Груби, който приветства приемането на Закона за употреба на езиците със специално съобщение. Според изданието Груби, който наскоро стана център на внимание заради срещите си с международния посредник Матю Нимиц в Ню Йорк и с твърдението, че въпросът за името вече е решен пише, че "сега е време да се посветим цялостно на блокираните реформаторски закони, както и на решаване на спора за името с Гърция, за да може Македония пълноценно да се интегрира в НАТО и ЕС.
Скопският телевизионен канал „Сител“ прави коментар, че посещението на министъра на външните работи на Гърция Никос Коцияс в Скопие, което най-вероятно ще се случи на 22 и 23 март, идва в период на голямо политическо напрежение в Македония след приемането на Закона за езиците.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press 24: Опозицията в общинския съвет на Кочани напусна заседанието заради Закона за езиците

Press 24: Опозицията в общинския съвет на Кочани напусна заседанието заради Закона за езиците

15 Март 2018 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Кочани. Опозиционните народни представители от общинския съвет в Кочани напуснаха редовното му заседание като знак на протест срещу приетия Закон за езиците, съобщава Press 24. Опозиционерите са предложили Законът да бъде обсъден от общинския съвет, но след като това не е било прието, те са напуснали заседанието. Координаторът на групата на ВМРО-ДПМНЕ Лазо Митев е заявил, че дебат на приетия, но все още неподписан от президента проект, трябва да бъде проведен, за да се разберат възможните опасности, които може да донесе двуезичността в Македония.
След протеста на опозицията, общинският съвет е продължил заседанието си според дневния ред, въпреки намаления състав.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): След приемането на закона за езиците – няма определен срок в македонската Конституция, в който президентът трябва да подпише указа

„Макфакс“ (Македония): След приемането на закона за езиците – няма определен срок в македонската Конституция, в който президентът трябва да подпише указа

15 Март 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Член 75 от македонската Конституция предвижда законите в републиката да се обнародват с указ, но няма законно установен срок, в рамките на който трябва да стане това, съобщава македонската агенция Макфакс. Според основния закон на югозападната ни съседка, ако Събранието приеме повторно с мнозинство законопроект, след като държавният глава вече го е отхвърлил веднъж, то президентът няма да има избор и трябва да подпише указ за неговото обнародване и влизане в сила. За тази процедура обаче няма установен срок, което прави реална заплахата на държавния глава на Македония Георги Иванов, който обяви, че не смята да подписва указа за влизане в сила на приетия в сряда Закон за езиците. Конституцията предвижда, че указът може да бъде обнародван и от председателя на Събранието, но само ако президентът няма възможност да направи това, т.е. при смърт, оставка, недееспособност или прекратяване на неговия мандат по силата на Конституцията, докато не се избере нов президент.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Единствена Македония“: Талат Джафери призова за война, трябва пак да се преброим с радикалните албанци

„Единствена Македония“: Талат Джафери призова за война, трябва пак да се преброим с радикалните албанци

15 Март 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Централният комитет на партия „Единствена Македония“, която се обявява за стратегически съюз на Македония с Русия, като най-висш орган за вземане на решения на партията между два конгреса, на спешна и извънредна сесия, разгледа новосъздадената ситуация около Закона за употреба на езиците, предава скопското електронно издание „МКД“.
На заседанието на Централния комитет се е стигнало до заключение, че, както се казва в съобщението, вчерашното насилствено и противоконституционно въвеждане на езикова федерализация в Македония, е прелюдия към териториална федерализация и представлява открит призив от председателя на македонския парламент Талат Джафери за война.
"Всеки, който си мисли, че многобройните привилегии, които придобиха членовете на терористичната АНО („Армия за национално освобождение) като висши държавни фигури , ще ги накарат да забравят старите мечти за реализирането на идеята за една голяма албанска държава, която включва териториите на Република Македония ще направят голяма грешка“.
„Вчерашното заиграване с огъня на Талат Джафери само улеснява работата ни по повторното преброяване с радикалните албанци, защото македонците нямат повече търпение да търпят дейността на бившите членове на ОНА на антимакедонска основа, но този път няма да работят с политически сценарии и коварните македонски политици от 2001 г., а с македонския народ", пише в изявлението на „Единна Македония“.
Четвъртото заключение е, че "Талат Джафери, който според документа на УБК (Службата за сигурност и контраразузнаване на Македония) участва в масовото клане на македонските защитници във Вейце, по най-пряк начин атакува конституционния ред на Република Македония и оттук своебразното обявяване на нова война от Талат Джафери застава начело в дневния ред на „Единствена Македония“ и македонския народ“.
Партията също така заключи, че "новата легална власт на Единствена Македония ще анулира всички анти-македонски и анти-държавни действия, които унищожават Македония и македонците".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Представителят на ЕК в Македония: Законът за езиците трябва да бъде изпратен до Венецианската комисия

Представителят на ЕК в Македония: Законът за езиците трябва да бъде изпратен до Венецианската комисия

15 Март 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Европейската комисия очаква Законът за употреба на езиците да бъде изпратен до Венецианската комисия, както е предвидено в плана 3-6-9. Това заяви пред МИА представителят на ЕК в Македония Мая Коциянич, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Според представителят на ЕК, прилагането на закона трябва да бъде в съгласие с европейските стандарти. Тя посочи, че ЕК сега очаква парламента на Македония да се фокусира върху реформите и прогреса в дневния ред на Европейския съюз.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Законът за употребата на албанския език на практика

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Законът за употребата на албанския език на практика

15 Март 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. От момента на встъпването в сила на Закона за езиците, употребата на албанския език ще бъде разширена. Освен македонския,официален език в институциите става и албанския, който ще се използва в комуникацията, употребата и прилагането във всички действия на гражданите, пише македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Какво ще донесе прилагането на Закона за употреба на езиците? Това би означавало, че всички закони и други нормативни актове на парламента ще бъдат публикувани на македонски и албански език. Същото важи и за решенията, които ще приема правителството.
"Това ще бъде по същество различно в отношението на институциите на централното правителство към гражданите, които говорят албански. Части от него бяха регламентирани по-рано, но реално се прилагаха в зависимост от това дали определено министерство се управлява от албански министър, или не. От друга страна, използването ще бъде разширено в областните институции, които са част от централното правителство, въпреки че се намират в местните самоуправления ", заяви политическият анализатор Алберт Муслиу.
Албанските граждани ще могат да се обръщат до всички органи на централната власт, писмено и устно, на своя майчин език и органът ще трябва да им отговори писмено на техния език. Служителите в тези органи не са длъжни да водят устната комуникация на този език, а само на служебния, но трябва да се осигури превод и писмената комуникация да се води на езика, на който се обръща другата страна, обясняват запознати.
„Този Закон предполага и формиране на Централна агенция за прилагане на езиците и с днешните възможности на технологията, това не значи, че, който и да било служител, ще трябва да научи албански език, ако не иска това или не му е майчин език. С формирането на тази агенция, това задължение ще падне върху нея и тя ще трябва да осигури електронна възможност за комуникация на другия език. Например един албанец, който иска да упражни правото си в регионално звено на Министерството на земеделието в Щип, може по електронен път да постигне това ", обяснява Муслиу.
Законът задължава съдилищата, прокуратурите, както и всички други органи и институции да позволят използването, употрбата и прилагането на всеки от официалните езици и техните писма в техните производства. Запознати лица посочват, че този закон е бил приложен в наказателното производство досега, но сега използването му ще бъде разширено в гражданските производства и пред Административния съд. Това означава, че тези граждани ще могат да се обърнат към съдилищата или прокуратурата на техния майчин език, а органът ще трябва да осигури преводач.
Законът предвижда тази двуезична комуникация и в органите на местното самоуправление. Имената на институции, други надписи и указателни табели в области, в които най-малко 20% от гражданите говорят език, различен от македонски, ще бъдат написани освен македонски и на езика, говорен от малцинствената етническа общност. Всички държавни органи ще имат двуезични уеб страници. Освен македонския език, съдържанието на уеб страниците ще бъде публикувано на албански език.
Ако определен орган не приложи разпоредбите на закона, тогава ще се прилага санкция, която се прилага само за институциите.
"Наказателните мерки не са насочени към обикновения гражданин. Те се отнасят до носители на обществени функции или ръководители на органи, които не прилагат мерките на този закон. За обикновения гражданин този закон по отношение на наказателната политика е без значение", обяснява Муслиу.
Два въпроса в този закон се считат за запазени, докато Венецианската комисия не се произнесе за тях. Това са въпросите за банкнотите и униформите в армията. Законът предвижда двуезичие на униформите на държавните служители в Скопие и в други градове, където албанците присъстват с над 20% от населението. Книжните и металните пари, както и пощенските марки, съдържат символи, които представляват културно наследство на гражданите, които говорят македонски език и кирилско писмо и езика, който говорят най-малко 20 на сто от гражданите и неговото писмо.
Агенцията за прилагане на езика ще бъде финансирана от държавния бюджет и за нейната работа ще бъдат отпуснати 1,7 млн. евро годишно. Освен това законът предвижда и създаването на Инспекторат за употреба на езиците към Министерството на правосъдието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Артан Груби: Приехме Закона за езиците, наред идва името

„Република“ (Македония): Артан Груби: Приехме Закона за езиците, наред идва името

15 Март 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на Комисията по европейските въпроси в македонския парламент Артан Груби приветства приемането на Закона за употреба на езиците със специално съобщение, в което се изказва особено задоволство, че „За“ са гласували 64 депутати, без нито един глас „против“ и нито един въздържал се, съобщава македонското електронно издание „Република“. Според изданието Груби, който наскоро стана център на внимание заради срещите си с международния посредник Матю Нимиц в Ню Йорк и с твърдението, че въпросът за името вече е решен пише, че "сега е време да се посветим цялостно на блокираните реформаторски закони, както и на решаване на спора за името с Гърция, за да може Македония пълноценно да се интегрира в НАТО и ЕС.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс (Македония): Лидерът на ДСИ Али Ахмети посвети гласът в ползва на Закона за езиците на „албанските мъченици“

Макфакс (Македония): Лидерът на ДСИ Али Ахмети посвети гласът в ползва на Закона за езиците на „албанските мъченици“

15 Март 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ), най-голямата партия на етническите албанци Али Ахмети, сподели в своя профил във „Фейсбук“ снимка от гласуването на Закона за употреба на езиците, като написа, че посвещава гласа си на албанските мъченици, предава македонската държавна агенция Макфакс. Агенцията цитира дословно думите на Ахмети: „Този глас и този ден се полагат на вас и на онези, които вече не са с нас, а са най-заслужили - мъчениците на албанската нация! Поздрав за всички“.
Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Заедно с двуезичността в комплект получихме и „Монструм“

„Република“ (Македония): Заедно с двуезичността в комплект получихме и „Монструм“

15 Март 2018 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заедно със Закона за двуезичността, който беше част от т.нар. Тиранска платформа, успешно се реализира още една нейна част - точката, с която се искаше освобождаване на убийците на петте деца от инцидента при Смилковското езеро, които бяха осъдени за тероризъм". Така македонското електронно издание „Република“ , близко до кръга на Никола Груевски, коментира приемането на Закона за употреба на езиците. Изданието търси аналог, че вчера - 14 март, освен третото гласуване на Закона за езиците е било реализирано и искането за случая „Монструм“ („Чудовище“), като тази дата съвпада и с датата през 2001 г. когато започна конфликтът т на Армията за национално освобождение в Тетово.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски: Битката, която водите, е загубена много отдавна

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски: Битката, която водите, е загубена много отдавна

15 Март 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Скопие.Бившият македонския премиер Любчо Георгиевски отговори на нападките на един от ораторите на вчерашния протест пред парламента на Македония, докато траеше заседанието за Закона за употреба на езиците, предава скопското електронно издание „Фактор“.
„Един оратор пред парламента попита: Къде е сега Любчо? Буквално, точно в този момент се разхождах с приятели и бях някъде около паметника на Александър“.
„А ти непознати патриоте, къде беше, когато Любчо се бореше за Македония? Сети се какви трици си ял и как си вярвал, че това е измислена война. Ако помислиш внимателно ще се сетиш, че още преди 15 години съм предвидил днешните събития“.
„Когато можехме да спасим Македония вие дремехте и работихте против единствените, които се бориха“.
И така патроите, битката, която водите, отдавна е загубена. А много от тези, които бяхте пред парламента, дадохте своя принос в това поражение“, написа Георгиевски в социалните мрежи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Лидерът на „Алианс на албанците“ обвинява ДСИ за техническа неточност при гласуването на Закона за употреба на езиците

„Фокус“ (Македония): Лидерът на „Алианс на албанците“ обвинява ДСИ за техническа неточност при гласуването на Закона за употреба на езиците

15 Март 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на „Алианс на албанците“ и депутат в парламента д-р Зиядин Села, бивш кмет на Струга, твърди, че е гласувал за прилагането на Закона за употреба на езиците, въпреки че в официалната информация на парламента срещу неговото име стои „гласувал против“, предава македонският „Фокус“ . За техническата неточност той обвинява своите политически опоненти от другата партия на етническите албанци - ДСИ, които очевидно преследват свои цели.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Македонският конституционен съдия Осман Кадриу смята, че Георге Иванов трябва да подпише Закона за езиците

„ТВ 21“ (Македония): Македонският конституционен съдия Осман Кадриу смята, че Георге Иванов трябва да подпише Закона за езиците

15 Март 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Съдията от Конституционния съд на Македония Осман Кадриу не пожела да даде оценка дали приетия от македонския парламент Закон за употреба на езиците е конституционен или не, защото, както той каза, не иска да предвижда евентуално решение на Съда, тъй като само той има юрисдикцията да оценява конституционността. Кадриу смята, че съгласно Конституцията, президентът на страната Георге Иванов е длъжен да подпише Закона, защото вече е използвал правото си на вето, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
„Не е уместно, от позицията, която имам, да казвам дали Законът е конституционен или не. Първо, Законът трябва да влезе в правна сила, когато бъде публикуван в „Държавен вестник“. След това, трябва да се изчака, дали до Съдът ще дойде инициатива за оценяване на конституционността. Тя ще бъде разгледана стриктно, професионално и конституционно. Накрая, съдът трябва да произнесе съответното решение“, изтъкна Кадриу, като добави, че всяко негово мнение на този етап би било неподходящо.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Талат Джафери не иска да каже какво ще стане, ако Иванов действително не подпише Закона за езиците

„Фокус“ (Македония): Талат Джафери не иска да каже какво ще стане, ако Иванов действително не подпише Закона за езиците

15 Март 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на парламента Талат Джафери отказва да коментира какво ще стане, ако президентът на страната Георги Иванов не подпише указа за прилагане на закона на езиците, пише македонският „Фокус“. Изданието твърди, че според председателя на парламента, ако Иванов не промени първоначалната си реакция, той катастрофално ще наруши македонската Конституция.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Press 24“ (Македония): Президентът Иванов събори труда на ДСИ и СДСМ, Законът за езиците може да остане само на стара хартия

„Press 24“ (Македония): Президентът Иванов събори труда на ДСИ и СДСМ, Законът за езиците може да остане само на стара хартия

15 Март 2018 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Президентът Иванов събори труда на ДСИ и СДСМ, Законът за езиците може да остане само на стара хартия в кабинета на президента“. Под това заглавие македонското електронно издание „Press 24“ коментира реакцията на президента Георги Иванов по повод снощното приемане на Закона за употреба на езиците.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Президентът Иванов тръгва на война

„Локално“ (Македония): Президентът Иванов тръгва на война

15 Март 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският президент Георги Иванов очевидно тръгва на война. Това пише във водещ коментар македонското електронно издание „Локално“, като се позовава на публикация в социалната мрежа на Георги Спасов, бивш министър и бивш посланик в България. Според Спасов Конституцията задължава Иванов да подпише указа, след като втори път е бил прегласуван в парламента и в тази фаза на приемане на закона, той вече не се пита дали законът е добър или не, а неговата функция е повече церемониална. Бившият министър твърди, че „Иванов отдавна се изявява като герой на филм, който има някаква мисия и има някакво право да защитава страната от т.нар. тирания на парламентарното мнозинство и предателствата на премиера Заев. Затова македонският президент подписва амнистии, не даваше мандат за съставяне на правителството, а сега не иска да подпише и Закона за употребата на езиците". Георги Спасов смята, че президентът не само нарушава Конституцията, но и подтиква към конфликти и протести в страната, застрашава мира и дестабилизира Македония заради което „всички неприятели на Македония биха го поставили в своя платен списък“.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МЕТА“ (Македония): Осем възможни сценария за съдбата на Закона за езиците

„МЕТА“ (Македония): Осем възможни сценария за съдбата на Закона за езиците

15 Март 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Скопие.Вчера с 64 гласа „за“ и в напрегната атмосфера, на ръба на физическата разправа, македонският парламент прие Закона за употреба на езиците на трето четене, след като веднъж президентът на страната Георге Иванов отказа да го подпише, коментира македонската новинарска агенция „МЕТА“.
Президентът на Македония Георге Иванов още в сряда вечерта, в изявление пред обществеността, бе категоричен, че „Конституцията и съвестта не му позволяват да подпише указа за приемане на Закона“.
От всички страни пристигат реакции, в които или се приветства, или се оспорва Закона и начина на неговото приемане, пише медията.
Агенция „МЕТА“ коментира, че в момента циркулират няколко сценария за съдбата и прилагането на Закона и ги представя:
1. Иванов да подпише указа (малко вероятно)
2. Иванов да не го подпише (Според Конституцията, той няма право на второ вето, ако вече е отказал един път да подпише указ за закон и той бъде приет на повторно гласуване и сега е длъжен да подпише указа)
3. Конституционна криза – Никой не може да принуди Иванов да подпише указа насила, но това ще предизвика Конституционна криза – вече прието законово решение да остане неподписано.
4. Жалби пред Административния съд за определяне на юрисдикцията и нарушаване на административната процедура.
5. Без подписан указ от президента на републиката, законът НЕ МОЖЕ да бъде публикуван в „Държавен вестник“, а щом не е публикуван, не можа да влезе в сила и не може да се прилага на практика.
6. Конституцията не определя срок, в който президентът трябва да подпише указа, което значи, че се оставя широк простор за блокиране на публикуването на закона и неговото влизане в сила.
7. Да се внесе (кой?) искане за автоматично публикуване на Закона за употреба на езиците в „Държавен вестник“, за да започне да се прилага и официално.
8. Поредица от оплаквания пред Конституционния съд

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): СДСМ: Иванов не е над Конституцията и няма да успее да внесе нови раздори

„Канал 5“ (Македония): СДСМ: Иванов не е над Конституцията и няма да успее да внесе нови раздори

15 Март 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Президентът Иванов не стои над Конституцията и няма как да внесе нови раздори“. Така е озаглавила репортажа си най-голямата частна македонска телевизия „Канал 5“ , позовавайки се на официално съобщение от централата на СДСМ. Според телевизията президентът е длъжен да се съобрази с чл. 75 от Конституцията, в който ясно е заявено, че ако не подпише указ за въвеждането на закона, парламентът трябва повторно да го приеме и ако го приеме с мнозинство от общия брой депутати, президентът се задължава да го подпише. „Канал 5“ цитира съобщението на управляващите социалдемократи, че „Георги Иванов е задължен пред гражданите и законите, а не пред партията, която го е издигнала“.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Професорът по конституционно право Татяна Каракамишева смята, че без подписан указ от президента няма закон

„Курир“ (Македония): Професорът по конституционно право Татяна Каракамишева смята, че без подписан указ от президента няма закон

15 Март 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Професорът по конституционно право и политически системи в Юридически факултет „Юстиниан I“ Татяна Каракамишева смята, че без подписан указ от страна на президента, не може да се говори за закон, пише македонското електронното издание „Курир“ , което се смята за близко до ВМРО-ДПМНЕ. Скопската професорка обяснява, че без указ на президента законът не може да бъде публикуван в Държавен вестник, а без да бъде обнародван, той не може да влезе в сила и да се прилага на практика. Каракамишева твърди, че директорът на Държавен вестник няма право да публикува непълен закон, тъй като според конституционния порядък на Македония указът не се смята само за обичайно формално действие, а подписването му е съществено ключово действие за правното финализиране и завършване на цялата последователност при приемането на закона. Затова неслучайно е дадено правото на президента да налага вето на закона, ако го смята за некачествен или за такъв, който носи опасност за сигурността на държавата.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 вести“ (Македония): Талат Джафери: Президентът е длъжен да подпише указа за Закона на езиците, иначе би нарушил Конституцията

„24 вести“ (Македония): Талат Джафери: Президентът е длъжен да подпише указа за Закона на езиците, иначе би нарушил Конституцията

15 Март 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателя на македонския парламент Талат Джафери смята, че президентът на страната е длъжен да подпише указа за Закона за езиците, тъй като в противен случай би нарушил Конституцията, предава македонското електронно издание „24 вести“. „Няма да коментирам какво би станало. Чл. 75 от Конституцията на Македония е ясен и след повторното гласуване с мнозинство на гласовете от общия брой на депутати, президентът е длъжен да подпише указа, тъй като иначе би нарушил Конституцията", смята Джафери. Според председателят на парламента законът е приет съгласно процедурите и затова трябва да бъде проведен дебат, на който да се противопоставят аргументи дали законът е приет процедурно правилно.
Отказът на Джафери да коментира какво би се случило, ако Георги Иванов не подпише указа за прилагане на закона е тема и на електронните издания „Курир“,„Свободна Европа“ и „Нова ТВ“, както и във вестник „Вечер“ и телевизия „Сител“.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио "Свободна Европа" (Македония): СДСМ смята, че президентът Иванов се поставя над Конституцията

Радио "Свободна Европа" (Македония): СДСМ смята, че президентът Иванов се поставя над Конституцията

15 Март 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. "С обявеното становище, че няма да подпише указа за прилагане на Закона за употреба на езиците Георги Иванов се опитва да се постави над Конституцията на Македония и се определя като остатък от бившия режим". Това се казва в съобщение на ръководството на управляващата СДСМ, цитирано от македонското електронно издание Радио "Свободна Европа". Изданието уточнява, че в реакцията на социалдемократите се отбелязва, че президентът вместо да осъди насилието, случило се по време на снощното заседание на парламента, продължава с неговата политика на разделяне, раздори и конфликти.
По-рано в специални видео обръщение македонският президент заяви, че уставът и съвестта му не позволяват да подпише указа за прилагането на Закона за употребата на езиците.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 година
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 год...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.